2017-08-20 254 views
星期日晚度度都多人食野,簡單啲到家留下的商場食算了,五點多到了新麻蒲,食個下午茶+晚飯啦。時間尚早無乜客人,店內亦未有客人燒肉幾通爽。先送上涼盤三款,海帶,泡菜同蘿蔔,海帶鹹鹹地幾開胃,泡菜微辣爽口,比街賣的好味好多喎,蘿蔔很酸呀~枱上會有水瓶自己斟水,不過經過時間洗禮已變形同有點髒了。Makgeoli with strawberry & banana ($68)士多啤梨加香蕉的沙冰,還有少少酒精,甜中帶苦澀,味道不錯呀。Shark attack ($88)某炸雞店的名物鯊魚之淚這裏都有呢,變成了鯊魚襲擊啦,哈哈。藍色的沙冰好漂亮,甜甜的果醬放在鯊魚口裏,上枱時才倒中杯中,幾型喎。韓式醬油八爪魚($128)醬油蟹就聽得啦,八爪魚就少見,點了一客試試,八爪魚很爽口,煙煙韌韌的,甜甜的醬油很入味,好吃。韓式醬油鮑魚($118)同樣醬油鮑魚都係第一次見,又試試先,鮑魚十分爽口,厚厚的好有咬口,鮮甜的醬油味好正。燉牛排骨($148)點了一鍋牛排骨,一鍋有好幾件,仲有粉絲底。牛排骨炆得軟腍入味,一咬已經骨肉分離,好易食。粉絲吸了湯亦很好味,湯底加了冰糖十分甜,好有糖水感覺。甜滋滋的一餐,不錯吃。
時間尚早無乜客人,店內亦未有客人燒肉幾通爽。
枱上會有水瓶自己斟水,不過經過時間洗禮已變形同有點髒了。
Shark attack ($88)
韓式醬油八爪魚($128)
韓式醬油鮑魚($118)
燉牛排骨($148)
點了一鍋牛排骨,一鍋有好幾件,仲有粉絲底。
牛排骨炆得軟腍入味,一咬已經骨肉分離,好易食。
粉絲吸了湯亦很好味,湯底加了冰糖十分甜,好有糖水感覺。

甜滋滋的一餐,不錯吃。
2017-08-13
$275 (Tea)
1K
2017-08-19 230 views
YOHO MALL終於全面開幕,新區全部食店迫滿人,舊區其實一樣多不過相對比較少,搵食可以過來這邊。新麻浦元朗店之前來過一次吃韓燒,是日見有新餐牌,是韓式醬油海鮮,標榜海鮮直接從韓國,入口一於試一下。坐下送泡菜和漬物,我覺得每間韓食店的泡菜味道亦有點不一樣,新麻浦是我最愛,不是使勁的酸和辣,帶一點點甜,對胃!我內心是非常的想試醬油蟹,大肚之前吃過一次,覺得驚為天人!可惜最後濕疹發作,無緣,點了醬油蝦,算是一解「相思之苦」。醬油蝦一樣是生吃,大大隻,超多蝦膏(在拍這幅相時,有部分蝦膏掉到碗中了!)醬油鹹中帶微辣,沾滿蝦身,一口滑入口挺惹味的。韓國的海鮮好像真的特別新鮮,拍得住日本質素!孝敬老爸,點了一份醬油鮑魚給他,一客三隻,已經切好,即使老人家牙齒不太好一樣吃得到。醬油蝦蟹定得多,鮑魚確實是第一次見(但鮑魚當然是熟的啦~)鮑魚肥美 ,完全沒有腥味,彈牙爽口,和微辣的醬油挺撘配。這樣吃鮑魚相反吃出海鮮的原本味道,不錯不錯!$118有三隻我覺得價錢合理的。因為是下午茶時段我們這一次就沒有點燒肉,反而點了一份牛肉石鍋飯。材料足,上桌石鍋超級熱辣辣,韓式辣醬要自行攪拌,所以動作要快~我覺得辣醬

