2017-09-20 410 views
雖然simplylife周圍都有 唔算咩好好好特別既西餐 但係佢有一種魔力就係 你腦海永遠都記得佢 今個星期日都唔例外 坐得舒舒服服 又唔貴 又岩食 真係非simplylife 莫屬 等左大概20分鐘就有 我地係門口已經諗好食咩 一坐低就可以order 雖然沙田呢間人流好多 但係所有staff都跟得好好 無漏單 或者miss左你既要求 👍🏻我地都係例牌一湯一沙律 個沙律無青瓜嫁!😆好開心 我見到青瓜就會變到撞邪咁樣 阿熊都怕左我個包就無食啦 因為真係好硬😅我就要左個芝士蛋煙肉漢堡扒 雖然就唔算好多汁會滴出黎 不過又唔會乾爭爭 食左一半已經好飽 因為塊漢堡扒都好厚阿熊就指定要食呢個黑松露手製麵 因為佢食過幾間最終發覺沙田呢間係最好食 佢今次又點會放過Mocha 好飲 不過泡就多左少少

個包就無食啦 因為真係好硬😅

Lunch
芝士煙肉漢堡
黑松露手製麵
2017-09-18 355 views
襯著平日11:30am未到繁忙的午餐時段, 在不用排隊的情況下來到沙田simplylife那裡,享用了一個悠閒的午餐。簡潔的門面,給人清新舒服的感覺。午餐選擇的種類也很多,餐牌列明得很詳細。有餐湯或沙律可供選擇,今天選了蔬菜滿滿的雜菜沙律,加上幾片酸酸甜甜的青蘋果,口感十分清爽開胃。而飲品就選擇了冰茶,冰茶搭配上西柚的香味,很有夏日的感覺。而我選擇了燒鴨胸,炒雜菜,意大利黑醋汁。鴨胸初看感覺不夠粉嫩,還以為烤過了火候,還好吃下去還是肉質細嫩的,炒的雜菜今天是以瓜類和菇菌為主,配上黑醋醬汁真的很不錯。最後必定加$12來杯熱咖啡,為整個午餐畫上完美嘅句號。建議不需加糖和不要攪拌咖啡,直接飲用最為美味。

簡潔的門面,給人清新舒服的感覺。

午餐選擇的種類也很多,餐牌列明得很詳細。

沙律+冰茶

燒鴨胸,炒雜菜,意大利黑醋汁

而我選擇了燒鴨胸,炒雜菜,意大利黑醋汁。

熱咖啡

2017-09-18
$117.7 (Lunch)
沙律+冰茶
燒鴨胸,炒雜菜,意大利黑醋汁
熱咖啡
平日下午茶,想坐得舒服啲。所以黎,平日人唔多。下午茶食物選擇不多,味道不太好。。。。。。包太乾。。。花茶ok服務十分好,很nice。雖然食物一般,今之坐sofa 位所以好舒服。
平日下午茶,想坐得舒服啲。

包太乾。。。花茶ok

2017-09-07
$75 (Tea)
2017-09-10 339 views
餐廳服務質素欠佳,令顧客不能享受用餐。開放廚房旁的侍應大力的分類餐具,呯呯嘭嘭,放枱的侍應同樣很大力的將餐具拋在桌上,不斷製造噪音,如同茶樓。點餐時揮極手都無人應,D侍應企曬係度都望都唔望咁。點菜時侍應心不在焉,講了好幾次菜名都無反應,完全唔知佢聽到定聽唔聽到,落完單之後又係一句都唔會應你。食完前菜又一直無人收碟,明知主菜隻碟好大㗎啦,張枱又細,到上主菜嘅時候就一定放唔到,主菜來左都要等一陣先有人來收碟,但明明好多侍應就行來行去。最後明明叫得一件蛋糕,又唔明點解個侍應拎左2隻碟同3隻叉過來,完全對唔到數,正常一係拎一套餐具,或者就問下要幾多套,我地5個人唔通佢想我地有D拎碟有D拎叉?仲有我地枱後面的一家有BB車,所以我椅背同後面椅背中間通道好窄,D侍應又成日貪方使咁在後面通過,次次都撞咪我度。食物其實都可以,蛋糕好食不過服務真係麻麻,大大降低餐廳質素,下次都不會去這分店,只會考慮蛋糕外賣。
2017-09-10
Type of Meal
Lunch
2017-09-05 372 views
等落波既時候,同先生去覓食一下,但原來好多食店都有開。當然揀間長期要等好耐既黎食啦指定要飲既冰橙茶,叫左兩個lunch set,一個沙律,另一個揀左個較特別既檸檬乳酪湯,都接受到個味道既!松露忌廉雜菌手製闊條麵,超多菇,個汁好香。闊條麵可能本身都係硬身唔太岩我口味,但小小一碟已經飽哂,食哂車打芝士煙肉漢堡,舖上一塊超有heart既蛋,賣相👍🏻塊扒超juicy隔左好耐無食,依舊保持水準。走既時候想買包返去食,但師傅們仲未上班

