2018-05-11 45 views
跟朋友來了銅鑼灣 川府宴吃晚飯我們最愛川菜了!先點了一個中辣夫妻肺片,真的是正完四川辣度,比香港一般餐廳的中辣辣幾倍!太爽了 哈哈 味道相當濃郁 ,肉質也很適中麻辣雞寸翼,加了一些辣粉在面,像四川地道小吃!最喜歡的是這個魚春卜唇煲!太好吃了啊,裡面有豆卜,有魚卜,魚春,全部也很入味,湯底味道十分香辣!之後我們還點了一碗擔擔麵,面軟硬適中。清湯牛腩芥菜煲,吃完辣辣的要吃點清清的,很舒服,芥菜很清夾,湯也很濃郁,牛肉不會太硬!十分滿意,環境舒適,服務一流!
跟朋友來了銅鑼灣 川府宴吃晚飯
我們最愛川菜了!

太爽了 哈哈
味道相當濃郁 ,肉質也很適中

麻辣雞寸翼,加了一些辣粉在面,像四川地道小吃!

最喜歡的是這個魚春卜唇煲!

之後我們還點了一碗擔擔麵,面軟硬適中。

十分滿意,環境舒適,服務一流!
2018-05-10 31 views
地方整體夠大, 坐得算舒服.醬料上, 就係上面既野俾我地調醬油,我自己覺得選擇係呢到就比較少左D, 因為火鍋醬料黎講算係幾重要既一環,因為有D客人就係中意個種醬料既多樣性去配合唔同既菜式, 火鍋一般整熟D肉/菜其實味道好淡, 除非個湯底好濃.麻辣湯, 我地無叫太辣, 味道上黎講麻重於辣, 湯底係味道上來說係相當不錯,大家都覺得好味, 小小甜甜既麻香味.配Angus 係好搭, 本身肉比較彈牙, 配埋重味既麻辣湯底,基本上唔太洗點醬油食, 不過份量來說有點不夠侯的感覺.豬反而本身味道不大, 淡淡地 呢d我會點醬食,但呢到只有醬油我覺得有點不足, 醬油配豬肉,味道會怪怪地, 得個咸字~整體味道上湯底算係不錯, 麻同辣黎講如果調大d 可能就更加地道,食物質素全部偏高, 份量正常, 服務算熱情~

地方整體夠大, 坐得算舒服.
醬料上, 就係上面既野俾我地調醬油,
因為有D客人就係中意個種醬料既多樣性去配合唔同既菜式,
火鍋一般整熟D肉/菜其實味道好淡, 除非個湯底好濃.
麻辣湯, 我地無叫太辣, 味道上黎講麻重於辣,
湯底係味道上來說係相當不錯,
大家都覺得好味, 小小甜甜既麻香味.
基本上唔太洗點醬油食, 不過份量來說有點不夠侯的感覺.
豬反而本身味道不大, 淡淡地 呢d我會點醬食,
但呢到只有醬油我覺得有點不足, 醬油配豬肉,
味道會怪怪地, 得個咸字~
食物質素全部偏高, 份量正常, 服務算熱情~
2018-05-10
2018-05-08 64 views
食辣能一解消愁所以每次壓力大到爆都要去食一食辣 涼拌皮蛋豆腐 - $68食皮蛋就好似食辣咁身邊唔係個個朋友都鍾意食皮蛋有時都唔好意思點嚟食但今次就個個都鍾意食而且仲係用上我地鍾意的黃金皮蛋 ~ 又香又溏心個個都爭住食當然唔少得靈魂人物 – 涼拌醬汁小小辣夠晒惹味.香肉干鍋花菜 - $88去食川菜一定一定要食干鍋花菜….朋友話只係食過手撕包菜咁就試下干鍋花菜啦!好鍾意 “干鍋”上枱時的 “吱吱喳喳” 聲同時香辣的氣味撲出味道唔會太辣我習慣食前會將花菜蘸一下鍋底的香肉精華特別香濃.麻辣雞翼 - $68呢個係店員推介的新菜色雞翼整成單骨方便食用味道有微微的孜然香味再帶一點麻香怕辣都朋友都能夠接受.大大粒辣子雞 - $168如果覺得剛才的麻辣雞翼辣度唔夠就試埋呢個辣子雞辣子雞炸得酥脆配合香料 - 乾辣椒、花椒、八角來刺激味蕾 .紅糖冰粉 - $38終於到甜品出場的時間就真的我對呢個紅糖冰粉有少少期待因為從來未食過紅糖冰粉解辣能力超強食一啖就會令辣, 麻全部消失味道唔會太甜, 還帶有微微薑的香味
食辣能一解消愁
所以每次壓力大到爆
都要去食一食辣
涼拌皮蛋豆腐 - $68
食皮蛋就好似食辣咁
身邊唔係個個朋友都鍾意食皮蛋
有時都唔好意思點嚟食
但今次就個個都鍾意食
而且仲係用上我地鍾意的黃金皮蛋 ~
又香又溏心
個個都爭住食
當然唔少得靈魂人物 – 涼拌醬汁
小小辣夠晒惹味
涼拌皮蛋豆腐
香肉干鍋花菜 - $88
去食川菜一定一定要食干鍋花菜….
朋友話只係食過手撕包菜
咁就試下干鍋花菜啦!

