2022-03-22 567 views
♨️Soul cafe深井臨時街市熟食中心CF8號❤️行完山去到深井上網見到呢間熟食中心竟然裏面有間唔錯既隱世Cafe,一於支持下小店,初初諗住好攰填飽個肚就算,點知實在有驚喜,員工態度親切,性價比高,食物交足功課,所以見顧客都唔少👍🏻📌鮮果窩夫雪糕呢個真心好抵又好食,仲要包一杯飲品👍🏻📌All day breakfast 正常的份量抵食的價錢優質的食物👍🏻📌車打芝士煙肉牛肉漢堡牛肉夠Juicy,一路食一路流汁👍🏻📌香草蕃茄鮮蝦意粉鮮蝦夠彈牙意粉亦夠多👍🏻📌Ice hazelnut latte📌Ice latte跟餐加幾蚊雞就可以轉咖啡飲品👍🏻食物:8/10抵食:8.5/10環境:7.8/10。。。#深井美食 #食在深井 #熟食街市美食 #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #香港美食推介 #waffles #alldaybreakfast #burger #pasta #delicious #行山美食 #coffeetime #coffeeholic #coffee #coffeeshop #coffeeaddict #hkig #hkiger #hkfoodie #foodie #hkf
♨️Soul cafe
深井臨時街市熟食中心CF8號

📌鮮果窩夫雪糕
呢個真心好抵又好食,仲要包一杯飲品👍🏻
📌All day breakfast
正常的份量抵食的價錢優質的食物👍🏻
📌車打芝士煙肉牛肉漢堡
牛肉夠Juicy,一路食一路流汁👍🏻
📌香草蕃茄鮮蝦意粉
鮮蝦夠彈牙意粉亦夠多👍🏻
📌Ice hazelnut latte
📌Ice latte
跟餐加幾蚊雞就可以轉咖啡飲品👍🏻

食物:8/10
抵食:8.5/10
環境:7.8/10

#深井美食 #食在深井 #熟食街市美食 #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #香港美食推介 #waffles #alldaybreakfast #burger #pasta #delicious #行山美食 #coffeetime #coffeeholic #coffee #coffeeshop #coffeeaddict #hkig #hkiger #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodpic #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn
2022-01-22 603 views
如果說起深井一定諗起深井燒鵝,但居住在深井的朋友卻介紹另一間隱世美食店,非常值得推介。週末剛在深井附近行山,聽地膽朋友介紹這間美食店,一定去光顧尋秘。原來這間隱世美食店在深井燒鵝陳記旁邊,就在深井街市熟食中心內的Soul cafe。 由深井熟食街市中心門口,直行半分鐘,要有一顆尋幽探秘的決心,可能經過蔬菜檔或肉食檔,要一直堅持向前行,竟然見到聞名的Soul cafe 就在眼前。Soul cafe的外貌給人親切的感覺,cafe店前有很多座位,和店員打個招呼,便可以輕鬆坐下,十分隨意。當我們看見cafe的餐牌,真是有些感動,價錢非常非常相宜。我們六人因為疫情要分三張枱,店員不怕麻煩,馬上替我們找了三張枱。真是發現世外桃源美食店是在街市內,有文青休閒的感覺,坐得非常舒服。我們點了6個午餐: 黑松露野菌忌廉意粉、香草蕃茄鮮蝦意粉、煙三文魚凱撒沙律、車打芝士煙肉牛肉漢堡、英式全日早餐、日式咖哩吉列豬扒飯等。六款午餐食物端出來,大家都嘩然。每碟午餐的賣相擺設,相當吸引,可見大廚極盡心思,我們恍如在五星級的酒店享受美食,一點也不誇張。黑松露野菌忌廉意粉: 濃郁黑松露味道一直在口中徘徊;香草蕃茄鮮蝦意

黑松露野菌忌廉意粉: 濃郁黑松露味道一直在口中徘徊;

香草蕃茄鮮蝦意粉:怎樣也想不到有幾隻巨大的鮮蝦,爽口鮮甜;

班尼蛋配上火腿是惹味的組合, 伴上新鮮的沙律菜,口感清新。

車打芝士煙肉牛肉漢堡:賣相精美材料十足;英式全日早餐:材料豐富味道一流;
日式咖哩吉列豬扒飯:咖哩味重豬扒厚厚的非常有咬口。

之後大家都忙於享受美食,一時說不出話來。飽餐之後,我們決定以後的生日會都約店主在這裏進行,實在是極級的享受。平民價錢酒店美食享受竟在真實中實現了。
2021-12-09 315 views
香港好多隱世cafe, 其中一間就係深井, 唔住深井嘅人真係未必知, 因為佢喺深井街市入面嘅熟食中心!做開西餐嘅佢哋前排出咗個日式咖哩吉列豬扒飯!我都好耐冇去所以就去試下, 賣相唔錯! 啲豬扒炸得都好香脆!咖啡keep住一樣咁出色!我會比四粒星!

