2014-07-08 1570 views
兩口子出到銅鑼灣買生日禮物, 食飯無乜idea, 就上Openrice search下!見到有韓國辣雞, 食評唔錯, 即刻打電話問有無位, 又BOOK到wor!!好啦~ 出發!裝修有韓國風味, 好似置身韓國。但美中不足是沒有如一般韓國餐廳一樣, 泡菜是要收費的!! 叫左辛安東元祖奶奶雞半隻 (中辣),製作需時, 上菜時熱辣辣! 材料、味道、賣相跟我在韓國吃的奶奶雞相似度高達90%! 不過 雞的份量 和 薯粉的 份量都比韓國吃到的少......如果掛住韓國的奶奶雞, 可以來一趟啊!同場加映: 韓國冷麵~ 沒有驚喜啦!
兩口子出到銅鑼灣買生日禮物,

食飯無乜idea, 就上Openrice search下!

好啦~ 出發!

裝修有韓國風味, 好似置身韓國。

但美中不足是沒有如一般韓國餐廳一樣, 泡菜是要收費的!!

叫左辛安東元祖奶奶雞半隻 (中辣),

製作需時, 上菜時熱辣辣!

材料、味道、賣相跟我在韓國吃的奶奶雞相似度高達90%!

如果掛住韓國的奶奶雞, 可以來一趟啊!
招牌奶奶雞半隻
同場加映: 韓國冷麵~ 沒有驚喜啦!
韓國冷麵
2014-06-30
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
招牌奶奶雞半隻
今次終於可以係銅鑼灣食到另類點既,但又平民價既餐廳啦!非放題非韓燒非西餐非和食∼就係金沙牙咪達既韓國小菜- 辛安東元祖奶奶雞!哇~ 好有N年前去韓國既感覺呀!!真係用韓國餐具呀。一行二人,頭盤有沙律菜食!以前食親韓燒都肉像肉,勁少見有菜呀^_^仲要有勁吸引女人既大名 - 膠原蛋白沙律($58) ,平時我唔鍾意太肥既肉,不過E片肉我接受到,仲要口感唔錯,值得一試。跟住唔少得既係招牌菜,而親切既店員在我們坐下時已提議我們先點這個招牌辛安東元祖奶奶雞半隻($128) ,因為製作需時。 個薯粉好正,好有味!! 不過我地叫小辣已經幾勁啦,唔係太食到辣既朋友要叫唔辣啦~冰珀豚肉($58),好似譚仔果個,不過佢就大塊厚肉D~! 舂米炸雞($48)同燒原條鰻魚($148),條魚燒到剛剛好又冇骨!!!佢仲好特別咁配埋幾隻醬同好新鮮既生菜,菜肉包就食得多啦~鰻魚包真係第一次呀!!! 另外近期就興既炸雞點都要食一食,而安東佢就配左隻自家醬汁,一定要用!!因為個醬好睇又好食!!! 另外我地又發揮左少少創意,用鰻魚既醬同菜包落D炸雞到,又好正WOR!!另外飲左個原粒提子汁,佢一來果時會上埋隻玻璃杯,叫我地倒落去
今次終於可以係銅鑼灣食到另類點既,但又平民價既餐廳啦!
放題非韓燒非西餐非和食∼
就係金沙牙咪達既韓國小菜- 辛安東元祖奶奶雞!
哇~ 好有N年前去韓國既感覺呀!!真係用韓國餐具呀。
辛安東元祖奶奶雞半隻($128)
冰珀豚肉($58),好似譚仔果個,不過佢就大塊厚肉D~!

舂米炸雞($48)
燒原條鰻魚($148)
另外飲左個原粒提子汁,佢一來果時會上埋隻玻璃杯,叫我地倒落去飲,原來佢真係汁如其名,有好多粒冇核提子!!! 雖然HKD18唔係太平,不過叫一個濕下喉都OK既~

OVERALL我好鍾意佢好有韓國FEEL既感覺!! 加上佢係有好多選擇既韓國店,下次會再來試一試其他美食!!

