🍪【#銅鑼灣】麵鮮醬油房周月 Shugetsu Tsukemen💥心目中no.1沾麵 醬油沾麵配雞湯💥.🍪2017年首次食周月沾麵,一試愛上!✧Shugetsu Tsukemen has been my favourite 廿sukemen since 2017!🍪周月主打醬油沾麵,拉麵我試過晒,始終不及沾麵出色。大家嚟就食沾麵啦!✧Shugetsu Tsukemen is known for its tsukemen. I have tried all the ramen on the menu and they do not taste as good as tsukemen. Please come for tsukemen! 🍪最期待食完麵,可要求店員加雞湯落醬油度飲!建議雞湯另上,續少倒入醬油試味,避免太鹹!✧Nothing is more satisfying than to end your meal with chicken soup (added to the tsukemen’s soup)! Ask for a separate bowl of chicken s
💥心目中no.1沾麵 醬油沾麵配雞湯💥
🍪2017年首次食周月沾麵,一試愛上!
✧Nothing is more satisfying than to end your meal with chicken soup (added to the tsukemen’s soup)! Ask for a separate bowl of chicken soup so you can adjust the taste on your own.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍽周月沾麵 $96(5/5)
Shugetsu Tsukemen

獨特、微酸又開胃的醬油湯底
✧Unique slightly sour soup
燒黑豚沾麵只係多三塊肉,肥膏都幾多,不太推介。
✧Grilled kurobuta pork belly tsukemen is basically shugetsu tsukemen with three pieces of rather fatty meat.
湯本身已有唔少肉,近一年肉質有改善,軟身咗好多。
✧Shugetsu tsukemen already offers enough pork. The meat quality improves a lot this year. It is softer.

🍽香辣沾麵 $96(4.5/5)
Spicy Shugetsu Tsukemen

200g的麵對男士來說剛剛好,大食可選擇300g
✧200g is considered a regular portion for a man. If you are hungry or have a big stomach, go for the biggest portion- 300g.
湯底十分辣,但有點過鹹,麵條浸得耐就會過鹹
✧The soup is spicy and a little bit too salty. Noodles turn more salty if they are soaked for a long time.
麵條口感彈牙煙韌
✧Springy noodles
注意︰冇溏心蛋!周月溏心蛋甜度剛好,蛋黃呈出色半流心狀,鍾意食蛋一定要食!
✧Alert: soft boil egg is not included! Egg lovers should never miss it! Moderately sweet. Egg yolk is cooked on point!
🍪醬油沾麵味道獨特,我都係試咗幾次先愈嚟愈鍾意!
✧Shugetsu Tsukemen is an acquired taste to me.
🍪中環、銅鑼灣、鰂漁涌有分店
✧Branches in Central, Causeway Bay and Quarry Bay
🍪中環分店較有氣氛;銅鑼灣分店最大,容易有位;鰂漁涌分店最細
✧Central branch: great ambience; Causeway Bay: the greatest seat number, Quarry Bay the smallest.
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$106 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:5/5
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2021-09-30
$178 (Dinner)
2021-10-09 210 views
聽朋友講,周月嘅沾麵好好食隔咗成年,咁啱經過銅鑼灣,就同男朋友去試吓入到去個環境幾好入邊有圍裙俾食客試用同埋有發圈提供俾長頭髮嘅女仔係食嘅時候紮起頭髮都幾貼心餐牌係木製嘅幾特別當然梗係叫個周月沾麵試吓可以揀要幾多g既麵(100g, 200g, 300g),因人而異上到嚟嘅時候,賣相都係OK嘅,一般沾麵款不過個汁面有成吋油同埋啲麵凍咗會變咗一餅野,好難分開最後要撈麵咁食食落味道麻麻地,只係好似得豉油嘅鹹味食完都唔太推薦去試吓
聽朋友講,周月嘅沾麵好好食
隔咗成年,咁啱經過銅鑼灣,
就同男朋友去試吓
入到去個環境幾好
入邊有圍裙俾食客試用
同埋有發圈提供
俾長頭髮嘅女仔係食嘅時候紮起頭髮
都幾貼心

