2019-08-14 35 views
銅鑼灣📍比較高尚的一間 #川菜 🌶 地點方便! 由餐牌到裝修裝潢都走比較高尚的路線!如看到店內亦放了很多不同級數的酒🍷 除了小菜之外還有火鍋的選擇👍🏻~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟酸辣土豆絲🥔 覺得好脆口! 即係每條都 ‘卡卡聲’😆 好喜愛呢個酸辣嘅味道,唔識點形容但係係我食過最好食嘅🈵~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟家常炒萵筍🍀 同個土豆絲有異曲同工之妙! 非常爽脆!最緊要唔油膩!🉐~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟酸菜石斑魚🐟 我認為呢個 #酸菜魚 是必點的💯 雖然價錢有點偏高 (半份$308 /一份$528) 辣度可以選擇。每一塊石斑魚都非常肉厚而爽滑!尤其是鍾意食魚皮嘅人,一定會讚不絕口! 每一間嘅酸菜魚都唔同味道,這一家沒有偏酸但就非常香口! 送飯非常好吃!🍚~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*🌟overall scores: 9/10~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
🌟overall scores: 9/10
2019-08-13 18 views
川府宴真的算是較為出色嘅川菜餐廳!雖然店面不是太大亦無豪華嘅裝修,但勝在坐得舒服又唔逼!手拍青瓜會有一大堆蒜蓉在上面的青瓜,帶點微辣,口味爽得來很開胃燈影鴨真係薄到透曬光,風乾到半脆半韌,幾脆口,上面淋咗類似水煮魚嘅辣汁,食落味道唔錯幾正。紅油抄手紅油抄手,皮薄晶瑩通透, 外皮係好幼滑, 而且每個雲吞上面都鋪上了均勻辣椒醬,好惹味。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

手拍青瓜
會有一大堆蒜蓉在上面的青瓜,帶點微辣,口味爽得來很開胃

燈影鴨

紅油抄手

2019-08-07
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Voucher
2019-08-12 56 views
平常外出揾食都幾頭痛,加上自有選擇困難症,毫無頭緒之際,來銅鑼灣登龍街永光中心,包保絕不後悔。在樓下水牌可以慢慢挑選,無論中、西、日、韓,連川菜也有⋯好,就挑一挑佢!搭𨋢直上頂層25/F, 川府宴獨霸全層。雖說全層,但座位只有約三十多個。牆上掛滿四川馳名 - 變臉”面譜”,增添絲絲四川味燈光柔和,營造悠閒氣氛座位之間存有間感,不會局束。枱面亦夠大放菜!燈影鴨🌶🌶🌶配菜底炸芋絲條爽口,如果怕辣可於點菜時提出,或自己去除點辣油減辣。鴨片如能做到脆片效果會易D入口,現在太煙靱了!手撕雞🌶🌶又唔錯喎!手撕雞內有鵝腸及大量芫茜葱,夠爽口👍I like it!乾鍋花菜 - 配有炸過金華火腿,咸香滿瀉,配埋椰菜花同吃剛剛好。建議金華火腿切薄片會易食D!涼拌茄子🌶🌶 - 都係比辣油浸住,香港人如果食唔到咁辣,自己隔一隔D辣油減辣,但係冇又唔得喎!集齊一套🤩

牆上掛滿四川馳名 - 變臉”面譜”,增添絲絲四川味

燈光柔和,營造悠閒氣氛

座位之間存有間感,不會局束。枱面亦夠大放菜!