2014-06-19
$250 (Dinner)
舂米炸雞($48)
那天我與友人二人一同前往位於銅鑼灣的辛安東奶奶雞🐔那天我們大家7點鐘上去 可能因為只有兩個人的關係一上到去就有位了服務員態度很好 有的是正宗韓國人 🇰🇷我們點了$128的奶奶🐔小辣和餃子💦  小辣的雞不會太辣💓味道不錯 可能因為奶奶🐔下的冬粉易消化所以亨用後大家兩小時就肚子餓了😹 值得一試!
那天我與友人二人一同前往位於銅鑼灣的辛安東奶奶雞🐔
和餃子💦  小辣的雞不會太辣💓
味道不錯 可能因為奶奶🐔下的冬粉
易消化所以亨用後大家兩小時就肚子餓了😹
值得一試!
$120 (Dinner)
2014-06-24 1689 views
星星熱潮過後, 韓國雞亦為之遠走? 非也! 就算沒有了炸雞, 韓國雞生命力依然強勁, 今次就到位於銅鑼灣的辛安東元祖奶奶雞品嚐另類韓雞先來一客膠原蛋白沙律($58), 因為用上開胃的日式麻醬關係, 總會沒有輸的理由, 作為飯前小吃算是不過不失用其命名的招牌辛安東元祖奶奶雞半隻($128), 好辣的我點左激辛!!!!! 一口吃下, 味蕾就像跳舞般, 但辣中帶點甜, 非常惹味, 配以滑滑的雞件令人停不了口, 而當中紅薯粉吸收晒辣與雞的精華, 可能有點失禮, 但出色的雞件也比不上紅薯粉的美味突然送上一個舊水煲, 原來係真露煮大蜆($68), 用燒酒煮的鮮甜大蜆, 酒的強度又不會浸沒, 反而更能帶出蜆的鮮味, 放進口中層次分明再來一客蒜泥白肉, 唔係...應該係冰珀豚肉($58), 只係有感係花巧之作, 味道不過不失, 但佐酒一流總有種沒有星星就像沒有來到韓國的感覺, 就點了個舂米炸雞($48), 外面用米粒包住雞粒炸, 脆卜卜, 如果加以改良此雞配上韓式辣醬, 效果定必更佳原粒提子汁($18)食咁多野, 最後埋單都係兩百幾蚊, 係銅鑼灣算係差唔多

真露煮大蜆($68)
冰珀豚肉($58)
舂米炸雞($48)
原粒提子汁($18)
食咁多野, 最後埋單都係兩百幾蚊, 係銅鑼灣算係差唔多
Other Info. : 提議最好係閒日黎幫襯, 因為入座食飯限時90分鐘, 但係閒日無咁忙無咩人等就唔會迫你走, 食都食得舒服D!
2014-06-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
舂米炸雞($48)
以前,在香港吃韓國餐,只會想到X陽苑一類的韓式燒烤店。今時今日,韓風熾熱,韓式飲食選擇加倍豐富。剛過去的周二晚上,冰和男友到銅鑼灣,享受一頓韓式雞宴。食店名為辛安東元祖奶奶雞。食店位於銅鑼灣京都廣場七樓,阰鄰港鐵站。座位設計挺特別,乍看像是普通圓桶。只要揭開坐墊,內裡的空間可安置手袋等隨身物品,是個很聰明的點子。餐廳空間感不錯,視覺上不太擠擁。天氣炎熱,入座後急不及待點飲品。冰要了一罐玄米漿。第一口嗑下去,感覺清新;但繼續喝時,漸能感受到內裡的甜味;喝到最後,就覺得這罐玄米漿有點過甜,不想encore第二罐。冰還是喝放在檯上的那樽清水吧。餐廳既然以「奶奶雞」命名,當然要一試其招牌菜。我們點了一客釜山鮮蠔奶奶雞,半隻份量,不辣 (HKD178)。一碟滿滿的份量,材料豐富。主角當然是雞肉,味道鮮甜,只是肉質有一點「鞋」。醬汁有點甜,算是入味。由於點了「無辛」(Nil spicy),和傳說中那種「甜中帶麻」的境界緣慳一面。比起雞肉,冰更喜歡當中的鮮蠔 。一碟共有四隻。水晶粉很有嚼勁 (煙韌得難以分菜嗎?可用桌上的剪刀幫忙啊),蔬菜亦非常入味,這些配料絕不遜色,可別只顧著吃雞喲。冰在Faceb
餐廳空間感不錯,視覺上不太擠擁。
釜山鮮蠔奶奶雞
比起雞肉,冰更喜歡當中的鮮蠔 。一碟共有四隻。
芝士咖喱年糕
冰在Facebook張貼上圖,朋友紛紛問到:「怎麼在韓式食店吃焗西米布甸呢?」
芝士咖喱年糕
其真身是芝士咖喱年糕 (HKD48) 。香軟芝士的表面,收藏著濃濃的咖喱汁。若然年糕和魚蛋可再煙韌一點,口感更加上乘。
舂米炸雞
舂米炸雞 (HKD48) 是食店推介,所以我們也點一客品嚐。炸雞配以沙律醬,非常開胃;若要加點辣,可連同炸雞上的辣椒絲一同進食。薄薄的舂米外層不會鎖著太多油份,卻充份保留雞香。
火山燒茄子
是晚最後一道小食為火山燒茄子 (HKD33)。
茄子整齊排列,猶如一座小山。茄子燒過後香氣非凡,點些醬油更香。木魚碎的乾爽和茄子的軟腍形成強烈對比,非常突出。

