湯•米 (Closed)

Soup And Rice
2023-06-18 16 views
去台灣旅行嘅大家或者都食過一種臭臭鍋,配埋一杯台式飲品,簡直係完美嘅台灣美食體驗,今次嚟到將軍澳帝景灣商場嘅呢間湯•米,可以一餐之內體驗晒😎主打台式一人火鍋,有多種不同口味可以選擇😃唔少得最傳統嘅招牌臭臭鍋湯底😜除咗以上各款台式湯底,亦有提供近年大熱嘅酸菜魚鍋!臭豆腐經過發酵後嘅味道,正正就係「臭臭鍋」嘅命名由來。三大核心靈魂—臭豆腐、豬腸、鴨血🤪第二個鍋就嗌咗沙茶牛肉鍋,湯底有濃濃沙茶醬味道,配搭牛肉係最合適不過👍食得唔夠喉,額外追加咗一份海鮮拼盤,有鮑魚、海蝦、花螺😬麻辣臭豆腐小食方面,嗌咗店舖最出名嘅麻辣臭豆腐😁每塊豆腐都沾滿麻辣醬汁,非常之惹味👻鹽酥雞扒外皮香脆,肉質嫩滑😆炸雞扒係最能夠呈現台式食品嘅邪惡😈鹽酥花枝墨魚丸大大粒彈牙花枝丸!食臭臭鍋,當然唔少得兩杯台式飲品🧋🥤
主打台式一人火鍋,有多種不同口味可以選擇😃
唔少得最傳統嘅招牌臭臭鍋湯底😜
除咗以上各款台式湯底,亦有提供近年大熱嘅酸菜魚鍋!
臭豆腐經過發酵後嘅味道,正正就係「臭臭鍋」嘅命名由來。
三大核心靈魂—臭豆腐、豬腸、鴨血🤪
食得唔夠喉,額外追加咗一份海鮮拼盤,有鮑魚、海蝦、花螺😬
麻辣臭豆腐
鹽酥雞扒
外皮香脆,肉質嫩滑😆炸雞扒係最能夠呈現台式食品嘅邪惡😈
鹽酥花枝墨魚丸
大大粒彈牙花枝丸!
食臭臭鍋,當然唔少得兩杯台式飲品🧋🥤
2023-06-18 11 views
今晚嚟到將軍澳食嘅台式火鍋,一人一個小鍋有得揀飯,粉絲,或者升級做滷肉飯!~我地叫左一個豬一個牛,同埋加少辣~—————————————————————🐮招牌臭臭鍋 $98牛肉都新鮮,同埋所有配料一齊都好夾,芽菜爽脆。我鍾意食臭豆腐,份量足夠~🐷韓式泡菜鍋 $98豬肉片,有泡菜同年糕等韓式配料,仲有半個公仔麵添,湯底酸酸辣辣都幾開胃~🦐海鮮拼盤 $ 除咗食肉肉之外,滿足想食少少海鮮嘅我!加埋落啲湯度一齊煮下都幾好食牙~鮑魚有咬口🔸台灣夜市小香腸 $32呢個台灣腸我朋友好鍾意食,本身已經好夜未,加埋啲蔥同芝麻,增加口感~🔸柚子蜜雞翼 $34有三隻雞翼,正常水準唔會好硬,同乾爭爭~🔸蜜桃研綠 -蜜桃香連淡淡綠茶味🔸宇治鮮奶綠茶 兩杯嘢飲都唔錯,正常發揮我都幾鍾意呢個台式鍋牙,一個人嚟食感覺都好唔錯。配料每款鍋物都差唔多,下次想試海鮮或者魚🐟 食到最後要加湯~職員好好,特別係廚房拎豬骨湯,如果有得自助式會方便d啲。
—————————————————————
🐮招牌臭臭鍋 $98

