2019-03-08 175 views
星期五周圍都咁多人見新麻蒲無乜人肚餓入執食一坐低就落order 結果等左十五分鐘都未到一追單先發現漏單 係成張單漏 世界級野食黎到 味道麻麻重味精食唔到肉鮮味都不特至散叫既牛舌無味之餘仲硬過刷膠服務差同無禮貌都唔講以後都唔會再黎所謂既豬皮有陣怪味
星期五周圍都咁多人

服務差同無禮貌都唔講

以後都唔會再黎
所謂既豬皮有陣怪味
2019-03-03 3299 views
幫小鬼嚟銅鑼灣攞獎品,順便為家中的零食櫃補倉,左挑右揀,行了接近兩個鐘,終於大功告成,買到滿載而歸。見時間已不早,決定先到附近找個地方吃頓午飯才回家。由於手上拿滿了戰利品,老公提議近近哋、去港鐵站對面的「新麻蒲 BBQ」吃午餐。餐廳門口放左個易拉架,午市套餐價錢非常經濟,由 $68-$168 不等,而且選擇勁豐富,足足有成 20 款,既可燒烤,亦可享用韓式飯麵。另外所有套餐,均設買 3 送 1,如果約埋幾個朋友嚟食,就更加化算。由於來到時已經過了午市繁忙時間,所以店內食客不算太多。細看四用,餐廳地方頗大,環境寬敞闊落,以梳化卡座為主,不過客人亦可以選擇坐在圓櫈用餐,加上檯面的烤爐和店內不停播住的 K-pop music,由裝潢以至氣氛都滲滿韓國地道風味。由於剛才在樓下已經看過餐牌,所以入座後便馬上點餐。老公愛吃牛,點了客燉牛排骨,而我就揀左個鮑魚參雞湯。點完餐後,店員隨即為我倆上 5 碟前菜,逐一細看,除了有酸辣的韓式泡菜外,還有滿載麻油香氣的海帶、嫩滑的豆腐、爽口的翠玉瓜和辣醬西蘭花,口感味道各有特色,份量細細,每樣試一點,驚喜清新又開胃。燉牛排骨 ($88),牛肋骨燉得既軟嫩又多汁
燉牛排骨 ($88),牛肋骨燉得既軟嫩又多汁,肉質好鬆化,帶半肉半筋,肥肉位腍香,肉汁濃稠,而筋位的軟滑度也很適中,加上湯汁鮮甜又夠味,牛肋骨的精華全濃縮在一起,用來撈飯食超正。細心一數,嘩!原來牛肋骨足足有成 6 件,而且每一塊都非常厚身,配埋冬菇、蛋絲、金針菇、紅棗和年糕等一起吃,好味到停唔到口,Yummy!
至於另一客鮑魚參雞湯 ($88) 亦絕不欺場,用料講究,選用了稚嫩的童子雞!湯底入口好清香,完全落無味精,喝起來非常順喉。鮑魚唔算十分大隻,不過食落煙韌有嚼勁。雞肉煲得好綿,夠鮮美又不乾柴,而且連雞入面的糯米都煲到入曬味,加埋入面的人蔘、栗子一齊食,既暖胃又飽肚。
套餐包飲品,紅色嗰杯係石榴果醋,而旁邊嗰杯就係酸梅汽水,兩杯味道都唔錯,入口酸酸甜甜,有助消化。
2019-03-03
$97 (Dinner)
2019-03-03 261 views
定期都想食韓燒,之前都食過呢一間新麻蒲,覺得好食又抵食,所以今次又約朋友來。呢度真係超抵食,前菜嘅海帶,泡菜,沙津同生菜都係任加!仲要每一樣都好好食!朋友鍾意食肉,我就鍾意食呢啲配菜!韓燒一定要叫嘅牛肋排骨,顏色好對辨!肉味好!又唔韌!好食!燒起來嘅時候仲好多肉汁好juicy!蛋都係任加!好好食!海鮮豆腐湯,豆腐好滑!湯底略嫌小小咸,要一碗飯來吃會較好 !韓式炒粉絲好QQ彈牙,同樣偏小小咸。但好惹味的。呢度真係值得一來再來。

韓燒一定要叫嘅牛肋排骨,顏色好對辨!肉味好!又唔韌!好食!

