2017-06-15 3007 views
忽然奇想🤔,好想食北京填鴨🦆🦆🦆,但又唔想出到尖沙咀/銅鑼灣咁遠,於是碰下運氣睇下新城市有無先🙏🏼🙏🏼🙏🏼行咗一轉上去OpenRice 都睇唔到有😩,咁為有試下去Lee排勁Hit 嘅柳氏家🐔啦,點知又勁多人排隊🤦🏻‍♀️,正準備離開見到樓上果層有3間酒樓,不如搏一搏睇下有無🦆,終於比我地睇到「川淮居」有吖😍😍😍入到去樓底比較矮,裝修不錯👍🏼,客人都多。我地兩個人一坐低就立即點咗一隻北京填鴨🦆,之後先慢慢睇下Menu點其他。最終我地點咗以下嘅嘢食1️⃣北京烤填鴨🦆,味道ok👌🏼配料只有韮黃同青瓜條,D皮有芝麻但不夠軟熟2️⃣紹興三里橋醉雞🐔,雞沒有太多骨和不太肥,但唔夠入味😐3️⃣無錫灌湯小籠包👍🏼👍🏼👍🏼,真係估唔到小籠包最好味,皮夠薄餡靚,D肉唔會死實仲有好多湯汁😋😋😋4️⃣乾椒萵苣荀,萵荀夠爽但沒有什麼辣味偏油😟

最終我地點咗以下嘅嘢食
2️⃣紹興三里橋醉雞🐔,雞沒有太多骨和不太肥,但唔夠入味😐
4️⃣乾椒萵苣荀,萵荀夠爽但沒有什麼辣味偏油😟

• 無錫灌湯小籠包
2017-03-28 3160 views
川淮居幫襯多次,但第一次寫食評,呢度價錢唔算平,徐非你有信用卡優惠。講下今今晚食幾道菜夫妻肺片夫妻肺片的份量唔多,個醬汁做得非常之刺激,食到流鼻涕,但係做得好好味👍🏻脆鱔脆鱔表面嘅蜜汁甜甜哋加埋配上嘅子薑,非常之配合,脆鱔正如個名一樣,好脆好熱,每條都非常香口,呢味菜唔係好多餐廳食得到,簡直係呢度嘅招牌菜。👍🏻👍🏻松鼠魚松鼠魚嘅醬汁甜度酸度黏度做得啱啱好,魚肉相當之脆口,不過就係唔熱,呢個要扣分。四川回鍋肉四川回鍋肉聽落好普通,但個醬汁做得好香濃而帶辣,食落開胃可能因為加咗好多菜,亦減低肥膩感,跟四個荷葉餅,熱辣辣,伴埋一齊食好配合。👍🏻酒釀丸子酒釀丸子好普通無特別,比起霞小飛嘅酒釀丸子,差九條街!蜜汁茡薺餅蜜汁茡薺餅個面洒滿芝麻,入口脆,裡面又熱又軟,加上面頭蜜汁同甜入心,食完想再食,必吃甜品推介👍🏻
1982 views

脆鱔
松鼠魚
四川回鍋肉
酒釀丸子
酒釀丸子好普通無特別,比起霞小飛嘅酒釀丸子,差九條街!
蜜汁茡薺餅
2017-03-28
$340 (Dinner)
  • 脆鱔
  • 四川回鍋肉
  • 松鼠黃魚
  • 夫妻肺片
2017-02-16 3205 views
天下何芳草,若現隨身閃,有願絲線索,情人節快樂。女兒係爸的前生情人。此句令靚太十分妒忌的謊言,也在民間非常流行,而我都有點共鳴。回想兩位親親年紀幼小時,只要一聲號令,我也會放下手上工作,立刻應負她們呢!所以我對前人的一句話,十萬分之同意,那就是「一生兒女債,半世老婆奴。」當我努力工作後,見到靚太買好東西給各位親人,為他們送上美味與健康,那就是生活的爆樂了。也祝願全球人士,有着不斷的情人節。沙田新城市廣場內有多家食店,而中午十二點鐘已被顧客圍着門外等待進入的,相信是第八樓層的中菜酒家了。<<川淮居>>是比較容易有座位的一家。它的麵食最是我喜歡的。❛京醬羊肉搶拉麵❜ 不只拉麵爽口和羊肉羶香,那個京醬溶在麵湯中更為美妙,濃湯進口而腹中暖和,全碗清倉是必要的。❛無錫灌湯小籠包❜ 肚內清香肉汁豐富之極。外貌有如一座小火山,頂部生出一圓圓小孔,美味持續噴出。在粗略點算後發現,包上共有二十四片的摺疊,表示着手工也到家啊。其他點心也有可取的,只可留代下次品評。溫馨提示:平日中午人多,假日人更多,提早時間等位吧。
天下何芳草,
若現隨身閃,
有願絲線索,
情人節快樂。

