2024-08-17 1344 views
lunchtime同同事過咗嚟灣仔chilled吓好多好有港式特色嘅三文治All Day Combo (The Trio Set) $98Sandwich + Salad + DrinkSandwich:-自家製沙嗲牛肉三文治一上枱已經聞到沙嗲牛嘅味道牛肉嘅份量都幾多 而且好嫩滑沙嗲汁好香好濃郁 夾埋麵包同炒蛋一齊食 好食耶~~~加埋醃咗嘅紅洋蔥 解一解膩-黯然銷魂菠蘿叉燒三文治好澎湃嘅炒蛋 望落好吸引有好多片厚切叉燒 真係似燒味舖叉燒嘅味道😂幾入味 幾juicy都幾好食外層嘅菠蘿包就好香脆中間仲夾咗菜、青瓜、炸乾蔥 再配埋面頭甜甜哋嘅醬汁Salad 有兩款dressing:-咖啡油醋汁第一次見咖啡嘅salad dressing 咖啡味都幾重 幾得意😂-柚子檸檬汁柚子+檸檬 酸酸甜甜 配沙律幾夾Drink: -氮氣泡沫港式奶茶cafe有奶茶已經少見面頭仲有一層氮氣泡沫 茶味好香好濃-柚子濃縮咖啡湯力飲落好清爽依到嘅環境坐得好舒服 三文治都好食下次會再嚟試吓其他
lunchtime同同事過咗嚟灣仔chilled吓

牛肉嘅份量都幾多 而且好嫩滑

-黯然銷魂菠蘿叉燒三文治
好澎湃嘅炒蛋 望落好吸引
外層嘅菠蘿包就好香脆
中間仲夾咗菜、青瓜、炸乾蔥 再配埋面頭甜甜哋嘅醬汁

Salad

依到嘅環境坐得好舒服 三文治都好食
下次會再嚟試吓其他
2024-08-16
Lunch
難得兩個人假期 ៸៸᳐>⩊<៸៸᳐周圍𝔠𝔥𝔦𝔩𝔩下附近好多人放狗狗🐾餐廳亦都ᴘᴇᴛ ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ 🐈‍⬛‧₊˚⋆♡̷☆₊有得揀𝔬𝔲𝔱𝔡𝔬𝔬𝔯 𝔦𝔫𝔡𝔬𝔬𝔯𝔬𝔲𝔱𝔡𝔬𝔬𝔯既 就會用紙杯𝔦𝔫𝔡𝔬𝔬𝔯位置可以揀𝕓𝕒𝕣枱 又或者窗枱窗枱個𝓿𝓲𝓮𝔀 對打卡十分友好⌯'Ⱉ'⌯好多狗仔行過 /•᷅‎‎•᷄\୭座位坐得舒服 可以睇到廚房做緊咩 又可以見到點整飲品男朋友好滿意今次既食物𝕋𝕙𝕖 𝕕𝕦𝕠 𝕤𝕖𝕥 $𝟞𝟠揀左減肥人士鍾意既 •͈ᴗ⁃͈ ✧健康雞胸三文治三文治係烘底 男朋友話第一次食烘底既麵包好好食 有驚雅到 ˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑個麵包切到靚靚仔仔 可以兩個人𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊食 又或者一個人食都唔會論盡雞胸唔乾 配埋西檸汁 有種食既西檸雞既感覺 解左食西檸雞之苦 西檸汁酸酸甜甜 但酸味多啲 係外面食唔到呢個汁⌯'▾'⌯𝟙𝟚.𝟠 𝕤𝕡𝕚𝕔𝕖𝕤 𝕖𝕤𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤𝕠 𝕥𝕠𝕟𝕚𝕔 +$𝟙𝟝飲管好有趣 ៷>ᴗ<៷好有質感𝕋𝕙𝕖 𝕥𝕣𝕚𝕠 𝕤𝕖𝕥 $𝟡𝟠黯然銷魂菠蘿叉燒包ᐝ ꙳ (๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘) 𐂐 ჻好多料 好有內涵 有店家自己做既薯仔菠蘿包叉燒唔係好甜無肥肥既脂肪配埋青瓜 牛油菜 厚厚既炒蛋>ᴗo

難得兩個人假期 ៸៸᳐>⩊<៸៸᳐周圍𝔠𝔥𝔦𝔩𝔩下

𝕆𝕒𝕥𝕤𝕚𝕕𝕖 𝕟𝕚𝕥𝕣𝕠 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 +$𝟚𝟘
濃濃既ᴏᴀᴛᴍɪʟᴋ
唔知係咪用左𝔫𝔦𝔱𝔯𝔬個泡沫久久不散
打卡一流✩*:.⸝⸝>o<⸝⸝.:*✩

