2015-12-02 320 views
好耐以前食過一次白熊咖哩屋既咖哩飯,記憶中食物一般冇特別好/差。今日見到同line的喫茶店,就簡佢食午餐,打算叫返咖哩飯應該冇伏。餐湯係粟米香湯,除了太多油同唔夠creamy外,味道是ok的。之後飯來了,竟然唔夠咖哩味。朋友點既雞肉點睇點咬都似overcook到un晒既牛(仲要冇牛味/雞味),我地再三向侍應確認但佢都答係雞。而我點既牛肉漢堡就冇牛味、得蘇味,仲要似白烚冇煎過,口感奇怪(件漢堡係成個飯既唯一一件餸,但我食唔到一半頂唔順放棄,只能食淨飯充飢!)。跟餐既巨峰乳酸梳打冇乳酸味,但離奇地有酒味!而且定價唔平!好耐冇食過咁劣既劣食,以後都唔會再幫襯!
而且定價唔平!好耐冇食過咁劣既劣食,以後都唔會再幫襯!
2015-12-02
$81.5 (Lunch)
2015-11-07 447 views
突然想嘆個日式午餐, 之前食過一間分店,味道仍然記憶猶新, 就諗住入去食, 誰不知問題就黎啦~~~!!等位時就鬼死咁好態度, 入到去坐底之後塊面即刻變得極快。餐廳又唔係大, 人客又得小貓三四隻, 叫極都無人黎落單。叫左個日式雞肉蛋包飯, 雞肉同汁都正常, 雞肉都嫩汁都熱, 但蛋包住的茄汁飯又凍又無味。埋單一樣無人理
等位時就鬼死咁好態度, 入到去坐底之後塊面即刻變得極快。
餐廳又唔係大, 人客又得小貓三四隻, 叫極都無人黎落單。
埋單一樣無人理

Other Info. : 最大問題係埋單的時候, 同樣無人理不特止, 仲要找少錢, 都唔緊要。重要的係唔認數, 有單有據都要抵賴, 唔通就係因為一個人去食飯無人證, 就可以任你講乜都得??? 當值的許XX女經理仲實牙實齒話一定唔會有找少錢的事發生。 人誰無過?曾經有間鋪頭的職員找少1 蚊都 CHECK 機數清楚, 咁大的餐廳經理找少左錢仲大大聲話從來都未試過找少錢!!!?
2015-11-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2015-10-22 394 views
叫左個下午茶咖哩飯,d雞肉唔似雞肉的東西加埋無一節手指頭噤多,飯硬,咖哩無味,得食下環境舒適,人唔多,waiter 就揾點笑容睇下都難,真係路過入來一試,記得無下次。
2015-09-06 703 views
夜晚六點行德福廣場見到好多餐廳已經要等位但呢間冇乜 所以揀呢間同朋友食飯我order左咖哩牛肋條流心奄列蛋飯流心奄列要用刀喺中間𠝹一刀然後將成個蛋覆蓋住個飯蛋味好濃 好大塊好夠送飯咖哩汁係日式既 所以唔辣 牛肉幾林 總括個蛋同咖哩汁都好好送飯😂😂不錯不錯P.S. 某位Waitress服務唔太好 拋menu俾我地 又黑黑地面
夜晚六點行德福廣場見到好多餐廳已經要等位

咖哩汁係日式既 所以唔辣 牛肉幾林
總括個蛋同咖哩汁都好好送飯😂😂
不錯不錯

2015-09-06
$90 (Dinner)
咖哩牛肋條流心奄列蛋飯
此店有外賣小食和甜品,雪糕的配料多樣,但可惜雪糕筒不可加配料。牛乳雪糕是典型的日式甜品,點了綠茶軟雪糕,清清的綠茶味,奶味不算濃,軟綿幼滑,有質素,但價錢稍貴。
北海道牛乳綠茶軟雪糕
2015-06-25
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2015-08-18 548 views
朋友生日 見間野幾令入左系下午茶時間 叫左個豚肉咖哩温泉蛋飯點知黎到 系得一隻蛋同飯同咖哩汁一開始以為豚肉未上店員話 豚肉系咖哩入面 好無奈 又難食 無哂心情之後朋友另外叫左三樣樣樣都五掂 意粉無味豬扒又難食 好粉 好似放好耐甘仲之成餐都好無奈 好難食又五低!好嬲!!

