2014-04-25 1816 views
今晚約左老公放工去拍拖,係九龍灣德福廣場會合,未有心水食乜好,唯有邊行邊揾食。見到間白熊喫茶店,比佢的門面裝潢吸引著,簡潔清新。望望餐牌,感覺以健康為主,一於入去一試,員工服務態度有禮貌。日本溫泉蛋花蝦銀魚絲沙律—銀魚絲咸咸地,小小脆身,幾香,配上沙律,幾特別,幾夾。北海道牛乳蜆—用牛乳黎炒蜆真係第一次食,出奇地好味不太濃,感覺健康,清新,唔錯唔錯  和牛芝士咖哩漢堡飯—日式咖哩甜甜地不辣,漢堡肉質鮮嫩多汁,口感豐富。健康綠茶-有一種綠茶特有的甘香味,當中混著香香滑滑嘅鮮牛乳味,配脆脆一齊食,味道捧極了。mocha -老公話稍為甜了一點點,但有濃濃的朱古力及咖啡味,不錯

2014-04-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$329 (Dinner)
2014-04-23 1660 views
復活節假黎到德福廣場行街,行過見到相當吸引的雪糕bar, 而且仲寫明係用北海道3.7 牛乳造既, 即刻入去試!左揀右揀,最後揀左隻白熊戰船!佢之所以係無敵,相信除左因為佢係"戰船"之外,可能係因為佢係menu內唯一有齊兩隻雪糕味既組合掛....3.7 牛乳原味軟雪糕:入口奶味極濃郁,雪糕無比滑溜,冇得輸。3.7 牛乳綠茶軟雪糕:綠茶味清新香濃,奶味仍然純滑濃郁,確係令人心醉。紅豆:平時好怕出街食紅豆,因為出親街食多數都係超硬唔起沙....但好驚喜呢度既紅豆竟然熟透而且起起沙!糖度適中真係好好味!水果配料: 士多啤梨、藍莓、香蕉都新鮮,非常唔錯的一個香蕉船呀!食完雪糕飲番杯玫瑰花茶, 大大壺都係三十幾蚊。 見到隔離枱個個都食流心蛋飯,個樣好似都幾靠得住,下次一定要黎試過先得!
復活節假黎到德福廣場行街,

左揀右揀,最後揀左隻白熊戰船!
白熊戰船 $58

食完雪糕飲番杯玫瑰花茶, 大大壺都係三十幾蚊。

2014-04-18
$50 (Tea)
白熊戰船 $58
2014-04-21 1681 views
清明節,看《美國隊長2》前先吃下午茶。原來德福廣場開了白熊喫茶館,最喜歡試新餐廳的我馬上入內光顧。時間是四時多,顧客不多,裝修簇新,感覺舒適。看看餐牌,大部分選擇都有咖喱,令我想起之前在上環光顧的白熊咖哩,根本同出一轍,何必要把餐廳改名為「喫茶館」呢?餐牌第一頁有介紹「喫茶館」一詞的由來,大家有興趣可自行找答案。食物價錢都在$60以上,價錢不算經濟實惠,於是我向一個年輕的男侍應查詢,便出現以下一段對話~我:下午茶有冇Set呢?侍:咩野係Set呢?我:(呆了兩秒)即係套餐,有野食之外仲有野飲。侍:我唔知道,我係新丁黎......我幫你去問下。以上內容是真人真事,絕無增減。我不能說該侍應沒有禮貌,他雖則漫不經心,但語氣不算差,我只是對回應感到詫異,我以為在餐廳「叫Set」是很易理解的嘛!後來我發現自己的湯匙有明顯污垢,找來同一侍應要求換一隻乾淨的,他卻一去不回,或者「新丁」尚要時間學習吧!同場的另一名侍應亦疲態畢露,公然誇張地張大嘴巴打呵欠。我不禁想知道他們是何時開始營業的,找來一個經理級的男職員來問問,原來餐廳昨天才開張,難怪大部分人都未進入狀態,服務有待改善。我吃了人氣白熊豚肉球咖喱奄

我:下午茶有冇Set呢?
侍:咩野係Set呢?
我:(呆了兩秒)即係套餐,有野食之外仲有野飲。
侍:我唔知道,我係新丁黎......我幫你去問下。

我吃了人氣白熊豚肉球咖喱奄烈蛋飯($80)。賣相未如餐牌圖片般吸引,豬肉丸大大一球,質感有點實;幸好咖喱味道香濃、奄烈軟滑,挽回失分。
人氣白熊豚肉球咖喱奄烈蛋飯
朋友吃了三文魚咖喱汁長通粉($84)。碟子很大,但長通粉的份量實在太少了,三文魚煎得很乾,咖喱味道尚可,但未足以令每一條長通粉入味,實在是物非所值。
三文魚咖喱汁長通粉
總結而言,今次的體驗令我對白熊喫茶館留下壞印象,所以不會再去光顧。
2014-04-05
$90 (Tea)