2005-08-25 45 views
早前約了朋友來這裏食晚飯,但水準明顯下降了,真係唔明,難道係大放假?當晚我們叫了炸菜盒、干炸雙棗(蝦和蟹)、蠔仔粥、九肚乳烙、潮州鹵水鵝、豉汁蒸、石溜雞、胡椒豬肚湯和炒薄殼。炸菜盒- 外形幾特別,有點像一隻鮑魚,菜味道唔錯,但和在台北食的相差得遠了。干炸雙棗(蝦和蟹) - 又是送酒一流,可惜當晚無人飲酒。味道都唔錯,但就比較硬了點。蠔仔粥- 朋友說有點臭味,但我們又食唔出,可能係蠔仔唔新鮮吧!九肚乳烙- 煎得唔夠脆,味道還算唔差。潮州鹵水鵝- 今晚最好味的一樣。豉汁蒸- 都幾新鮮,但就多骨了點。石溜雞- 味道唔錯,可以一試。胡椒豬肚湯- 胡椒很濃,我覺得幾好,朋友就唔多喜歡。炒薄殼- 唔新鮮,有臭味,侍應立刻取消了。今次真係有失望,希望下次唔會咁差啦!

九肚乳烙- 煎得唔夠脆,味道還算唔差。
潮州鹵水鵝- 今晚最好味的一樣。
豉汁蒸- 都幾新鮮,但就多骨了點。
石溜雞- 味道唔錯,可以一試。
胡椒豬肚湯- 胡椒很濃,我覺得幾好,朋友就唔多喜歡。
炒薄殼- 唔新鮮,有臭味,侍應立刻取消了。

今次真係有失望,希望下次唔會咁差啦!
2005-06-04 48 views
早前和朋友到中環上課,之後便來了這裡食宵夜。因之前已食了一些食物,所以沒有叫太多食物。我們叫了蠔仔粥、煎九肚魚烙和上湯浸通菜。蠔仔粥- 蠔仔好太隻,又新鮮,味道又好,現已很難找到這麼好吃的地方了。煎九肚魚烙- 內裡的魚肉新鮮唔韌,外皮的雞蛋煎得好香,也是一個不可多得的少菜,而看落有d像蠔仔餅。上湯浸通菜- 通菜也很新鮮,味道就比較淡,而食完之前兩味這麼出色的菜後,這道菜就有d平凡了。甜品係薏米,味道唔會太甜,但就好一般,送的要求就唔可以這麼高的了。如能夠人多來這裡食,相信會吃到更多好味的食物,唔知你又有無興趣呢?
早前和朋友到中環上課,之後便來了這裡食宵夜。
因之前已食了一些食物,所以沒有叫太多食物。
我們叫了蠔仔粥、煎九肚魚烙和上湯浸通菜。
2005-05-31 52 views
因朋友請客的關係,才有機會由沙田遠走上環一嚐尚興的出品,傳統飯店格局賣的主要是潮州菜式,另也有火煱供應,那晚一行八人吃火煱,本地牛肉和脆肉鲩魚腩都十分甘香可口,鲜柏葉和猪天梯都是高水準之作,各款餃子都用料+足。但令我印象深刻的反而是飯後的潮州甜品,反沙薯仔和反沙竽頭,燙熱的薯仔和竽頭沾上沙糖而又不致炒燶,可見其功夫不可少。結帳二千多元,價錢中規中矩,但勝在食物可取。
2000-10-06 133 views
先講佢地蠔仔粥真係好正~蠔仔大大粒仲好有鮮味... 其他鹵水鵝好入味~~仲有個石榴雞係高難度之作~一食好有酒香.. 三個人三百銀唔貴
先講佢地蠔仔粥真係好正~
蠔仔大大粒仲好有鮮味...
其他鹵水鵝好入味~~
仲有個石榴雞係高難度之作~一食
好有酒香..