2024-10-17 121 views
呢間小店環境都幾舒服 環境亦頗大 適合假日同朋友嚟傾計 食物質素都唔錯!蟹肉龍蝦湯意大利麵HK$298望上去已經好吸引 份量亦唔少😍見到啲蟹肉放咗上意粉上面 啖啖肉 蟹肉味道好鮮甜 而意粉汁掛滿在每一條意粉上面 好香濃 下次都會再叫過😆北海道扇貝烤挪威三文魚 HK$268上碟已經係好吸引 有好大塊嘅挪威三文魚扒 魚肉好厚身煎到魚油好香 魚皮好酥脆 而北海道帶子非常新鮮好鮮甜 蛋白質滿滿嘅一道菜 🍍 Pineapple Sunshine飲落酸酸甜甜 唔會好甜咁幾唔錯

蟹肉龍蝦湯意大利麵HK$298

北海道扇貝烤挪威三文魚 HK$268

🍍 Pineapple Sunshine
飲落酸酸甜甜 唔會好甜咁幾唔錯
2024-10-15 59 views
今次去咗一間專注健康飲食嘅餐廳,試咗幾樣菜式,真係好開心!首先,香煎尖吻鱸魚配薯蓉,魚肉煎得金黃香脆,外層有少少焦脆,裏面卻保持住鮮嫩嘅口感。配搭嘅薯蓉滑得來又有奶香,好夾呢!接住就係烤腹肉牛排,肉質相當嫩滑,烤得剛好,保留住肉汁,味道濃郁。每一口都能感受到肉香四溢,搭配上少許的醬汁,仲有薯條配搭住!飲品我地試咗Dragon Berry,呢個組合由藍莓、香蕉、紅火龍果、有機奇亞籽、椰子乳酪同椰子片組成,色彩繽紛,口感清新。椰子乳酪帶出一種自然嘅甜味,加上奇亞籽嘅脆感,食落去既健康又滿足,係一個完美嘅飲品選擇。最後,Green Detox就更加健康,羽衣甘藍、蘋果、小黃瓜、芹菜、檸檬同薑混合,飲落去清涼爽口,適合想排毒同維持健康嘅朋友。總括來講,呢間餐廳嘅菜式不單止味道好,仲兼顧健康,真係值得一試!下次一定會再嚟!

2024-10-14 95 views
我一直都覺得,石塘咀在西區是一個很特別的存在,他既沒有西營盤那種被私人屋苑規範的試身化、和那種生活節奏急促的車水馬龍,有沒有堅尼地城那種海岸盡頭的浪漫,與及小區老舊情懷的變調。每次來,我也感覺欣然,今天逛進南里,一條在地鐵口,卻向內屈的小巷,驟眼看,有點像在哪裏見過的弄巷,又像某個行人化的步道,在矮門之下,有一間Cafe,氣氛溫文爾雅,燈光柔和如絲,整好配合我星期六悠閒的心情,不禁進門窺探。嗯,進入一家氣氛溫文爾雅的Cafe,我被那柔和如絲的燈光所吸引,心情也漸漸地變得悠閒起來。我點了一份蔬菜清雞湯,這道湯以羽衣甘藍熬製,搭配著手撕雞絲,清淡中帶著微微的甘甜,讓我吃到了食材的原味。這樣的湯,不僅讓人覺得身心舒暢,更讓我對這家Cafe的用心程度感到讚歎。接著,我品嚐了一份香蒜烤雞配即烤薯條。雞肉雖不算嫩滑,但入味十足,每一口都鮮美可口。香蒜和香草的混合香氣彌漫在口中,讓整道菜更加美味。而薯條的份量十分豐盛,完全可以讓兩個人分享。這樣美味的料理,讓我對這家Cafe的印象更加深刻。另外,我也嚐了一口吉列鱸魚漢堡。雖然分量偏小,但新鮮的鱸魚配上他他醬,味道十分可口,讓我一口接一口停不下來。這樣

另外,我也嚐了一口吉列鱸魚漢堡。雖然分量偏小,但新鮮的鱸魚配上他他醬,味道十分可口,讓我一口接一口停不下來。這樣別出心裁的料理,讓我更加欣賞這家Cafe的用心和創意。