燈影鴨

手撕雞(小)

乾鍋花菜

涼拌茄子

集齊一套🤩
2019-08-08
$240 (Dinner)
手撕雞(小)
乾鍋花菜
2019-08-10 316 views
四川菜絕對係我對中菜最愛呀!以麻、辣兩者之間黎刺激味蕾感觀,加埋鮮、香造成一種惹味既地道美食,我自細就有培養舌頭接觸食辣既習慣,我個人可接受麻辣既程度都算係頗高,今次黎到遠近馳名既銅鑼灣川菜店-"川府宴"地方雖然唔算好大,但環境勝在夠闊落,裝潢夠哂型格,環繞紅黑主色調,四川面譜做裝飾,內外都有種神秘而深不可測既氣氛!👇📌 涼拌茄子 - $68👉 以冷盤黎講,凍茄子絕對好適合用黎做開胃前菜,師傅先將茄子切幼條呈上,口感清新又有咬口,淋上大量香葱同辣油,每啖茄子肉都沾滿辣油既香辣味,夏天口淡淡,整返呢個辣味小食絕對係個人推薦!📌 涼拌麻辣魷魚 - $68👉 以大量芫茜、芝麻、辣椒同埋辣油撈埋,一見到咁多芫茜已經有種滿足感,魷魚切粒質感好彈牙,配合早已吸收哂辣汁精華既芫茜,帶到種清新香味之餘,又有種辣中帶甜既惹味感覺,整體既層次感絕對係川菜既靈魂之一呀!📌 酸辣土豆絲 - $88👉 土豆絲又係撈飯一流既,將薯仔切幼絲炒到微微金黃,家常小炒,酸而不辣,濃而不淡,連呀叔都讚好呀!📌 大大粒辣子雞 - $108(細)👉 話明大大粒,份量當然夠足料啦!將炒香左既花花椒乾、辣椒乾炒埋,成碟都傳黎濃郁辣
四川菜絕對係我對中菜最愛呀!以麻、辣兩者之間
黎刺激味蕾感觀,加埋鮮、香造成一種惹味既地道
美食,我自細就有培養舌頭接觸食辣既習慣,
我個人可接受麻辣既程度都算係頗高,今次黎到遠近
馳名既銅鑼灣川菜店-"川府宴"地方雖然唔算好大,
但環境勝在夠闊落,裝潢夠哂型格,環繞紅黑主色調,
四川面譜做裝飾,內外都有種神秘而深不可測既氣氛!👇

📌 涼拌茄子 - $68
👉 以冷盤黎講,凍茄子絕對好適合用黎做開胃前菜,
師傅先將茄子切幼條呈上,口感清新又有咬口,
淋上大量香葱同辣油,每啖茄子肉都沾滿辣油既香辣味,
夏天口淡淡,整返呢個辣味小食絕對係個人推薦!
📌 涼拌麻辣魷魚 - $68
👉 以大量芫茜、芝麻、辣椒同埋辣油撈埋,
一見到咁多芫茜已經有種滿足感,魷魚切粒質感好彈牙,
配合早已吸收哂辣汁精華既芫茜,帶到種清新香味之餘,
又有種辣中帶甜既惹味感覺,
整體既層次感絕對係川菜既靈魂之一呀!

📌 酸辣土豆絲 - $88
👉 土豆絲又係撈飯一流既,將薯仔切幼絲炒到微微金黃,
家常小炒,酸而不辣,濃而不淡,連呀叔都讚好呀!

📌 大大粒辣子雞 - $108(細)
👉 話明大大粒,份量當然夠足料啦!
將炒香左既花花椒乾、辣椒乾炒埋,
成碟都傳黎濃郁辣香味,鹹香鮮味夠哂出,
一樣都要撈返個白飯夠哂爽皮呀!
2019-08-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • 涼拌麻辣魷魚
  • 涼拌茄子
  • 酸辣土豆絲
  • 大大粒辣子雞
2019-08-08 28 views
酸菜魚石斑呢間嘅酸菜魚都唔錯 平時食得桂花酸菜魚多,今次試吓石斑魚。石斑魚相對地口感比較結實,啖啖肉食落會比桂花魚滿足,桂花魚相對上比較滑,而石斑魚就適合鍾意滿口魚肉嘅人。酸菜魚入邊仲有好多配料其中佢哋嘅紅薯粉非常之喜歡,食落好彈牙有咬口。另外芽菜同酸菜都酸酸地配飯一流。手拍青瓜麻辣味香 尚算入味 麻醬冰菜係一個凍食嘅菜 上面淋左啲麻醬 冰菜口感好特別 食落好爽口好似爆左啲珠珠咁 可惜有少少沙 洗乾淨會好d臘肉菜花菜花新鮮 配有臘肉香氣
酸菜魚石斑
呢間嘅酸菜魚都唔錯 平時食得桂花酸菜魚多,今次試吓石斑魚。