好鍾意 “干鍋”
上枱時的 “吱吱喳喳” 聲

大大粒辣子雞 - $168
如果覺得剛才的麻辣雞翼辣度唔夠
就試埋呢個辣子雞

辣子雞炸得酥脆
配合香料 - 乾辣椒、花椒、八角來刺激味蕾

大大粒辣子雞
紅糖冰粉 - $38
終於到甜品出場的時間
就真的我對呢個紅糖冰粉有少少期待
因為從來未食過
紅糖冰粉解辣能力超強
食一啖就會令辣, 麻全部消失
味道唔會太甜, 還帶有微微薑的香味
紅糖冰粉
$200 (Dinner)
涼拌皮蛋豆腐
香肉干鍋花菜
麻辣雞翼
大大粒辣子雞
紅糖冰粉
  • 干鍋花菜
2018-05-08 25 views
今日來到銅鑼灣川府晏食川菜店內除了有川菜原來仲有火鍋先來前菜雞絲海蜇上面有青瓜絲和芝麻再配上秘制醬料加上海蜇的爽口彈牙簡直一流最特別的是木耳,是超重wasabi味印象最深刻的是麻辣炸子雞,雞肉嫩滑無比帶著小小的辣非常刺激,而且每粒雞肉都是大大粒嫁,炸得非常乾身,入口不油,超脆口擔擔麵的辣度是全晚之冠入面配有炸菜,肉碎芝麻等喜歡吃辣的朋友千萬別錯過細細碗的份量不怕吃完就飽嘗試不到其他菜另外叫的幾樣菜都非常入味辣味刺激味蕾引起食慾呢個水煮牛肉都算是最正!入面個粉已經被辣汁索哂夠哂辣正!仲有萵筍等配菜全部都好入味,加上個牛肉煮得夠嫩身,正!麻婆豆腐真是超正,豆腐超滑再配上肉碎更加令人想叫多碗飯,第一次吃麻婆豆腐連汁都想吃埋估唔到唔洗番大陸都食到咁正中的川菜
今日來到銅鑼灣川府晏食川菜
店內除了有川菜原來仲有火鍋
先來前菜雞絲海蜇
上面有青瓜絲和芝麻
再配上秘制醬料
加上海蜇的爽口彈牙
簡直一流