燒起來嘅時候仲好多肉汁好juicy!

蛋都係任加!好好食!

韓式炒粉絲好QQ彈牙,同樣偏小小咸。但好惹味的。

呢度真係值得一來再來。
2019-02-24 316 views
呢間據聞係第一間有爐邊蛋既韓燒,個人都幾鍾意新麻浦既爐邊蛋,有得無限♾refill,配菜都係。燒肉份量都算多,今次叫左set,但建議分開逐碟叫會抵d。肉既話佢事前幫你調好味既,所以一定好夠味,但可惜就唔係幾食到本身既肉味了。
2019-02-22 318 views
收工之後同約朋友到銅鑼灣食飯,朋友係好鐘意韓國菜既,佢就推介佐我一間食韓燒既餐廳。呢間餐廳位置好方便,就喺正c出口對面。上到餐廳,就見到佢每一檯都有爐,而且都係卡位,同朋友坐得好舒服。一坐低,侍應就會送上呢幾款前菜。打開餐單,見到有好多唔同既燒肉套餐,好吸引啊,岩哂食肉獸。不過,我地就比醬油蟹吸引左,所以下次先叫燒肉套餐。呢個韓式醃生蟹好濃郁好大份,出面自己買既細細隻都要二百幾蚊,相比起上黎,呢度既醃生蟹都幾抵食,佢既汁再加埋生蛋黃撈飯食直係一流!蟹上仲有濃濃既膏。另外,黎到韓燒店,當然就要叫返份燒肉,我地就點左新麻蒲五花肉,佢係厚切既,一放落燒板,就會咋一聲,燒到香口就用生菜包住佢黎食。最後,我地亦都點左份冷麵,佢係呢度既招牌菜,好食!

一坐低,侍應就會送上呢幾款前菜。

最後,我地亦都點左份冷麵,佢係呢度既招牌菜,好食!
  • 韓式醬油醃生蟹伴飯
呢晚來到韓國BBQ No.1嘅新麻蒲。两個女仔,吃D咩好呢?本身俩個人都有共同的喜好~醬油蟹,咁來到韓式餐廳,點都要點呢一味餸㗎,淨係睇個餐牌,已經好興奮,而178蚊嘅價錢又不算貴喎而呢間餐廳本身主打Barbecue,咁冇理由不叫D嘢燒吓,於是又點了一份新麻蒲五花腩,再叫份涼麵,够喇够喇。睇吓啱上枱嘅醬油蟹,都幾大隻,比想像中大,又飽滿又多膏,流晒口水吖D蟹肉係透明的,同平時吃熟蟹時嘅白色蟹肉完全不同,送入口感覺D膠質就咁慢慢被吸收,好满足。涼麵送到枱麵時D麵喺最底面,跟住鋪上層梨切片,然後再有半個蛋喺最上面,店員好細心地等我哋影咗相後先至幫我哋剪開D麵,方便我哋享用,麵好好吃,嗰質感介乎爽同qq嘅嗰種感覺,我哋倆人一致贊好五花腩同埋前菜也一樣吸引,始終BBQ係佢哋最強,腩肉肥,瘦均勻相間,油香而不膩。
呢晚來到韓國BBQ No.1嘅新麻蒲。

• 韓式醬油醃生蟹伴飯
2019-02-18 177 views
有舊同學結婚,約埋成班中學同學出嚟食飯順便派帖,朋友介紹呢間餐廳可以一班人圍埋一齊,正好彩有訂位,如果冇訂位相信都要等一段時間,店員好殷勤咁安排我哋四個坐係卡位,前菜係送嘅,而且食晒可以再添,前菜水準唔錯由於我哋四個都係食肉獸,所以叫咗好多唔同嘅肉類,牛小排油脂分布好平均,而且肉類都算肥瘦均勻,而且望落去色澤都算幾新鮮除咗肉類方面,我哋都叫咗個炒粉絲同埋海鮮湯,炒粉絲份量好多,性價比好高,粉絲炒到啱啱好唔會過火,而海鮮湯辣味適中,送飯一流,整體來講呢餐飯性價比好高,我哋四個人食到捧住個肚走,超正

