2014-02-21 1843 views
今日因友人星期日上機往回外地讀書,突然相約食Dinner,繼安安燒之後來到蜀一燒吃申燒, 今次無上次般太多驚喜,上次有燒酸辣薯粉,今次有燒帶子聖子,同樣是有一大的香料。今次坐樓上,環境一般啦,最有趣的是播回7-80年代的老歌,真的別有一番風味=_=燒菠蘿 有兩大排,一咬落去十分多汁燒芝士年糕 原本以為會十分勁的芝士味,結果芝士味剛剛好,面頭上的朱古力單有裝潢的作用,有微微的朱古力吧!海鮮方面有 燒帶子,3粒都是有份量的,絕不兒戲!燒帶子 3粒燒帶子,沒有燒乾水,還帶點水份,肉質QQ,推介!燒和牛肉粒 這個牛肉粒,也蠻大粒阿!三人行剛好一人一串,只可惜我厭佢燒得太乾,完全食唔到有牛肉汁。Hoegaarden 另外我裹點了細hoe,如果有片檸檬附送就好喇!另外叫了大量粟米,今次的燒米不知是否當造關係超甜阿!
燒菠蘿
燒菠蘿 有兩大排,一咬落去十分多汁
燒芝士年糕
海鮮方面有 燒帶子,3粒都是有份量的,絕不兒戲!
燒帶子
燒和牛粒
Hoegaarden

另外叫了大量粟米,今次的燒米不知是否當造關係超甜阿!
2014-02-20
$250 (Dinner)
燒帶子
燒和牛粒
2013-10-11 1337 views
在我眼中, 串燒店一直都係非常唔抵食的食店, 因為平均$20-30 一串串燒, 一串3小件, 食十串都未必飽, 而且未計酒水呢咁就已經$200-300了... 但如果幾條麻甩唔太餓口痕想飲下酒吹下水都係不錯的地方, 就當廉價港式居酒屋!自己係一個電腦白痴, 有幸邀得好友梁生幫忙, 才能順利在家中設置了CCTV! 設置後大家都諗唔到食咩之際, 梁生話不如試下佐敦一間串燒店 - "蜀一燒串燒專門店" 因為之前佢去過都有不錯的好評. 說時遲那時快已經"飛的"過去, 與此同時較早已約好的另一位久違好友林生已經到達現埸為這次飯聚揭開序幕! 食串燒一定要配下火飲料: 涼茶, 汽水, 果汁... 而麻甩當然係啤酒啦! 做得非常出色的牛舌, 外面脆內面有著如脂肪的口感, 非常有趣, 而且我蠻喜歡這牛舌的大細, 夠厚身, 放進口塞得滿滿, 一咬下這外脆內嫰的事情就發生了....滿佈蔥粒及香蒜, 兩種調味好幫手在燒的過程中努力地為茄子加添色彩, 味道全滲入這純情的茄子身上, 令原本普普通通變得不平凡, 再加上燒的過程, 油份令每口都充滿"惹"性及"香"艷!普普通通, 沒有什麼特別!本人極力推介, 啖啖肉,

燒牛舌
燒茄子
燒鴨腎
普普通通, 沒有什麼特別!
燒羊架
本人極力推介, 啖啖肉, 非常肥美, 油脂分佈均勻, 羊肉烤得剛熟, 外層燒得香脆, 但同時保持肉質鮮嫰, 及鎖緊肉汁及油份,  個陣羊味無得頂! 還有店長將鍚紙包著骨位, 方便食客食用, 非常細心!
生蝦 & 燒扇貝
當日做優惠, 買二送一, 扇貝好大隻, 肉厚而鮮甜, 伴著蒜蔥一起燒, 跟扇貝本身出來的水份混和, 就不其然變成一啖好飲的汁, 的非常吸引.

另外生蝦亦非常大隻, 但未有一試, 眼見兩位好友狂風掃落葉下將所以生蝦瞬間摷滅, 相信答案都非常清楚!
意料之外的一道燒韮菜, 那孜然粉加香料, 燒出來又估不到咁好食, 因為之前吃過幾間串燒店的韮菜, 唔係太燶就係燒得太生, 今次反而燒得剛好, 亦唔會因為太多油而糊口, 我好喜歡!!!!