最特別的是木耳,是超重wasabi味

擔擔麵的辣度是全晚之冠
入面配有炸菜,肉碎芝麻等
喜歡吃辣的朋友千萬別錯過
細細碗的份量不怕吃完就飽嘗試不到其他菜

另外叫的幾樣菜都非常入味
辣味刺激味蕾引起食慾

估唔到唔洗番大陸都食到咁正中的川菜
2018-05-07 40 views
時代廣場又大減價,shopping完行到攰,朋友介紹喺附近有間川菜好食,一向唔食得好辣嘅我,就抱住 #亂食精神 ,更係去試下啦!推介六人餐,抵食,這種辣食落絕對接受,唔會話好似以前食小x羊嗰啲食到成個嘴唇麻晒即時變孖潤腸嗰隻,一路上菜一路發現每到餸嘅辣都有點不同會令到越食越想食,聽廚師講佢地嘅辣有調教過係適合香港人嘅辣,我絕對認同👍我自己最鍾意 辣子雞 和 麻婆豆腐 水煮牛,牛肉有質素,讚推介 #招牌辣子雞 #麻婆豆腐 #巴蜀水煮牛 #銅鑼灣 #川府宴 #川菜
,聽廚師講佢地嘅辣有調教過係適合香港人嘅辣,我絕對認同👍
我自己最鍾意 辣子雞 和 麻婆豆腐 水煮牛,牛肉有質素,讚
辣子雞
辣子雞
2018-05-06 39 views
一向無辣不歡嘅我,成日一見到紅紅嘅四川菜就已經流晒口水🤤可惜身邊唔係個個朋友都食得辣,不過最近朋友又有四川菜好介紹啦,佢話呢間岩晒鍾意勁辣嘅我,亦都適合一啲怕辣嘅朋友於是我即刻約埋幾個老友去銅鑼灣永光中心呢間"川府宴", 一入到房好親民嘅老闆就介紹今日首選嘅靚餸菜畀我哋大家選擇, 當中有我至愛嘅 <巴蜀水煮牛>、招牌大大粒<辣子雞>、小食有<雞絲海蜇>同<特色雲耳>、開胃醒神嘅<麻婆豆腐>同埋<回鍋肉>, 最後仲有蔬菜類嘅<手撕包心菜>, 其他不能盡錄啦最離奇嘅係連平時完全唔食得辣嘅朋友都一啖接一啖,爭住夾😂親民嘅老闆解釋話佢會照顧埋客人嘅口味而調整返唔同程度嘅辣㗎,希望令每個顧客都食得開開心心!見我地辣得咁爽,老闆最後仲醒咗我地每人一杯香甜好味嘅豆漿添!見到大家食得咁開胃, 我就知道今次冇介紹錯, 餐廳仲有$50現金券,上網用$10就可以攞到, 大家想買就去 imenu.hk 買喇! 啲朋友仲話上左癮下次一定要再嚟幫襯添!你地仲唔快啲試一下?!

川府4人套餐

2018-05-06
Waiting Time
180 Minutes (Dine In)
Celebration
  • 巴蜀水煮牛
  • 麻婆豆腐
  • 手撕包心菜
2018-05-06 34 views
一到夏天個人零舍悶悶不樂, 硬係食乜都唔開胃, 咁啱嗰日悶悶地所以就相約咗一大班朋友仔試一啲辣辣地而又開胃嘅四川菜!呢間就係位於銅鑼灣中心地帶永光中心25樓嘅"川府宴"我早兩日就開始訂咗間房同依班好朋友大吃大喝, 一入到房好親民嘅老闆就介紹今日首選嘅靚餸菜畀我哋大家選擇, 侍應就奉送餐前小食, 最後我哋叫咗雞絲海蜇特色雲耳、招牌大大粒辣子雞、好好味嘅巴蜀水煮牛、開胃醒神嘅麻婆豆腐同埋我嘅摯愛回鍋肉, 最後仲有蔬菜類嘅手撕包心菜, 等等... 親民嘅老細仲送我哋每人一杯香甜好味嘅豆漿添!見到大家食得咁開胃, 我就知道今次冇介紹錯, 啲朋友仔仲話下次一定要再嚟幫襯!證明我今次嘅推介係好成功嘅😌川府4人宴 $50現金券,優惠特價$10想買就去 www.imenu.hk  買http://imenu.hk/Mobile/Index/index/store_id/872

川府4人宴 $50現金券,優惠特價$10

想買就去 www.imenu.hk  買

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 回鍋肉
2018-05-05 30 views
朋友勁中意食辣野,是但search 一下發現哩間都幾多人讚,就黎左試。麻辣雞肘翼 $68雞翼炸到好脆,面頭灑上辣粉辣得好過癮。擔擔麵 $38哩度既擔擔麵幾特別,係乾身擔麵,麵條好彈牙,撈埋炸菜絲同蔥花等配料都係一個新食法。涼拌雞絲粉皮 $53好清涼既冷盆,粉皮爽口,撈埋雞絲胡麻醬食口感清新!干鍋花菜 $88見到好多篇文章都有推介,我地都叫左黎食,熱鍋小菜熱辣辣,花菜炒至半熟好爽口,有埋火腿乾好香口,叫左小辣所以唔算辣。剁椒蒸魚頭 $168朋友見到咁多辣椒表示好興奮 哈哈!魚頭好大,新鮮,個汁辣得黎帶酸,好開胃!