餐牌係木製嘅幾特別
當然梗係叫個周月沾麵試吓
上到嚟嘅時候,賣相都係OK嘅,一般沾麵款
不過個汁面有成吋油
同埋啲麵凍咗會變咗一餅野,好難分開
最後要撈麵咁食

食落味道麻麻地,只係好似得豉油嘅鹹味
食完都唔太推薦去試吓

2021-08-21
$100 (Dinner)
📍銅鑼灣米芝蓮推介沾麵⁉️ • 不過不失嘅味道🙈 -- 麵鮮醬油房周月🍜=======================已經bookmark咗周月嘅沾麵好耐,不過一直見評論都係好壞參半,所以一直都未的起心肝去試🤣前排同朋友去開銅鑼灣經過就一於試下🙈------------------------------⭐️周月沾麵 $96 (7.2/10)沾麵份量有有100,200,300g揀,今次揀咗200g,女仔食應該啱啱好~沾麵湯可以揀濃味、淡味,睇comment話呢到嘅湯底本身都偏濃味,所以就揀咗淡味🙈湯底味道幾特別,一入口嗰下係會有一陣酸勁(應該唔係人人接受到🤣)不過小編就覺得ok嘅,之後就會有一陣鹹鮮味滲出~好彩係揀咗普通濃度,因為食食下都覺得幾鹹…湯入面仲有豚肉粒,肉質都腍(但有部分係成舊肥膏嚟🥵)麵條粗身,幾有咬口,掛湯力正正常常~整體正正常常唔算太特別,試過一次就好了🙈------------------------------賣相:7.2/10味道:7.2/10性價比:6.8/10------------------------------店舖資料名稱:麵鮮醬油房周月地址:銅鑼灣景隆
=======================
⭐️周月沾麵 $96 (7.2/10)

麵條粗身,幾有咬口,掛湯力正正常常~

整體正正常常唔算太特別,試過一次就好了🙈
賣相:7.2/10
味道:7.2/10
性價比:6.8/10
店舖資料
名稱:麵鮮醬油房周月
地址:銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下6號舖
前往方法:銅鑼灣站D4出口
2021-09-07 270 views
間中就會掛住的拉麵 周月我唔係拉麵控,但 周月 真係令我印象深刻,會主動提出要去的😃 繼續都係來到銅鑼灣分店今次食勁D,試下全場最貴的黑豚香蔥拉麵😬 多蔥多蔥好多蔥呀,好開心😍 麵底軟硬適中,黑豚肉不會太難咬😋 湯底不濃不稀,剛剛好😚黑豚味玉香辣沾麵,又是全場最貴的,咩都有。而且隔離個麵王仲要加底,沾麵山呀😂 不過麵王話香辣又係麻麻地,唔夠辣,好似得油🙅🏻‍♀️另外點了小食餃子🥟🥟 及 炸雞🐔炸雞係上次食完讚不絕口的,即使放涼了都依然是嫩滑的🐥 配上酸酸的醬油汁,清新又不會膩😬😬
間中就會掛住的拉麵 周月

另外點了小食餃子🥟🥟 及 炸雞🐔
2021-08-22 418 views
呢間出名嘅沾麵店😚😚我自己都好鍾意食沾麵架😌聽聞呢間都幾出名幾好食👍👍今次叫咗個香辣沾麵👍👍我叫咗個冷麵底😛我覺得比較爽口啲同日本傳統食沾麵都係食凍㗎😂佢哋個湯底都好濃同埋好友香辣不過就覺得好普通la冇乜特別好似平常嘅沾麵呢個試完就算啦😂😂冇乜特別

呢間出名嘅沾麵店😚😚

佢哋個湯底都好濃同埋好友香辣
不過就覺得好普通la冇乜特別好似平常嘅沾麵

呢個試完就算啦😂😂冇乜特別
香辣沾麵
沾麵控嘅我,真係食咗全香港沾麵咁滯!比起拉麵,唔知點解我更喜歡食沾麵。有朋友介紹話周月好食,所以今次嚟左銅鑼灣分店試吓!佢地有三間舖:中環,鰂魚涌同埋銅鑼灣 📃睇睇餐牌,有拉麵沾麵、仲有關東煮、其他小食、飲品。望到有一個地方超讚,就係同日本一樣,有橡筋俾客人紮頭髮、仲有怕湯汁彈到嘅圍裙、口罩袋👍🏻👍🏻👍🏻周月沾麵 - 濃汁 200g $96幾鐘意麵條嘅韌度👍🏻 比較喜歡中硬度,好似爽口 d 😃 流心蛋做得幾靚,暖暖地;掛湯就有少少微酸感,其實幾開胃,但食食下覺得稍為偏鹹。燒黑豚沾麵 - 濃汁 200g $123同招牌周月沾麵一樣,有半隻蛋、蔥、荀;呢個就多咗三片鹿兒島黑豚肉片,燒得好香口,唔會好肥膩感,唔錯 👍🏻Suntory 特級生啤 $58Zero 可樂 $16
沾麵控嘅我,真係食咗全香港沾麵咁滯!
佢地有三間舖:中環,鰂魚涌同埋銅鑼灣 📃

