2021-04-30 829 views
新加坡風味千層蛋糕🍰之前淨係食過Lady M嘅千層蛋糕, 估唔到仲有另一間都好好食。呢間千層蛋糕係來自星加坡,今次試咗五隻口味🍰竹炭芝麻:啲cream有好濃嘅芝麻味,芝麻控必試👍🏻😎椰子斑蘭🥥 :呢個味真係好星加坡,班蘭葉嘅味好出,配埋cream有種清新嘅味道,我食完一件想即刻食多件。芝士🧀紅莓:紅莓嘅酸甜味可以平衡返芝士嘅味道,同埋好少有芝士味嘅千層蛋糕,都幾特別榛子香橙:有啲似榛子朱古力,配埋橙嘅苦味唔錯黑森林千層:真係有新鮮車厘子肉喺入邊,k11店限定口味
新加坡風味千層蛋糕🍰

呢間千層蛋糕係來自星加坡,今次試咗五隻口味🍰

竹炭芝麻:啲cream有好濃嘅芝麻味,芝麻控必試👍🏻😎
榛子香橙:有啲似榛子朱古力,配埋橙嘅苦味唔錯
黑森林千層:真係有新鮮車厘子肉喺入邊,k11店限定口味

2021-03-14
TakeAway
$70 (Other)
2021-04-27 492 views
Lunch Set 叫左份雞肉意粉..$108 既雞肉意粉竟然得5粒雞肉粒🤷🏻‍♀️d雞肉超級乾柴.. 乾柴到咬唔開本身諗住試下佢個煎三文魚扒..係我未叫既時候見到佢上緊菜..件三文魚個份量應該得女仔手掌一半咁細..伴碟係一堆沙律菜同薯仔..幾乎見唔到煎超級燶既三文魚..見個客人都投訴接受唔到要換..心諗好彩無叫.. 點知叫個普通既雞肉意粉都咁伏嚴重圖文不符同埋份量唔合比例$108實在有更好既選擇我第一次寫食評唔太差我都唔會特登寫但係呢間真係要檢討下
Lunch Set 叫左份雞肉意粉..
$108 既雞肉意粉竟然得5粒雞肉粒🤷🏻‍♀️
d雞肉超級乾柴.. 乾柴到咬唔開

本身諗住試下佢個煎三文魚扒..
係我未叫既時候見到佢上緊菜..
件三文魚個份量應該得女仔手掌一半咁細..
伴碟係一堆沙律菜同薯仔..
幾乎見唔到煎超級燶既三文魚..
見個客人都投訴接受唔到要換..
心諗好彩無叫..
點知叫個普通既雞肉意粉都咁伏

但係呢間真係要檢討下
好唏噓既雜菜湯
2021-04-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$108 (Lunch)
2021-03-26 596 views
海鮮蝦堡配新派鹹蛋黃醬🍔蝦堡啖啖蝦肉,蛋又juicy😙幾好食,不過有點鹹🤪斑蘭椰子千層蛋糕(Signature)🫒🥥堅係無得輸😍必食推介!!濃濃的班蘭味同重椰子味,味道超夾,但又5搶到大家個味😋每層皮都夾有薄薄一層cream, 份量拿捏得好,5會食到成口cream😘玫瑰荔枝千層蛋糕🌹🍒相對斑蘭蛋糕,這個是淡淡玫瑰花香味😚挺清新,值得一試😂迷你莓香奶凍🍮相對下,較為失色,跟其他普通無分別🥲自家製鬆菠蘿酥🍍兔仔造型可愛,口感不錯👍🏻
海鮮蝦堡配新派鹹蛋黃醬🍔
蝦堡啖啖蝦肉,蛋又juicy😙幾好食,不過有點鹹🤪