連同加一,是晚每人消費大約二百元,以日常用餐而言,少許昂貴,期待餐廳再次推出團購優惠喲。

2014-06-17
$200 (Dinner)
韓風大熱, 於今個初夏有點意興走韓國一趙, 言而未能動身時正好到這韓式餐店感受一下,與友人到銅鑼灣走走, 在這大夏外牆大大的招牌雞雞引起了我的聯想,一進門, 更大的招牌標誌十分難忘, 可是肚子的吹速, 還是快點坐下點菜吧!!其實韓式食品大多數有辛辣相隨, 但相信辛安東因應香港人口味改進為可選擇辛辣的程度,這正合我的口味.由於天氣實在太熱, 坐下先來個特色韓飲, 我們選了原粒提子汁及玄米漿.嘩!!想不到提子肉可以用飲管吸食呢, 口感十足, 一粒粒的提子肉, 一個字形容 "爽",另一款玄米漿可以說是韓國傳統文化食品了, 很清新可口, 值得大家試試!兩個人選了半隻(無辛) 釜山鮮蠔奶奶雞($178抵), 濃濃的醬汁, 加上大量的蔥, 薯仔、紅蘿蔔,配合水晶粉, 非常香濃, 特別一提是水晶粉沾上了醬汁後十分可口惹味, 還有不能忽略的就是鮮蠔,雖然只得四隻, 但卻十分新鮮, 烹煮程度剛好令鮮蠔仍然保留一定肉汁, 若到辛安東二人以上的考慮之選.食韓式當然必食的炸雞, 舂米炸雞 ($48), 鮮炸嫩滑的雞肉, 外加少許芝麻, 不點醬食時一點特別也沒有,沾上千島醬後卻不同凡嚮, 千島醬的味道加上脆口嫩

