2014-09-14 2225 views
大中華D食物普遍都幾貴,一碟少少地都要40蚊以上,不過星期一至五都有個set lunch A,B,C,通常A,B會系飯類,C就系炒粉面,30蚊又有飯/面,又有令湯,真系五錯架!圖中系當日既set lunch C 車仔炒面,D料好足,五會好油膩,正,好岩上班一族食,不過男仔可能會五夠食......而果湯都幾清甜,五會太過多糖,試到甜系來自蔬菜既,好正斗~
車仔炒面
2014-09-05
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
車仔炒面
  • set lunch
2014-08-12 1923 views
剛在伊利沙伯醫院做完產檢,本打算吃得清一點,試試附近在內街的素食餐館。入到餐廳,只有一名員工招呼,可能因為約中午11點多的關係,其他員工都已外出用膳。那位員工的態度真的比較差,不太願意招呼客人。午餐點了老公至愛的琵琶豆腐及勝瓜雲耳磨菇炒百合,一碗白飯及一碗糙米飯。琵琶豆腐味道有點像臭豆腐的味道,伴碟的西蘭花偏硬;而勝瓜雲耳磨菇炒百合的磨菇已變味;糙米飯則偏硬。我真的不會推介比年紀稍長的親戚朋友,偏硬的食物他們肯定吃不下。
2014-08-09
$90 (Lunch)
2013-12-28 2262 views
放工之後來吃少少東西 。過了半價的下午茶時段,只好看看有些什麼平平地的吃吃,過下口癮便算。樣樣都是幾十元的大菜,找遍餐牌終於給我找到一道名字頗為富玩味的三娘餃子($48)。呀差點忘了原來這裏是有收茶芥加一的,那茶是玄米茶還不錯,還「附送」一兜沙律醬小蕃茄,好使餃子未上來之前先吃一點開開胃。那個餃子呢分量也不少,一盤有十隻,伴以醋汁食用。裡面的餡料有各式的蔬菜和豆腐,味道都不算差,但與市面一般中式齋鋪的食物一樣,吃完感覺還是滿口味精的。埋單60多元,真是無下次了。

埋單60多元,真是無下次了。
$63 (Dinner)
2013-12-01 1819 views
其實一直以來我都是一個肉食愛好者, 喜歡大大件的燒牛肉吃個肚臍凸出; 又是遠吃化口油甘的燒燉豬腩; 甚至炭燒蜜香的風鱔叉燒, 我都無一抗拒, 通通去無全清。可是可能人都開始大了 (不單年紀, 還有肚腩), 所以偶爾也想選擇食素。一來間中素一下, 有助腸胃; 二來我覺素的氣氛令人心境平和, 無容乃大, 多了一份包容氣度, 減低不必要的戾氣。這天與親愛的友人在街上走走吃, 走到街上找食, 我永遠都顯得優柔寡斷。因為我喜歡試不同的餐廳, 但又總拿不定主意, 而又總覺得很多餐廳不合心水, 所以通常也會在街上消耗很久。這次忽然想起吃素, 可以說是心血來潮。就在這一剎, 忽然想起了這家之前幫襯過的素菜店。之前因有朋友喜歡吃素, 介紹一起來這裡食飯, 當晚感覺十分良好, 所以這次到來心中已略略有數。餐廳精於製作不同款式的素菜, 而且造功精美仔細, 賣相仿照真的肉類菜式而做, 感覺也十分相像。剎眼看餐廳餐牌, 還以為去錯了平常小菜館, 煎炒煮炸, 素菜燉肉的名字都有。最後選擇與親愛的友人一飯, 兩菜, 一湯, 吃畢全餐。小菜上桌之前, 前菜來了一碟東西, 口感似蓮子但外形比之細粒一點, 中間無芯。實肉
最後選擇與親愛的友人一飯, 兩菜, 一湯, 吃畢全餐。小菜上桌之前, 前菜來了一碟東西, 口感似蓮子但外形比之細粒一點, 中間無芯。實肉清爽而帶微苦, 味道不吸引, 但挺有新意。
第一個來的小菜是芝麻雞, 外形仿似芝麻手撕雞的樣子, 其實是用上豆乾而做成。外層鋪滿芝麻, 而質感軟淋如真的手撕雞肉。芝麻亦顯得十分香脆惹味, 仿雞肉咬下, 雖沒有肉質一絲絲組織, 但口感已很像樣, 再上燒汁味道的汁醬, 效果很不錯。
第二個小菜是炸大腸, 不是真的炸大腸, 同樣是以豆造。不過質感卻跟之前的芝麻雞不同, 口感質地硬一點而更有嚼勁, 外皮可是像大腸皮般炸乾。雖然口感不脆, 但感覺依然特別。蘸上甜甜酸酸的醬汁, 味道質感更加相似。
而我們兩人也分享一個羹, 趁秋天時分, 來個蛇羹吧! 但其實這個蛇羹, 四季都有供應。內裡沒有雞肉, 沒有蛇肉, 只有木耳絲, 豆腐絲, 表面放有菊花片。紅燒茨下, 味道大致相近, 可是口中質感差一點。茨漿推得也算滑, 不太稠, 口感也可以。
而除了兩菜一羹之外, 還有一個泰式炒飯。炒飯用料包括一粒粒的辣椒, 雞蛋, 蔥, 紅蘿蔔及素魚旦。吃下, 油不多, 可是飯粒鬆鬆。感覺惹味, 辣椒香而有辣味刺激, 而且咬下粒粒爽口。素魚旦有彈力, 質感似是龍蝦丸樣子。與飯粒混合, 口中多一種彈性感覺。整體的泰式炒飯, 香辣而感覺不錯。

