2021-09-27 330 views
上環區一直都係cafe愛好者勝地☺️呢度嘅小店多不勝數要突圍而出必須要有自己嘅風格,而呢間cafe除左俾我感覺黃到金⭐️之餘,佢的飲品同野食都非常吸引!近呢兩年都非常流行CBD🌿亦即係加咗大麻二酚成份的製品,今次都唔例外揀選左杯Hot CBD chocolate 🍫 唔知係咪香港小店特別有人情味呢?哩度嘅店主非常之好傾,講左好多關於佢地採用的conspiracy chocolate 的野我知,除左original flavour 同CBD之外,仲有隻辣椒🌶️味,我諗冬天飲一定會好暖好舒服😌🔥另外仲叫咗杯Tea Tonic🍓唔係你想像嘅用果醬溝梳打水果啲mocktail,呢間鋪係用左果乾去沖調😍我聽店主介紹既時候已經覺得「OMG會唔會太有心思!」,而出到嚟嘅外觀都非常之有搶眼💓味道亦唔會好甜💓嘢食方面叫咗一個甜嘅朱古力球、黑胡椒包、同埋肉桂糖包🥯🥖🥨 兩甜一鹹~我個人比較鍾意黑胡椒味,識落好香口而且帶少少辣味,唔知點解越食就會一啖接一啖停唔到🤪 同埋兩個Bun的中間都係充滿着調味料,整得好過好多舖頭,一定要試(◐‿◑)

TakeAway
2021-09-24 93 views
上環一向都幾多隱蔽小店 呢日上吓斜路搵咗一間街名相同既cafe呢日天氣幾熱吓 搵個位抖下 見到佢有CBD smooth 打滑咗香蕉同奶 味道天然 飲品質地令到飲完之後都幾有飽到感 而佢就叫咗杯coffee tonic 味道清新 飲落夠哂醒神好耐無食肉桂卷 一直好鐘意肉桂既味道 所以叫咗個Cinnmbon Bun肉桂卷充滿肉桂既香甜味 加上上面灑咗啲黃糖粒 幾惹味 而Cardamon 荳蔻卷 今次係一個新嘗試 店員介紹呢個卷仲加咗黑椒點綴另外仲食到加咗檸檬 個配搭都幾新鮮 另外我哋叫咗個朱古力波 外圍俾被椰絲包住 味道上都帶咗啲新衝擊俾我哋

• Cinnamon bun
呢間小店好有特色🤣,老闆係瑞典人🇸🇪,希望將Fika慢活文化帶返香港!店內掛滿「香港🇭🇰」字樣特色畫,仲有唔同雜貨賣!店內主打瑞典甜品同精品咖啡☕️:-1️⃣ 「Cinnamon bun🍞($40)」超香玉桂味,麵包鬆軟而且有麥香味,店員會貼心幫你加熱🤤,唔會好膩~ 👍🏻-2️⃣「Cardamon bun🍞($40)」超重豆蔻味!呢款會再重味d,原來都幾香,第一次試😎-3️⃣「Chocolate ball🍫($30)」瑞典人會落糖霜係面,但為左降低甜度,佢地轉用椰絲,並且落咗燕麥,整體食落朱古力味超超超濃,好味🤪~👍🏻-4️⃣「CBD Conspiracy Chocolate(spicy cinnamon)🍫($55-$60)」其實佢唔係真係大麻👅,而係大麻植物提取嘅活成份可以幫助係神同舒緩神經🤟🏻,係dark chocolate,所以唔會甜,幾香滑,帶有丁點辣味~
1️⃣ 「Cinnamon bun🍞($40)」
2️⃣「Cardamon bun🍞($40)」
超重豆蔻味!呢款會再重味d,原來都幾香,第一次試😎
3️⃣「Chocolate ball🍫($30)」
Cinnamon  bun
Chocolate
Cinnamon  bun
Chocolate
  • Cinnamon bun
今日小妹放假於是就約左朋友一齊去醫學博物館附近影下相打下卡, 影到咁上下就打算睇下附近有無地方坐下傾下計hea下, 經過E間cafe好似幾得意咁就入去試下! Café周圍都掛有香港唔同地方嘅地圖, 除左有咖啡☕, 甜點🍰之外, 仲有唔同嘅精品⌚賣, 仲要充滿濃厚嘅香港特色!🌟Conspiracy Chocolate🍫朱古力用左本地手工朱古力品牌Conspiracy, 分別有3款朱古力選擇: Nutty, Spicy同CBD,小妹點左凍嘅CBD朱古力, 入口朱古力味幾香比起平時飲嘅更香濃純厚, 加上甜度唔高, 少少苦澀帶回甘, 配搭甜吃一流😋🌟Yuzpresso Tonic🍊☕E杯用左柚子蜜, Espresso同tonic一齊調製嘅飲品, 入口咖啡味香濃, 再慢慢滲出甜甜酸酸嘅柚子味加埋tonic嘅清爽口感, 令整體感覺好清新!🌟Cardamon BunE款麵包平時較少食到, 未食已經聞到好香嘅香料味, 入口豆蔻味濃郁, 食落甜甜地, 質感紮實又不失鬆軟, 中間嘅香料饀好軟心, 食落口感好豐富, 而最特別嘅地方係麵包亦加入少量玉桂令味道更有層次!🌟Cinnamon BunCinnamon

