放咗工 搵下屋企附近有咩好食見到呢間台式火鍋 一人一鍋入到去環境都闊落,坐得都算舒服火鍋都有好多選擇下最後揀咗一個酸菜魚鍋 一個巴辣烤魚鍋酸菜魚鍋賣相睇落都好吸引,舊魚應該係鯇魚嚟嘅,好多肉,有炸過,唔錯!鍋入面仲有其他配菜,例如金菇、萵筍、豆腐、腸仔、娃娃菜、芽菜、木耳薯粉等等每樣都有啲,其實都幾豐富呢個價錢嚟講算抵食我哋額外加咗鮑魚、蝦、炸薯仔、金菇、炸魚皮、豚肉片要讚一讚嘅係一個鮑魚同埋炸薯仔鮑魚刷得好乾淨,因為平時出街食係好黑下😂炸薯仔好香口,浸下啲湯,好好食!另外,仲叫咗幾款小食酥炸花枝丸呢個都幾好食,有6粒,份量都足夠調味都OK!麻辣炸雞翼呢個唔算係好辣,有三隻唔錯!最後講埋飲品。我飲嘅係芝士茶王8號好飲!芝士充滿鹹香。杯茶有得走冰,微甜,唔錯!總括來講,呢間台式火鍋唔錯,性價比高一人一鍋,一個人都可以嚟食👍🏻
放咗工 搵下屋企附近有咩好食
見到呢間台式火鍋 一人一鍋

入到去環境都闊落,坐得都算舒服
火鍋都有好多選擇下

最後揀咗一個酸菜魚鍋 一個巴辣烤魚鍋

酸菜魚鍋
每樣都有啲,其實都幾豐富
呢個價錢嚟講算抵食
我哋額外加咗鮑魚、蝦、炸薯仔、金菇、炸魚皮、豚肉片

要讚一讚嘅係一個鮑魚同埋炸薯仔
鮑魚刷得好乾淨,因為平時出街食係好黑下😂
炸薯仔好香口,浸下啲湯,好好食!

另外,仲叫咗幾款小食

酥炸花枝丸
呢個都幾好食,有6粒,份量都足夠
調味都OK!

麻辣炸雞
呢個唔算係好辣,有三隻
唔錯!

最後講埋飲品。

我飲嘅係芝士茶王8號
好飲!芝士充滿鹹香。
杯茶有得走冰,微甜,唔錯!

總括來講,呢間台式火鍋唔錯,性價比高
一人一鍋,一個人都可以嚟食👍🏻
2023-04-17
Type of Meal
Dinner
  • 酸菜魚鍋
2023-05-17 18 views
今天下雨,一場夏雨。陰天總是心情不暢,甚有一股寒意,點都要食返d熱野暖一暖身!今次黎到將軍澳,離地鐵站只係行5-10分鐘!入到黎,裝修精緻似cafe,溫暖又充滿人氣。但小弟對於開餐,實在是迫不及待!一見到主餐牌,主要都係不同既鍋,各有特色,而我就揀左新推出既酸菜魚鍋,一試究竟。酸菜魚鍋 $103🥘(加配炸魚皮 $28,牛肉片 $36,海鮮系列:鮑魚 (2隻) $28,蝦 (3隻) $25)酸菜魚最講究酸味同魚既質素。酸同辣之間既調味好考功夫,太酸就會食檸檬咁,蓋過所有食物既味道!今次個鍋一上菜,即刻見到最突出既一大條魚塊,表面有先烤一烤。先飲湯底,整體不會太濃,微酸微辣。特別之處係魚肉既有烤魚嘅孜然味,亦有湯底嘅酸菜味,實在係一個新鮮嘅配搭。而配料亦都相當足夠,包括在不同嘅蔬菜、菇類、豆腐、粉條等等。今次我揀咗粉絲,煮完索晒啲湯,相當入味!特別一講,炸魚皮仍然脆卜卜,冇變軟變碎。呢個雖然基本,但之前食過有d餐廳做唔到,實在見微知著。而加配既海鮮都相當不錯,保持到新鮮度。涼拌小青瓜 $32🥒呢個小食味道微酸,味道較為清新,唔會太濃味,適合鍾意比較淡味嘅朋友。而且份量十足,唔洗驚食幾舊就食

酸菜魚鍋 $103🥘

涼拌小青瓜 $32🥒
涼拌青瓜

呢個小食味道微酸,味道較為清新,唔會太濃味,適合鍾意比較淡味嘅朋友。而且份量十足,唔洗驚食幾舊就食曬!

