2018-12-12 466 views
Went past this a few months ago but didn't stop by as I had already had something to eat.Regretted not coming back sooner as they used to have the buffet during the afternoon which has been discontinued.I was finally in the area looking for dinner and came here.The buffet was really good and they had interesting items like bee pollen.For me, I liked the pastas and quesadillas but sadly they didn't have the sweet apple rolls that night.It was funny when I left as the lady said I should eat more o
It was funny when I left as the lady said I should eat more or it would be a waste.
To be honest, I only take what I can eat or it would be more of a waste taking a plateful and throwing it away afterwards.
2018-12-04 734 views
餐廳面積不大, 頗為擠迫, 但香港寸金尺土, 大家體諒吧款式選擇真的不太多, 40幾款, 但以$98的價錢再加上食材十分新鮮, 算物超所值了.餐廳有一員工非常熱情, 招呼周到
餐廳面積不大, 頗為擠迫, 但香港寸金尺土, 大家體諒吧

款式選擇真的不太多, 40幾款, 但以$98的價錢

再加上食材十分新鮮, 算物超所值了.

餐廳有一員工非常熱情, 招呼周到
蔬菜
2018-11-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
  • 新鮮蔬菜
2018-11-25 781 views
$ 138素食自助餐真係好底,有紅菜豆汁飲,食材非常新鮮,用料上盛,有冷盤又有熱食。收銀個姐姐好熱情,又幫我攞餐具,又會介紹下今日嘅菜色,我見都有好多外國人都嚟幫襯。我真係食到好飽,而且感覺好健康。
2018-11-24
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
  • 芝麻湖
  • 沙律菜
  • 雜菌湯
  • 五色飯
2018-11-19 694 views
餐廳十分細和狹窄。食物款式少,沒有味道。有味的就好怪完全不懂得欣賞,連飲品都沒有味道,例如杞子水,俾茶更淡。所以本人覺得根本不值這個價錢。而且職員態度不好,經常提醒我們只得50分鐘進食,未足夠50分鐘已經過嚟提我們要交枱。可能他們的食材是新鮮的,但不懂得怎樣烹調,實在是浪費食物原有的味道。而且職員不斷係我們旁邊說他們餐廳經營困難這個價錢已經是蝕本,影響客人用餐。一心想吃新派的健康素食,但真的令人十分失望。
2018-11-14
$78 (Lunch)
2018-11-09 969 views
-🦄小苗子-下午茶自助餐 Hkd78Rating🌕🌕🌑🌑🌑-終於我都去食埋最後呢間既素食自助餐喇🤭特登下午茶時段先去食 因為比較平😂😂但其實佢都加左價 一加加左10蚊😥本身好大期待 見到啲評論都幾參差😪半好半壞咁 但點都去試一試啦👻👻-兩點半前都可以入去 一入去照樣收錢先 限時50分鐘比其他素食自助餐時間短左10分鐘食物選擇好少 真係好少好少🧐🧐環境方面又係比較狹窄🤨第一轉已經夾唔到野食😒因為啲野食盤都吉曬 岩岩開始就比人夾曬?睇下圖二就見到 免為其難咁夾左啲啲😟之後都夾左3轉 食左總共30分鐘就走左🤯-沙律菜得一款 而且一早落左調味 有啲啲油🤮紫薯沙律都好食既👍🏻👍🏻另外青瓜🥒雲耳同蘿蔔既涼拌都略嫌調味重左啲熱盤得個幾樣 關東煮食左最多😗😗蘿蔔唔係好入味但都ok既🤫🤫炒豆角魚香茄子個啲太油冇興趣👋🏻娃娃菜食到幾條 好快就冇曬最後飲左大碗湯 湯都唔係話好清甜👀普普通通咁啦 粟米竟然係冇味我飲開有落粟米既湯都會好甜😪但佢就好唔同-其實佢Refill得好快 但清又清得好快😂食物選擇少 但佢就話食材來貨貴😟所以咁既價錢 唔知其他時段係咪咁啦但佢加左價我就覺得下午茶咁既質素唔係好值🤦🏻‍♀️不過
🦄小苗子

