2017-07-31 113 views
近排食了很多煎炸食物,要飲湯滋潤一下。剛巧在友人公司附近有一間燉湯,可配粉、麵或飯。於是便約友人放工一起去這間店吃晚飯。這間店很小,只有幾張枱,而且人很多,於是在外等候。等了15分鐘有位,不算等太久。已經是晚上八點,但人流源源不絕。在門外等候之際,看到這店食物和食法的介紹。這裡供應六款菇菌類燉湯,有三款清湯、三款濃湯,全都不含味精,更有米芝蓮推介。每款菇菌類燉湯都有不同的功效。夏天適合撈喜套餐,尤其是冷撈,不用食到滿頭大汗。但我與友人卻選擇了燉湯套餐。我們叫了「松茸清燉湯配米線」、「瑪卡濃燉湯配紅米飯」及「蕃茄濃湯豬軟骨」。最後,我食得太飽,所以叫了「玫瑰花檸檬茶」消滯。瑪卡濃燉湯,上枱非常熱,湯碗都很燙手;材料很豐富,有大大塊的瑪卡,再加其他配菜。可是友人略嫌不夠濃,但仍很美味。瑪卡濃燉湯配紅米飯,沒想到有一碗標準碗的飯,而且飯有汁的,所以沒有與濃湯混合一起吃。松茸清燉湯,很足料!除了有松茸外,還有肉及其他配菜。很清甜,忍不住想一口氣飲完全碗,但我又想與米線一同進食,所以便急不及待將湯倒入米線一同進食 松茸清燉湯配米線,湯底與別不同,真真正正是湯,未試過一碗湯粉可全碗食物連湯一併食到
近排食了很多煎炸食物,要飲湯滋潤一下。
剛巧在友人公司附近有一間燉湯,可配粉、麵或飯。
於是便約友人放工一起去這間店吃晚飯。
這間店很小,只有幾張枱,而且人很多,於是在外等候。
等了15分鐘有位,不算等太久。
已經是晚上八點,但人流源源不絕。

在門外等候之際,看到這店食物和食法的介紹。
每款菇菌類燉湯都有不同的功效。

夏天適合撈喜套餐,尤其是冷撈,不用食到滿頭大汗。

但我與友人卻選擇了燉湯套餐。

最後,我食得太飽,所以叫了「玫瑰花檸檬茶」消滯。

瑪卡濃燉湯
瑪卡濃燉湯,上枱非常熱,湯碗都很燙手;
材料很豐富,有大大塊的瑪卡,再加其他配菜。
可是友人略嫌不夠濃,但仍很美味。

健康紅米飯

松茸清燉湯
松茸清燉湯,很足料!
除了有松茸外,還有肉及其他配菜。
很清甜,忍不住想一口氣飲完全碗,但我又想與米線一同進食,
所以便急不及待將湯倒入米線一同進食

米線

松茸清燉湯配米線
松茸清燉湯配米線,湯底與別不同,真真正正是湯,
未試過一碗湯粉可全碗食物連湯一併食到沒有剩!

蕃茄濃湯豬軟骨
蕃茄濃湯豬軟骨,骨夠軟,很入味;一啖一小塊,剛剛好

玫瑰花檸檬茶
自家製的玫瑰花檸檬茶,非常酸,似酸梅湯。
起初以為是玫瑰花茶加幾片檸檬,但原來只有玫瑰花,玫瑰花及檸檬溶入了茶當中,所以很酸,真的可以消滯。
Other Info. : 沒想到一間小小的食店,可以用合理的價錢,飲到真材實料,又不含味精,健康的湯及飲品。
2017-07-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
瑪卡濃燉湯
松茸清燉湯
松茸清燉湯配米線
蕃茄濃湯豬軟骨
2017-07-30 53 views
由4月頭到5月,因為朋友生日,屋企人又勁多聚會,不斷食好西,真係要食清d平衡下。飲熱湯既暖胃又唔滯就啱矖。之前發現呢間湯品店,至今已經幫襯第三次,足料燉湯有好多款比你簡,種類多,湯底多款式,無味精,又健康。今次揀左瑪卡燉湯,因為見到可以增強耐力,增強體力,增強免疫力!真係好啱經常Ot嘅我。燉湯咸鮮味適中,飲曬都唔會口渴!另外,我最鍾愛係呢度嘅黑松露燉蛋,蛋嘅滑度好似加左鮮奶咁樣,而且調味料裏面完全冇落鹽,一個非常滿足而健康嘅晚餐。價錢尚算公道,而且服務員的服務態度值得嘉許。態度好親切,令人地都好想再返嚟。

燉湯咸鮮味適中,飲曬都唔會口渴!