總括而言,食物份量同味道都令我相當滿足,打算下次黎試埋其他湯底,希望會更多驚喜!
2023-05-13
Type of Meal
Dinner
涼拌青瓜
2023-05-15 15 views
唔想次次都食放題,所以有時候約friend都會食一人邊爐🫕🍲🥘前個排先發現原來將軍澳都有開台式一人邊爐(唔使下下出去食🤣🤣🤣)今次同friend子嚟咗將軍澳帝景灣嘅湯·米🍲+🍚個位置都幾得意,帝景灣算係高尚住宅區,原來個靚靚商場入邊有好多街坊小店😮😮而且價錢好多都比澳南嗰邊平~好似今次嚟嘅嘅呢間台式邊爐,唔使$100就可以打到一人邊爐,都幾抵😙😙// 一人鍋//沙茶牛肉鍋 $97食材有牛肉、牛肉丸、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹同鳴門卷等等,個沙茶湯濃味但唔會太杰,牛肉都算幾多片,係雪藏肉但係質素唔差,牛丸非常彈牙,上面放咗超級多配料(芽菜、芫荽、蔥)如果唔鍾意食嘅話記得叫走😛😛藥膳豚肉鍋 $98呢款食材有豚肉、紅棗、 枸杞、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷,材料就會養生過沙茶牛肉鍋~湯底嘅藥材味都幾濃,Food Sec 個人就鍾意沙茶牛肉鍋多啲🙈🙈但係呢一款同樣好足料!😙😙// 小食 //炸魚皮 $28 花枝墨魚丸 $32柚子蜜雞翼 $34 海鮮拼盤 (海蝦、花螺、鮑魚)$42 我哋叫咗四款小食,四款入邊覺得個炸魚皮最驚

// 一人鍋//

沙茶牛肉鍋 $97

藥膳豚肉鍋 $98

// 小食 //

炸魚皮 $28
花枝墨魚丸 $32
柚子蜜雞翼 $34
海鮮拼盤 (海蝦、花螺、鮑魚)$42

我哋叫咗四款小食,四款入邊覺得個炸魚皮最驚艶(但有機會係因為Food Sec比較少食炸魚皮😂)佢個炸魚皮放咗一段時間依然超級脆,真係好「刷嘴」😋墨魚丸個皮都好脆,入面都有一粒粒嘅墨魚;friend子就最鍾意個柚子蜜雞翼,覺得佢對個皮都炸得好香脆,肉好嫩滑(但吹毛求疵嘅Food Sec覺得佢哋雞翼嘅醃料可以加多啲柚子蜜嘅會再好食啲😚😚)個海鮮拼盤入邊,鮑魚最好食,肉質好爽彈~

// 飲品 //

純茶王8號 $30
爆檸四季春 $36

佢哋嘅飲品我哋都叫咗走甜,但係都覺得好夠味,茶味夠濃夠香,單價貴少少,但味道唔錯~

味道:👩🏻‍💻7/10
性價比:👩🏻‍💻8/10
環境:👩🏻‍💻7/10
2023-05-15 13 views
約咗朋友過嚟將軍澳探另一個朋友,見仲有D時間,喺附近搵緊餐廳坐吓食吓野先。朋友話想好耐無打邊爐,於是我地就搵到呢間湯。米。佢係一個商場上既一樓,可能有少少難搵。因為我地兩個人唔算太肚餓,諗住叫一個鍋再加D小食同追叫下配料。今次就叫咗泰式海鮮鍋,佢個湯底好濃椰香味,海鮮黎講佢就有蝦同青口,仲有D雜菜、蟹柳、粟米咁。之後我地就追加咗個海鮮拼盤都肥牛一碟。之後再叫咗台灣腸,呢個好有驚喜,煎得好香,外皮好脆。而且醬汁區域可以選擇蒜泥,台灣腸加上蒜泥非常香!值得一提既係,佢既飲品可以揀走冰走甜,呢點幾好!

之後我地就追加咗個海鮮拼盤都肥牛一碟。

之後再叫咗台灣腸,呢個好有驚喜,煎得好香,外皮好脆。

而且醬汁區域可以選擇蒜泥,台灣腸加上蒜泥非常香!