在享用美食的同時,侍應的服務十分殷勤有禮貌,讓我感到格外舒適。他們的熱情和細心讓我倍感溫暖,讓我對這裡的服務印象深刻。

唯一美中不足的是latte奶啡略嫌奶的比例太多,讓我對它的評價稍微打了折扣。不過,牛角包新鮮出爐,讓我也忍不住一試。每一口都帶著熱騰騰的香氣,讓我感受到那份真實的美味。

整個Cafe的環境恬靜宜人,十分適合在此溫習或與好友閒聊。這裡的氛圍讓我彷彿置身於另一個世界,讓我想一直待在這裡,享受這份悠然自得的美好時光。無論是美食還是環境,這裡都值得一再光顧。這樣舒適愜意的地方,讓我深深著迷,想要永遠停留在這個時光中。
2024-10-12
$300 (Lunch)
2024-10-13 98 views
假期適合放空呢日同朋友喺hku附近搵食 見south lane幾多好評 個環境裝修氣氛又幾chill可以hea吓吹吓水餐牌選擇都幾多有ADB有spaghetti有bowl有選擇困難嘅我哋決定要多幾款試吓🤣半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條$198份量比想像中大好多🤣雞髀部分已經係成隻手咁大外表烤得香脆 係好靚嘅金黃色 加咗rosemary勁香勁惹味雞肉嫩滑 配埋自家製醬料食好開胃好好食薯條超級多 新鮮炸起熱辣辣 用埋蒜頭勁香條條粗身有咬口 薯仔味香濃加配烤三文魚$68估唔到都幾大件食落好juicy好鮮甜 魚肉滑溜加咗檸檬提升咗味道嘅層次海鮮叻沙$158Cafe有laksa食幾特別 味道都非常好👍🏻湯頭香而不辣 椰汁味道突出但又唔會過濃重點係冇落味精!健康主義者可以放心食海鮮有大蝦、蜆、鯛魚肉 份量都好多大蝦勁大隻 好爽脆蜆同鯛魚新鮮 好食!牛角包$30暖笠笠 外表好酥脆 裡面鬆軟加埋果醬食 唔會覺得油膩heavy 反而好fresh好開胃🤤Latte (soy milk) $42可以自己揀milk option (oat/soy/almond/grass fed whole milk)真係好☺️
假期適合放空

海鮮叻沙$158
Cafe有laksa食幾特別 味道都非常好👍🏻
湯頭香而不辣 椰汁味道突出但又唔會過濃
重點係冇落味精!健康主義者可以放心食
海鮮有大蝦、蜆、鯛魚肉 份量都好多
大蝦勁大隻 好爽脆
蜆同鯛魚新鮮 好食!

牛角包$30
暖笠笠 外表好酥脆 裡面鬆軟

Latte (soy milk) $42
拉花好靚 飲落好滑

Hojicha oat milk latte $52
同樣有靚靚拉花 焙茶味道香濃

呢個下午過得勁chill
香港大學站附近有一間唔太起眼嘅Cafe,位於本地下室位置,入到去感覺好休閒chill! 餐廳有多種種類食物,包括freshly baked ,甚至 wholesome bowl! ⭐️Seared Hanger Steak $268牛腰肉屬於比較瘦嘅部位,肉質厚實,主至七成熟,配上蔥鹽醬,味道有點驚喜,比較清爽提香嘅感覺,配菜亦都係少見嘅芝士椰菜沙律,好食,自己好鍾意⭐️ Seafood laksa $158估唔到Cafe入面都有喇沙可以食,非常多海鮮配料,有大蝦、魚、兩種蜆類,都係新鮮鮮甜,⭐️Roasted King Salmon $68仲叫咗個size Dish三文魚,雖然只係簡單調味加檸檬焗製,但係非常嫩滑可口⭐️Dragon berry $68
⭐️Seared Hanger Steak $268
⭐️ Seafood laksa $158
⭐️Dragon berry $68
2024-10-08 107 views
依間餐廳舒服程度💯環境舒適,座位闊落,職員熱情招待🫶🏻Lunch menu好多選擇,樣樣都吸引想試🍴Hanger Steak 🥩 $288配菜係cheesy cabbage 🧀🥬 椰菜本身好夠甜味,再加芝士嘅鹹香味食過一啖已經停唔到口真係好好食😋主食牛橫膈膜,最鐘意食依個部位豐富油花及筋絡,肉質鬆軟🤌🏻🍴Seafood Laksa $158估唔到係依間西式餐廳嘅laksa煮得咁正宗咁惹味海鮮又新鮮,份量又多啲蝦好新鮮肉質彈牙麵條粗幼適中,吸晒湯底精華👍🏻🍹Strawberry Lemonade $62現場新鮮製作🍹好清新又唔會過份甜好適合炎炎夏日飲💯一試難忘!🍵 Mocha $52好凍之餘又唔會落好多冰塊Mocha好濃味👍🏻📍SOUTH LANE (南里) (西環)🔎西環石塘咀南里14號地舖
依間餐廳舒服程度💯
環境舒適,座位闊落,職員熱情招待🫶🏻
Lunch menu好多選擇,樣樣都吸引想試