斑蘭椰子千層蛋糕(Signature)🫒🥥

玫瑰荔枝千層蛋糕🌹🍒
相對斑蘭蛋糕,這個是淡淡玫瑰花香味😚挺清新,值得一試😂

迷你莓香奶凍🍮
相對下,較為失色,跟其他普通無分別🥲

自家製鬆菠蘿酥🍍
兔仔造型可愛,口感不錯👍🏻
2021-03-01 689 views
🍰買一送一千層蛋糕 MILLIE CREPE CAKES *BUY ONE GET ONE FREE*🍰—————-🥥Pandan coconut 招牌椰子🍫Black Forest朱古力黑森林The pandan coconut flavour was spot-on, very pungent yet still tasted very natural. 😍Definitely the most unique flavour on offer. The black forest is their latest flavour, featuring 12 layers with two extra sponge layers, creating a different texture combo. 😉 斑斕椰子味超香濃,又唔會覺得假,推介👍🏻黑森林系最近新款,中間多左兩層蛋糕,口感更加豐富😋買一送一真係好抵🥳Personally not the biggest crepe cake lover (I prefer cakes that are baked), but these ar
—————-
🥥Pandan coconut 招牌椰子
招牌椰子

🍫Black Forest朱古力黑森林
黑森林

Personally not the biggest crepe cake lover (I prefer cakes that are baked), but these are for sure of great quality, the cream was smooth without feeling too dense or heavy, the crepe layers were thin and crisp, giving the cake texture without being too tough or soggy. And with buy one get one free, great value for money as well!

This is not an ad, but here’s how you can join in on the fun! Download the K11 app and join as a member to get BUY ONE GET FREE for desserts at a number of shops! Any shop that has a pink sign saying “SUGAR RUSH” is part of this special offer! You can use this discount once a day until 31 March 2021! Can’t wait to get my hands on more desserts!
招牌椰子
黑森林
  • pandan coconut
2021-02-18 609 views
經過了這店幾次都未有機會試,這天跟朋友吃完生日飯後,朋友陪我去試試😁。看見餐牌上的tea set,其實都幾吸引。因為已經吃飽飽,想吃也吃不下,連飲品都不叫,叫两件千層蛋糕share吃。可惜,我們想試的 Pandan Coconut 及 70% Dark Chocolate 都沒有😕。叫了 Earl Grey,很軟滑,淡淡的都吃到茶味,低甜。Baileys Espresso起初還怕咖啡味很濃, 誰知味道比Earl Grey還要淡😅,不太吃得出酒味及咖啡味。 店員說有點像Tiramisu的味道,我們也不太吃得出😅。整體來說,蛋糕清淡軟滑,夠清淡就可以吃多幾件😆😆。

看見餐牌上的tea set,其實都幾吸引。

叫了 Earl Grey,
Earl Grey

很軟滑,淡淡的都吃到茶味,低甜。

Baileys Espresso
Baileys Espresso

整體來說,蛋糕清淡軟滑,夠清淡就可以吃多幾件😆😆。
2021-02-11
2021-01-28 494 views
假日想同男朋友搵個地方坐低食件蛋糕嘆下 見到K11有呢一間主打千層蛋糕嘅鋪 見到門口啲千層蛋糕多到睇到我眼花撩亂😍超級吸引 仲見到入面嘅環境好舒服 所以走咗入去試下。✨✨✨✨✨✨✨🍰竹炭黑芝麻千層蛋糕 $68個蛋糕最頂嗰層係好似傳統菲林卷嘅皮 淨係呢層已經有濃嘅芝麻味 我超級鍾意😍入面嘅幼滑忌廉都係濃濃嘅黑芝麻味 成個口感好滿足好豐富 黑芝麻嘅粉絲一定好鍾意😝誠意推仲呀!下次再去嘅時候仲想試埋港式奶茶味!😍
✨✨✨✨✨✨✨
🍰竹炭黑芝麻千層蛋糕 $68
下次再去嘅時候仲想試埋港式奶茶味!😍
2021-01-19 405 views
👉🏻Chocolate Vanilla Crepe Cake👉🏻Pistachio Crepe Cake👉🏻Raspberry Cream Cheese Crepe Cake👉🏻Rose Lychee Crepe Cake-又係開心果味!點解我啲frd成日咁啱買咗一樣嘅味🤣不過呢個開心果冇la famille個個咁濃🤨呢間啲crepe cake整體淡味啲冇咁甜 唔會好濟 最濃味個個係raspberry cream cheese但就會有啲濟🤣朱古力個個太多粉🧐好特別嘅係crepe cake底有一層好薄嘅chiffon cake做base 口感冇咁單調😗都好食嘅不過緊係冇lady m啲cream咁滑 同埋面層嘅皮有少少厚🙈〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️Shaz Confections (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G17B號舖🔗#7eating尖沙咀#7eating西環#7eating甜品
👉🏻Pistachio Crepe Cake
👉🏻Rose Lychee Crepe Cake
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Shaz Confections (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G17B號舖
2021-01-16 354 views
尖沙咀想買生日蛋糕有好多選擇,今次就揀左Shaz Confections☺️出名千層蛋糕~佢位置係k11裏面,非常之方便。蛋糕味道都好好多選擇,所以今次買左一個蛋糕再加幾件件裝蛋糕下面係Baileys味千層蛋糕唔太甜,連朋友唔鍾意甜品都覺得好食每層既cream都算薄,7個人share都夠食。食完上面嗰蛋糕,已經好飽🤤另外仲有幾件,但太飽已經食唔落~上面認為好味既有班蘭味(綠色果件)同朱古力味~朱古力唔會太甜。