指定要飲既冰橙茶

$140 (Lunch)
2017-09-03 391 views
尋日4:15 排隊食下午茶,跟住 waitress 同排隊啲人講 4:30 cut brunch menu,冇問題,照排,點知望到裡面有5張吉枱,咁我就問佢點解唔俾人客入去坐既,跟住佢話員工食飯。點知4:35 佢就安排人客坐果幾張枱,咁當然set已經冇,所有野要散叫。其實去得食,預咗要洗錢,但係如果simplylife 唔想客人叫 set,你可以唔 offer,但係唔好用依啲咁肉酸嘅手法 ⋯ 最後5:15 先見到員工開始食飯
2017-09-02
20 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2017-09-01 479 views
simplylife cafe 一直都係沙田既人氣餐廳 ,lunch set $95 包沙律/餐湯、主菜同是日特飲。我同朋友都簡左salad,鮮橙 青蘋果配沙律菜好清新。不過個麵包就差啲喇,又唔香又硬,咬左兩啖就冇食lu。主菜我地分別簡左松露忌廉雜菌手制闊條麵同煙肉青豆嫩菠莱有機糙米飯。平時食開啲意大利飯通常都係忌廉芝士,大蝦/龍蝦,帶子,雜菌,黑松露 依啲咁既配搭多。但依間餐廳既意大利飯配撘就比較特別,有“南瓜栗子有機糙米飯”同“煙肉青豆菠菜有機糙米飯”。意大利飯加入左糙米令口味更好。松露忌廉雜菌手制闊條麵係推介之選意大利麵既麵質好好 口感唔錯。啲雜菌好香。成碟意大利麵都充滿黑松露香味,味道香濃。

我同朋友都簡左salad,鮮橙 青蘋果配沙律菜

意大利飯加入左糙米令口味更好。

松露忌廉雜菌手制闊條麵係推介之選
2017-08-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 沙律
2017-08-20 588 views
第一次光顧係被店舖既麵包吸引,買了三個外賣拎走,價錢中等質素唔錯。今次選擇下午茶時段堂食,3點鐘先可以進店,2點9門口已開始有人排隊了;下午茶時段餐牌沒有太多選擇,麵包亦可以堂食,跟侍應點餐便可不用到門口購買。因為未食午餐,所以一人叫了一個餐再加三個包點,漢堡包個包太乾、薄餅味道唔錯、薯條偏淋身、西柚茶很清新、朱古力鬆餅夠朱古力味但欠了一點外脆的口感;牛角包今次食有少少硬,上次食鬆化一點,整體食物都還可以的,價錢以新城市來說亦不算貴,$200有找。
2017-08-09 801 views
小編一直都淨係識食Simplylife嘅蛋糕,今日經過就決定要買佢嘅蘋果酥泥試吓。首先佢個丹麥酥方面做得好好,即使係邊邊位都好鬆化唔會話硬左一舊野。而且佢蘋果嘅份量都幾多下,每啖都可以食咗好多嘅蘋果粒,而且啲蘋果粒咬落口仲有少少索索聲。不過唯一一個缺點就係,小編覺得佢裏面嘅糖漿實在有啲多得滯,整體偏甜左少少。佢除咗甜少少之外整體來講都冇問題,比起某麵包舖已經贏咗成條街。佢呢個丹麥酥裏面有D吉士醬喺度,食落都OK。不過如果嗰一啖咬得唔夠大啖,就可能會比較難食啲,因為個丹麥酥本身都偏乾少少。要同啲吉士醬一齊食先會比較容易入口,另外如果再夾埋啲草莓一啖一舊嘅話,就更加 Perfect 啦!因為入口會變得酸酸甜甜,而且同鬆化嘅丹麥酥一齊食,唔單止味蕾連個口感一樣都可以滿足到,不過大前提係個口要夠大。之前食過佢哋嘅丹麥酥都覺得唔錯,不過今次就有少少失望啦。今次唔知點解佢哋嘅丹麥酥變淋左,冇咗丹麥酥應有嘅鬆化。佢呢個丹麥酥整體來講你會食到有好香嘅藍莓味,不過有一兩粒嘅藍莓小編覺得好似有少少草青味。佢上面有超級多嘅藍莓睇落十分治愈。雖然佢裏面同樣都有吉士醬,不過佢會再多左啲藍莓醬,所以入口會更加濕潤
蘋果丹麥酥

