2021-05-02 478 views
臨近母親節,就帶阿媽去食個西餐,呢到材料味道環境都一流,去到發現原來餐單會定期更換,今次去嘅時候餐單已經同上次唔同,有位女店員服務周到,我哋坐低冇幾耐,佢就走來同我哋介紹,最近有啲乜嘢係新嘅,有啲乜嘢係餐廳特色👍北海道帶子配三文魚籽沙律 $138上菜嘅時候已經被吸引住,因為我好鍾意食帶子😂店員俾咗一個碟我哋,係用嚟將帶子同三文魚籽同沙律一齊撈埋,沙律用咗醋汁,我覺得比沙律醬更加好,因為感覺好清爽,食完唔會膩甜蜜蜜雞翼 $138隻隻雞翼都係好大隻,其次佢炸得非常出色,咁大隻雞翼其實好難炸得好食,炸得太耐又會老,炸得太快又會唔熟,我覺得炸嘢食真係好考廚師嘅功夫,因為只要有少少偏差,就爭好遠。金手工蟹餅配秘製酸辣醬 $98店員話呢個手工蟹餅,每一個都係廚師親手做,而唔係買返嚟整熱,入邊滿滿都係蟹肉,而且仲有青紅椒粒,老實講,我淨係睇到蟹肉,但係食落又有少少青紅椒嘅味道,完全適合嗰啲對青紅椒反感嘅人,因為睇唔到食咗就唔覺🤣🤣蟹餅炸得好脆,配埋酸辣醬一流。極上海膽意粉 $238海膽迷必試!!超級濃厚嘅意粉,我諗係我暫時食過最好食嘅意粉,佢不單口感滑而且味道濃郁,除咗海膽之外佢仲加咗三文魚籽增加口

北海道帶子配三文魚籽沙律 $138

甜蜜蜜雞翼 $138

金手工蟹餅配秘製酸辣醬 $98

極上海膽意粉 $238
海膽迷必試!!超級濃厚嘅意粉,我諗係我暫時食過最好食嘅意粉,佢不單口感滑而且味道濃郁,除咗海膽之外佢仲加咗三文魚籽增加口感,我同我媽好快就將個意粉KO左!

最後叫埋份甜品作結
2021-04-29
$350 (Dinner)
喺尖沙咀放工,就同朋友來公司附近食多人推介嘅Shine。喺地鐵站附近,位置非常之方便,加上環境又舒適,有啲卡位可以方便3-4個朋友聚會。食物選擇都好多,同朋友諗咗好耐先決定到叫咩,因為好多嘢都好想試!龍蝦湯🦞好濃嘅龍蝦嘅鮮甜味,再點埋塊香脆嘅麵包,將啲鮮味大大啖咁食落肚,好正!黃金手工蝦餅兩個人叫一件share都可以,因為一件都幾大。切開一半,就會見到入邊有大量嘅蟹肉!個皮炸得好香脆,配埋新鮮嘅蟹肉,口感層次豐富,再配埋個秘製泰式辣汁,好開胃!極上海膽意粉個意粉一到,同朋友就嘩咗一聲,因為好大嚿海膽,同埋大量嘅大大粒三文魚籽!影相嘅時候已經聞到好大陣海膽嘅香味~睇相都應該睇得出個汁係幾咁濃,海膽一啲都唔聲,直接食都非常啲甜,再配埋啲意粉一齊食,香濃得來唔會太鹹,非常滿足特級安格斯漢堡個漢堡係非常之厚身,因為入邊有大量嘅配料,特別要讚嘅係佢入邊有塊大啡菇,好好味。個芝士汁調得好好,食起上嚟一啲都唔膩。薯條份量好多,而且炸得好香脆,食到舔舔脷!下次會再同朋友嚟食,試佢其他Menu!
喺尖沙咀放工,就同朋友來公司附近食多人推介嘅Shine。

龍蝦湯🦞
龍蝦湯

黃金手工蝦餅
兩個人叫一件share都可以,因為一件都幾大。
切開一半,就會見到入邊有大量嘅蟹肉!