麻辣雞肘翼 $68
雞翼炸到好脆,面頭灑上辣粉辣得好過癮。
擔擔麵 $38
涼拌雞絲粉皮 $53
好清涼既冷盆,粉皮爽口,撈埋雞絲胡麻醬食口感清新!
干鍋花菜 $88
剁椒蒸魚頭 $168
2018-05-04 26 views
平日成日唔係食港式日式就泰式,今晚來到銅鑼灣尊登食四川菜。川菜出名都係麻辣 ~~餐牌上面除咗麻辣嘅嘢食之外,都其實仲有好多唔辣嘅。不過我哋沖麻辣野而來,當然係要食下辣過過癮啦!呢度裝修都偏向中國人色彩,牆上面仲掛咗啲京劇面譜,都好有特色 !除咗開放式嘅枱之外,仲有私人嘅房間。講講食物先~~我地叫左夫妻肺片 擔擔麵 健康彩虹菜 麻辣雞寸翼 魚春卜唇煲~~首先上既係擔擔面同麻辣雞翼,擔擔面好爽口而且仲好香花生味,呢間既擔擔面較為乾身 有別於其他地方。雞翼就開半做單骨 食起上來好方面 ,仲啖啖肉 炸得香口唔膩。然後上夫妻肺片 上面加滿左芝麻 ,混埋一齊食更香更惹味。切得夠溥 炒得夠火喉,仲保持到又滑又多汁。食到咁上下就上埋健康彩虹菜啦。食左啲辣野 調和返下再來!菜方面有秋葵 燈籠椒 木耳 紫心菠菜 白合 可能少食川菜 ~~覺得呢種配搭好有新鮮感!最後食新出既主打火鍋。湯底仲加左好多材料,魚卜好大個好鮮 ,魚春又先炸左再煲 入味得來,咬口又多左層次~仲有花膠真係估佢唔到!食完口仲有陣麻麻感 認真唔錯^ - ^
平日成日唔係食港式日式就泰式,
今晚來到銅鑼灣尊登食四川菜。
川菜出名都係麻辣 ~~

餐牌上面除咗麻辣嘅嘢食之外,
都其實仲有好多唔辣嘅。
不過我哋沖麻辣野而來,
當然係要食下辣過過癮啦!
呢度裝修都偏向中國人色彩,
牆上面仲掛咗啲京劇面譜,
都好有特色 !
除咗開放式嘅枱之外,
仲有私人嘅房間。

講講食物先~~
首先上既係擔擔面同麻辣雞翼,
擔擔面好爽口而且仲好香花生味,
呢間既擔擔面較為乾身 有別於其他地方。
雞翼就開半做單骨 食起上來好方面 ,
仲啖啖肉 炸得香口唔膩。

然後上夫妻肺片 上面加滿左芝麻 ,
混埋一齊食更香更惹味。
切得夠溥 炒得夠火喉,
仲保持到又滑又多汁。

食到咁上下就上埋健康彩虹菜啦。
食左啲辣野 調和返下再來!
覺得呢種配搭好有新鮮感!

