2021-10-04 165 views
呢間充滿川菜風味嘅餐廳,一入到餐廳已經聞到麻辣嘅香味!🤣餐廳係中國傳統嘅裝修,環境闊落,坐得舒服☺️口水雞($58)🧡口水雞叫咗小辣,雞肉好嫩,重點係雞皮好爽脆,有彈性,連皮食嘅口感好豐富!😍口水雞又點可以唔講醬汁,味道好有四川嘅風味,好香亦都夠麻😆小辣對我哋來講剛剛好,所以呢碟係一啲好惹味嘅冷盤!💜糖醋里脊($98)呢碟應該係我嘅至愛😌里脊肉皮簿多肉,炸得好香,外層嘅糖醋汁令人好開胃,酸酸甜甜嘅比例拿捏得唔錯,推薦!💚麻辣豬頸肉($108)麻辣豬頸肉送飯簡直係一流!😎豬頸肉嘅油脂分布平均,肉質好鮮嫩,再加上佢個麻辣汁做得非常之香,配飯一齊食正!😋❤️紅糖糍粑($68)睇餐牌見到呢個甜品好吸引,忍唔住叫咗黎試吓😁六條糍粑嘅擺盤好靚,打卡一流🤣呢個甜品外脆內軟,鍾意食煙煙韌韌食物嘅我覺得好好味,因為個年糕好Q,有米香味,口感好好,加上點埋紅糖汁,搭配得好好味🥰

口水雞($58)

💜糖醋里脊($98)

💚麻辣豬頸肉($108)

❤️紅糖糍粑($68)
2021-10-03 143 views
四川菜係中國特色傳統四大菜系之一,取材廣泛,調味多變,菜式多樣,口味唔係一般香港廚師模仿得到。為咗食正宗嘅四川菜,今日特意來到位於天后永興街嘅「蜀香門第」,由正宗四川人主理,確保食得到口味清鮮醇濃並重嘅傳統川菜。「蜀香門第」店面非常新淨,裝修雅致,古色古香、摩登風格揉合,坐得好舒適。🐟蜀香水煮桂花魚🌶($298)一大盤、熱辣辣地上桌,份量超多!湯底色澤鮮紅,色鮮味醇,辣香不燥,食辣嘅朋友一定超鍾意!桂花魚肉質細嫩鮮美,兼帶彈牙口感,其餘配菜仲有萵筍、大豆芽、薯粉等,非常豐富。🐔口水雞🐓($58)口水雞同樣出色,雞肉鮮美嫩爽、冰涼透骨,雞皮爽脆彈牙,令人食指大動。表面撒上了葱花、芝麻、花生碎,令味道再提升。想食正宗嘅川菜,蜀香門第係唔錯嘅選擇,下次會叫多啲朋友嚟,就可以試多啲唔同菜式。

🐟蜀香水煮桂花魚🌶($298)
一大盤、熱辣辣地上桌,份量超多!

湯底色澤鮮紅,色鮮味醇,辣香不燥,食辣嘅朋友一定超鍾意!

🐔口水雞🐓($58)

表面撒上了葱花、芝麻、花生碎,令味道再提升。

2021-09-18
Type of Meal
Lunch
餐廳環境好舒適,坐位好寬敞,好適合同朋友黎聚舊吹下水。同朋友由7點半坐到10點都冇人趕😬價錢合理。====—====—====—====—🌶川北涼粉($48)我同朋友都係薯粉控,每次食川菜都會點川北涼粉呢個前菜,涼粉撈埋個辣汁真係好好食,酸酸地,好開胃。🐟蜀香酸菜桂花魚($298)夏天冇咩胃口,最適合食番一啲開胃嘅野啦,我同朋友今次揀左酸菜桂花魚,有分大、中、小辣,而我地就揀左中辣,份量好足,除左桂花魚之外,仲有好多配菜,例如有金菇,芽菜,薯粉。湯底好夠酸,好惹味,不過下次可以嗌大辣🤪🤪啲桂花魚好新鮮,又爽口又滑,最重要係冇咩骨呀😍😍🥬熗炒手撕包菜($58)每次食川菜都會必點手撕包菜,同朋友揀左中辣,味道帶有小小酸甜,好開胃,好適合送飯,炒得好惹味,食到停唔到口。