2021-11-27
Type of Meal
Lunch
2021-10-20 298 views
Soul cafe 深井同師奶仔朋友行完山,朋友帶左我去間隱世coffee shop,位於深井街市入面,性價比超高!😍😍😍叫左兩個set breakfast,兩杯嘢飲,埋單先$76😍出到去市區$76連一個set都唔知食唔食到🤣🤣🤣呢度嘅味道都算好,炒滑蛋好creamy,好棉質,枱面仲有得自己加鹽同埋胡椒粉。另外仲有個area係比人斟水同埋攞調味料,擺放得幾靚🤣🤣🤣下次行完山都可以再嚟!
Soul cafe 深井

下次行完山都可以再嚟!
2021-09-10 360 views
很久沒去深井,今天同老公特意去走走,順便吃午餐,以前去深井,除了吃燒鵝之外,有時候也很喜歡去Ciao吃意大利餐,但今天兩者都不想吃想試試新嘢。 現在很多地方都有美味的燒鵝吃,不一定要去深井,深井的餐廳一般都比較地道及很有大排檔色彩,我們在深井行了一圈也決定不了吃什麼。於是我上OpenRice 搜尋一下深井有沒有其他選擇,發現Soul Cafe有很多好評,最後按Google地圖找到了,餐廳的位置就是在一個 深井臨時街市熟食中心內,是我從未去過的,若非深井區居民,應該不會知道有一個熟食中心。熟食中心內還有一家茶餐廳和一家泰國餐館,我們一直走,看到最尾的一家有很多人在排隊,發現這家就是Soul Cafe,也是全場裝修得最好的,餐廳有玻璃門內有空調但因為迫所以都是坐外面較開揚及空間感大些,只是唯一缺點是沒有冷氣,但餐廳會提供冷風機,幸好當天也不是太悶熱,而且我們吃午餐時還下了一場大雨。👍我們看見食客都是自己先看餐牌,再排隊落單,然後拿到號碼牌找位置坐下,把號碼牌放在檯面,餐廳員工就會把食物送到你面前。👍我們選擇了All Day Breakfast英式全日早餐 $69+橙汁一瓶$9包括煙三文魚,

我們選擇了
All Day Breakfast
英式全日早餐 $69+橙汁一瓶$9
包括煙三文魚,豬肉腸,煙肉,蕃茄,茄汁豆,野菌和煎蛋,除了豬肉腸質感較淋,其他食材都OK。
英式全日早餐
Eggs Benedict with Smoke Salmon
煙三文魚班尼迪疍$60 連即磨咖啡

做得唔錯既班尼廸蛋。
煙三文魚班尼迪疍
煙三文魚班尼迪疍
午餐選擇不少而且價錢平,食材質量物超所值。😋 調味料如黑胡椒,鹽和冷熱清水則自助。不過樽裝鹽🧂全部都受潮以致未能使用,其實有很多餐廳都沒有注意到樽裝黑胡椒和鹽受潮而影響食客使用,希望所有餐廳都會細心照顧不同食客的需求,可以不時檢查一下啦!👌
2021-08-28
2021-08-27 321 views
在熟食中心裏讓人意想不到的小店🙊週末有不少人來吃早餐呢◾️#英式早餐 HKD$61 牛角包+$2好豐富的早餐☺️推薦大家加配牛角包🥐吃起來鬆軟又香很喜歡他的野菌味道很濃😋煙肉稍微煎香不會乾豬肉腸配著炒蛋吃味道很搭-◾️#經典早餐 火腿炒蛋多士 HKD$26簡單而做得不馬虎的早餐多士經過烘底加上果jam 嫩滑的炒蛋 可以自行加點黑胡椒-◾️#朱古力窩夫 +HKD$10外脆內軟的窩夫😍淋上濃郁朱古力醬重點是‼️早餐加$10就有了😋-◾️#凍榛子咖啡 +HKD$8◾️#凍泡沫咖啡 +HKD$8兩杯咖啡都很香濃☺️咖啡和奶的比例調配得剛好飲料偏低糖的👍🏻-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌗🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌗🌑-#Soul Cafe 📍深井深井臨時街市熟食中心CF8號舖📞 9189 3100🕐 08:00-18:00
在熟食中心裏讓人意想不到的小店🙊