芝士金菇
又一驚喜之作, 好多芝士覆蓋所有金菇, 每口金菇都帶著濃濃的芝士味!!!!

當晚還有點上燒白鱔, 鴨胸, 豬頸肉, 三交魚頭, , 墨魚咀, 翠肉瓜, 整體都不錯!

總括黎講, 這裡食材新鮮, 另外負責燒的師父在控制火喉時間方面非常到位, 在食物上菜的大細或擺放亦有顧及客人及花心思, 非常貼心!
2013-10-06
$200 (Dinner)
燒牛舌
燒茄子
生蝦 & 燒扇貝
2013-05-26 973 views
無Expect d咩但都算ok串燒本身材料算幾好,但我地唔知可以叫佢用蜜糖燒,所以得孜然粉好寡。羊架唔夠咸。帆立貝不是預期中大粒果d.個蒜蓉鐵板花甲好好味!!!蒜容同牛油好正。會再去同推介。但下次會食多d海鮮。。。。
無Expect d咩但都算ok

羊架唔夠咸。帆立貝不是預期中大粒果d.

個蒜蓉鐵板花甲好好味!!!蒜容同牛油好正。

會再去同推介。但下次會食多d海鮮。。。。

2013-05-25
$142 (Dinner)
  • 蒜蓉鐵板花甲
2013-01-17 752 views
果晚同男友兩個人去食串燒,叫左好多野食,食到飽飽。最正係羊架,好多人會覺得羊有陣騷味唔中意食,但我地又唔係好覺,而且呢度燒得又香,又唔會乾,仲有3塊咁多。佢有好多特色野(唔知係咪因為我冇食過,我真係覺得幾特別下),好似燒香蕉同鵝肝多士咁,平時我去食串燒淨係會叫肉類咋。我地叫果個鵝肝多士其實唔錯,鵝肝又夠肥,多士又夠脆,只係我有少少覺得將呢兩樣野放擺一齊怪怪地咁。另外我地仲叫左碟花甲.…其實我唔係太鍾意食,係男友鍾意,不過呢度都整得ok既。其次係雞翼同牛舌,雞翼好似燒得黑左dd,但冇影響到味道,而牛舌好香,又大塊。呢間野好好味,下次book定位再黎食。
果晚同男友兩個人去食串燒,叫左好多野食,食到飽飽。

呢間野好好味,下次book定位再黎食。
2013-01-14
  • 燒羊架
  • 燒牛舌
2012-09-29 525 views
秋風起涼涼地, 又係時侯食小妹最中意既燒烤~~今次第一次試呢間蜀一燒, 聽店員話羊架正..就叫左一客~~跟住我同大人就一人一隻蟶子皇,又叫左條燒魚同埋燒蒜蓉生蠔...仲有燒菠蘿, 肥牛串同韮菜, YEAH~~~難得有4日長假一定要大吃一番!!!大人見我叫到有d失控...又係熱氣野..所以好細心咁幫我叫左罐"王x吉"..hehe..羊架果然夠大件又唔羶, 加少少辣粉仲惹味, 本身我都幾中意食羊, 今次試左覺得比想像中好..一客3件...大人讓我食多件tim~燒魚本身都驚佢好乾, 但原來連皮燒又唔會喎..仲保住好多魚汁, 正!!!連怕骨既大人都同我爭食,,今次無叫錯啦~其他野食都中規中矩,值得一讚係菠蘿燒得好蜜味又夠哂熟..好juicy~~
秋風起涼涼地, 又係時侯食小妹最中意既燒烤~~
今次第一次試呢間蜀一燒, 聽店員話羊架正..就叫左一客~~

2012-09-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2012-07-28 434 views
上菜好慢 侍應態度好差D串燒又唔夠熱都算最差既係侍應放錯左我碟牛肉+芝士丸去隔黎檯人地有夾過又食左跟住同佢講話冇叫過要人拎番走之後就直接放係我張檯我同佢講話人地有夾過佢話 '好啦我換過D牛比你 但芝士丸你可以要啦"大佬呀係同一碟野點食呀佢仲要話我同我個FRIEND麻煩添埋單每人200幾蚊真係食到好氣頂發誓以後唔會再幫襯.