====—====—====—====—
🌶川北涼粉($48)

🐟蜀香酸菜桂花魚($298)

🥬熗炒手撕包菜($58)

2021-09-13
2021-09-30 93 views
今日去開天后無意間見到這間食正宗四川菜餐館就入去。這間餐廳新裝修,風格古典優雅中國風,唔算好大,但乾淨企理,坐得舒服。今餐只係隨意地叫左幾道簡單小菜:宮保雞丁這個宮保雞丁特別嘅地方係用濕炒嘅煮法, 每一件材料都充滿沾滿醬汁,真材實料有雞粒嫩滑,腰果仍依然保持香口爽脆😋 乾燒煽四季豆四川菜必食菜式,我最喜歡辣肉粒配清炒四季豆,四季豆爽甜總令人回味。粉蒸排骨第一層酥炸排骨好鬆脆入味,下層配香甜嘅南瓜,這配搭都唔錯👍簡單甜品點紅糖糖年糕,少少甜脆QQ的,無得彈。原來這到可以 book VIP私人房,下次再約幾老友來 chill 下先。

今餐只係隨意地叫左幾道簡單小菜:

宮保雞丁

乾燒煽四季豆

粉蒸排骨
第一層酥炸排骨好鬆脆入味,下層配香甜嘅南瓜,這配搭都唔錯👍

簡單甜品點紅糖糖年糕,少少甜脆QQ的,無得彈。

2021-09-27 114 views
今日本身唔太餓, 但係又想滿足一下食辣既心, 所以揀左呢到, 餐廳係小街裡面門口已經好靚好氣派咁, 不過其實係小店, 有得包房, 大家有興趣都可以問問。MENU好多菜式都特別㗎, 有平時常見既川菜, 少見既配搭都有蜀香酸菜桂花魚 ($298)好酸, 又麻, 湯底一D都唔油。 我地叫左中辣, 辣度岩岩好, 唔會太勁酸菜既味好香, 同出面食到既好唔同~~呢到底料係萵苣同埋粉絲, 更入味!! 泡椒鴨血 ($78)鴨血出面都唔常有, 好多時都唔會太入味, 不過佢呢個好出色!!做得好入味之餘, 個汁既濃度岩岩好, 唔係好杰, 又唔會太咸下次要帶屋企人黎試下❤️❤️

蜀香酸菜桂花魚 ($298)
酸菜既味好香, 同出面食到既好唔同~~
呢到底料係萵苣同埋粉絲, 更入味!!

泡椒鴨血 ($78)

下次要帶屋企人黎試下❤️❤️
2021-09-26 100 views
一間餐廳嘅質素遠遠唔淨止食物嘅味道咁簡單,環境都係一個好重要嘅決定因素。呢間餐廳除咗菜式充滿地道川菜風味,連環境都裝修得具有傳統中國風,非常之有feel。口水雞( $58 )雞肉嘅份量都唔少,幾乎可以堆成一座小山。雖然有少少辣,但作為涼菜,本身涼浸浸嘅口感中和咗辣度,即使係怕辣嘅朋友都可以食到。而雞肉嘅肉質好嫩滑,配埋爽口嘅青瓜仲可以滿足到唔同嘅層次感。泡椒鴨血( $88 )鴨血好豐富,至少有十片。配料有紅椒、青椒、薑、小黃瓜等等,非常豐富。醬汁辣中帶點鹹,如果攞嚟撈飯一定好正。重慶小面( $58 )湯汁唔算好辣,麵條嘅質感係比較中挺,唔韌唔硬亦唔軟唔淋,典型中式麵條嘅口感。而麵嘅份量都幾多,食完會幾飽下。