整體來說, 餐廳的煮功及味道都很不錯。對於我這個只偶爾吃素的人來說, 這是個齋心不齋心的美妙選擇。然而這裡實在有太多不同花樣的素菜選擇, 一下子也未都滿足心中的慾望, 只好下一次又再來吧!!
2013-11-19
$120 (Dinner)
  • 芝麻雞
2013-11-26 1259 views
星期日媽咪生日, 在11月頭已經預早訂位, 我訂了9位並通知了有小朋友,侍應說沒有問題, 隔一星期我再致電查詢可否留旦糕,當時侍應說當晚要2個鐘頭後交枱, 我回答她我有小朋友, 未必可以咁快交枱,她說有需要就要交。當日7:00晚上去到, 鋪頭上仍然好多吉位, 直到我埋單9:30仍然未FULL,我覺得可能是例行公事,必定要講交枱時間。講回食物, 我覺得只有餃子, 面包焗飯好食, 其餘的都很普通,比較差的是脆鱔,是淋的, 不是脆,南瓜煲太稀。服務方面, 我們9個人, 早時來了4位, 打算叫侍應開多壺茶, 她回答要等齊人先開給我,真的俾佢吹脹。

Other Info. : 這間鋪是素食, 應該廣結善緣推廣開去, 但今次的經歷, 好難再光顧
2013-11-24
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 面包焗海鮮飯
每到初一, 十五都會抽時間陪女朋友食素, 而食過九龍咁多間齋舖, 最喜歡就係大中華, 年紀大了, 不再像以前餐餐肉, 間中吃素, 感覺好像健康點, 講老實, 真正的齋菜我又不太喜歡, 反而現時這些FUSION 素菜式就合我口味, 滿足到我質感, 味道上要求, 同時亦不乏健康.有朋友說你食這些什麼仿豬扒, 仿大腸, 倒不如吃真的! "老友, 有額至得GA! 仲後生咩? 鬼唔知真GE好食咩!"呢日剛好舊曆十五, 我, 女朋友同友人一行8人訂了枱, 因為女友經常到此店, 而其它朋友亦未試過.所以全程由她來發板:餐前必點之選, 陳醋木耳真的非常醒胃, 完全為之後的一輪菜式打開序幕!  跟外面茶餐廳吃的沒倆樣, 有些不同的是較少油乾身!外表好清新好吸引, 一道頗考手工菜或. 味道亦不錯, 簿簿粉皮包著很多不同的南瓜, 翠玉瓜, 木耳及一些素件, 再以青瓜片做底及加上芡汁. 非常清新!極力握介, 蕃茄鮮甜, 內有雞脾菇粟米再以沙律鋪面焗, 再灑上紫菜碎, PERFECT!很好吃的芥末骨, 大豆纖維弄得像咕嚕豬肉般, 究竟為什麼大豆纖維可以化成這麼多不同的肉食味道, 有趣神奇!食咁多不同的素食, 這