上菜好慢
侍應態度好差
D串燒又唔夠熱都算
最差既係侍應放錯左我碟牛肉+芝士丸去隔黎檯人地有夾過又食左
跟住同佢講話冇叫過要人拎番走
之後就直接放係我張檯
我同佢講話人地有夾過
佢話 '好啦我換過D牛比你 但芝士丸你可以要啦"
大佬呀係同一碟野點食呀
佢仲要話我同我個FRIEND麻煩添

埋單每人200幾蚊真係食到好氣頂
發誓以後唔會再幫襯.
2012-07-27
$220 (Dinner)
2012-06-27 382 views
凌晨兩點幾又飲左少少酒…有少少肚餓…食咩好????? 有一日行行下見到兩點幾都仲開就入去叫下d野食試下啦! 因為真係好香搞到我鬼死咁肚餓…同朋友入左去! 價錢唔錯! 你知啦…飲完酒食串燒一流呀!食ge野唔算多...所以真係唔貴!!! 食左兩個頭盤涼菜: 涼拌皮蛋, 泡椒雞中翼我自己呢就真係ma ma地皮蛋, 不過我都覺得唔係太差丫!! 我諗鍾意食皮蛋o既朋友應該會鍾意食o既! 見到佢隻眼咁大就知佢係大眼雞魚啦!!! 燒多春魚, 秋刀魚果d我就食過!!但係燒大眼雞魚就真係第一次食啦!!! 原來大眼雞魚拎黎燒都唔係差ga wor!!! 佢唔會燒到干柴柴咁…d魚都冇腥味嫁!!我食魚真係好怕腥…我見到大眼雞應該都唔會好腥ge所以都叫左試下!! 條魚唔會梅… 味道同條魚都好match!! 我覺得都可以試下ga!!仲有呢個羊架!! 我地問個waiter有咩好介紹, 佢就叫我地試下呢個羊架…佢話原來呢味菜都好多人叫ga, 係餐廳ge 特別推介黎!! 叫左咁多樣野, 我覺得呢個係最好食ga >< 因為我個人真係好怕好重味ge野 ga… 腥啦, so 味啦, 等等… 都好怕!! 但係呢

食ge野唔算多...所以真係唔貴!!!
食左兩個頭盤涼菜: 涼拌皮蛋, 泡椒雞中翼
! 

仲有呢個羊架!! 我地問個waiter有咩好介紹, 佢就叫我地試下呢個羊架…佢話原來呢味菜都好多人叫ga, 係餐廳ge 特別推介黎!! 叫左咁多樣野, 我覺得呢個係最好食ga >< 因為我個人真係好怕好重味ge野 ga… 腥啦, so 味啦, 等等… 都好怕!! 但係呢晚就咁岩叫哂呢d 魚呀羊呀咁!! 不過好彩佢地都冇令我失望!! 呢個羊架果然係特別推介
真係冇so味之餘, 仲好juicy!! 佢地燒ge時候掌握得好好呀… D肉唔會燒到”鞋”哂, 仲好嫩!! 岩岩好!!

2012-06-22 295 views
前幾篇提過某天心血來潮想去吃串燒,其實那天吃過雄記之後我們還有第二場的。鬆弛來的時候在附近逛過一下,看到有另外兩家我們未試過的串燒店,所以試過雄記之後,就打算乘勢再試多一家。這個串燒店已經開業一段時間,曾經經過但沒有衝動進去試試。晚上十一點多,裡面都坐滿人了,我們只好先坐在外面的位置,其實不太熱的話坐在外面沒什麼問題, 可是附近有人抽煙之餘,店門前的射燈太猛烈,在晚上讓人的眼睛很不舒服,而且又熱,還好等了大概十多分鐘就有人離開,我們就可以坐進去。串燒店裡面只有四五張檯而已,店子雖小但未算很焗促,可是裡面的冷氣實在有點冷,風口都對正我的頭頂在吹,所以只好坐側一點。第一場吃串燒的時候我們喝了可樂,所以這一次換別的,喝個凍的柚子蜜,潤一潤喉。由於在我們前面有一班人點了很多串燒外賣,我們等了差不多半個小時才有串燒吃,還好不是第一間來這邊,否則會餓死。燒菠蘿。燒過的菠蘿特別甜美多汁,只要菠蘿本身好的話,基本上是不可能失手的。金菇肥牛卷。裡面卷了非常多的金菇,很足料,可是要知道金菇不是容易一束咬斷的東西,所以咬下去又咬不斷,結果進退不得,要撕成一小束才行,最後整個卷都散掉了。燒白鱔。白鱔夠肥美,有

