2023-08-03 224 views
由南山邨搬到落黎深水埗, 黎緊仲會開分店去土瓜灣添😍 梳乎厘既味道選擇唔算多, 但係有啲都幾特別, 另外仲有少量糖水選擇🤓“紫”在乎你🥞($50)超級鬆軟滿滿空氣感既Pancake 上面放上大量幼滑既紫薯Cream同紫薯脆脆, 食落去真係好似一陣紫薯味既風咁, 唯一比較有咬口就係啲脆脆, 係真係做到空氣既口感, 紫薯味都好濃郁, 不過價錢就偏貴左啲😝呢度既空氣梳乎厘係我印象黎講最好食, 價錢已經比係商場食到果啲平, 但係都仲係偏貴左啲, 不過都明白舖租都成本都貴既😊

“紫”在乎你🥞($50)

2023-07-31
TakeAway
$50 (Last Night Supper)
  • 紫在乎你
2023-06-16 670 views
焦糖咖啡梳乎厘☕️唔知大家有冇食過石硤尾南山邨嘅白汁車仔檔呢之前聽到佢話唔再做都覺得好傷心🥲竟然俾我發現佢搬咗去深水埗🤤除左有自家製甜品 仲有多款口味嘅梳乎厘!☕️☕️☕️☕️焦糖咖啡梳乎厘梳乎厘好鬆軟 富有空氣感 食落去口感好綿滑Topping由咖啡粒 奶蓋 同焦糖組成全個面都鋪滿咖啡粉 帶出少少苦澀 但焦糖同奶蓋嘅甜味就中和左個苦味 變得易入口但焦糖就比較偏少 如果再多啲一定會更好食🤤除左焦糖咖啡味 仲有好多味道可以選擇👇🏻原味 🍰香芒 🥭朱古力 🍫焦糖花生 🥜海鹽芝士 🧀
焦糖咖啡梳乎厘☕️

唔知大家有冇食過石硤尾南山邨嘅白汁車仔檔呢
之前聽到佢話唔再做都覺得好傷心🥲
竟然俾我發現佢搬咗去深水埗🤤
除左有自家製甜品 仲有多款口味嘅梳乎厘!

☕️☕️☕️☕️

朱古力 🍫
焦糖花生 🥜
海鹽芝士 🧀
2023-05-27 597 views
真係幾好奇疏乎厘都可以做專門店,唔試過口就會痕,呢家嘢唔係隨街可食到,印象中只係喺酒店自助餐食過,賣到仲貴過碟叉雞飯,唔食真係冇得_,所以拎定錢畀佢賺,如果甜品都整得唔好就出嚟行,就唔好怪人唔幫襯你。榴槤忘返要$60,都係慳皮啲食過大路啲嘅芒果味$50(但本menu標價$48),結果都係幾好食嘅,似食緊天使蛋糕,微微地甜,等你食極唔夠,要encore咁滯,裏面係濕池池鬆泡泡嘅蛋糕,一定填唔飽你個肚,畀你一種青春美麗少艾向你欲拒還迎嘅感覺,等你下次唔返轉頭唔得,呢啲咪識做生意囉,不過我覺得自己整會好食過佢。
2023-05-26
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2023-05-26 433 views
南山梳芙厘以其性價比極高的梳乎厘聞名,這裡的梳乎厘味道不錯:🍮海鹽芝士梳乎厘  ʜᴋᴅ45:南山梳芙厘的海鹽芝士梳乎厘是一道令人驚艷的甜點😊。每一口梳乎厘都散發著濃郁的奶香味和淡淡的海鹽香氣,結合了鹹與甜的完美平衡。芝士的質地綿密,入口即化,令人陶醉其中😊。梳乎厘的外層焦脆,內部柔軟綿密,咬落時帶來一種愉悅的口感。海鹽的微妙調味使整體口味更加豐富,增添了一絲特殊的風味。這道海鹽芝士梳乎厘的份量十分大,每一個都大得足夠滿足您的味蕾和胃口。加上價格僅為$45,性價比極高,讓人無怨言👍。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘🧀️  169.2 kcal/100g (一件大約150-180左右卡路里)🍮焦糖花生梳乎厘 ʜᴋᴅ45:焦糖花生梳乎厘是南山梳芙厘另一款受歡迎的甜點選擇😊。這款梳乎厘融合了濃郁的焦糖風味和香脆的花生碎,帶來豐富的口感和香甜的滋味。梳乎厘的外層焦糖酥脆,內部軟綿,花生碎的加入增添了咬勁和細膩的口感😊。每一口都帶來一種令人愉悅的享受,讓人難以抗拒。和海鹽芝士梳乎厘一樣,焦糖花生梳乎厘的價格也十分親民,提供給食客們物超所值的美食體驗👍。⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘🧀️  169.2 kcal/10