有朋友說你食這些什麼仿豬扒, 仿大腸, 倒不如吃真的!

所以全程由她來發板:
日式雜錦炒烏冬

跟外面茶餐廳吃的沒倆樣, 有些不同的是較少油乾身!
翠肉石榴球
御前一品丸子燒
生炒芥末骨
酥炸紫菜鵝肝卷
食咁多不同的素食, 這一道菜是我吃過的最好的, 裡面的茄子, 紫菜及菇混碎來再炸, 質感比蠔來的沒什分別吧!
白汁海皇麵飽焗飯
嘩! 一個麵包包住一個咖哩素炒飯, 面頭再加上一個白汁海皇焗, 真係無得頂, 但叫呢個飯已經可以填飽2個人了!
肉丸雜菜煲
素肉丸質感一般. 貪佢有雜菜及新鮮.
棒棒芝麻雞
素雞棒滿佈芝麻炸起, 再配這個甜酸醬, 一定為這些喜歡香口的朋友帶來喜悅, 不過我就覺得熱氣了點!

根本上8人是解決不了以上菜式, 所以一友人亦將之打包帶走, 再食埋附送的糖水, 真的無話可說了!

再加上女友有9折咭, 埋單每人都唔駛$100, 非常抵食!
2013-08-21
$90 (Dinner)
御前一品丸子燒
生炒芥末骨
酥炸紫菜鵝肝卷
白汁海皇麵飽焗飯
2013-08-11 845 views
路過佐敦,見這間吃新式素食的,於是入去一試。正值下午六時,甫入門口見很多枱都留了位,我們數人沒有訂位,侍應告訴我們限吃個半小時,心想個半小時已足夠,我們當然沒有問題。看餐牌亦算清楚,推介食物有圖片,於是點了數味菜式。茶介沒有選擇,茶看上去似綠茶,喝下去有點米味,打開茶壺看看,內有乾坤,有個金屬隔篩的物體,又幾特別。  不消十分鐘,「日式雜錦炒烏冬」及「雙色魚刺身」一齊上枱。前者與一般的炒烏冬頗相似,此類菜式是較難有驚喜的,特別的是那隻碟成窩型,一邊高一邊低的,很似一張吧椅,味道可以。 至於「雙色魚刺身」賣相是相當吸引,有檸檬及醬汁相伴,我最愛是那種青菜,有種青新的感覺。刺身是涼吃,質感較爽,味道不濃;但我落得太多檸汁,反而破壞了刺身的味道,清吃應會更好。  再等了十五至二十分鐘,「百福海參煲」及「東坡肉」終於上枱。「海參煲」似一般的雜錦煲,卻沒真正海參煲的「重口味」,雖沒太大特色,但卻合清淡的原則。那個「東坡肉」賣相一流,廚師將之切成三乘三共九格之東坡肉,配上用叉去拮,又幾周到。東坡肉有三件西蘭花伴碟,肉身分上下兩層,口感質料都不同,上層似燒肉,下層似麫根,味道配合得很好,我給這味菜很
路過佐敦,見這間吃新式素食的,於是入去一試。

