2011-11-09 25 views
同E先生看完電影,就去白木屋食晚餐。藍吞拿魚大蝦沙律吞拿魚新鮮好味,大蝦很細小,蔬菜加上醬汁仍美味。 雜錦串燒鹽燒已能帶出食物的鮮味,美味。壽司拼盤 壽司有海膽、劍魚腩、蔥吞拿魚、三文魚籽,絕不欺場,魚生新鮮美味,件件油潤豐腴,美味。
同E先生看完電影,就去白木屋食晚餐。
藍吞拿魚大蝦沙律
吞拿魚新鮮好味,大蝦很細小,蔬菜加上醬汁仍美味。
OK
雜錦串燒
鹽燒已能帶出食物的鮮味,美味。
壽司拼盤
  • 壽司拼盤
2011-08-19 20 views
自從近2,3年日本各式料理的餐廳不斷的湧進香港, 令最初進駐的一批日式連鎖餐廳也逐漸失色起來.白木屋就是一個好例子.想起它最初進駐香港時風評也不錯, 分店也有好幾家, 每晚也不少人在排隊等位,不過現在只餘下MEGABOX一家店, 這晚我和妹妹光顧了, 人潮更是有點冷清.先來一個店家的招牌沙律 - 特製蜜糖醬三文魚野菜沙律看起來好像很大, 不過其實份量不是很多....特製沙律醬其實只是加了蜜糖跟練奶的沙律醬吧, 不過微酸帶甜, 不錯. 三文魚薄薄的有3,4片, 跟生菜及醬汁都很對味. 入口順喉.大阪風野菜豬肉奄列就實在的面層那塊蛋實在超級的乾, 內裡有很多很多芽菜跟椰菜, 但豬肉....只找到幾條片的~如果想吃清一點的, 這道菜著實是不錯的.豆腐天婦羅這道菜是我每次來都會點的. 雖然說了很多次, 但也不嫌煩再說, 內裡的豆腐跟平常的很大分別, 內裡黏黏稠稠的, 但又有豆腐的清爽味道, 外層炸得酥脆, 沾上一點點綠茶鹽或天婦羅汁吃也很好吃. 不過2個人分, 每人吃了3個, 超滯的說.日本傳統牛肉鍋 這個真的讓我有點火光. 雖然, 只是幾十塊錢的鍋, 份量迷你一點也無話可說. 但內裡只有牛肉
白木屋就是一個好例子.

先來一個店家的招牌沙律 - 特製蜜糖醬三文魚野菜沙律

大阪風野菜豬肉奄列

豆腐天婦羅

日本傳統牛肉鍋
這個真的讓我有點火光. 雖然, 只是幾十塊錢的鍋, 份量迷你一點也無話可說. 但內裡只有牛肉5-6片, 一小堆菇之後就是超大量的蔥. 除了蔥還有大蔥.....對一個不吃蔥的人來說, 一片菜都沒有...而且負責幫我們開火的侍應, 又不知道為什麼開了超猛的火, 不用1分鐘, 所有牛肉都熟到老了, 湯汁也不繼的溢出來!! 這個鍋真的吃得我很不開心.....

又是甜品時間~^0^
先來個簡單的綠茶芭菲
小小的一杯, 剛好夠1人分量. 除了有個綠茶雪糕球, 還有幾顆粉圓. 底下的全部都是粟米片. 材料有點太少了, 不過全部加起來吃又不錯.

雪糕栗子夾心餅
上桌時的賣相確實是很討人歡喜呀~栗子當然不是新鮮的了, 還有一個雪糕球跟2個粉圓, 底層有滿滿的紅豆蓉. 不過雖然說是夾心餅, 但女生還是分開來吃比較好, 夾起來凡吃的話雖然是很過癮但一定會弄得滿手都是...會很狼狽吧....

2個人埋單HKD$300左右.
餐廳環境其實算舒服的, 而且有電視看, 不過侍應有點呆, 想埋單手舉了半天就算有4,5個侍應經過也看不到....

