2021-07-26 1090 views
除了「九龍城」以外,「土瓜灣」是另一個受惠於港鐵「屯馬綫」全綫通車的地方,「土瓜灣」以前給我的神秘感覺,隨著港鐵服務終於開通「土瓜灣」而消失,前往「土瓜灣」變得比以前更加方便。當然,如果「宋皇臺」站專門前往「北帝街」的「C」出口也能夠順利建成啟用的話,那麼食客們前往「土瓜灣」「北帝街」或許會變得更加方便。說回今次我在星期六晚上光顧的「東南亞」星加坡馬來西亞菜餐廳「星洲名廚」,雖然食店實際上位於「北帝街」,如果乘客不想透過「土瓜灣站」出口前往「星洲名廚」的話,需要等候「宋皇臺站」「C」出口啟用才行。例如今次我在星期六光顧享用「星洲名廚」的晚餐,就需要乘搭「屯馬綫」前往「土瓜灣」站,然後從「A」出口離開,然後沿着「馬頭圍道」北上前往「北帝街」,才能夠找到「星州名廚」。幸好我來到「北帝街」「星洲名廚」食店店外面的時候,食店裡面的食客實際數目還未算最多,食店裡面又沒有電視機播放節目,令我可以在比較寧靜,又沒有其他食客搭檯的情況下輕鬆享用晚餐。「星洲名廚」作為一間東南亞菜餐廳,「星洲名廚」晚餐餐牌幾乎能夠完全滿足我對晚餐的所有要求,又有「海南雞飯」,又有「咖喱飯」,又有「喇沙麵」,食材應有盡有,

「星洲名廚」作為一間東南亞菜餐廳,「星洲名廚」晚餐餐牌幾乎能夠完全滿足我對晚餐的所有要求,又有「海南雞飯」,又有「咖喱飯」,又有「喇沙麵」,食材應有盡有,讓我不需要望着餐牌陷入「選擇困難」之中。

結果我在「星洲名廚」晚餐裡面望着餐牌一會之後,果斷放棄享用「星洲名廚」製造的「海南雞飯」食品,改為享用「星洲名廚」廚房製造出來的晚餐咖喱飯食品「星加坡咖喱牛腩飯」跟「香茅雞扒娘惹喇沙麵」。

果然「星洲名廚」廚房製造出來的「香茅雞扒娘惹喇沙麵」實際製成品賣相,跟餐牌裡面的圖片幾乎一模一樣,炸雞扒跟喇沙湯麵分開各自另上。至於「星加坡咖喱牛腩飯」裡面的「咖喱牛腩」實際份量也都很多。

反而「星洲名廚」製造的冰凍奶茶飲品「拉茶」造型跟顏色偏向淺白色,跟我之前喝過的馬來西亞「拉茶」深褐色色澤有很大的落差,儘管「星洲名廚」「拉茶」味道也都偏甜,但是感覺味道濃度還是不及深褐色那麼濃厚。

由於「星洲名廚」晚餐「咖喱牛腩飯」跟「雞扒喇沙麵」都有提供套餐,所以「星州名廚」侍應在我點餐時立刻告訴我,我除了「拉茶」之外還可以再選擇多一杯飲品,結果我選擇享用酸味「凍檸水」。

我發現「星洲名廚」晚餐裡面的兩款食品,跟兩款飲品的實際味道,感覺都偏向比較濃厚,「凍檸水」有酸甜味道,至於「咖喱牛腩飯」裡面有辣味,「雞扒喇沙麵」裡面有辣味跟甜味。

至於「星洲名廚」晚餐食品裡面的實際口感方面,我選擇「雞扒喇沙麵」底層裡面的麵底麵條用上粗身「油麵」、米粉互相夾雜的「摻摻」麵。

享用「星洲名廚」晚餐「喇沙麵」,「喇沙麵」食品底層裡面的麵底,如果選擇享用「摻摻」麵的話,就會出現「米粉」、「粗麵」互相糾纏在一起,口感感覺粗幼不一,層次分別的情況。

「星洲名廚」「摻摻」麵條裡面的米粉,把「雞扒喇沙麵」底層的「喇沙」鮮蝦湯底香濃甜辣味道完成吸收進去之後,令米粉裡面的實際味道,都充滿來自「喇沙」鮮蝦甜味跟「椰奶」香味。

「星洲名廚」還在甜辣味道「雞扒喇沙麵」的甜辣「喇沙」鮮蝦海鮮湯底裡面,加入大量「豆腐卜」、「炸魚片」跟半片「水煮蛋」,「豆腐卜」吸收「喇沙」湯的甜辣味後,「豆腐卜」實際味道變得濃厚,十分容易入口。