🍮海鹽芝士梳乎厘  ʜᴋᴅ45:
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

🍮焦糖花生梳乎厘 ʜᴋᴅ45:
⚡️ 好味指數:🌕🌕🌕🌘🌘

女生都有甜品胃啊!南山梳芙厘的梳乎厘雖然咬落時不像食空氣一樣鬆軟,但其鬆軟程度仍然非常不錯。每一口都散發出誘人的香氣和口感,無論是海鹽芝士還是焦糖花生,都能帶來一種獨特的甜點享受😍。尤其考慮到它們的價格,$45的大份量讓人感到物超所值,絕對值得一試。南山梳芙厘的梳乎厘以其出色的味道和性價比而受到讚賞。海鹽芝士梳乎厘和焦糖花生梳乎厘都是必嚐的美食,總括嚟講,無論您是甜點愛好者還是想要品嚐特別的甜品,這裡都會是您的不二之選。前往南山梳芙厘,讓您的味蕾沉浸在美味的梳乎厘之中,享受甜蜜的味覺饗宴👍。
梳乎厘班戟的做法其實並不難,材料主要是低筋麵粉、牛奶、雞蛋、糖、糖霜、雲呢拿油及泡打粉等,這樣推算,每件大約是120卡路里,加上面頭的海鹽芝士也不過150-180左右, 如果要跟一份芝士餅的400卡比較,熱量少得多
鹽芝士梳乎厘
📍南山梳乎厘 - 深水埗元州街1F號地舖
💸人均消費:$45
2023-04-29
鹽芝士梳乎厘
  • 海鹽芝士梳乎厘
Score 總分:70傳說這間甜品店是由南山邨搬到深水埗。係唔係真,我就唔知啦,也冇興趣知。不過我就知佢地係專門做甜品梳乎里。講堅,如果大家鐘意食梳乎里,又點可以唔試下呀!我只知道佢地嘅梳乎里真係好邪惡,好creamy ,食完肥多二磅。而感覺就好似食完都冇咩食過咁,因為佢非常非常之軟綿綿,而且入口即融,加上又有大量嘅cream,你話何其吸引呢!位置就真係都幾難揾,所以,有d穩世feel。還有還有,佢地是企食/立食,冇位坐架。所以,大家可以考慮外賣或企係度食完先離開。講堅,如果你鐘意食甜品,試下啦~ 如果好食嘅就關注我,唔好食嘅就都關注下我下次點坑人
Score 總分:70

位置就真係都幾難揾,所以,有d穩世feel。

2023-05-01 620 views
真係有好野要同大家分享!!! 估唔到喺深水埗都會有間咁抵食嘅南山梳乎厘!雖然唔係熱辣辣嘅,但都好鬆軟!而且佢地有好多款味道比你揀😋原味 士多啤梨 朱古力 海鹽芝士 焦糖花生 焦糖咖啡 綠茶 $45

係我食過最好食嘅糖水🤤以前係南山村平台食過一次就愛上咗🫶🏻而家搬咗去深水埗夠晒近😆可以隨時都食到超級好食嘅糖水😆芒果白雪西米露必推👍🏻👍🏻👍🏻未食過嘅一定要食👍🏻
2023-04-27 264 views
垃圾餐廳 野難食 跟住服務又差 個老闆串過馬撚 最好唔好黎食啦 一入到去坐低 又無人理 都算啦 自己搵位坐啦 然後諗住叫野食啦 條友眼超超望到我但又唔係行過黎落單 老闆又可以由得d同事咁 即刻起身走人
垃圾餐廳 野難食 跟住服務又差 個老闆串過馬撚
最好唔好黎食啦
老闆又可以由得d同事咁
即刻起身走人
🐥 南山梳乎厘 🐥 <榴槤忘返>老板娘超好人 即整比我地☺️食落微暖空氣感max!真正既入口即溶!食兩個都唔會厭同濟榴槤味十足 重有少少榴槤肉同榴槤乾!諗起都流口水 下次再食其他口味 .__. .__. .__.🐥🐥🐥.__. .__. .__. 總結: 勁推!世一梳乎厘😍好好食呀媽媽咪呀 環境:/5服務態度:🐥🐥🐥🐥🐥/5 (好nice)食物質素:🐥🐥🐥🐥🐥/5 性價比:🐥🐥🐥🐥🐥/5 回頭率:🐥🐥🐥🐥🐥/5
🐥 南山梳乎厘 🐥