草莓丹麥酥

藍莓丹麥酥
之前食過佢哋嘅丹麥酥都覺得唔錯,不過今次就有少少失望啦。

今次唔知點解佢哋嘅丹麥酥變淋左,冇咗丹麥酥應有嘅鬆化。佢呢個丹麥酥整體來講你會食到有好香嘅藍莓味,不過有一兩粒嘅藍莓小編覺得好似有少少草青味。佢上面有超級多嘅藍莓睇落十分治愈。雖然佢裏面同樣都有吉士醬,不過佢會再多左啲藍莓醬,所以入口會更加濕潤。
TakeAway
草莓丹麥酥
藍莓丹麥酥
點左個虎蝦扭紋粉,簡直不知所謂,嬲到要特登上黎打食評。成碟粉咬落係硬既,根本就未熟,仲食到d粉。食左幾啖諗緊要唔要同侍應講重新煮過既時候,聽到後邊既客人點左個意粉,同樣係未熟,佢地cancel左張單。就更加肯定個廚房係出左問題,於是嗌侍應過黎,點知個侍應望一望就拎轉面走去第二度抹枱。都算,叫過第二個女人過黎,佢望一望碟野,成碟收走,一句說話都冇講過。咁究竟係幫我煮過定點呢?咁我再叫另一個男侍應過黎同佢講,廚房如果唔係煮緊就幫我cancel佢,仍然係一句野都冇答過我。等左一陣,我地頂唔順同個男人講我要取消碟野,佢就即刻同我講:「吓,廚房煮緊啦喎」,咁點解連續3個侍應都唔同我交代一聲呢?我即時埋左張單,野都唔想再食就走,埋單個陣個男侍應仲要好大力推隔尼個凳,連後邊枱客都問佢係咪發緊我地脾氣。碟野已經難食,仲要食到受侍應既氣,我真係建議大家唔好去呢間餐廳!

Other Info. : 已經去信投訴此餐廳。
2017-07-31
$100 (Dinner)
  • 完全不推介!
2017-07-27 952 views
由第一間simplylife食到依家,沙田開咗我幾次嚟到都冇機會入去,今次係嚟食午餐都一樣.......2:30黎到 同我講要3點先開始入客,要等到下午茶。而家想飲杯咖啡都無㗎 建議大家留意番下午茶時間係3點至5點,無早無遲。
建議大家留意番下午茶時間係3點至5點,無早無遲。
今天早上完結工作,趕在下午場前與友人快吃個生日午飯。選了個中間點,便來到這間不錯的cafe 吃lunch,食物不錯之餘,坐得又舒服,適合兩姐妹聊天。Set lunch 有幾款主菜選擇,湯或沙律選其一,並另配一杯冰茶或汽水。我們二人都要了餐湯,是日餐湯有我最愛的南瓜湯,伴自家出品的法包配牛油。南瓜忌廉湯濃郁幼滑,能吃到南瓜蓉,以淡味的法包沾上濃湯,恰到好處。我點的主菜是煎鰽魚.烤薯.燒意大利黃瓜.芥末籽汁。鰽魚的皮煎得香脆,鰽魚不算滑,個人感覺調味稍重,有點鹹,醬汁的油也偏多了點,烤薯和配菜卻都淡而無味,不至於難吃,但味道確實令我有點失望。友人點的是燒鴨胸.炒雜菜.意大利黑醋汁,燒鴨胸肉質比想像中軟腍;炒雜菜包括有蘆筍和菇菌,炒得香口,加上酸甜的黑醋汁更感開胃,這碟較為好吃。最後我們都點了冰茶,忘記要少甜,喝不慣有太多甜味的茶。反正最重要的是友人滿意,這幾年來都因為分開兩地而未能為她慶生,希望她回港後所有事情都發展順利。