綠茶

茶壺

雙色魚刺身

日式雜錦炒烏冬
 再等了十五至二十分鐘,「百福海參煲」及「東坡肉」終於上枱。「海參煲」似一般的雜錦煲,卻沒真正海參煲的「重口味」,雖沒太大特色,但卻合清淡的原則。那個「東坡肉」賣相一流,廚師將之切成三乘三共九格之東坡肉,配上用叉去拮,又幾周到。東坡肉有三件西蘭花伴碟,肉身分上下兩層,口感質料都不同,上層似燒肉,下層似麫根,味道配合得很好,我給這味菜很高評價。

百福海參煲

我們正打量會否有糖水送,待應見菜式吃罷急急幫我們收起菜式的碗碟,並主動問我們要唔到糖水,心想待應都幾醒目,想儘快做下一轉。糖水當然沒有選擇,是最常送的紅豆糖水,但驚喜的是內裏竟然加了西米。
紅豆沙

結帳每人約九十元,尚算經濟,我們一小時內便吃罷此餐,真是有點急,差點連用手機拍照及簽到的時間都不足夠;下次如果能慢慢吃便很好!
Other Info. : 喜歡清淡的朋友會喜歡,愛「重口味」的則否。
2013-08-11
$90 (Dinner)
2013-08-10 575 views
最曉食通常在吃素日子都會躲在家自行煮菜便了事。但今天適逢初一,男友又想相約。難得他又不介意陪我吃素菜,便到此一試。叫了兩道菜。第一碟沒有拍照。是一碗麵食,粗麵上鋪有粟米,芽菜,炸魚塊的。味道不會差,尤喜歡其魚的質感與味道。有海苔圍邊,所以有那種魚的味覺。另一道菜,是白汁雞皇麵包飯(?),不太記得名字了…最曉食之所以對這麵包飯十分有興趣,其實是因為想試試鹹味,而又高高厚厚的麵包堡。幸好當初叫麵食時有想過這碟菜份量應該非小。故只點多一碗麵食。果然,菜上桌的一刻,真令我倆有點嘩然。外表十分吸引。菜放在四角,有點綴的作用。令雪白色的堡壘有青草相伴。麵包堡的表面鋪滿哄得金黃的芝士。我倆的口水已不自覺流。麵包厚厚的。用刀一切,內裡的煙接著湧出來。內裡的飯,像是用星洲炒飯的味道。而鋪面的又像是蟹柳味的海鮮齊。表面的芝士份量也算多,而且烘得剛剛好。整個麵包飯外表高高的,份量也很大。兩個人吃實是有點吃力,要出盡九牛二虎之力才完成。但味道真的不錯,最曉食建議多人點會較好。
最曉食通常在吃素日子都會躲在家自行煮菜便了事。
但今天適逢初一,男友又想相約。
難得他又不介意陪我吃素菜,便到此一試。

叫了兩道菜。
第一碟沒有拍照。
是一碗麵食,粗麵上鋪有粟米,芽菜,炸魚塊的。
味道不會差,尤喜歡其魚的質感與味道。
有海苔圍邊,所以有那種魚的味覺。

另一道菜,是白汁雞皇麵包飯(?),不太記得名字了…
果然,菜上桌的一刻,真令我倆有點嘩然。
外表十分吸引。
菜放在四角,有點綴的作用。令雪白色的堡壘有青草相伴。
麵包堡的表面鋪滿哄得金黃的芝士。
我倆的口水已不自覺流。
白汁雞皇麵包飯
麵包厚厚的。用刀一切,內裡的煙接著湧出來。
內裡的飯,像是用星洲炒飯的味道。
而鋪面的又像是蟹柳味的海鮮齊。
表面的芝士份量也算多,而且烘得剛剛好。
整個麵包飯外表高高的,份量也很大。

