Restaurant: Shiu Wo Restaurant
Info:

2024-06-14 194 views
荃灣兆和街嘅餐廳舖其實轉手都轉得幾快,但兆和茶餐廳真係屹立不倒幾廿年。openrice寫收晚上11:45,但我嗰晚近晚上11:30到,到我哋食完走都仲有好多客。餐廳裝修好有懷舊感,特別係啲木卡位。平時一個餐大約六十蚊,晚上十點後會供應宵夜套餐,會平少少,即炒炒粉麵套餐都係$55。龍鬚炒烏冬喺其他茶餐廳比較少見到,即係🦑魷魚炒烏冬,即叫即炒,有大排檔嘅鑊氣,而且夠色夠味,微微辣,魷魚彈牙,係碟底多油少少。星洲粉米都好惹味。最正係加$4可以配紅豆冰或雜果冰🍒(凍飲都要加$3, 加多一蚊有特飲我覺得好抵)
2024-01-18 535 views
打個電話叫外賣都要受氣發生不同日第一次男聲接聽 交代完點餐 外賣自取已經等左20分鐘先去攞,去到見未有等多10分鐘都未有,去問 收銀姐姐向廚房嗰邊講欠個A餐再等,等多10分鐘再問,竟然係話冇落到單反問我係邊個聽電話最後係白等左30分鐘以上。第二次都係男聲(應該不同人)接聽 先講出要點咩飯(電話入面有其他人聲)然後接聽侍應冇應過我 因佢似同隔離講緊嘢 唔確定佢有冇聽清楚我就等左佢大約2-3秒,佢就突然「講喇」。兩次體驗都好差聽個電話落外賣都有困難嘅話唔好做街坊生意喇
打個電話叫外賣都要受氣

發生不同日

第一次男聲接聽 交代完點餐 外賣自取

已經等左20分鐘先去攞,去到見未有

等多10分鐘都未有,去問

收銀姐姐向廚房嗰邊講欠個A餐

再等,等多10分鐘再問,竟然係話冇落到單

反問我係邊個聽電話

最後係白等左30分鐘以上。

第二次都係男聲(應該不同人)接聽

先講出要點咩飯(電話入面有其他人聲)

然後接聽侍應冇應過我

因佢似同隔離講緊嘢 唔確定佢有冇聽清楚

我就等左佢大約2-3秒,佢就突然「講喇」。

兩次體驗都好差

聽個電話落外賣都有困難嘅話唔好做街坊生意喇

Delivery
2024-01-05 366 views
今日突然好想食炒小菜,發覺冇咩好推介嘅餐廳,於是去咗兆和茶餐廳,叫咗兩個小菜套餐,足料有鑊氣!涼瓜炒牛肉大大碟,好足料!配白飯加凍檸茶,涼瓜炒得爽脆,食落甘甜冇咩苦味,牛肉軟嫩,醬汁惹味,份量又足料!抵食!韮黃蝦仁炒蛋同樣大大碟,有韮黃香味,蛋滑程度一般,蝦仁雖然冇咩味,但還算爽口,尚可接受。價錢比外邊茶餐廳稍平少少🤏今餐尚算可以

涼瓜炒牛肉
大大碟,好足料!配白飯加凍檸茶,
涼瓜炒得爽脆,食落甘甜冇咩苦味,
牛肉軟嫩,醬汁惹味,份量又足料!抵食!

韮黃蝦仁炒蛋
同樣大大碟,有韮黃香味,蛋滑程度一般,
蝦仁雖然冇咩味,但還算爽口,尚可接受。

價錢比外邊茶餐廳稍平少少🤏
今餐尚算可以
2023-11-03 445 views
呢間嘢都去過幾次, 味道同一般茶餐廳一樣,不過佢有鱔糊及蘭州拉麵食,就有陣時都會幫襯下,但最近一次係星期三晚市七點幾。我哋叫咗鱔糊飯同埋xo醬火腩煲。鱔糊飯好快上但個火腩煲幾乎等咗成半個鐘頭,鱔糊飯都食完,佢才黎火腩煲! 見佢不停係咁接外賣,所以佢人手唔夠,等堂食等到你癲。大家入去要有心理準備要等。 火腩煲味道係做到出嚟嘅,起碼熱辣辣煲仔上,鱔糊中規中矩。味道唔差嘅。火腩煲鱔糊飯合共150蚊。性價比唔係太高囉。仲有我好大隻,佢安排我坐圓枱,當時冇卡位都冇辦法,但伙記顧客行出行入撞到我幾次,後尾有卡位轉返卡位就好啲。
xo醬火腩煲
2023-11-01
$75 (Dinner)
2023-05-04 728 views
喺香港食過唔少蘭州拉麵/牛肉拉麵,但係真真正正手拉麵嘅就唔多,呢間係其中一間。面身粗幼唔同,好明顯睇得出係手拉,入口有蛋香味同少許鹼水味,滑身但有啲咬口,ok但唔特別。湯底同牛肉就值得一讚,湯面有少許油花,飲落好有牛肉但唔咸唔味精,抵讚牛肉厚身,份量都算多,全部都係牛𦟌位,有筋有肉,但炆得好霖好入味,筋嘅部份入口即溶,肉嘅部份軟身唔塞牙唯一美中不足嘅應該係杯檸茶,真喺幾甜,下次會少甜so far呢個價錢嚟講cp值唔差,會有下次(見隔離枱菜飯好吸引,下次試下🤤)