佢位置係k11裏面,非常之方便。

蛋糕味道都好好多選擇,所以今次買左一個蛋糕再加幾件件裝蛋糕

下面係Baileys味千層蛋糕
唔太甜,連朋友唔鍾意甜品都覺得好食
每層既cream都算薄,7個人share都夠食。

食完上面嗰蛋糕,已經好飽🤤
另外仲有幾件,但太飽已經食唔落~

2021-01-15
TakeAway
$70 (Tea)
Celebration
Birthday
  • pandan coconut
2020-12-05 2240 views
自從在甜魔媽媽家的Farewell Gathering品嚐過好友草草送來Shaz Confections的Naked Zesty Orange Chiffon之後這個戚風蛋糕已弄得我欲罷不能了!首嚐這個橙味戚風蛋糕那輕盈且彈性豐富的口感香而不過甜的味道真心讚,店家更提供無麩質蛋糕的選項迎合有需要的客人!最重要是價錢十分親民一個七吋大的戚風蛋糕只售$138咋!而我知Shaz Confections在尖沙咀K11Art Mall有分店,這天行經便去買了兩件班蘭味戚風蛋糕$28/件回家跟車爸爸分享,一吃之下更加令我喜歡這個蛋糕,斑蘭味道恰到好處軟熟程依舊夠吸引!當然如要比星加坡出名的那一款還是欠了一點點!但我覺得在香港吃到這質素的已經相當不錯了。所以在院友飯局中我亦都買了一個七吋的斑斕戚風蛋糕,跟我親愛的院友們分享美味!蛋糕店的戚風蛋糕已經試過兩次了!但我每次去都已經盯上了有多款味道的Crepe Cake千層蛋糕,這天就來一個人的浪漫於此堂食品嚐!店家以清新白色裝潢感覺十分舒適!但我比較喜歡座於店內多一點,因為店外亦有數張檯放於商場中央,但我覺得人來人往好像坐得有點尷尬!行到餅櫃選擇困難症又

行到餅櫃選擇困難症又開始發作了!這天的口味有不少如宇治抹茶、港式奶茶、紅桑子芝士、香橙榛子、杏芒柚子芝士和海鹽焦糖千層蛋糕等多款不同口味,可惜我最想吃的伯爵茶味今天經已售罄唯有改點選海鹽焦糖千層蛋糕!

另外點了一杯Iced Americano$38,咖啡都挺有質素喝下去豆味香濃中帶點果味,最重要是沒有我不喜歡的酸味喔!