手拍青瓜
麻辣味香 尚算入味

麻醬冰菜

臘肉菜花
菜花新鮮 配有臘肉香氣
2019-08-08 21 views
平時都有去開深圳食川菜, 一直都係本人既心水菜式, 但係香港食果D川菜, 好似都係差少少咁, 唔知係咪香港人仲意少鹽少油, 所以好多時都令到菜式都失色不少, 最近睇雜誌見到係銅鑼灣開咗間川菜館, 叫川府宴, 其中有一個朋友試過, 佢大讚喎, 所以約埋幾個朋友仔去試下先~ BOOK咗星期一 7PM 四位, 上到去地方唔大, 但係好骨子, 牆上D畫同面具裝飾好多~ 打卡一流架~ 之後我地點咗幾個菜, 有豆腐皮蛋, 皮蛋係溏心架~ 配合埋D麻辣汁好正好開胃, 回鍋肉炒得好有鑊氣, 功夫小菜, 椒鹽鮑魚, 鮑魚好新鮮好彈牙, 外脆內軟, 必叫之選, 瑤柱蛋白炒飯, 炒得好乾身, 好有鑊氣, 又一功夫菜式總結: 所有食物都好有心機製作, 好味, 值得推介

總結: 所有食物都好有心機製作, 好味, 值得推介
$200 (Dinner)
平時甚少會吃川菜朋友突然興起想食麻辣,搜尋了一輪終於來到“ 川府宴 ”川府宴位於銅鑼灣飯堂 - 登龍街永光中心,就在時代廣場隔條街位置方便就腳一般食肆格局,因為我們早吃避開了繁忙時段座得舒適!燈影鴨 $78 - 薄鴨片有著辣油、炸芋絲襯底不太辣,但牙力不好的建議不要點了!細手撕雞 $188 -辣度入口可以接受,但食落之”餘辣”仍不可輕視內有鵝腸及大量葱、芫茜,夠野味!涼拌茄子 $68 - 口味清新配上大量香葱及辣油同吃作為頭盆着實不錯乾鍋花菜 $88 - 雖然有數隻乾辣椒同炒但感覺不到有辣味椰菜花本身味淡夾上火腿片同吃絕配!$464經過這晚過瘾麻辣飯聚對於川菜另有一番體會!

一般食肆格局,因為我們早吃避開了繁忙時段座得舒適!

乾鍋花菜 $88 - 雖然有數隻乾辣椒同炒但感覺不到有辣味
椰菜花本身味淡夾上火腿片同吃絕配!
$464經過這晚過瘾麻辣飯聚對於川菜另有一番體會!
2019-08-05
$232 (Dinner)
  • 乾鍋花菜
2019-08-07 26 views
近排想食川菜,友人帶路去銅鑼灣試下樓上餐廳。第一次試冰菜沙律,冰菜夠曬凍,入口好冰涼爽脆啱曬夏天食。叫得沙律當然要淋下芝麻醬,酸酸地夠開胃嘛。燈影鴨真係薄到透曬光,風乾到半脆半韌,上面淋咗類似水煮魚嘅辣汁,食落味道無咁寡。底下有啲炸芋頭絲墊底,幾脆口但無乜味。手撕雞好大碟,但雞肉比較少,有大量萵筍絲同炸芋頭絲墊底。雞肉有啲嚡,麻辣味幾勁愈食愈辣。友人點咗魚春卜唇煲,湯底類似水煮魚嘅麻辣湯。本人唔太鍾意食內臟,好在入面仲有萵筍片同闊薯粉,雖然唔多但都好過無。最後都試咗少少魚春,個人覺得有啲腥,友人就很喜歡。除咗沙律外碟碟味道都夠麻夠辣,食到最尾食咩一樣味,陣味好勁~😊
近排想食川菜,友人帶路去銅鑼灣試下樓上餐廳。