🌟Conspiracy Chocolate🍫

🌟Yuzpresso Tonic🍊☕

🌟Cardamon Bun

🌟Cinnamon Bun
Cinnamon Bun食落玉桂味好香好溫和, 甜度岩岩好, 麵包外脆內軟, 加上由瑞典烘焙師製作, 所以食到嘅好正宗嘅北歐風味!

🌟Chocolate Ball
朱古力波採用低糖配方, 所以外面用左椰絲嚟取代糖漿, 入口朱古力味好濃郁, 咬落去質感柔軟, 入面加入左燕麥片所以食落更有口感!
2021-09-17
$100 (Tea)
  • Cinnamonbun
2021-09-19 72 views
上環真係幾多特色cafe店,放假都想去尋獲一下寧靜chill下~ 3點左右,行完街打完卡經過見到呢間有位又裝修幾特別嘅cafe,就入左去抖抖。雖然唔大,但好家居feel好舒服,側邊仲有賣好多有香港特色嘅用品🤩 野食款式唔多,但坐下傾下計其實都幾ok, 我地叫左個Cinnamon Bun同Chocolate Ball, 個Bun都幾大個,本身我自己有d怕太重玉桂味,但呢個有上面d椰糖調劑下都幾好味😜 個朱古力波都幾實心,裡面啖啖穀物粒,幾有咬口~飲品就好多選擇,揀左杯Conspiracy Chocolate (黑朱古力) 同Strawberry Field. 朱古力偏甘,唔會甜,啱晒我。另外嗰杯其實係smoothie, 質地幾thick, 都好濃莓味,夏天飲幾正!

2021-08-31 99 views
咖啡店平時都去唔少,但瑞典風嘅咖啡店就比較少有,所以今次專程過黎上環呢間Squarestreet Kaffe試下。🌰Hazelnut Latte $45呢到用左一包包有果仁碎嘅Hazelnut醬instead of syrup,hazelnut味好濃,又會食到hazelnut碎,同咖啡味好夾呢杯好好味!呢到嘅咖啡豆係用巴西豆,不過係瑞典公司炒嘅,炒完再運過黎。好少飲到咁好味嘅hazelnut latte!大力推薦!🍊Tea Tonic $45由士多啤梨、洛神花、橙皮、蘋果同薄荷幾種果乾浸左果汁之後再加tonic water。橙片都係由香港小店整嘅。飲落酸酸甜甜,幾清新舒服。🍓Strawberry Fields $60用左frozen strawberries、香蕉、奶同埋柚子打成嘅一杯smoothie。望落係好靚嘅夢幻粉紅色,好似主要會係士多啤梨味咁,但飲落竟然柚子嘅清香都好出,有柚子味嘅smoothie都幾特別,幾好飲。唔會好甜,幾正。🥯Cardamom Bun $40平時好少見,今次黎到呢間瑞典風嘅咖啡店當然要試下。香料味比較重,有種溫暖嘅木質香氣。呢種豆蔻香味配埋甜甜地嘅麵包幾特

🌰Hazelnut Latte $45

🍊Tea Tonic $45

🍓Strawberry Fields $60

🥯Cardamom Bun $40
平時好少見,今次黎到呢間瑞典風嘅咖啡店當然要試下。香料味比較重,有種溫暖嘅木質香氣。呢種豆蔻香味配埋甜甜地嘅麵包幾特別,麵包唔會太空氣感,但又不失鬆軟,係由瑞典人烘培師整嘅,正宗北歐口味,相當值得一試。