🍴Hanger Steak 🥩 $288
配菜係cheesy cabbage 🧀🥬
椰菜本身好夠甜味,再加芝士嘅鹹香味
食過一啖已經停唔到口
真係好好食😋
主食牛橫膈膜,最鐘意食依個部位
豐富油花及筋絡,肉質鬆軟🤌🏻

🍴Seafood Laksa $158
估唔到係依間西式餐廳嘅laksa煮得咁正宗咁惹味
海鮮又新鮮,份量又多
啲蝦好新鮮肉質彈牙
麵條粗幼適中,吸晒湯底精華👍🏻

🍹Strawberry Lemonade $62
現場新鮮製作🍹
好清新又唔會過份甜
好適合炎炎夏日飲💯
一試難忘!

🍵 Mocha $52
好凍之餘又唔會落好多冰塊
Mocha好濃味👍🏻

📍SOUTH LANE (南里) (西環)
🔎西環石塘咀南里14號地舖
  • Hanger  steak
  • Seafood  laksa
  • Strawberry  lemonade
2024-10-08 76 views
來到HKU行吓,先至知道如果冇證件係入唔到嘅,有幾個保安守住,冇證件冇申請,no way,對我來講係第一次入唔到校園,心諗如果行山喺後邊嗰頭又入唔入到呢?一場來到畀咗車錢,咁就附近週圍逛,見到間地鋪坐滿晒人,好,行吓商場先,再來時見到outdoor有位,坐住先,唔係唔知要等幾耐?一人嗌咗份嘢食,其一係1/2 ROASTED FREE-RANGE CHICKEN(半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條),其二係 PAN-SEARED BARRAMUNDI(香煎尖吻鱸魚配薯蓉),鱸魚厚肉兼大件,用咗功夫煎嘅,煎到皮脆肉嫩真係唔錯,薯蓉柔軟味道調較適中,仲有d綠色菜配搭,樣靚味道正;半隻雞都好大隻,遲咗少少時間食,肉質就會冇咁嫩,如果即時食相信會好好多,薯條就正正常常,肯定好味過M記啦。飲品Pineapple Sunshine(新鮮菠蘿汁+椰子水)冇得頂,新鮮可口味道佳。

2024-10-07 148 views
❇️周日,我與太太逛西環到了SOUTH LANE,享用西餐。這家餐廳外觀樸素,但環境舒適,讓人感到放鬆。⭐我們先點了**香煎魚配薯蓉**~$268,魚肉外酥內嫩,搭配滑順的薯蓉,口感絕佳,每一口都令人陶醉。這道菜的調味十分講究,既能突出魚的鮮美,又不會過於鹹膩。✳️至於飲品,我選擇了**Dragon Berry**~68,這款特飲以藍莓、香蕉和紅火龍果為基底,混合有機奇亞籽和椰子乳酪,最後用燕麥奶調和。飲品色彩繽紛,口感清新,令人耳目一新,特別是那淡淡的椰香,讓人心情愉悅。🌟太太則選擇了**炸鯛魚漢堡**~$138,漢堡的外皮金黃酥脆,魚肉鮮嫩多汁,與新鮮的生菜和特製醬料相得益彰,讓人每一口都充滿驚喜。✳️至於飲品,太太選**Chocoholic**🥤~$48,這款飲品是由有機生可可、全燕麥片和香蕉製成的,搭配有機亞麻籽和燕麥奶,味道濃郁,巧克力的香氣撲鼻而來,讓人難以抗拒。