🐷韓式泡菜鍋 $98

🦐海鮮拼盤 $

🔸台灣夜市小香腸 $32

🔸柚子蜜雞翼 $34
有三隻雞翼,正常水準唔會好硬,同乾爭爭~

🔸蜜桃研綠
-蜜桃香連淡淡綠茶味

🔸宇治鮮奶綠茶
兩杯嘢飲都唔錯,正常發揮

2023-06-18 16 views
將軍澳海濱除左有多間異國風情既西餐廳之外,仲有地道又抵食既台式火鍋,人均唔洗100蚊已經食到超足料火鍋,CP值超高✅ 最鍾意呢度一人一鍋,可以揀自己鍾意既湯底,仲可以追加配料、小食,值得一試👍🏻♢ 🥩沙茶牛肉鍋 $97我揀左款台式湯底,好香沙茶味,調味岩岩好,唔會太鹹。呢個一人鍋以明火爐上枱🔥 配料超豐富,有牛肉﹑牛肉丸﹑娃姓菜﹑雲耳﹑金針菇﹑鲜冬菇﹑豆腐﹑粟米﹑炸薯仔﹑炸技竹﹑鳴門卷,另外仲可配白飯或粉絲。牛肉片份量都算多,肥瘦均勻,食哂真係好滿足好飽肚!♢ 🐖藥膳豚肉鍋 $96打邊爐都可以養生架~ 朋友揀左藥膳湯底,有紅棗同枸杞,好香藥材味!豚肉每片都大大塊~ 花紋美觀,唔會有雪味,解凍得幾好~ 而其他配料大致同牛肉鍋差唔多。♢ 🎣鮑魚(2隻) $28呢度仲可以追加海鮮配料添!新鮮鮑魚大大粒,真材實料,肉質彈牙。♢ 🌭台灣夜市小香腸 $32香腸外皮脆卜卜,加左芝麻調味好香!呢個價錢食到咁多件香腸,CP值超高!♢ 🦑鹽酥花枝墨魚丸 $41小食即叫即做,墨魚丸超爽口彈牙,外皮炸得酥脆,加埋胡椒粉調味真係無得輸👍🏻♢ 🐓柚子雞翼(3隻) $34雞翼煎得好香口,加左柚子醬酸酸甜甜咁,口感頗

♢ 🥩沙茶牛肉鍋 $97

♢ 🐖藥膳豚肉鍋 $96

♢ 🎣鮑魚(2隻) $28

♢ 🌭台灣夜市小香腸 $32

♢ 🦑鹽酥花枝墨魚丸 $41

♢ 🐓柚子雞翼(3隻) $34
雞翼煎得好香口,加左柚子醬酸酸甜甜咁,口感頗清新。

2023-06-16 63 views
見媽媽得閒帶佢出去食吓野 唔洗佢咁辛苦餐餐都煮又係繼續搵海濱餐廳食 我諗起碼都試咗一半㗎啦~⭐️招牌臭臭鍋滷大腸 鴨血 臭豆腐係呢個鍋嘅重點一嚟到就咁睇好似唔係好多料咁因為比啲芽茶遮住哂 推散咗之後啲肉多到嚇親你 普通食量嘅朋友唔洗加餸 剛剛好!⭐️沙茶牛肉鍋呢個鍋嘅重點就係牛肉同豆腐 湯底唔算好咸濃度剛剛好 同啱啱一樣 牛肉都係好多!⭐️鹽酥臭豆腐好少食街邊臭豆腐 一來驚污糟 二來貴咗好多見到呢間有就馬上叫咗 好酥脆 外脆內軟👍🏻⭐️鹽酥金針菇與冬菇之前係某一間豪大大食過之後念念不忘 好彩呢間都整得幾好食!但2個人叫咗呢堆野食食唔晒 啲炸物拎走咗一半~
見媽媽得閒帶佢出去食吓野 唔洗佢咁辛苦餐餐都煮
又係繼續搵海濱餐廳食 我諗起碼都試咗一半㗎啦~

⭐️招牌臭臭鍋
滷大腸 鴨血 臭豆腐係呢個鍋嘅重點
一嚟到就咁睇好似唔係好多料咁
因為比啲芽茶遮住哂 推散咗之後
啲肉多到嚇親你 普通食量嘅朋友唔洗加餸 剛剛好!
招牌臭臭鍋

⭐️沙茶牛肉鍋
呢個鍋嘅重點就係牛肉同豆腐 湯底唔算好咸
濃度剛剛好 同啱啱一樣 牛肉都係好多!