特級安格斯漢堡
特級安格斯漢堡配脆炸薯條

下次會再同朋友嚟食,試佢其他Menu!
龍蝦湯
特級安格斯漢堡配脆炸薯條
2021-04-28 410 views
疫情下無得去旅行,香港人食好野既budget多左,好多性價比高既餐廳都晚晚爆場,反映出大家都想食餐好既慰勞下自己。我地都唔例外,食好野唔需要理由,唔洗話慶祝啲咩,今晚心血來潮食餐有質素既西餐,揀左試下Shine☺️平日晚飯時間到埗,個場都爆爆地。服務生好nice,俾我地揀坐位,然後介紹番餐廳招牌菜同埋最近限定既菜式俾我地👍🏻餐廳🍴裝潢好有格調,走復古路線,成個氛圍都好relaxing。而且坐位闊落,坐得舒服😌可以悠閑地邊食邊傾計餐牌選擇都幾多,前菜有沙律、湯,仲有小食、燴飯、pasta、扒類等等,睇到我地心大心細😂落左單,食物上菜速度都唔錯🥗北海道帶子配三文魚籽沙律。造型相當別緻既沙律,下面係沙律菜,上面既配係滿滿既帶子同三文魚籽🤤餐廳跟左隻碟俾我地將兩者拼上碟帶子份量非常多!食落鮮味十足 帶子獨有香味充斥口腔,口感軟糯。食得出唔係出面雪藏再解凍既貨,因為口感會差啲。三文子籽份量同樣都係多到唔洗就住就住食,入口卜卜脆,咸鮮味好突出,好正🤗沙律菜新鮮,配埋柚子沙律汁,食落微甜,有淡淡柚子香,好refreshing👍🏻🦀炸軟殼蟹黑松露意粉一上枱係大大隻炸軟殼蟹已經好吸引!同時望到好香既黑松露

🦀炸軟殼蟹黑松露意粉
一上枱係大大隻炸軟殼蟹已經好吸引!同時望到好香既黑松露香味已經垂涎三尺🤤軟殼蟹炸得剛剛好,外面炸皮酥脆唔會油亦唔會過厚,軟殼蟹熱辣辣,蟹味十足。黑松露意粉有驚喜,唔係平時成日食既好重忌廉既黑松露意粉。意粉忌廉比重比較少,食落texture無咁creamy無咁滯,同時令黑松露香更加突出。滿口都係黑松露香既意粉,加埋蘑菇,滿足👍🏻

🐟和風鮭魚意大利飯
鐘意三文魚同燴飯既我見到一定係必點😆燴飯都幾大碟,同埋用料都好足。燴飯調味都幾惹味,調味亦好好,面頭係紫菜碎,都係點解佢叫和風 。一開始都諗緊會唔會夾,但入口幾特別,燴飯既奶香加紫菜既味道又比想像中夾。另外三文子遍佈成碟燴飯,肉質鮮嫩,配埋有咬口既意大利飯,食得好滿足👍🏻

除左野食之外,我地都叫左杯Devil and Angel,係smoothie類既mocktail。好似cookie and cream🍪🥛咁,係Oreo 加chocolate同milk既smoothie。🍸杯特飲足料,夠甜得黎又唔會好漏。飲到啖啖曲奇加牛奶既香味,唔會太濃又唔會太多冰咁淡,岩岩好。

食完大餐,我地最後再加多個青檸雪葩做甜品,滿足下食甜品既慾望,順便做個refreshing既結尾。🧊雪葩一球都唔細球,而且仲食到粒粒青檸。🍋因為青檸味,我覺得個酸度好夠,但鍾意食更加酸更加青檸既人,仲可以擠埋佢放喺面頭既青檸。雪葩又凍又酸,夠哂refreshing,食完感覺又清新又爽。❄️❄️❄️

店員既服務勤快又有禮貌,除左一開始用心講解番佢地既signature之外,埋單果陣仲有同我地介紹左佢地餐廳黎緊五月份會出三層tea set。佢地晚餐既質素確實唔錯,如果出三層tea set,係值得期待,由其鍾意食tea、影相同打卡既朋友。

2021-04-27 244 views
朋友係油尖旺區返工,放工就決定係附近食個飯。間餐廳個入口有少少難搵,我都要用左少少時間去搵......Mix Berry Yogurt呢杯係間餐廳推介,杯粉紅色飲品味道唔錯,唔會好甜,面頭嗰cream仲好滑,生果都好新鮮!芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁雲吞煮嘅時間掌握得幾好,入面嘅芝士菠菜比例均勻,個南瓜汁同雲吞好夾,仲有粒粒煙肉好有咬口。脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬隻豬手比想像中大,個皮炸得好脆,啲肉好有咬口,而且唔會炸到冇晒肉汁。火焰雪山甜品表面個蛋白質感做得幾好,入面仲有驚喜,有唔同味嘅雪糕同蛋糕,分別係士多啤梨、朱古力同vanilla味,佢嘅飽肚程度遠超我哋想像!餐廳環境夠寧靜,適合一班想傾密計嘅朋友去。