我覺得辣醬如果可以再多一點會更好(我愛辣!)飯和配料比較乾,分量不算很大,加上之前的醬油海鮮的話,二人分享剛剛夠(下午茶來說)本來打算追加一份芝士泡菜飯的,不過沽清了,那就算吧,是有一點點失望。不得不提,YOHO MALL這一邊雖然開張比新翼多幾年(?)但在同區依然是最新的大商場,新麻蒲元朗店的衛生程度實屬一般,枱上的用品全部都油膩膩,地板亦有些食物殘骸…不過我也明白燒肉店難免有點油煙,可能我是處女座,才會特別介意吧(苦笑)
$200 (Tea)
2017-08-12 220 views
服務態度一流👍🏻👍🏻因為有個週年優惠,同媽咪黎食。服務好好👍🏻 午餐時段後唔多人 如果唔想太嘈或者等可以响3點後去Lunch set 好抵仲送嘢飲環境都好正😍😍😍😍
服務態度一流👍🏻👍🏻

因為有個週年優惠,同媽咪黎食。服務好好👍🏻
午餐時段後唔多人 如果唔想太嘈或者等可以响3點後去
Lunch set 好抵
仲送嘢飲

環境都好正😍😍😍😍
2017-08-12
2017-08-12 29 views
今次叫左個set, 價錢368, 食完之後忘記了呢個餐有冇甜品, 之後就問下侍應哥哥, 佢拎埋本menu個呢話88蚊嗰啲就係包埋既, 咁我哋就叫88蚊嗰個紅豆 沙冰啦! 到咗埋單嘅時候, 竟然收咗我哋88蚊,咁問返侍應姐姐,佢話係唔包既。OK... 咁我哋叫佢問番嗰位侍應哥哥, 點知個位侍應哥哥話冇講過。 咁我哋係食過,事實個set係唔包嘅,咁我哋照畀錢冇問題。 最終我哋都係照畀錢。但係,果位侍應哥哥咁樣, 經理又唔理, 咁冇service既餐廳, 我下次唔會再幫襯。希望餐廳高層檢討下。