值得一提既係,佢既飲品可以揀走冰走甜,呢點幾好!
2023-05-13 35 views
難得嚟呢邊上堂,梗係又要行過去近海餐廳果邊搵野食,今日想食台灣菜,OpenRice見到有間一人台式鍋,就試試佢😋🌟自選配料🌟台式招牌臭臭鍋配粉絲 $98臭臭鍋包左臭豆腐、牛肉片、鴨血、貢丸、蔬菜菇等14款配菜(詳細配料自己睇menu🤣)配料同其他台式臭臭鍋相差無幾,但份量真係比較多,尤其牛肉片,起碼有6-7塊🤣真係好驚喜!而牛肉片都好鮮味,而且唔會有一層肥肉,食落口感唔肥膩😋!唔錯喔!我仲簡左粉絲,放入濃濃嘅臭臭鍋湯底煮熟,真係好入味,又好惹味,仲好淋tim🥹🥹!🌟豚肉片$34本身以為臭臭鍋得3塊牛,就加多碟豬食下!豚肉片$34黎講有6塊真係好抵食,價錢真係好親民!而豚肉大大塊,又係無咩肥肉,肉質口感唔錯😋配搭埋自選醬料,正啊!🌟炸魚皮 $28打邊爐除左響鈴之外,一定要配炸魚皮😋餐廳魚皮勝在20幾蚊但又大大碟😆魚皮又夠大塊又脆!抵食+必點推薦🥹🌟柚子蜜配炸雞翼 $34雞翼可以話係一個菜式,雙重滋味!柚子蜜清新香甜,配上炸雞翼既香脆,正好做到去油減膩既效果。😋🌟鮑魚 (2隻) $28好少臭臭鍋可以有海鮮🥹但呢間餐廳有3款海鮮可以點,分別係鮑魚、蝦、花螺😋個人偏愛鮑魚,就決定試試鮑魚!又真

🌟自選配料

炸魚皮

🌟柚子蜜配炸雞翼 $34
柚子蜜雞翼

🌟鮑魚 (2隻) $28
好少臭臭鍋可以有海鮮🥹但呢間餐廳有3款海鮮可以點,分別係鮑魚、蝦、花螺😋個人偏愛鮑魚,就決定試試鮑魚!又真係大大隻、食落又好彈牙有肉😋又係抵食之選!
鮑魚

🌟芝士四季春 $35
芝士奶蓋芝士味好濃🥹配上淡淡茶香四季春,正😋😋😋!
芝士四季春

招牌臭臭鍋
豚肉片
炸魚皮
柚子蜜雞翼
鮑魚
芝士四季春
2023-05-13 14 views
湯•米將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖今日過左黎將軍澳海邊行下吹下海風,行到咁上下都有d肚餓啦,就同朋友週圍行下睇下有咩好食啦,誤打誤撞入左黎帝景灣商場,係2樓比我地發現到呢間台式料,見到好似都唔錯,所以就入左黎幫襯啦呢到主打係台式火鍋,見到好似每檯都叫咁,感覺都幾足料,上檯既時候見到火鍋配料裝滿晒成個鍋,睇見都覺得好吸引呀。。我就揀左沙茶牛肉鍋,而朋友就揀左招牌臭臭鍋,兩款各有特式,都值得一試既如果大家覺得個鍋既食物唔夠喉既話,仲可以單點其他火鍋配料,咁就更加豐富啦,我地就額外加左碟炸魚皮同牛肉片,份量都幾多,好抵食除左火鍋之外,呢到仲可以試到D特色台灣小食,我最鍾意嘅當然係即叫即炸鹽酥雞扒,熱辣辣真係好正呀。。 花枝墨魚丸都唔錯一份有成6粒,食落好有口感,絕對係真材實料
湯•米