燒白鱔。白鱔夠肥美,有魚油香,燒過的魚皮微微脆,有小部份略嫌燒焦了一點,整體上還不錯。
燒牛仔骨。燒得剛剛好,還有肉汁在,沒有燒得太乾,不過如果加點燒汁一起燒應該會更惹味。
燒鯖魚。鯖魚皮燒成金黃色,微脆,裡面的魚肉仍保留少量肉汁,水準不錯。
基本上這裡的串燒的調味比起平常吃到的較淡,所以店家預備了一瓶孜然粉供客人自由添加,至於食材和燒功方面都沒有什麼特別,價錢不怎麼便宜,公司有同事間中會去光顧,說那裡有不少海鮮選擇,如果你對燒海鮮有興趣或者可以一試,不然又平又好吃的選擇還是有別的。
$80 (Last Night Supper)
2012-06-10 171 views
涼伴皮蛋~唔辣咖!!!凍凍地好易入口!!!燒膳一行三人一人一串!!!好肥美好好味呀!!燒羊架配上薄荷醬一流!!!好fresh唔會太油!!!呢個有3件一人一件!!涼伴皮蛋~yummy~開胃呀!!!鵝肝多士必叫咖!!我兩個朋友讚不絕口!!
涼伴皮蛋~唔辣咖!!!凍凍地好易入口!!!

燒膳一行三人一人一串!!!好肥美好好味呀!!
涼伴皮蛋~yummy~開胃呀!!!
鵝肝多士必叫咖!!我兩個朋友讚不絕口!!
2012-05-27 138 views
之前唔單黎過幾次,水準都唔錯,所以同女朋友再黎呢度番啅呢度舖面細細,但其實佢有二樓的,所以唔駛俾佢門面嚇親,多人得滯或者有人想食煙佢會開將枱喺路邊添。今次我都唔係叫左好多嘢食,都係果幾款,這裡最好的是海鮮類的食物都滿新鮮,之前食過虎蝦好吃到不得了。其怪的煙肉,可能煙得不夠,沒有煙肉的香口,像一塊肉味魚彈水準不錯的蟶子,新鮮彈牙,豆豉混和了辣椒油,不太辣,感覺不錯鮑魚也算可以,兩款海鮮都要三十幾,不算便宜海螺也是滿新鮮的,大細適中,裡面沒有一屍兩命,阿彌陀佛...彈牙,食扇背有扇背味,蒜茸的份量適中,在渡船街食過一間的燒物放滿了蒜茸,我想蒜茸是主菜嗎?難道我叫的是扇背蒸蒜茸而不是蒜茸蒸扇背嗎?其他的燒物也有水準,咀刁的女友吃了五支雞軟骨,她快要便骨精強了...最嚇人的是這碟蟹肉棒,唉,太多了吧,一碟五條,條條有十幾cm長,吃到我叔叔不行了....其實還叫了其他的食物,不過和其他地方差不多水準,在此不贅了總括黎講海鮮有水準,其他都不錯,位置也不錯,有露天位食煙,適合一班朋友黎
之前唔單黎過幾次,水準都唔錯,所以同女朋友再黎呢度番啅
蕃茄煙肉
其怪的煙肉,可能煙得不夠,沒有煙肉的香口,像一塊肉味魚彈
蒜茸及豆豉蟶子皇、蒜茸鮑魚仔
鮑魚也算可以,兩款海鮮都要三十幾,不算便宜
蒜茸海螺
蒜茸扇背
墨魚咀、雞軟骨、露荀
長腳蟹肉棒