Mix Berry Yogurt

芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁

脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬

火焰雪山

餐廳環境夠寧靜,適合一班想傾密計嘅朋友去。
2021-04-27 97 views
Happy Friday!忙左成個星期要去食好啲開心下今次揀左喺isquare附近嘅Shine唔飲酒嘅我地揀左兩杯mocktailVirgin MojitoRomantic Story黃金手工蟹餅入面係一絲絲嘅真蟹肉 再混入蝦米鮮甜中帶點咸香配搭嘅辣醬係highlight味道近似余均益辣椒醬加cream打成fusion味濃香辣椰汁燴藍青口辣味唔重 椰味好出有種食緊泰國菜嘅錯覺呢度嘅fusion野真係幾出色燒黑毛豬扒上菜後店員就會淋點左火嘅酒上去視覺效果一流豬扒口感結實但唔鞋 配上蘋果蓉好match最後嘅甜品揀左火焰雪山厚厚嘅蛋白入面有chocolate brownie味道唔算好甜
Happy Friday!
忙左成個星期要去食好啲開心下

最後嘅甜品揀左火焰雪山
厚厚嘅蛋白入面有chocolate brownie
味道唔算好甜

2021-04-25 191 views
看朋友ig最近去這間餐廳打卡了看起來很好吃 我就bookmarked了 要來試試到了之後發覺環境真的很不錯平日夜晚walk in幸運到可以坐到靠窗位置orange juicevirgin mojito黃金手工蟹餅切開一看 是一絲絲的蟹肉非常鮮味配上特製辣醬 帶一點點酸的辣吃起來很過癮店員的推介燒西班牙黑毛豬扒一上桌店員就會把點了火的酒淋上去吃起來有點酒香 豬扒口感爽口墨汁海鮮意大利飯有大蝦 青口 帶子鮮味十足
到了之後發覺環境真的很不錯

墨汁海鮮意大利飯
有大蝦 青口 帶子
鮮味十足
2021-04-22 225 views
再次光顧,食物仍然唔錯,但今次叫嘅食物好似冇上次咁出色。未開始食晚餐前,飲咗杯西柚汁,酸酸甜甜非常開胃😄香辣蜆肉闊條麵,蜆肉好多,好足料,闊條麵都夠彈牙,微辣得黎幾惹味。脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥茉醬,鹹豬手份量幾多,外皮好香脆,不過啲肉有啲乾,唔夠Juicy,食得多嘅話少濟!肉質方面可以再做好啲😂 雖然咁樣擺蜜糖芥茉醬嘅擺盤好靚,但係略嫌啲醬汁唔夠多。心太軟,濃濃既流心朱古力心太軟配上雲呢拿雪糕,好味😋 整體都唔錯但係未去到話非常特別

【尖沙咀】Shine.黃金手工蟹餅配秘製酸辣醬食剩指數 0/100手工蟹餅新鮮炸起外皮好脆入面肉眼都見到一絲絲蟹肉配搭秘製酸辣醬辣度唔算好辣加左的確係豐富啲同好似無咁熱氣.極上海膽意粉食剩指數 0/100海膽意粉真係好少見佢個海膽汁超濃海膽味同酒香好強食落好creamy加埋大大舊海膽同三文魚子感覺好奢華意粉質地控制得幾好夠彈牙同掛到汁.炸軟殼蟹黑松露意粉食剩指數 0/100炸軟殼蟹超大隻好多肉外層炸得好脆但入面仲keep到嫩黑松露意粉部分都幾好唔係平時淨食到一堆松露醬既味仲有胡椒同其他菇類既香味意粉彈牙程度同上一碟一樣咁有水準.SHINE Secret食剩指數 0/100Secret係每次來都唔同既甜品今日係朱古力伯爵茶巴斯克蛋糕😍😍比起外面食既蛋糕無咁甜無咁膩表面既可可粉混合埋茶葉碎中層有一層薄薄既cream cheese蛋糕部分都有加到伯爵茶葉碎整體感覺好Light好有茶香佢仲有超靚既擺盤又有Macaron 真係非常唔錯
【尖沙咀】Shine
整體感覺好Light好有茶香
佢仲有超靚既擺盤又有Macaron
真係非常唔錯
2021-04-21 198 views
今個月好似尖沙咀美食特集咁呀!今晚CACA就黎左一個環境好好FEEL嘅西餐廳,有長長嘅酒吧台,亦有觀景卡座,裝潢都比得上酒店嘅LOUNGE架,坐得舒適有空間!CACA今次食乜野?-北海道帶子意粉配三文魚子籽:北海道帶子好大粒,彈牙又好味,意粉同三文魚籽好MATCH,-脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末醬:豬手嘅精髓當然係脆皮啦,而佢嘅皮就夠晒脆喇,肉質亦好嫩滑,配上芥末醬一齊食夠晒滋味呀>.<Mocktail: 特飲推介有Mr. Cool (荔枝+薄荷) & Romantic Story (玫瑰+香橙)