另一方面,「星洲名廚」安排把廚房已經切件的「炸雞扒」,跟甜辣味道「喇沙湯」「摻摻麵」分開各自另外上檯,令炸至十分香口的「炸雞扒」表面油份不會滲透到「喇沙湯」裡面,令「喇沙湯」實際口感變得太過油膩。

至於被「星洲名廚」廚房炸至十分香脆的「炸雞扒」實際製成品口感,也沒有因為浸淫過「雞扒喇沙麵」裡面的甜辣味道「喇沙」湯底而變腍。
拉茶

所以「星洲名廚」「雞扒喇沙麵」實際製成品在「炸雞扒」裡面滲透出來的油份,沒有干擾「喇沙」麵湯底裡面鮮蝦甜辣味道的情況之下,「喇沙」湯味道變得甜中帶辣,感覺十分惹味。

在我享用完整體味道偏向甜味飲品「拉茶」,跟甜辣味道食品「雞扒喇沙麵」之後,我感覺自己也是時候,開始享用「星洲名廚」裡面的另一款食品「咖喱牛腩飯」。
咖喱牛腩飯

由於「星洲名廚」「雞扒喇沙麵」湯底裡面,實在有太多「鮮蝦」甜味,跟香料辣味感覺非常濃厚的「喇沙湯」,所以我喝完一大碗甜辣味道「喇沙」湯之後,口渴感覺暫時被遏止一段時間,直至享用「咖喱牛腩飯」時才回來。

我還發現「星洲名廚」「咖喱牛腩飯」的實際製成品旁邊,還有擺放一些口感感覺頗為爽脆,味道有少許酸味感覺,有點像「拍青瓜」的青瓜配菜。

至於「星洲名廚」製造的「咖喱牛腩飯」,「咖喱牛腩飯」實際製成品裡面的「牛腩」份量感覺也都十分多,佔據「咖喱」汁裡面很多的位置,甜辣味道「咖喱」汁也足夠配白飯一起享用。

「咖喱牛腩飯」裡面的「咖喱」汁實際辣味感覺不算非常濃厚,相反地我還能夠從「星洲名廚」「星加坡」風味「咖喱」汁裡面食到濃厚「椰汁」甜味感覺。
香茅雞扒娘惹喇沙

至於「星洲名廚」「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」實際口感,本來還算被「星洲名廚」廚房師傅煮得頗腍,但是「牛腩」再被加進甜辣味道「咖喱」汁裡面煮一次後,口感就變得有少許熟成。

結果「牛腩」的實際製成品口感,進一步被「星洲名廚」的甜辣味道高溫「咖喱」汁煮熟熟成之後,就開始透過牙齒撕咬「牛腩」過程裡面,發現「牛腩」口感逐漸傾向熟成變硬了。

或許是我在「星洲名廚」晚餐裡面點餐的時候,同時選擇點「咖喱牛腩飯」跟「雞扒喇沙麵」兩款熟食食品而累事的關係吧,所以無法同時享用兩款食品,令食品實際上太快熟成,口感也稍為受到影響。

要令「星洲名廚」「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」實際口感維持軟腍狀態,又要令「雞扒喇沙麵」的炸「雞扒」實際製成品裡面的口感維持香脆感覺,對於同時點餐的我來說,是不容易完成的任務。

「星洲名廚」本來能夠在短短十分鐘左右時間之內,順利製作完成所有食品跟所有飲品,是一件難能可貴,值得讚賞的一回事,但是要在短時間之內,趁食品最佳口感狀態下享用食品,難度反而增加了。

事實上我食完一大碟甜辣味道新加坡風格「咖喱牛腩飯」,一大碗馬來西亞炸雞扒「喇沙」湯麵食品之後,發現原來時間還是未到晚上七點,感覺自己實在未免在太早時間光顧餐廳和點餐了。

或許下次在前往「土瓜灣」交通變得十分方便的情況下,下次遲一點才乘搭港鐵前往「土瓜灣」,光顧享用「北帝街」「星洲名廚」晚餐也不遲。
2021-07-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$138 (Dinner)
拉茶
咖喱牛腩飯
香茅雞扒娘惹喇沙
2021-03-14 1179 views
突然想吃海南雞,翠華本是不二之選,行經星洲名廚,決心入去試下。走廊只能一個人通過,飯點時間店內客人不多,門口和阿姐點海南雞,阿姐欲言又止卻讓我進去點單付錢。一切正常也沒有等很久,回到家打開一看即刻驚呆,不知是何故竟然給了我白飯,家人就是為了吃油飯才選擇海南雞飯,離譜!雞肉好大陣雪味又鞋,不會再幫襯!各位街坊慎選!垃圾!