$150 (Dinner)
  • 豆腐天婦羅
2011-08-18 7 views
上一個月到了白木屋對面的台式料理買一杯珍珠奶茶時,看見對面有一間白木屋日本料理.我在門外看餐牌時,職員上前向我介紹,這一刻覺得服務不錯喎,明知我今天都不會入來試也主動來招呼我. 好,lunch time時和朋友來試試.今天兩位大老闆也不在香港,所以食晏可以晏少少回office,所以便約了公司附近的好友來吃lunch聚一聚,而今天便揀選了-白木屋居樂屋日式料理.很多時lunch time到日本料理,我9成都是order什錦魚生飯. 今天也不例外.很失望.真的很失望. 大家看看這碟什錦魚生飯便知道我為何失望.什錦刺身不但少品種,份量也少到不知什形容. 刺身的厚道真的薄到見到對面光的,真的很考師傅的手法. 這價錢,加了一大約60多元,如是這樣,倒不如我到隔離吉之島的美食廣場買一盒三十多元的什錦刺身飯,兩者的份量也是差不多. 只欠環境,服務,麵豉湯及飲品一杯.相反朋友仔揀的秋刀魚份量也不少.眼見她吃這條秋刀魚那麼滋味,相信也是不錯.Lunch time我一定不會再來白木屋居樂屋order這碟什錦魚生飯了.

什錦魚生飯
秋刀魚
2011-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
又係我!!我餐餐食野都要求性價比高, 畢竟自己實在太窮了!!於九龍灣上班, 同事帶我來這家性價比算強的餐廳午膳.我們 12:25 到達, 那時食客不多, 沒有人等候.進到裡面, 坐多一會, 選選食物, 人就多了起來.想來是間不錯的餐廳吧, 才會有不少的食客.點了一個豬肉定食, 選了波蘿特飲.聊著聊著, 也等了 十五分鐘才把食物送到桌面之上那些豬肉, 味道是不錯的.入口幾軟幾滑, 醬汁入味.伴菜的沙律甜甜酸酸的, 刺激食慾.麵鼓湯味道則不夠, 淡而無味,建議可以不喝.套餐包一杯飲品,選了波蘿乳酸特飲.正常應有之味道,不過不失以$42來說, 性價比實算是高了~而這裏教人欣賞的是可以免費添飯~埋單之時, 已是 13:15, 這時食客坐滿了整個餐廳, 我舉高手埋單也沒人理, 要用丹田氣大叫, 才有人理會我們.建議大家來吃飯之時, 可早點早吃早走,那會好一點 埋單時本來要加一,幸同事有VIP CARD,免了加一費,GREAT.下次會再翻食~
又係我!!
我餐餐食野都要求性價比高,
畢竟自己實在太窮了!!

於九龍灣上班,
同事帶我來這家性價比算強的餐廳午膳.

我們 12:25 到達, 那時食客不多, 沒有人等候.

進到裡面, 坐多一會, 選選食物, 人就多了起來.
想來是間不錯的餐廳吧, 才會有不少的食客.

點了一個豬肉定食, 選了波蘿特飲.
聊著聊著, 也等了 十五分鐘才把食物送到桌面之上

那些豬肉, 味道是不錯的.
入口幾軟幾滑, 醬汁入味.
伴菜的沙律甜甜酸酸的,
刺激食慾.

麵鼓湯味道則不夠,
淡而無味,
建議可以不喝.

套餐包一杯飲品,
選了波蘿乳酸特飲.
正常應有之味道,
不過不失

以$42來說, 性價比實算是高了~

而這裏教人欣賞的是可以免費添飯~

埋單之時, 已是 13:15,
這時食客坐滿了整個餐廳,
我舉高手埋單也沒人理,
要用丹田氣大叫, 才有人理會我們.

建議大家來吃飯之時,
可早點早吃早走,
那會好一點

埋單時本來要加一,
幸同事有VIP CARD,
免了加一費,
GREAT.

下次會再翻食~
點了 769 那款!!!
2011-08-04
點了 769 那款!!!
今日午餐就去左食白木屋,不嬲都覺呢間野幾貴,食個午餐都50-60蚊,服務就OK既,食物質素就比較普通。今次食牛肉定食,又係不過不失啦,不過勝在可以無限加飯。同叫左杯巨峰乳酸特飲,味道好淡,有D失望。同埋如果一到12點三左右就會開始多人,上菜時間十分鍾左右,不過我有位同事叫個炒飯都要等成30分鍾。不過入面真係坐得舒服,呢個抵讚。都會再黎既。