2019-08-07 10 views
冷氣充足,環境舒適有格調,聽著英文歌曲,氣氛柔和不嘈吵,坐得挺舒服。涼拌麻辣魷魚麻香滿滿,不能看少的辣度,我就相當熱愛呀!雞絲粉皮53賣相精緻,不糊口的粉皮,能全部沾上麻辣醬。水煮魚,超巨型!這一大盤比前三碟加起來還要大,內含必有的魚塊,厚切口感煙韌,配上萵筍豆芽跟寬粉,這無敵的掛湯組合簡直是對鍋底辣油致敬!涼拌雞絲粉皮雖然有辣椒碎,舌頭會麻痹,但是一點都不辣,雞肉鮮嫩,湯汁味道特別,一試上癮,另外有萵筍片,浸滿了湯汁都好吃。
2019-08-01
Waiting Time
14 Minutes (Dine In)
2019-08-05 316 views
「辣就是為世界錦上添花!」,這一句是位無辣不歡的同事座右銘,同事們一同晚餐她便提議到銅鑼灣一間川菜餐廳用膳,少吃辣的大家在好奇心驅使下便答應到此晚餐餐廳位於永光大廈25樓全層,打開𨋢門後便開到大門以古舊木門設計,門邊掛了兩串辣椒裝飾品,看來要準備迎接辣的挑戰四川著名必定是川戲變臉,所以餐廳都把最能代表到四川藝術的臉譜作裝飾掛在牆上,富有四川色彩餐廳燈光微燻,以啡杏色及黑色為主,有格調之餘又不失舒適感。雖然面積較細小,只可容納大概25-30人,但座位與座位及枱與枱之間闊落,坐得十分舒適中式餐具及熱茶供應有如茶樓飲茶般,陌生的菜式但熟悉的模式,讓人份外放心。晚市並無任何套餐,我們只好散叫餸菜魷魚被切成粒狀並與芫茜、芝麻、辣椒及辣油撈勻,起初看到那前菜滿佈芫茜都有點抗拒,但嚐後發覺辣與芫茜是相輔相成,稍灼後的芫茜僻去少許草清味之餘又不失爽口,撈上辣中帶甜的辣油後令芫茜更惹味與清甜,而魷魚嫩滑煙韌有嚼勁,整體口感與層次感都不缺今次第三次品嚐冰菜,但帶給我耳目一新的感覺,頭兩次都是打邊爐煮熟的形式進食,今次以前菜生食方式,原來冰菜未經煮熟是非常脆身,脆口程度如薯片,加上外表有透明絨毛令口感順滑,

涼拌麻辣魷魚

冰菜沙津

今次第三次品嚐冰菜,但帶給我耳目一新的感覺,頭兩次都是打邊爐煮熟的形式進食,今次以前菜生食方式,原來冰菜未經煮熟是非常脆身,脆口程度如薯片,加上外表有透明絨毛令口感順滑,重點生食冰菜竟然沒有草青味,味道主要源於芝麻醬,冰涼爽脆的前菜確實適合夏天品嚐
川色粉蒸牛肉

點菜時服務員推介了數款餐牌沒有例出的是日菜式,我們便點了一個光聽菜名都不曉的菜式試試。將炒過的大米磨成粉末,並與醃好的牛肉撈勻後蒸1小時,外表貌似糯米飯,但黏立感相對較少牛肉蒸至肉質少許鬆散易咬開之餘又不失咬口,加上大米粉末及辣油包裹著牛肉令其水份沒有大大流失,所以牛肉既有嚼勁又保留到肉汁。沒有糯米飯般飽滯但做到相似效果,既有淡淡米飯味又有黏立感