◾️#凍泡沫咖啡 +HKD$8
兩杯咖啡都很香濃☺️
咖啡和奶的比例調配得剛好
飲料偏低糖的👍🏻
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
📍深井深井臨時街市熟食中心CF8號舖
📞 9189 3100
🕐 08:00-18:00
2021-07-29 353 views
今日入左深井探位好朋友,當然唔少得一齊去探店啦,朋友就帶我去左一個街市裏的熟食中心,裏面有間穩世cafe🤭Cafe面積唔算太大,裝修簡約舒服,雖然我哋去到已經下午四點幾,但都坐滿了客人了。見到menu有牛肉漢堡,我既眼睛即時變左心心眼,我朋友都推介漢堡好食😋等左五分鐘左右就有得食,果然有小驚喜,依個牛肉漢堡性價比超高,牛肉好多肉汁,配料都好新鮮,薯條亦夠脆唔咸🥰🥰總括來說😚如果有機會入深井的朋友們,不妨一試👍

總括來說😚

如果有機會入深井的朋友們,不妨一試👍

Type of Meal
Tea
較早前有同事說她家附近街市內有個很棒的西餐廳 ... 什麼?街市內西餐廳? ... 這個周末跟著她那含糊不清的指示,終於給我找到了 ...這小餐廳的一個特色是,老闆把他對咖啡的堅持變成興趣,現場做手沖咖啡,娘娘點了這杯較温和的"The Sun",帶點果香,喝下去很舒服。我一向熱底, 不能喝太熱的東西,所以那杯凍齋啡最適合不過!我們點了一份正餐,“漢堡包” ... 其實我們坐下時已見廚房源源不絕的把漢堡包送出來,有堂食也有外賣,不妨一跟!... 的確有水準,漢堡扒夠味,煎得香,加點清新的蔬菜、蕃茄、及那條小酸瓜,不用太花巧,口感、層次已足夠。它的菜牌其實十分簡單,主菜加甜品都不夠十樣,但室雅何須大,這“窩夫雪糕”就是這閣雅室,誠然,這不是什麼難東西,但味道、擺盤、水果的配搭都恰如其分,難怪它只做 一種甜品!在公路橋底、鐵皮屋一樣的街市內能找到這樣的隱世餐廳,絕對是鬧市奇葩,同事果然沒介紹錯!

2021-07-03
$68 (Lunch)
2021-07-18 268 views
黎過好多次既一間抵食cafe, 泊車方便,食物質素有保證,我食過超過十次定廿次,永無令我失望,我唔係住附近都特登揸車成日黎,可見呢間野幾有威力店舖似家庭式經營,員工似自己屋企人,好有禮貌,同埋有陣家既感覺我基本食過晒佢每道main course, 全部都無令我失望,好好食,屬濃味,夠熱上枱。當然價錢都好緊要,$69 牛肉漢堡加薯條,叫餐加$6 就有拉花熱latte, 仲要免加一,出面食呢d 一定過百蚊佢d 咖啡好飲又提到神,都係我成日黎既原因之一今次第一次見到有新出既咖哩吉列豬扒飯,限定架,所以去到賣晒就轉左炸蝦,都好食,下次早d 黎試返吉豬先

佢d 咖啡好飲又提到神,都係我成日黎既原因之一
咖哩吉列炸蝦飯
2021-07-18
$77 (Lunch)
咖哩吉列炸蝦飯
  • Latte
2021-07-07 180 views
Egg Benedict with smoked salmon連飲品$50好味指數:😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌環境衛生:🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:極便宜的cafe早餐。可能是香港最便宜的一間!Smoked salmon 好像有點檸檬汁味。蛋一切開會湧出蛋黃。沒想過這個價錢會吃到意式沙律菜,還以為只會是生菜或是加了大量奇妙醬的生果沙律之類。值得一讚,收銀員頗友善。由於我趕時間,吃過早餐,便要趕住離開。她有按我要求,把咖啡裝進紙杯。
連飲品
好味指數:😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
Egg  benedict  with  smoked  salmon
2021-04-13 631 views
今日去深井行山,喺網上見到呢間隱世cafe,於是喺到食飽先~呢間位置幾隱蔽,佢係喺一間熟食中心裏面~行到最入先見到佢~啱啱坐低,見到啲檯都冇抹,好多污糟嘢,好似唔太乾淨~雖然我一坐低,佢哋就即刻抹,員工好後生,都nice嘅~同朋友不約而同想揀Benedict eggs,所以一齊share~望落去偏細一啲,荷蘭醬比較凝固,底層嘅包有啲唔夠脆,整體食落okay嘅~仲嗌咗All day breakfast~煎蛋幾靚,有一層油膜係面,其他都還好~特登加$2轉牛角飽,但味道都係一般,唔算脆唔算香甜~加$6配Hazelnut coffee,拉花好靚,值得讚~但呢到無論嘢食定嘢飲,溫度都係唔夠,溫溫地咁,唔上唔落,令人有啲難受~整體味道係ok嘅~唔會好難食,但未去到好好食啦~不過佢算平,所以都抵食嘅~