唯一美中不足嘅應該係杯檸茶,真喺幾甜,下次會少甜

2023-05-04
$60 (Last Night Supper)
2023-04-25 367 views
這裡的咖喱豬頸肉飯、椒鹽肉排飯、乾炒牛河和凍檸茶都是非常美味的。首先是咖喱豬頸肉飯,這道菜非常受歡迎。豬頸肉肉質鮮嫩,咖喱醬汁香辣可口,米飯也很香。整體來說,這道咖喱豬頸肉飯非常美味,值得一試。接下來是椒鹽肉排飯,這個菜品也非常受歡迎。肉排油脂適中,椒鹽味道香脆可口,米飯簡單清爽,非常開胃。再來是乾炒牛河,這道菜非常有特色。牛河炒得香脆,加上豆芽、牛肉和青蔥等配料,味道非常豐富,是一道非常美味的粉麵料理。最後是凍檸茶,這是一種非常清涼解渴的飲品。檸檬味道清新,喝起來非常舒服,是一款非常適合夏天飲用的飲品。總體來說,我非常喜歡兆和茶餐廳的咖喱豬頸肉飯、椒鹽肉排飯、乾炒牛河和凍檸茶,他們的食材非常新鮮,味道也非常美味。如果您喜歡港式茶餐廳的美食,我強烈推薦您到兆和茶餐廳品嚐一下他們的美食,相信您一定會愛上這裡的菜色。
2023-04-19
2022-06-06 925 views
本身想食辣野,所以就叫左個蒜泥白肉(正常人應該會覺得係咸+辣??)點知黎到個蒜泥白肉係花生醬+蒜泥+白肉,仲要係甜既,成個感覺就好似比人夾硬塞左個你唔想食既野比你食咁,唔係好HAPPY。客觀講句味道唔差,但成個心理落差就好大,下次再叫又會唔知佢比咩野我食,所以唔會再有下次。

2022-06-06
Delivery
2022-01-28 813 views
Openrice 外賣信用咭優惠,叫了滑蛋蝦仁飯和XO海鮮炒飯。滑蛋蝦仁有汁,滑蛋只係蛋花汁,汁定底好生粉,以為係炒蛋,期望有落差,蝦仁脆口,似用咗梳打。xo海鮮除咗仿蟹柳,食唔落其他有乜料,炒飯有咸味,但無xo惹味,勝在ok大份。整體一般,下次有優惠也不會回頭。
2022-01-28
$57 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2021-09-14 847 views
其實呢到好耐冇黎,因為以前成日都俾人打左尖。今日經過有位,就入去坐。食物叫左個咖哩豬扒飯,啲汁好稀,咖哩味一般,啲豬扒有煎過,有iPhone 咁厚🤣可惜食落去係唔熱嘅…另外個滑蛋蝦仁飯,個汁又係好稀,有14隻蝦仁,唔大粒。飯就硬身有咬口。叫左中湯,有2舊瓜,冇乜味,都係冇落味精。白湯就有粟米蓉蘿蔔蓉同蟹柳碎。全部食晒其實都好飽環境舊餐廳唔好預好乾淨,但接受到,唔係污糟先。服務以前應該係有老闆係到,好耐都冇見佢。男嘅其實好少岀聲,但你要野,佢都好快俾到你。送餐姐姐都好有禮物,想要杯水,佢都有問我要凍定熱。
食物

全部食晒其實都好飽

舊餐廳唔好預好乾淨,但接受到,唔係污糟先。

中湯、白湯
咖哩豬扒飯
滑蛋蝦仁飯
2021-09-14
$50 (Lunch)
中湯、白湯
話說星期六下晝要去荃灣買啲嘢,突然唔知點解好想食銀芽肉絲炒麵,掛住果個邪惡的脆脆麵底😋😋✨✨本來好普通嘅一個茶餐廳銀芽肉絲炒麵,呢間茶餐廳將佢變得唔普通🤣🤣✨✨應該就唔係我大鄉里啦,由細到大茶餐廳食肉絲炒麵都係一碟過,但係今次係分開上。成個感覺好似高級左🤣🤣🤣✨✨但係因為佢用個碗裝住啲獻汁,我一將d麵放落去食.....獻汁高溫散熱又慢......結果我一食落去熱到GG.....🥵🥵🥵🥵

