2017-09-13 71 views
位於鬧區中心,會經常路過這家店,每次去到店舖轉角,已經可以聞到泡芺香味!第一次被泡芺香氣吸引時,看見$20一條泡芺,這樣的小吃好像有點貴,所以還是忍住了一下。同樣的情況發生了3-4次,今天我還是買了一條試試看。平常喜歡吃吉士,所以選擇了吉士,從店員手中接過泡芺,當時泡芺比紙袋高,心想大小也還好吧,這也不算是很小。但其實泡芺比紙袋短,這樣看就覺得泡芺很小了。泡芺很脆,用料上加上杏仁碎在外層,令味道更香口,內裡加上滿滿的吉士,而吉士味道也不錯。如果之後沒有試食價($20)而是變回原價$29,就覺得有點不值了。最後想分享一下,我覺得紙袋設計很老套。

同樣的情況發生了3-4次,今天我還是買了一條試試看。

最後想分享一下,我覺得紙袋設計很老套。
2017-09-08 76 views
希望越大失望越大,眼見openrice和雜誌的吹捧見到買既人少少,特登買左個原味黎試下,造型唔錯可以做到邊走邊吃。味道真係一般貨識,個雪糕內涵完全沒有其他味道,得個甜味,比我預期真係爭好遠,雲呢拿味無!蛋香無!奶味唔好意思都係無既!可能其他味道會比較好啲,有士多啤梨味同榴蓮味。唔好意思都講句我寧願行多少少路落地鐵買泡芙食好過…最後都有野可以讚下既個泡芙表面係幾脆幾香口,有啲杏仁片算唔錯。不過食完即刻喉嚨痛
希望越大失望越大,眼見openrice和雜誌的吹捧
見到買既人少少,
特登買左個原味黎試下,
造型唔錯可以做到邊走邊吃。
味道真係一般貨識,個雪糕內涵完全沒有其他味道,
得個甜味,比我預期真係爭好遠,
雲呢拿味無!蛋香無!奶味唔好意思都係無既!
可能其他味道會比較好啲,有士多啤梨味同榴蓮味。
唔好意思都講句我寧願行多少少路落地鐵買泡芙食好過…
最後都有野可以讚下既
個泡芙表面係幾脆幾香口,
有啲杏仁片算唔錯。
不過食完即刻喉嚨痛
2017-09-07
$20 (Dinner)
2017-09-06 53 views
🔸法國臻品奶酥🔸cream puff$20經過被陣陣甜膩香氣吸引 雖然啱啱食完放題仲係好飽 去到店舖外 發現隊伍好長 但收銀哥哥好快手 排左大概5分鐘左右就有得食泡芙啦攞上手都幾有份量而且好香牛油曲奇味以為係點單再吱custard 點知比完錢就即刻有但攞到手係暖暖的 咬一口發現 crust似曲奇好脆重牛油香😍 而且表面鋪滿杏仁custard係凍冰冰 外冷內熱 不過較稀 雲尼拿味可以濃啲filling改善下會回頭🙆🏻 .
🔸法國臻品奶酥🔸cream puff$20
經過被陣陣甜膩香氣吸引 雖然啱啱食完放題仲係好飽

攞上手都幾有份量而且好香牛油曲奇味

以為係點單再吱custard 點知比完錢就即刻有
但攞到手係暖暖的
filling改善下會回頭🙆🏻 .
2017-09-02 59 views
早前看到facebook介紹這家小店,頗有期望,因為小女子很喜歡吃奶油、餅乾和甜點,今次終於有機會光顧地點不算難找,就在波鞋街附近,適合逛街餓了,買樣小吃填肚子。店舖很小,只有外賣。樣子很吸引,就像粥店的油條放在玻璃櫥窗。口味不算多,有士多啤梨、榴蓮和原味等,士多啤梨十成是化學味道,外加一堆色素,還是選擇原味吧!買單後,立刻有職員拿來一條出來,放在機械裏擠奶油,就完成了,比想像中快!我迫不及待放入口,外皮有點脆,用的是合桃酥的餅底,餅乾,但不算很脆,我本以為是用麵包烤成的皮,熱辣辣再加上吉士醬。可惜只是普通不過的奶油,而且過分稀,過份水,不夠綿密,好像雪糕融化的口感。味道一般,但我知道可以改良得更好吃,可惜可能成本因素影響。外型滿分,就像一名外表娟好的少女,腦子裡什麼都不會,內涵欠奉,哈哈,現在特價$20,原價$29,$29是肯定不值得購買的,現在$20大家大可考慮一下

