2024-01-17 59 views
星期三夜晚過嚟食飯,門口有錶位可以泊低架車由於朋友未到先嗌咗d小食,炸蝦片,炸蝦餅同單骨雞翼無影到,之後既可以睇相,一嚟梗係嗌咗個冬陰公飲啦,天氣凍凍哋飲完暖番哂,牛肉串夾埋菠蘿同車厘茄正燒鰻魚皮脆肉嫩,烤魚賣相100分大大塊鹽片包住燒食落魚肉又唔鞋燒雞腎好爽口,燒雞肝不得了舊舊都勁大舊,即刻食番個生蝦消濟,主角咖哩蟹叫咗份蒜茸包點嚟食食到呢度已經飽到食唔到海南雞所以無試到,最後提一提一定要試泰北面好好味
星期三夜晚過嚟食飯,門口有錶位可以泊低架車
2024-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 泰式鹽烤魚
  • 泰北咖哩麵
太子基隆街32號Simply Thai Cuisine Not Simple 唔食得辣又如何雜菌椰子🥥雞湯 $98 店員用Thai 火興住個Thai煲,使湯唔會凍咗,一來可以keep住個湯熱辣辣,二來賣相靚好多👍🏻一舉兩得奶白色既湯底,椰子🌴味唔會好重,容易接受!湯底重雞味,同來自蕃茄仔既酸味,好開胃!好味!可以睇到湯好足料,有好多菇🍄和雞,雞肉即使沉在湯裏,但依然口感嫩滑!如果好似我哋咁,唔食得好辣,叫呢個椰子雞湯就啱晒!沙爹雞/豬串 $88豬肉🐖非常鬆軟,好易咬得開!雞肉都唔錯!食串燒既精髓莫非係個汁,店員話呢個汁係自己調製,啱唔食得辣既人,個人覺得甜甜哋,重花生味,好食!泰式青咖哩雞🐓$88呢個咖喱就幾辣下,重香料味!雞肉和茄子好足料👍🏻!咖喱配既simply garlic bread $38 真係必食,包十分酥脆,又唔會好熱氣,除咗呢度,應該好難食到呢款包!😃菠蘿炒飯 $118新鮮菠蘿🍍鮮味,配埋肉鬆腰果,使炒飯有粒粒口感!飯有更多鑊氣,會更好出色!甜品啦⋯⋯係香蕉🍌煎餅🥞 $48 4份,超抵食!煎餅脆脆的,包住一片片香蕉,和煉奶醬,絕配!雖然呢個甜品既用料都係甜的,但夾埋唔會

雜菌椰子🥥雞湯 $98
奶白色既湯底,椰子🌴味唔會好重,容易接受!
湯底重雞味,同來自蕃茄仔既酸味,好開胃!好味!

如果好似我哋咁,唔食得好辣,叫呢個椰子雞湯就啱晒!

沙爹雞/豬串 $88
豬肉🐖非常鬆軟,好易咬得開!
雞肉都唔錯!

泰式青咖哩雞🐓$88
呢個咖喱就幾辣下,重香料味!
雞肉和茄子好足料👍🏻!
Simply  Garlic  Bread

包十分酥脆,又唔會好熱氣,除咗呢度,應該好難食到呢款包!😃

菠蘿炒飯 $118

甜品啦⋯⋯係香蕉🍌煎餅🥞 $48 4份,超抵食!
煎餅脆脆的,包住一片片香蕉,和煉奶醬,絕配!雖然呢個甜品既用料都係甜的,但夾埋唔會過甜,抵讚!只係餅皮稍為冇咁燶,會好啲

飲品,泰式奶茶$28,可以少甜走冰😄,飲到濃濃茶味!
熱青檸茶$28,好清香!