口水雞( $58 )

泡椒鴨血( $88 )

重慶小面( $58 )
「藤椒龍利柳 $188」大大碗 超抵食‼️藤椒湯底有別於一般水煮湯底 相對冇咁油膩 而且花椒味更濃郁 鍾意麻辣同花椒嘅朋友一定唔可以錯過😋 龍利柳無骨魚塊意外地嫩滑😮 配超幼薯粉 送湯一流🤗「乾扁肥腸 $138」乾扁肥腸質感做得剛好 脆卜卜 咬落花椒油香十分重👍🏻 大腸油脂喺口中爆開 邪惡至極😈 用三色椒及西芹爆香 超惹味🤩「四川冰粉 $35」激讚😍‼️ 紅糖味十分濃郁 同黑糖有啲似 有自己獨特嘅味道 食落有少少酒香 超好食🥰 冰粉滑溜溜又冰涼 啜到勁上癮 食完辣野解辣一流😋 加入大量提子乾同杞子 口感豐富✨

「藤椒龍利柳 $188」

「乾扁肥腸 $138」

「四川冰粉 $35」

• 四川冰粉
2021-09-21 61 views
喺香港食川菜已經是越嚟越流行,今次係「蜀香門第」應該是我在香港食過最地道的味道。夫妻肺片份量不少的夫妻肺片,以牛肚、牛舌、牛肉和牛心為主,鹵煮過後,肉質腍滑入味,淋上店舖自製的麻辣醬料和花生,惹味非常,上枱時麻辣的香味撲鼻,令人食欲大振,非常地道而且吃完回家嘴裏也不會頸渴。酸菜桂花魚這裏的酸菜魚和我過往吃過的酸菜魚有些許分別,這裏是用魚片,而非整條魚上枱,用魚片吃起來比較方便,而且不會哽骨,但我個人就比較喜歡整條魚上枱。但這裏的味道比其他買酸菜魚的店舖都要好,尤其是麻椒味非常突出,吃的時候舌頭和嘴唇都酸酸麻麻的,非常過癮,而且麻辣香氣真的很地道,酸菜魚除了愉快外還有很多粉絲和配料,很值得回頭再幫襯。

酸菜桂花魚
因為疫情下幾個好耐無見的同學,趁住中秋節就快到,又約吓幾個同學見面,食好嘢👏吹下水🥳我係一個鍾意周圍去食嘢嘅人,記得由我讀完書之後,踏出校門第一時間做D乜,就是和幾個最好的同學一起去旅行,到處尋找美食,然後每年工作的大假都是出外旅遊,直至某一段時間,因為某一些問題,暫時這些旅行大計也擱置下來了,不過對於美食我總不會擱置下來的😂😛🥰——————————我一向都有間中去天后食吓嘢,近來天后更多了很多美食,好似呢間咁有特色嘅餐廳,尋遍天下美食的我又怎能不去昵😝因為有朋友食過話好有特色,而且他們又知道我喜歡吃,所以就一早卜定枱去食😋—————————🟫柴火雞:(必須預定)好有特色的一道菜,三五知己結伴一齊共度分享的一個必吃菜式,剩係咁大個陣容已經殺哂👍🥳成大半張枱咁大嘅雞鍋,材料多到數唔哂,有茄子🍆、辣椒🌶️、土豆🥔、肉豆腐、窩荀及其他配菜……..等等。吃辣不離食川菜要吃出一道正宗又美味的川菜係呢到我可以食出飄飄然的享受,火喉夠,味飄香,雞肉炒出來嫩滑、其他配菜索曬D食物材料精華,簡直就是川菜中的主角👍👍👍😋😋😋——————————-🟥糖醋里脊:食辣野又叫D甜嘢中和吓,又可以解吓辣,又是一個好出