店舖很小,只有外賣。
原味

2017-09-02
$20 (Dinner)
2017-08-27 70 views
經過西洋菜南街,聞到陣陣香味撲鼻而來,發現這裡有一家新開的小食店!香香的泡芙味惹起我的好奇心,行前一看,原來這間賣的不是普通的泡芙,而是法式臻品奶脆棒!你可能會問,什麼是法式臻品奶脆棒?這就是那長條狀的酥皮脆條,中間會有濃郁奶香的吉士醬!小編我看到後覺得很吸引,而且現在有新店優惠,各口味都相約平便大概10元,就決定買下來慢慢品嚐了!我光顧那時,法式臻品奶脆棒有兩種口味,分別是:原味和抹茶味。聽朋人說,現在還多了草莓味呢!最後,我選擇了原味的,因為店鋪新開優惠,原價29元的法式臻品奶棒(原味)只要20元就能買到,不知道優惠價會到何時呢!法式臻品奶棒食落似泡芙,好脆口,外皮奶味超濃,涼涼的吉士醬口感香滑,天時熱食真的好正!因為是條狀的,吃的時候很方便,每一口都能平均吃到吉士醬和脆棒,味道不錯!整體來說,這家奶棒味道可口,推薦大家試吃喔!

2017-07-25
TakeAway
$20 (Last Night Supper)
2017-08-23 1861 views
晚上在旺角「黑布街」,吃完一味以雞湯做湯底,以豬肉做叉燒的拉麵之後,我無意中在「西洋菜南街」,看見又有一檔新的小食店開張營業。旺角的食店款式變換的速度,在香港可謂是數一數二。食店來得快,去得亦快,一方面有小食店結業,如韓國小食店「 뽀끼正宗韓國小食」和韓國雪糕鯛魚燒店「Cafe Aboong HK」旺角分店,最初開業時有大量食客幫襯,但結果還是逃不過結業的收場。「뽀끼正宗韓國小食」跟「Cafe Aboong HK」旺角分店,甚至是其他食店,它們結業的原因各有不同,怎料過了一段時期,還是有很多新穎的食店意圖來港「掘金」,就像今次我要講的「斯慕奇」。「斯慕奇」屬於法國菜的小食店,我試食那日「斯慕奇」還處於試業階段,但畢竟「新茅坑三日香」,在旺角開一些標奇立異的新穎小食店,開業時人山人海是理所當然的一回事,但之後命運如何就另計。「斯慕奇」處於剛開張的狀態,所以現時售賣的小食暫時只得一款「法國臻品奶脆」,而且「法國臻品奶脆」的口味亦僅限於原味一種而已。「斯慕奇」的「法國臻品奶脆」,原本售價賣港幣二十九元一條,「斯慕奇」在試業期間稍將價錢稍降一點去遷就,一支「法國臻品奶脆」才二十元一條而已。可能

可能是「斯慕奇」新開張的關係,排隊購買「法國臻品奶脆」的人龍無疑是十分之長,付款後輪候領取「法國臻品奶脆」,時間都只是花上了在觀看店員製造「法國臻品奶脆」,把奶油注入脆條內的過程上。

「法國臻品奶脆」的味道精粹,應該是在奶脆內的鮮奶油,反而「斯慕奇」一早已經預先造好大量的脆條,只等「法國臻品奶脆」內的奶油順利完成,和店員把奶油不斷分批注入脆條內,只等「法國臻品奶脆」順利造好,可以拿到手的一刻。

所以,「斯慕奇」的「法國臻品奶脆」,由你開口跟店員說「想買奶脆」,然後付款取得「法國臻品奶脆」,「法國臻品奶脆」的完成時間其實不太重要,最重要的是「斯慕奇」店員製作出來的結果,是否順利流暢而已。