兩點半前都可以入去 一入去照樣收錢先 限時50分鐘
比其他素食自助餐時間短左10分鐘
食物選擇好少 真係好少好少🧐🧐
環境方面又係比較狹窄🤨第一轉已經夾唔到野食😒
因為啲野食盤都吉曬 岩岩開始就比人夾曬?
睇下圖二就見到 免為其難咁夾左啲啲😟

不過佢好似話唔再做下午茶時段喇
大家想食都要留意下佢仲有冇供應喇😥😥
暫時都係走肉朋友同每日最深得我心haha💓😝
2018-11-09
$78 (Tea)
我係香港人,但為左所有人都睇得明,所以以下文章我用左正統白話文寫地方窄到走不動,每次吃完出去拿食物都非常不便,要不就是打擾到別人,要不就很容易被別人坐着的椅子拌倒選擇非常少,涼菜佔上一半這都也算了,大多數熱菜都有五葷,特別是黑松露意粉都有五葷,不吃五莘的素食者可以說差不多只能吃幾味冷盤。有些更是有雞蛋!難道進來就是為了吃白飯跟冷盤嗎?吃個自助餐就像是在玩地雷一樣,不是有葱蒜就是有蛋!另外就是很多菜都沒什麼味道,冷盤的麵像是上了漿糊般沒味道醬汁一樣,吃一下就把整個胃口都搞沒了,像是吃冷漿糊一樣!我是一個不愛用軟件的人,但這家店能把我推動到安裝這個軟件來這裡留言,確實利害

選擇非常少,涼菜佔上一半

2018-11-08
食過幾間自助素食餐廳,這間的沙律菜暫時係最新鮮,最難得是他們的沙律醬是自家製作的,並不是一般街買到的白色蛋黃醬,而我對上兩次食的薑黃醬和無花果醬,感覺很健康。小苗子refill食物的速度算幾快,經常有人check住,見就快食哂就會很緊張通知廚房。雖然食物種類不算多,但整體食材質素高,而且店舖是開在租金貴的灣仔商業區,整體來說其實算抵食。另外我欣賞小苗子是小數會使用過濾水的餐廳,我知道水喉水是十分污糟的,證明他們對健康的重視和對水質是有要求。他們另一個細心的地方是每道菜都會註明有否含有蛋、奶、五辛的成分,有尊重不同素食者的需要,而屬全素的菜式也頗多,適合全素食者。要知道食前如要每道菜都要問清楚是否含有蛋奶,對全素食者來說是件很困擾的事。我記得餐廳剛開張的時候是時段製的,7:30pm前一定要清場,令我經常趕不到時間去食。經反映後目前已改做限時制1.5小時,有接受顧客的意見。唯獨店員態度上有待改善,我兩次走都係睇住我直行直過,連再見也沒講。

沙律菜
日式冷麵(全素)
生菜包
蕉糖蘋果卷(全素)
牛蒡沙律(全素)
沙律菜
日式冷麵(全素)
生菜包
蕉糖蘋果卷(全素)
牛蒡沙律(全素)
  • 日式冷麵,沙律菜,焦糖蘋果卷,素芝士焗薯,黑松露炒雜菌
2018-10-08 1069 views
餐廳提供素食自助餐,收費因應唔同時段有唔同收費。建議幫趁前,打電話問下價錢。今次選擇左下午茶時段幫趁,因為只係需要58蚊一位(留意:2018年9月價錢),好抵。要留意既係,下午茶時段食物選擇會比較少,同埋餐廳坐位比較迫,唔適合聚會或一大班人黎食。雜菇炒意粉:以素食餐館黎講,意粉水平出色,係必試之一。素雞咖哩:一般素雞經烹調後,都會有油膩感,但依度既素雞就無依種感覺。同埋咖喱汁入邊有蕃薯、蘿蔔等蔬菜,食落唔會覺得濟。各款沙律菜及車厘茄:餐廳提供新鮮新鮮蔬果,但沙律汁選擇較少。