2023-05-13 15 views
有日同朋友傾起好耐無食過臭臭鍋,佢話之前食過呢間餐廳都幾好食,就約咗收工之後一齊過嚟食。呢間餐廳係一個屋苑隔離個商場,位置有少少隱蔽,我地都係問人先搵到呢個商場 XD餐廳都好多位,keep住有客入嚟,記得早少少訂位。佢都有好多選擇,台式、泰式、韓式都有,仲有唔少食材可以之後追加,而且價錢唔算貴。我就叫咗沙茶牛肉鍋,朋友就叫咗泰式海鮮鍋。朋友個海鮮鍋有好多海鮮,有蝦、青口同蜆,佢個湯底都幾香辣,怕辣既可以揀唔辣。我個沙茶味好香濃,牛肉都好多,不過因為我地兩個人share,所以都追加咗一碟牛肉、海鮮拼盤同蝦。跟住我地又想試吓佢D小食,叫咗涼拌青瓜、臭豆腐同台灣香腸。個人大推臭豆腐,因為堅臭XD但又不失豆香!而家好少見咁臭既臭豆腐!最後我地各叫咗一杯野飲,朋友就叫咗杯紅茶,我就叫咗杯爆檸四季春,估唔到佢成個檸檬原個上,哈哈!!
餐廳都好多位,keep住有客入嚟,記得早少少訂位。

我就叫咗沙茶牛肉鍋,朋友就叫咗泰式海鮮鍋。

跟住我地又想試吓佢D小食,叫咗涼拌青瓜、臭豆腐同台灣香腸。
2023-05-11 18 views
今次試咗冬陰功湯底 會話十分出色🤙🏻 因為坊間Binlo舖都比較少有呢種湯底 一啲都唔hea 飲得出好有香料味!!!入邊嘅青口都大大隻 同埋都有幾隻蝦 仲有幾條薯粉,幾驚喜 而且湯底唔會好似麻辣鍋/沙茶鍋咁油膩😗 仲另外加咗幾隻鮑魚 呢個價錢咁大隻新鮮嘅鮑魚好抵食 一定要嗌 完全唔會好似擦子膠咁咬唔開 爽口彈牙 以呢個價錢嚟講會話好抵食✌🏻另外小食方面 鹽酥金針菇同冬菇都幾特別 而且份量好大 即叫即整 仲附送左泰式辣醬一齊點 減低個油膩感 仲叫咗夜市小香腸 係正宗台灣腸甜甜地嘅味道 分量係兩條切片 都唔少 可以同朋友share食!🙌🏻

2023-05-11 12 views
位於將軍澳近海傍的湯.米,係一間眾多貴間餐廳入面既一個特別選擇,雖然一餐要上百$都唔可以話好平,但係可以咁樣既價錢食火鍋絕對係經濟之選!巴蜀烤魚鍋🐟大塊既烤魚!廚房先落鑊煎香再放鍋,食落都有幾唔錯既焦香魚味,而且魚肉都滑口鮮嫩,骨肉分明唔怕咬到!有得選辣度,個人覺得整體偏辣所以食唔到辣既可以叫最少辣!加上大概十種配料吸湯汁黎食都係唔錯既組合!沙茶牛肉鍋🐮平平無奇既名但實在係最好既配搭!濃濃既沙茶湯配上肥美牛肉係一絕!係配料上面特別配搭菌類、枝竹、以及鮮甜既粟米🌽,唔好睇一人一鍋唔夠皮,加上咁多配料同粉絲個人覺得已經夠曬飽!鹽酥雞扒🐔要做既野都有齊,味足,雞脆,肉質整體上都幾好,如果再juicy 少少就完美!爆檸四季春🧃會見到係杯底有一個半完整既檸檬,可以比你無限duk,爆檸就係咁解!茶味偏清香,都係清新之選!滿杯百香果🥂真係滿滿既百香果,到左飲到杯底都未飲得曬d核同肉!果味都滿滿,甜係自然果甜果香