「斯慕奇」的「法國臻品奶脆」製成品,以一個紙套包着。用紙套包着奶脆,好處是比較衛生,缺點就是浪費紙張,但是我始終還是想不到,還有甚麼什麼代替品,可以取代紙套包着「奶脆」。
法國臻品奶脆

我咬下第一口的「法國臻品奶脆」,裡面的鮮奶油立即源源不絕地湧出來。當然這種「湧出來」,又未至於會對你「顏射」,或者會濺到你身上,而且「法國臻品奶脆」整件食品都是以低溫狀態製作出來。

所以「斯慕奇」「法國臻品奶脆」的第一個味道是「甜」,第一個的感覺應該就是「脆」。總結我對於「法國臻品奶脆」的評價,就是甜和脆。
法國臻品奶脆

如果「斯慕奇」將來都是,繼續以港幣二十元價錢售賣「法國臻品奶脆」的話,應該都算很抵食。不過對於「斯慕奇」來說,「法國臻品奶脆」只賣二十元一支,長遠未必夠食店維持收支平衡。

況且旺角的舖租向來不低,沒有其他產品推出的話,就算「法國臻品奶脆」賣回正價,扣除租金後亦未必能賺回成本,不易賺錢。

不過,旺角一間食店的生死,不是單靠我一個人的評價而決定。我最擔心的就是,當旺角的客人都開始對「斯慕奇」「法國臻品奶脆」失去興趣,熱潮開始減退,「斯慕奇」又沒有新產品推出的話,他們的將來未必可以樂觀……
2017-07-16
TakeAway
$20 (Last Night Supper)
2017-08-19 60 views
呢日去到旺角嘅行人專用區行街突然聞到陣陣嘅曲奇香味即刻同朋友一齊搵吓香味嘅來源行咗幾步 轉過彎 見到呢間新開嘅鋪頭諗都唔使諗 已經即刻決定要買黎試吓我哋揀咗原味不過咬落去第一啖 已經有少少失望因為個棒棒條有啲硬而且冇乜頭先聞到嘅牛油香味棒棒條只係有少少微溫 並唔係親鮮出爐配上雪凍左既custard Custard好滑
呢日去到旺角嘅行人專用區行街

配上雪凍左既custard
Custard好滑

2017-08-07
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other
知道呢間係法國甜點 - 法國臻品奶脆係香港第一間開嘅店舖😌本身懷住滿滿嘅期待去食🤤💕但真係比想像中遜色😣有d失望.法國臻品奶脆有人會形容佢係長型嘅泡芙 有住熱烘烘又酥脆嘅外殻 裡面唧滿超級creamy好重奶香嘅吉士醬呢間標榜自己材料選自法國北部地區優良小麥 吉士醬係用新西蘭高級奶油而整成.每次一經過舖面就會有陣陣烘焙嘅香氣湧出😭我真係恨食左好耐😂🤤💕.因為仍然係岩岩開張所以做緊試食價 仲有新出嘅抹茶味所以今次黎到決定一個人啪哂兩條😂.係櫃枱落單後店員即刻拎起擺係櫃嘅一條奶脆即刻用機器唧入滿滿嘅吉士醬係中間😌終於到手!.法國臻品奶酥 ($20)本身expect真係會有冰火交融嘅感覺但入面嘅吉士醬唔夠凍 外殻又唔夠熱只係室溫咁嘅感覺 不過個cream真係超重奶香 而且感覺不膩同埋個酥皮都幾鬆脆但未至於有食完一啖再想不停係咁食落去嘅感覺😣😣.法國臻品奶酥(抹茶味) ($23)我個人比較鍾意抹茶味!表面係有灑上抹茶粉 但唔會好試到🙈值得一讚嘅係抹茶味唔會太假 亦無死甜嘅感覺反而咬完一啖 會有少少茶嘅苦澀係口腔個味好真實 而個吉士醬又真係會做到好有奶香 但不膩嘅感覺💕可能我真係expectati
知道呢間係法國甜點 - 法國臻品奶脆