雞肉好大陣雪味又鞋,不會再幫襯!各位街坊慎選!垃圾!
海南雞飯
TakeAway
海南雞飯
2020-12-01 1173 views
住在土瓜灣,經常路過這間餐廳,但從沒有進入吃過,我覺得可能係店名令我有少少排斥,由於小妹麻麻星洲米粉,所以一直誤以為這家店舖就是吃這類食物的,再加上門面設計並不是很大方那種,就更無意嘗試。但由於附近餐廳都嘗試過7788,想著橫掂不過6,70蚊,不妨一試,因此就試了他家的招牌海南雞,略為後悔,後悔自己那麼遲才試。湯🥣🌟🌟🌟味道頗為不錯,飲得出冬瓜味,上湯時溫度也剛剛好,但應該加了味精,飯後略為口渴飯🌟🌟🌟飯飽滿粒粒分明,吃得出油香鹹味,但口感偏硬,令小妹感覺多少有些不夠入味主角海南雞🌟🌟🌟🌟🌟海南雞不錯,熟度剛好,雞肉嫩滑,皮厚而脆,輕輕一呡就骨肉分離了,雞中翅也切開兩半,更容易吃,雞骨見紅,雞骨一咬就碎,而且碎骨偏細,吃的時候需多加小心,上的是雞脾飯,略為驚喜,份量也很實在,遺憾的是雞飯一起吃時,雞肉跟飯的融合得不夠好,有點分離感,或許是飯略硬了點,需要咀嚼的力度和雞肉不平衡

湯🥣🌟🌟🌟

飯🌟🌟🌟

主角海南雞🌟🌟🌟🌟🌟

海南雞油飯
海南雞油飯
  • 海南雞飯
2020-10-19 943 views
以前都食過幾次,每一款餐都係越黎越難食,樓面阿姐既服務態度更加係世界級既惡劣,永遠唔會再幫襯,費事貼錢買難受。🙄咖哩牛腩飯 :啲咖哩稀到好似水咁,食落一啲咖哩味都無,成碗牛腩夾雜左勁多肥膏,啲白飯凍到好似冷飯咁,完全唔值咁貴,普遍茶記同快餐店都有水準過佢。豬頸肉叻沙:湯底一啲應有既南洋風味都無,每一啖啲香料渣多到非常影響口感,神奇地見到咁多香料渣,但個湯底又係超級淡,食完仲會好口渴。飲品:試過所有熱飲,無論係熱檸茶、拉茶、咖啡,全部都係白滾水黎,一啲味都無,仲係攝氏100度嗰個,就算杯熱飲放左成餐飯時間,都會辣傷咀。講到服務態度,樓面阿姐就算勁得閒都好,都唔會幫你落單,扮見你唔到。到終於落到單,漏單一定係永恆既定律,樓面阿姐一句唔好意思都唔會講。阿姐同收銀老闆娘態度惡劣到,覺得催單係客人錯,唔催更加係客人自己問題,老馮覺得你俾錢買嘢食,錢一定照俾,但野食/野飲唔一定要俾你食,世界級邏輯。明明叫熱檸茶,老屈你幾次係叫凍檸茶,阿姐落錯單,廚房做錯嘢,錯誤差額永遠係客人買單。收銀仲會成日偷偷地將你張單變貴,借啲依收貴你,唔檢查清楚張單都唔知會俾多左幾多冤枉錢。💸成間餐廳同服務,兩個字,垃圾。

成間餐廳同服務,兩個字,垃圾。

2020-05-28 1222 views
叫左咖喱雞扒飯 飯太硬 🤦‍♂️其他冇咩射別。☹️58$都可以比到咁既飯我 38$都唔食😤主要原因係飯勁硬💩💩💩💩💩💩唔建議大家食 58唔期望啲咩 但至少比正常野食😭 另外點野食阿姐好惡😡😡🤮🤮 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
主要原因係飯勁硬💩💩💩💩💩💩
😡😡🤮🤮
2020-05-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$58 (Dinner)
2020-03-29 1126 views
星州名廚此餐廳出名海南雞飯,雞肥美肉又嫩,雞肉有油香,加上小小黑油,美味無窮,每碟海南雞飯,多數係雞脾位,非常鮮嫩!不過,另一方面,雞油太多,令到啲碗碗碟碟比較油,有啲痴痴笠笠感覺。例湯多數係青紅蘿蔔湯,但我覺得有小小雞味,可能係心理作用,正常應該用豬骨才對!不過,此例湯味道不錯,正常口味。油菜太多油,不過菜鮮嫩可口,爽甜,熟度剛剛好。雞油香飯有黃姜味,不太油而且有雞油香,飯軟硬度適中,彈性不錯,想多添一碗。
星州名廚