特色韓飲:原粒提子汁及玄米漿
釜山鮮蠔奶奶雞
食韓式當然必食的炸雞, 舂米炸雞 ($48), 鮮炸嫩滑的雞肉, 外加少許芝麻, 不點醬食時一點特別也沒有,沾上千島醬後卻不同凡嚮, 千島醬的味道加上脆口嫩滑的雞肉, 香、脆、嫩、滑 齊了剛剛好的配合.若主廚能花點心思配合不同的醬料, 我相信大賣程度定必更上一層樓.
舂米炸雞
跟著便是韓國人最喜歡的韓式年糕, 芝士咖喱年糕 ($48) 應該是辛安東自創融合各國菜(Fusion)的年糕,階因於砵仔內放上韓式年糕, 加入日式咖哩汁, 再用大量芝士烤焗至表面焦香, 打開表層芝士夾出年糕時,一絲絲的芝士夾著咖喱醬汁, 很有特色, 芝士咖喱年糕走出了傳統韓式年糕的煮法,年糕及魚蛋配上咖喱汁與別不同的韓式年糕呢~~
芝士咖喱年糕
還有的就是要吃點瓜菜類, 可能辛安東多用沙律來打造瓜菜類, 可選的瓜菜並不太多,幸運的是我又並上了我喜歡的茄子,這 火山燒茄子 ($33) 是去了皮的茄子條清清的沒太多修飾,可能是本人我偏愛吧~~ 還是好吃的茄子!! 價性比略貴了點點 ~
火山燒茄子
整體而言, 於銅鑼灣區這般價格食晚飯算合理, 加上店內安排亦算細心,好像每兩位就預備好剪刀及盛骨筒, 這使人客用膳時都會格外清潔,若到銅鑼灣不知食甚麼時, 辛安東會是值得一試的選擇!!
2014-06-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
特色韓飲:原粒提子汁及玄米漿
2014-06-23 1075 views
星期六午餐時間,餐廳最高峰都是得三枱客,不過由於枱同枱之間實在太CLOSE了,隔離講乜都聽到晒!我只有2個人,所以只叫了半隻雞,餃子同炸雞,份量是夠大!餃子多芝士,幾好食,炸雞唔多夠脆,另外那半隻雞份量超足,但我認為過咸了,要飲返好多水!價錢是合理的,服務都唔差,侍應都好有禮貌!
價錢是合理的,服務都唔差,侍應都好有禮貌!
Other Info. : 見到有寫要齊人先可以入,可能夜晚會多啲人
2014-06-21
$150 (Lunch)
2014-06-20 996 views
我們4個人去試食,地方好傳統佈置,感覺好舒服!叫左主角的元祖雞唔辣,因為有2位朋友唔食辣的,味道甜甜地,有薯仔紅羅白洋蔥,水晶粉,水晶粉係好易飽肚,當我們覺得食物份量唔多擔心唔夠飽,就被水晶粉撐飽了,佢長長又有咬口,枱上仲有把大剪刀可剪斷,唔剪完全食唔到~呢款菜我覺得雞唔係主角,汁精華都在水晶粉了,$128元半隻。柚子雞翼 好香又好味,佢即炸有些黑椒,配上柚子汁好美味!得4隻 但68元了! 見到好多人話食真露煮蜆,個賣相好吸引,個茶壺真的好有feel, 個湯好鮮好有酒味,飲完即刻出汗,但d蜆好多沙,似乎廚房無幫手吐沙……有2隻已死添……失望呀!喜壽卷 青瓜卷上面加吞拿魚蟹子 好靚幾好食,無特別自己都整到食物,好似68元生菜豬肉包 我一直想食,一片生菜一片烤肉 一些泡菜,但都係有點失望,得5件 ……份量少得可憐……好似78元定唔肯定了…… 叫左個冷盤海浙,用一個雞尾酒杯,開頭覺得禁少?68元喎 後來發現佢塞實都無想像禁少,咪道好濃好脆口彈牙,又好喜歡! 煎餃子 得5隻  普通食物煎得好脆底 都ok~今次試食報告好難寫,呢間食物唔太多選擇,係隻雞可以食得飽,下次想試佢的蔥伴飯,因為我很

煎餃子 得5隻  普通食物煎得好脆底 都ok~

今次試食報告好難寫,呢間食物唔太多選擇,係隻雞可以食得飽,下次想試佢的蔥伴飯,因為我很喜歡生的菜,蔥 生蛋 呢類的伴飯的
Other Info. : 得90分鐘坐,要齊人才可入坐,有清水免費提供,食物偏濃事後我飲左非常多水……
2014-06-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
一向愛吃韓國菜, 欣賞其用料講究, 亦追求健康. 今次到辛安東元祖奶奶雞, 一嘗其招牌菜- 元祖奶奶雞, 這道來自韓國慶尚北道安東市的元祖燉雞, 在香港不是很多地方可以吃得到. 幸好有有心的香港人將其引入, 令大家可以無需飛到韓國就可以嘗到這道佳餚.私制泡菜 ($28)在韓國菜館一般都會有免費泡菜提供, 這裡就要另點了, 小小的一碟, 盛惠$28, 價錢真是比較貴族級. 味道不太辣, 亦不太酸, 不太刺激喉舌, 富有芝麻香, 是一道不錯的開胃小吃.膠原蛋白沙律 ($58)膠原蛋白都可以吃下肚? 原來真的可以! 這道集合養顏妙品的沙律, 一定能令女士趨之若鶩.沙律上有一片片圓形的東東, 味道就像滬式肴肉一樣, 鹹鹹香香, 富豬肉濃香的味道. 沙律有羅馬生菜, 紫椰菜等大路配料, 加上日式麻醬, 還是不錯吃.喜善卷 ($58)由蟹籽, 吞拿魚製成, 材料雖平凡簡單, 但已經很好吃! 蟹籽卜卜脆, 吞拿魚香濃, 拌入沙拉醬, 很融和的味道.釜山鮮蠔奶奶雞 半隻 (小辛) ($178)是店內的招牌菜, 怕辣的小妹點了小辛, 但入口幾乎一點辣味也沒有. 雞與蠔兩者好像是風馬牛不相及的東東走在一起