2019-02-13 254 views
臨近新年又就黎情人節,緊係想食餐好架啦,所以今日就去食著名的新麻浦,韓式烤肉牛舌牛舌有點冰冷,上碟時未完全解凍!經過燒烤後,味道偏淡,口感太過韌口,根本就挑戰緊我既牙力,fail 芝士蛋炒飯視覺上享受,望落好多芝士,又聞到一陣陣既蛋香味,配上中間的炒飯,混和一齊,有拉絲效果,好吸引人呀!熱騰騰禁食充滿了蛋香同芝士既味道,可惜既係稍為涼了,就痴埋一舊,要食就快!整體黎講,第一道就黎了芝士蛋炒飯,好快就飽了,肉仲未燒!而且肉的質素為我所失望

牛舌

芝士蛋炒飯
整體黎講,第一道
又出動去食好野,今晚同朋友食韓燒。我們叫咗個豬拼盤和豬護心肉,想食下豬護心肉,我見到D雜誌介紹好似好正,今次嚟試下。先講下個豬護心肉先,食落唔係好腍嗰D,有咬勁,但唔係好肥,有一種好特別肉香味,我覺得好食,而D五花肉又另一種滋味,油份好重,食落肉貨腍帶甘香,其實入口會有很多豬油,單食會好快膩,夾生菜同D泡菜,白籮蔔食會好正,無咁肥。而D蝦真係大大隻,虎蝦,好鮮甜,其他配料OK。部隊鍋我覺得勁惹味,特別係個勁辛辣湯底,好刺激,個麵爽彈,同D韓國午餐肉幾好味,佢無咁咸,D肉實D! D配菜無限添,幾好!

