2019-02-25 249 views
眾安街食肆琳立,今晚一行幾人,齊齊到相馬涮火鍋。小二哥細心解釋套餐選擇,最終選了$298 的小牛排套餐。相馬雖是樓上鋪,但環境企理,還有夜景可以觀賞,座位亦算寬敞,整體舒適。調味醬油區,大路款式的醬料及配菜有齊,幸運地,我喜歡的都有。廣島蠔土手鍋,麵豉湯底配合大量蔬菜及廣島蠔,目測感覺豐盛,湯底味道也很好,忍不住飲了兩碗。主角美國頂級小牛排,雪花紅白分明,入口嫩滑,略嫌牛味不夠濃,整體還是很美味,屬秒殺系列 😋😍😋美國特選牛肉,明顯紅比白多,吃起來不及小牛排滑漏,但勝在牛味較濃,也有它自身的賣點,同樣好味。自選蔬菜藍,有蘿蔔、粟米、鮮支竹,冬瓜,莞茜,這藍是於耐煮的,可連同湯底一起煮。另一藍屬於快煮的,有鮮姑、金菇、響鈴、娃娃菜,都是滾一會的,尤其金姑,即滾即食最美味。海鮮盆有鮮蝦、生蠔及帶子。雞肉嫩滑,但還牛肉吸引些 😍😍燈影豬豚肉,薄切易熟,滾一滾即熟透可食。樂天的番石柳味果汁氣水,深得我心。

海鮮盆有鮮蝦、生蠔及帶子。

雞肉嫩滑,但還牛肉吸引些 😍😍

燈影豬豚肉,薄切易熟,滾一滾即熟透可食。

樂天的番石柳味果汁氣水,深得我心。

近日天氣乍暖還寒,過完一個溫暖的農曆新年,窩夫與蝦子餅趁氣溫稍降又去吃火鍋。參觀完南豐紗廠,在荃灣找地方吃晚飯,光顧了位於大鴻輝(荃灣)中心頂樓的相馬日式火鍋,被安排坐在窗邊的卡位,感覺開揚舒服。晚市提供120分鐘放題,窩夫與蝦子餅選了每位238元的美國特選牛肉。湯底的選擇有八款之多。點餐後先去取飲品,任飲的飲品有接近二十款。有窩夫愛喝的西柚汽水,旁邊的桃味飲品味道比較淡。紅白鴛鴦湯底來了,紅色是番茄湯,白色則是豚骨湯,豚骨湯味道偏鹹,窩夫比較喜歡番茄湯。等湯滾的時候,到外面取醬料,日式火鍋不少得芝麻醬和胡麻醬,窩夫與蝦子餅則推介柚子醋。除了美國特選牛肉,豚肉和雞肉都是任食的。美國特選牛肉大大塊,不會太多脂肪,薄薄的,淥一淥便可以吃,水準叫人滿意。豚肉亦很有水準。雞肉非常新鮮,肉質嫩滑,難得有雞味,非一般雪藏貨色,絕對有驚喜。肉類以外的火鍋配料以自助形式提供,竟然有窩夫與蝦子餅愛吃的韭菜,鮮甜無渣,要一攞再攞呢。豆腐也很好吃,入口滑滑的,滲出濃濃豆香。要吃點飽肚的,可以考慮日式拉麵或粉絲等。