私制泡菜 ($28)
膠原蛋白沙律 ($58)
喜善卷 ($58)
釜山鮮蠔奶奶雞 半隻 (小辛) ($178)
是店內的招牌菜, 怕辣的小妹點了小辛, 但入口幾乎一點辣味也沒有. 雞與蠔兩者好像是風馬牛不相及的東東走在一起, 但味道竟然是何等的匹配, 雞與蠔的鮮味互相交融, 使之鮮上加鮮. 稍嫌蠔不多, 只有四隻, 而且尺寸也偏小, 不過鮮味不減, 雞肉鮮甜嫩滑.
底部還有蔥, 青瓜, 紅薯粉等配料, 沾上帶有冬菇味道的香濃的醬汁, 相當惹味.
舂米炸雞 ($48)
一齣星星韓劇, 令一眾香港女士對炸雞啤酒趨之若鶩, 不過此炸雞不同彼炸雞. 這裡的炸雞是無骨的, 賣相比較像台式的鹽酥雞. 名叫"舂米", 當然是用米粒包裹雞塊來炸, 我會預期它會像爆谷雞的香脆口感, 但事實上, 炸雞的炸粉軟淋淋, 沒有脆米的感覺, 雞肉尚算嫩滑, 可以沾上千島醬增加食味.
真露煮大蜆 ($68)
用茶壺盛載, 很特別的賣相啊! 先倒出清湯, 呷一口, 鮮甜味美. 真露即是韓式的燒酒, 但經過烹煮段, 酒味差不多完全揮發掉了! 餘下的只有醇厚的味道, 加上蜆的鮮甜. 我們忍不住把湯全部喝掉! 最重要的是吃多多也不會醉.
大蜆份量多, 尺寸雖不大, 但鮮味剛不減.
芝士咖喱年糕 ($48)
洋風的式料理, 竟然可以在一間韓式餐館嘗到. 用上大量芝士, 蓋在韓式年糕之上, 可以拉出絲狀的芝士, 啖啖都可以嘗到芝士的濃香, 再加上用日式咖哩汁煮的年糕, 惹味非常, 年輕人必like!
呈條狀的韓式年糕口感煙韌, 不過軟, 不過硬, 配上薯仔, 韓或魚旦增加了層次感.
明洞冷麵 ($48)
每逢去韓國必吃之物! 明洞冷麵不是以冷湯上的, 而是類似拌麵, 味道方面, 個人覺得有點像日式味付螺肉, 微辣帶甜, 富有芝麻香, 配上煙煙韌韌的麵條韓式麵條, 相當匹配!
吃罷身體冰冰涼, 最合夏天進食呢!
韓國果汁碳酸 (鳳梨) ($18)
店內有供應數款特色韓國飲料, 本想選濃濃滑滑的玄米漿, 但是當晚未能供應. 改選了果汁碳酸 (鳳梨), 味道不太甜, 菠蘿味好真, 好喝!
店子供應的食物很有特色, 令我印象難忘! 店內的環境亦很causal, 不拘泥, 令我和朋友們可以舒舒服服的聊天, 渡過一個歡樂的晚上.
2014-05-19
$150 (Dinner)
  • 釜山鮮蠔奶奶雞
  • 真露煮大蜆
  • 明洞冷麵
2014-06-07 1528 views
對於我嚟講, 韓國菜其實無咩大變化,我亦未試過食過好印象難忘既韓國菜, 但今天是朋友生日, 他選擇了食韓國菜, 就去試試上openrice, 見倒呢間好似幾吸引, 奶奶雞好似有別於一般韓國菜 (我認為韓國菜通常都紅色), 就試試呢間。。。。 book枱時, 對方已講明要人齊先入坐, 仲要入坐起計限時個半鐘(韓風認真厲害) , 7:30到左, 已坐無虛席, 睇睇食d咩。。。。 冷海哲 好彈牙, 調味酸酸甜甜, 好開胃, 不過就真係好細碟。。。。 和牛生菜包生菜包住和牛同泡菜, 和牛原本好膩, 好在有泡菜同生菜中和番, 泡菜味不太特出, 所以唔會蓋過和牛既味道冰珀豚肉有d似蒜泥白肉, 但佢無蒜味, 反而係加左酸甜醬汁, 仲有葱絲,好開胃清新芝士咖哩年糕似普通日本咖哩, 年糕唔夠軟糯, 有d失色真露煮大蜆用韓國酒煮蜆, 湯好鮮甜好味, 可能蜆既味已煮晒落d湯度, 所以蜆肉就唔夠甜同唔夠鮮嫩辛安東元祖奶奶雞我地叫左小辣, 賣相好得, 雞煮得好入味, 不錯