雜菇炒意粉:
以素食餐館黎講,意粉水平出色,係必試之一。

素雞咖哩:

各款沙律菜及車厘茄:
餐廳提供新鮮新鮮蔬果,但沙律汁選擇較少。
2018-09-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 雜菇炒意粉
2018-10-02 1157 views
之前試過幾次想訂位黎試,可惜滿座了,訂唔到位今日终於試到啦!先說說環境,雖然入口不起眼,但一踏入門口,已有新派素食的感覺。店舖雖小,但環境清新,感覺舒適,乾淨企理。今日中午時份,客人需多,但大家都好斯文,絕無爭先擁後,爭食的感覺。讚!最欣賞店內有一片透明玻璃窗,可睇到廚師即埸準備食物,證明真材實料,保証新鮮。講到食物,選擇一定冇連鎖素食餐廳般多選擇,但貴精不貴多,感覺到佢哋用心做菜,重質不重量。其實選擇也少,今日有南瓜炒飯,千層闊條麵,咖哩雜菜,三文鱼意粉,焗薯蓉,炒雜菜,黑松露炒雜菇,鱼香茄子。仲有好滋潤淮山雪耳高山筍湯。仲有麻醬豆腐,冷麵,同多款冷盤,沙津也有多款選擇。今日仲有有機櫻桃汁飲必食推介: 黑松露薄餅,紫薯球,涼伴高山筍,黑松露炒雜菇總结,以$88蚊 (午餐價錢$98,減$1O優惠卷)價錢,没有加一服務费,食到新鲜美味食材,很滿足的一餐。後記,食飽後拎埋張單去隔離Ulala Popup store買健康食材仲可減$5添。原來之前係小苗子店內飲嘅有機樱桃汁成百蚊支,我飲左幾杯即時覺得呢餐好抵食
之前試過幾次想訂位黎試,可惜滿座了,訂唔到位
今日终於試到啦!

仲有麻醬豆腐,冷麵,同多款冷盤,沙津也有多款選擇
。今日仲有有機櫻桃汁飲

必食推介: 黑松露薄餅,紫薯球,涼伴高山筍,黑松露炒雜菇

。原來之前係小苗子店內飲嘅有機樱桃汁成百蚊支,我飲左幾杯
即時覺得呢餐好抵食
黑松露薄餅,紫薯球必食推介
  • 黑松露薄餅,紫薯球,涼伴高山筍,有機櫻桃汁
2018-10-02 808 views
食物種類極少,而且味道頗差。比起最近其他同類型的素食餐廳,實在失望至極。蘋果雪莉湯:淡如水芒果汁:杰到好似糊咁黃薑菜:都係無味既沙律:dressing 款色少 而且菜得兩款 無乜其他配料冷盤:得一兩種款熱食:少選擇而且味道其差服務:我們有個一歲多的BB有個男侍應不停監視住我們張枱並且嫌我們BB佔位 仲俾說話我們聽 但當時餐廳仲有空位, 似乎係唔滿意我們不付BB 人頭費,但BB 兩歲都未夠亦無乜食餐廳食物,慘遭人白眼 絕對不會再光顧,受盡氣的一餐,而食物亦不是有水準。甚至乎有點像免費飯要排隊等食果種。

蘋果雪莉湯:淡如水
芒果汁:杰到好似糊咁
黃薑菜:都係無味既
沙律:dressing 款色少 而且菜得兩款 無乜其他配料
冷盤:得一兩種款
熱食:少選擇而且味道其差