巴蜀烤魚鍋🐟

沙茶牛肉鍋🐮

鹽酥雞扒🐔

爆檸四季春🧃

滿杯百香果🥂
2023-05-09 26 views
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡冇記錯已經係第三次食呢間一人binlo 所以今次決定推介幾樣必食嘅俾大家.ᐟ.ᐟ✨ 星期五晚佢都爆曬場🙀可以book定位先 或者早少少19:00入座🙌🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 必食鍋底🍲 極度推介冬陰功海鮮鍋 有泰國舖頭嘅冬陰功feel 入邊仲有啲香茅 幾地道.ᐟ.ᐟ入邊有兩隻大青口同四隻蝦 青口好大隻又新鮮 同埋呢個鍋唔會越住越油膩 因為佢入邊冇肉類🥩所以都可以當湯咁飲 如果大家唔鍾意食啲咁油膩嘅湯底可以揀冬陰功鍋🤙🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 必食小食🍢值得一讚係所有炸物都係熱辣辣上枱 鹽酥花枝墨魚丸係每一次都會叫🐙 調味啱啱好 等緊鍋底滾起嘅時候食就啱晒 另一樣推介嘅小食就係夜市小香腸🌭係台灣腸風味 甜甜地 而且切晒做薄片好方便一邊傾偈一邊食.ᐟ.ᐟ⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶•͈౿•͈ 必食海鮮🦐除咗鍋入邊嘅海鮮 仲另外嗌咗鮑魚.ᐟ.ᐟ 同埋多個海鮮拼海蝦 鮑魚好新鮮 而且夠大隻 就算落內阻都唔會韌 $28兩隻好抵食 呢個係MVP要嗌🫶🏻⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶
。✩*:゚・⑅*॰¨̮♡

•͈౿•͈ 必食鍋底🍲

•͈౿•͈ 必食小食🍢

•͈౿•͈ 必食海鮮🦐

⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶⊶⊷⊶⊷⊶⊷⋆⊶⊷⊶⊷⊶
📍 湯•米 (將軍澳)
2023-05-09 15 views
假日踩單車,順便在附近吃晚餐。這家台式火鍋餐廳,主打一人一鍋。我們點了日式味增鍋和泰式海鮮鍋。這裡的火鍋真的好足料啊!每一鍋都有豚肉、雞蛋、娃娃菜、椰菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹和鳴門卷。我挑選了粉絲作為湯底,非常地鮮美。泰式海鮮鍋的湯頭帶有辣味,非常適合喜歡吃辣的朋友。鮮蝦和青口都很新鮮,而且其他的食材也都很豐富,讓我覺得非常滿足。除了火鍋鍋,我也試了他們的鹽酥花枝墨魚丸和鹽酥雞扒。兩道菜都很棒,很惹味,雞排非常酥脆。最後,我也點了奶香嫩仙草和芋香珍珠奶茶作為甜點和飲料,奶香嫩仙草很好吃。
假日踩單車,順便在附近吃晚餐。

這家台式火鍋餐廳,主打一人一鍋。

除了火鍋鍋,我也試了他們的鹽酥花枝墨魚丸和鹽酥雞扒。

兩道菜都很棒,很惹味,雞排非常酥脆。

2023-05-09 11 views
夜晚散散下步黎左呢頭附近 聞到好香就決定食湯米呢間野主打台式一人鍋我同朋友一人叫左一個鍋招牌臭臭鍋 $98入面有臭豆腐、鴨血、牛肉片、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜等等 好多料 好似食極都食唔曬咁牛肉片唔係極薄個隻片 係有啲厚度嘅 食落幾煙韌 啖啖肉湯底好香濃 因為有滷大腸同臭豆腐藥膳豚肉鍋 $96一聽個名就知道好養生湯底有紅棗、枸杞、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米等等豚肉黎講 都一樣係好足料而且肉質嫩滑小食鹽酥雞扒 $44表皮炸得好鬆脆 幾好食至於雞扒入面就好juicy好多汁涼拌小青瓜 $32蒜末落得恰到好處唔會太多搞到好辣而且青瓜好新鮮爽脆👍🏻👍🏻
夜晚散散下步黎左呢頭附近 聞到好香
就決定食湯米