總括來講,Simply Thai Cuisine位置方便,好近地鐵站,另外價錢合理,Lunch和Dinner Menu都幾抵食,加上非常足料,味道不錯,
最推介一定係自家製既蒜蓉包,真係not simple!
廚師係泰國人,識講啲中文,服務態度佳,很關心客人食唔食得辣,所以就算唔食辣,都唔驚,照可以享受Simply Thai Cuisine!🇹🇭

Simply  Garlic  Bread
呢間位於太子地鐵站隔離嘅泰國料理餐廳👉🏻位置方便之餘小店仲有一份人情味嘅感覺💕營造出一份有心思有質素既氛圍🫶🏻==============================Food List📝🥬泰式生菜包 泰國經典菜式 好喜歡呢個生菜包加咗辣椒🌶️令到成個味道更加昇華🤤🐷炭燒豬頸肉 用炭爐嚟燒特別好食💯肥瘦均勻 個邊邊燒到微微脆口😻🥘青咖喱配蒜蓉包 好想大山佢個蒜蓉包真係好好食💯一問之下原來係自家製嘅麵包 唔怪得好似食到有份愛喺個包入邊咁😆個包外脆內軟熟 個蒜油香好食到不得了👍🏻🥗木瓜沙律 好fresh🌿🥞香蕉煎餅配煉奶 好特別嘅一個甜品係用手抓餅作為煎餅 估唔到幾夾幾好食💕🍹泰式奶茶 有別於港式奶茶 煉奶香更加突出茶味‼️🥥椰青 淡淡椰子香 好味解渴 真係一流🫶🏻==============================小店一定要再嚟支持🔖
Food List📝

🥗木瓜沙律 好fresh🌿

🍹泰式奶茶 有別於港式奶茶 煉奶香更加突出茶味‼️

🥥椰青 淡淡椰子香 好味解渴 真係一流🫶🏻
小店一定要再嚟支持🔖
2024-01-13 50 views
><環境舒適且價錢親民有泰國人店員柚子沙律(88)一瓣瓣嘅柚子肉 酸甜開胃加上各種香料 很有泰式風味香烤豬頸肉(78)熱賣品 早去先仲有得食邊位帶點焦香 豬頸肉q彈軟腍泰式青咖哩雞( 88) 配Simply蒜蓉包(38)金磚蒜蓉包就咁食都好食鬆軟得很 而且嗦晒咖喱汁泰式炒金邊粉(88)剛剛炒起就熱氣騰騰上枱炒得乾爽唔油膩 香蕉煎餅(48)薄餅烘至微脆 夾上綿糯香蕉片再澆上煉奶 沾上花生碎 香甜可口香茅斑蘭茶(25)/蝶豆花青檸梳打(38)><><><><><><><><><><Simply Thai MODERN CUISINE (太子)太子基隆街32號地舖
環境舒適且價錢親民
有泰國人店員
柚子沙律(88)
一瓣瓣嘅柚子肉 酸甜開胃
加上各種香料 很有泰式風味
香烤豬頸肉(78)
熱賣品 早去先仲有得食
邊位帶點焦香 豬頸肉q彈軟腍
泰式青咖哩雞( 88) 配Simply蒜蓉包(38)
金磚蒜蓉包就咁食都好食
鬆軟得很 而且嗦晒咖喱汁
泰式炒金邊粉(88)
剛剛炒起就熱氣騰騰上枱
炒得乾爽唔油膩
香蕉煎餅(48)
薄餅烘至微脆 夾上綿糯香蕉片
再澆上煉奶 沾上花生碎 香甜可口
香茅斑蘭茶(25)/蝶豆花青檸梳打(38)
><><><><><><><><><><
太子基隆街32號地舖
2024-01-11 37 views
黎到太子地鐵站出口附近嘅泰國餐廳,店員明顯係泰國人,又好走飛咗轉泰國咁。環境坐得舒服,食物質素幾好。價錢以旺區黎講算抵食🥢蝦片:高質!勁脆,唔似平時又益味又淋果啲🌟泰北咖喱麵:見平台好多人都有試就點咗黎食。好有驚喜!脆炸泰國麵條擺盤非常吸睛。食之前淋上碟底嘅咖哩汁,甜辣味道刺激開胃👍🏻🥢泰式青咖哩(雞) +印度飛餅:咖哩小小辣,小小甜,味道夠濃。雞肉冇骨,入味又夠嫩滑。再配上香脆熱辣辣飛餅~ 🥢 “Simply"蒜蓉包:再叫多咗份包黎沾咖哩。可形容為一口厚蒜脆包,香脆好味 🥢烤雞肝:愛食內臟朋友都好推薦🥢傣。札肉沙律:正常發揮🥢泰式奶茶布甸:香滑小甜~ 好味🥢自家製椰子雪糕:好似食咗整個椰子🥥咁,加埋泰國專有嘅3款配料,似足去泰國當地小店果啲椰子雪糕一樣正🥢椰青:大size清甜抵飲🥢蝶豆花青檸梳打:有啲啫喱係入面,唔太甜,味道幾好