——————————
—————————
🟫柴火雞:(必須預定)
吃辣不離食川菜
要吃出一道正宗又美味的川菜

——————————-
🟥糖醋里脊:
食辣野又叫D甜嘢中和吓,又可以解吓辣,又是一個好出色的菜式,不太甜,味道剛剛好,糖醋味道令人越食越開胃,里脊肉的爽嫩,廚師👩‍🍳掌握的火喉確實有功架👍👍

🟧大盆花菜🥦:
食完咁大盆雞,食吓菜就最啱,入面配料又有我最愛的豬腩肉配搭👍👍
辣味可隨意選擇,我哋叫咗小辣,小小的麻辣好惹味。

🟩魚頭豆腐湯:
食到咁飽,個口又咁辣,再飲反呢個魚頭豆腐湯就啱晒,豆腐又夠甜、清熱又清甜,食完辣嘢又係最啱

—————————-
🟪紅糖糍粑:
呢個甜品我係好鍾意食,糯米糍的質地咬口,吃落煙靭有口感,不是太多地方有這款甜品,所以遇上有這個特色的紅糖糍粑的餐廳都會點來吃😋😋👍

——————————
其實開心🥳簡單就在你身邊
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
————————
2021-09-09 50 views
呢間係天后嘅😆四川菜館最近新搬咗嚟呢個📍位置,即刻急不及待過嚟🤤試吓!裝修雅致,🪑座位舒適,成間餐廳都💨瀰漫着四川麻辣🌶香氣!🤤口水雞🍗麻香味濃,帶微甜好開胃,而且雞肉好嫩滑,皮同肉之間仲有層膠原蛋白🥰好好食!山城毛血旺🩸勁大盤,入面有多款內臟,包括腸、肚、鴨血等,另外仲有紅薯寬粉🤤。味道夠麻,🌶辣得有層次感,而且好多花椒😍勁香!寬粉吸咗啲味又夠煙韌有咬口,😋啱晒我口味!紅油抄手🔴粒粒飽滿,香辣🌶中帶絲絲香甜🤤,豬肉🐖餡料食落有鮮味👍。泡椒田雞🐸唔算好🌶辣,田雞件都幾多,味道👌不過如果多啲田雞🐸腿就更好啦~

裝修雅致,🪑座位舒適,成間餐廳都💨瀰漫着四川麻辣🌶香氣!

Type of Meal
Dinner
  • 山城毛血旺
  • 口水雞
2021-09-06 39 views
銅鑼灣食到厭,真係諗唔到食咩之際,今次試下行落【下一站天后】睇下有咩好食。辣引起,就試下呢間新店-蜀香門第。通常我食辣都係去食麻辣火煱, 好少食小菜之類,見佢新裝修乾淨,門面又唔錯,就去試一試。 蜀香麻辣鍋第一次食呢d香鍋,佢係首先選左要鍋底既口味,之後自選最少5款食材,撈埋一碟。今次我擇左午餐肉🤤🤤,牛舌,牛百葉,土豆同鮮寬粉。一上台,眼都突,分量咁多既。。hahaha 真係底食夾大件,鐘意食重口味既人,應該對呢款香鍋愛不釋手,因為真係幾“野味”,同埋好夠辣,要叫返一jer自家制酸梅湯飲先搞得掂。牛舌同牛百葉好有牛味,唔似雪藏野,配上麻辣真係好夾,另外餐肉就唔洗講,一直都係我最愛。土豆睇得出係煎過,件件都煎得個面焦焦地,睇得出係用心去煎,讚!鮮寛粉都好索味Q彈,不過真係太飽肚,要停一停留肚試其他,但係係好好食。 肥腸粉我對豬大腸麻麻地,但我朋友話好食,同埋洗得好乾淨,粉是酸辣粉個隻滑滑的透明粉,叫左小辣都幾勁下。 紅油抄手呢個紅油抄手睇落去普通,但同我出面酒樓食過既唔同,呢度食呢係有d酸辣味,詢問之下原來係落左四川獨有既一款醋叫做保寧醋,佢就攞左一小碗比我地試一下,真的和平時既醋唔同