Type of Meal
Lunch
2020-01-07 1561 views
夜晚喺荃灣同朋友練車,泊完車咁啱見到呢間餐廳所以就入咗去😙食咗佢好出名嘅刀削麵,份量好足夠,而且麵質都好彈牙😛不過佢真係太辣啦,搞到我飲咗三杯水,大家叫之前要諗清楚食唔食到咁辣呀🤫地址:荃灣兆和街36號地下
夜晚喺荃灣同朋友練車,泊完車咁啱見到呢間餐廳所以就入咗去😙
食咗佢好出名嘅刀削麵,份量好足夠,而且麵質都好彈牙😛
地址:荃灣兆和街36號地下
刀削麵
2020-01-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
刀削麵
2019-12-04 815 views
今日在荃灣做完野 經過兆和茶餐廳 決定入內食晚餐。點了咖哩雞扒意粉配奶茶。奶茶不過不失,咖哩雞扒煎得不錯,很嫩滑。最特別的是意粉預先用咖哩汁煮過,非常入味,很有誠意。

奶茶不過不失,
咖哩雞扒煎得不錯,很嫩滑。
最特別的是意粉預先用咖哩汁煮過,
非常入味,很有誠意。
2019-06-21 983 views
今日經過荃灣,又到3點3下午茶時間,於是隨便入左間茶餐廳試食。叫左份下午茶餐,蕃茄牛肉米線配奶油豬,加杯熱好立克。 蕃茄牛肉米粉,份量好驚人,完全唔係下午餐size.蕃茄汁濃,抵食又好食。 再來2塊奶油豬,比出面多一片,但味道就普通,可能煉奶唔夠多。 但份量真係好抵食。最後飲埋杯熱可立克,真係滿足,雖然味道普通,但好抵食。

最後飲埋杯熱可立克,真係滿足,雖然味道普通,但好抵食。
2019-04-18 854 views
早幾日諗住去南豐紗廠打卡影相,所以去左荃灣食個lunch先😁行行下去到一間中式麵小店,因為之前去過山西同蘭州旅行,所以對刀削麵同蘭州拉麵都有啲研究。上海水餃拉麵水餃超級好味,好食又有紹酒味。佢係蒸餃黎,所以能夠保留原汁原味。而上海拉麵彈牙煙銀分量多,湯底鮮味,唔係味精湯,所以食完唔會口渴。上海回鍋肉刀削麵回鍋肉一般,因為太厚。不過刀削麵分量多,而且好好食、好煙銀(不過味必個個鐘意食刀削麵因為比教厚實似麵粉,但中意食嘅人會好中意食!)麻辣肚絲好食!佢啲麻辣係分開上,可以自己調教落幾多。不過肚絲略嫌切得唔夠幼,太粗有啲~

上海水餃拉麵
上海回鍋肉刀削麵
麻辣肚絲
2019-04-10
2019-02-18 698 views
行完山喺千色店散隊,準備揾地方醫肚,醒起朝早喺小巴站見對面有間茶記,感覺夠晒街坊,幾個餓鬼拿拿聲走去試吓。多得食客幫手轉枱,我哋先有卡位座。叫咗豬扒米線、牛腩灌湯刀削麵、沙嗲牛出前一丁跟奶油脆朱同火腿奄列。豬扒米線搶先上枱,除咗豬扒仲有雪菜肉絲?入口先知喺鹹酸菜,豬扒係熟識的豉油味,醃得夠晒入味,食落唔死硬,仲係最鍾意的連骨豬扒。米線Q彈,冇煮到過腍,又夠大碗,食得開心。出前一丁同樣冇煮到腍晒發脹,沙嗲牛個汁濃度剛好,搭一兩條青菜,整碗丁麵靚晒。奶油脆朱個樣堅誘惑,夠熱夠香脆,包包烘得金黃,食得出同上巿茶記的出品有好大分別。好彩夠手快搶到半隻獨食。牛腩灌湯刀削麵,牛腩份量多過預期,夠晒腍,仲有牛筋!湯底加咗中藥材,有清香的當歸味,食到紅棗同杞子,感覺似將阿媽煲的老火湯用嚟做湯底咁,充滿住家 Feel。味道唔濃烈,略嫌鹹咗啲啲。刀削麵比較薄身,唔似平時食的厚身版,可能跟米線會更加好。下次行完山,會再嚟試其他嘢。

奶油豬

• 奶油豬