其實還叫了其他的食物,不過和其他地方差不多水準,在此不贅了
2012-05-26
蒜茸及豆豉蟶子皇、蒜茸鮑魚仔
蒜茸海螺
蒜茸扇背
2012-05-18 63 views
話說同內人係睇戲之前黎佐敦行下街街周圍食野見呢一間燒烤好似幾得意, 內人又話我可以食羊架 (多謝內人)所以就叫左個 蒙古羊架 拎走等左一陣, 由一個幾高大既哥哥烤烤完, 一路行一路食, xD羊仔都算唔錯, (雖然有點太肥) 但幾夠羶, 幾夠味, 而且我幾中意佢個辣粉。只不過個肉質真係麻麻, 可能有一點烤得太耐有點浪費左隻羊仔(但四十幾蚊有三隻羊仔架都幾抵)下次會再黎, 叫佢唔好烤太耐
話說同內人係睇戲之前黎佐敦行下街街周圍食野
門面招牌
見呢一間燒烤好似幾得意, 內人又話我可以食羊架 (多謝內人

所以就叫左個 蒙古羊架 拎走

等左一陣, 由一個幾高大既哥哥烤

烤完, 一路行一路食, xD
蒙古烤羊架

只不過個肉質真係麻麻, 可能有一點烤得太耐

有點浪費左隻羊仔

(但四十幾蚊有三隻羊仔架都幾抵

下次會再黎, 叫佢唔好烤太耐
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
門面招牌
蒙古烤羊架
2011-12-30 43 views
食串燒雖然係熱氣咗啲, 但係食完之後飲番杯24味咪得囉.講番正題, 話說小妹咗幾個舊同事聚吓食吓飯, 見同事話攪吓新意思, 試吓其他菜式, 於是訂位嚟這裡食.叫咗好多碟P:燒鵝肝多士 : 鵝肝好大片.....正, 多士可以焗耐啲, 再脆啲好食啲.燒和牛 : 有晒和牛嘅脂肪'同油'份.燒白鱔 : 夠晒大件, 個脆燒得好脆, 魚身夠晒淋.燒牛舌 : 燒厚身牛舌, 夠咬口.燒雞翼 : 保存咗個肉汁响樹. 燒香蕉 : 香蕉加朱古力, 絕對係perfect match燒菠蘿 : 香甜勁多汁.重有好多, 好多, 好多.............
食串燒雖然係熱氣咗啲, 但係食完之後飲番杯24味咪得囉.
叫咗好多碟P:
燒和牛 : 有晒和牛嘅脂肪'同油'份.
燒白鱔 : 夠晒大件, 個脆燒得好脆, 魚身夠晒淋.
燒牛舌 : 燒厚身牛舌, 夠咬口.
燒雞翼 : 保存咗個肉汁响樹.
燒菠蘿 : 香甜勁多汁.
重有好多, 好多, 好多.............