湯底的選擇有八款之多。

點餐後先去取飲品,任飲的飲品有接近二十款。
西柚汽水、桃味飲品

有窩夫愛喝的西柚汽水,旁邊的桃味飲品味道比較淡。
番茄湯、豚骨湯

醬料

豚肉

豚肉亦很有水準。
雞肉

豆腐

豆腐也很好吃,入口滑滑的,滲出濃濃豆香。
日式拉麵

要吃點飽肚的,可以考慮日式拉麵或粉絲等。
2019-02-17
$260 (Dinner)
豚肉
雞肉
豆腐
2019-02-24 135 views
生日吾一定要食西餐嘅,一人一鍋日式火鍋放題也是不錯選擇😆😆相馬係荃灣大鴻輝開左新分店,地方就腳👍👍依勢海老湯底—好特別,好香濃嘅蝦香味,陣味香到呢⋯⋯🤤🤤喜歡龍下湯嘅朋友一定要試,真係好似飲緊龍蝦湯咁😋😋另外一款牛腸鍋也非常猶豫置身日本居酒屋🏮美國特選肥牛,好靚呀,肉味濃郁,薄切特別淋,食左成十盤🤭🤭🤭豚肉也不遜色,食得出好質貨👍👍蔬菜,丸類,飲料,雪糕也是自助形式,而且種類也多,新鮮😆😆值得下次再來試其實湯底🤤🤤
生日吾一定要食西餐嘅,一人一鍋日式火鍋放題也是不錯選擇😆😆

相馬係荃灣大鴻輝開左新分店,地方就腳👍👍

另外一款牛腸鍋也非常猶豫置身日本居酒屋🏮

豚肉也不遜色,食得出好質貨👍👍

蔬菜,丸類,飲料,雪糕也是自助形式,而且種類也多,新鮮😆😆

值得下次再來試其實湯底🤤🤤
2019-02-23 103 views
大鴻輝食店都一堆,男友這次帶我來到了這裡樓下人山人海,我都奇怪為什麼相馬這層很安靜?原來這店剛開了一星期已經是第三間分店了!其實我6點多來,人不多,我走時就已經滿了9成選了$168我想要豆乳湯男友想要豚骨在我們討論要什麼其間,店員就說可以鴛鴦,好了!解決了~原來也有午巿的...可惜我上班的地方不近OH...MY...GOD,那個芫茜好可怕.點好了基本的就出去拿東西醀醬料2個凍櫃的食材有千島醬丸耶午餐肉、燒芝士丸都不錯飲品款也多有些在底我拍不清楚有男友最愛的皇帝菜...主角來了,價錢便宜的是一半肥一半瘦吃起來我個人覺得很嫩倒是我平常最愛吃的豬都沒比這次的牛嫩雞也不錯,只是不敢多叫怕吃不完浪費湯底是沒料的啦_我為了拍照好看先弄了一下男友最愛大蒽看一下牛不錯吧!雪糕有5款最後當然是由有強勁臂彎的男友去弄給我我最愛的綠茶大大的一球!應該是牛奶公司出品吃到捧著肚子走
大鴻輝食店都一堆,男友這次帶我來到了這裡
樓下人山人海,我都奇怪為什麼相馬這層很安靜?
原來這店剛開了一星期

已經是第三間分店了!

其實我6點多來,人不多,我走時就已經滿了9成

選了$168

我想要豆乳湯
男友想要豚骨
在我們討論要什麼其間,店員就說可以鴛鴦,好了!解決了~

原來也有午巿的...可惜我上班的地方不近

OH...MY...GOD,那個芫茜好可怕.

點好了基本的就出去拿東西
醀醬料

2個凍櫃的食材
有千島醬丸耶

午餐肉、燒芝士丸都不錯

飲品款也多

有些在底我拍不清楚

有男友最愛的皇帝菜...

主角來了,價錢便宜的是一半肥一半瘦
吃起來我個人覺得很嫩

倒是我平常最愛吃的豬都沒比這次的牛嫩

雞也不錯,只是不敢多叫怕吃不完浪費

湯底是沒料的啦_

我為了拍照好看先弄了一下

男友最愛大蒽

看一下牛不錯吧!