店員即刻拎起擺係櫃嘅一條奶脆
即刻用機器唧入滿滿嘅吉士醬係中間😌
終於到手!
法國臻品奶脆

法國臻品奶酥 ($20)
本身expect真係會有冰火交融嘅感覺
但入面嘅吉士醬唔夠凍
外殻又唔夠熱只係室溫咁嘅感覺
不過個cream真係超重奶香 而且感覺不膩
同埋個酥皮都幾鬆脆
但未至於有食完一啖再想不停係咁食落去嘅感覺😣😣
法國臻品奶脆

法國臻品奶酥(抹茶味) ($23)
我個人比較鍾意抹茶味!
表面係有灑上抹茶粉 但唔會好試到🙈
值得一讚嘅係抹茶味唔會太假 亦無死甜嘅感覺
反而咬完一啖 會有少少茶嘅苦澀係口腔
個味好真實
而個吉士醬又真係會做到好有奶香 但不膩嘅感覺💕
法國臻品奶脆  (抹茶味)

可能我真係expectation太高🙈
所以有dd失望👉🏿👈🏿

法國臻品奶脆  (抹茶味)
2017-08-11 1015 views
同啲朋友為九月嘅花東之旅開「茶會」,晌旺角嘅上樓咖啡店食晏兼交待行程細節,因為店家嘅是日甜品只有普通嘅芝士餅一款,滿足唔到友人嘅喜好,所以,建議不如一齊試試一間主打法式泡芙棒嘅「Smuki 斯慕奇」,就晌兩個街口不遠處。嚟到門口,有3數個客正在排隊,排隊期間已傳來陣陣香氣,皆因所有泡芙棒都喺玩場即焗。現有兩款口味,分別喺原味及抹茶味,可能新張關係,試食價都喺廿零蚊一支,而後者售價會貴少評。不過,兩款口味夾埋買,又有啲優惠,平均$20支。泡芙棒正名叫法國臻品奶脆,個名夠晒華麗,簡單而言,就喺加入唔同味道吉士嘅長形泡芙棒。法國臻品奶脆(原味)$20由於泡芙棒都喺即場烘焗,見佢哋唔會一次做得太多,所以,入口都挺脆身,又富牛油香,而且,外觀又鋪滿杏仁粒,更添口感。棒內填滿清涼嘅原味吉士漿,順滑的嚟「涼朕朕」,好有蛋香,又唔似一貫法式甜品咁甜,整體不俗。法國臻品奶脆(抹茶味)$20對比原味,就喺用上抹茶味嘅吉士漿,但原來,就連條泡芙棒都有加入抹茶成份去做,所以,外表嘅色澤深啲,同埋有少少暗綠。入口同樣鬆脆,而吉士嘅抹茶味一啲唔弱,茶香中帶點甘,故此,我哋都較鍾意抹茶味。包裝紙後有食用提示,說明兩
法國臻品奶脆(原味)$20

法國臻品奶脆(抹茶味)$20

法國臻品奶脆(抹茶味)
法國臻品奶脆(抹茶味)
包裝紙後有食用提示,說明兩小時內食用最佳,不過,當日下午成34、35°C,吉士溶得快且好易變暖,有失風味
,所以,真喺即買即食,等多陣都唔好呀!
因為近日天氣非常熱,小弟覺得如果啲吉士做得凍啲,㩒擺啲,無咁快溶之餘,冰火嘅效果應該會更理想
$20 (Tea)
2017-08-11 32 views
來自法國臻品新進駐旺角嘅泡芙專賣店- 經過門口多次. 都被陣陣嘅牛油香吸引. 可惜門口太多人等候. 每次放棄了今次可以好輕易咁買到相信熱潮未過嘅, 只係夜左啲姐😅(大約10點)法國臻品奶脆 試食價$20 - 原價$29 口味有原味, 士多啤梨味選擇. 呈長條狀嘅泡芙 , 雖然吾係即製但外層好酥脆而且帶有杏仁香內裡吉士饀 (但因為呈條狀所以吉士並沒有很多😅) 吉士夠滑夠凍. 又無過甜. 個人好喜愛 ! 希望會推出多幾款口味 體外話:員工相當有效率及有禮貌