周月沾麵 - 濃汁 200g $96

燒黑豚沾麵 - 濃汁 200g $123
燒黑豚沾麵

燒黑豚沾麵

Suntory 特級生啤 $58
Zero 可樂 $16

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2021-08-16 277 views
𝑺𝒉𝒖𝒈𝒆𝒕𝒔𝒖 麵鮮醬油房 周月-🍜 燒黑豚拉麵🍜 周月沾麵嚟自日本愛媛縣既周月,香港兩間分店都係米芝蓮推介既沾麵專門店٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 當然要試!全店既麵,黑豚肉,溏心蛋都用獨門秘方做(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)無論沾麵拉麵都做到掛湯既效果!湯好濃味,初時以為會好味噌。。不過!冇!一啲都唔會好渴!平時既拉麵沾麵,肉比較少,但周月既肉量有成4,5舊!我唔客氣喇(*゚▽゚*) 特別喜歡幼麵,同埋佢有不同份量既選擇,咁就唔洗驚做大晒鬼或者唔夠食(*≧ω≦)最後,佢哋嘅服務好好,好細心,有口罩紙袋,圍巾,頭髮橡筋比客人。咁就唔使驚彈到成身都係,啲頭髮浸晒落碗湯度啦!ᕦ(ò_óˇ)ᕤ 📍 Hoi Deen Court, 30-34 Cannon St, Causeway Bay
𝑺𝒉𝒖𝒈𝒆𝒕𝒔𝒖 麵鮮醬油房 周月
🍜 燒黑豚拉麵
🍜 周月沾麵

燒黑豚拉麵

燒黑豚拉麵
2021-08-10 253 views
真係未食過一間又貴又難食一味得個咸字,煮個公仔麵都好食過佢所有嘢食咗幾啖冇食落去叫咗個三寶,個樣好似食淨咁?迷你紫薯兩小粒一個魚餅幾舊蓮藕都要成為$38都算,係真係唔可以放落口朋友叫咗個沾麵,連佢咩都可以食得落口都話好難食,成碗面有一層油包住,第一次見沾麵係咁,好意思之前賣廣告話佢有幾好食幾好,最後返到屋企屙到死,簡直不知所謂,究竟要有幾污糟,可以屙到我七彩,真係要打去食環,投訴真係要問佢攞返醫藥費
真係未食過一間又貴又難食
一味得個咸字,煮個公仔麵都好食過佢
所有嘢食咗幾啖冇食落去
叫咗個三寶,個樣好似食淨咁?
迷你紫薯兩小粒一個魚餅幾舊蓮藕
都要成為$38都算,係真係唔可以放落口
真係要問佢攞返醫藥費
2021-08-10
$390 (Dinner)
  • 黑豚香蔥拉麵
  • 燒黑豚沾麵
2021-08-07 230 views
和朋友一起,自己點了一個拉麵,朋友就點了沾麵,額外叫了個炸雞。雖然價格極貴,但可以說味道算是對得住米其林的名,尤其是炸雞,外脆裡嫩,醬料也很可口。不過服務態度可以說是愧對了日本餐廳的名字,除了一名男waiter會在上菜時,客氣地提醒上的菜名稱,禮貌地將食物放在枱面,其他幾名女服務員都是一副沒精打采的樣子,上飲桶就直接扔在桌上,而且會在食客背後傾計,聲音比客人聲音還要大。如果不介意服務的朋友可以來試試,但個人比較注重服務,尤其是日本餐廳,所以應該不會再幫襯,供參考。
2021-07-12 354 views
今日去開銅鑼灣,就食好耐冇食嘅拉麵店,之前睇報導被評為香港十大拉麵店之一,睇吓係咪仲係咁好食周月沾麵 $65叫咗個周月沾麵,300g,真係好多麵,佢有100g同埋200g揀,價錢一樣,雖然我揀咗熱麵,但食落係暖暖地,至於湯我揀濃湯,真係好濃味,配埋啲麵夠晒味,但下次食應該會試淡湯,可以食完麵飲埋啲湯野菜魚餅 (+$15)個魚餅比我想像中好好味,好味到嫌一塊唔夠喉,魚味好濃,質地冧冧地,好香口,配埋沙律醬酸酸地一流,值得推介炸雞 (+30)見到餐牌寫住推介又限量發售咁,就叫嚟試吓,味道一般,係炸得幾脆,但冇想像中咁正,未去到推介咁誇