after 2pm 有优惠,可以下课或者周未和朋友一起吃个下午茶放松一下!🥯牛油果有机鸡蛋多士多士烤得很酥脆,铺上厚厚一层牛油果泥,加上流心煎蛋,口感非常丰富~🥞自家番薯椰子班戟扎实微韧的班戟,每一层都叠加红豆泥和烤焦糖香蕉,可以搭配清爽的hojicha!🐟香煎尖吻鲈鱼配薯蓉表皮煎得很焦脆,鱼肉很嫩,挤上酸柠檬汁,增加风味。mix沙沙的薯蓉和海带苗,经典又添加了创意
after 2pm 有优惠,可以下课或者周未和朋友一
起吃个下午茶放松一下!
🥯牛油果有机鸡蛋多士
🥞自家番薯椰子班戟
🐟香煎尖吻鲈鱼配薯蓉
2024-09-29 120 views
呢間餐廳深受香港大學學生及附近居民歡迎。空間都幾闊落。1. **Broccoli Rocket Scone**:這款鬆餅結合了新鮮的西蘭花和鬆餅,火箭菜,外脆內軟,帶有淡淡的香氣,讓人一口接一口,健康又美味。2. **Wakame**:有素肉同埋唔同嘅材料包括有wakame edamame rice, crispy chia tofu, sesame, glazed IMPOSSIBLE meatballs, roasted zucchini!感覺上非常豐富,而且每一啖都有唔同嘅材料✌🏻✌🏻3. **Crispy Snapper Burger**:酥脆的鯛魚漢堡外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配新鮮1的蔬菜包括有蕃茄同埋生菜和特製醬汁,口感豐富!而且啲魚柳有三大嚿都幾抵食!4. **Hanger Steak**:這塊肉質鮮嫩的吊脖牛排,通常經過精緻的調味和熟成,香氣四溢,搭配合適的配菜,讓人享受肉的美味。5. **Pineapple Sunshine**:這道甜品以新鮮的鳳梨為主料,酸甜可口,搭配清新的香草或椰子,讓人感受到陽光般的愉悅,清新又開胃。
呢間餐廳深受香港大學學生及附近居民歡迎。空間都幾闊落。

1. **Broccoli Rocket Scone**:

2. **Wakame**:

3. **Crispy Snapper Burger**:

4. **Hanger Steak**:
這塊肉質鮮嫩的吊脖牛排,通常經過精緻的調味和熟成,
香氣四溢,搭配合適的配菜,讓人享受肉的美味。

5. **Pineapple Sunshine**:
這道甜品以新鮮的鳳梨為主料,

今日去左間係kong u附近嘅隱世西餐廳lunch, 超超超好味😍LUMP CRAB CAPELLINI 負先點左比較少見嘅蟹肉龍蝦湯意大利麵, 龍蝦味好濃郁, 配料有大量蟹肉、酸豆、烤番茄etc,口感層次非常豐富, 而且麵條煮得岩岩好有口感, 吸收曬所有龍蝦sauce, 真係每一啖都有蟹肉+鮮甜味, 另外gremolata sauce令成度菜更fresh, 大推🌟ROASTED FREE-RANGE CHICKEN另外試左半隻香烤澳洲走地雞配香蒜薯條, 雖然佢係半隻但份量都好多, 雞嘅外皮脆, 同時keep到肉嫩juicy, 搭配嘅香蒜薯條都幾有驚喜, 本身已經有蒜味仲吸左少少雞汁, 好惹味PINEAPPLE SUNSHINE最後點左杯飲品pipeapple sunshine, 佢係由新鮮菠蘿汁同椰子水mix埋, 味道清新而且解渴, 唔會有陣好假嘅甜味, 面頭烤椰子碎令成杯野更香, 食完濃味野再飲岩曬😋

LUMP CRAB CAPELLINI

ROASTED FREE-RANGE CHICKEN
PINEAPPLE SUNSHINE
平時行開香港大學,都見South Lane好多人光顧,趁👦🏻訓著左,立即同🐷走去試試,餐廳環境好cozy. 叫左SPRING BAY AUSTRALIAN BLUE MUSSELS,職員話最好配SOUR DOUGH GARLIC BREAD點來吃👍估唔到BLUE MUSSELS每日得5份,我同🐷真係好好彩❤️青口新鮮得嚟,肉質鮮嫩,配上少少檸檬汁,海味十足,味道清新,食落青口脹卜卜SOUR DOUGH GARLIC BREAD外脆內軟,咬落去有陣陣蒜香味,酸酸嘅味道好特別,啖啖都好開胃,真係令人食得停唔到口!CHICKEN SCHNITZEL TONNATO炸雞肉排外脆內嫩,雞肉好Juicy,配上Tonnato醬,有咁少少鹹味,仲帶有一啲香草味,食落去超級滿足。Ice Latte好香濃,咖啡味濃郁,奶味滑順

