2020-03-10
1️⃣Smoked salmon avocado toast ($108): 有留意我既朋友仔應該記得我唔止一次post依種配搭既toast,今次依款係值得我再食既味道。煙三文魚咸道恰好,份量多,唔會咸到苦,保留三文魚既鮮味,有油潤口感,肉質柔嫩,但帶一點煙燻香味。 加入續隨子(caper)辟咗魚既腥味,令三文魚食落更新鮮。牛油果份量比我想象多,熟度剛好,顏色是深綠色,睇得出係新鮮切。厚切牛油果令到口感提升。麵包外皮微脆內軟。Toast 旁邊仲有沙律,加咗黑醋既沙津同toast的確好夾👍🏻2️⃣Spaghetti Aglio Olio with Chicken Fillet with Pesto Sauce ($108):意大利麵硬度係剛好,軟身得黎依然有韌度👍🏻香蒜橄欖油 (Aglio Olio) 落既份量亦都剛好,食落唔油膩仲好開胃。可惜,雞肉太鞋,食落痴牙,不過西方人既食慣鞋d既肉既。加上香蒜醬(Pesto sauce) 的確令到原本淡而無味既雞肉增加咗味道。跟餐有埋餐湯送,值得讚係餐湯冇味噌味,仲要入面有好多豆,蕃茄湯好開胃整體來講,以正餐黎講,意粉我覺得屬於中上級數,係雞肉扣咗分,但
整體來講,以正餐黎講,意粉我覺得屬於中上級數,係雞肉扣咗分,但牛油果toast 好高質,仲要唔洗加一,的確好岩假日同朋友黎chill住睇書做野。