雪糕有5款

最後當然是由有強勁臂彎的男友去弄給我
我最愛的綠茶大大的一球!
應該是牛奶公司出品

吃到捧著肚子走
$175 (Dinner)
2019-02-22 94 views
今日同老公去荃灣大鴻輝🤗相馬日式火鍋撐枱腳( 經某網站訂了五點鐘)職員比窩口卡位' 嘩! 21樓望下好高 · 我哋點了鴛鴦鍋底侍應提供 🐄🐃牛肉'🐖🐷豚肉各二客'🐓雞肉一客! 及可出去拎食物'自助任食火鍋牛肉~ 牛味濃'多雪花、滑豚肉~ 豬味濃'滑烏冬'響鈴超級好味!不停encall 🐖🐷🐄🐃🐓兩公婆食咗 6客🐮4客🐷2客🐔🤗🤗🤗🤗質素高 價錢平五款雪糕'多款飲品選擇三小時任食! 🤗🤗🤗🤗🤗出面好多食9O分鐘!好急值得推薦大家🤗🤗🤗
牛肉~ 牛味濃'多雪花、滑
豚肉~ 豬味濃'滑
烏冬'響鈴超級好味!
不停encall 🐖🐷🐄🐃🐓
出面好多食9O分鐘!好急
值得推薦大家🤗🤗🤗
2019-02-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
  • 牛肉豬肉好出色
2019-02-22 165 views
荃灣大鴻輝可算是區內美食集中地,今晚食位於21樓相馬日式火鍋,可以㨂一大鍋或每人一小鍋,正呀,自己捒自己飛弗😍😍地方很大,整齊企理,店員主動有禮👍麻辣湯底又麻又辣,又幾地道鍋,選了小辣,店員主動問夠吾夠辣,吾夠再‘北’D麻辣🤤加左😂😂另外日式火鍋緊係要試壽喜燒拉,甜甜地,好日式呢😋😋我地揀左美國特邊牛肉 $228 ,牛肉紋好靚,又吾太肥,正呀,啱曬牛魔皇🥳豚肉也頗高質雞肉選用肶位,特別嫩滑😋😋其他配料自助形式,吃幾多夾幾多蔬菜🥬新鮮,種類多,不錯👍

地方很大,整齊企理,店員主動有禮👍

另外日式火鍋緊係要試壽喜燒拉,甜甜地,好日式呢😋😋

豚肉也頗高質

雞肉選用肶位,特別嫩滑😋😋

其他配料自助形式,吃幾多夾幾多

蔬菜🥬新鮮,種類多,不錯👍

$250 (Dinner)
1K
2019-02-21 93 views
終於等到天氣涼小小,邊爐怪緊係即刻約埋fd 打邊爐. 今次黎相馬,其實之前開係觀塘已經想去不過太遠,難得開新分店係荃灣緊係要去試下呢度有唔同價位任食,想食肉質靚d 就貴d, 最後我地選左每人$208個款,限時120分鐘但其實都唔會趕人,所以食得盡興坐得都幾舒服湯底同fd 分別選左赤豚同廣島蠔土手鍋赤豚黎時候真係面層滿滿一層紅油,但夠麻辣涮肉類超夾另一款廣島蠔土手鍋真係好豐盛,除左4隻廣島蠔,仲有花菇金菇菜等,所以帶有蔬菜鮮甜. 而一邊會跟住另上一碗日式味噌,可按個人喜好落. 加左之後真係滿滿日式湯味道. 而蠔亦唔錯,厚肉又唔會腥登登登登,主角上場. 打邊爐邊不可缺少牛肉. 紋理漂亮,涮幾秒口感真係幾軟嫩,帶牛肉香仲有雞肉同豚肉,不過個人同fd 都覺得普通,所以最後都係主攻牛肉丸類選擇都齊,仲有芋絲,腐皮,午餐肉等等其中牛肉丸有驚喜,雖然個樣平平無奇咁,但咬落中間幾juicy,彈牙有牛味另外芝士丸同千島wasabi 丸都係我既encore 之選菜好新鮮,仲有唔同菇菇,南瓜冬瓜大蒜等. 麵類分別有即食麵,烏東同生麵. 試左後兩者,烏東普通啦,不過同日式湯底幾夾. 反而黃色個款幼身生麵幾唔錯

湯底同fd 分別選左赤豚同廣島蠔土手鍋

赤豚黎時候真係面層滿滿一層紅油,但夠麻辣涮肉類超夾

丸類選擇都齊,仲有芋絲,腐皮,午餐肉等等

另外芝士丸同千島wasabi 丸都係我既encore 之選

菜好新鮮,仲有唔同菇菇,南瓜冬瓜大蒜等. 麵類分別有即食麵,烏東同生麵. 試左後兩者,烏東普通啦,不過同日式湯底幾夾. 反而黃色個款幼身生麵幾唔錯,有麵香. 口感爽口,值得一試. 不過建議早d 落係湯煮,因為食得耐加左d 肉個湯底會混俗左.