呢間位置幾隱蔽,佢係喺一間熟食中心裏面~行到最入先見到佢~

2021-04-10
$70 (Lunch)
2021-03-21 489 views
好味指數😋😋回頭指數⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗大家去深井都只係諗到燒鵝... 同X記甜品... 假期行下運動下去到深井,見到呢間埋藏響深井臨時熟食街市嘅Cafe, 都可以算係foodie 所謂嘅「穩世」Cafe 吧!Cafe 可以坐舖入面,或者出面嘅位,我哋揀咗室內位置!🍴車打芝士煙肉牛肉漢堡($69)Burger 賣相係唔錯,都幾大個,牛肉漢堡似手打,有少少厚度,不過有少少乾,唔夠juicy,另一個失望點係芝士,一丁點都冇溶,好似直接一塊凍芝士上塊漢堡度咁... 😞薯條係厚切夠熱夠香鹹度適中!另外叫咗熱咖啡,只係普通跟餐版本,唔係Hand drip,屬正常!講真唔算高質,一般咁啦!
好味指數😋😋
回頭指數⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴車打芝士煙肉牛肉漢堡($69)

薯條係厚切夠熱夠香鹹度適中!

車打芝士煙肉牛肉漢堡

講真唔算高質,一般咁啦!
2021-03-21 330 views
很少去深井,想不到在深井臨時熟食中心竟然有一間cafe。下午茶時段沒有特別menu,是用午餐menu。我點了西班牙火腿egg benedict。如果蛋可以再結實少少,火腿可以再咸些,那就更好了。Mocha不會過甜,算不錯。坐在熟食中心的cafe裏面,感覺很特別。
很少去深井,想不到在深井臨時熟食中心竟然有一間cafe。

Mocha不會過甜,算不錯。

坐在熟食中心的cafe裏面,感覺很特別。
2020-10-19 1297 views
  深井臨時街市熟食中心,這街市臨時了二十五年以上,內裡店舖不多,卻有一間Cafe因為價錢便宜,食物質素好,所以一直吸引街坊惠顧,我也是其中之一。我選擇秋天才去這店的,因為夏天太熱了,店內雖然有冷氣但座位太少,而坐在店外只有風扇,會吃得滿頭大汗。今天天氣涼爽,於是去這店吃了個早餐。  店子工作人員不多,惠顧時是要先付款,然後有人送餐給你,以前只收現金,現在接受其他的支付方式,在疫情下更衛生方便。  通常用Café做招牌,當然以西餐為主,不過這裡的早餐除了一般常吃的多士、炒蛋、火腿等大路食品外,我最喜歡是有出前一丁麵供應,也是唯一的一款麵食類早餐,丁麵可拼兩款食物,有六款食物可供選擇,包一杯飲品,價錢是二十九元。如果在其他茶餐廳要吃丁麵,多數要加錢,而這店賣雙拼丁麵,明碼實價二十九元,還可喝上一杯即磨咖啡,算便宜了。   我選豬柳和煎蛋配麵吃,麵爽夠熱,豬柳好吃,煎蛋大大隻,雪雪雪,吃完這碗麵十分滿足,再喝上一杯即磨咖啡,這頓早餐完美了。雖然丁麵是家裡常備的食品之一,但因為懶得在家煮,還有想外出走走,來這店悠悠閒吃一頓不錯。

豬柳蒸煎蛋出前一丁麵
2020-10-19
$29 (Breakfast)
豬柳蒸煎蛋出前一丁麵
2020-10-05 698 views
話說一連兩日staycation, check out 後就去深井食野,朋友講起好正既精品咖啡,當然要試la位置唔太顯眼,位於熟食市場入面,我地去到就搵位坐,見到個menu, 幾乎唔能夠相信自己對眼,居然$38 就有一杯精品咖啡,於是我拍板就要$38 埃塞俄比亞hand drip coffee, 佢地分別點左$60 哥斯達尼加hand drip coffee 以及肉醬意粉set (包齋啡)埃塞俄比亞hand drip coffee: 職員話太熱可以聞下,我一聞就已經覺得不得了,倒落杯仔慢慢飲,飲完有種微甘ge 味道,唔會太濃, 聽聞lee 款比較少見哥斯達尼加hand drip coffee: 比埃塞俄比亞聞落去更加濃味,飲落口味道濃,飲完相對甘ge 味道勁d, 亦係出色之作至於跟餐果杯齋啡,就略嫌失色,苦澀味重左d總括黎講,有幸朝聖左隱世hand drip coffee, 值得再試

至於跟餐果杯齋啡,就略嫌失色,苦澀味重左
d

2020-10-04