🥢蝦片:高質!勁脆,唔似平時又益味又淋果啲

🥢烤雞肝:愛食內臟朋友都好推薦

🥢傣。札肉沙律:正常發揮

🥢泰式奶茶布甸:香滑小甜~ 好味

🥢椰青:大size清甜抵飲

🥢蝶豆花青檸梳打:有啲啫喱係入面,唔太甜,味道幾好
2024-01-06
Type of Meal
Dinner
一般人都認為食泰國菜都一定係去九龍城,但原來在太子地鐵站附近的基隆街小巷中都隱藏着一間由泰國人主理嘅泰北風味餐廳。走進餐廳內,鋪面不算很大,裝修很簡約,環境舒適,服務周到,店員親切有禮。價錢合理,食物水準中上,食物種類雖然不算很多,但一般泰國餐廳能食到的都有,還有一些在一般泰國餐廳沒有的泰北菜式,能看得出餐廳主理人的用心。值得一提的是這間泰國餐廳是全日免收加一,如你在鬧巿中心又想品嘗一餐泰國菜,這絕對會是一間令你有驚喜的泰國餐廳。
🔸柚子沙律
🔸泰式烤牛肉
🔸泰北咖喱麵
🔸香蕉煎餅配煉奶
2024-01-02 136 views
睇左食評,於是試呢間...唉首先黎左個串燒, $88 ,味道正常,但這肉質、這份量....再黎$88 金邊粉, 配料好少, 但味道正常重點令我要寫食評的, 是$88 青咖哩豬!!T。T我從未吃過如此水汪汪的咖哩, 我係咪叫左個青咖哩“湯”? (睇相都睇得出幾晞!真係冇咩咖喱味㗎...)我差d 舉手叫佢俾d 椰漿我自己加, 但我的朋友叫我冷靜.... !!我反覆咁諗,唔通地道嘅泰式青咖喱係咁?!最後,我地當一個冇咩味嘅咖喱‘’湯飯‘’食左去....算1月1日 第一個晚餐完。
睇左食評,於是試呢間...唉

再黎$88 金邊粉, 配料好少, 但味道正常

重點令我要寫食評的, 是$88 青咖哩豬!!T。T
我反覆咁諗,唔通地道嘅泰式青咖喱係咁?!
最後,我地當一個冇咩味嘅咖喱‘’湯飯‘’食左去....算

1月1日 第一個晚餐
完。
串燒

金邊粉

青咖哩......(個白飯我另加$15元的....)