另外送左個海鮮拼盤,我諗應該係每枱都有...蝦幾大隻結實,仲有睇落幾靚帶子. 蠔既話反而無一開始廣島蠔湯底個幾隻咁好食wor, 朋友話. 因為我淨係食左之前跟湯個隻,所以無從考証

雪糕,唔知係咩牌子. 都幾同款味道不過幾難刮,好彩有位helpful staff 咁岩見到幫手. 芝麻比較普通,可能得番最底小小,比較多冰粒而且偏甜. 岩鹽似普通vanilla, 最好食係抹茶. 都收到貨既

整體水準唔錯,價錢都合理

2019-02-21 99 views
天氣凍凍地,最好約朋友打邊爐,收工近近地係荃灣大鴻輝揾食,朋友介紹食相馬,貪佢坐得舒服地方寬敞,上到去門口好有日本風味睇完個餐牌一輪,四款價錢中我地㨂左最貴嘅因為朋友話要食好d,最貴$368嘅和牛及黑毛豬,湯底我哋叫咗好特別的牛腸湯底,牛味濃郁有少少味而且帶點辣,十分惹味,和牛入口即溶,牛香味濃情,黑毛豬同和牛一樣入口即溶,完全唔會有豬騷味,好好味,餐廳仲有好多丸,菜供應,食飽仲有雪糕供應,簡直大滿足
天氣凍凍地,最好約朋友打邊爐,
2019-02-19 89 views
見到食評口卑咁多人比like, 就抱着寄望去一試!網上訂位超方便,還有75折……抵。先講坐位,我地兩人去,給我二人枱實在太细張,中午用來食碟頭飯還可以,但用此枱來做火煱放題,真係有點寒酸。菜色方面,我選了$288這款套餐,加送海鮮盤放題,不錯,好味。但問題來了,自取的酱油冇味、火煱的配料……支竹、海帶,放在一盤盤混俗清的水內,丸類配料雖然收在雪柜內,但雪柜温度不夠、滴水,至於飲料方面,大致可以,但飲品柜的温度亦相當差,罐面全是雪柜內滴落尼D水,極差,還有地下滿是水跡、濕滑,相當不潔和危險。希望店主見到此劣評能有改善空間,否則又變成另一間鮮一夜。
見到食評口卑咁多人比like, 就抱着寄望去一試!
網上訂位超方便,還有75折……抵。
  • 皇帝菜
2019-02-16 131 views
前幾天才來過,想不到因緣際遇,今晚又來到了。因為上次吃了美國頂級牛小排,今次便吃平一點的美國特選牛肉$228,可以吃120分鐘。除了美國特選牛肉外,還可以任吃蔬菜、丸類、雪糕🍦。汽水飲品任飲。美國特選牛肉,脂肪均勻,帶點嚼勁,肉味十足,而且切得夠薄,淥一淥就可以吃。質素不會因為價錢平而降低。湯底當然是廣島蠔土手鍋,因為上次吃過,覺得味道很好,而且廣島蠔夠鮮甜。海鮮拼盤是海蝦、帶子及廣島蠔,樣樣鮮甜又鮮美。吃完牛肉,當然是吃丸類和蔬菜🥬,丸類有十幾款,我覺得牛丸和墨魚丸,最為好味,因為爽口彈牙又可以吃到味道。吃完配料都其實飽了,不過有日式雪糕任食,當然要試試,味道有綠茶、豆腐、椰子和朱古力,其中以朱古力味道最濃,值得推薦的。
前幾天才來過,想不到因緣際遇,今晚又來到了。

海鮮拼盤是海蝦、帶子及廣島蠔,樣樣鮮甜又鮮美。

2019-02-15 141 views
年尾 同媽媽食餐好嘅為過去一年畫上完美句號趁天氣重有少少涼 決定同媽媽食過火鍋放題我地㨂左呢間係大鴻輝新開嘅相馬冷氣夠大 坐得好舒服 而且食物選擇都幾多我地係幾款套餐中 㨂左最貴嘅澳洲和牛同黑豚肉湯底方面 除左清湯 重㨂左我想食好耐嘅牛腸鍋勁多苟菜 好香 牛腸有咬口 湯底帶啲微辣轉眼間 我地嘅澳洲和牛就黎啦 哇 啲油脂花紋靚到 入口嫩滑有牛味 超正至於鹿兒島黑豚肉 比我地想像中好食入口同樣嫩滑 忍唔住encore左幾轉重有送嘅海鮮拼盤 小小的 不過兩個人食岩岩好
年尾 同媽媽食餐好嘅為過去一年畫上完美句號