2019-01-03 219 views
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀美國牛,日本和牛,以及1++韓牛呢三種牛大家成日都聽😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但又有無試過同時享用佢地,分清各自既味道特色呢?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排就同L小姐去試左呢個冬季套餐如果你剛好系牛魔王😝甘就真系啱嗮啦!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣新麻蒲單單於韓國已經有多達430間分店,其分店更加遍佈世界各地,本港店內裝潢主要仿照韓國分店而成,而味道則遵照韓國傳統,而其爐邊烤蛋,就比一般燒肉店嫩滑!值得讚賞!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣韓冬主題二人套餐💲6881⃣矜貴嫩牛三重奏+飲品+甜品💭先食美國牛,牛味十足😉💭而且好有口感,配海鹽好夾💭然後再食日本和牛,油脂豐滿💭而且有和牛獨特既油香💭最後食1++韓牛😍😍💭一直都覺得韓牛系兩者既平衡💭有口感得黎帶點油香😎💭不過今次覺得一般,事關食左和牛先💭成個味蕾已經麻木左😢💭所以建議大家都系食韓牛先💭最後先享受日本牛😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🔘溫馨提示:BYK會員享
#fridayla_cwb
美國牛,日本和牛,以及1++韓牛
呢三種牛大家成日都聽😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
但又有無試過同時享用佢地,
分清各自既味道特色呢?
早排就同L小姐去試左呢個冬季套餐
如果你剛好系牛魔王😝
甘就真系啱嗮啦!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
*️⃣韓冬主題二人套餐💲688
1⃣矜貴嫩牛三重奏+飲品+甜品
💭先食美國牛,牛味十足😉
💭而且好有口感,配海鹽好夾
💭然後再食日本和牛,油脂豐滿
💭而且有和牛獨特既油香
💭最後食1++韓牛😍😍
💭一直都覺得韓牛系兩者既平衡
💭有口感得黎帶點油香😎
💭不過今次覺得一般,事關食左和牛先
💭成個味蕾已經麻木左😢
🎆Mood:🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_korean #fridayla_牛魔王
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #dinner #首爾 #hkrestaurant #dessert #koreanbbq #韓燒 #新麻浦 #韓牛 #韓國 #首爾 #泡菜 #kimchi #koreanbbq
新麻蒲冬日限定套餐和牛,韓牛,美國牛今個冬日,韓烤專門店推出一款烤肉套餐日本A5和牛 ,1++韓牛,美國牛西冷每塊都有150克單係成本價已經價值不菲比起自己去買牛扒煎更便宜!2人套餐只售$688 SET (2位用)包前菜漬物,三種頂級牛扒,冬日特飲,甜品先吃七款特色前菜,開胃一下再上配上沙律招牌爐邊蛋邊烤肉可以食煎蛋接著就可以烤和牛了你看份量十足和牛肉上的細緻油花肉既紋理都係頂級質素識食一定知道係重本之作 油花之多,放上烤爐立即著火,視覺特效強勁和牛烤個20秒就可以轉烤另一面不用烤太熟,入口即化既A5和牛,極盡豪華既真滋味我個人就喜歡吃5成熟烤完放置一分鐘再吃 配上解膩既肉桂蘋果茶暖心開胃  牛之三重盛宴美國牛,A5和牛,韓國1++牛肉 再配上3種蔬菜烤 和牛係A5級數單片零售價已經講緊$300起 美國牛肉多油花比較少,味濃 韓牛肉汁最多,最嫩美國牛就油花平均,肉味同樣偏濃郁,但質感更細緻 再來烤個1++韓牛韓牛與A5不同的質感,油花少,但肉汁多烤起來嫩滑多汁肉味更濃郁一個套餐食盡世界上最佳既牛肉,極上豪華牛之盛宴 綿滑細如絲入口即化綿花冰加上酸甜既雜莓 再配上薑餅人雜莓雪花冰完美落幕
新麻蒲冬日限定套餐
和牛,韓牛,美國牛
今個冬日,韓烤專門店推出一款烤肉套餐
日本A5和牛 ,1++韓牛,美國牛西冷
每塊都有150克
單係成本價已經價值不菲
比起自己去買牛扒煎更便宜!
2人套餐只售$688 SET (2位用)
包前菜漬物,三種頂級牛扒,冬日特飲,甜品

先吃七款特色前菜,開胃一下

再上配上沙律

招牌爐邊蛋
邊烤肉可以食煎蛋

接著就可以烤和牛了
你看份量十足
和牛肉上的細緻油花肉既紋理都係頂級質素
識食一定知道係重本之作

油花之多,放上烤爐立即著火,視覺特效強勁

和牛烤個20秒就可以轉烤另一面

再配上3種蔬菜烤

和牛係A5級數
單片零售價已經講緊$300起

美國牛
肉多油花比較少,味濃

韓牛肉汁最多,最嫩

美國牛就油花平均,肉味同樣偏濃郁,但質感更細緻

再來烤個1++韓牛
韓牛與A5不同的質感,油花少,但肉汁多

烤起來嫩滑多汁肉味更濃郁

一個套餐食盡世界上最佳既牛肉,極上豪華牛之盛宴

綿滑細如絲
入口即化綿花冰
加上酸甜既雜莓

再配上薑餅人雜莓雪花冰
完美落幕作結

個人最推介
冬天開飯前來一客海鮮豆腐鍋
看似香辣濃郁,實為小辣開胃湯品

有豆腐,海鮮,辣椒絲等
伴飯吃一流
烤肉前後吃都係好推薦
2018-12-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-12-18 285 views
係香港講起有質素保證既燒烤店,新麻蒲算係數一數二的。見聖誕就到,就豪食一次,今次去試左佢地既新餐,韓冬主題二人套餐,$668,入面包括左三塊高質牛排,包括左美國西冷,日本和牛同埋1++濟州韓牛,兩杯肉桂蘋果茶,一個雪花冰。牛排方面,三塊都十分高質,但如果要排先後次序,本人覺得和牛>韓牛>西冷,呢個排法係以油香為基準,和牛入口即溶真係好正。杯野飲就勁濃肉桂味,如果鍾意肉桂既朋友一定會覺得好正。雪花冰就做到好細滑,好似一層好薄既雪放入口咁,但本人喜歡撈埋雪花冰下面既果醬食,同雪花冰既奶香味好夾。新麻蒲既另一賣點當然係無限refill既前菜,當中以沙律同埋蘿蔔最好食,沙律超級新鮮個汁係檸檬做,十分開胃。$668睇上去雖然唔平,但有三塊高質牛價錢真係算抵,呢個可以encore。