兩個人吃實是有點吃力,要出盡九牛二虎之力才完成。
但味道真的不錯,最曉食建議多人點會較好。
2013-08-07
白汁雞皇麵包飯
2013-01-29 477 views
其中一位朋友要食素, 諗起哩間有新式素食, 就決定訂位試下打電話BOOK枱時梗係問定有咩要留定先有得食, 店員介紹椰青盅湯(個名唔太記得),$38一個, 我諗住可能好細個, 洗唔洗一人一個, 但又怕唔好飲, 最後留左2個(我地4個人) 好采只係留2個, 4個人每人都可以飲2細碗, 不出黎已經好香椰子味, 味道好清香, 因為冇肉始終唔會話好甜, 但我地都好鍾意係門口見到張相好似好吸引, 係用菇整既, 但唔係太覺得有陳皮味哩個三色椒裡面有苦瓜, 我本身唔係太鍾意食, 但都食到, 佢冇出面XO醬炒果D咁野味, 可能始終食慣有D肉味個樣我以為係茄子, 一入口勁似食緊魚, 個汁酸甜適中可以叫碗白飯送都得味道似玉子豆腐, 加蔥煎香外層, 又香又滑最後講下哩杯茶, 應該係玄米茶, 襯熱飲好香架, 不過個茶壺設計真係差D, 好易倒到成枱都係, 就算好小心都會倒瀉每款食物都感覺好用心, 唔係食素既人都可以一試
其中一位朋友要食素, 諗起哩間有新式素食, 就決定訂位試下
味道似玉子豆腐, 加蔥煎香外層, 又香又滑

每款食物都感覺好用心, 唔係食素既人都可以一試
2013-01-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2013-01-06 312 views
一個月總有2-3次到來午餐, 因為是一個價值 $34套餐, 有茶、湯及一個飯/粉/麵, 食完一定滿意及飽肚, 最緊要是健康。茶: 總之是好味及有茶味的綠茶。冬瓜紅蘿白湯: 好清不太咸, 每次都有料, 但還是喜歡飲他的猴頭菇湯, 可惜這天遇不到。海鮮炒烏冬: 有仿蝦, 蟹柳, 仿真度極似, 烏冬入味, 色香味俱全。近來連午餐都好多人, $34 真的抵食, 份量不少, 又不會趕客。

茶: 總之是好味及有茶味的綠茶。

2013-01-03
$34 (Lunch)
2012-12-26 250 views
平時午餐的$34特價套餐連湯連茶已經覺得好抵食, 今次帶班對食有所要求的朋友試試, 起初聽話食齋加地點已經唔吸引, 最後都係來試試, 結果是:選口不絶 !! 當中有孕婦、小朋友, 個個都接受:淮山粟米粥:平時粟米粥就食得多, 加淮山真係秘一次食, 一大窩來到陣陣飄香, 准山可見一塊塊, 但放入口有即溶感覺, 真係好奇妙, 第一道菜已經吸引住各朋友。棒棒芝麻雞: 一條條滿是芝麻, 小朋友已急不及待,熱哄哄, 食落去有少許雞味, 口感好似, 但不及芝麻香蓋過, 雖然是炸的, 但不油膩, 朋友開始研究。中華豆腐: 不是普通豆腐, 而是用雞蛋整的豆腐, 外觀是一個方塊, 面是豆腐層, 內是雞蛋香味, 第一個感覺反是有益健康, 附以一條條青菜, 食完炸嘢再食返蒸餸, 又是另一風味,這個餸不是易做的。酸甜魚塊: 朋友問:係唔係真係魚呀 ?有魚的鯹味, 仲有魚的口感, 酸酸甜甜好合大家胃口, 去到這裡, 朋友話: 這裡的餸真係魚有魚味, 雞有雞味 "炸春卷: 一般齋舖最普通, 但這裡應是即叫即炸, 論顏食不是千年油, 內裡材料豐富包括木耳絲, 配合簡單的生菜, 脆口。馬來金不換炒飯: 少少酸甜, 菜

馬來金不換炒飯: 少少酸甜, 菜粒多, 唔錯 !