SOUR DOUGH GARLIC BREAD

CHICKEN SCHNITZEL TONNATO

Ice Latte
好香濃,咖啡味濃郁,奶味滑順

2024-09-19 107 views
一進門就被那放鬆寫意的裝修風格吸引住了,還可以帶寵物來呢,簡直是養狗人仕的天堂。他們還有下午茶時段,啱晒今日同朋友聊天他們的招牌海鮮叻沙湯頭濃郁,椰奶的香氣和辣椒的微辣完美平衡海鮮新鮮得黎份量十足,海鮮基本上仲多過麵烤腹肉牛排也是讓人驚艷。肉汁滿滿。搭配特製的醬汁,加埋自家調製嘅蕃茄醬,仲食到都粒粒嘅蕃茄肉,好有誠意甜品部分,Brownie外層微脆,內裡濕潤綿密,有濃郁的可可香氣,甜而不膩,配上一杯熱拿鐵,簡直是絕配。GREEN DETOX人面有羽衣甘藍、蘋果、小黃瓜、芹菜、檸檬加上薑,喝起來清新爽口,還能排毒美顏,岩晒我呢啲養生黨我朋友就係一個茶控,佢就揀左SPARKLING TEA: ASSAM & DARJEELING。氣泡的口感加上阿薩姆和大吉嶺茶的香氣,喝起來既清爽又回甘,夏天咁熱飲呢個岩晒

他們還有下午茶時段,啱晒今日同朋友聊天

他們的招牌海鮮叻沙湯頭濃郁,椰奶的香氣和辣椒的微辣完美平衡
海鮮新鮮得黎份量十足,海鮮基本上仲多過麵

2024-09-12
Type of Meal
Tea
今日同朋友黎食South Lane過一個好chill既sundayWakame有日本海藻飯,炸豆腐,素肉丸,烤翠肉瓜同沙律成個bowl好健康,有碳水,而且有滿滿既蛋白質,岩哂健身人士,而且調味適中!Broccoli Rocket Scone味道好特別,好香既車打芝士配上西蘭花同火箭菜製成,食落有好重既芝士味,鬆餅口感柔軟綿密Scandinavian Baked Eggs薯仔菠菜白汁焗蛋配sourdough,表面焗得金黃,雖然係白汁,但食落唔會好膩Salmon三文魚煎得剛好,上面既檸檬更加係畫龍點睛,,增加清新既感覺!Dragon Berry用上火龍果,藍莓同香蕉,配上coconut yogurt, oat milk,感覺好fresh好清新,較重香蕉味,仲配左d椰子脆片增加口感!Uji Hojicha Latte好濃既hojicha,唔會好甜
今日同朋友黎食South Lane
過一個好chill既sunday

Wakame
有日本海藻飯,炸豆腐,素肉丸,烤翠肉瓜同沙律

Broccoli Rocket Scone

Scandinavian Baked Eggs

Salmon

Dragon Berry

Uji Hojicha Latte
好濃既hojicha,唔會好甜
一個非常好天氣的Weekend下午時分,經過西環後巷小街,遇見門口疑似Garden的一間cafe,入到店有比人一種感覺係容易放鬆心情,要嘆一嘆的,舒舒服服食個tea的果種心情😚,老婆要左杯士多啤梨🍓lemonade,我就梗係要杯Latte☕️ 。寫意☺️ 又試下這個牛油果雞蛋多士(標明有機),賣相靚靚,又可以打下卡👍🏻。食食下見有啲唔夠喉,點左個牛肉丸意大利粉🍝,份量都幾大,肉丸好juice,意粉類似天使麵咁樣,唔錯唔錯。仲叫左個挪威三文魚,非常厚身👍🏻,表面少少脆香,內裡軟熟👍🏻。真好,又過左個舒服的下午。🙏🏻🙏🏻
  • 牛油果有機雞蛋多士
  • Strawberry  lemonade