例湯

油菜
太多油,不過菜鮮嫩可口,爽甜,熟度剛剛好。

雞油香飯
一入店就比佢啲綠色燈光嚇一嚇,成間餐廳喺午餐時候都幾暗,不過見都多人食,應該都唔差。題外話,其實一間餐廳既燈光都幾影響食客選擇餐廳既第一個觀感。好多老牌既餐龐廳或者冰室燈光都係偏暗,俾人感覺好殘舊同難以親近,希望餐廳可以改善下~椰漿飯嘅基本配置都有,椰漿味幾濃,個人幾鍾意。至於豬頸肉,味道唔錯但偏硬,比較難咬開。最得意嘅係,午餐會送中湯,材料都幾豐富。海南雞飯基本上係東南亞餐廳既「兵家必爭之地」,依間餐廳既水準就一般般。首先講個油飯,油味係有但就無咩雞油香,而且偏硬身,食唔出果種濕潤既油飯香味,至於雞同配料方面╴肉質比較鞋口但未至於好乾好瘦,算合格,至於汁料方面就似係food court水平,整體而然係飽肚合格之作。

豬頸肉椰漿飯

白咖啡+檸檬茶

2020-01-20
$50 (Lunch)
豬頸肉椰漿飯
白咖啡+檸檬茶
2019-10-30 819 views
兩個人晚餐嗌咗兩個套餐,份量略嫌太少海南雞飯($75):麻麻地,普通茶記嘅海南雞飯,唔建議嗌厚切豬扒椰漿飯($60):椰味幾重,豬扒幾好食,肉質乾爽而鬆化,真心值得推介跟餐嘅拉茶($12):太甜,不過味道幾特別
兩個人晚餐嗌咗兩個套餐,份量略嫌太少

海南雞飯($75):麻麻地,普通茶記嘅海南雞飯,唔建議嗌

跟餐嘅拉茶($12):太甜,不過味道幾特別
Dinner
2019-08-28 1058 views
一個人食飯 唔知食乜好去openrice搵下靈感見到呢間介紹幾好 又近屋企一於試下先~入到餐廳清一色都係姨姨服務員個個姨姨都好好禮貌招呼叫你隨便坐我嗌左個海南雞飯 熱檸水個set都勁抵食 有湯有菜仲有野飲姨姨放底碗湯都有講聲今日例湯係咩好細心 都幾多料幾好飲成個set好好彩我個份係雞脾位因爲我好怕食雞胸佢有個選擇係加$8要脾位個油飯好好食 唔會話真係好油雞既份量係四分一隻 肉好嫩 啖啖肉一路食一路聽到姨姨邊做野邊傾計又會記得熟客既口味咁我覺得好親切 好窩心 雖然餐廳佈置唔係好華麗個種但而家香港地人情味餐廳賣少見少以後會多幫襯 支持有心小店
一個人食飯 唔知食乜好

雖然餐廳佈置唔係好華麗個種
但而家香港地人情味餐廳賣少見少
以後會多幫襯 支持有心小店

2019-08-28
$65 (Dinner)
2019-06-05 1037 views
半工讀既生涯真係好辛苦,放工之後咁攰,夜晚都仲要去上堂,上堂之前唔食返啲美食補充一下體力,真係對唔住自己!我哋見距離上堂仲有少少時間,於是我同同學就揀咗呢間食,同埋我哋去嘅時候有位坐,於是就入咗去坐低。我見到餐牌有椰漿飯,因為我未試過,所以就點左呢個餐試吓,餸方面我揀左秘製豬頸肉。而我朋友就揀咗香茅雞扒煎蛋飯。個餐仲附送老火例湯同埋餐飲,都幾抵食!啲返個份量都幾大碟,我哋都食唔晒,個豬頸肉同埋雞扒都好好食,味道好夠,我哋都食到好飽好滿足!

個餐仲附送老火例湯同埋餐飲,都幾抵食!