CACA今次食乜野?
Mocktail: 特飲推介有
2021-04-20
$325 (Dinner)
2021-04-19 178 views
三重芝士薯條粗身既薯條,本身已經咸咸地好好味😋仲要加埋三重芝士,岩哂芝士控,d芝士仲要半溶係d薯條到,未食都已經比佢吸引住😂😂芝士醬仲要好多連下面既薯條都有👍👍烤春雞春雞加埋d配菜🐥 視果效果唔錯👍👍食落雞肉都好嫩滑唔韌😍唔會好油😋😋火焰雪山第一次食火焰雪山🔥勁興奮呀,仲要勁有份量💕大大份😋😋白雪雪既雪山加上火焰💕💕睇住佢燒好療癒👍👍內層仲有馬卡龍、布朗尼蛋糕🍰食落d蛋白仲滑捋捋😍好好味😋
三重芝士薯條

烤春雞

2021-04-19 2742 views
之前Bookmark咗Shine, 近排成日去尖沙咀, 終於有機會試😂約咗個Friend 6:30pm食dinner, 可能因為香港人未放工😂所以唔洗等位就入咗去. 我同個friend一人叫咗一個main, waiter話Grilled Angus Rib Eye Steak係推薦菜色, 叫咗黎試試. 另一個main叫個三文魚.10oz Angus Rib Eye Steak with red wine sauce($388), 個人覺得唔點汁反而仲好食, 食到嗰陣炭味, 配以蕃茄, 蘆筍, 薯仔(牛下面)同埋garlic. 肉眼有smoked taste, tender, 肉味濃, 好食!Pan-fried salmon steak with herbs yogurt sauce($268), 舊三文魚都幾大, 煎得一啲都唔dry, 而且唔會over cooked, 同樣都係覺得淨係食個dish會好食啲😂原味原味.Overall: 坐得舒適, 食物質素嘅樓上餐廳, 因為叫嗰啲係肉為嘅dish, 所以好似偏貴, 但都見到menu有$200以內嘅pasta/risotto

2021-04-19
Type of Meal
Dinner
2021-04-19 140 views
the environment of the restaurant was suitable for gathering and chit chatting ☺️it provided a great variety of food and we ordered 2 main courses as we were quite hungry😛pan-fry norway salmon steak with herbs yogurt sauce ($268)-the salmon was not over cooked and still juicy 🤤-the side dishes were also delicious 😬 especially the asparagus grilled angus rib eye steak (10oz) ($388)-sauce options: wild mushroom red wine gravy or green peppercorn gravy and we picked the first one-it’s so thoughtful

hungry😛

-it’s so thoughtful that it’s sliced up to serve 😏sauce was served on side

2021-04-18 155 views
係尖沙咀搵到一間好有情調既餐吧,無論餐廳既燈光,裝修,枱與枱之間既距離好配搭得好好,坐得好舒服,無論情侶約會定三五知己談心都好合適 McGuigan Black Labal Moscato 2019 $498 bottle(美味指數: 😋😋😋😋😋)係一個甘浪漫既晚上點可以唔開枝酒,摸住杯底談下心,黎枝黎至澳洲用左Moscato 提子釀成既sparkling。有花同果香,飲落甜美帶有少少提子酸度,最適合女生 西班牙蒜味蝦多士 $168(美味指數: 😋😋😋😋😋)蒜味蝦份量好足,隻隻蝦都好大隻,蒜味好重中意既朋友仔一定唔可以錯過 黑松露大啡菇意大利飯 $178(美味指數: 😋😋😋)大啡菇係黎個main course既主角,黑松露味唔太重,意大利飯有嚼勁 火焰雪山(美味指數: 😋😋😋😋)一個浪漫既聚會又點少得甜品,店員會即場淋上冧酒點上火,雪山上面有藍色既火焰,而入面就有雪糕,馬卡龍同布朗尼蛋糕 😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