埋單
2023-12-30 41 views
這間泰菜環境不算大,裝修簡單舒服。有個小小的廚房,見到員工即場燒串燒。雜菌椰子雞湯,$98 一煲已經足夠二人份量,充滿南薑和檸檬葉的香,亦帶椰奶的甜,內邊有雞肉及雜菌,濃郁開胃。烤豬頸肉沙律,$88 份量頗多,味道酸酸辣辣,豬頸肉爽口彈牙、香口惹味。豬肝串燒,口感粉嫩。蟹肉炒飯$108, 蟹肉份量頗多,跟蟹子很配撘,增加了口感,飯粒炒到粒粒通透乾身。最後仲有椰汁糕做甜品,十分滿足。飲品推介蝶豆花青檸梳打

豬肝串燒,口感粉嫩。

最後仲有椰汁糕做甜品,十分滿足。

飲品推介蝶豆花青檸梳打

2023-12-27
$200 (Dinner)
2023-12-27 43 views
最近天氣凍左勁多,咁岩同朋友去左太子呢區,太子不嬲出名多美食,我地經過呢條基隆街,見到有間泰國餐廳,望個餐牌價錢很親民,同朋友費是繼續吹風,就一於決定試下喇,一入到去見到有個靚靚迷你聖誕樹,非常有聖誕氣氛。職員個個好親切有禮,令到我地都覺得好舒服既感覺。烤豬頸肉沙律 去泰國餐廳一定要試下佢個豬頸肉,不過今次我地唔想就咁食燒豬頸肉驚太過熱氣,所以今次決定要叫豬頸肉烤烤豬頸肉沙律,估唔到又烤得幾香口,泰式沙律入面包括左有洋蔥、柚子、沙律菜,酸酸辣辣咁,非常開胃。泰式蝦片 果頭話驚熱氣,轉頭我地又叫左蝦片,因為見到隔離枱都有點,見佢地食得咁滋味,緊係要試下喇!一上枱就見到好香噴噴,炸到金黃色,上每一塊都炸到脆卜卜。雜菌椰子雞湯咁凍既天氣緊係要飲返d熱湯,呢個湯真係唔係間間泰國鋪都有,估唔到呢間竟然有。椰子湯好清甜,重有少少辣味,難道分極高,雞肉仲重要係好嫩滑,呢個湯會運用爐仔暖住,令到我地一路飲既時候都會有暖笠笠既感覺值得加分。蝦醬炒飯佢即叫即炒,份量夠大之餘d蝦都重係大大隻架!而且每隻蝦都係爽口彈牙,個飯炒得好惹味,配料亦都十足,絕對無偷功減料。食到我同朋友停唔到口。老板好好人,送左兩個甜

泰式蝦片

雜菌椰子雞湯

蝦醬炒飯

老板好好人,送左兩個甜品俾我地食,兩個甜品唔係日日都有得食,因為整呢兩個甜品要好多時間同功夫,仲要收左工先可以做,真係要好有心機都心情先可以做到!
2023-12-20 54 views
最近很想吃泰國菜,所以又去了一間泰國餐廳。泰式蝦炒飯份量還是挺多的,夠入味,口感比較黏身,有點像炒糯米飯。冬蔭蝦湯冬天想喝點熱辣辣的東西,冬蔭功就比較合適,酸度合適,不過這個比較辣,不能吃太辣的就要小心了。炸蝦片這是送的小食,夠脆,是新鮮炸的。另外還點了2杯飲品和1份甜品,連甜品都是飯😀,這個甜品感覺上比較適合泰國人的口味,因為味道偏甜,有點像在泰國吃到的。飲品的話,泰式奶茶很不錯,雖然少冰,但也不會沖淡味道。