其他點心也有可取的,只可留代下次品評。
溫馨提示:平日中午人多,假日人更多,提早時間等位吧。
2017-02-10
Type of Meal
Lunch
2017-02-05 2199 views
大年初九飲午茶,幸好11:00前到達,否則有排等。很有懷舊風的格調,坐在靠牆壁長廊的座位沒有壓迫感。開茶後,餐前咸菜也奉上。峨嵋龍眼包,因為個包名吸引,所以要一籠看看。打開峨嵋龍眼包的謎團,吃到梅菜肉鬆的餡料,又挺好味道喎!我沒有品嚐炸銀絲卷。北京韮王肉絲炒拉麵,用了很奪目的色調醬料炒,味道帶甜,沒有炒麵的香可能是與拉麵有關。表面平平的無錫灌湯小籠包。小心翼翼夾起灌湯小籠包,看到小籠包的湯在薄薄的包皮裏盪漾,盪漾........太有驚喜了!第一次吃到咁味道濃郁的灌湯小籠包,感覺喜悅!香滑奶黃包,沒有流沙,很失望!香脆魷魚鬚雖然都算香脆,但唔熱騰騰,唔夠上火囉!土蛋炒蠔珠未上枱前以為是煎蠔餅之類,原來是滑蛋煑蠔仔,蠔仔煑熟成粒粒珠仔咁,很可愛又好吃!千層咖啡糕,滑滑又有咖啡香味,不錯!服務挺不錯,可能太多顧客,上點心要等得比較耐。
大年初九飲午茶,幸好11:00前到達,否則有排等。

很有懷舊風的格調,坐在靠牆壁長廊的座位沒有壓迫感。
開茶後,餐前咸菜也奉上。

峨嵋龍眼包,因為個包名吸引,所以要一籠看看。
打開峨嵋龍眼包的謎團,吃到梅菜肉鬆的餡料,又挺好味道喎!
我沒有品嚐炸銀絲卷。
表面平平的無錫灌湯小籠包。

第一次吃到咁味道濃郁的灌湯小籠包,感覺喜悅!
香滑奶黃包,沒有流沙,很失望!
香脆魷魚鬚雖然都算香脆,但唔熱騰騰,唔夠上火囉!
千層咖啡糕,滑滑又有咖啡香味,不錯!
服務挺不錯,可能太多顧客,上點心要等得比較耐。
$120 (Lunch)
  • 土蛋炒蠔珠
  • 無錫灌湯小籠包
  • 峨嵋龍眼包
2017-01-01 2183 views
今天去食,朋友要行開一陳到了小龍包,叫個侍應比個葢我但個侍應話冇呀,我跟住叫佢同我地講攞啦,佢俾咗個透明膠蓋係用過嘅,跟住我同佢講佢可唔可以入去廚房攞,她先去!無下次去!

2016-12-27 1778 views
剛去完威院探完朋友已2時,已肚餓,不敢去新城市廣場西餐,怕等位,上foodgulu看,這裏不用等,之前食過,環境雅緻,帶青蛙試。嫩雞煨麵$51,wou份量較小,但雞湯好濃,好有雞味,雞肉not shoe,麵條Not林patpat,鴨腳札一般鮑貝棉花雞太油,要用茶浸浸。食之前用茶洗杯碟,有油是面。是新城市廣場,又想快有位,有坐得舒服,我推薦。