<榴槤忘返>
老板娘超好人 即整比我地☺️食落微暖
空氣感max!真正既入口即溶!
食兩個都唔會厭同濟
榴槤味十足 重有少少榴槤肉同榴槤乾!
諗起都流口水 下次再食其他口味

總結: 勁推!世一梳乎厘😍好好食呀媽媽咪呀

環境:/5
服務態度:🐥🐥🐥🐥🐥/5 (好nice)
食物質素:🐥🐥🐥🐥🐥/5
性價比:🐥🐥🐥🐥🐥/5
回頭率:🐥🐥🐥🐥🐥/5
  • 榴槤忘返
今次試左海鹽芝士梳乎厘,同埋香芒白雪西米露😍雖然店名叫南山梳乎厘,但個人覺得最好食既,反而係佢既芒草白雪西米露!🤤芒果唔酸,西米有咬口,擺埋大西米好加分!好鐘意食大西米最正係個牛奶冰底🙉超香超濃牛奶味🤤好食到忍唔住問老闆🤣老闆話用3.6牛奶整所以咁香濃梳乎厘都唔錯,正正常常同出面既梳乎厘甜品店差唔多係多啲不同既口味即刻整同埋好多人排隊,所以大概等左10-15分鐘總括而言值得一試最鐘意真係佢店既白雪西米露!😍😍😍好食過好多甜品鋪推介!
今次試左海鹽芝士梳乎厘,同埋香芒白雪西米露😍
芒果唔酸,西米有咬口,擺埋大西米好加分!
好鐘意食大西米
最正係個牛奶冰底🙉超香超濃牛奶味🤤
好食到忍唔住問老闆🤣
老闆話用3.6牛奶整所以咁香濃

梳乎厘都唔錯,正正常常
同出面既梳乎厘甜品店差唔多

推介!
芒果白雪西米露
芒果白雪西米露
2023-03-24 587 views
南山梳乎厘依間甜品鋪依排好紅🥰🥰今日終於食到啦🙈🙈🙈我之前以為喺南山邨,之後去咗個邊行咗成圈都搵唔到😔😔😔。原來搬咗去係元洲街㗎。有實在太在口味,我決揀困難我諗唔到食咩,就叫咗原味🙈 有冇人都係咁樣$45大大份,係即叫即做㗎,我坐喺張凳等咗大約二十分鐘到啦~梳乎厘🥺🥺🥺暖粒粒咁,咬落鬆軟但唔會鬆軟到似食空氣咁,甜甜地又重蛋味。😙但可能因為叫咗原味,口感唔夠豐富,下次試下食佢地最受歡迎嘅海鹽芝士啦🙈🙈🙈Total 3over 5 🧡🧡🧡
南山梳乎厘