最後食新出既主打火鍋
湯底仲加左好多材料,
魚卜好大個好鮮 ,
魚春又先炸左再煲 入味得來,
咬口又多左層次~
仲有花膠真係估佢唔到!
食完口仲有陣麻麻感 認真唔錯^ - ^
2018-05-03 35 views
平日比較少食辣野而今次就食下四川菜川菜出哂名都係食麻辣菜式雖然餐牌上有好多唔辣嘅但想挑戰下自己既味蕾搵搵新刺激上到來見到裝修都好高級富有中國味道~牆上仲有唔少京劇面譜位置唔算多 但都坐得滿滿 門外仲有好多人排隊好彩早左上去 唔係就有排等了!呢度主人家介紹左 擔擔麵 彩虹菜 麻辣雞翼 魚春魚卜花膠煲 夫妻肺片比我地既然係主打菜 就不防一食!擔擔面係前菜 好濃郁既花生味 面又彈牙 雞翼係單骨 食得方便又乾淨炸得金黃香脆 肉質多汁夫妻肺片 牛肺牛肚都炒得剛好滑溜溜 加左芝麻更帶出味道炒菜都好夠料 一啲都唔馬虎秋葵 三色椒 木耳 紫菠菜 白合 白色椰菜花!好豐富既組合~~魚春魚卜花膠煲原來係新出既特色火鍋湯底火紅紅 睇落都知道夠麻辣即刻流哂口水!魚卜大到不得了啊!食落仲好煙um 有一陣陣魚膠係口魚春又係好驚喜 未見過咁大塊 花膠好林好漿口 煲得好耐好惹味雖然全部都係海味 但廚師處理得好好一啲都唔腥 !成個煲都好骨膠原 好適合女士去食!最後要講講呢度上菜速度好窩心店員會留意住你差唔多食完一道菜就上下一道菜~~大力推薦>w<
平日比較少食辣野
富有中國味道~
牆上仲有唔少京劇面譜
位置唔算多 但都坐得滿滿
門外仲有好多人排隊
好彩早左上去 唔係就有排等了!
既然係主打菜 就不防一食!
擔擔面係前菜 好濃郁既花生味 面又彈牙
炒菜都好夠料 一啲都唔馬虎
魚春魚卜花膠煲原來係新出既特色火鍋
湯底火紅紅 睇落都知道夠麻辣
即刻流哂口水!
魚卜大到不得了啊!
食落仲好煙um 有一陣陣魚膠係口
魚春又係好驚喜 未見過咁大塊
花膠好林好漿口 煲得好耐好惹味
雖然全部都係海味 但廚師處理得好好
一啲都唔腥 !
成個煲都好骨膠原 好適合女士去食!
最後要講講呢度上菜速度好窩心
店員會留意住你差唔多食完一道菜就上下一道菜~~
大力推薦>w<
2018-05-02 40 views
水煮牛肉用安格斯牛既水煮牛真係冇得輸佢啲薯粉係入面入哂味炸子雞炸完既雞仲係咁juice 更怕熱氣既都真係要試試辣椒炒菜應該係全既最清, 意料之外唔覺得辣到唔知點食,仲有少少開胃添木耳前菜有介辣吊味, 感覺好得意😎担担麵係店子推介之一中意食辣既人好岩前菜海蜇應該係成既唯一一個唔辣既椰菜花煲平時出面食既都好淡好清...清到有啲dry ...不過哩個嘢味十足大蔥爆少豬肉中意濃味的人一定會很喜歡💕仲有不得不提既麻婆豆腐送飯一流

水煮牛肉
用安格斯牛既水煮牛真係冇得輸

佢啲薯粉係入面入哂味

炸子雞
炸完既雞仲係咁juice
更怕熱氣既都真係要試試

辣椒炒菜應該係全既最清,
意料之外唔覺得辣到唔知點食,
仲有少少開胃添

木耳前菜
有介辣吊味, 感覺好得意😎

担担麵係店子推介之一
中意食辣既人好岩

前菜海蜇
應該係成既唯一一個唔辣既

椰菜花煲
平時出面食既都好淡好清...
清到有啲dry ...不過哩個嘢味十足

大蔥爆少豬肉
中意濃味的人一定會很喜歡💕

仲有不得不提既麻婆豆腐
送飯一流

• 水煮牛肉
本身最愛去試川菜館!看到食評都多正面,黎試一下。不過個人覺得只是一般,當然也有欣賞的地方。地點: 位置本身已無可挑的,銅鑼灣登龍街,易找無難度,地點極便利環境:走高檔路線,所以坐得寬落值得讚,不過唔好的因店較少,樓底唔高,好聚聲,超噪焗促,吃得有點辛苦。服務: 服務態度都幾好,有善親切食物:有火鍋有小菜,任選擇,不過個人認為沒有太大驚喜的菜式,都是大路的,味道遷就了點港式口味。走中高檔路線,份量OK,不過主菜相比下較昂貴。不過餐廳無酒牌,無賣酒。同埋有心理預備,上菜比較慢。。。。。。冰菜沙律:作為頭盤小吃,小清新菜式,唔係好多地方有冰菜,生吃係爽爽味道配芝麻醬同吃,最穩打穩陣配搭!醬汁黎到先淋上,加分位酸辣土豆絲:喜歡有鑊氣同埋酸酸辣辣,土豆絲炒得爽,花椒帶出誘人的魔性吸引力,不過略油了一點,但很惹味川府香酥珍珠蠔: 有點似台灣的炸蚵仔,蠔仔大大粒圓潤,讚!炸上炸醬炸夠乾身,要趁熱吃,加了辣椒粉辣味充滿味蕾!其實配酒極佳,想叫酒時,原來餐廳無酒牌的,呵。。。有點可惜,很好的佐酒小吃,不過價錢$178, 價錢略貴麻辣雞串翼(超辣版): 我們幾個極愛辣,平時在川菜館多叫中辣,膽粗粗見佢話有