尋晚專登走入土瓜灣搵食,原定要去既餐廳休息,咁就唯有喺附近睇下有咩好食啦,見到呢間星洲名廚喺網上都幾多好評,一於試下佢!同男朋友分別叫左個厚切豬扒咖哩飯同埋雞扒黑蒜油撈丁,食物一上枱已經令我地嘩左一聲,豬扒同雞扒份量非常大,豬扒名符其實厚切,雞扒足有兩塊。先試試男友既咖哩飯,咖哩唔算太辣但香口,餸飯一流,豬扒雖厚切但一d都唔乾,外脆內軟。至於雞扒撈丁,麵質乾身,我自己本身就喜歡濕濕地既,雖然如此但味道仍然不錯,雞扒同樣做到外脆內軟效果,同為雞扒愛好者既我地都讚不絕口,睇返相先發現我地冇蘸到隨餐附上既醬,睇落應該係醋,不過份雞扒本身都充滿肉汁,所以當時都唔記得左要蘸醬喇~呢間餐廳值得encore,下次試下佢個喇沙先!

呢間餐廳值得encore,下次試下佢個喇沙先!
2019-06-03
$55 (Dinner)
2019-05-01 636 views
I discovered this place upon my colleague's recommendation and now this place is a must-visit every time I go to To Kwa Wan. Make sure to try the thick cut pork chop - it is their signature dish and probably some of the best pork chop you can get in HK. However it can be quite oily because it is fried and some parts of the pork chop can be quite fatty. But hey it's ok to treat yourself every once in a while right? Trust me it'll be worth it.
Trust me it'll be worth it.
2019-03-13 671 views
原本想食個間米線今日休息,所以我地轉場去左星洲👍🏻👍🏻👍🏻 可惜我地黎遲左小小,所以我地5個人要坐逼d, 4人座位🤮🤮 我今次食香茅雞扒撈丁!雞扒好大塊,炸得又香又脆,而且個撈丁又不會太淋,仲有好多菜!
原本想食個間米線今日休息,所以我地轉場去左星洲👍🏻👍🏻👍🏻
可惜我地黎遲左小小,所以我地5個人要坐逼d, 4人座位🤮🤮
Lunch
行行下 突然想食新加坡野食 就上黎搵吓啦碌碌吓就見到依間餐廳 就試試佢啦緊係一入到去就已經有人問我幾多位啦 再即刻比餐牌我睇比起平時餐廳啲職員呀 點會咁有禮貌咁有耐性問你呀 係都等你自己搵位啦 我就揀咗好耐 因為響餐牌上嘅野食都好吸引咁我就叫咗半隻海南雞 一份雞翼 同埋一杯熱檸水啲野食都好快到 先講講果半隻海南雞 一個人食岩岩好 多肉又夠滑 雞皮又唔肥 我一開始無點三色醬食嘅 都好夠味 最尾我就試埋用個醬 只可以講係畫龍點睛嘅效果 今次我揀咗白飯 下次再去 一定要試油飯 一定會令成個晚餐效果更上一層樓之後到個雞翼 有五隻 唔須多講 三隻字 香,脆,嫩 講真 叫咗白飯嘅我 啲雞油流晒落啲飯度 淨咁食個飯都食得晒 比個建議大家:我望到隔離台啲人叫嘅野食 啲量都好多 下次去一定要同一家人/朋友去 可以叫多啲野分享一齊食
行行下 突然想食新加坡野食 就上黎搵吓啦

之後到個雞翼 有五隻 唔須多講

比個建議大家:
Dinner
2019-02-02 568 views
前排有一晚放工之後去咗位於土瓜灣北帝街嘅星洲名廚食晚飯。叫咗一份咖喱豬扒餐,跟餐會有一碗例湯及一杯嘢飲,我就揀咗熱咖啡。豬扒好厚切,外面炸得香脆,入邊肉質嫩滑肉汁豐富 juicy,咖喱本身加左少少比較有特色嘅香料,令咖喱食落輕輕帶少少苦味,都幾特別,我自己就好鍾意。個例湯亦都好好味。咖啡係新加坡嘅白咖啡,白咖啡苦澀味比一般嘅咖啡輕。這杯白咖啡都幾濃郁,我就覺得幾好飲。雖然呢個餐要$60,不過我就好鍾意呢度嘅食物同咖啡嘅味道,尤其係豬扒,真係烹調得好好。所以我會再嚟幫襯。
前排有一晚放工之後去咗位於土瓜灣北帝街嘅星洲名廚食晚飯。

個例湯亦都好好味。