今次可以好輕易咁買到
相信熱潮未過嘅, 只係夜左啲姐😅(大約10點)

法國臻品奶脆 試食價$20 - 原價$29

希望會推出多幾款口味

體外話:員工相當有效率及有禮貌
2017-08-06 77 views
最近這兩個星期上Instagram都見到啲朋友同廣告亦有人拎住碌貌似棍既物體響旺角街頭影相,究竟係乜家科呢?今日等我們去探吓先。這店就響旺角西洋菜街美珍香旁,未行到Smuki已聞到香噴噴,原來依枝棍係法國食品,臻品奶脆,叫嗰時,店員先放啲餡入去。 咬落去好香,上面質地似藍罐曲奇,香脆過人,重牛油味,下面先似泡芙 ,但就一啲都唔淋。 裏面係似忌廉與吉士混合,唔太傑所以一啲都唔膩,仲要係凍冰冰的,唔止外脆内軟,仲要外暖内凍,食落好舒服!如果響旺角街頭行過,想食啲小吃,唔再係得燒賣魚蛋豬腸雞蛋仔,仲有這臻品奶脆吧!

2017-08-04 56 views
行過呢間舖見到勁多人陫隊同不停傳出牛油味,為食嘅我就即刻行去睇下,原來係之前食過類似嘅泡芙棒 見舖頭有3至4人,但可能新開都比較混亂大概等15分鐘就會有一爐整好,之後佢就會按number嗌嘅,新開就20蚊一件,價格相宜。一拎上手已經有好重吉士同牛油味,影完相即刻咬一啖真係超正,外層架好酥脆,上面有d杏仁粒同片,令口感更有層次!入面嘅吉士唔會好甜,小小凍所以做到外冷內熱效果Size都有面咁長,好抵食!

見舖頭有3至4人,但可能新開都比較混亂
一拎上手已經有好重吉士同牛油味,影完相即刻咬一啖

Size都有面咁長,好抵食!
2017-07-25 121 views
Smuki旺角最近新開嘅泡芙舖頭,同其他泡芙店一樣,都係即叫即吱吉士醬入去外層由杏仁粉製成,而入面就係甜甜嘅吉士醬,但美中不足嘅係可以落更多杏仁粒,吉士醬可以再雪凍啲如果遲啲有更多口味選擇就更加好 😬趁住有試食價不妨去試下
Smuki
如果遲啲有更多口味選擇就更加好 😬
趁住有試食價不妨去試下

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-07-24 78 views
平時食開既泡芙都係呈圓形狀 長條形狀既 你又試過未?😳😛 Smuki開業冇耐 主打👉🏻吉士泡芙棒🍼試業價 $20條🤘🏻落單後 店員會即刻攞起出爐既泡芙棒 慢慢注入吉士餡 再遞到客人手中😛 可能錯過左出爐時間 泡芙棒只係微暖🙊 與一般泡芙皮唔同 咬落去都幾鬆脆 再搭配表層既杏仁碎 口感相對較堅硬😂而且豐富😛吉士呈流質狀 幼滑 奶味極濃😌-整體都滿意🍼不過冇太大驚喜🙊如果遲d要以原價 $29 買 就唔太值喇haha🤣
2017-07-20 112 views
最近呢支棒棒好似好受歡迎,個個都人手一支,今次路過梗係買黎試下啦~岩岩新開張,做優惠,$20一支。一落order, 職員即刻攞起條棒棒,係折啲吉士醬落去,過程快手快腳,因為實在太多人排啦~不過多人既地方,果然係唔會失望既!熱烘烘既棒棒,味道其實有少少似曲奇,包住凍冰冰既吉士醬,成件事幾搞笑,冰火交溶,唔會太膩太,又幾方便,岩曬一路行街一路食。不過真係要岩岩出爐既棒棒先最好食,凍左既外層,就冇香。

不過真係要岩岩出爐既棒棒先最好食,凍左既外層,就冇香。