希望餐廳高層檢討下。
2017-07-30 472 views
姊妹們,行完街街,喺元朗YOHO MALL shopping完畢,想食韓國BBQ 先來~濟州黑毛豬五花肉,真係見到都流口水前菜冷盤,可以無限量幫你添加,正!叫埋韓式豬肉餃子刀削麵,同火山芝士泡菜菜炒飯,食完啲咁熱氣嘅嘢,當然就要叫柸凍飲啦
今日試新嘢。整個餐廳看樣很考究。order佐一個牛肉餐。份量很少。但我2個都唔大食。如果好食,都ok。 但。。。 牛肉窿佐。講真個火好唔穩定。一開始慢慢燒ok,傾佐2句但見大火窿嗮。你serve自助燒烤雖然唔可以完全怪嗮係你頭上,但基本個爐係米應該正常d? 年糕,菇,豬肉無一不燒窿。今次食嘢體驗極差,根本冇試到咩好食的嘢。4百幾蚊。一臺泡菜,一碗韓式泡面,4片牛肉片。,4粒牛柳,4-5片薄到極致的豬腩片,差唔多就咁多
2017-07-29
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
明明訂左晚上9點,去到服務員俾張飛我地,叫我地等。明明訂左位,點解仲要俾飛,服務員答:「個客食完夠鐘未走,我都無辦法。」咁我再問:「咁要等到幾時?」服務員:「我都唔知,個客食完唔肯走,我都無辦法,如果係你係度坐,我都趕你唔走。」 呢d 咩服務態度,自己攪唔掂個客,將個問題拋俾出面等緊個客。跟住服務員自己都覺得講唔通就話:「你訂位嗰陣,我有同你講嚟到要等。」小姐呀「你點會有講,幫我留位嗰個係男服務員嚟架,佢無講。」,嘈左15分鐘,佢入面枱客都未走,最後當然無再等。明明係韓國店服務幾好,我覺得進駐香港嘅韓國燒肉店佢係最好食,但未食都一肚氣,韓國總公司應該要監管下
2017-06-30
2017-06-29 4979 views
天氣反常,這幾個星期不是整天下著傾盆大雨,就是陽光猛烈得把蛋也煎得熟,令人納悶。雖說陽光普照的週末宜到室外走走,但於正午時分,站立在無遮無掩的站在陽光底下,應該會命不久矣。週末的午飯時間,不想行到身水身汗去醫飽肚皮,自然會想起強勁冷氣的商場餐廳,幸好屋企連接商場,不用走到戶外,滴汗不沾也有餐廳選擇。奈何商場內有些餐廳光顧過,又沒有意欲再回頭,有些吃個午餐動軋百幾二百叫人卻步,最後經過新麻蒲。 主攻吃燒肉的新麻浦原來也有韓食的午餐供應,之前吃過燒肉晚餐,味道跟質素非常不錯,相信午餐也具一定水準吧!加上午市不似晚市般大排長龍,不用等位,午飯就選擇這家。 午市套餐也有21款選擇之多: 伴飯、冷麵、烤肉、部隊鍋等,最便宜的由$58泡麵,到最貴的$118鮑魚蔘雞湯,價錢比想像中還要划算,難怪午市時間也人頭湧湧。幸運地安排我們坐寬闊的四人卡座,旁邊是落地玻璃望內園景,自成一角享受日光,更加舒適。 點好菜後,店員便馬上送上韓式前菜,除了基本的泡菜,還有芽菜、醃漬海帶、凍豆腐,相當豐富,別以為午市的前菜會相對地縮水,其實每碟份量也挺多,不比晚市遜色。泡菜酸香辛辣十分到位;而海帶加入了麻油更加惹味吃

點好菜後,店員便馬上送上韓式前菜,除了基本的泡菜,還有芽菜、醃漬海帶、凍豆腐,相當豐富,別以為午市的前菜會相對地縮水,其實每碟份量也挺多,不比晚市遜色。泡菜酸香辛辣十分到位;而海帶加入了麻油更加惹味吃不停口,十分開胃;凍豆腐於這熱辣辣天氣,最合適不過。
石鍋牛肉拌飯 $78
以這個價錢而有這個份量,也算是性價比高。
石鍋牛肉拌飯
用黑色厚大石鍋盛載,拌飯色彩繽紛,蓋著各式各樣材料: 切絲牛肉、芽菜、菇菌絲、紅蘿蔔絲、瓜絲、洋蔥絲和菠菜等,還有一隻煎得蠻不錯的煎蛋。
石鍋牛肉拌飯
加入韓式甜辣醬把飯餸拌勻,香口程度更是豐富,而且鍋內預先加入了麻油,令香氣更甚,把前菜中的泡菜加到拌飯同吃,令美味再加分呢。飯的份量也頗多,濕潤度亦剛好,不會太過糊爛。
石鍋牛肉拌飯
因為石鍋的厚度令溫度保存,吃到最後的一口飯還是帶有餘溫,熱乎乎的吃得暢快,而且吃到最後,鍋底還有些飯焦,微微的鍋巴香脆口好食。