朋友生日 見間野幾令
之後朋友另外叫左三樣
樣樣都五掂 意粉無味
豬扒又難食 好粉 好似放好耐甘
仲之成餐都好無奈 好難食
又五低!好嬲!!
2015-08-18
之後朋友另外叫左三樣
樣樣都五掂 意粉無味
豬扒又難食 好粉 好似放好耐甘
仲之成餐都好無奈 好難食
又五低!好嬲!!
2015-08-14 613 views
過黎搵男朋友食lunch,見呢間幾日式,門口果枱仲俾我見到幾個日本人起度食緊,諗住應該無死錯人,點知都係中伏。入面都幾舒服,打開menu,個芝士肉球蛋包飯真係好正咁,咁靚仲可以愛黎映相,點知原來唔係屬於果格既餐入面(但係其他相又係架wo😒),搞到我地叫錯左。就係叫左呢個,舊肉好大舊,有兩舊,係漢堡排。唉我本身都唔多食牛,但呀q就話嘛嘛。個咖哩真係好普通,同咖哩屋包唔辣咖哩一樣味。另外我地叫左個下午茶,係豬排烏冬,豬排又薄又細,大概一個女仔權頭咁大份,烏冬有都係得兩啖,有個面屎湯味既汁俾你點黎食。係得杯咖啡正常size。本身諗住食埋個雪糕架,不過真係嬲嬲地,唔想俾佢呃多穫。早知就睇左OpenRice先啦。

2015-07-23 652 views
行完個玩具展,打算食餐好,見平時好多人等嘅白熊今日小人D,當然要去trytry。叫個咖哩牛肋條蛋包飯,點知黎到,蛋包有點過熟,咖哩太甜,醬汁太水,牛肋條其實就係牛肋粒,除左飯多之外真係有點小失望。雖然吾期望好高水準但見咖哩好似普通磚煮出黎真係sosad左一下,希望下次會更好。
咖哩牛肋條蛋包飯
2015-07-21 494 views
下雨天選擇到有大型商場連接的九龍灣站, 行下行下去到這家日式咖哩店「白熊喫茶店」。記得老公曾經激讚它的咖哩, 所以我都唔執輸要入去試下。下午茶時間人流不太多, 日式cafe的装潢, 半開放式的廚房, 用餐環境尚算舒適。Cafe 提供下午茶餐, 價錢四、五十元要加一。咖哩汁+鳴門卷+炸豬扒+烏冬$38食物送上時嚇了一跳, 份量迷你得很, 這份量只足夠我家1歲半公主的食量! 薄薄的炸豬扒已經預先切好, 味道不太突出, 過得去。烏冬上放了片鳴門卷, 烏冬只有兩、三啖, 味道都未嚐清楚就食完。凍烏冬是没有味道要加上咖哩汁才可食用。咖哩汁都幾辣口, 跟想像的日式咖哩味道有些出入。好快食完這兒童餐, 但沒有飽腹的感覺。幸好多加$6有罐可樂, 可以暫時把肚子填滿。
Cafe 提供下午茶餐, 價錢四、五十元要加一。
咖哩汁+鳴門卷+炸豬扒+烏冬$38
2015-07-20
$48 (Tea)
2015-07-04 660 views
同朋友黎到九龍灣,見個樣幾好就入左去食見左一個小食拼盤, 銀魚蟹籽意粉同豚肉球咖哩奄列飯小食拼盤全部都好乾,得個蕃汁點,味道好一般個意粉都係好乾,又冇乜味個飯,啲肉粒勁肥,肥膏仲多過肉,個豚肉球太林,好似牛肉球咁--最後叫左一個綠茶軟雪糕+健康__(綠茶雪糕+粟米片+可可波)個雪糕冇綠茶味,又唔軟,又唔滑埋單300蚊,真係覺得一啲都唔抵
同朋友黎到九龍灣,見個樣幾好就入左去食
見左一個小食拼盤, 銀魚蟹籽意粉同豚肉球咖哩奄列飯
小食拼盤全部都好乾,得個蕃汁點,味道好一般
個意粉都係好乾,又冇乜味
個雪糕冇綠茶味,又唔軟,又唔滑
埋單300蚊,真係覺得一啲都唔抵

2015-07-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2015-05-30 826 views
Passing by this shop and being attracted to the matcha ice-cream, I bought one to try as a super greentea fan. It tasted great with aroma of greentea at first bite. It was acceptably sweet but it turned quite watery during eating. It was okay for its price though. Not very amazing, just an average greentea icecream.
TakeAway
2015-05-08 1205 views
白熊喫茶店主打咖喱同埋3.6北海道牛乳。自己叫左玉米牛乳濃湯雞柳旦包炒飯。話就話係炒飯不過其實只係加左茄汁。個濃湯(汁) 唔算好重牛乳味不過整體都幾好食,可以一試。另一個朋友叫ge咖喱飯都唔錯,咖喱有好多配料,好濃味。另外果度有咖喱咖啡,不過我地冇人敢試驚中伏lol
2015-04-20
星期日中午3個人去,無乜人裝修好靚,arm晒同屋企人、小朋友去menu花多眼亂,碟碟都幾靚人氣白熊肉球咖哩奄列蛋飯: 豬肉,味道佳,日式咖哩好正南瓜薯餅:平時好少食南瓜,但都覺得好好味,但得2塊太細卡邦尼蜆意粉:較一般3.7牛乳雞柳奄列飯:蛋好滑,入面有d茄汁好夾5月好似係周年優惠,加$5有個雪糕,細細個但食埋岩岩夠飽整體黎講食物質素好,但偏細碟,男既可能唔夠飽,又無包野飲,可能預你叫甜品
星期日中午3個人去,無乜人
裝修好靚,arm晒同屋企人、小朋友去
menu花多眼亂,碟碟都幾靚