藤皇痲香雞

川菜以「麻」及「辣」為主角,前菜品嚐過川菜的「辣」,體驗「麻」必點藤皇痲香雞莫屬,白切雞被藤椒油浸著,內裡除了包含藤椒外還有花椒、萵筍、木耳、芝麻及大量蔥花。白切雞肉質嫩滑而且脂肪比例少所以啖啖肉,但略嫌雞件份量較少,第一次品嚐萵筍的我表示喜愛其質感,雖然沒有顯著或獨有味道,但被醬汁與藤椒油浸著仍有爽脆口感,此餸菜只帶微辣,及後發覺舌頭會愈吃愈麻,有麻痹感,果然痲而不太辣
紅糖冰粉

最後點選了由服務員介紹可以解辣的一款甜品,透明冰粉質感如啫喱,滑得如豆腐花,冰凍可解渴,雖然無色無味,但加上紅糖水、山楂餅、提子乾和杞子的甜與酸,吃後不旦解辣還透心涼~川茶之夜真令同事與我大開眼界,罕有得菜式,辣得有層次,煮法多款式,不過對於不常吃辣的我而言較油膩也謝謝同事的好推介

2019-07-30
$246 (Dinner)
涼拌麻辣魷魚
冰菜沙津
川色粉蒸牛肉
紅糖冰粉
2019-08-04 46 views
琴日喺時代廣場行街行到攰就搵到呢一間性價比好高嘅餐廳 首先我就叫咗個頭盤涼拌萵筍絲佢啲萵筍切當好細條 好容易入口 口感亦都好好去 佢嘅汁好似平時我哋食海蜇 我覺得都幾開胃 用來做頭盤相當唔錯主菜我哋就叫咗個口水雞 份量都唔細 我覺得啲雞好嫩滑 係必叫嘅我覺得 如果唔食得辣嘅朋友都可以叫呢個 因為佢唔係十分辣 同埋你可以撥走上面嗰啲辣 所以啱晒一班朋友跟住我哋叫咗個泡椒安格斯牛柳 呢個係必叫嘅我都覺得因為佢啲牛好似牛肩脊 咁入口即溶而且佢啲泡椒煮到好惹味送飯一流最後我哋叫咗個干鍋花菜 佢系臘鴨再加啲椰菜花臘鴨本身好濃味 所以用佢配椰菜花就可以帶起椰菜花嘅味道
2019-08-04 39 views
和媽媽食飯,她最喜歡吃中菜,有喜愛辣,所以我選了川府宴和媽媽撐枱腳。我點了擔擔麵(傳統乾式撈),擔擔麵用了很多麻醬,花生芝麻味濃郁,加上蔥花為配料,滋味無窮。涼拌雞絲粉皮,是我最愛的川菜之一,因為涼拌菜都很開胃,而且有青瓜絲,立時更加清新健康。炸饅頭(半打 ),這個炸饅頭外脆內軟,但不會渣得過乾,作為甜品也不錯。家常炒萵筍,吃飯必定要有蔬菜類,這個萵筍不是到處都有得吃,廚師也吵得很具鑊氣,微辣更加好吃。蔥爆安格斯牛肉,意想不到牛肉的份量多達鋪滿整個碟,的確是十分抵食,而且牛肉的肉質嫩滑,蔥爆更加香口惹味。