冷海哲

和牛生菜包

芝士咖哩年糕
似普通日本咖哩, 年糕唔夠軟糯, 有d失色

辛安東元祖奶奶雞
我地叫左小辣, 賣相好得, 雞煮得好入味, 不錯
Other Info. : 餐廳人多超嘈, 開既音樂又勁大聲, 我同朋友食完餐飯都講嘢講到喉龍痛.......
2014-06-05
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 冰珀豚肉
  • 冷海哲
  • 辛安東元祖奶奶雞
2014-05-28 1720 views
辛安東元祖奶奶雞this time is not salty!!!好好好好好~~~~~~味!!!not spicy enough!!!next time 叫大辣先!!!the spicy seafood soup isn't very good wor...唔夠鮮!!!因為新裝修環境雖然有少少逼但很新淨okservice quite good!!!
辛安東元祖奶奶雞
this time is not salty!!!
好好好好好~~~~~~味!!!
not spicy enough!!!
next time 叫大辣先!!!

唔夠鮮!!!

因為新裝修
環境雖然有少少逼
但很新淨
ok

service quite good!!!
2014-05-28 1689 views
自從韓劇 大熱後,韓國餐廳也如雨後春筍,開遍香港各區. 這次我和友人就試試位於銅鑼灣人流地段的辛安東元祖奶奶雞.由於我們已預早訂位,被安排坐靠窗的位置,坐得較舒適,不過那位置正在一部空調下,且會噴出熱氣,向店員反映後,換了旁邊的位置,涼快得多,否則炎炎夏日我真的不知如何吃下去. 食物款式如下:1.      釜山鮮蠔奶奶雞半隻 (小辛) ($178)我們點了招牌菜式,微辣而嫩滑的雞肉也幾好吃,而且還配搭上很多蔬菜,如胡蘿蔔、洋葱等,吸收了濃郁醬汁也不錯. 唯一是釜山鮮蠔只有4隻,而且size很細小,比起沒鮮蠔的半隻奶奶雞貴$50,個人就覺得有點貴了.  2.      喜善卷 ($58)以蟹籽&吞拿魚製成的喜善卷賣相吸入,晶瑩剔透且鹹鮮的蟹籽搭上吞拿魚,很美味! 3.      膠原蛋白沙律 ($58)我不知道那些名為膠原蛋白的圓形薄切片是,只覺得煙煙韌韌幾特別,但個人來說不覺得好吃,至於沙律就如平常吃到的日式麻醬沙律一樣,味道正常. 4.      私制泡菜 ($28)平常吃韓國菜大多會有一小碟免費的泡菜供應,這店沒有,但我是泡菜迷,所以也order了,以小杯盛載的泡菜份量少得可憐

自從韓劇 [來自星星的你]大熱後,韓國餐廳也如雨後春筍,開遍香港各區. 這次我和友人就試試位於銅鑼灣人流地段的辛安東元祖奶奶雞.

食物款式如下:
1.      釜山鮮蠔奶奶雞半隻 (小辛) ($178)

2.      喜善卷 ($58)

3.      膠原蛋白沙律 ($58)
我不知道那些名為膠原蛋白的圓形薄切片是[乜東東],只覺得煙煙韌韌幾特別,但個人來說不覺得好吃,至於沙律就如平常吃到的日式麻醬沙律一樣,味道正常.

4.      私制泡菜 ($28)
平常吃韓國菜大多會有一小碟免費的泡菜供應,這店沒有,但我是泡菜迷,所以也order了,以小杯盛載的泡菜份量少得可憐,可幸味道酸酸辣辣也不錯,但價錢與份量來說真的超貴!

5.      舂米炸雞 ($48)
近來吃韓餐又怎少得炸雞呢,雖然雞肉熱辣辣,不過奇怪地炸雞外皮軟淋淋的,頗油膩而不脆,個人就不甚喜歡喇!

6.      芝士咖喱年糕 ($48)
以大量芝士蓋著,底層是煙韌有嚼勁的韓式年糕,可是味道偏鹹了一點,如果淡口一點會更好.
7.      明洞冷麵 ($48)
明洞冷麵凍冰冰而煙煙韌韌,配上酸酸甜甜醬汁同吃味道也不錯,最適合炎炎夏日吃呢!

8.      真露煮大蜆 ($68)
以水煲盛載著的是真露煮大蜆,蜆肉細細隻但數量也多,以真露來煮酒味也香濃,味道也不錯.

9.      韓國果汁碳酸 ($18)
店員問我們要否order飲品,我就點了玄米漿,不過店員說供應商沒貨,那一刻我呆了,要點時間才回過神來,我想店員明知沒有玄米漿也就應該一早開聲,而非說甚麼供應商沒貨之類,如他先明示除了玄米漿其他都有供應,我就沒那麼反感.