今次食牛肉定食,又係不過不失啦,不過勝在可以無限加飯。

同叫左杯巨峰乳酸特飲,味道好淡,有D失望。

不過入面真係坐得舒服,呢個抵讚。

都會再黎既。
門口
MENU
提子乳酸特飲
2011-07-25
MENU
門口
2011-05-29 4 views
昨晚去食飯諗住泊完車後快些搵地方食飯, 咁就去左依間食飯\依間去過幾次, 泊車票之前都比到我咁之後點左幾樣菜, (多春魚, 三文魚飯, 牛油帶子, 蛋醬pizza)食物質素麻麻地, 都算之後埋單埋, 服務生我唔該佢比張泊車票, 之後好耐先至埋到單簽埋卡後先至比單我, 話冇泊車票後就走左可唔可以係我簽單時早講冇泊車票????簽完先至講, 食飯已經算難食, 服務都要去到咁差???一定唔會再有下次去依度食飯
昨晚去食飯諗住泊完車後快些搵地方食飯, 咁就去左依間食飯\
依間去過幾次, 泊車票之前都比到我
食物質素麻麻地, 都算

一定唔會再有下次去依度食飯
2011-05-28
$50 (Dinner)
2011-05-19 4 views
見壽司半價, 咪同老公入去試下, 真係好後悔. D壽司半價左之後價錢尚算OK, 不過面頭D魚生好唔新鮮, D海膽仲苦苦地添, D飯又散開晒. 最難食係D串燒, 淡而無味, 我地叫鹽燒, 但係就好似一粒鹽都無落過咁, 一D味都無, 燒得又唔夠乾身, 唔夠香口. 條秋刀魚稍為好少少. D服務真係差到痺, 個個侍應都黑口黑面, 叫斟茶十世都唔黎, 我唔要茶要熱水, 點知杯水一點點黑色, 點解唔可以洗乾淨個水壺先裝水. 最後埋單要成二百幾蚊, 食lunch黎講都幾貴, 仲要係超難食兼service其差. 以後都唔會再去.
壽司半價, 咪同老公入去試下, 真係好後悔.

2011-05-10
$120 (Lunch)
2011-05-01 16 views
同男朋友食下午茶,, 山長水遠黎到megabox 試下呢間,, 個門面ok,, 價錢又好似唔貴點知好差lor d 野食呢間同mk 間笑笑一样,, D 野食,, 食具,, menu 都exactly 一样叫左無味lor...口痕試下所謂的半價sushi病緊的男朋友諗住都試下最愛蟹羔海膽同帶子食哂都未上,, 唔叫上都唔上... 腥到臭 咸到聞到海岸陣味,,, 帶子未發育lor... 環境係ok gei...倒水又慢... 唔會再黎
同男朋友食下午茶,, 山長水遠黎到megabox
試下呢間,, 個門面ok,, 價錢又好似唔貴
點知好差lor d 野食

叫左
無味lor...

口痕試下所謂的半價sushi
病緊的男朋友諗住都試下最愛蟹羔海膽同帶子
食哂都未上,, 唔叫上都唔上...
腥到臭
咸到聞到海岸陣味,,,
帶子未發育lor...
環境係ok gei...

倒水又慢... 唔會再黎

2011-04-30
$50 (Tea)
2011-04-24 7 views
中午時分, 一人遠走Megabox食日本便當。自311後沒有到日本餐廳, 此店款式都幾多,有日式,韓風,西式意粉。今日叫了一個便當。有三文魚: 肉質OK, 新鮮的凍豆腐:豆味都濃燒鯖魚,OK可口燒雞扒,很大雪味,完全唔得,最後沒有食薯仔豚肉:豚肉很諗,甜甜地的包飲品:乳酸巨峰:OK有巨峰味總括只是一餐很一般的便當,不過要成75元,很不抵。

今日叫了一個便當。
有三文魚: 肉質OK, 新鮮的

凍豆腐:豆味都濃

燒鯖魚,OK可口
燒雞扒,很大雪味,完全唔得,最後沒有食

薯仔豚肉:豚肉很諗,甜甜地的
包飲品:乳酸巨峰:OK有巨峰味

總括只是一餐很一般的便當,不過要成75元,很不抵。

2011-04-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2011-02-10
又係同事請 lunch, 今次去白木屋, 同事已經講左d嘢好細份...叫我地有心理準備叫左個魚生飯, 好好味呀!!!!!!!!!! 好鮮呀!!!!!!!!!!!!!!!!個 drink 又好好味!!!!係細個d, 不過我都食唔哂!!!下次會再去!!

個 drink 又好好味!!!!

係細個d, 不過我都食唔哂!!!