2011-12-20
  • 燒菠蘿
  • 燒鵝肝多士
  • 燒香蕉
2011-11-15 46 views
今年3月同朋友食過這間店的燒物後, 前晚經過附近於是同朋友再嘗試一吓D燒物有冇進步先.一到門口................嘩! 咁多人係門口等真想掉頭走. 不過我朋友話都想試吓, 所以唯有等一陣啦!因為上次點咗好多肉類今次試下點海鮮吃,我們點了燒蠔、燒蚌、燒龍虾和鵝肝多士,啲海鮮真的很新鮮而且燒得剛剛好,所以唔使太多調味料都好好味。不過份量較少,要吃2客才能滿足。今次D燒牛同羊架跟上次差唔多, 都唔錯, 無退步到。最後點咗燒菠蘿同燒香蕉食. 又多汁唔太甜, 超好食呀!
不過份量較少,要吃2客才能滿足。
今次D燒牛同羊架跟上次差唔多, 都唔錯, 無退步到。
最後點咗燒菠蘿同燒香蕉食. 又多汁唔太甜, 超好食呀!
  • 鵝肝多士
  • 燒香蕉
2011-11-12 103 views
食完碗蛇, 就聯同串爆肥鄧一齊行過去搵四川串燒佬, 時間相對比訂枱時間為早, 不過一於少理, 三條友照行入去食店, 響朵後, 伙計即刻安排入座! 未講呢間食店前, 先講下吹雞訂枱時嘅精彩對話! 吹雞致電食店, 侍應拿起聽筒後……吹: “請問有冇得留座?”侍: “想預留幾時?”吹: “11月2日晚上7:30.”侍: “幾多位?”吹: “四位.”侍: “貴姓留位?”吹: “吹雞.”侍: “下?? (愕然中)吹: “吹雞.”侍: “留個電話.”吹: “9xxx xxxx”侍: “ok, 覆番你一次! 11月2日晚上7:30, 四位, 電話係9xxx xxxx!” (竟然冇覆邊位留枱)吹: (按奈不住地) “係吹雞留枱喎……”侍: “得架喇, 知道架喇! 拜拜!”由始至終個侍應分明當我冇到, 死都唔肯講吹雞個名, 吹漲! 言歸正傳, 坐底後就即刻開始睇下有咩好食, 邊柯打食物, 亦邊等大聲! 由於一早收到風, 係唔需要一次柯打太多食物, 否則就會好快黎晒, 所以亦決定慢慢落單! 不過第一次柯打都唔少野, 有泰式鳳爪, 燒美國生蠔, 燒牛舌, 燒雞皮串, 燒墨魚咀, 燒雞泡魚乾, 芝士牛油焗雜菌

吹雞致電食店, 侍應拿起聽筒後……
吹: “請問有冇得留座?”
侍: “想預留幾時?”
吹: “11月2日晚上7:30.”
侍: “幾多位?”
吹: “四位.”
侍: “貴姓留位?”
吹: “吹雞.”
侍: “下?? (愕然中)
吹: “吹雞.”
侍: “留個電話.”
吹: “9xxx xxxx”
吹: (按奈不住地) “係吹雞留枱喎……”
侍: “得架喇, 知道架喇! 拜拜!”
由始至終個侍應分明當我冇到, 死都唔肯講吹雞個名, 吹漲!

言歸正傳, 坐底後就即刻開始睇下有咩好食, 邊柯打食物, 亦邊等大聲! 由於一早收到風, 係唔需要一次柯打太多食物, 否則就會好快黎晒, 所以亦決定慢慢落單! 不過第一次柯打都唔少野, 有泰式鳳爪, 燒美國生蠔, 燒牛舌, 燒雞皮串, 燒墨魚咀, 燒雞泡魚乾, 芝士牛油焗雜菌同埋燒蒙古羊肉, 如係串燒就每樣要兩串, 其他就要一份, 當大聲一到就即刻入單!

野食未到時就睇下有咩好飲, 而呢間食店嘅選擇都甚多, 有王x吉, 鴻x堂嘅夏枯草, 雞骨草, 連楊x成嘅菊花茶同清涼茶都有, 最令人驚喜係有hoegxarden嘅生啤, 呢一下真係有少少感動, 所以吹雞就整左杯大hoe, 至於肥鄧同串爆就揀左王x吉, 大聲就撐楊x成, 唔係撐受仔呀!