而這一件海鹽焦糖千層蛋糕$58反而覺得有點失望!首先焦糖和海鹽的味道也夠滿足我,而當中的Cream吃下去亦挺有膩感!所以這店子我會比較推介它的戚風蛋糕多一點。

2020-10-27
Type of Meal
Tea
2020-12-03 613 views
因為老公生日,同事們都話一定要買蛋糕切。想起K11是member,又想試試新的店舖。看了很多間,最後還是想試試呢間。屋企得4個人,食得唔多,但買4件又造唔到一個蛋糕形狀,經過我一輪的麻煩,售貨員都係俾一個我。朱古力蛋糕不太甜,但喜歡這個甜度,小朋友就覺得苦。售貨員又不厭其煩地告知我室温放兩個半鐘先好食。可能未解夠凍,不夠滑,一片片的千層是吃得出,但cream的比例重一點。整體來講是滿意,但再有其他的嘗試就更好了。
因為老公生日,
同事們都話一定要買蛋糕切。
想起K11是member,
又想試試新的店舖。
看了很多間,
最後還是想試試呢間。
屋企得4個人,
食得唔多,
但買4件又造唔到一個蛋糕形狀,
經過我一輪的麻煩,
售貨員都係俾一個我。
朱古力蛋糕不太甜,
但喜歡這個甜度,
小朋友就覺得苦。
售貨員又不厭其煩地告知我室温放兩個半鐘先好食。
可能未解夠凍,
不夠滑,
一片片的千層是吃得出,
但cream的比例重一點。
整體來講是滿意,
但再有其他的嘗試就更好了。
2020-10-29 579 views
整體食物普通,不過最不滿意的,是店內的一位短頭髮的女員工,態度真的不知所謂,我原先點了一杯加費用的好似叫燕麥飲品(圖片是啡啡黃黃色的),但來了一杯綠色好似是抹茶奶的東西,我再三問短頭髮女員工,這杯是燕麥的飲品嗎?他說對啊,抹茶裏面有燕麥,我那都算了,沒有特別求證,免得退了又不環保,但杯野完全唔掂,一點味道都沒有,那我便專誠行了出去問短頭髮女員工可否給我一些糖漿,他問我要糖漿幹什麼?我說這杯飲品沒有味道不夠甜,他說你這杯是抹茶,不用加糖漿的,(但我老公叫咗杯凍咖啡也沒有給它糖漿,難道他這杯凍咖啡也不用加糖的嗎,廣告都有話啦,落不落糖不是由我自己決定嗎?況且這杯是抹茶奶、加一點糖都不過分吧)ps:以上只是我個心咁諗並沒有說出來, 最後佢只是用一些譏笑的樣子望着我和他其他員工談天,好像在笑我一樣,那我也很無奈地坐回自己的位置,但另一位長頭髮的女員工立刻很不好意思的把糖漿遞給我,到我走了出收銀埋單的時候,長頭髮女員工正招呼着另一位想要蛋糕的客人,短髮的女員工正在和其他人傾計沒理我,所以長髮員工立即過來幫我,但因為我用coupon,她不太懂怎樣入收銀機程序,便很有禮貌地問一下短頭髮女員工,他過來看了一下,沒有特別解答也沒有理會她,長髮女員工也很無奈地用了一段時間了解才能收錢,短髮女員工感覺上不是太有禮貌,也沒有理會正在忙碌的同事和正在等待很久的客人,這個招呼真的很無言,也覺得這位長髮女員工很慘,因長髮的女員工態度一直都很有禮貌,好像每有客人叫,長髮的女員工都立即招呼,短髮女員工只在一邊和其他人傾計
Dining Offer
Group-buy
舊K11呢間主打千層蛋糕嘅甜品店 睇落唔錯 叫咗個Tea 點知完全中曬伏‼️🤦🏼‍♀️嬲到要俾差評🙃▪️休閒下午茶🍴($138/位)呢款K11限定嘅Tea Set包括:- 迷你手工堡(二選一) - 自選千層蛋糕 (一款)- 莓香奶凍 (Panna Cotta)- 精選糕點(自家製鬆菠蘿酥)🔹免治雞肉堡 配新派咖喱蛋黃醬 🔹海鮮蝦堡 配新派鹹蛋黃醬分別揀咗每樣各一 呢兩款漢堡嘅味道都ok 🔹斑斕千層糕蛋糕🌱呢款係招牌 order嘅時候見佢賣剩一件 諗住都幾受歡迎 點知食落去係完全冇斑斕味🤷🏽‍♀️ 成件cake得cream味😖🔹紅桑子千層蛋糕🍰味道唔差 但整體嘅cream都係多咗啲 另外仲有杯莓香奶凍🍓同埋菠蘿酥菠蘿酥一pat嘢咁😖飲品方面 分別叫咗茶🍵 同咖啡☕️茶係冇得refill 一杯上 冇壺😐 Black coffee應該好難做得差 但呢杯嘢竟然係渾濁!!! 🤢明顯係冇隔渣 兩杯飲品都係唔滿嘅 枱上面有支水 不過唔知放咗幾耐 喺疫情底下真係唔敢飲🤧 感覺要人乾哽啲嘢食🙂總括嚟講 呢個下午茶係超失望🙅🏽‍♀️ 唔明點解可以咁多好評🤷🏽‍♀️ ---------🍴食物:2/10🏝環境:2/10🛋服