呢間野主打台式一人鍋
我同朋友一人叫左一個鍋

招牌臭臭鍋 $98
入面有臭豆腐、鴨血、牛肉片、滷大腸、台灣貢丸、娃娃菜等等
好多料 好似食極都食唔曬咁

蒜末落得恰到好處
唔會太多搞到好辣
而且青瓜好新鮮爽脆👍🏻👍🏻

2023-05-08 16 views
係將軍澳睇完戲,上網搵下附近有咩好食,見呢間好似唔貴啲鍋物又幾吸引就試試😋佢menu有8款鍋物,款款都好吸引搞到有啲選擇困難🤣終於揀左兩款試,每個鍋物都可以揀配飯或者粉絲😬🍲香辣牛肉鍋 (小辣) ($98)由於第一次黎呢間食,唔太清楚佢既辣去到咩程度,所以我叫左小辣,同10小辣差不多😬個鍋一黎到好香,湯底比較重香料味,我幾鐘意🥰配料十分豐富,淨係牛肉已經起碼8塊,食極仲有🤩其餘仲有牛丸,豆腐,腸,午餐肉,菇,芽菜,菜🥬粟米🌽等,食完成個鍋好夠飽🤭🍲沙茶牛肉鍋 ($97)沙茶牛肉鍋同香辣牛肉鍋嘅配料原來係一樣🤭純粹係個湯底唔同,但呢個就啱食唔到辣但又想食牛嘅朋友,沙茶同牛肉好夾,沙茶味可以再濃啲☺️我揀咗配粉絲,淥落個湯底度食好正,好似食緊沙嗲牛肉粉絲煲咁😍🐚鮑魚 ($28/2隻) + 花螺 ($28/8隻)我哋加錢加咗海鮮,鮑魚已經起咗殼,好方便,而且餐廳應該有稍稍烚過,我地加熱一陣就食得👍🏼花螺就更加出色😍新鮮夠味,最過癮係加落香辣鍋,好似食緊辣酒煮花螺咁😚只不過無酒味咁解😬🐙鹽酥花枝墨魚丸 ($41/6粒)墨魚丸有驚喜❣️椒鹽味夠,又炸得香脆,最緊要佢係足料個隻墨丸,唔知大家明唔明😬打

🍲香辣牛肉鍋 (小辣) ($98)
個鍋一黎到好香,湯底比較重香料味,我幾鐘意🥰

🍲沙茶牛肉鍋 ($97)

🐚鮑魚 ($28/2隻) + 花螺 ($28/8隻)