˃̶͈̀ε ˂̶ ͈我同男朋友都好享受係𝓼𝓵𝓮𝓮𝓹𝔂𝓱𝓮𝓪𝓭既時光
2024-12-11 0 views
📍Sleephead(灣仔)灣仔月街1-3號地下C號舖呢一帶都多cafe,放假過嚟港島慢活一下,物色到呢間幾有特色cafe,一嚟比佢個戶外camping枱櫈吸引到,二嚟嘢食幾有創意👉All Day Combo💰$98😋😋😋😋.7/5黯然銷魂菠蘿叉燒三文治成個包好豐富,叉燒肥瘦適中 ,好香甜蜜汁,菠蘿包脆皮又鬆軟,吸埋啲蜜汁,真係好惹味,配上新鮮沙律菜,清新健康氮氣燕麥奶咖啡飲落好綿滑,最愛面層奶泡,燕麥奶加咖啡,真係無得頂👉醬油雞脾秘製沾麵配茶葉糖心蛋💰$98😋😋😋😋.7/5個雞脾好嫩滑,超入味,仲要無骨,啖啖肉,沾麵配上特製醬汁,有啲似龍蝦湯,每條麵沾滿醬汁非常惹味👉Flat White💰$48😋😋😋😋.7/5咖啡味好香濃,奶打到好滑,又夠熱,慢慢飲到仲暖緊,最啱呢個天氣#sleepyhead #矇茶茶 #sleepyhead矇茶茶 #香港美食 #灣仔美食 #港式美食
📍Sleephead(灣仔)
灣仔月街1-3號地下C號舖

👉All Day Combo
💰$98
黯然銷魂菠蘿叉燒三文治
氮氣燕麥奶咖啡
飲落好綿滑,最愛面層奶泡,燕麥奶加咖啡,真係無得頂

👉醬油雞脾秘製沾麵配茶葉糖心蛋
💰$98

👉Flat White
💰$48

2024-12-10 0 views
今日約咗朋友喺灣仔見面,為嘅就係特登要嚟呢間特色Cafe,我本身好鍾意食麵包,尤其三文治,而上網見到呢間嘅餐牌已經覺得我一定要嚟!呢度嘅三文治超級有香港特色,感覺就係一間中西合璧嘅fusion餐廳,店舖嘅裝修亦都好靚,好似外國小店咁樣,用嚟打卡一流!服務員嘅態度亦都相當好。呢度除咗麵食之外都有三文治,我今日就梗係揀一啲比較特別嘅嘢啦,要左自家製沙嗲牛肉三文治同黯然銷魂菠蘿叉燒三文治再加nitro milk tea 同港式鴛鴦。我想講個自家製沙嗲牛肉三文治真係超出色,完全有港式茶餐廳食嘅嗰種沙嗲嘅濃郁味道,好Creamy,好正!沙嗲牛肉嘅肉質亦都唔錯,個麵包就梗係正啦,外脆內軟。叉燒菠蘿包亦都相當出色,菠蘿包就好似新鮮出爐咁樣,甜甜地,整體咬落去一啖食咗好多唔同嘅味道同口感,我好鍾意! 飲品方面覺得奶茶同鴛鴦都冇茶餐廳嗰啲一般咁苦澀,反而好順滑,可能就係混合咗西式嘅cafe嘅方法,認真唔錯!

之前聽到有朋友介紹灣仔月街有間有特色打卡又好靚嘅cafe!Cafe最出名嘅有個各款唔同特色嘅三文治,仲有氮氣泡沫港式奶茶!於是今日就約咗朋友嚟試一試!⭐🥪黯然銷魂菠蘿叉燒三文治- 三文治嚟到嘅時候夠晒熱辣辣,叉燒肉又嫩又滑又juicy,加埋酸酸甜甜嘅沙律配菜,真係唔錯!⭐🍜秘製雙湯頭沾麵配溏心茶葉蛋醬油雞肉- 今日先新推出嘅沾麵,用咗秘製嘅湯底,食落好好味之餘,麵質好滑身!🥤氮氣泡沫港式奶茶- 果然係人氣推介,奶茶味又滑又香濃!🥤Grapefruit Black Tea Tonic- 有少少奶味,味道好清新!我同朋友今晚嚟食晚餐,適逢今晚天氣好好,涼風陣陣,坐喺半露天嘅座位,勁舒服!真係夠Chill又寫意!💕
之前聽到有朋友介紹灣仔月街有間有特色打卡又好靚嘅cafe!
於是今日就約咗朋友嚟試一試!