壽包: 內是蓮蓉, 即叫即蒸, 軟滑, 小朋友一個可以食三個。

平時食齋都會食到好多油, 這裡就罕見, 真係每道菜都好好食, 近來連平日的午餐都多左好多人來光顧。
2012-12-15
$80 (Lunch)
Celebration
Birthday
2012-09-11 237 views
同事順利申請做公務員,自然要食餐飯去慶祝,也是為他送行,在選定了日子後發現正好是農曆十五,有同事需要吃齋,因此很難得地食齋菜,嚐一嚐新事物。不過口裡說吃齋,身體很誠實,在選這間店時已經知道不是那種青菜白飯的齋菜,是新派可以"大魚大肉"那種,畢竟我們都是齋口不齋心的食肉獸。在門外等安排入座時看一下菜單,媽呀我是去了大排檔嗎?都是葷菜來的。結果我們點的幾乎都是"肉類",但仍然自我感覺良好。點潮式鵝片時店員說我們人多需要點兩份,所以是雙倍的。鵝片帶粉紅色,外皮是潮州滷水顏色,咬下去帶點煙韌倒是有點像鴨胸,不特別好吃但算是穩陣派。生炒芥末骨用了黃芥末來烹調,佛堂齋菜的話大概不會有這調味,芥辣也要歸納為辛類吧。雖說是生炒骨,但沒有把骨頭也像真出來,所以應該像咕嚕肉多一點。用了黃芥末味道自然帶點辛,不過是香多於辣的,齋肉的咬口跟豬肉真的一樣,有點像豬展肉,配以黃芥辣實在不錯。薑蓉翡翠苗是全晚最像齋菜的齋菜了,就算知道一路吃的都是齋,心理上不吃正式的蔬菜還是有種罪惡感。豆苗很多時在沙律吧吃到,所以對我來說炒不炒其實沒所謂,是晚幾道菜都有菜苗伴碟也都夾來吃,當然炒過的會更香更有鑊氣,未炒的始終帶一點草

鵝片賣相似鴨胸
恰如豬展芥末骨
薑蓉翡翠苗是全晚最像齋菜的齋菜了,就算知道一路吃的都是齋,心理上不吃正式的蔬菜還是有種罪惡感。豆苗很多時在沙律吧吃到,所以對我來說炒不炒其實沒所謂,是晚幾道菜都有菜苗伴碟也都夾來吃,當然炒過的會更香更有鑊氣,未炒的始終帶一點草青味。
豆苗大份鑊氣有
陳皮菊花蛇羹看到有點驚訝,原來齋菜連蛇羹都做出來了嗎。再看其他羹類沒有比這更吸引就選它,假如同樣有蛇的功效,那過了十二點就要吃肉了呼呼呼(請自行理解)。但這蛇羹有點稀,味道有點苦,那種苦是苦澀那種味道,而且挺強烈,個人認為是菊花的緣故,然後加了醋下去就比較好一點。
蛇羹帶苦略為驚
這個沙嗲羊肉串如果放在真貨的旁邊,其實也不可能分得出來,真的和真貨沒有分別,當然不會有羊羶味不然會很可怕。吃起來的質感亦像瘦肉,加上不濃烈的孜然粉味道,有如大陸串燒的風味。而沙嗲醬味道亦不算濃,如果有多花生碎則會更吸引。
孜然羊串可亂真
雲耳蒸雞煲仔飯沒有大排檔那種滾熱辣風味,也沒有飯焦,不過這裡是吃齋沒理由要求太過。這蒸雞肉質如冰鮮雞,一層層肉的,但味道卻比冰鮮雞更對辦,吃素雞反而食雞有雞味,這實在有點搞笑。米飯不軟不硬亦不過黏,自從家中換了新飯煲後也很久沒吃到這種剛剛好的白飯了。
煲仔滑雞勝冰雞
棒棒芝麻雞有點像小食脆麻花甚麼的感覺,咬口鬆軟不夠實,感覺有如炸海綿,外層脆而裡面鬆,當然我沒真的吃過炸海綿。雖然有芝麻香補救還是不怎吸引。如果要我改加的話,我會加麥芽糖快炒兜亂。
棒雞怪異極怪雞
東坡肉賣相十分古怪,是最不像真的一道,光是色澤已經不像了,外表又有如泥膠堆砌而成,完全不吸引。吃下去的口感很韌,是豆腐乾的質感,醬汁亦不是東坡肉那種帶甜的,濃厚的醬汁,味道亦怪怪的,是晚最差的一道。

