2019-08-16 280 views
今日係新城市嗰度行街呢,就見到simplylife入面都有啲蛋糕好靚,個size呢唔會太大, 行過去見到呢個價錢又唔會好貴喎,一百五十蚊就買到個蛋糕喇,但係呢就非常之迷你嘅,就啱曬兩至三個人份量食嘅。今次呢就買咗藍莓芝士蛋糕, 一切開,佢中間呢就有層啫喱嘅,食落去呢就冰冰涼涼,可以中和返蛋糕本身好甜嘅感覺嘅。 值得一提嘅係呢佢呢個蛋糕呢就唔會好味精味,食落去呢就唔會一陣好假嘅藍莓味嘅, 感覺呢都係非常啲天然嘅。 如果行過既朋友,又想食一個細細啲蛋糕,請你自己嘅,我覺得simplylife蛋糕係一個非常之好嘅選擇。

2019-08-09 396 views
近期出現太多令人不開心的事,所以希望找一家好食的餐廳舒緩一下。平時夜晚這裡都需要等很久才可入座,這晚到了8點都還是沒有多少人在等位。今天點了安格斯,升級至套餐。忌廉湯味道很好,安格斯很香,很有牛味。冰茶有淡淡的薄荷味,很清新的感覺。
今天點了安格斯,升級至套餐。
2019-08-07
10 Minutes (Dine In)
$201 (Dinner)
  • 忌廉湯
  • 安格斯
2019-08-09 599 views
難得放假,一朝就奉召陪老婆大人去沙田睇傢俬,所以去HOME SQUARE之前就同老婆晌新城市廣場食個BRUNCH。老婆選左食SIMPLYLIFE!我每次都係ORDER同一個SET,就係食車打芝士煙肉牛肉漢堡($98)。因為真係好好食!  以前重會有半舊大蕃茄的!漢堡大大個,肉厚而肉質又不會老。車打芝士融了在牛肉的表面,令漢堡的味道更豐富。薯條份量也不少,上菜時微溫,皮脆內軟。點一少茄汁就好了。套餐內已包括了一杯飲品! 我諗食過SIMPLYLIFE的朋友都會二話不說咁點杯冰茶。不過今天的冰茶不是西柚,只是普通的檸檬,不過不失吧! 如果你覺得不足夠,其實加多$10就可以跟埋一碗餐湯。如果是晚餐我一定會點的。只是今天不太餓,主菜加飲品可以了。

薯條
薯條份量也不少,上菜時微溫,皮脆內軟。點一少茄汁就好了。
冰茶
2019-08-08
$108 (Lunch)
冰茶
2019-07-27 671 views
今日係禮拜六,想好好咁食一餐輕鬆下。我地兩個就去到Simplylife啦⋯⋯但5:30只有包食未有晚餐。我地只好行下再番去,點知十分鐘前已經有一條隊排緊。好彩我地早左番去,否則都冇位啦。我地坐左係三星牛肉麵對面既邊邊位,好有privacy,又有candle係檯面,好romantic.我見三個人坐係一張二人檯,感覺太迫。每位入座之後,都會奉送一個法包。外面脆硬內面軟棉,好香裸麥味,再搽少少牛油係面更加香。如果怕硬難咬既話,可以加$30要個湯+冰茶/汽水。我棚牙夠實正😁😁可以就咁咬包包,而叫左個沙律。個沙律酸酸甜甜好開胃,有橙,青蘋果,沙律菜。杯茶係可能用紅茶黎沖,入面有a lime wedge and a basil leave. 既香又清新。成件事係好特別。食完個沙律就到主角 — 鰽魚糙米飯。聞落好香茴香味,魚肉軟焾唔爛,皮唔油唔脆但煎得香。應該係因為放係啲汁上面一段時間,個皮都唔脆了。糙米飯並唔係乾身,而係似risotto 果種。初初見到有啲驚會漏,但佢個汁好特別,食得出有鮮味似truffle oil。食落唔heavy超正。上面係artichoke 少少鹹味,脆脆地身。自己加左生磨黑
每位入座之後,都會奉送一個法包。
餐前包
芒果冰茶

沙律

茴香鰽魚有機糙米飯

上面係artichoke 少少鹹味,脆脆地身。自己加左生磨黑胡椒係面,惹味啲。見到啲飯有黑色長型既,煮得岩岩好唔會好硬,有咬口。飯煮到一粒粒,中間爆開左,外殼硬飯身軟,吸收曬啲味道,好正。