服務: 服務態度都幾好,有善親切

麻辣雞串翼(超辣版): 我們幾個極愛辣,平時在川菜館多叫中辣,膽粗粗見佢話有個超辣版,就去試下,味道唔錯的,不過講真辣味就一點也不是超辣版。。。。中辣版吧!其實佢唔寫超辣版,會無咁失望,不過都整體炸得OK。
水煮桂花魚:呢個去到川菜多會點的菜!一看價錢,其實真係好少見一間川菜館一個水煮桂花要索價$488的!!!我記得去食鄧記,三希樓,映水芙蓉,滿江紅,呇等,都唔洗呢個價錢,也基本上很多川菜的水煮魚也吃過,但一場黎到,近$500都試下佢! 不過換黎到係勁失望!!!!!!個人意見如下:
- 魚片: 魚片太多骨,另外其他部份的切法也令到入口很多骨,這個是扣分位!唔夠滑溜,也是失望之一,魚味其實唔夠鮮甜,不過魚是新鮮的,但份量唔多,由於多體關係,3個人其實都食唔到好暢快。但以$500這條桂花魚,似乎又唔值呢個身價
- 水煮汁:其實上碟幾靚,面舖了辣椒,香菜等,佢整法唔算好多紅油在面的那一種,所以其實個湯汁可飲落口都唔會太油,湯汁幾好,飲落唔係感到好味精,是有用心整的。不過個人覺得如果佢本身都會諗上一層辣椒花椒舖面的,佢爆得這些不夠香氣,所以湯頭欠了川菜獨有的花椒香。個人口味,我本人只是一般般這個味道,因人而異。不過,老實說的,同行朋友也有吃㓷了這份魚。。
-配菜有好粗的薯粉及木耳及芽菜,這個配搭LIKE!不過份量不是很多。

以食過咁多間川菜而言,覺得有點遷就了港人口味,個人意見只是一般,性價比有點遜色,香港租貴,在銅鑼灣地段,做生意艱難,也體諒,希望餸菜味道及創意更有進步空間。
冰菜沙律 (後淋上芝麻沙律汁)
酸辣土豆絲,味道惹味,偏油點
川府香酥珍珠蠔(夠乾身脆口小食,加了辣粉,微辣)
水煮桂花魚  (價錢🙈,魚太多骨,唔夠滑, 味道一般)
麻辣雞串翼(超辣版),但其實唔係太辣,有點失望
Other Info. : 可自攜酒,因餐廳無酒牌
2018-04-27
酸辣土豆絲,味道惹味,偏油點
  • 酸辣土豆絲,味道惹味
2018-04-29 26 views
又去登龍街找好吃的 今日跟朋友不吃拉麵轉到永光中心頂樓25層食新派川菜 是朋友早前推介的前菜點了份涼拌皮蛋豆腐 $68 醬汁酸酸辣辣很開胃 有少少似泰式辣醬小食有廚師推介的麻辣雞中翼 $68 一字骨放便食 雞中翼帶麻香味香辣花甲 $168 花甲分量幾多香肉乾鍋花菜 $88 上菜時有一陣陣煙燻的香味 雖然見到有辣椒粒 但味道幾乎不辣(是以上所有菜式中最不辣的)擔擔麵 $38 店面強調他們是正宗四川做法 有別於其他店擔擔麵很多湯這種 麵身彈牙調味微辣剛剛好 賣相普通的擔擔麵卻很好吃還有不少新派選擇
香辣花甲 $168 花甲分量幾多
還有不少新派選擇