鮑魚刺身也和鵝片一樣是雙份的,其外表不太討好,有點像罐頭鮑片的樣子,口感爽帶滑不怎麼好吃,反而是伴碟的菠蘿清甜多汁更吸引。
鮑片無味菠蘿優
鑊仔清宮炒糙米上菜時已聞到很香的鑊氣味,比起煲仔飯還更吸引。裡面有"蝦"有"蟹",那蟹應該是扮晒蟹的蟹柳,味道上很像。而糙米大概是有其先天優勢,所以粒粒分明的情況很突出,格外好吃,很少吃到這麼好吃的炒飯。
鑊仔鑊氣勝同儕
鎮江脆鱔自然是用鎮江醋煮成,色澤帶黑剛好顯得齋鱔更像樣。齋鱔的質感比起真鱔略欠爽口,但也算接近的了。鎮江醋的控制不錯,有其香和酸,而又未去到濃烈的程度,有時在外吃鎮江骨可是能酸得難以入口的。
鎮江鱔酸而不搶
芝士魚米包像章魚丸的樣子,烤焗成微金黃色長相蠻不錯。麵包做得軟熟好吃,裡面的芝士軟心味道夠濃,且夠熱令軟心都融掉,媲美麵包店的出品。
芝包鬆軟有芝味
香酥鵝肝卷外層是一大塊紫菜,就像小老板那種炸紫菜,吃起來索索聲。裡面綿軟的口感是芋泥所形成,味道帶微甜很不錯。不過這種做法要小心餡料的溫度,就算放了一段時間,還是熱得差點被燙傷。
酥脆鵝肝極誘人
最後附送綠豆沙糖水一碗,裡面沒有放臭草少了香味,味道沒有很甜,屬正常水準。

一般食肉獸聽到齋菜也覺得太齋不想吃,但今次吃過後又真的不覺得不受食肉獸歡迎,間中吃一次齋對身體好呢。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
恰如豬展芥末骨
鑊仔鑊氣勝同儕
酥脆鵝肝極誘人
  • 生炒芥末骨
  • 鑊仔清宮炒糙米
  • 香酥鵝肝卷
2012-09-02 72 views
好耐好耐以前呢間大中華素食係叫大自然素食,自從改左名之後都冇幫襯過啦!見諗唔到食咩,就入去試下啦。本來想叫猴頭菇,但比佢個咖哩南瓜牛肉煲吸引左,咁就叫佢一個Set Lunch A 同咖哩南瓜牛肉煲。冬瓜紅蘿蔔湯,好淡冇咩味,個茄子鮮竹粒飯有小小油,但味道都唔錯。入面有茄子豆腐同麵筋,之後就係咖哩南瓜牛肉煲,牛肉?牛肉?牛肉?唔係素食咩?點解會有牛肉?!食落去真係好似牛肉啊!我係咁問媽仔,真係唔係牛肉咩?真係咩?但真係好似啊!我真係以為自己食緊牛肉!媽仔話可能係係菇類。個咖哩汁都幾好味,D南瓜都OK!呢個用黎送飯幾一流。其實佢個MEUN都仲有好多野幾吸引,但係2個人得2個肚,哈哈哈。就留返下一次啦!
好耐好耐以前呢間大中華素食係叫大自然素食,
自從改左名之後都冇幫襯過啦!
見諗唔到食咩,就入去試下啦。
MEUN
本來想叫猴頭菇,
但比佢個咖哩南瓜牛肉煲吸引左,
咁就叫佢一個Set Lunch A 同咖哩南瓜牛肉煲。
冬瓜紅蘿蔔湯,好淡冇咩味,
個茄子鮮竹粒飯有小小油,但味道都唔錯。
入面有茄子豆腐同麵筋,
SET LUNCH A
之後就係咖哩南瓜牛肉煲,
牛肉?牛肉?牛肉?唔係素食咩?
點解會有牛肉?!
食落去真係好似牛肉啊!
我係咁問媽仔,真係唔係牛肉咩?真係咩?
但真係好似啊!我真係以為自己食緊牛肉!
媽仔話可能係係菇類。
個咖哩汁都幾好味,D南瓜都OK!
呢個用黎送飯幾一流。
咖哩南瓜牛肉煲
其實佢個MEUN都仲有好多野幾吸引,
但係2個人得2個肚,哈哈哈。
就留返下一次啦!