下次會再去!!
2011-02-10
$90 (Lunch)
2010-12-24 6 views
個全名唔記得了大約啦...炸雞軟骨,,,冇味,有dd油,份量少雞扒飯,唔算大份但朋友話ok,豆乳意粉ok好味=]蛋包飯,蛋ge份量堅多,都好大兜..有dd淡,但食到好飽...次次過來都未試過見到full哂....味道冇和民咁好但係都比和民飽肚...
個全名唔記得了大約啦...
炸雞軟骨,,,冇味,有dd油,份量少
雞扒飯,唔算大份但朋友話ok,
豆乳意粉ok好味=]

次次過來都未試過見到full哂....

味道冇和民咁好但係都比和民飽肚...

2010-12-18
2010-11-22 5 views
1. 日本傳統牛肉鍋$58 ~ 雖然牛肉得少少的幾片, 但再配上時蔬都幾飽肚, 而且那日式豉油湯底好好味, 但飲多了便有點咸, 果真人氣推介.2. 豬骨湯拉麵$48 ~ 拉麵沒什麼特別, 湯底有點似出前一丁, 碗內加了兩片叉燒, 不過很多木耳絲.
豬骨湯拉麵
日本傳統牛肉鍋
2010-10-09
$59 (Tea)
2010-11-08 8 views
上星期同朋友仔食晚去左九龍灣個邊食野~我地去左白木屋居樂屋, 佢係企業廣場.依間日本野上菜速度超快~落左單傾幾句就黎左~抵讚~!講野食先~我地首先叫左三文魚刺身, 質素都OK既.另外叫左日蛋半熟時, 即係溫泉半熟蛋~唔錯, 好食~之後叫到皇帝蟹天婦羅,一碟有8隻~都幾抵食~雖然遠睇係幾似炸魷魚~都幾鮮唔錯~最後叫左香蔥吞拿魚 飯,新鮮既魚攪碎, 舖滿係日本飯上面, 正~!!!
依間日本野上菜速度超快~落左單傾幾句就黎左~抵讚~!
講野食先~
我地首先叫左三文魚刺身, 質素都OK既.
另外叫左日蛋半熟時, 即係溫泉半熟蛋~唔錯, 好食~

2010-10-20 5 views
今晚路經 mega box 都係呢度覓食,揀左呢間...真係幾冷清,都係得幾枱人...叫左以下食物︰- 雞軟骨串燒︰幾樣串燒中,最好食係呢個,有少少肥但又有少少肉,咬落去有肥美的感覺... 幾有燒的味道...- 雞腎串燒︰呢個麻麻,主要係淡得滯- 雞亦串燒︰我個人覺得另一間好食D.. 但係呢一個都算中上,個調味唔錯- 醬油拉面︰份量OK大碗,味道略咸左少少- 沙甸魚壽司︰呢個係季節之選,我覺得幾鮮味,之前見佢咁少人,唔係好敢叫壽司,驚唔新鮮,但都好唔錯...- 蟹羔壽司︰呢個都好新鮮... 唔錯...服務方面都幾好... 我覺得串燒同埋壽司的質素都唔錯...下次去 mega box 都會幫襯...

今晚路經 mega box 都係呢度覓食,揀左呢間...

真係幾冷清,都係得幾枱人...

叫左以下食物︰
- 雞腎串燒︰呢個麻麻,主要係淡得滯
- 醬油拉面︰份量OK大碗,味道略咸左少少
- 蟹羔壽司︰呢個都好新鮮... 唔錯...

服務方面都幾好... 我覺得串燒同埋壽司的質素都唔錯...

下次去 mega box 都會幫襯...
2010-10-19
2010-08-20 5 views
今個星期日我同男朋友去九龍灣Mega Box吉之島買野,見到白木屋好似幾多野食就入去,六點鐘左右無乜人。我哋order五樣野食:傳統牛肉鍋(湯味濃,waiter同我哋講食時候最好點生雞蛋中和味道及可加烏冬一起食) 果然very good值得推介蜆肉意粉(很香的蒜蓉味,加上有小小辣,好好味),傳統石頭飯(飯有D辣, OK好味),香蒜牛油帶子(好香,要襯熱食),黑芝麻布丁曲奇奶昔(good).整體上,d野都幾好,又唔洗等好耐就有得食,AEON信用卡埋單仲有9折優惠,平均每人消費都是百幾蚊,都算係咁下次可以帶D朋友黎食先得!!
我哋order五樣野食:

蜆肉意粉(很香的蒜蓉味,加上有小小辣,好好味),
傳統石頭飯(飯有D辣, OK好味),
香蒜牛油帶子(好香,要襯熱食),
黑芝麻布丁曲奇奶昔(good).

2010-08-17
$120 (Dinner)
  • 傳統牛肉鍋