飲品到齊後, 食物亦陸續登場, 首先登場係泰式鳳爪, 於是即刻起筷, 泰式鳳爪冇骨就梗架啦, 不過最出色唔係呢點, 反而係個酸酸辣辣嘅調味, 酸嘅味道唔會太過份, 不過辣就真係幾辣, 如果唔太食得辣都可能未必頂得順, 不過我吹雞就幾欣賞, 皆因夠開胃惹味, 作為第一款登場嘅食物, 真的不錯, 值得一試!
泰式鳳爪
之後就試燒美國生蠔, 蠔係好新鮮, 味道鮮甜, 加上燒嘅時間啱啱好, 唔會過火, 所以蠔身唔乾唔老, 配上少少蒜蓉份外惹味, 七十八蚊有五隻, 都幾抵食, 嗜蠔者不容錯過! 牛舌就幾厚身, 有質感, 加上燒得好香, 入口勁軟熟, 正喎! 雞皮絕對係至愛, 雞皮燒得好香脆, 可惜火喉控制得唔太好, 有少少燶, 呢個位要扣少少分喇!
燒美國生蠔
燒墨魚咀亦係一款平時比較少吃嘅食物, 墨魚咀非常爽口, 而且有少少肉汁, 唔太乾身, 不錯; 至於燒雞泡魚乾就冇咩特別, 基本上同一般酒吧咁上下水準; 芝士牛油焗雜菌嘅芝士勁香, 加上又冇焗到乾水, 時間掌握得好好, 雜菌夠爽口, 絕對值得推介; 羊肉本身非常香酥, 而且燒得香時身亦軟, 加上香料惹味, 好有蒙古風味, 絕對係必食推介!
芝士牛油焗雜菌
燒蒙古羊肉
第一輪食到八八九九, 於是就開始展開第二輪攻擊! 四大齊齊商量, 最後一致通過柯打左燒雞中翼, 燒三文魚頭(半邊), 燒鵪鶉蛋, 燒肥牛露筍, 涼伴海蜇皮, 燒白鱔, 燒蒙古特級羊架同埋燒菠蘿! 其間食店忽然間好似梁詠琪上身, 全店陷入煙霧瀰漫, 差點兒仲以為梁詠琪會獻唱, 原來只係抽風問題, 看來食店應該要正視一下!

雞中翼嘅肉身唔太滑, 可幸亦唔太乾, 不過就硬係冇咩特別, 除非勁鍾意食雞中翼, 否則可以唔揀; 三文魚頭都燒得幾香, 肉身唔腥, 但魚頭始終唔多識欣賞; 燒鵪鶉蛋其實又係冇咩特別, 純粹想食所以先叫; 燒肥牛露筍就幾有心思, 因為係將薄薄的肥牛包裹著露筍, 由於不能吃露筍, 所以唯有解開, 牛肉就幾鬆較, 可惜冇牛味, 一般!
燒三文魚頭(半邊)
至於涼伴海蜇皮入口微辣, 海蜇皮爽口, 感覺不錯, 但如果兩款涼菜, 還是泰式鳳爪吸引; 燒白鱔就唔多掂, 皆因肉身有碎骨, 而且入口較腥, 唯一可取係鱔嘅外層燒得較脆, 挽回少少分數; 至於燒蒙古特級羊架就冇試到, 所以唔太清楚; 最後係燒菠蘿, 菠蘿勁香勁甜勁多汁, 當食左咁多燒物後, 再整番件菠蘿確係不錯, 呢個燒菠蘿絕對值得一試!
涼伴海蜇皮
燒蒙古特級羊架
燒菠蘿
總括黎講食物質素同水準都算不俗, 而地方唔算大, 店內最多坐到十五至十六人,不過環境都舒服, 如能改善抽風相信會更好, 服務亦殷勤有禮, 價錢亦算合理, 埋單每人都係百五蚊到, 都抵食架! 吹雞揸莊, 總算一嘗心願, 而肥鄧, 串爆同大聲都十分滿意, 總算冇失禮, 所以笑臉係值得一比, 有機會一定會再黎! 黑食會之燒一燒總算完滿結束, 不過原來好戲還在後頭!
燒雞皮串, 燒雞泡魚乾, 燒墨魚咀, 燒鵪鶉蛋
燒牛舌, 燒雞中翼, 燒肥牛露筍, 燒白鱔
2011-11-02
$150 (Dinner)
燒美國生蠔
芝士牛油焗雜菌
燒蒙古羊肉
涼伴海蜇皮
泰式鳳爪
  • 燒牛舌
2011-09-12 44 views
我地唸住叫燒扇貝,帶子點知2樣都賣晒/___\唯有叫左青口$48好大份,抵食鵝肝多士:多士夠脆,鵝肝入口即溶的感覺,唔錯唔錯田螺:呢個麻麻燒牛舌:必點每次都會叫呢樣總叫左蒜茸包同秋刀魚還可以總括水準都keep到服務方面都會有人幫你換下骨碟唯獨是枱與枱之間太迫了下次會再黎試其他
2011-09-11