2012-08-24
咖哩南瓜牛肉煲
2012-03-19 72 views
禽日禮拜,去咗老尖佐敦行下,到一點幾鐘,想搵嘢吃,周圍都冇位,一路响油麻地方向行,見到呢間嘢,原來係食素嘅,又有位,走咗入去 ...一般食肆格局,兩個人,叫咗三樣嘢 ~馬來金不換炒飯︰冇油淋淋,可能唔係好習慣隻葉嘅味道,但個飯炒得唔錯。 山珍豆腐煲︰煲上,食到尾都仲熱辣辣,豆腐夠滑。 生炒芥茉骨︰呢個幾特別,味道即係啲沙律醬多咗Wasabi味,但唔辣嘅,幾醒神。啲菜夠碟頭,大約60蚊左右,可接受,食物夠熱,但招呼就同屋邨啲餐廳仔咁上下 (咁都仲收加一) ...雖然係素食,但又唔同一般傳統素食,啲菜幾有新意,可以一試﹗
禽日禮拜,去咗老尖佐敦行下,到一點幾鐘,想搵嘢吃,
周圍都冇位,一路响油麻地方向行,見到呢間嘢,
原來係食素嘅,又有位,走咗入去 ...

一般食肆格局,兩個人,叫咗三樣嘢 ~
馬來金不換炒飯
山珍豆腐煲
山珍豆腐煲︰煲上,食到尾都仲熱辣辣,豆腐夠滑。
生炒芥茉骨

啲菜夠碟頭,大約60蚊左右,可接受,食物夠熱,
但招呼就同屋邨啲餐廳仔咁上下 (咁都仲收加一) ...

雖然係素食,但又唔同一般傳統素食,
啲菜幾有新意,可以一試﹗
2012-03-18
$98 (Lunch)
生炒芥茉骨
2011-10-30 88 views
工作關係,又來到廟街附近,近期還要介口,要搵食都有D難度﹗行吓行吓見到大中華素食,望都冇望就行入去,仲諗住叫我心水「香菜心炒飯」。點知,行到入去一坐低,睇吓個餐牌,有少少捉蟲,原來佢地主打係小菜,仲要係個D扮肉嘅齋菜,最憎﹗好少炒粉飯麵類﹗冇左我心水,都唔知食乜好﹗最後選左了一個日本雜錦炒烏冬﹗炒一個烏冬原來要超過15分鐘,等得有點耐,不時還聽到廚房內各廚工的大聲對話﹗雜錦原來是扮蟹柳,三色椒片、齋雞、椰菜等材料和烏冬一起炒,味道沒特別,只是沒味罷了;一個人的份量剛好,但就略嫌貴了少少,原因它是一個素食館子,不是茶餐廳,故加一茶芥全收,最後,一碟烏冬收了$66元﹗

工作關係,又來到廟街附近,近期還要介口,要搵食都有D難度﹗

原來是素食館子,全部都要收錢

2011-10-29