(美味指數: 😋😋😋😋😋)

西班牙蒜味蝦多士 $168
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

黑松露大啡菇意大利飯 $178
(美味指數: 😋😋😋)

火焰雪山
(美味指數: 😋😋😋😋)

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2021-04-17 147 views
番埋今日就放假,同老公夾埋一齊放星期五! 週年紀念來個簡單慶祝,老公帶左我去呢間尖沙咀既西餐廳,主打西班fusion 菜。餐廳樓底高,感覺舒服😋睇下食乜先!唔算好肚餓,點選了二客小食+一個主食!香蕉朱古力奶昔朱古力味濃,面層加了邪惡既忌廉😋西班牙蒜味蝦配西多士西多士焗得香脆,蝦份量很多算幾大隻的,端出來巳聞到陣陣竹蒜香及黑椒味道,口感爽滑!熱騰騰吃,很滋味👍🏻甜蜜蜜雞翼雞翼皮夠脆,帶小小香草味道,雞翼焗得剛剛好熟肉質幾嫩唔鞋口,甜甜地,不錯!黑松露大啡菇意大利飯松露味很濃,意大利飯口感都幾creamy 軟熟,大啡菇幾juicy 黑松露味道幾match既,熱騰騰吃最好食呢!心太軟濃濃的朱古力味味道不會太甜,口感軟滑配上雪糕,又冷又熱冰火交融,大滿足喔!

香蕉朱古力奶昔
朱古力味濃,面層加了邪惡既忌廉😋

西班牙蒜味蝦配西多士

甜蜜蜜雞翼

黑松露大啡菇意大利飯

心太軟

2021-04-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 心太軟
  • 黑松露大啡菇意大利飯
  • 甜蜜蜜雞翼
2021-04-14 157 views
哩間餐廳Shine位於北京道 氣氛環境都好有情調晌度好適合談心、傾偈同埋啲食物好高質佢哋嘅德國咸豬手同蟹餅都係我私心大推的👍🏻👍🏻不過可能因為冇咩人知嘅關係食飯當日我哋包場咁滯要趁早嚟食多幾次先得!.🔸黃金手工蟹餅▪️配秘製酸辣醬($98)大推👍🏻!我本身非常喜歡某大品牌酒店嘅蟹餅,而Shine嘅蟹餅都完全令我食到好滿足!首先佢好大塊好厚身,切開爆滿一梳梳嘅蟹肉,好濃好鮮嘅蟹味!而蟹餅外層嘅炸漿好香脆,成個都好好食!💯.🔸脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥茉醬($288)連平時唔食鹹豬手嘅我都大推👍🏻!豬手好大份、已去骨切塊,方便食用!個皮超級香脆,好似食薯片咁!而啲肉軟得嚟有咬口,趁熱食仲有肉汁架!.🔸極上海膽意粉($238)個海膽汁超超正!👍🏻👍🏻成個sauce都係濃濃嘅海膽味,同埋酒香明顯,食落又濃又惹味,好creamy,個汁好掂!!意粉質地爽滑挺身,配咁creamy嘅汁都唔覺膩。
哩間餐廳Shine位於北京道
氣氛環境都好有情調
晌度好適合談心、傾偈
同埋啲食物好高質
佢哋嘅德國咸豬手同蟹餅都係我私心大推的👍🏻👍🏻
不過可能因為冇咩人知嘅關係
食飯當日我哋包場咁滯
要趁早嚟食多幾次先得!
🔸黃金手工蟹餅▪️配秘製酸辣醬($98)
大推👍🏻!
🔸脆炸德國鹹豬手配蜜糖芥茉醬($288)
連平時唔食鹹豬手嘅我都大推👍🏻!
🔸極上海膽意粉($238)
個海膽汁超超正!👍🏻👍🏻