蜀香麻辣鍋

肥腸粉

紅油抄手
呢個紅油抄手睇落去普通,但同我出面酒樓食過既唔同,呢度食呢係有d酸辣味,詢問之下原來係落左四川獨有既一款醋叫做保寧醋,佢就攞左一小碗比我地試一下,真的和平時既醋唔同,聞落幾香,有d似陳醋既味,呢個味道同餃子好夾,可以減少油膩既感覺,食多幾隻。

四川冰粉
刺激完一輪,食番個甜品就非常完美。四川冰粉我係出面食過都係黑糖底加冰粉,但呢度既四川冰粉色彩繽紛,好多配料,有提仔乾,山楂,杞子,紅糖,冰粉,仲有一樣係酒釀。我未食過冰粉係加埋酒釀的,幾特別,張一碗普通既冰粉,升華到另外一個層次,少少酒香,加埋山楂既酸甜脆等配料,呢個真係黎到要試試!驚喜!

另外見到呢度有唔小未聽過既菜色,但詢問之下係要預訂的,大家可以參考一下!
2021-09-05
今日揸車係港島區搵食,係大坑兜極都無車位,就走左去天后,好好彩泊完車就見到呢間蜀菜,3個人都食得辣就即管一試。.餐廳幾光猛新淨,餐牌選擇雖然唔算太多,但應有既都有,茶位$6/位,另外再有加一服務費。.🍴泡椒田雞$108田雞大隻厚肉,大部分係脾位,啖啖肉,田雞肉質細嫩、同泡椒青瓜萵筍木耳一齊烹製,鮮香開胃回味無窮。.🍴乾扁肥腸$138呢個餸基本上係食川菜必點,步驟功夫多既菜式,出去食就岩晒🙈 肥腸要通得乾淨,加埋薑片同蒜頭爆香落油炸,再加埋幾種辣椒🌶️,夠晒脆口又惹味。.🍴糖醋里脊肉$98里脊肉係豬既身上最柔軟既肉,加上糖醋醬汁,食多幾碗飯都食得落👍🏻呢個糖醋整得唔錯,唔會過酸,酸甜比例拿捏得恰如其分,輕薄不黏稠、酸鹹又帶點甘。.幾鍾意佢地既辣野口味,但感覺唔係好正式既川菜,同老闆傾傾吓先講開原來佢地係做成都菜,所以口味會有少少唔同,相比起來更適合香港人口味。
🍴泡椒田雞$108

🍴乾扁肥腸$138

🍴糖醋里脊肉$98

2021-09-05 50 views
❣️超治癒麻辣乾鍋🌶成個臉盤咁大 上桌時真係好震撼☄️最少點五樣餸點左枝竹蝦牛肉椰菜花薯仔🥔🌶🥦🍤🥩牛肉用孜然粉醃過好惹味麻味都好足~仲有勁多隻蝦🍤🍤薯仔炸香左又吸晒啲麻辣味花椰菜竟食落口帶甜味食到停唔到口兩個人K.O.晒好過份仲點左麻婆豆腐🥘豆腐好滑個辣汁又夠晒惹味肉碎冇我最怕嘅肥豬肉要食兩碗白飯🍚🍚仲有蒜蓉炒萵筍絲~好爽口要來清下味蕾👅其實有好多配料可以點~~想點其他川菜又有好多選擇座位好闊落
❣️超治癒麻辣乾鍋🌶

仲點左麻婆豆腐🥘
豆腐好滑個辣汁又夠晒惹味
肉碎冇我最怕嘅肥豬肉
要食兩碗白飯🍚🍚

仲有蒜蓉炒萵筍絲~
好爽口要來清下味蕾👅

其實有好多配料可以點~~

想點其他川菜又有好多選擇

座位好闊落