2018-07-02
2018-09-27 1020 views
小苗子 係最近新開既 素食餐廳 晚市$138 食1個鐘☹️食物種類唔多冷盤較多,但都係好類似,麻醬蕃茄、麻醬豆腐、麻醬冷麵...咩都係麻醬咁😭而且冷麵同冷通粉都好硬熱食相對較好,黑松露炒菇好有味👍🏿千層麵亦都幾好,入味 不過林左少少同埋會出水野飲有藍莓汁、熱茶Pizza好睇唔好食、腐皮卷好硬☹️性格比低,走肉朋友同無肉食較好,呢間只係環境好
小苗子 係最近新開既 素食餐廳
晚市$138 食1個鐘☹️
食物種類唔多

熱食相對較好,黑松露炒菇好有味👍🏿
千層麵亦都幾好,入味 不過林左少少同埋會出水

野飲有藍莓汁、熱茶
Pizza好睇唔好食、腐皮卷好硬☹️

性格比低,走肉朋友同無肉食較好,呢間只係環境好
2018-09-15 1180 views
係雜誌見到有介紹呢間餐廳,見到幾特別,因為我個人幾鍾意食沙律覺得可以有菜食,灣仔其實有好多沙律吧嘅選擇,見呢間做齋菜而且lunch冇加一只係$98,好似幾抵食試吓,第一次同同事嚟嘅時候因為遲咗,人好多所以去唔到。。今日再嚟多次,朋友好彩12點前到咗所以攞到位,但係去到嘅時候有啲驚嚇,就係要坐喺門口位,而我後面就係收銀位,仲有個垃圾桶頂住。起身都好唔方便。。。一入去就俾錢先。。然後呢一條長長嘅人龍喺度等緊攞嘢食。一個到一個。。果下真係有啲嚇親環境。。坐得一啲都唔舒服。。如果坐入面都仲好啲。。坐出面門口嗰幾張就真係好辛苦啦。。人龍好長。。到我都無哂咁滯。但refill 快。。但拿碟同餐具都唔方便。地方少。人多。好迫。。。到食物。。有飯,面,粉,豆腐,沙律菜。菇。紅蘿蔔,有一款湯。。有d nuts...有一兩款生果。。。。飲品有櫻桃同茶。。。粉面飯。。其實好一般,至小一d好食感覺都無。。。豆腐好一般。。其他菜都一般。。。係得菇叫好小小。每樣食一次就夠,唔會想再食多轉。。湯好淡,我唔中意。。。如果再食。我唔會了。。98唔覺平。ok lor。。。。。。沙律汁應該自制ga。。可能天然。。但味道不好

到食物。。

係得菇叫好小小。
每樣食一次就夠,唔會想再食多轉。。
湯好淡,我唔中意。。。
如果再食。我唔會了。。98唔覺平。
ok lor。。。。。。
沙律汁應該自制ga。。
可能天然。。但味道不好。。
我會情願俾多小小去optimist or something wild
至少坐得舒服。。而嘢食又精緻好味d。。。

食完自己執嘢。。無問題。。但好迫。。。
行到最入,d人又拿緊嘢食。。
行左2轉。。。唔會再黎

2018-09-14 783 views
朋友見推介,好期待咁山長水遠咁由大埔出灣仔食,點知一望見所課水果沙律就超級失望,竟然係地門罐頭雜果,從未食一間素食比罐頭雜果當水果,仲水連糖水上就當沙律呢。飲品得兩款,奇異果汁同黑豆茶,小朋友更係飲果汁,但見到個色水都唔開胃,啡色,一半沈澱哂。嘩,飲落唔掂,又酸又奇異呀真係!熱食得12樣連湯及芝麻白飯:甜椒意粉,完全無味、腐皮卷,淋既又係無味、蠔油菜心,老到有渣、薯蓉,可以入口、黑松露炒雜菇,可以入口、蒸粟米,我囡最可以食既、咖哩雜菜素雞,素雞得幾舊,秋葵得幾條,最多係紅蘿蔔,汁浠既,叫做有味、黒芝麻白飯,飯硬既、素魚香茄子,得茄子同好多薑叫做有味、素薄餅,唔係自制係一盒盒買果d、炸薯角,最有味道,因為落超多味粉、湯,我只飲到超淡赤小豆味既水。同推介既完全唔同,超級難食