⭐️鹽酥臭豆腐
好少食街邊臭豆腐 一來驚污糟 二來貴咗好多
見到呢間有就馬上叫咗 好酥脆 外脆內軟👍🏻
鹽酥臭豆腐

⭐️鹽酥金針菇與冬菇
之前係某一間豪大大食過之後
念念不忘 好彩呢間都整得幾好食!
鹽酥金針菇與冬菇

但2個人叫咗呢堆野食食唔晒 啲炸物拎走咗一半~
2023-06-06
$200 (Dinner)
招牌臭臭鍋
鹽酥臭豆腐
鹽酥金針菇與冬菇
2023-06-14 620 views
夏天熱辣辣 香港人最中意就係開住冷氣打邊爐😂 今日就黎到湯.米嘆返個1人前台式火鍋先☺️餐廳有好多元化嘅湯底 例如泡菜鍋 咖哩奶蓋 酸菜魚等等🥢另外又有海鮮 台式小食比大家加餸🐮沙茶牛肉鍋 $97 配粉絲肥牛幾肥美 淥一淥就食得 配埋沙茶湯好惹味 完全吾洗點豉油 鍋底仲有牛丸 豆腐 蔬菜 冬菇 餐肉 木耳等材料 超豐富👏🏼🐷藥膳䐁肉鍋 $108 升級為滷肉飯傳統台式藥膳湯 好飲👍🏻有蟲草花 杞子 紅棗等藥材 豚肉片份量都算多 滷肉飯味道濃郁🦐海鮮拼盤 $42餐廳仲有提供海鮮比大家加餸 我地就點左個拼盤 有鮑魚1隻 花螺4粒 海蝦2隻🐚 鮑魚洗得好干淨 吾怕放入去淥 肉質煙韌 🦐海蝦新鮮爽口🦪鮑魚2隻 $28除左拼盤 都可以單點某種海鮮食🍡酥炸花枝墨魚丸 $41炸到脆卜卜 鹽酥味粉加埋泰式辣醬 好好味😍🐥柚子蜜雞翼$34雞翼香脆 入面juicy 配上柚子蜜 甜甜地 好特別野飲叫左🍹滿杯百香果 $36🧋純茶茶八號 $30兩杯都吾錯 好有台式風味 吾飲甜嘅叫茶都係好選擇💭$100可以嘆到個1人前台式火鍋 而且材料豐富 實在吾錯 想再食豪啲又可以加海鮮 台式小食 或者其他火鍋料 一定可以食飽飽

🐮沙茶牛肉鍋 $97 配粉絲

🍹滿杯百香果 $36
🧋純茶茶八號 $30
兩杯都吾錯 好有台式風味 吾飲甜嘅叫茶都係好選擇

💭
$100可以嘆到個1人前台式火鍋 而且材料豐富 實在吾錯 想再食豪啲又可以加海鮮 台式小食 或者其他火鍋料 一定可以食飽飽 好滿足🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️