⭐🥪黯然銷魂菠蘿叉燒三文治
⭐🍜秘製雙湯頭沾麵配溏心茶葉蛋醬油雞肉

🥤氮氣泡沫港式奶茶
- 果然係人氣推介,奶茶味又滑又香濃!
🥤Grapefruit Black Tea Tonic
- 有少少奶味,味道好清新!

2024-12-07
$140 (Dinner)
2024-12-09 0 views
同老best食好野今日!嚟到公司附近嘅sleepyhead😃 呢間cafe係港式飲品加食品嘅fusion cafe~ 我哋嗌左個nitro milk tea 🧋 Nitro奶茶泡沫濃密,茶奶比例恰到好處,口感滑順。另一杯嗌咗12.8 expresso tonic😍😍espresso mixed with 唔同香料,風味豐富,口感獨特,而且好易入口!必點自家叉燒菠蘿包,配上多汁叉燒,淋上洋蔥醬、黑醋、酸青瓜調製而成的醬汁,中西風味完美融合❤️ 秘製沙嗲牛肉三文治!肉質鬆嫩,沙嗲醬濃郁,搭配新鮮蔬菜同脆身麵包,口感酥脆又入味,同傳統做法好唔同~ 嗌set都有跟salad! 有少少蒜係上面,食落更加fresh r😘 #灣仔美食 #灣仔cafe #sleepyhead #矇茶茶 #sleepyhead矇茶茶

另一杯嗌咗12.8 expresso tonic😍😍

秘製沙嗲牛肉三文治!

2024-12-08 0 views
踏入12 月, 又係食好西時間, 今日Lunch 去左灣仔月街搵好野食。近PP3期, 上面有條隱世小街, 原來有好多小店。Sleepyhead 主打特色包類同咖啡奶茶。黯然銷魂义燒包 - 由自家制薯仔菠蘿包, 入口爽脆香口, 义燒味道真係好似燒味店果隻味, 真係咁都比佢諗到, 2 款菜式配合得好好, 配上厚厚的香濃滑蛋, 非常好食。港式魯賓三文治 - 用左嫩滑的牛肉配上香濃滑蛋, 加上融化後的芝士, 增添口感。加上烘底三文治, 香脆惹味。氮氣泡沫港式奶茶 - 味道香滑順口, 唔甜, 茶味濃。食完好野, 又要返工了。

Sleepyhead 主打特色包類同咖啡奶茶。

氮氣泡沫港式奶茶 - 味道香滑順口, 唔甜, 茶味濃。

食完好野, 又要返工了。
放工第一次同同事嚟chill下,好有驚喜,食物有特色,好有諗頭,店員又健談,真係幾relax氮氣泡沫港式奶茶 - 冇諗過喺cafe飲到咁出色嘅港式奶茶,香濃幼滑,加咗氮氣好特別grapefruit black tea tonic - 另一特別組合,葡萄柚、紅茶同tonic呢個組合好夾,漸變嘅賣相好吸引黯然銷魂菠蘿叉燒三文治 - 另一特色食品,中西融合,漢堡嘅概念,用嘅係菠蘿包、炒滑蛋同叉燒,出奇地夾蔥油雞三文治 - 調味唔錯,啖啖嫩滑蔥油雞肉,又開胃又健康環境同氣氛都好chill,好啱嚟happy hour,推介俾大家

蔥油雞三文治 - 調味唔錯,啖啖嫩滑蔥油雞肉,又開胃又健康

2024-12-07 0 views
今日晏晝食咗大餐,夜晚想食Light啲又想搵間傾到偈嘅地方。就去咗月街sleepyhead度食。月街感覺好自成一角,有好多植物,感覺好chill。 餐廳有室內同室外位置可供選擇。好鍾意佢室內位置有個打開嘅大窗,感覺好有文青feel.我哋叫咗兩個all-day combo the trio set. 呢個set包咗一個三文治,seasonal salad同一杯嘢飲。蔥油雞三文治:必須要講佢呢個麵包,做得好煙靭,口感好好。佢呢個麵包好似有個名叫做佛卡夏,所以我諗呢個係一個特別嘅製法。雞肉份量好多,一啲都唔乾。配埋蔥油好惹味。黯然銷魂菠蘿叉燒三文治:呢個佢係用咗菠蘿包嚟整嘅,菠蘿包好脆。叉燒好軟熟。咬落去口感層次係豐富嘅。Grapefruit black tea tonic (跟餐加$15轉配):tonic口感清爽。加左grapefruit,感覺又幾清新播氮氣泡沫港式奶茶(跟餐加$20轉配):未飲過啖氣泡沫。原來沖出嚟嘅泡沫口感係咁幼滑嘅。