2017-07-23 68 views
今日又去開大角咀做嘢,又係諗住食一個簡單晚餐,行過嘅時候見到呢一間係飲湯出名嘅餐廳,仲要拎過米之蓮,當然要入去試吓。餐廳空間不大,有大約10個座位,好彩我一個人都容易搵位。松茸燉湯$42個杯嘅外型好可愛,同我地平時飲開嘅白色碗燉湯好唔同。除咗外型得意之外,入邊都好足料。一上枱就聞到好重嘅松茸味道,有松茸,有紅蘿蔔絲,有木耳,同埋最重要嘅雞脾肉,靠佢將成個湯嘅味道帶咗出嚟,好鮮甜,這個湯味道較突出,可能係因為松茸嘅關係,咁嘅價錢,絕對足料兼落足心機。芥末豬手麻醬撈麵$36上枱嘅時候本來仲以為黎錯左,見到上面全部都係泰式辣醬,原來係啱嘅。個芥末醬係撈左係面入邊,估唔到豬手同泰式辣醬有幾match,酸辣嘅味道好開胃,芥末比較突出,所以不太食得出麻醬嘅味道,但整體味道不錯,麵底用上韓式幼麵,幾彈牙,而且可以吸晒醬汁,食完都幾飽肚。

松茸燉湯$42

芥末豬手麻醬撈麵$36
$78 (Dinner)
2017-07-23 63 views
上完朋友屋企,但係又唔係食得好飽,所以落咗去搵宵夜食,大角咀區夜晚都唔少嘢食,見到呢度有得飲湯,啱晒我呢個湯精,就叫埋朋友入去一齊食。舞茸冬瓜燉湯$40等左5分鐘左右,就有得飲啦,呢一款係素食燉湯,同平時飲開嘅燉湯比較,呢款飲落比較清甜,冬瓜味好出,好清甜,我鍾意呢一款湯,唔會好重藥材或者油膩嘅感覺,而且入面真係好足料,有冬瓜仲有口感好似雞髀菇嘅舞茸,紅蘿蔔絲,竟然仲有薑片,啱晒我哋呢啲冇乜湯水飲既人。黑蒜香菇雞髀撈$36本來想點雞髀,見到佢有雞髀加面嘅組合,滿足晒我兩個願望,第一口嘗冬菇,非常好味,完全將醬汁吸收,食完之後就將個面撈埋醬汁一齊食,好出奇地醬汁鹹味剛好,食完一啲都唔會口乾,完全冇加味精,再嘗一口雞髀,雞髀肉嫩滑,不會煮得過老,配菜仲有黑木耳和粟米,感覺好健康。芥末涼拌豬踭$18有三大舊豬踭,第一次試呢一款醬汁,微微嘅芥茉醬,豬踭來講佢都算多肉,而且骨膠原十足,啱晒女仔補下,塊面都彈滑一d

舞茸冬瓜燉湯$40

黑蒜香菇雞髀撈$36

芥末涼拌豬踭$18
$94 (Dinner)
2017-07-09 2171 views
今天很忙,從朝早到中午都係奧運開會,搞到差唔多三點先有時間食晏。上Openrice search 咗一輪,發現呢間湯品小棧好正,於是就行咗過嚟開餐差唔多三點去到,小店無人,可以靜靜地食個late lunch。餐牌係簡簡單單嘅幾頁紙,午市有套餐又可以散叫,由於我真係好肚餓,決定先要一個午市套餐,再加兩個小食 (呢餐係早餐、午餐、下午茶嚟架啦!)仲有詳細介紹每一種食材嘅好處首先出現嘅係燉湯。我要咗松茸淸湯,話就話係清湯,但其實非常足料,而且味道好鮮甜,一啲味精都冇,好有屋企煲嘅足料靚湯嘅感覺嗰燉湯連個兜仔都好熱,啲湯飲到尾都唔會凍跟住啲食物好快都上晒枱,睇吓我呢個late lunch真係非常豐盛我點嘅招牌配有玫瑰露雞翼、秘製滷排骨同埋溏心蛋。雞翼濃味但唔會太咸,排骨就滷得又腍又入味,溏心蛋更加係高水準之作,呈半熟狀態,滑溜好味主食我揀咗新竹米粉,米粉好幼身,軟硬剛剛好,食一啖米粉,呷一啖燉湯就剛剛好跟餐仲有一杯飲品,我揀咗杞子菊花黑糖茶。呢杯飲品菊花味好突出,飲落好淸新好好飲我另外加左涼拌芥末豬肘同埋海蜇醉雞翼。涼拌芥末豬肘個味道好特別,同傳統的充滿膠質的豬手感覺好唔同,口感比較爽硬,可能