最近很想吃泰國菜,所以又去了一間泰國餐廳。

泰式蝦炒飯
份量還是挺多的,夠入味,口感比較黏身,有點像炒糯米飯。

冬蔭蝦湯

炸蝦片
這是送的小食,夠脆,是新鮮炸的。

2023-12-18 57 views
終於唔係得九龍城先有泰菜,太子新開泰菜餐廳,位置更方便,環境好似返咗泰國,餐廳播着泰文歌曲,泰有情調,位置都好闊落,最重要CP值高,泰好味😋泰北辣肉碎生菜包泰菜必點!豬肉肉碎配辣椒香料洋蔥,加上生菜一齊食真滋味,更開胃,份量十足不馬虎泰式咖喱軟殼蟹農夫包👍🏻👍🏻👍🏻可以話這店招牌菜,大大個香脆農夫包配上椰香咖喱汁,重點不辣,這兩個結合太完美了,如果還餘下醬汁可以配一個白飯進食,哈🤣芒果糯米飯我的最愛,甜品永遠是第二個胃,估唔到12月芒果仲算香甜,糯米飯煙韌的口感一試難忘,必食餐廳職員很友善,仲送咗兩個甜品給我們叫醒😋

泰北辣肉碎生菜包

泰式咖喱軟殼蟹農夫包👍🏻👍🏻👍🏻

芒果糯米飯

餐廳職員很友善,仲送咗兩個甜品給我們叫醒😋
2023-12-14 52 views
今日試試去基隆街一帶搵下有咩好食,估吾到小店林立,咁多野食。入左間泰國餐廳平民價錢,份量超大份。可以話係主打街坊生意 又平又大份環境都吾錯。先叫了兩杯凍泰式奶茶蝶戀花青檸梳打泰奶好濃,重味。烤豬頸肉沙律都相當辣同埋酸,十足泰國食到既沙律。就係鍾意佢酸又辣,開胃。 而且豬頸肉好香。泰式炒金邊粉可以揀蝦或者肉,最後揀左蝦不得不提份量好多,其實可以share 食 而且價錢亦比外面旺便宜一樣是旺角 如果通菜街一帶就可能會貴d 大南街 基隆街就會更抵食。馬拉盞炒通菜都一樣好大碟 而且好有風味。 數個人一齊食,實在正。
今日試試去基隆街一帶搵下有咩好食,
估吾到小店林立,咁多野食。
入左間泰國餐廳
平民價錢,份量超大份。

可以話係主打街坊生意 又平又大份
環境都吾錯。

先叫了兩杯
凍泰式奶茶
蝶戀花青檸梳打
泰奶好濃,重味。

泰式炒金邊粉
可以揀蝦或者肉,最後揀左蝦
不得不提份量好多,其實可以share 食
而且價錢亦比外面旺便宜
一樣是旺角 如果通菜街一帶就可能會貴d
大南街 基隆街就會更抵食。

馬拉盞炒通菜
都一樣好大碟 而且好有風味。
數個人一齊食,實在正。
2023-12-11 50 views
這間泰國菜都挺大,職員更是地道的泰國人,但也會少少廣東話👏🏻餐牌價錢不貴,很親民😚💠泰式魚餅 $58金黃酥脆,外層酥脆,配上泰式甜辣醬當好食,有酸甜的味.💠芒果糯米飯 $48淋上椰奶增添濃郁的口感和甜味,口感煙韌☺️💠蟹肉炒飯 $108蟹肉肉質鮮嫩,炒飯粒粒分明,很軟熟,炒得很香😍口感豐富.💠蝦片 $38金黃色,十分香脆,有少少咸香😙用來配酒飲一流👍🏻💠泰式奶茶布甸 38口感濃郁香甜,布甸柔軟,充滿香濃的奶茶香😽💠Mojito $88清涼爽口,酒味不會很濃,易入口🫶🏻💠Chang Beer $33清爽、口感平衡和帶有少少微苦的,啤酒味不會很強,也是很容易入口😎

💠泰式魚餅 $58
金黃酥脆,外層酥脆,配上泰式甜辣醬當好食,有酸甜的味.

💠芒果糯米飯 $48
淋上椰奶增添濃郁的口感和甜味,口感煙韌☺️

💠蟹肉炒飯 $108
蟹肉肉質鮮嫩,炒飯粒粒分明,很軟熟,炒得很香😍口感豐富.