Trio set $98🥪黯然銷魂菠蘿叉燒三文治外層鬆脆、內裏軟熟的菠蘿包內藏着澎湃的炒滑蛋,加上好幾塊肉汁豐富的叉燒、新鮮生菜、開胃酸瓜、炸紅蔥頭和洋蔥醬,非常惹味😋🥗柚子檸檬汁沙律 本來想選特別的咖啡油醋汁,可惜當日沒供應。但清新的柚子檸檬汁沙津也很不錯,新鮮美味😍🤎凍港式奶茶冰塊未溶掉之前的第一口,奶味突出,茶味香濃,好好喝!跟餐可選咖啡/奶茶,如果有budget更可加湯力+$15/ 招牌氮氣+$20。據說加入氮氣後,面層會有一層泡沫,令口感更順滑,有機會真的要試試看😊
Trio set $98

🥪黯然銷魂菠蘿叉燒三文治

🥗柚子檸檬汁沙律

🤎凍港式奶茶
2024-11-04
$98 (Lunch)
2024-11-11 79 views
近排發掘到灣仔有間中西合璧茶餐廳風味 Cafe!叫———矇茶茶 Sleepyhead 🍵必試🙌招牌創意美食:🍍黯然銷魂菠蘿叉燒包呢個叉燒包絕對係誠意之作,用料十足,味道香濃,叉燒以秘製醬料慢煮足8小時,肉汁豐富,真係好想再食〰️🐮自家沙嗲牛肉佛卡夏包呢個包嘅創意在於將西式鬆軟嘅佛卡夏包同港式嘅炒蛋、紅椒、醃漬紅洋蔥、炸香蔥配惹味沙嗲牛肉結合,味道出奇地夾,而且份量十足,好滿足〰️呢度仲有素食之選嘅紅菜頭蛋素三文治🥪& 低脂之選嘅健身雞胸三文治,滿足唔同客人嘅需要,好貼心🫶🍹飲品方面,值得一提係佢哋用本地茶館「師父好茶」特調茶葉沖泡招牌港式奶茶/咖啡架,利用4款不同粗幼度嘅斯里蘭卡錫蘭茶葉,煮出色水香味並存嘅茶底,配合幼滑淡奶,集奶香及茶味回甘於一身,帶來懷舊冰室嘅老香港奶茶味道🫖🇭🇰☕️仲有Nitro 氮氣咖啡/氮氣奶茶&Tonic特調系列, 口感獨特,係一眾咖啡控必試嘅飲品!💓

必試🙌招牌創意美食:

🍍黯然銷魂菠蘿叉燒包

🐮自家沙嗲牛肉佛卡夏包

2024-10-23 811 views
想食叉燒又想食菠蘿包,呢度一次滿足晒我呢兩個願望。不過今次呢個並非一般的菠蘿包🍍🍞!點了Trio Set,包沙律、一份三文治和飲品。沙律醬見到有𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙫𝙞𝙣𝙖𝙞𝙜𝙧𝙚𝙩𝙩𝙚 𝙙𝙧𝙚𝙨𝙨𝙞𝙣𝙜 。從來冇諗過咖啡可以做沙律醬,好奇下點咗。咖啡醋酸酸地,食同聞都有淡淡的咖啡味,仲有少少咖啡渣口感添。味道都OK嘅,幾得意。好奇的人可以一試。至於三文治揀咗叉燒菠蘿包 𝘾𝙝𝙖𝙧 𝙎𝙞𝙪 𝙋𝙤𝙡𝙤 𝘽𝙪𝙣 👍🏻👍🏻。自家製的菠蘿包皮幾脆唔錯🥰。特別鍾意佢配料加咗洋蔥醬、醃黃瓜、炸紅蔥頭和濃縮黑醋汁,中和叉燒肥膩之餘又中西合璧。不過叉燒偏瘦,如果半肥瘦會更好。服務就standard,server 都幾cool冇笑同冇出聲……可能係要營造返經典港式茶餐廳的氣氛? 🤔🏷️ 𝘚𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘦 𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩, 𝘤𝘢𝘴𝘶𝘢𝘭 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘢𝘨𝘶𝘦𝘴 / 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴______________#roamardtheworld_hk #roamardtheworld_food #roamardtheworld_hkstyle