2018-04-27 18 views
麻辣火鍋癮起,今晚試呢間最鍾意有鴛鴦鍋,今次揀麻辣牛小排鍋同五指毛桃豬骨鍋,有辣有唔辣!醬料方面都係一般的蒜蓉辣椒葱,但就整齊的送到餐桌。未有火鍋料可以食住牛小排先,夠淋又入味!響鈴係新鮮炸起,放落麻辣湯兩秒,索晒湯汁,正吖!手切安格斯肥牛都是推介,厚薄適中,味道無本地牛咁濃,但勝在夠滑和雪花均勻!石班魚片呢個又係正!有足足半條魚!魚頭魚鮨可以放湯增加湯底鮮味,魚片用黎打邊爐,有少少食水煮魚既感覺! 鮮蝦雲吞超大粒,非常之抵食!值得一讚嘅係蔬菜方面佢有蔬菜拼盤, 咁就樣樣都有啲,可以食唔同嘅蔬菜!
麻辣火鍋癮起,今晚試呢間

醬料方面都係一般的蒜蓉辣椒葱,但就整齊的送到餐桌。

未有火鍋料可以食住牛小排先,夠淋又入味!
響鈴係新鮮炸起,放落麻辣湯兩秒,索晒湯汁,正吖!

手切安格斯肥牛都是推介,
厚薄適中,味道無本地牛咁濃,但勝在夠滑和雪花均勻!
石班魚片

鮮蝦雲吞超大粒,非常之抵食!
值得一讚嘅係蔬菜方面佢有蔬菜拼盤,
咁就樣樣都有啲,可以食唔同嘅蔬菜!
2018-04-14
2018-04-27 29 views
這晚讓我回想起。。。。今天約了哥哥一起吃川菜,因為他很喜歡吃辣。其他餐廳我也不會誠意邀請他,但說到吃川菜當然要帶他出來。我和哥哥嘅川菜之旅,就係有多年前我哋一齊去重慶玩開始。當時香港嘅川菜尚未流行,水煮魚酸辣粉等等可能只有幾間,不像這幾年百花齊放。為了食酸辣粉,我迫哥哥同埋媽咪一齊食。。。今天嚟到川府宴,因為幾個食過嘅朋友都很推薦,說價格實惠味道正宗。所以趁着有空檔,就和哥哥一齊品嚐。地方雖小但係座位舒適冷氣開揚,這個平日的晚上九點幾依然10分多人,所以各位記得要訂枱。今次一口氣挑戰左幾個川味菜式第一個係小面擔擔面,分量剛剛好配上肉碎辣椒川椒等等,簡單而惹味,還有香脆嘅花生增添口感,一人份量兩人分享能吃更多啊!夫妻肺片,呢個大概係川菜必點款式,意想不到嘅係70幾蚊以為好細碟,估唔到份量如此大,而且每一片牛展牛肚等等都係原片,不會碎濕濕,川味麻辣感剛剛好,連我呢啲BB班的川辣挑戰者都輕易過關。欣賞佢做到嗰種麻香。正!剁椒大魚頭,這個是其中一個驚喜菜式,用上新鮮而且大件的原個大魚頭,配上有廚師自家調味的新鮮剁椒以及醬料,和其他川菜餐廳10分不同,嗰啲辣椒香到我好想買一碗白飯食。剁椒嘅香味以
這晚讓我回想起。。。。

今次一口氣挑戰左幾個川味菜式

剁椒大魚頭,這個是其中一個驚喜菜式,用上新鮮而且大件的原個大魚頭,配上有廚師自家調味的新鮮剁椒以及醬料,和其他川菜餐廳10分不同,嗰啲辣椒香到我好想買一碗白飯食。剁椒嘅香味以及鮮味流到大魚頭內,令到魚頭很入味,很滑。質素超高。

最後還有麻婆豆腐,這是我第一次成碟麻婆豆腐一滴汁都唔淨咁食晒。豆腐很滑但不易碎,配上肉碎以及輕輕的辣味,很好下飯。簡單嘅菜式都可以做得咁精美。

最surprise嘅係兩位呢都係食咗五百幾蚊,好抵,淨係要個魚頭都已經值回票價。配上良好嘅服務態度,唔怪得九點幾都可以咁多人。

題外話喺呢度食飯隨時見到老闆,老闆係一位幾英俊而且有禮貌嘅男士,佢好樂意同每一位客人分享到川菜美食嘅心得,而且看得出餐廳對食物的要求和執着,怪不得呢一間餐廳成為更內朋友圈裏面口耳相傳的其中一間好餐廳。

然後。。。我回想起。喂,你仲爭我機票錢喎。。。。