藥膳䐁肉鍋
酥炸花枝墨魚丸
柚子蜜雞翼
2023-06-14 32 views
《經濟實惠一人鍋🥰》———————————————-#湯米 ✨-呢間將軍澳小店位置比較隱蔽,但都無損佢嘅人氣度,我哋晚市嚟食全場爆滿😊 全因佢嘅價錢經濟實惠,CP值高,一人鍋抵食飽肚🤤-🐮 沙茶牛肉鍋湯頭越吃越濃郁,配料份量十足🐮裡面有大大塊牛肉片、牛肉丸、娃娃菜、雲耳、金針菇、豆腐、粟米、薯仔片等等,仲可以配白飯或者粉絲,相當滿足!-🇰🇷 韓國泡菜鍋呢款一人鍋同樣豐富,充滿韓式風味,泡菜味道突出,賣相火紅色🔥但又意外唔算好辣,略帶微甜,飲完暖笠笠,配埋公仔麵一齊食夠晒正🤤-亦都可以自行加配料,例如我哋就加咗炸魚皮、豚肉片同牛肉片,估唔到都好大碟,非常抵食😋 另外又點少得加啲小食,特別推薦台灣夜市小香腸同鹽酥金針菇與冬菇,非常香口,食唔停😂-另外跟餐仲可以有埋飲品,招牌芝士茶王8號加仙草都幾香滑,而芋香珍珠奶茶珍珠好Q彈,帶有濃厚嘅香芋味💜-⭐價錢參考:(另收加一)沙茶牛肉鍋:$97韓國泡菜鍋:$98炸魚皮:$28豚肉片:$34牛肉片:$36台灣夜市小香腸:$32鹽酥金針菇與冬菇:$40芝士茶王8號加仙草:$39芋香珍珠奶茶:$28🍌抵deal 指數:7/10
《經濟實惠一人鍋🥰》
———————————————-
#湯米 ✨
🐮 沙茶牛肉鍋
🇰🇷 韓國泡菜鍋
⭐價錢參考:(另收加一)
沙茶牛肉鍋:$97
🍌抵deal 指數:7/10
2023-06-10
Type of Meal
Dinner
介紹返💁🏻‍♀️。。🇹🇼 台式臭臭鍋 在將軍澳 🇹🇼。湯•米 Soup and Rice。帝景灣商場1樓40號舖。招牌臭臭鍋 House Special臭豆腐。牛肉片。鴨血。滷大腸。鳴門卷。台灣貢丸。娃娃菜。椰菜。雲耳。金針菇。鮮冬菇。豆腐。粟米。炸薯仔。炸枝竹Fermented Tofu。Sliced Beef。Duck Blood。Pork Intestine。Taiwanese Meat Ball。Baby Cabbage。Cabbage。Black Fungus。Enoki Mushroom。Mushroom。Tofu。Corn。Fried Potato。Dried Beancurd。HKD98 + 10%日式味增鍋 Japanese Miso豚肉。雞蛋。娃娃菜。椰菜。雲耳。金針菇。鮮冬菇。豆腐。粟米。炸薯仔。炸枝竹Sliced Pork。Egg。Baby Cabbage。Cabbage。Black Fungus。Enoki Mushroom。Mushroom。Tofu。Corn。Fried Potato。Dried Beancurd。HKD96 + 10% 海鮮拼盤鮑魚 1隻。
介紹返💁🏻‍♀️

🇹🇼 台式臭臭鍋 在將軍澳 🇹🇼
。湯•米 Soup and Rice
。帝景灣商場1樓40號舖

招牌臭臭鍋 House Special
臭豆腐。牛肉片。鴨血。滷大腸。鳴門卷。
台灣貢丸。娃娃菜。椰菜。雲耳。金針菇。
鮮冬菇。豆腐。粟米。炸薯仔。炸枝竹
Fermented Tofu。Sliced Beef。
。HKD98 + 10%