至於鹿兒島黑豚肉 比我地想像中好食
入口同樣嫩滑 忍唔住encore左幾轉

重有送嘅海鮮拼盤 小小的 不過兩個人食岩岩好
2019-02-13 262 views
高質素抵食邊爐@相馬 天氣涼涼地,打邊爐就正合我心,二個人去食放題形式的比較有預萛,而且也可以多款式一點荃灣食放題,大鴻輝那邊最集中!上OPENRICE搵到有多間餐廳有折扣,相馬是新開加上網上訂桌有折,所以就上去試下 放題SET可分成四款,最便宜的美國進口牛SET平日$148就有了(用APP訂桌仲有折)仲有飲料和日本''MILK TOP''任食,真係好抵食 要食好D,最頂級是特上澳洲和牛SET$358,那當然是一分錢一分貨啦! 裝修很和風,而且以卡位為主,坐得舒服又私隱度高 多款湯底都可以任選不用加錢的 自助區 飲料也是自助的,款式很多,最讚是有無糖的飲料供應 混醬區 湯底不一會就上了,我們加了$68換了日式面豉生蠔鍋,入面放滿大只又飽滿的生蠔,而且湯底還放了多款蔬菜,看起來好豐富~ 上桌時面豉是分開另上的,可以跟據自己口味放入日式面豉 之後等滾水就可以食啦! 生蠔漲卜卜的,鮮甜又多汁無腥味!真是很值得加錢去食! 我們點了B 餐頂級美國進口牛肉SET,是中價的一款,雖然不是貴價的SET,但牛肉的質素 令人喜出望外!看得出的新鮮而且水準好平均,(這是第一ROU
高質素抵食邊爐@相馬

裝修很和風,而且以卡位為主,坐得舒服又私隱度高

多款湯底都可以任選不用加錢的

自助區

飲料也是自助的,款式很多,最讚是有無糖的飲料供應

混醬區

上桌時面豉是分開另上的,可以跟據自己口味放入日式面豉
之後等滾水就可以食啦!

生蠔漲卜卜的,鮮甜又多汁無腥味!真是很值得加錢去食!
頂級美國進口牛肉

我們點了B 餐頂級美國進口牛肉SET,是中價的一款,雖然不是貴價的SET,但牛肉的質素 令人喜出望外!看得出的新鮮而且水準好平均,(這是第一ROUND)

第二ROUND的

你可以看到每一盤質素都是好平均的
而且是即點即切,

涮一下就可以食了,肉質不肥不廋,食起來肉味濃郁
厚薄適中

除了牛之外,我們的SET還包括了雞肉和豬肉任食的
不食牛的朋友也可以樂在其中

豬肉也切得薄薄的,比牛肉涮久一會就OK了,食起來也是爽口而不膩的

除了肉類之外,出面自助區菜蔬很多又新鮮

這裡提供的雪糕是來自日本的MILKTOP,再飽也要食幾個為這餐畫上完美的句號~

這個價位,這個質素,真係好抵食!
2019-02-12 1404 views
今晚嚟到呢間位於 荃灣眾安街大鴻輝中心21樓嘅 相馬日式火鍋 打邊爐餐廳提供多款不同種類的任食放題套餐,任君選擇。我哋揀咗 120分鐘 美國頂級牛小排連海鮮任飲任食放題餐廳提供多款飲品,味道各有特色。一坐低先嚟一罐 忌廉鮮奶,有點回到兒時的感覺。跟住再嚟多款雪糕球包括有朱古力、椰子、豆腐、綠茶味,之後先至開始打邊爐,簡直係冰火二重奏。先嚟 美國頂級牛小排牛小扒牛味濃郁,切得薄薄哋,脂肪又分佈平均,淥一淥就食得。鍾意食牛嘅我,跟住再嚟 美國進口牛肉 和 美國特選牛肉,兩款牛味道都唔錯,重點是切得夠薄,口感夠嫩又夠滑。食完牛再嚟 海鮮拼盤包括有海蝦、廣島蠔、帶子、蜆,款款新鮮,味道唔錯。海鮮吸滿甜豉油嘅醬油湯底,味道更佳。另外,餐廳的自助區提供各種蔬菜、肉丸、腸仔、午餐肉,各色其式,任君選擇。黑椒牛丸又特別有驚喜,大大粒好有牛味。最後再嚟兩個芝麻味雪糕球,今晚就大滿足。