周月沾麵 $65

野菜魚餅

野菜魚餅 (+$15)

炸雞

炸雞 (+30)

2021-06-25
$121 (Lunch)
野菜魚餅
2021-07-07 230 views
外賣81蚊算係甘,有涼麵 熱麵, 濃湯淡湯 可以另加雞湯 最後沾麵完吃今次第二次外賣試辣味 我覺得除左佢服務態度外 上次去買五個麵 點知有甘多野選擇 佢講野態度好差我麵係點四碗外賣我覺得食物係幾好 性價比高個湯係有豬肉粒幾粒 個湯係夠濃 沾麵唔錯既個蛋係另加16蚊既 係留心 好好味呀個麵一定無係店甘好吃麵外賣後有少少一pat左 可以原諒我個人覺得個沾麵湯好足 沾完都重有湯飲下辣味程度唔算辣bb level唔會話辣到吃唔到味銅鑼灣六十幾蚊外賣 真心唔貴麵我我覺得都大份200g
外賣81蚊算係甘,有涼麵 熱麵, 濃湯淡湯

銅鑼灣六十幾蚊外賣 真心唔貴

麵我我覺得都大份200g

2021-07-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$82 (Dinner)
  • 周月沾麵
已經好耐無去過日本啦😔 香港有好多拉麵店🍜但係沾麵就買少見少 😪終於係香港搵到間有質素嘅沾麵💕試過幾次銅鑼灣分店 質素都keep 到 但係有次去鰂魚涌分店味道就非常之鹹😖值得一提嘅係 lunch set 價錢會比較抵d $65 已經食到 再包埋汽水🥤但係就得銅鑼灣分店限定🥲🌟 周月沾麵 $93湯底方面就偏酸 未必個個都鍾意🙂 份量方面揀左200g 望落好多 但其實食落都係岩岩好🤣細食嘅朋友 好似👧🏻咁 就建議揀200 g📎店舖資訊📌麵鮮醬油房周月 (景隆街) (銅鑼灣)銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下6號舖🚇港鐵銅鑼灣站 D4出口, 步行約3分鐘📌 麵鮮醬油房周月 (歌賦街) (中環)中環歌賦街5號地舖🚇港鐵上環站 E3出口, 步行約6分鐘📌 麵鮮醬油房周月 (海光街) (鰂魚涌)鰂魚涌海光街30號地舖🚇港鐵鰂魚涌站A出口, 步行約3分鐘

🌟 周月沾麵 $93

📎店舖資訊

📌麵鮮醬油房周月 (景隆街) (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街30-34號海殿大廈地下6號舖
🚇港鐵銅鑼灣站 D4出口, 步行約3分鐘