鴨腳札一般
鮑貝棉花雞太油,要用茶浸浸。

食之前用茶洗杯碟,有油是面。

是新城市廣場,又想快有位,有坐得舒服,我推薦。

2016-12-27 1292 views
兩個人七個點心埋單350,我九點去食行過門口見到啲點心好靚跟住就入去啦,點知.....好靚嗰啲點心全部要11點先有,結果我淨係食返啲普通野,蝦餃燒賣啦未到一半啊,仲要$50.1個點心我覺得好唔抵囉
家人BB設百日宴,封了封利是俾BB前菜……當然有酸薑红雞蛋酸薑少少辣,红雞蛋外表紅卜卜(吸引,味道似烚蛋)绍興酒醉雞(好重酒味,雞細隻左少少)老醋排骨(醋味香濃)雨花红酒蜇頭(红酒味突.出,蜇頭爽口)燻魚(好香煙燻味)苿莉煙燻素鵝(最惹味woo …好香煙燻味,素鹅外表似春卷,脆卜卜,內有蘿白絲,爽口)宮保蝦球似咕嚕肉(酸酸甜甜,蝦大粒爽口)金錢富貴螺片(生菜,冬菇底)螺片鲜甜,鲍汁令生菜,冬菇更鲜味!芙蓉三鮮(蝦,鲍片,,帶子)芙蓉蛋白嫩口,蝦,帶子爽口,鲍片鲜味!灌湯小籠包/北京炒拉麵多湯汁皮薄的小籠包(惹味)炒拉麵,外表好乾爽唔油膩,調味色澤好靚!(味道不會太鹹)推介大紅袍松子海斑(海斑肉,師傅用刀切成松子狀(刀功出色)醬汁酸酸甜甜(好惹味),切成松子狀的魚肉,滿佈醬汁(更入味),魚皮有炸起,令松子狀魚肉更容易夾起,享用()烤北京填鴨薄皮(比較厚身)填鴨新鲜多肉汁瑤柱螺頭花膠雞湯味道好鲜甜的老火湯(煲的時間足!材料的鲜味滲入湯中)葱油餅另一特出推介外表似牛角包香脆春卷皮,內有濕潤的葱粒,有口感(唔油膩,又香脆可口)好正!酒釀丸子好甜好重桂花香味,丸子好有口感金華火腿津白金華火腿
家人BB設百日宴,封了封利是俾BB
前菜……當然有酸薑红雞蛋
酸薑少少辣,红雞蛋外表紅卜卜(吸引,味道似烚蛋)
绍興酒醉雞(好重酒味,雞細隻左少少)
老醋排骨(醋味香濃)
雨花红酒蜇頭(红酒味突.出,蜇頭爽口)
燻魚(好香煙燻味)
苿莉煙燻素鵝
宮保蝦球
似咕嚕肉(酸酸甜甜,蝦大粒爽口)
金錢富貴螺片(生菜,冬菇底)
螺片鲜甜,鲍汁令生菜,冬菇更鲜味!

芙蓉三鮮(蝦,鲍片,,帶子)
芙蓉蛋白嫩口,蝦,帶子爽口,鲍片鲜味!
灌湯小籠包/北京炒拉麵
多湯汁皮薄的小籠包(惹味)
炒拉麵,外表好乾爽唔油膩,調味色澤好靚!
(味道不會太鹹)
推介

大紅袍松子海斑
(海斑肉,師傅用刀切成松子狀(刀功出色)
烤北京填鴨
薄皮(比較厚身)
填鴨新鲜多肉汁
瑤柱螺頭花膠雞湯
味道好鲜甜的老火湯(煲的時間足!材料的鲜味滲入湯中)
葱油餅
另一特出推介

外表似牛角包
酒釀丸子
好甜好重桂花香味,丸子好有口感
金華火腿津白
金華火腿,好足年份(好鹹woo)
津白吸收了陳年金華火腿的鹹味,好惹味!
這餐百日宴,每道菜都好惹味!
2016-10-02
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 大紅袍松子海斑
  • 瑤柱螺頭花膠雞湯
2016-10-01 2021 views
同朋友約左老師食飯,專登揀D靜D同埋可以慢慢坐傾下計既地方,係沙田除左酒樓樓都無咩其他選擇啦~見呢家又好似比較特別D所以就BOOK呢間~不過今次我想講既唔係佢D食物,而係服務~其實有好有壞啦,至於邊樣多D就見仁見智啦~最初訂左13個,後尾臨時有朋友話黎我就打去改15個,佢都好樂意咁幫我轉左~去到之後發現張枱擺唔落15張椅,有幾個侍應都好落力咁幫我地諗辦法,最後幾經辛苦終於換左D細D既椅甚至圓椅~之後點菜果時,點點下有個阿姐係隔離枱拎住D送叫幫我地落單個侍應唔好落住上左菜先,我朋友睥左佢一眼先收聲…lol 同埋唔知係唔係因為成個環境都靜靜地.我發覺D阿姐都幾”滋油”做野都幾慢同HEA下XD 大約十點佢地開始收野,咁佢地都開始收我地D食具,不過都俾我地繼續坐係度繼續傾~臨走果時仲好搵部長姨姨幫我地影相,佢仲幫我地影多幾幅TIM~服務就係好似以上講咁,有好有壞啦,不過食物基本上都唔錯既,而且我地咁多人個個都食到好飽又請埋老師都係每人200蚊到,算唔錯啦~