🐙鹽酥花枝墨魚丸 ($41/6粒)
墨魚丸有驚喜❣️椒鹽味夠,又炸得香脆,最緊要佢係足料個隻墨丸,唔知大家明唔明😬打開邊爐一定明🤣

🥤蜜桃綠妍 ($26)
一開頭食野前飲覺得有啲甜!但係打住邊爐飲又ok喎,岩岩好😊

🥤芝士四季春 ($35)
芝士奶蓋略嫌鹹香味唔夠,茶底清清地,好解渴,食完濃味鍋物飲,啱晒☺️

總括嚟講,$100唔使有一個咁豐富嘅鍋,仲有8隻口味選擇,泰式韓式都有,我哋都有興趣再來試!😋
一向都知台灣人特別中意食鍋物,而臭臭鍋就係其中一款,今次嚟到於將軍澳嘅湯•米食佢哋嘅台式火鍋,湯•米主打一人一鍋台式鍋物,有多款特色湯底任君選擇,唔洗考慮各自口味,大家各自揀翻自己鍾意嘅湯底,輕鬆解決兩個人口味不一嘅世紀大難題😌一個人享受火鍋時光又得,同朋友一齊嚟打邊爐亦得✌睇睇餐牌,招牌臭臭鍋、沙茶牛肉鍋、泰式海鮮鍋、韓國泡菜鍋、藥膳豚肉鍋、咖哩奶蓋鍋、巴蜀烤魚鍋...咁多款五花八門嘅湯底,感覺就好似個火鍋展覽咁😂不過我係衝住臭臭鍋嚟嘅,好快已經揀好,反而有選擇困難症嘅朋友猶豫咗一陣要叫邊款好😯另外菜單上清楚標明每款鍋底嘅配料,每份鍋底大概有十多種配料,可以一次過試到多款不同美味,而每份火鍋都免費跟飯或粉絲一份,除咗可按喜好升級做滷肉飯及選擇湯底辣度外,仲可根據需要再額外加配料 (我哋加配咗海鮮併盤) 更能自助混合醬汁💕 (七味粉、沙茶醬、蒜蓉、豆瓣醬) 自由度好高的呢👀身為台式經典,味道奇特濃香係臭臭鍋嘅特式,令人欲罷不能😆整鍋一上嚟就被香氣佔領 (呢陣味係越聞越上癮) 入面嘅臭豆腐同滷大腸配上特調嘅湯底,令整體風味十分獨特,味道唔會特別辣🙌 除咗臭豆腐同滷大腸,仲有牛肉片、鴨血、
身為台式經典,味道奇特濃香係臭臭鍋嘅特式,令人欲罷不能😆整鍋一上嚟就被香氣佔領 (呢陣味係越聞越上癮) 入面嘅臭豆腐同滷大腸配上特調嘅湯底,令整體風味十分獨特,味道唔會特別辣🙌 除咗臭豆腐同滷大腸,仲有牛肉片、鴨血、台灣貢丸、娃娃菜、雲耳、金菇、冬菇、鳴門卷等等,滿滿一鍋好豐富!
朋友叫咗香辣牛肉鍋,份量同臭臭鍋一樣咁實在,可以滿足大啖大啖食肉嘅快感💯牛肉香味喺口中四散,附送嘅粉絲吸收香辣湯底嘅香味,值得推薦😋朋友揀咗中辣,佢話呢個辣度啱啱好,過到辣癮又唔會太刺激,用筷子翻一翻個底,見到入面仲有好多配料🧐幸好火鍋嘅熱力啱啱好,火力足又夠安全,唔會滾倒瀉哂 (當見到湯底沸騰起嚟瞬間感覺好幸福的)
火鍋當然要配杯台式飲品先夠完滿啦😚佢哋嘅飲品選擇都唔少,多數以茶飲為主,我哋叫咗哇滿杯菠蘿同滿杯紅柚子,兩者同屬沙冰,清爽解渴,配上重口味嘅臭臭鍋就最好了🤭除咗火鍋外,餐廳亦提供不少台式小食,當中我哋叫咗酥炸花枝墨魚丸+鹽酥金針菇及冬菇,特別推介炸菇,又香又多汁,同我當年喺臺灣夜市食嘅味道差無幾,感覺一秒回到台灣旅行時,有種喺台灣旅行嘅錯覺✈
2023-05-05 17 views
今日同男友放工後係附近搵食👫發現喺帝景灣商場有間叫「湯・米」既一人一火鍋吸引到我,而更吸引我係價錢方面,每個鍋都只係約$100蚊左右,Cp值咁高無理由唔試😝餐廳裝潢簡約柔和,坐得都適舒☺️火鍋總共供應9款火鍋及數款台式小食,如花枝丸和鹽酥雞扒等。主角火鍋花款頗多👍,👉🏻有招牌臭臭鍋、巴蜀烤魚鍋、泰式海鮮鍋、咖哩奶蓋鍋等。小編今次揀咗招牌臭臭鍋和巴蜀烤魚鍋💗招牌臭臭鍋中包含臭豆腐、牛肉、鴨血、米血糕、滷豆腐、鵪鶉蛋,滾起之後香(臭)氣撲鼻,🤣真係愈臭愈正而選料方面亦帶地道台灣風味😚湯底以沙茶醬及台式豆瓣醬,加上豬骨湯煲成,味道帶鮮,但就不算十分濃味,食得辣的朋友建議選擇加辣。牛肉約有6-7片,小編唔夠喉額外再叫多碟牛肉😂,而其他配料每款約有1-2件台式臭豆腐聞起來頗惹味,臭豆腐發酵的味道入口不算濃。米血糕和鴨血都是香港一人火鍋店中較罕見的,可以一試。而巴蜀烤魚鍋相當足料,同樣以豬骨湯熬成,再加以辣椒。小辣的辣度可接受,但要注意一直滾湯蒸發會,會愈來愈辣鍋裡的鯇魚份量十足,經脆炸後肉質仍有咬口、入味,放在辣湯裡沒有腥味。不過魚骨略多,進食時需小心‼️火鍋裡既蔬菜,如娃娃菜、雲耳、金菇等吸盡湯汁
今日同男友放工後係附近搵食👫

餐廳裝潢簡約柔和,坐得都適舒☺️
火鍋總共供應9款火鍋及數款台式小食,如花枝丸和鹽酥雞扒等。
主角火鍋花款頗多👍,
👉🏻有招牌臭臭鍋、巴蜀烤魚鍋、泰式海鮮鍋、咖哩奶蓋鍋等。
小編今次揀咗招牌臭臭鍋和巴蜀烤魚鍋💗
而選料方面亦帶地道台灣風味😚

火鍋裡既蔬菜,如娃娃菜、雲耳、金菇等吸盡湯汁,比鯇魚更辣更入味,入口爆湯汁,非常正☺️

每款一人火鍋均可揀唔辣度,跟白飯一碗或者粉絲
小編額外都叫左炸魚皮同海鮮拼盤。2者都好好食,炸魚皮好脆口,放入湯都碌2碌,吸哂湯既精華🥰
私心推薦海鮮拼盤既鮑魚好鮮甜厚肉👅👅