芝士炒年糕伴拉麵 $68

鍋面鋪滿勁量級Mozzarella Cheese,芝士粉絲心裡當然想大叫一聲啦!店員繼而拿著火槍,即席表演把芝士燒溶,期間芝士的鹹香味道四溢,令人垂涎又期待。
芝士炒年糕伴拉麵
溶化了的芝士拉絲效果當然交得十足,每次夾起拉麵更牽上不少芝士絲,香口度十足,十分惹味。
芝士炒年糕伴拉麵
年糕煙韌糯軟,甚有嚼勁,表面吸收了辣醬精華,令人更大快朵頤。還有熟蛋一隻,韓式魚片等食材,全部都沾滿了橙紅的辣醬,滲透了一定的辣度。橙紅惹火的醬汁辛辣度一點也不可以輕視,越食越辣,辣勁十足更使人冒起汗來。
芝士炒年糕伴拉麵
既有拉麵又有年糕,這鍋飽肚感十足,加上大量芝士,滿足肚皮之餘,亦有點膩滯,不過亦中和了強勁的辣度,緩和一下那火辣口感。
芝士炒年糕伴拉麵
一直以來都很喜歡到新麻蒲吃燒肉,想不到於烤肉店吃到的韓式料理,味道跟質素也相當不俗,加上價錢也可說是經濟實惠,位置又近在咫尺,炎炎夏日不想遠走,又或者不想暴露於猛烈陽光下,這裡的午餐可以考慮一下。
$80 (Lunch)
2017-06-24 320 views
還記得好幾年前,在韓國旅行 ,吃過美味的醬油海鮮,這種味道仍然記憶猶新。在朋友推介下,得知原來新麻蒲也有類似的海鮮美食,而具是韓國直送,原汁原味。因而決定去元朗新麻蒲試一試。鮑魚蔘雞湯雞肉和人蔘的味道滲入湯中,非常鮮甜,更帶點人蔘香味。湯是肉石鍋盛著,持續保溫,鎖住食物的鮮味。韓式醬油八爪魚經長時間泡在醬油內,八爪魚非常入味。質感似平時的刺身但又帶點醬油的咸味,很特別的一道菜。韓式醬油鮑魚鮑魚鮮甜彈牙,肉質味美,入口鬆化,一點也不靭。酸梅汽水酸酸地幾開胃,吸一口有透心涼的感覺。

鮑魚蔘雞湯

韓式醬油八爪魚

韓式醬油鮑魚
鮑魚鮮甜彈牙,肉質味美,入口鬆化,一點也不靭。

酸梅汽水
酸酸地幾開胃,吸一口有透心涼的感覺。
2017-06-24
2017-06-21 324 views
由攞位到食完全餐飯,啲服務生全程黑面,好似我欠左佢地咁,攞位時嗰個好似店長已經無服務,坐低落單的又咩都唔知,嘢食都算ok,但啲侍應又黑面又掉餐牌真係火都黎,唔想做咪唔好返工啦,搵客人出氣,呢間一定無下次
2017-06-20
Type of Meal
Last Night Supper
2017-06-17 265 views
呢間野由入門口見到你就開始西面,個個伺應都唔願做,好似係佢地仇人咁!申請張VIP,問點申請,答就,吓?申請VIP? 明明張紙寫住請向店員查詢。到最後都冇幫我地申請。咁嘅收費,咁嘅態度,祝你生意興隆!絕唔會有下次去呢個餐廳。超差!成晚啲人都唔願郁,到10點個個快手快腳,黎執台趕客!換個盤,整跌我兩舊牛肉,問我係咩牛,話剪開左一塊好難賠返比你。我又唔差果舊肉,唔比返都冇所謂,但係你地換盤整跌,都仲可以咁的態度問返客轉頭。食物味道都仲OK。如果唔係一早唔食走人。絕絕絕無下次!
成晚啲人都唔願郁,到10點個個快手快腳,黎執台趕客!
食物味道都仲OK。如果唔係一早唔食走人。
絕絕絕無下次!
2017-05-15
$250 (Dinner)
2017-06-05 2958 views
同肥仔今晚走去元朗食韓國野!餐廳係yoho一期地下,好易搵到。座位相當寬闊,餐廳面積亦好大,又唔大油煙味。因為唔想食燒肉,所以點左佢地新出既野食!先黎前菜韓式醬油腌生蟹拌飯 $178店員好細心咁俾手套我地,記得食蟹用手套!所選用的韓國秘製醬油,令到生蟹的肉好嫩,一啜就啜到d肉出黎。將d醬油蟹既汁拌入飯食,真係好入味!醬油鮑魚 $118有3隻,餐廳好細心咁幫你切開4小件,唔需要自己用力咬。鮑魚口感好爽口,彈牙,略微醬油太多,有d咸咸地,不過將d汁點飯食,都好正。火山芝士泡菜炒飯 $78推介! 個飯黎到會由Oppa用Gas將芝士燒溶,烤蛋的蛋味濃郁,入面仲有d芝士,將成個飯拌勻後,泡菜的味會有蛋香,不會膩,個人覺得芝士味唔夠!但係蛋味好足,有驚喜。藍天檸檬汽水 $28檸檬味好夠,甜甜地又酸酸地,幾開胃。覆盆子紅醋汽水 $28韓國野當然要飲下紅醋啦!酸酸味味,同想像中既味一樣,唔會似藥水,幾開胃。每人$200左右,又有海鮮,又有泡菜食,下次可以叫d燒肉再加d主食,唔駛單一食燒肉咁dry!