餐廳提供多款不同種類的任食放題套餐,任君選擇。

我哋揀咗 120分鐘 美國頂級牛小排連海鮮任飲任食放題

餐廳提供多款飲品,味道各有特色。

一坐低先嚟一罐 忌廉鮮奶,有點回到兒時的感覺。

跟住再嚟多款雪糕球

先嚟 美國頂級牛小排

牛小扒牛味濃郁,切得薄薄哋,脂肪又分佈平均,淥一淥就食得。

食完牛再嚟 海鮮拼盤

包括有海蝦、廣島蠔、帶子、蜆,款款新鮮,味道唔錯。

海鮮吸滿甜豉油嘅醬油湯底,味道更佳。

黑椒牛丸又特別有驚喜,大大粒好有牛味。

最後再嚟兩個芝麻味雪糕球,今晚就大滿足。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-02-12 212 views
友人推介這間日式火鍋店,今晚有空便來到了。這裡除了四人卡位,還有獨立一人一鍋,非常好的設計。下次一個人來都可以吃。飲品有拾幾款,有汽水和果汁。自助區有蔬菜、丸類及公仔麵。美國頂級牛小排,牛肉十分肥美,肉質偏腍。海鮮拼盤,有蠔、帶子和蝦。其中以蝦最為新鮮。廣島蠔土手鍋,蠔很鮮甜,湯頭帶點味噌的鮮味。美國特選牛肉,脂肪不算很多,肉味較濃,帶點咬口。丸類有十幾款,以墨魚丸和牛丸,較為彈牙。雞肉,肉質爽口,是不錯的選擇。
友人推介這間日式火鍋店,今晚有空便來到了。

飲品有拾幾款,有汽水和果汁。

自助區有蔬菜、丸類及公仔麵。

美國頂級牛小排,牛肉十分肥美,肉質偏腍。

海鮮拼盤,有蠔、帶子和蝦。其中以蝦最為新鮮。
廣島蠔土手鍋,蠔很鮮甜,湯頭帶點味噌的鮮味。

美國特選牛肉,脂肪不算很多,肉味較濃,帶點咬口。

丸類有十幾款,以墨魚丸和牛丸,較為彈牙。

雞肉,肉質爽口,是不錯的選擇。

2019-02-12 155 views
新年假期約左幾個朋友仔去到荃灣眾安街嘅《相馬日式火鍋》打邊爐順便團拜。餐廳位於大廈21樓,可以一邊打邊爐一邊欣賞街景,景緻唔錯。揀咗個美國頂級牛小排120分鐘放題,可以任食美國頂級牛小排及海鮮拼盤。加咗幾十蚊揀咗個廣島蠔土手鍋。材料豐富,味增味同蠔味十分夾。美國頂級牛小排,脂肪分佈平均,牛肉味濃郁。除咗牛小排仲可以任食美國特選牛肉及美國進口牛肉,兩者都十分唔錯。跟餐海鮮拼盤,新鮮肥美都係任點任食。當然唔會放過自助區裏邊嘅丸類、蔬菜同豆製品啦。歎埋任飲嘅汽同埋雪糕,真係食得夠曬開心。

餐廳位於大廈21樓,可以一邊打邊爐一邊欣賞街景,景緻唔錯。

美國頂級牛小排,脂肪分佈平均,牛肉味濃郁。

跟餐海鮮拼盤,新鮮肥美都係任點任食。

當然唔會放過自助區裏邊嘅丸類、蔬菜同豆製品啦。

歎埋任飲嘅汽同埋雪糕,真係食得夠曬開心。