蕃茄蟹肉螺絲粉

佢就點左蕃茄蟹肉螺絲粉。佢話啖啖肉,茄汁鮮甜開胃唔會過酸。粉就一般,太林。不過,呢個價錢有啖啖肉真係對得住佢既錢😂 (我只係憶述當時既comment)對我黎講呢隻汁好普通,係我平時普遍食到既味道。
最後,我地一齊分享一件白桃椰子慕絲蛋糕。個cream微甜,蛋糕身係掃左一層糖水有烈酒味道,一層慕絲中間有桃肉同椰絲。面頭既椰子肉好硬好乾,望落靚但食落就⋯⋯要扣分。不過,pecan 脆身,唔錯。成件蛋糕好light又有酒香味,唔會太漏有層次感。

白桃椰子慕絲蛋糕

好想試試其他菜式,好好咁relieve tension.
最後,有個混血waiter好好笑容,我初初唔知個飯好似risotto咁有啲shock,佢即刻拎個menu想同我confirm,attitude好好。另外一位應該senior D, 態度反而差啲,可能對於呢份工已經麻木。
2019-07-27
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
餐前包
芒果冰茶
沙律
茴香鰽魚有機糙米飯
白桃椰子慕絲蛋糕
  • 是日沙律
  • 茴香鰽魚糙米飯
  • Cake
📍🇭🇰 Simplylife Bakery Cafe.It’s time to break!最近見返好耐無見的朋友,來返個平平地的high tea,坐低食返件手工蛋糕,歎返個包,飲返杯茶,輕鬆一下先!.{HK$55 / 另收加一服務費}.🍰 手工蛋糕配自家製冰茶- 無花果特濃朱古力蛋糕蛋糕整得好滑,充滿甜度剛好的朱古力!.☕️ 牛油果醬牛肉漢堡配英式茶-牛油果醬配合有質感的牛肉漢堡👍🏻👍🏻 如果薯條可以多少少就好啦!.但餐廳的服務員就麻麻地,拎件蛋糕又拎錯,等好耐先上菜。
📍🇭🇰 Simplylife Bakery Cafe
It’s time to break!
{HK$55 / 另收加一服務費}
🍰 手工蛋糕配自家製冰茶
- 無花果特濃朱古力蛋糕
蛋糕整得好滑,充滿甜度剛好的朱古力!
☕️ 牛油果醬牛肉漢堡配英式茶
但餐廳的服務員就麻麻地,拎件蛋糕又拎錯,等好耐先上菜。
2019-07-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2019-07-23 451 views
來沙田想吃早餐但是不想吃港式或者是太大份的all day breakfast,那simplylife會是一個不錯的選擇買任一款麵包可以 +14 熱飲 或 +19 凍飲、大杯熱飲,這個價格還蠻划算的,還有內用位置可以坐選了鹹牛肉炒蛋三文治和杏仁牛角包,麵包都是自家現烤出爐,有些拿到手還溫溫的,蠻新鮮的三文治裡的炒蛋很滑,加上鹹香的牛肉和鬆軟的方包,好吃,份量不是很大牛角包上層撒上很多杏仁和糖粉,杏仁薄脆又很香,牛角包表層像是菠蘿酥皮的口感,甜甜脆脆的而croissant本體雖然冷掉,但還是蠻酥的帶淡淡牛油味,不愧是推薦no.1飲料選了冰茶和伯爵茶,就普通
買任一款麵包可以 +14 熱飲 或 +19 凍飲、大杯熱飲,這個價格還蠻划算的,還有內用位置可以坐選了鹹牛肉炒蛋三文治杏仁牛角包,麵包都是自家現烤出爐,有些拿到手還溫溫的,蠻新鮮的

鹹牛肉炒蛋三文治

飲料選了冰茶和伯爵茶,就普通
杏仁牛角包
2019-07-23
星期五午餐時段,門外人頭湧湧,等位等了約十多分鐘,約下午二時入座。午飯時段要等位在所難免,等位絕對無問題。以為店內定必坐無虛席,但留意到有三張檯是空置的,坐下後觀察亦見安排入座效率的確較慢。我坐的位置地下有數處明顯的污積,似是牛油/醬汁乾掉的污積。我只好自己小心點。一行三人,我+3歲女兒+9歲姨甥,所以點了兩份set lunch,一份配沙律,一份配湯。我們一行三人是坐在梳化角位配一張檯子。一張檯子的size,放兩份餐也是剛剛好海爐魚烹調得不錯,但配菜份量比其他分店少了一點。@_@牛油果漢堡正正常常,跟平常吃的差不多,是要等得比較久一點。杯茶比平常的更甜。當我問店員多要一隻小碗和小湯匙,店員回覆:「呢度咪有~」(指着檯上喝完湯的碗和湯匙)#無奈#那是我姨甥使用過的#我知店員不會知餐具是誰使用過我答:「我想要份餐具係比佢用」,並指着身旁的3歲女兒)店員答:「哦~你想要多份(餐具)」然後店員就華麗轉身,完全漠視檯上喝完的湯碗,沒有收走湯碗。#本身店員手上也是沒拿任何東西的#我深感無奈,我曾光顧simplylife很多次,很多時候店員見我帶着小孩,都主動給我小餐具。而少數時候沒有主動提供,我詢