點了Trio Set,包沙律、一份三文治和飲品。

______________

#roamardtheworld_hk
#roamardtheworld_food
#roamardtheworld_hkstyle
Trio  Set
Char  Siu  Polo  Bun
Char  Siu  Polo  Bun
人氣CAFE矇茶茶進駐灣仔!大家可以在西式Cafe品嚐到港式茶餐廳風味,餐廳設有室內外位置,室內仲有Bar枱,感覺幾Chill,佢地星期一至五仲有 Lunch set 供應,價錢都係$68包左主食同飲品,都好抵食,岩曬附近番工既打工仔!Cafe主打招牌創意美食,當中包括黯然銷魂菠蘿叉燒包、自家製沙嗲牛肉佛卡夏包等今次叫左自家沙嗲牛肉佛卡夏包,賣相好吸引,意式佛卡夏包入口鬆軟,內餡加入炒蛋、紅椒、醃漬紅洋蔥、炸香蔥及惹味的沙嗲牛肉,西式包食倒中式茶記既感覺,好有特色飲品方面主打招牌港式奶茶同咖啡,用左本地茶館「師父好茶」特調茶葉沖泡而成,茶底香濃,今次試左Nitro 氮氣咖啡,面頭會見倒綿密的泡沫,咖啡口感會好似奶油咁滑順,值得一試另外仲有Tonic特調系列,清爽開胃,夏天飲透心涼

另外仲有Tonic特調系列,清爽開胃,夏天飲透心涼
位於灣仔的Sleepyhead主打港式茶餐廳風味,食物和飲品融入中西合璧的元素,非常特別!.黯然銷魂菠蘿叉燒包 $88自家製菠蘿包皮非常鬆脆!餐廳以洋蔥醬、黑醋、酸青瓜製成醬汁,配上爽口的叉燒,好一個中西合璧!.自家製沙嗲牛肉佛卡夏 $88沙嗲牛肉香濃惹味、肉質軟腍,與醃紅洋蔥和紅椒絲非常相襯🥪.氮氣泡沫港式奶茶 $68.招牌壹貳捌濃縮咖啡湯力 $68餐廳的飲品亦非常有特色!Nitro milk tea上層的泡沫非常豐盈,黑茶與奶的比例平衡、口感順滑~ 而12.8 spiced espresso tonic用上的梳打水揉合了十二種東方香料,例如話梅、薑黃、山楂等,喝起來充滿風味!

.黯然銷魂菠蘿叉燒包 $88

.自家製沙嗲牛肉佛卡夏 $88
沙嗲牛肉香濃惹味、肉質軟腍,與醃紅洋蔥和紅椒絲非常相襯🥪

.氮氣泡沫港式奶茶 $68
.招牌壹貳捌濃縮咖啡湯力 $68

2024-09-15 588 views
今日去咗一間叫「Sleepyhead」嘅小店,主打係三文治同咖啡。係星街呢度都比較CHILL,呢度裝修走簡約風,幾relax。佢店鋪個位置係轉角位,所以有啲位係面對街外,幾好;另外,佢有自家設計既T-Shirt同咖啡豆,可以飲完買。佢地有套餐選擇,幾好。我地叫左個叫 “港式魯賓三文治"同埋 "蔥油雞佛卡夏",天氣太熱,我地各叫咗凍美式咖啡,咖啡味道比較淡,唔會太苦。個”港式魯賓三文治”其實係牛肉,另加洋蔥粒,意大利青瓜,酸菜,車打芝士,千島醬同埋牛油菜,個包好豐富,好入味,配上鬆軟嘅麵包,食落唔會太膩。評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5而另一個三文治,"蔥油雞佛卡夏",佢有炸蒜,酸菜青瓜,個炸蒜要黎到即刻食,因為如果好似我影相耐左,就會 “淋” 左。評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5個人鍾意 "魯賓"多啲!咁逺黎到就想食多幾樣野,我地另外叫左 "金桔檸檬西多士",佢既西多好特別,加上金桔檸檬醬,酸酸甜甜,好味道。評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5總括嚟講,呢度嘅餐同氣氛都好適合慢慢坐低食返個靚早餐或者午餐,舒服嘅環境加上高質嘅食物,而且價錢算合理,$68-$98 就有一個質素唔錯嘅三文治餐。下次經過可以嚟!整體味道指
另外,佢有自家設計既T-Shirt同咖啡豆,可以飲完買。
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

個人鍾意 "魯賓"多啲!

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

下次經過可以嚟!

整體味道指數:😋😋😋😋/5

性價比:💰💰💰💰/5