仲有詳細介紹每一種食材嘅好處

首先出現嘅係燉湯。
松茸清湯

嗰燉湯連個兜仔都好熱,啲湯飲到尾都唔會凍

我點嘅招牌配有玫瑰露雞翼、秘製滷排骨同埋溏心蛋。
溏心蛋、玫瑰露雞翼、秘製滷排骨

我另外加左涼拌芥末豬肘同埋海蜇醉雞翼。

涼拌芥末豬肘個味道好特別,同傳統的充滿膠質的豬手感覺好唔同,口感比較爽硬,可能腍小小會更加好味。
涼拌芥末豬肘

海蜇帶少少辣味,幾惹味開胃;個醉雞翼亦好正,酒味剛剛好,肉質爽囗結實,食完兩隻都覺得唔夠喉呀!!
海蜇醉雞翼

呢間小店門面一啲都唔突出,如果唔係刻意尋找,可能就會錯過咗。大角咀有好多小店都好好食,呢間絕對係其中一間值得回頭的小店

2017-07-07
$100 (Lunch)
松茸清湯
溏心蛋、玫瑰露雞翼、秘製滷排骨
涼拌芥末豬肘
海蜇醉雞翼
  • 新竹米粉
  • 花雕醉雞翼
  • 溏心鹵雞蛋
2017-07-07 57 views
之前都飲過這裡的燉湯已經十分好飲,今次經過當然都飲返個湯和一個小食,仲叫左個外賣比朋友。松茸湯(清湯),黎到十分熱呼呼,入面勁多材料,當然不少有松茸,雞,薑,竟然仲有少少金華火腿。飲落去清清地,但松茸味好濃又香,睇返餐牌這個湯仲可以補腎強身,理氣化痰,份量仲要吾少,這價錢$42十分抵飲。松草花(濃湯)益肝腎,增強免疫$35……味道的確比清湯濃郁吾少喎,都係以雞同豬肉燉成,而且外賣份量吾會少左添,超足料。再叫左個玫瑰露雞翼$10,有2隻,酒味都濃而且豉油味吾會太咸剛剛好,好入味。怪不得坐係度一陣都有幾個人黎外賣買雞翼啦。

2017-07-06 42 views
小店絕對沒有味精 用心製作養生湯水 絕對健康 而且更獲得米芝蓮飲食推介店舖座位很少 大約只能容納十人左右 深受大角咀一帶街坊歡迎蟲草花燉湯 有助益肝腎增強免疫力瑪卡燉湯 有助改善疲勞酸甜齋 用咗檸檬皮 味道酸甜帶點清新 第一道開胃嘅前菜豬手 可以補充骨膠原 芥末味幾特別 味道層次豐富醉雞蛋 醉雞翼 豬手 黑木耳 涼拌凍食醉雞翼非常突出 酒味香 雞翼外皮爽脆雞 肉滑溜黃牛乾炆牛尾 蘿蔔 秘製滷排骨牛尾同排骨都炆得好入味 而且一入口馬上骨肉分離 白蘿蔔好清甜 而且多汁羅漢果雪梨茶 有種回甘嘅甜味 清熱解毒杞子菊花黑糖茶 菊花味好香 佢有種潤喉嘅感覺店舖小食種類很多 種種都用心製作 有家的味道

店舖座位很少 大約只能容納十人左右 深受大角咀一帶街坊歡迎

羅漢果雪梨茶 有種回甘嘅甜味 清熱解毒

杞子菊花黑糖茶 菊花味好香 佢有種潤喉嘅感覺

店舖小食種類很多 種種都用心製作 有家的味道
2017-07-06 45 views
香港人總掛著忙碌嘅生活 冇啖湯水真係好容易會變人乾 店內湯品每天新鮮煲 分為清湯及濃湯兩種 售完即止 材料十足黑虎掌燉湯 味道帶點甘苦味 有助祛寒補氣益血 係你想嘅養生之選海蜇+玫瑰露雞翼 兩款都係凍食 海蜇帶有酸辣味道 係一度開胃嘅前菜 玫瑰露雞翼 好香嘅酒味 完全冇苦嘅感覺 雞翼皮彈牙爽脆醉雞翼 好受客人歡迎合桃花炆雞腳 雞腳炆得好林 而且超入味 一碟有五至六隻左右 都幾抵食秘製滷水雞翼 熱食 同樣鹵水汁味香 而且炆得好入味 沒有過火 雞肉非常嫩滑小店以養生食材做主打 而家咁多人追求健康飲食 真係好啱我呢啲忙到連煮飯煲湯嘅時間都冇嘅打工仔湯品小棧 係米芝蓮推介嘅餐廳之一 tvb亦都有介紹過架
香港人總掛著忙碌嘅生活 冇啖湯水真係好容易會變人乾