我坐的位置地下有數處明顯的污積,似是牛油/醬汁乾掉的污積。
我只好自己小心點。

海爐魚烹調得不錯,但配菜份量比其他分店少了一點。@_@
牛油果漢堡正正常常,跟平常吃的差不多,是要等得比較久一點。
杯茶比平常的更甜。

我答:「我想要份餐具係比佢用」,並指着身旁的3歲女兒)
店員答:「哦~你想要多份(餐具)」

#我深感無奈,我曾光顧simplylife很多次,很多時候店員見我帶着小孩,都主動給我小餐具。而少數時候沒有主動提供,我詢問時候也是友善地作出回應。從來沒有遇過叫我自行重覆用喝完的湯碗和湯匙。

沙田分店倒是第一次光顧,我也決定不會再去,這樣的服務我覺得要努力改進。如果我去的是茶餐廳,有這樣的服務我會覺得很平常。不過,simplylife其他分店我會繼續光顧的。

2019-07-09 711 views
三點去食個tea唔洗等位就有得入去,入面都幾多人,講左話限時一個半鐘。order左個tea餐$55要加一烤酸種麵包配牛油果蓉,油封車厘番茄,辣肉腸。 青蘋果沙律。跟 熱 茉莉花茶。麵包個到,我以為有「烤」過會係熱熱地不過完全唔熱。唔知係擺太長時間定點。牛油果蓉好足料,比想像中多好多!有d凍凍地,感覺幾新鮮。可能都因為牛油果係凍所以麵包常溫左。不過覺得如果麵包係熱既應該會好食好多。而家就有d普普通通。同埋酸種麵包又食唔出個酸。油封車厘番茄甜甜地,個味道好驚喜。同麵包搭配得唔錯。辣肉腸都ok。但係沙律個到,雖然酸酸甜甜幾好食。椰菜絲好脆好新鮮,但係整體沙律醬偏多,lmao雖然個味幾fresh但係應該就唔太健康。不過我食緊個時係到諗,點解叫青蘋果沙律呢。結果我最後係碗到撩到一條青蘋果。真係一條咁多lol。整體都幾抵食,不過下次會試下其他tea set。但係太多人,環境都幾嘈雜。適合朋友一齊黎傾下計!唔適合一個人chur,唔夠relaxing。hahabtw茶好清香好好飲。
三點去食個tea
唔洗等位就有得入去,入面都幾多人,講左話限時一個半鐘。

order左個tea餐$55要加一

烤酸種麵包配牛油果蓉,油封車厘番茄,辣肉腸。 青蘋果沙律。
跟 熱 茉莉花茶。

牛油果蓉好足料,比想像中多好多!有d凍凍地,感覺幾新鮮。
可能都因為牛油果係凍所以麵包常溫左。
不過覺得如果麵包係熱既應該會好食好多。
而家就有d普普通通。
同埋酸種麵包又食唔出個酸。
油封車厘番茄甜甜地,個味道好驚喜。同麵包搭配得唔錯。
辣肉腸都ok。

整體都幾抵食,不過下次會試下其他tea set。

btw茶好清香好好飲。
烤酸種麵包配牛油果蓉   油封車厘番茄  辣肉腸 。青蘋果沙律
2019-07-09
$60.5 (Tea)
一直都知呢間餐廳的存在,聽聞食西餐入面算經濟,所以去睇戲前去試一試。已經過左Lunch Time,所以食Brunch,望一望個餐牌,百幾銀,有湯有飲品有主食,算係咁。之後就叫左個烤蘑菇忌廉寛麵配香烤雞肉‧野菌,同車打芝士煎蛋牛肉漢堡配薯條,兩個餐都跟蘑菇湯,餐包同鮮果茶。首先講個鮮果茶,係橙鮮果茶,可能我飲唔慣橙味既茶,果陣淡淡既橙味同茶真係唔多夾,可能我飲慣檸檬茶啦蘑菇湯係唔錯,有粒粒蘑菇肉,味道好香,同個餐包外脆內軟,點下個蘑菇湯食,係好食的,值得一讚!但最重要當然係主菜,個車打芝士煎蛋牛肉漢堡,賣相唔錯,但塊牛肉有D乾,味道算係合格,薯條好食,份量黎講都會飽肚。主角來了,烤蘑菇忌廉寛麵配香烤雞肉‧野菌,個名就勁,個麵賣相已經唔多好,塊雞肉「鞋」過我用黎煲湯D豬肉,唔可以話佢冇味,淡味囉。D野菌用醋醃過,我明想做人地黑醋醃野菌,但呢個酸既野菌,配淡味雞肉同寛麵,我只係食到醋酸味,唔得。呢個我比唔合格。
兩個餐都跟蘑菇湯,餐包同鮮果茶。