2016-09-24
$210 (Dinner)
2016-09-10 1787 views
入到去,連茶水都無,叫極都無人理,淨係話等等。。。。未食野都以經一肚氣,仲點點可以享受到丫。我已經好早,六點咋,唔算好繁忙都咁。如果我食8點,真係唔知會點。你收得我加一服務費,無服務,算唔算係違反商品說明條例呢?
2016-08-21 1834 views
係沙田行街行到累,搵地方醫肚,兩點鐘攞飛,因太太大肚唔想周圍走,結果等足一個鐘即係15:00至入座,入單之後野都未上,服務員即刻要我埋單。大家睇下張單時間係15:07,要人加水茶無人理,但食野期間最小有三個人吹我埋單,收$80炒飯份量小得可憐,我完全諗唔到任何理由下次再嚟
2016-05-15 3516 views
新城市既餐廳選擇眾多,想食咩菜都有,今晚就揀左川菜,刺激一下味蕾辣子雞一黎到就嘩左聲!好大碟呀~ 滿滿既雞鋪面,撥開d雞,有好多水晶粉,整碟野辣度岩岩好,水晶粉吸晒d精華,好好味 腐乳炒通菜呢碟菜我食左一半先記得影而家係通菜開始大造既季節,果然一點渣都無,啖啖脆卜卜韮黃炒鱔糊同樣係大大碟咁上,平時係出面d餐廳成日都因為太細碟食得唔夠喉,今次完全無呢個問題出現,鱔糊同韮黃既份量係1:1,一d都唔慳料,醬汁夠濃,加埋蒜茸撈埋就更錦上添花呢間餐廳係美心集團之一,即係所有野都唔會落味精,岩晒鐘意健康既我
辣子雞
腐乳炒通菜
呢碟菜我食左一半先記得影
而家係通菜開始大造既季節,果然一點渣都無,啖啖脆卜卜
韮黃炒鱔糊

2016-05-15
$157 (Dinner)
2016-03-04 2816 views
對上一次是一年多前,而最近對西日韓有點厭倦,就決定再來這裡吃晚飯。 這次三人共叫了5樣食品。酸辣湯,湯料好充足水煮魚片,是我來這裡想吃的東西,魚片滑嫩,而已不會太辣,微麻易入口,底下有涼粉。半隻醬油鴨,小女還是第一次吃醬油鴨配搭這個包食,包夠軟好食,但醬油鴨個人覺得一般,肉少蠻乾的。 南瓜白菜,起初以為這樣的配搭會很突很奇怪,南瓜溶是淡淡的,不是超重味那種,所以吃起來不會怪,而且蠻好食,清清地。三膳米通,整個放下去浸,米通馬上吸收湯汁,吃下去很入味,香口不油膩,小朋友一定會喜歡吃的,裏面有魚片 帶子 等。

這次三人共叫了5樣食品。
酸辣湯,湯料好充足
半隻醬油鴨,小女還是第一次吃醬油鴨

2016-03-03
$220 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2016-01-01 2458 views
那个叫Suey的部長服務態度很勁。明明落錯單不認賬。她又想夾硬要我們硬哽落錯單的餸菜。她沒有任何歉意。沒有差的服務態度,只有更兇惡的行為。我不知道她怎樣管理她的下屬。我們本來要去「朝庭」,但是放我們在「川唯居」吃飯。這不是做錯了事的問題,而是對顧客不尊重。我可能以後不會再去這裡吃飯了。

2015-12-30
2015-11-15 2129 views
午餐時間,決定要去食茶~孫媽提意到川准居~好吧,又未試過~孫妹已經坐左係到了~我地去到佢已經點左8樣嘢食了=3=''。  我的內心:「好想叫自己中意既嘢食牙!我要吃辣 !」沒辦法~叫了都要食既⋯⋯⋯⋯蝦餃,大大粒~幾好味!蛋散,會不會太甜?!我食左幾啖就俾左b仔食!不過小朋友應該很愛。奶皇包,五好食,微熱,好似放左好耐甘,只吃了半個。棉花雞,一般般。蟹粉小籠包,有d湯汁,醋冇嘜味,很普通!燒賣,我沒吃,我不愛沙律蝦角,脆身,蝦很爽口!蝦腸,一般。炸兩腸,腸粉餅皮薄,炸兩脆卜卜。食到呢到!我頂五順啦,我要食我想食既嘢啦!!!加點了⋯雞絲拉皮,好正!份量好足夠~麻醬好好味!紅油抄手,好正既麻辣牙!麻得黎五會太辣!可以下次都黎食牙!推~~~擔擔麵,都幾大碗下,好好味!因為辣既關係,冇人食,我自己一個食!下次會再黎食!
沒辦法~叫了都要食既⋯⋯⋯⋯

蝦餃,大大粒~幾好味!

奶皇包,五好食,微熱,好似放左好耐甘,只吃了半個。

棉花雞,一般般。

蟹粉小籠包,有d湯汁,醋冇嘜味,很普通!

燒賣,我沒吃,我不愛

沙律蝦角,脆身,蝦很爽口!
蝦腸,一般。
炸兩腸,腸粉餅皮薄,炸兩脆卜卜。
食到呢到!我頂五順啦,我要食我想食既嘢啦!!!加點了⋯

雞絲拉皮,好正!份量好足夠~麻醬好好味!

下次會再黎食!
2015-11-11