因為唔想食燒肉,所以點左佢地新出既野食!

先黎前菜

韓式醬油腌生蟹拌飯 $178
店員好細心咁俾手套我地,記得食蟹用手套!

醬油鮑魚 $118
醬油鮑魚
醬油鮑魚

火山芝士泡菜炒飯 $78

藍天檸檬汽水 $28
檸檬味好夠,甜甜地又酸酸地,幾開胃。
藍天檸檬汽水

覆盆子紅醋汽水 $28
覆盆子紅醋汽水

2017-06-03
2017-05-31 424 views
相信韓燒已經不是新鮮事~但大家依然熱愛韓燒~我也不例外~無他的~食慣家常便飯,星期六日當然往外找些中菜以外的款式吧~今次來到Yoho mall裡的新麻蒲BBQ,一行6人,以為也不難搵位,點知剛岩一堆人潮入滿座~門口的女店員說至少要等到8點半。。。。她叫我們到別的地方食飯。。。因為唔會有位。。。。加上距離現在還有一個鐘多。。。但大家一心想帶屋企人食韓燒嘛,加上目測店內還有枱未坐滿,那便堅持等位!等了大約十分鐘多,她突然問我是否繼續等位。。。哈哈~當然啦~不然我們已走了~原有他們正為一枱清理中,所以我們可以不用等上一個鐘了!實在是天大的喜訊!因為當日是weekend,所以在入座前已講清楚要點燒烤食物,還附加90分鐘的限時條件!其實光顧得,便預了燒烤,但限時。。。便令人吃得不快了。。。2小時都沒有實在太少了。。。加上當日我們6人坐4人枱,實在比較迫,枱上位置也不夠放食物,大家要盡快清碟以便放新送上的食物。。。免費送上沙律及各款韓式前菜~絕對是把胃口打開~很讚呢~但每次追加都要等上一段時間,或者是漏單。。。燒物是新鮮的~而家整潔美味~絕對讚!熟食味道更是讚讚讚,夠熱又美味!最後更點了甜品試一

燒物是新鮮的~而家整潔美味~絕對讚!
熟食味道更是讚讚讚,夠熱又美味!

最後更點了甜品試一試,雪片是好味的~香濃奶味,跟杏仁脆片很配,雖然是甜甜的棉花糖,但吃完也不覺膩,整體後感很不錯,但這個甜品是跟餐以外的選擇,所以要另外加大約20元,單點價要約100元!手掌般大的冰~未免太過貴了。。。不值得吧…
棉花糖朱古力雪花冰