2019-07-30
2019-08-04 32 views
突然想食川菜,就約朋友搵左附近川府宴食。 餐廳幾近地鐵十分方便,雖然唔係好大間,但從窗外望住高樓大廈景,加上精心裝潢設計氣氛好relaxing 。我點左蒜泥白肉丶涼伴醺蹄雞件丶酸菜魚及川式炒莴笋。涼伴醺蹄雞件酒味好濃,雞脾肉有精心處理過,除左去骨之外更把皮下脂肪移除左,食落啖啖肉非常開胃。川式炒莴笋材料份量非常足夠,好多雲耳,莴笋好爽口。 大部份川菜味道較都濃,但這碟菜就調返轉,味道非常清新,更可以俾味覺休息一下,猶如沙漠裏嘅一片綠洲。蒜泥白肉蒜泥好濃味,不過有清爽嘅青瓜夾住一齊食,兩種食材互相撞擊下,味道又昇華到另一個層次,再加上爽口白肉,口感顯得有層次。酸菜魚今晚嘅重頭菜酸菜魚,非常足料。 除左石班魚塊,仲有芽菜丶粉皮丶酸蘿蔔丶雲耳丶青椒丶紅椒,本來以為會好酸好辣,不過係恰到好處。 魚肉好爽口,湯汁令人停唔到口飲左三四碗,可惜真係太大份,兩個人食唔曬 更打包回家。Overall 幾滿意,餐廳也有好多其它菜式,吃完仲想食再嚟多次食。 唔係好食得嘅辣朋友都可以嚟試,佢地可以幫你調整辣度。

我點左蒜泥白肉丶涼伴醺蹄雞件丶酸菜魚及川式炒莴笋。

涼伴醺蹄雞件

川式炒莴笋

蒜泥白肉

酸菜魚

2019-07-29 104 views
向來大愛食麻辣菜的辣妹們,老早相約要去吃川菜,於是今晚就在老銅聚餐。有些面譜設計在室內,具有一點點四川感又不失光猛,冷氣充足,環境舒適有格調,聽著英文歌曲,氣氛柔和不嘈吵,坐得挺舒服。涼拌麻辣魷魚68這份魷魚🦑是開胃冷食,麻香滿滿,加上芫茜,汁醬香辣,令人垂涎欲滴,不能看少的辣度,我就相當熱愛呀!雞絲粉皮53賣相精緻,不糊口的粉皮,能全部沾上麻辣醬,加上芝蔴雞絲,麻辣得來又惹味,味很濃郁。這份有別於平時的胡麻醬汁,是辣的。蒜泥白肉88蒜味刺辣,就是喜歡這款豬肉肥瘦都有的平均,夾著撲鼻芳香的蒜蓉辣油同吃,可口怡人。手撕包心菜88上台超香,菜夠爽口,份量良心,有獲氣但有點油。蜜味桂花冰粉38這幾天喉嚨干咳,吃這個很是透心涼唷😍啖啖桂花香,冰凍解辣,帶有淡淡蜜糖味的冰粉,味道加分。食後感:是日喉嚨不適,試了不少不辣的菜式,味道到位,倒也不錯喔!

涼拌麻辣魷魚68

雞絲粉皮53

蒜泥白肉88

手撕包心菜88
上台超香,菜夠爽口,份量良心,有獲氣但有點油。

蜜味桂花冰粉38

2019-07-29 51 views
川府宴 地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓 辣辣Lala Lala,又走去挑戰受虐啦,舌頭火熱動感sha la la 食辣又要人煮小辣,我舌頭對辣架忍耐有限,同太重辣味又會把食物原味蓋過,所以適當辣度要小辣先食到兩個人食量唔多,要了前菜小食先,單骨雞翼炸到脆卜卜,鐘意香口食物必點筍絲就爽口利落,伴了油同鹽調味回鍋肉片個醬汁好惹味,但就略為鹹油膩啦,但絕對是非常下飯,用豬腩肉切片。主角是原條水煮魚,用包包好魚同配菜,令水蒸氣不流失,魚肉天嫩滑。加熱水滾聽到滋滋作響,配料有辣椒外,有豆腐蔥莞西,聞到幾香味道整體偏鹹,連一向重口味食慣辣的都受不了,鹽可依港人口味作調節就更好了
川府宴
地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

筍絲就爽口利落,伴了油同鹽調味