📌 麵鮮醬油房周月 (歌賦街) (中環)
中環歌賦街5號地舖
🚇港鐵上環站 E3出口, 步行約6分鐘

📌 麵鮮醬油房周月 (海光街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街30號地舖
🚇港鐵鰂魚涌站A出口, 步行約3分鐘
2021-06-11 268 views
外賣試下,首先沾麵汁少,味道好咸,好油,完全係醬油加油加葱加水捞成,完全沾唔到麵,唉。肉尚可,但可炆長些時間,雪味好重。其實減價都無謂,你做好質量,貴D都有人排隊買。
其實減價都無謂,你做好質量,貴D都有人排隊買。
TakeAway
2021-06-08 244 views
突然呢,又想去食個沾麵。其實香港都唔算多沾麵專門店。就揀左呢間周月,相傳係米豬連的。本Menu幾特別圖文並茂仲有教食沾面既技巧,不錯。去到戲肉,就係沾面叫左最普通最Classic既一款😄麵有得揀冷定熱,我揀左冷。佢話係元祖既味道。一試~首先,個湯底都幾特別醋味好勁,偏酸口,我就Ok的。(有別市面上既豬肉湯)雖然我另一半覺得一般般,我覺得都算開胃,但如果可以揀酸度都更加好!仲叫左呢個炸雞都係有酸酸汁係上面不過不失,勝在夠熱辣辣。最後埋單一人一碗面加小食每人$130左右😇
突然呢,又想去食個沾麵。
其實香港都唔算多沾麵專門店。
就揀左呢間周月,相傳係米豬連的。

本Menu幾特別
圖文並茂
仲有教食沾面既技巧,不錯。

去到戲肉,就係沾面
叫左最普通最Classic既一款😄
麵有得揀冷定熱,我揀左冷。
佢話係元祖既味道。
一試~

首先,個湯底都幾特別
醋味好勁,偏酸口,
我就Ok的。(有別市面上既豬肉湯)
雖然我另一半覺得一般般,
我覺得都算開胃,
但如果可以揀酸度都更加好!

仲叫左呢個炸雞
都係有酸酸汁係上面
不過不失,勝在夠熱辣辣。

最後埋單
一人一碗面
加小食
每人$130左右😇
2021-05-23 398 views
好耐未食過拉麵啦就嚟試一次呢間米芝蓮嘅拉麵啦周月沾麵(300g,熱麵)$98周月拉麵 (淡湯)$98沾麵可以揀熱麵或者凍麵👍🏻無論你揀100g, 200g, 300g都係同一個價錢,大胃王就唔驚唔夠飽啦😂沾麵嘅面係粗身嘅面沾麵嘅湯非常之重口味🍜有成四五舊叉燒肉粒仲有一啲筍食完之後記住同店員加清雞湯啦😋醬油味道非常之濃郁拉麵方面,即使揀咗淡湯底,但係醬油味仍然非常之濃厚三舊叉燒都有灸燒嘅香味拉麵嘅面就係幼麵佢仲有黑胡椒,醋,一味粉可以加我就試咗加一味粉係個拉麵度其實佢係有少少辣但係就可以令到成個面冇咁鹹友人就加咗醋喺個沾麵度都係可以令到個湯冇咁鹹但係有一樣野覺得呢間拉麵店都幾貼心佢有口罩紙袋,圍裙,橡筋提供無論男士定女士都唔怕俾啲湯彈到成身都係女士仲可以用橡筋紮起啲頭髮添總括來講,我個人就覺得偏鹹,但值得一讚嘅係食完完全唔口渴唔口乾,可能冇用到味精但係友人就覺得個湯底非常之濃郁好鍾意視乎返本身個人口味食得重唔重口味啦
好耐未食過拉麵啦
就嚟試一次呢間米芝蓮嘅拉麵啦
周月沾麵(300g,熱麵)$98
周月拉麵 (淡湯)$98
沾麵可以揀熱麵或者凍麵👍🏻
無論你揀100g, 200g, 300g
都係同一個價錢,大胃王就唔驚唔夠飽啦😂
沾麵嘅面係粗身嘅面
沾麵嘅湯非常之重口味🍜
有成四五舊叉燒肉粒
仲有一啲筍
食完之後記住同店員加清雞湯啦😋
醬油味道非常之濃郁
拉麵方面,即使揀咗淡湯底,但係醬油味仍然非常之濃厚
三舊叉燒都有灸燒嘅香味
拉麵嘅面就係幼麵

佢仲有黑胡椒,醋,一味粉可以加
我就試咗加一味粉係個拉麵度
其實佢係有少少辣
但係就可以令到成個面冇咁鹹
友人就加咗醋喺個沾麵度
都係可以令到個湯冇咁鹹

但係有一樣野覺得呢間拉麵店都幾貼心
佢有口罩紙袋,圍裙,橡筋提供
無論男士定女士都唔怕俾啲湯彈到成身都係
女士仲可以用橡筋紮起啲頭髮添

但係友人就覺得個湯底非常之濃郁好鍾意
視乎返本身個人口味食得重唔重口味啦
周月拉麵
2021-05-22
$100 (Dinner)