杯野飲就勁濃肉桂味,如果鍾意肉桂既朋友一定會覺得好正。

$334 (Dinner)
約左friend食韓燒,呢間野係韓國好多分店,今次第一次食香港分店出品呢。基常去韓國玩,次次都食牛,今鋪係香港就試下食下豬,因為咁岩遇上節日優惠有豬護心buy one get one! 又叫埋拼盤,同部隊鍋呀! 豬護心基知係肋骨同肝附近D軟肉,一隻豬得200g 。店員教燒,大火燒,燒到有龬紋,封住肉汁,好香,食落肉味好香好濃,有㸃咬勁,然後入面腍香,肉味好重,一流,好食,同牛肉有得揮,加少少韓式辣醬重惹味! 另外拼盤D厚切五花腩,我自己大火燒,迫晒D豬油出來,好香好香,燶先好味,食落爆出豬油,肉味無護心肉咁濃,但勝在夠油香,厚切肉汁特多,好好味! 其實重有D韓國年糕燒都幾好味,加多D辣醬重好味。而部隊鍋韓泡麵勁辣,麵底好爽彈又飽肚, 韓國午餐肉好好味,我地食到噴火啦。基評分: *味道(基基基基基)**外貌*(基基基基基)*抵食(基基基基)**服務(基基基基基)*最後基言:服務不錯,有韓國的感覺,又多配料免費添。

豬護心基知係肋骨同肝附近D軟肉,一隻豬得200g 。

其實重有D韓國年糕燒都幾好味,加多D辣醬重好味。

最後基言:
服務不錯,有韓國的感覺,又多配料免費添。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
📍銅鑼灣📍海鮮+韓牛盛宴🤩勁飽肚❤️其實我之前都比較少去食韓國嘢,終於好似韓劇女主角,用生菜包肉😍不過呢間價錢唔貴又抵食,個泡菜炒飯都食唔哂🙈嗌咗個海鮮+韓牛嘅餐💙韓牛嘅肉質又夠嫩,啲海鮮都醃得好入味😚同埋refill完全唔洗叫人,因為啲staff一見到就即刻幫您,好貼心😁😁最正係杯shark attack cocktail 😍啲糖水係隻鯊魚入面,倒出嚟好似嘔血咁💉 影相一流❤️酒精都唔算好濃,好輕微,啱曬我呢啲唔飲得酒嘅人🤣
📍銅鑼灣📍海鮮+韓牛盛宴🤩勁飽肚❤️
  • 爐邊蛋
2018-12-16 169 views
經過銅鑼灣突然想食韓國嘢🇰🇷🇰🇷🇰🇷,鱷高頭就見到大大間寫住韓國燒烤嘅新麻蒲。見啲review都唔錯就二話不說上去試試。地方寬落,一入去招呼好好,坐左卡位。有好多午市套餐揀。在掙扎between部隊鍋定係大醬牛肉湯。最後叫左大醬牛肉豆腐湯。三款前菜都好好味:昆布、泡菜、豆芽菜。尤其係個泡菜,正到我encore左第二碟😋。個大醬牛肉豆腐湯亦好快就黎。味道很好。但美中不足嘅地方就係啲牛肉根本全部都係肥牛啲邊角位,大部分都淨係得肥膏。我情願佢擺落去貴10蚊個欄但俾番少少牛肉我食兩淡。另外啲豆腐就好似即食日式麵豉湯入面好細粒嗰啲豆腐粒咁。最後,想提點吓老闆,盡量減少用塑膠飲管,客人要先至俾啦。環保啲你又減省啲成本。唔該🙏🏼

地方寬落,一入去招呼好好,坐左卡位。