依間甜品鋪依排好紅🥰🥰今日終於食到啦🙈🙈🙈

我之前以為喺南山邨,
之後去咗個邊行咗成圈都搵唔到😔😔😔。
原來搬咗去係元洲街㗎。

有實在太在口味,我決揀困難
我諗唔到食咩,就叫咗原味🙈
有冇人都係咁樣
$45大大份,係即叫即做㗎,
我坐喺張凳等咗大約二十分鐘到啦~

梳乎厘🥺🥺🥺暖粒粒咁,
咬落鬆軟但唔會鬆軟到似食空氣咁,
甜甜地又重蛋味。😙

但可能因為叫咗原味,口感唔夠豐富,
下次試下食佢地最受歡迎嘅海鹽芝士啦
🙈🙈🙈

Total 3over 5 🧡🧡🧡

2023-03-13 605 views
榴槤忘返💭 💰65 ❤️‍🔥7.5/10分未打開個蓋已經聞到陣榴槤味🥰啲漿每啖食落去都有榴槤味,唔會死甜,唔膩😛加埋脆片食,口感更豐富😉不過主體唔夠梳乎,見到佢中間層層疊埋就知🫡可能因為我拎翻屋企先食?大概5分鐘到,唔知有無影響🫣而且價錢頗貴,所以未有更高分🫠會俾多次機會佢🤣下次試其他味,同埋即場食再報告大家🤩想睇更多相可以search翻ig follow @foodjobdacon❤️‍🔥
榴槤忘返💭 💰65 ❤️‍🔥7.5/10分
未打開個蓋已經聞到陣榴槤味🥰
啲漿每啖食落去都有榴槤味,唔會死甜,唔膩😛
加埋脆片食,口感更豐富😉
不過主體唔夠梳乎,見到佢中間層層疊埋就知🫡
會俾多次機會佢🤣下次試其他味,同埋即場食再報告大家🤩
2023-03-08 583 views
放工約左朋友係深水埗附近,朋友最近係網上睇到有呢間梳乎厘pancake小店,睇到相覺得好吸引就緊係要去試試啦🤩小店模式經營,店外有大概6個位置可以比客人堂食,我地都唔係住附近同埋梳乎厘pancake緊係即時食先好食所以一定係揀堂食。門外有menu睇,好快就已經揀左海鹽芝士($45) 同埋焦糖花生($45)。海鹽芝士就係平時茶飲店嘅芝士奶蓋+咸蛋黃餅碎係面。一食個pancake好有驚喜,pancake好厚但超鬆軟有蛋香,而芝士奶蓋整得好好食!夠杰身。餅碎雖然無咩咸蛋黃味但增加口感成件事好match! 焦糖花生係普通奶蓋加焦糖同花生。呢個奶蓋相對比較普通,焦糖味可以再濃d。由於海鹽芝士太出色所以呢個相對較普通。menu仲有其他款式都好想試,期待下次再試其他味道同埋encore海鹽芝士!

.之前見到有food blogger推薦呢間梳乎厘,趁住放假即刻要去試吓係咪咁堅先😽🥞太多選擇 15 16,每款味都好想試😋選擇困難症咗5分鐘左右,最終揀咗廚師精選!!.▪️海鹽芝士梳乎厘 $45 • 9/10賣相真係不得了!即叫即整!等咗11/12分鐘左右👍🏼有2件梳乎厘疊埋一齊,蛋味超香、超濃~入口超鬆軟!鹹鹹甜甜嘅口感,好好味😋😋海量嘅自家製海鹽芝士醬汁😍😍(好似奶蓋咁)仲有咸蛋黃餅乾碎on top✨ 口感嘅層次level up🔝老闆娘好nice,用心製作,一定要支持小店✊🏼
之前見到有food blogger推薦呢間梳乎厘,
趁住放假即刻要去試吓係咪咁堅先😽🥞
太多選擇 15 16,每款味都好想試😋
選擇困難症咗5分鐘左右,最終揀咗廚師精選!!
▪️海鹽芝士梳乎厘 $45 • 9/10
賣相真係不得了!即叫即整!等咗11/12分鐘左右👍🏼
有2件梳乎厘疊埋一齊,蛋味超香、超濃~
入口超鬆軟!鹹鹹甜甜嘅口感,好好味😋😋
海量嘅自家製海鹽芝士醬汁😍😍(好似奶蓋咁)
老闆娘好nice,用心製作,一定要支持小店✊🏼
2023-02-26 678 views
專登出深水埗,專登去試這間剛剛在雜誌上被介紹過的梳乎厘小店。店鋪簡約的放左兩本menu在枱上,打開細看其實都有太多味道想試最後就決定試岩鹽芝士同焦糖咖啡味。先試焦糖咖啡,一口就食到好香嘅蛋味加微微嘅咖啡味,可惜焦糖味就唔係太突出,但梳乎厘嘅質地好鬆軟,有口感,一點都唔係食空氣果種感覺再試岩鹽芝士就更加出色,有蛋香之餘更有咸咸嘅芝士味,配搭上都相當出色。因太多人等候(等左約45分鐘)本來打算外賣回家食,但又怕帶到回家會後會走樣最後都無決定錯即食就對了。

最後就決定試岩鹽芝士同焦糖咖啡味。

最後都無決定錯即食就對了。