蘑菇湯配餐包,橙茶
蘑菇湯配餐包
車打芝士煎蛋牛肉漢堡配薯條
烤蘑菇忌廉寛麵配香草烤雞肉
烤蘑菇忌廉寛麵配香草烤雞肉
2019-07-06
10 Minutes (Dine In)
$138 (Lunch)
蘑菇湯配餐包,橙茶
蘑菇湯配餐包
  • 蘑菇湯
2019-07-08 282 views
不知為何美心集團其下的食店往往做到越做越差,不能更好或保持水準,只會每況越下。1)廚部基本常識,個漢堡袋是用來包裹漢堡包來設計,方便食客食用時不用流汁,弄污雙手,但出餐個廚竟然將薯條放係個袋入面?!個包放外面,不知叫人如何拎起食?!浪費個袋兼賣相不合常理!(見附圖)2)本來simply life開業初期個薯條好好食,但現在做到又淋又油,全不脆身!炸食物技巧要重新訓練!3)另外,叫紅茶竟然不跟奶,間直唔知想點??!點講都是間餐廳,呢啲係根本餐飲細節,都會錯!不知所謂。
飲細節,都會錯!不知所謂。

cheddar cheese burger set
2019-07-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2019-06-29 874 views
今日又喺新城市睇早場,又來返呢度食早餐!終於試到蘑菇炒蛋三文治🥪呢份三文治份量細少,朝早食早餐都足夠。優惠價錢$14就可以加咖啡,好抵食~蘑菇炒蛋三文治有我鍾意嘅蘑菇仲加咗少少沙律菜,新鮮好食~如果可以加熱更加好。另外我哋又點左藍莓bagal,如果可以加熱更好。

今日又喺新城市睇早場,又來返呢度食早餐!
終於試到蘑菇炒蛋三文治🥪

另外我哋又點左藍莓bagal,如果可以加熱更好。
2019-06-21 668 views
This cafe is one my favorites , this time , I would like to spend here and enjoy my tea break with my mom, we’ve ordered two sets , both of them are open sandwiches ! In addition , bread in this cafe is super delicious 😋, I’m immersed in it !!!!!!!
星期六到沙田想睇早場電影,谂住想食個早餐。剛巧看到Simplylife 在戲院附近,有breadfast set 😉💕一向觉得Simplylife 的包很高質素,估吾到他們的早餐set可任選你喜歡的包,加多$14/19便可有咖啡或果汁等饮品以供選擇。小妹又有多一個早餐好去處😊😊😊

小妹又有多一個早餐好去處😊😊😊

2019-06-08 682 views
新城市廣場係一個我哋經常會來睇戲嘅地方,咁當然一定唔係星期六日啦因為星期六日呢度全部都係人,非常之難頂。但平日呢就非常之後人流唔算多而且搵嘢食都難搵位,今日去睇戲之前呢我哋就決定輕輕鬆鬆食返個早餐,simply life 嘅早餐最抵就係你帶一份包就可以用一個優惠嘅價錢叫一杯咖啡,其實每一個朝早我哋都好鍾意飲一杯醒神咖啡先至開始我哋每一日。餐廳裏面嘅環境好舒服而且坐緊窗邊範圍有好多自然光入咗嚟,係呢個環境食住呢份早餐飲住杯咖啡感覺非常之正。

2019-06-05 691 views
今日到新城市廣場睇早場,想食少少野先入場。最近就有間SimplelifeSimplelife早餐有個優惠,就係你可以買佢一個麵包就可以用優惠價買一杯即磨咖啡,所以都吸引左唔少食客幫襯。我地揀左個咖啡丹麥酥,個酥皮面加上糖霜口感不錯,賣相都好靚!佢仲有好多包都好精緻。當去拎咖啡時我見原來可以揀skim milk,咁我就問可唔可以轉skim milk 。當時仲有十幾張單先到沖我個杯,但果位員工立即話下次係買包比錢時講嘛⋯⋯睇黎我作為一個消費者做得真係非常錯,我要同果位員工say sorry先掂,btw杯咖啡不過不失,只係冇下次囉 👋🏻題外話,我見好多人都叫個off menu 黑松露蛋三文治🥪,咁多人叫,唔通好好食?