💠蝦片 $38
金黃色,十分香脆,有少少咸香😙用來配酒飲一流👍🏻

💠泰式奶茶布甸 38
口感濃郁香甜,布甸柔軟,充滿香濃的奶茶香😽

💠Mojito $88
清涼爽口,酒味不會很濃,易入口🫶🏻

💠Chang Beer $33

2023-12-05 55 views
食泰國野唔一定去九龍城,太子都有!今晚朋友帶我嚟呢間隱世泰國餐廳,味道十分正宗!裝潢格調都好似去左泰國cafe咁。上菜前仲有熱辣辣的蝦片食,脆卜卜勁開心。烤豬頸肉沙律前菜先叫一客烤豬頸肉沙律,一食已經知正宗,原因在於佢酸的醬汁調較到剛剛好。豬頸肉烤得好香口。配上泰式沙律必備的洋蔥、柚子、沙律菜等,十分開胃。菠蘿炒飯主菜方面點了一份原個菠蘿炒飯,有肉鬆、菠蘿粒、提子乾、蝦仁、腰果等,口感豐富。雜菌椰子雞湯食泰國嘢必點湯品類!椰子雞湯和冬陰功掙扎左好耐,最後都係點左椰子雞湯,飲第一啖第一個感覺係好椰啊!椰奶味好濃郁,伴隨著小小的酸味提鮮,老闆娘話正宗的椰子雞湯會稍為酸dd,我反而喜歡呢隻味。而且雞肉好嫩滑伴隨雜菌,十分推薦。香蕉煎餅甜品方面點了招牌香蕉煎餅,即叫即整,所以熱辣辣,薄餅煎到好焦香,外層脆脆,中間夾住香蕉和煉奶,呢個配搭雖然邪惡但好好味!飲品方面揀左青檸梳打和熱香茅斑蘭茶,青檸梳打清新,中和油膩感。而我更鍾意熱香茅斑蘭茶,香茅和斑蘭葉配搭好match,飲到淡淡斑蘭香味!呢間隱世泰國餐廳真係好正宗,好適合一大班人聚會食。

上菜前仲有熱辣辣的蝦片食,脆卜卜勁開心。

菠蘿炒飯

雜菌椰子雞湯

香蕉煎餅

呢間隱世泰國餐廳真係好正宗,好適合一大班人聚會食。
2023-12-02 49 views
烤豬頸肉沙律🥗酸酸辣辣好醒胃,豬頸肉又爽口好有泰國風🤩雜菌椰子雞湯🥣估佢唔到咁好飲,椰子湯好清甜,咁樣煮d雞肉仲係好嫩滑,用個爐仔暖住黎飲好窩心。菠蘿炒飯🍍肉鬆同花生都係即時炒,炒飯惹味就唔在講,大大碟又有水準👍🏻泰國蝦片即叫即炸食落口仲係熱,脆到不得之了。香蕉煎餅🍌勁多香蕉餅底煎得好脆好香,一定要食呀⋯⋯泰式奶茶🥤食泰國野點會唔飲😎有佢獨特風味。香茅斑蘭茶🫖一杯好清香嘅感覺,加左蜜糖好甘甜。
烤豬頸肉沙律🥗
酸酸辣辣好醒胃,豬頸肉又爽口好有泰國風🤩

雜菌椰子雞湯🥣

菠蘿炒飯🍍
肉鬆同花生都係即時炒,炒飯惹味就唔在講,大大碟又有水準👍🏻

泰國蝦片
即叫即炸食落口仲係熱,脆到不得之了。

香蕉煎餅🍌
勁多香蕉餅底煎得好脆好香,一定要食呀⋯⋯

泰式奶茶🥤
食泰國野點會唔飲😎有佢獨特風味。

香茅斑蘭茶🫖
一杯好清香嘅感覺,加左蜜糖好甘甜。
Type of Meal
Dinner