珍珠奶茶
。HKD28 + 10%

蜜桃綠妍
。HKD26 + 10%

🤫 對上嗰個Weekend同朋友去位於帝景灣商場入邊嘅湯米開飯..我哋搵咗靠窗嘅靚位坐低研究Menu..發現原來佢哋係專賣一人一鍋..大概有十個八個選擇啦..然後就有一啲台式小食同埋台式飲品揀吓咁..算係一個比較簡單嘅Menu嚟嘅
🤫 朋友食臭臭鍋..而我揀咗簡單嘅味增鍋..然後兩份海鮮拼盤..再一個鹽酥菇菇小食..同埋一人一杯嘢飲..係咁多~
🤫 招牌臭臭鍋同我個味增鍋除咗係湯底嘅分別之外..餸菜都有啲台灣特色..譬如有臭豆腐鴨血貢丸..仲有滷水大腸添..而我嘅味增鍋特別之處就係有大量嘅豚肉片一隻大餃子同埋一隻生雞蛋..簡簡單單咁啦..另外每個鍋都配有好多好多嘅豆腐同各式各樣嘅蔬菜..感覺相當健康
🤫 而海鮮拼盤呢..四十零蚊有鮑魚花螺同中蝦其實都幾抵食..而且各樣材料都幾新鮮..鮑魚煮得耐都唔會話太過韌..然後海蝦都爽口鮮甜
🤫 小食方面..鹽酥菇菇鹽酥味勁香口..冬菇同金菇都炸得夠乾身..尤其是係金菇一絲絲咁樣..非常之脆口食到索索聲
🤫 飲品方面相當唔錯..我嘅蜜桃綠妍..桃味香濃但又唔會掩蓋晒綠茶嘅味道..而且廿零蚊都幾大杯幾抵飲
🤫 環境方面..座位舒適寬敞燈光柔和..調味料以自助形式提供..有沙茶醬蒜蓉同辣醬..烚到乾水都可以叫侍應姐姐幫手加湯
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
$180 (Dinner)
  • 海鮮拼盤
  • 鹽酥金針菇與冬菇
如果唔係有朋友搬左嚟將軍澳帝景灣話我知,都唔知個頹頹地商場入面有一間小店抵食質素又ok. 朋友成日幫襯話唔錯。店面走家庭風有兩個店員座位亦不多. 醬料唔係每枱有,要出去公家枱自行拿取. 前晚dinner 叫左兩個鍋,一個係招牌臭臭鍋,另外一個係藥膳豚肉鍋. 我見佢有九個鍋物可供選擇都係一百蚊左右. 叫左臭豆腐同埋鹽酥花枝墨魚丸. 野飲叫左芝士四季春同爆檸四季出. 四百有找. 炸物非常出色,encordable! 個丸好香椒鹽味有咬口彈牙又唔會咬到成口油. 每人三粒剛剛好. 再黎臭豆腐,雖然冇想像中咁臭但沾上特製甜醬成個味道好夾豆腐皮脆肉嫩. 藥膳鍋個湯有紅棗蟲草花豆腐娃娃菜的鮮甜撈飯撈米粉一流. 個薄切豚肉味道中規中矩.至於臭臭鍋其實就冇乜臭味嘅,有豬大腸豬紅等等好惹味. 餐飲夠冰爽茶底香甜個芝士奶蓋味道亦creamy 邪惡.

至於臭臭鍋其實就冇乜臭味嘅,有豬大腸豬紅等等好惹味.

餐飲夠冰爽茶底香甜個芝士奶蓋味道亦creamy 邪惡.
2023-06-08
$200 (Dinner)
  • 鹽酥花枝墨魚丸
  • 鹽酥臭豆腐
  • 藥膳豚肉鍋
  • 臭臭鍋
2023-06-08 18 views
依日同埋朋友一齊嚟睇將軍澳依邊比賽,佢介紹不如食台式鍋,一人一個鍋衛生啲,又可以揀自己鍾意嘅湯底😛😛有9款常規湯底可以揀,由淡味養身到濃味都有,迎合每個人需要👍🏻👍🏻朋友試左佢個招牌臭臭鍋,配料梗係唔少得有臭豆腐、鴨血、滷大腸、牛肉片、丸類、雜菜等,一上枱,就聞到臭臭鍋獨有嘅味道,之後再加埋附送嘅粉絲就食得,粉絲索哂臭臭鍋嘅湯汁,正👍🏻👍🏻我就揀左沙茶牛肉鍋,沙茶湯底好香,唔洗蘸醬汁已經好好食。配料同臭臭鍋嘅配料大致上一樣。牛肉肥瘦均勻,份量亦都十分足夠😂😂仲追加左海鮮拼盤,有鮑魚、花螺、海蝦,每款海鮮肉質彈牙又鮮甜😙😙麻辣臭豆腐好好食,加左麻辣醬汁更加惹味,一啲都唔覺得臭,仲keep住係咁想食😋😋鹽酥雞扒好欣賞餐廳嘅炸物,炸得唔乾之餘,仲keep到肉質係juicy。份量仲好足夠,一大班朋友一齊share都OK😆😆鹽酥花枝墨魚丸炸完之後好香口好彈牙,仲食到粒粒花枝墨魚粒,推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻酸酸甜甜嘅滿杯百香果同檸檬紅玉味道清新,夏天飲一流,消暑又解渴🤪🤪