熱食得12樣連湯及芝麻白飯:
甜椒意粉,完全無味、
腐皮卷,淋既又係無味、
蠔油菜心,老到有渣、
薯蓉,可以入口、
黑松露炒雜菇,可以入口、
蒸粟米,我囡最可以食既、
黒芝麻白飯,飯硬既、
素魚香茄子,得茄子同好多薑叫做有味、
素薄餅,唔係自制係一盒盒買果d、
炸薯角,最有味道,因為落超多味粉、
湯,我只飲到超淡赤小豆味既水。

同推介既完全唔同,超級難食
收到風灣仔有間新素食自助餐下午茶時段只係$58唔使加一,特意前來一試究竟。黎之前已問左要兩點前攞籌而且得三十個籌,所以比個建議大家,如果想食下午茶時段,就要早廿分鐘到拎左籌先,兩點想walk-in就無架喇。🎍環境方面🎍其實係外面已經望到係細鋪,但入到去先發覺係迫過吉仔啲位啊!由於得一個鐘,所有人都湧出去攞食物個下真係頂唔順,完全唔似一間素食自助餐嘅鋪頭,十足美食節試食啲攤擋咁個個一窩鋒去搶(可能該時段以長者為主)。座位真係手撞手,坐得唔會舒服。🍞食物方面🍞聲稱餐廳有三十種食物提供,但實際上應該無喇。沙律菜得兩款,無羽衣甘藍。其餘有沙律汁螺絲粉、無油意粉、炸薯條、竹筍、素雞咖哩、炒雜菌、熬湯。值得一提係意粉唔錯,真係無乜油,健康嘅,而且味道都唔錯。素雞都算係好食。薯仔沙律就普通。🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿環境:窄、攞食物都要迫一餐⭐️⭐️衛生:普通⭐️⭐⭐️服務:入坐安排慢,顯然未慣⭐️⭐️抵食:$58係抵嘅,午市就絕對唔會黎喇$98要咁樣迫法⭐️⭐️⭐️

🎍環境方面🎍
座位真係手撞手,坐得唔會舒服。

🍞食物方面🍞

🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿
環境:窄、攞食物都要迫一餐
⭐️⭐️
衛生:普通
⭐️⭐⭐️
服務:入坐安排慢,顯然未慣
⭐️⭐️
抵食:$58係抵嘅,午市就絕對唔會黎喇$98要咁樣迫法
⭐️⭐️⭐️
2018-09-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
2018-09-09 541 views
食晚市730個輪 等排隊5-10分鐘 入到去已有數碟空盤 有些熱門點既食物已經見過一次就冇 見職員成日出黎fill既都係菜 栗米 ⋯!食物選擇勁少!連沙津吧都係得兩種沙律菜,冇栗米、豆、藜麥等等基本係素食buffet餐廳見到既食物!地方好好好好細 坐得幾逼甜品得一種糕點、一種湯水,湯水好淡咖哩素雞:雞呢?成大兜係咁了得一舊,了到都好尷尬!其他係facebook見到既菜式基本冇出現過冇番茄,冇串燒,豆腐得半輪,咖哩素雞得幾舊,西柚沙律得三分一輪,好好笑。數之不盡的無奈比起市面幾間素食buffetI really wouldn’t recommend!Disappointed and won’t come again.xx(
食晚市730個輪 等排隊5-10分鐘 入到去已有數碟空盤
食物選擇勁少!
地方好好好好細 坐得幾逼
甜品得一種糕點、一種湯水,湯水好淡
咖哩素雞:雞呢?成大兜係咁了得一舊,了到都好尷尬!
其他係facebook見到既菜式基本冇出現過
比起市面幾間素食buffet
I really wouldn’t recommend!
2018-09-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)