人氣白熊肉球咖哩奄列蛋飯: 豬肉,味道佳,日式咖哩好正
南瓜薯餅:平時好少食南瓜,但都覺得好好味,但得2塊太細
卡邦尼蜆意粉:較一般
3.7牛乳雞柳奄列飯:蛋好滑,入面有d茄汁好夾
5月好似係周年優惠,加$5有個雪糕,細細個但食埋岩岩夠飽

2015-05-03
2015-05-05 1152 views
記得上年聖誕節之前,跟好幾位朋友來到德福廣場 <白熊喫茶店> 嚐聖誕套餐預祝聖誕節!  食後感覺得食物質素有水準、價錢實惠!  日後有飯局的話,可以多一個選擇! 今次,為一位一月生日的壽星女慶祝生日,我作為生日飯局攪手,建議到 <白熊喫茶店> 慶祝壽星女生日,  大家都無異議,太好嘞! 我們一行 5位女生,先到先等!店員們也很有禮,亦不想得失我們好幾位,當時,仍未有大枱,而店員先安排我們暫坐另一張細枱,讓我們等候,等其他食客埋單就幫我們轉枱,好醒目!服務方面值得一讚! 店內一室木色為主調,色調柔和,彌漫一股溫暖感!打開餐牌,各式美食琳瑯滿目,令我們花多眼亂!溫泉蛋櫻花蝦銀魚凱撒沙律 $54火候剛好的日本溫泉蛋,流心蛋黃拌勻新鮮爽脆的沙律菜,富有蛋香!色澤更為吸引!  特別一提的時銀魚,口感好像食粥表面的脆卜卜的薄脆!  整體口感多元化!帶出驚喜!和風炒麵 $48香氣撲鼻!  色香味俱全!令大家食指帶動!  與椰菜、紅蘿蔔、煙肉等配料一起炒,配料十足,顏色奪目! 炒麵炒得乾身而惹味可口!調味亦恰到好處!很合大家胃口!溫泉玉子中華冷麵配日
 食後感覺得食物質素有水準、價錢實惠!
 日後有飯局的話,可以多一個選擇!

大家都無異議,太好嘞!
我們一行 5位女生,先到先等!

店內一室木色為主調,色調柔和,彌漫一股溫暖感!
打開餐牌,各式美食琳瑯滿目,令我們花多眼亂!
溫泉蛋櫻花蝦銀魚凱撒沙律 $54
 特別一提的時銀魚,口感好像食粥表面的脆卜卜的薄脆!
 整體口感多元化!帶出驚喜!
溫泉蛋櫻花蝦銀魚凱撒沙律
和風炒麵 $48
香氣撲鼻!
 色香味俱全!令大家食指帶動!
 與椰菜、紅蘿蔔、煙肉等配料一起炒,配料十足,顏色奪目!
 炒麵炒得乾身而惹味可口!調味亦恰到好處!很合大家胃口!
和風炒麵
溫泉玉子中華冷麵配日式沙津汁 $52
包括:火腿、青瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔、生菜、麵條及溫泉蛋,賣相色彩繽紛,令人賞心悅目!
 把溫泉蛋穿破及倒入日式沙津汁,拌勻後,好像食沙津!口感清爽又開胃!
溫泉玉子中華冷麵配日式沙津汁
牛乳粟米雞柳奄列飯 $62
奄列飯的蛋皮部分幾薄而嫩滑!
 蛋汁豐盈,切開蛋,原來入面是炒飯!
 份量充足!炒飯混合茄汁一起炒,既濕潤又醒胃!同時可提升味道!
 食完也不覺膩!醃至入味的雞柳,拌上香甜滑溜的牛乳粟米汁,是最完美的配搭!
牛乳粟米雞柳奄列飯
全部女生實在難以抗拒食甜品
 雪糕很難大家一起 share,每人點一杯芭菲才夠盡興!
 而且每款芭菲各具特色!
開心果芭菲 $42
起初,大家都以為雪糕是開心果口味,
 原來只是綠茶味,真是空歡喜一場嘞!
 只是用上的配料不同而已!
開心果芭菲
白熊綠茶芭菲 $42
加入紅豆,與綠茶真是最佳拍檔!
白熊綠茶芭菲
健康綠茶芭菲 $42
冰涼的雪糕淋上朱古力醬,變得脆身,食起來雙重口感!
健康綠茶芭菲
白熊天使芭菲 $42
原味雪糕選用北海道 3.7牛乳弄製,奶味香濃!
 相比綠茶味較為遜色!
白熊天使芭菲
設加一服務費
就算請一位朋友,每人平均不用 $150,相當抵食!食物質素很是討好!大家也食得好滿意!
同埋價錢平,食物有水準!朋友們都話,日後會同其他朋友嚟幫襯!

2015-01-08
$147 (Dinner)
Celebration
Birthday