鹽酥雞扒
鹽酥花枝墨魚丸

2023-06-07 13 views
近期都好鬼鍾意嘅去將軍澳搵下有咩好嘢食,今次就去試下呢一間專係食火鍋嘅小店🔥價錢平平地,但係都好足料,食完都幾飽幾滿足✨🔻巴蜀烤魚鍋 $103分量超多好足料,有大大條鯇魚🐟仲有好多配菜,娃娃菜 金針菇 豆腐 雲耳 炸薯仔 炸支竹等等👍🤘估唔到一百蚊左右嘅價錢佢條魚都幾好食,肉質鮮甜,而且好新鮮下🫡cp值好高💓🔻沙茶牛肉鍋 $97一向鍾意食牛,我當然叫咗一個牛鍋✌️🌟牛肉 牛肉丸 娃娃菜 豆腐 冬菇 粟米 炸薯仔 炸支竹等等,配合埋沙茶湯底一齊食,特別惹味 ❤️🔻芝士凍頂烏龍 $35🔻芝士四季春 $35

🔻巴蜀烤魚鍋 $103

🔻沙茶牛肉鍋 $97

🔻芝士凍頂烏龍 $35
🔻芝士四季春 $35

2K
2023-06-04 53 views
一人鍋物去將軍澳探朋友 我哋多數喺唐俊街啲餐廳食嘢 點知落傾盆大雨 唯有喺佢屋苑樓下商場 食台式一人鍋 中低位價錢 食物質素都ok-🍲泰式海鮮鍋 $103🦪海鮮拼盤 $42除咗台式臭臭鍋 呢度有好多特色鍋 而泰式海鮮鍋 竟然唔用冬陰功做湯底🤓 淺黃色清湯有喇沙味同蝦香🍤 湯粉絲吸收湯嘅鮮甜 海鮮材料亦豐富 我哋越食越滋味 最後追加一個小型海鮮拼盤 計埋晒$150有找 真係抵食-🍲日式味增鍋 $96朋友係哈日族 揀日式風味一人鍋 有招牌日式餃子🥟鳴門卷🍥 䐁肉片夠晒多 現滾即食 肉質柔軟鮮嫩 再配埋白飯 非常飽肚-🥤芝士凍頂烏龍 $35🥤百香果綠姸 $28-📍湯米將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖
一人鍋物
🥤百香果綠姸 $28
📍湯米
將軍澳唐賢街23號帝景灣商場1樓40號舖
2023-06-03 19 views
湯.米是一家隱藏在帝景灣巷子裡的火鍋店,店面不大,但氣氛十分溫馨。雖然店裡顧客不多,但是吃過後,絕對會變成湯.米的忠實顧客。菜單上選擇多樣化,湯底興味盡收其中。除了招牌的臭臭鍋和藥膳豚肉鍋,還有很多客人喜愛的烤魚鍋和沙茶牛肉鍋。每一份火鍋份量都十足,烤魚、牛肉片、臭豆腐、貢丸等配料也非常豐富。無論是喜歡重口味還是清淡口味,都能夠在湯.米找到適合自己的口味。對於海鮮愛好者而言,湯.米店裡的海鮮拼盤也是必點,鮑魚特別鮮美爽口,配上美味的花螺和海蝦,簡直令人食指大動。此外,店裡的小食也非常美味,柚子蜜雞翅和麻辣臭豆腐,都值得一試。湯.米不僅能滿足顧客的口味,而且還提供多種茶類供選擇,例如芝士四季春等,是很好喝的清淡茶香。另外,肥仔水也是店內必試之物,讓人一試難忘。唯一的缺點是,在忙時可能需要等待較長時間。總的來說,湯.米是一家口味獨特、食材新鮮的火鍋店,在價格和服務方面也非常出色。如果你想要來一家真正好吃的火鍋店,湯.米絕對是你不可不試的好店。