店內湯品每天新鮮煲 分為清湯及濃湯兩種 售完即止 材料十足

海蜇+玫瑰露雞翼 兩款都係凍食
海蜇帶有酸辣味道 係一度開胃嘅前菜
玫瑰露雞翼 好香嘅酒味 完全冇苦嘅感覺 雞翼皮彈牙爽脆

醉雞翼 好受客人歡迎

湯品小棧 係米芝蓮推介嘅餐廳之一 tvb亦都有介紹過架
2017-06-27 109 views
🥘🍲🥘👀🍲🥘🍲🥘👅👅🥘🍲🥘🍲🥘🍲令我最難忘係佢既黑松露燉蛋好香好滑 仲有好重既黑松露味😳😳係我食過最好味既燉蛋😝😝😂當然佢d湯都好補👀👅每隻湯都會有說明😆😆好詳細將湯同米線一齊食😁完全feel到佢既補每碗湯都熱lala入面仲有湯料俾你食😏😏佢既餃子皮較薄 不過🤗絕對係我仲意既味因為佢入面d餡好足😉😌🤔🍭其實湯品e間食店價錢比較平不過用既料全部都係貴料所以好值得一試
🥘🍲🥘👀🍲🥘🍲🥘👅👅🥘🍲🥘🍲🥘🍲
🤔🍭其實湯品e間食店價錢比較平
不過用既料全部都係貴料
所以好值得一試
2017-06-26 54 views
間店舖位於大角咀距離地鐵站都尚算唔遠😶😶一入到去已經聞到好濃烈嘅湯味,的確呢度係主打湯品所以餐牌入邊啲嘢都完全同湯息息相關雖然選擇比較少不過每一樣食物或者係湯都非常之吸引另外佢哋啲湯係標明無添加無任何色素完全係100%天然同埋真材實料湯品嗰度佢每日都有四種可選擇視乎各位嘅口味亦都可以揀濃嘅湯或者淡啲都得呢樣野係好體貼自己就要咗個從松茸草花雞湯同埋淡嘅味道飲落去第一認真係好清但係唔會無味因為有松茸所以成碗湯都好鮮另外啲雞佢亦都會拆骨起肉所以唔使驚會褪到任何嘅骨

2017-06-26 81 views
經常出街食飯通常都係食d肥膩野好少有健康既選擇,經朋友帶路黎到呢間主打燉湯冇味精既餐廳。呢度都幾近奧海城,落到地下過條馬路就到💁🏻⭕瑪卡燉湯呢款燉湯有抗疲勞既功效,雖然屬於濃湯類但味道偏淡,不錯! ⭕蕃茄豬軟骨好淋,好多件,唔會太酸,撈麵一流! ❓涼拌芥末豬手踭口感偏有咬口,芥末味算重,但會冇汁撈面😂😂 ⭕玫瑰露雞翼好滑,骨肉分離,勁入味,撈面一流! ⭕牛肝菌伴米線份量唔算多,肉燥勁多,仲有粟米同生菜,配料算足!但味道算淡,要撈餸食會正d!

⭕瑪卡燉湯
呢款燉湯有抗疲勞既功效,雖然屬於濃湯類但味道偏淡,不錯!

⭕蕃茄豬軟骨
好淋,好多件,唔會太酸,撈麵一流!

❓涼拌芥末豬手踭
口感偏有咬口,芥末味算重,但會冇汁撈面😂😂

⭕玫瑰露雞翼
好滑,骨肉分離,勁入味,撈面一流!