檸檬碳酸酸味頗重,愛喝勁酸飲品的我很like.

粒粒雪梨汁 ($18)
由於食物也頗鹹,後來又多點了一罐雪梨汁,內裡有少量果肉,不過對我來說這飲品太甜了,想解鹹的話,還是喝清水好了.

整體來說裝修很好,食物水準有好有壞,至於服務就真是較差,幸好有2位好朋友陪我吃飯,整晚也有我們的歡笑聲,是我覺得最開心的時刻!
2014-05-19
Dining Offer
Voucher
2014-05-27 1553 views
自某大熱韓劇播出以來,無論時裝界,飲食界皆吹起一股韓風。約三五知己聚舊,小妹便提議銅鑼灣安東,因友人對小店評價不錯,順便食住潮流。店面裝修好特別,位子尚算闊落,燈光暗暗地,gathering拍拖都岩!客人又可以寫下意見/願望掛牆。辛安東元祖奶奶雞首先上的是安東奶奶雞(半隻),小妹並不嗜辣,但為了嘗到正宗的奶奶雞便點了小辣。驟看似雞煲,一送上來便香味四溢,材料份量十足。雞肉OK,配菜都幾好,沒有欺場,令人驚喜既係啲粉, 吸哂啲汁非常入味,口感又煙韌。膠原蛋白沙律選擇此沙律純粹因”膠原”二字呢! 不過小妹並不太喜歡沙律裡的肉,反而沙律菜很新鮮可口,可能溫泉泡茶沙律比較適合小妹。下次要試!冰珀豚肉好似平時食開既蒜泥白肉,呢度換成韓式的是甜辣醬,豚肉片肥瘦適中,大大塊,又唔會食到口臭,可惜份量不多,還想order多一碟呢!燒肉生菜包燒肉生菜包好似中菜,對韓菜黎講都幾特別,伴甜辣醬咬落好juicy,整體來說都唔錯!芝士咖哩年糕之前去韓國試過地道年糕,覺得好難食!但安東的年糕係同芝士咖哩汁一齊焗,年糕好煙韌,撈埋芝士咖哩汁係好好食,小妹大力推介!芝士地獄薄餅賣相唔錯,薄餅都幾辣,皮薄餡靚,裡面係豬
自某大熱韓劇播出以來,無論時裝界,飲食界皆吹起一股韓風。

膠原蛋白沙律
膠原蛋白沙律

芝士地獄薄餅
賣相唔錯,薄餅都幾辣,皮薄餡靚,裡面係豬肉,一樣好juicy!

真露煮大蜆
最特別係迷你水煲連蜆原煲上,令啲蜆不失鮮味,而湯就正正常常,愛蜆者可以一試。

不得不提係原粒提子汁好好飲!
原粒提子汁
裡面有提子肉粒,店員仲會雪凍隻杯跟飲品一齊上,好細心!
2014-05-15
2014-05-26 1199 views
是晚跟友人到銅鑼灣血拚,行到很累,看到京都廣場樓下有姐姐在派單張。橫豎也未吃晚飯,就看看你有甚麼東西吃吧。跟指示按「七樓」,到達了辛安東元祖奶奶雞。八時多,看似都滿座了,好不容易有張二人檯。立即拿餐牌看看先,每樣東西都很吸引啊,奈何我們只有二人,還是不能點太多,經過一番掙扎後,終於扑鎚啦!原粒提子汁($18)這個還真是第一次飲,很有驚喜!它不是粒粒提子汁,而是原粒提子汁!提子出奇的甜,果汁很清新,配辣一流!辛安東元祖奶奶雞(半隻$128)一上台,已經聞到好香啦!用手機影了幾張相已經忍不住了,要快快開動!我們叫了小辣,但辣勁還真不賴!雞件不算很多,足夠二人吃,而且一點也不鞋口。但個人最愛的是墊底的水晶粉!非常入味,而且好煙韌,幸好店家非常貼心,早已準備好剪刀,方便我們進食。另外不得不提的是薯仔,是我喜愛粉粉的那種,讚!另外配菜還有青瓜、紅蘿蔔,不太是本人的菜,但見友人吃得非常滋味,相信味道定必令她滿意。膠原蛋白沙律 ($58)因為經常吃不到菜,所以慣性外出吃飯也會點個沙律。做前菜非常開胃。酸酸甜甜的配上芝麻醬,好吃!冷海哲 ($48)這個跟平時餐廳吃到的差不多,稍辣。燒肉生菜包($68)
原粒提子汁($18)
辛安東元祖奶奶雞(半隻$128)
膠原蛋白沙律 ($58)
冷海哲 ($48)
這個跟平時餐廳吃到的差不多,稍辣。
燒肉生菜包($68)
這個有點兒像在泰國餐廳生菜包的感覺。裡面夾的不是肉碎,是燒得香香的豬肉,再配上泡菜,味道很夾。而且用生菜包著,清新的感覺。
芝士地獄薄餅($48)
見到名字也給嚇了一跳,若是芝士薄餅,本人就沒多大興趣了,加上地獄二字,頓時興趣大增。頗辣,但未去到地獄級數,裡面的是辣肉碎,但很香口,吃多兩塊也沒有太膩的感覺。
真露煮大蜆($68)