南瓜湯,伴自家出品的法包配牛油

煎鰽魚.烤薯.燒意大利黃瓜.芥末籽汁

煎鰽魚.烤薯.燒意大利黃瓜.芥末籽汁

南瓜湯,伴自家出品的法包配牛油
2017-07-10 1108 views
今日中午同同學去食飯,沙田分店特別多人,但好多都係拎完飛就走左,所以等左半個鐘都入到。平時黎都係食下午茶,今次第一次食午餐。我嗌左雜菌忌廉飯,同學嗌冬陰公飯,兩個份量都係少。不過忌廉飯比較濟,份量少啲都唔怕,唔會過飽。雜菌味濃郁👍🏻唔錯。同學話個飯都好食。兩者賣相都好幾靚:)如果唔太餓,想食個輕量午餐,都係唔錯嘅選擇。其實我最鐘意個果茶,有橙同西柚,個柚好大塊,用飲管吉完,啖啖都有果肉,唔會太甜,清新解渴,好好飲:)

我嗌左雜菌忌廉飯,同學嗌冬陰公飯,兩個份量都係少。

如果唔太餓,想食個輕量午餐,都係唔錯嘅選擇。

2017-07-05 909 views
是日餐湯 - 南瓜湯伴法包:南瓜湯creamy﹑濃郁而且滑溜,仲食到有南瓜蓉,味道不錯;新鮮自家手製既法包亦鬆軟有嚼口。是日沙律:沙律菜新鮮爽脆,配上幾片水果,感覺清新,令人更加開胃。炸魚配沙律和薯條:炸魚既粉漿唔太厚,而且外脆內軟;另採用幼薯條,炸得非常香脆;再配上爽脆椰菜沙律,令人感覺無咁熱氣。車打芝士牛肉漢堡:牛肉煎得剛好,肉質鮮嫩,一咬落去仍有肉汁流出;幼薯條炸得依然出色,香口唔油膩。
是日餐湯 - 南瓜湯伴法包

是日沙律

炸魚薯條

車打芝士煙肉牛肉漢堡
2017-07-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
是日餐湯 - 南瓜湯伴法包
是日沙律
炸魚薯條
車打芝士煙肉牛肉漢堡
  • 南瓜湯伴法包;
  • 炸魚配沙律和薯條
2017-06-23 616 views
大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯 $128Organic Brown Rice with Tom Yum Grilled Pawn and Seafood有d似risotto既感覺 當然講緊個賣相 平時冬蔭公係拎飲湯咁 今次擺落去煮飯個汁度 味道好濃郁 好重泰國既香料香茅味 同埋有少少辣 吃完一兩啖都想飲水 其他例如隻蝦係急凍蝦 相對無咁新鮮同甜 整體感覺似杰身既粥 而且份量唔多 得隻碟大.烤法國春雞. 甘露. 大磨菇. 燒意大利黃瓜 $178Roasted French Game Hen. Carrot. Portobello. Grilled Zucchini 燒雞普普通通 肉質唔算太鞋 肉汁都唔算多 食得過既 而且配料都整得還可以 如果大食既朋友一定唔夠食 因為岩兩至三個人食 一樣都係得隻碟大.小瘦肉覺得面外還有很多水準高既西餐 所以一試便知龍與鳳 只會繼續尋拎更好的
大蝦海鮮冬蔭有機糙米飯 $128
烤法國春雞. 甘露. 大磨菇. 燒意大利黃瓜 $178
2017-06-22
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)