2023-02-19
鯛魚魚湯專門店@鰂魚涌海堤街最近天氣凍特別想食下啲熱嘢,喺附近見到呢間食鯛魚湯既餐廳就吸引咗我入去試下啦。猛獅時間六點左右去唔使等位就即刻有得入。入面嘅裝修就係傳統日式餐廳既感覺,請木製嘅枱凳同埋日式餐廳佈局。店舖主打鯛魚湯配烏冬/湯飯,上菜時有個熱鍋用火熱住咁上,選擇湯烏冬同麵果陣都可以追加配料,例如鮑魚、廣島生蠔、海膽都有得揀。餐牌上都仲有好多其他選擇,例如定食拉麵沾麵飯等等,仲有各種特色嘅居酒屋小食。咁我哋就叫咗兩個鯛魚湯烏冬,同埋其他一啲小食:🥘海老花膠鍋燒鳥冬&鮑魚花膠魚湯烏冬我叫佢哋兩個烏冬,其實差唔多,只係主要嘅配料有少少唔同。個魚湯因為有火keep住熱度唔會好腥,而且濃濃奶白色嘅魚湯飲落好有魚味,相信落足料去煲,冬天飲都好保暖好正。飲落唔覺有特別多味精,飲完唔會特別覺得口渴,我最後都成碗飲哂。烏冬質地爽口彈牙,配料花膠、花同埋鮑魚都係大大嚿,雖然唔係咩高質素新鮮嘢,但勝在夠大夠多肉而且啲肉唔會霉。花膠口感比較淋身,而鮑魚就偏韌,鯛魚肉質都幾好唔會過淋!🦑汁燒鳥賊燒呢個烏賊燒嘅賣相相當唔錯,但係食落嘅時候烏賊唔係非常入味,識落亦都唔夠爽口有啲滑潺潺。個燒汁本身係唔錯,但個
咁我哋就叫咗兩個鯛魚湯烏冬,同埋其他一啲小食:
🥘海老花膠鍋燒鳥冬&鮑魚花膠魚湯烏冬
🦑汁燒鳥賊燒
呢個烏賊燒嘅賣相相當唔錯,但係食落嘅時候烏賊唔係非常入味,識落亦都唔夠爽口有啲滑潺潺。個燒汁本身係唔錯,但個烏賊本身唔算太高質,所以兩者唔係好夾。
🐡味淋魚干
亦都即係傳統日本居酒屋入邊成日食到嘅雞泡魚乾,味道不過不失,配埋沙律醬拎嚟送酒一流!