▪️休閒下午茶🍴($138/位)
呢款K11限定嘅Tea Set包括:
- 迷你手工堡(二選一)
- 自選千層蛋糕 (一款)
- 莓香奶凍 (Panna Cotta)
- 精選糕點(自家製鬆菠蘿酥)

🔹免治雞肉堡 配新派咖喱蛋黃醬

🍴食物:2/10
🏝環境:2/10
🛋服務:5/10
💲價錢:6.5/10
💥翻兜指數:0/10 (唔會再去)
✨CP值:3/10
2020-10-09 395 views
.早前同朋友出街行下😌想搵啲野食下坐下就黎到呢度 環境舒服 我地揀左坐出面 又無咩人行可以嘆下午茶又傾下計野食都好快到 都唔錯喎😉.炒蛋牛油果多士配沙律😚呢個組合係絕配 冇得輸 牛油果份量都多係食嗰時有少少論盡.抹茶鮮奶·芝麻咖啡正常味道 不太淡不太濃😊.雞肉沙律😇味道不錯 最鍾意麻醬 雞肉份量都多多士都大粒又脆卜卜😝.🥢Shaz Confections (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G17B號舖
早前同朋友出街行下😌
正常味道 不太淡不太濃😊
雞肉沙律😇
味道不錯 最鍾意麻醬 雞肉份量都多
多士都大粒又脆卜卜😝
🥢Shaz Confections (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G17B號舖
2020-09-23
Type of Meal
Tea
2020-09-19 560 views
一直也很想試試這𥚃的千層蛋糕🍰,但一直也找不到機會去,適逢友人有一個免費下午茶,所以她就約了我去食:)下午茶有2件牛角包+2件蛋糕+2杯飲品,因怕唔夠食,我們另外叫了一個辣肉腸蕃茄意粉。食物的味道真的有很大的改善空間。辣肉腸蕃茄意粉🍝~無什麼味道,感覺只是少少🤏的蕃笳醬混在意粉,再加少少辣肉腸,非常hea 的意粉。牛角包🥐~有兩款味道,松露碎蛋+火腿芝士,無什麼特別。千層蛋糕🍰~有斑蘭與綠茶味,全部也是cream ..完全食不到pancake 皮,和一層層的口感⋯斑蘭味也沒有⋯😩飲品~焙茶燕麥奶⋯又是無什麼焙茶味😢最後蛋糕我哋每款味,食淨了一半,令人失望的下午茶☕️。

牛角包🥐~有兩款味道,松露碎蛋+火腿芝士,無什麼特別。

飲品~焙茶燕麥奶⋯又是無什麼焙茶味😢

最後蛋糕我哋每款味,食淨了一半,令人失望的下午茶☕️。
2020-08-14 522 views
在商場的中間位置,可以舒服地享受你的午餐。全日早餐一向是我的至愛,這類特別地配有德國腸火腿也煎得10分入味滑蛋夠滑不會老,麵包和出邊的很不同,很喜歡這一種麵包,很有歐洲的感覺。應該是法包來的。沙律菜配上黑醋份外開胃!不得不提那隻大啡菇,很驚喜很好吃!特別醃製過經過慢火烹調,已經變得很淋身。配上玫瑰咖啡,美好得不能再形容。生活的享受莫過於此。一切我們以為是理所當然,很簡單,誰想到今天,我們只能看着照片回味。因為疫情,很多店舖關了。因為疫情,堂食已經不再是理所當然的事了。
在商場的中間位置,可以舒服地享受你的午餐。

全日早餐一向是我的至愛,這類特別地配有德國腸
火腿也煎得10分入味
沙律菜配上黑醋份外開胃!
不得不提那隻大啡菇,很驚喜很好吃!特別醃製過
經過慢火烹調,已經變得很淋身。
配上玫瑰咖啡,美好得不能再形容。生活的享受莫過於此。
2020-06-01
$105 (Tea)