這個最得我歡心!本已喜愛吃大蜆,加上它是用水煲盛著的,十分熱騰騰的感覺。
蜆雖不是很大,但很鮮味,而且數量不少,再嗒一口真露,真不錯。
冰珀豚肉($58)
薄切豚肉,一人數片很快已把它KO掉。有點蒜泥白肉的感覺,但沒有那麼重口味,這個醬汁也很好吃,配上蔥更香。
芝士咖哩年糕 ($48)
原以為菜都來齊了,正當我們努力清理台上食物時,突然來了個芝士咖哩年糕!噢!差點忘了它!焗得熱騰騰我上台,即傳來陣陣芝士香。
再看看下面有何乾坤。嘩,濃濃的咖哩香呀!芝士、咖哩、年糕,三樣看似沒有關係的東西,吃起來味道又卻出奇的和諧,意想不到。
點了這麼多食物,我們可真是眼闊肚窄的代表,但食物真的好吃,所以坐下傾下又食下,好多又差不多KO哂啦!但仲有好多野想食,例如卷物、炮兵鍋、燒茄子等,下次會帶多幾個朋友,食多幾樣野,很滿足的一餐啊!
2014-05-15
  • 真露煮大蜆
2014-05-20 1247 views
韓風停不了, 呢句話講多老土, 大家心照, 我對現今倒模式的韓男韓女無乜好感, 而家中的二女卻很哈韓 , 無辦法啦 ... 為父者要與女同樂 , 拉近關係 , 所以今次又再帶她去安東雞享受K-pop下的K-food~一踏出𨋢就聽到K-pop震撼地播 , 二女說是4Minute的"HuH"點菜由我負責, 我們點了很多食物, 侍應都很耐心地聆聽, 一些不耐煩的動作也沒有出現 ...真露煮大蜆 $78 :雞湯與真露一起煮, 有酒味也都老少咸宜, 壺內有大量蜆. 蜆吸收了酒味, 既香且鮮!膠原蛋白沙律 $68 :膠原蛋白其實是白滷豬手肉 , 配合大量顏色鮮豔的蔬菜 , 蔬菜新鮮 , 沙律醬汁足夠拌勻沙律~釜山鮮蠔奶奶雞 (半隻) $198 :雖然我是一個可以吃辣的人, 但是中辛對我來說還是有點辣~  一碟奶奶雞的材料是十分之豐富 , 雞件皮薄肉質結實, 味道充滿豉油香甜加上辣椒的惹味~  水晶粉吸收了大量醬汁, 既煙韌且軟滑, 青瓜、薯仔、紅蘿蔔、冬菇絲也煮得入味!燒肉生菜包 $78 :新鮮生菜足以完全地包住泡菜及燒肉, 隨自己喜歡去加入蒜泥及薑泥, 整體而言味道好好, 可是燒肉的肉質頗硬~冰
真露煮大蜆 $78 :
膠原蛋白沙律 $68 :
釜山鮮蠔奶奶雞 (半隻) $198 :
燒肉生菜包 $78 :
冰珀豚肉 $68 :
蒸熟的豬腩片再雪凍, 加上特製醬汁及蔥白來吃, 酸酸辣辣及有蒜香味, 豬腩片的肉質帶粗嚡!
玄米漿 $18 :
細細罐又飽肚, 沒有預期的杰, 應該會很健康~隆重介紹 --- 我家哈韓二女!
侍應要了安東許願卡, 肥雞圖案真滑稽 ...
許願後掛在鐵網上, 別具意義
希望願望可成真啦~
Type of Meal
Dinner