2023-06-03 24 views
我成日叫《湯·米》嘅外賣,今次都係第一次坐低堂食🤤原來堂食嘅選擇比外賣多好多,重要有個爐烚吓烚吓,又幾過癮wor👍🏾呢度嘅一人一鍋選擇非常多,由臭臭鍋、烤魚鍋到藥膳鍋不等,而我同朋友就叫咗沙茶牛肉鍋$97,同埋巴蜀烤魚🐟鍋$103兩個鍋嘅配料都各有分別,我嘅牛肉鍋就揀咗粉絲,入面仲有腸仔、午餐肉、蔬菜等等;而朋友嘅魚鍋就有超大舊嘅烤魚,真係大得好誇張🤣我哋仲加咗碟海鮮🦞併盤$42、麻辣臭豆腐$44(呢個必叫!因為真係都好臭吓😋)、柚子蜜雞翼$34。不得不說嘅係佢啲飲品都好唔錯,特別係芝士茗茶💕我推介大家叫芝士四季春加珍珠,因為個茶味🍵好香濃,而芝士亦好濃郁!好飲將軍澳區有一間食臭臭鍋嘅餐廳真係幾好,唔駛食嚟食去都係嗰幾樣🤣

2023-06-03 16 views
今晚同老公叫左一人一鍋。1)咖哩奶蓋鍋牛肉、魚蛋、奶蓋、娃娃菜、雲耳、金針菇、鲜冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷。呢款咖哩奶蓋小朋友都可以放心食👉唔係辣嘅。(另外配上一個飯或粉絲),我哋兩個鍋都揀咗粉絲。2)韓國泡菜鍋豚肉、王餃子、韓國泡菜,公仔麵、年糕、娃娃菜、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷。泡菜鍋加入公仔麵絶配。我都叫左餐前小食3)海鮮拼盤(鮑魚 1隻+花螺4個+ 海蝦 2隻)另外再叫鮑魚x2花螺x84)酥炸花枝墨魚丸,炸得唔錯。5)涼拌小青瓜,泰式醬汁,天氣熱食青瓜好爽。飲品6)滿杯百香果(好多百香果,唔太甜)7)爆檸四季春(好清新、又解渴)
今晚同老公叫左一人一鍋。

1)咖哩奶蓋鍋
呢款咖哩奶蓋小朋友都可以放心食👉唔係辣嘅。
(另外配上一個飯或粉絲),我哋兩個鍋都揀咗粉絲。

2)韓國泡菜鍋
泡菜鍋加入公仔麵絶配。

我都叫左餐前小食
3)海鮮拼盤
(鮑魚 1隻+花螺4個+ 海蝦 2隻)
另外再叫
鮑魚x2
花螺x8

4)酥炸花枝墨魚丸,炸得唔錯。
5)涼拌小青瓜,泰式醬汁,天氣熱食青瓜好爽。

飲品
6)滿杯百香果(好多百香果,唔太甜)
7)爆檸四季春(好清新、又解渴)
2023-06-02 22 views
今次黎到朋友屋企將軍澳帝景灣依邊食飯,帝景灣商場一樓有間食台式火鍋就來試下,餐廳主打一人鍋,有免費跟飯/粉絲,而家有吾少加配火鍋料同小食揀,同埋有台式飲品好正食物方面我地叫左招牌臭臭鍋:湯底選左微辣,配料幾豐富,有臭豆腐、牛肉片、鴨血、滷大腸、貢丸、腸仔等等,粉絲吸晒湯底嘅味道好好味另外叫左期間限定既酸菜魚鍋:大大塊烤鯇魚肉食落唔腥,酸菜味香濃惹味小食叫左鹽酥花枝墨魚丸:食落酥脆爽滑彈牙,食倒有魷魚粒增加口感,其中加配左海鮮拼盤:有花螺,海蝦同鮑魚,每款都好新鮮,牛肉片肥瘦適中飲品方面揀左芝士綠妍:奶蓋質感幼滑,茶味香濃,另一杯爆檸四季春:成個檸檬喺入面,好清新解渴之選整體方面,一人一鍋邊爐吾錯比較衛生,性價比高好味之選
整體方面,一人一鍋邊爐吾錯比較衛生,性價比高好味之選