後感: 這裡環境潔淨,油煙較少,食物也很新鮮,如果能把限時延長一些會較適合~

棉花糖朱古力雪花冰
2017-05-25 2612 views
偽文青👸🏼帶你去食韓式醬油蟹$178連韓式拌飯🇰🇷🦀雖然我好快又返韓國🙊但都係忍唔住要係香港食韓國野😄平時去 #新麻蒲 就食燒肉多 今次就去試下食醬油蟹😛.👸🏼:食醬油蟹 一定要加個拌飯一齊食先好味🙊😌韓國秘製醬油令到生蟹的鮮味頓時提升 蟹肉鮮甜 食落完全沒有腥味😍🦀.由韓國直接送到既醬油生蟹🇰🇷1.先將韓式拌飯 撈好2.拎起蟹殼將醬油蟹既蟹膏撈一撈 再混合已撈好既韓式拌飯3.搞掂 食得😛.可能吃貨們會覺得出街食蟹會好麻煩 又要剝蟹殼 拆蟹肉 勁唔方便 勁麻煩😫 但食醬油蟹就無呢個情況啦 作為懶人既表表者😌🙊醬油蟹相對容易處理 只需要一咬一吸,D蟹肉就會索哂入口,唔洗慢慢剝殼😅而且通常店舖都會將蟹剝好 讓客人一拎起隻蟹就食得 勁方便🤘🏻 *記住用手套😛衛生至上 (實情:手都懶得洗😂😂).而家仲有韓式醬油鮮蝦🦐醬油鮑魚😊醬油八爪魚🐙我會推薦食醬油八爪魚$128八爪魚切得薄身 爽口👍🏻.新麻蒲而家元朗都有分店 新界吃貨唔洗出去同人迫啦😂-新麻蒲 BBQ (元朗)元朗元龍街9號形點一期地下G008號舖.新麻蒲 BBQ (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場L1層185號舖.新麻蒲 BBQ (旺

👸🏼:食醬油蟹 一定要加個拌飯一齊食先好味🙊😌

由韓國直接送到既醬油生蟹🇰🇷
1.先將韓式拌飯 撈好
2.拎起蟹殼將醬油蟹既蟹膏撈一撈 再混合已撈好既韓式拌飯
3.搞掂 食得😛

*記住用手套😛衛生至上 (實情:手都懶得洗😂😂)

新麻蒲而家元朗都有分店 新界吃貨唔洗出去同人迫啦😂
新麻蒲 BBQ (元朗)
元朗元龍街9號形點一期地下G008號舖
新麻蒲 BBQ (葵芳)
葵芳興芳路223號新都會廣場L1層185號舖
新麻蒲 BBQ (旺角)
旺角彌敦道636號銀行中心1樓8-9號舖
新麻蒲 BBQ (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈2樓
如果想更緊密留意三個90後吃貨最新美食推介,記得set 好以下設定😌:
*因為facebook依家顯示出黎既post,就算你地like左/追蹤中都未必會顯示出黎俾你地睇到*
電腦版:「讚好👍🏻」專頁→按「搶先看」
手機版:「讚好👍🏻」專頁→按「追蹤中」→按「搶先看」
咁就可以第一時間收到接收通知 就可以睇到我地每一個美食分享post🙌咁就唔會錯過我地嫁喇❤
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
💡Facebook:三個90後吃貨 3bad_foodies
🚩Instagram: 3bad_foodies
📍OpenRice: 3bad_foodies
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies
#三個90後吃貨_元朗美食推介
新麻蒲 BBQ (元朗)
元朗形點商場一期地下G008號鋪
  • 韓式醬油醃生蟹伴飯
  • 韓式醬油八爪魚
四個人食,叫左個套餐,有燒肉,蝦等同一個部隊鍋。另外叫左個牛肉飯同海鮮蔥餅。食物黎到,燒肉係正常,但部隊鍋比平時出面食差,年糕極粉,同得好少料。另外牛肉飯得d牛肉碎,而且個飯完全無味。而海鮮蔥餅入面全部係粉,好似未熟咁,一人食左一件已經無人再想食。最重要係服務態度極差,職員要叫幾次先有人黎,收野收個碗就走,要叫幾次先收走曬d野!!!叫職員幫手換燒板,佢求期放到唔岩位就咁走左去,要再叫職員整返🙄🙄🙄總結一定唔會再黎,好差!!
總結一定唔會再黎,好差!!