⭕牛肝菌伴米線
$58 (Dinner)
  • 瑪卡燉湯
  • 蕃茄豬軟骨
2017-06-24 43 views
假日來到奧運看電影,所以到處看看有甚麼好吃,發現了這間主打燉湯的小店。店舖再新九龍廣場對面,小小一間,入面有3 4張枱。燉湯小店,當然要點主打的燉湯,我們叫了蟲草花湯。燉湯夠熱,沒有味精,蟲草花份量足夠,沒有太多油浮面。另外點了e餐蕃茄濃湯跟米線,再追加了蕃茄豬軟骨,秘製排骨和花雕酒雞蛋。豬軟骨有點咸和硬,反而排骨比較出色,帶點酒味亦夠軟身。花雕酒雞蛋很香,重酒味!把肉混合米線一起吃可以減低肉本身過咸的問題,但的確湯品比較出色。
店舖再新九龍廣場對面,小小一間,入面有3 4張枱。

2017-06-12 69 views
去完旅行返黎,無湯水飲過,所以去左飲靚湯同事介紹話好味,太子行過黎只係8分鐘呢度坐位唔多,套餐選擇好多, 但驚食唔哂,所以散叫舞茸冬瓜燉湯松茸燉湯好耐無飲過燉湯,好似返左屋企咁,D湯材料好多, 無味精黃牛肝炆牛尾好林,好入味,大舊海蜇醉雞翼凍食好味道,酒味剛好,雞翼夠大隻,好多肉台灣鹽水麵份量好多.朋友食台灣新竹米粉D湯倒入麵一齊食店員服務好好,野食好快送到下午茶燉湯仲可以減$6,抵食.每人$57
去完旅行返黎,無湯水飲過,所以去左飲靚湯
同事介紹話好味,太子行過黎只係8分鐘
呢度坐位唔多,
套餐選擇好多, 但驚食唔哂,所以散叫

舞茸冬瓜燉湯
松茸燉湯
好耐無飲過燉湯,好似返左屋企咁,
D湯材料好多, 無味精

黃牛肝炆牛尾好林,好入味,大舊
海蜇醉雞翼凍食好味道,酒味剛好,雞翼夠大隻,好多肉
台灣鹽水麵份量好多.
朋友食台灣新竹米粉
D湯倒入麵一齊食

店員服務好好,野食好快送到
下午茶燉湯仲可以減$6,抵食.每人$57
2017-06-12
$57 (Tea)
2017-06-10 84 views
大角咀 是一個臥虎藏龍之地 , 滿有實力的餐廳小店多如繁星 ....當天 , 我和太座就幫襯了這一家 湯品小棧 ~這家 湯品小棧 榮獲 2016、2017 米芝蓮指南推介街頭小食 , 絕非一般小食店 ~Menu ~飄香鹵豆干 $ 10 : 簡單的豆乾被鹵得非常入味 , 質感軟硬適中 , 那個鹵汁絕對是其靈魂之所在 ~燉湯 - 瑪卡湯 $ 36 : 店舖的名稱以湯品著稱 , 又獲獲米芝蓮推介 .... 湯是非點不可的 , 這個馬卡湯是非一般的燉湯 , 是因為用上了 南美洲 秘魯 安第斯山區 的 MACA " 瑪卡 " 來燉的 , 據聞 瑪卡 極具藥療成效 , 長期飲用對身體有益 , 但究竟有什麼益處呢 .... Sorry , 小弟不是醫師所以不便解答 ; 此湯喝下去味道濃郁而清香 , 內有紅蘿蔔絲和木耳絲 , 喝後感覺滋潤 , 以味道來說確實是一碗好湯 ~紅棗黑蒜香菇雞腿 $ 18 : 看樣子便知道雞腿煮的十分入味 , 以紅棗、黑蒜、香菇煮成的雞腿 , 味道是具有蒜味而略帶棗香的輕甜 , 味道就是相當獨特 , 總之坊間難尋也 ~ 總括來說 : 食物美味而獨特 , 平民價錢 , 性價比
當天 , 我和太座就幫襯了這一家 湯品小棧 ~
Menu ~

總括來說 : 食物美味而獨特 , 平民價錢 , 性價比超高 ~

本篇完 ~
Type of Meal
Tea
2017-06-07 47 views
繼續大角咀四圍食﹗又到晚飯時間,我倆就愛巡吓平日不會去的小巷,睇吓有咩好野食,無意中竟然俾我地發現呢間小店,是2016及2017的米芝蓮小吃推薦,當然入來試試啦﹗平民米芝蓮,價錢唔貴,都係$40一盅左右,出名是湯品,有五六款選擇,可惜有兩三款已賣哂試了黑虎掌湯,足料湯甜,不加味精,飲完不口乾食家點了松茸湯,湯頭更勝黑虎掌,我倆鍾意佢鹽也下得少,夠健康,平時零湯水的人找到間在屋企附近的盅湯店是萬幸,這兒除了湯水外另有飯麵餐,價錢都係$60左右,值得試下,會再來幫趁。
繼續大角咀四圍食﹗

黑虎掌湯

試了黑虎掌湯,足料湯甜,不加味精,飲完不口乾
松茸湯

2017-06-03