🍫Chocolate Ball $30
用左減甜配方,所以外面嘅唔係糖漿,而係椰絲。中間由咖啡、朱古力、燕麥混合而成,口感豐富,朱古力味亦都好濃。

店員非常友善咁向我地介紹食物,又會同我地傾計。見到呢到仲有唔少野可以買,係一個值得到訪嘅好地方。
2021-08-27
Type of Meal
Tea
2021-08-31 27 views
牆上都是香港🇭🇰地圖,掛畫,仲有post card, 手錶等~~ 既是咖啡店又是滿有香港特色嘅藝術館Cafe 喺四方街,所以原本叫squarestreet Kaffe, 最近改為Tiny Island Kaffe, 新名更貼切吧!咖啡店用瑞典咖啡豆,除咗牛奶咖啡,仲brew coffee ,espresso tonic,smoothie 等。 Strawberry Fields 有士多啤梨🍓、香蕉🍌、鮮奶、柚子做成沙冰,夏天好爽,又有好香果味,仲食到士多啤梨🍓果肉😋Cinnamon Bun $40 肉桂包鬆軟煙韌,肉桂味香,食落甜而不膩。Chocolate ball $30軟綿綿嘅朱古力,外面有一層好香嘅椰絲😋有滿滿朱古力香又唔太甜Yuzpresso Tonic $45離開餐廳,我再點咗杯帶走。 一邊行一邊飲,冰涼解渴,柚子加上梳打及咖啡,清爽香甜,仲有陣陣咖啡香😌

Strawberry Fields

Cinnamon Bun $40
肉桂包鬆軟煙韌,肉桂味香,食落甜而不膩。

Chocolate ball $30
軟綿綿嘅朱古力,外面有一層好香嘅椰絲😋
有滿滿朱古力香又唔太甜

Yuzpresso Tonic $45
  • Chocolate  ball
  • Yuzpresso  tonic
  • Strawberry  Fields
2021-08-26 73 views
大學時期好鍾意流連上環山上嘅cafe,經常一杯咖啡一件蛋糕就坐一個下午,靜靜地睇下readings。可惜而家越來越多打卡cafe,加上香港租金越來越貴,好似少咗好多呢類嘅選擇。最近留意到呢間由瑞典人開嘅北歐Cafe-squarestreet KAFFE,就趁住放假同媽咪去食下午茶。Cafe喺上環四方街,文武廟附近,如果唔係特登嚟,應該大部份人都唔會經過吧,單係位置已經令人有一種遠離煩囂嘅感覺。點知嗰日去到,Cafe嘅冷氣竟然壞咗,最估唔到嘅係媽咪二話不說就話唔緊要,心靜自然涼。又的而且確,坐低一陣吹住風,又真係唔係太熱,我哋嗰日不知不覺都坐咗2小時呢。年輕店員超friendly,唔單止請我哋飲凍果汁消一消暑,仲同我哋分享外國旅遊嘅經歷,講下講下我都好掛住去旅行嘅日子呀!小店牆身掛滿店主自家設計嘅香港地圖插畫,結合瑞典味道與香港情懷。店內空間不大,一邊放咗5-6個座位,另一邊則寄賣各式各樣生活雜貨。雖然餐牌只有一頁,食物及咖啡選擇不多,但每樣都做得出色!Cinnamon Bun ($40)要回憶瑞典口味,點少得肉桂卷?肉桂卷用上老闆瑞典recipe,味道非常正宗!肉桂卷好軟熟,肉桂味道濃

雖然餐牌只有一頁,食物及咖啡選擇不多,但每樣都做得出色!

Cinnamon Bun ($40)
要回憶瑞典口味,點少得肉桂卷?肉桂卷用上老闆瑞典recipe,味道非常正宗!肉桂卷好軟熟,肉桂味道濃郁清香,甜度亦有調節到香港人口味,唔會太甜漏,好好食!
Cardamom Bun ($40)
Cardamom豆蔻係一種香料,第一次食開頭都怕呢隻香料味會好直接霸道,但原來豆蔻嘅味道係非常清香淡雅!呢度嘅Bun真係做得好好呀,口感紮實又不失鬆軟,口感濕潤,香料餡分佈均勻,啖啖香甜。

Chokladboll (Chocolate Ball) ($30)
朱古力球用燕麥片、奶油及可可粉整成,再用椰絲蓋滿,賣相睇落好甜,但可以放心,呢度嘅Chokladboll嘅甜度調整過,完全唔覺甜漏!濃郁幼滑嘅朱古力混合燕麥搓成球體,食落口感十足!

Conspiracy Mocha (different flavors $50/$55/$60)
Mocha用上本地手工朱古力品牌Conspiracy ,有三款朱古力選擇,分別係CBD,nutty及spicy。Conspiracy Mocha明顯比起其他嘅可可香味更加馥郁!Nutty嗰款帶有堅果香,Spicy嗰款只有少少辣感刺激味蕾,都幾特別!

店員告訴我,呢度嘅咖啡豆都係老闆特地喺瑞典空運到港,所以呢個瑞典嘅味道,香港其他咖啡店好難飲到呢!
2021-08-23 34 views
想試吓特色cafe,同朋友講起有間瑞典北歐風格cafe,聽完心思思想試吓,嚟到先知原來係瑞典人開嘅一間咖啡店😙看到牆壁掛住香港地區圖好有本土文化,坐低慢活嘆杯咖啡感覺舒適🥰✨Conspiracy Mocha朋子唔想飲咖啡,店員介紹咗呢一杯飲品你變加咗柚子肉,仲有dark chocolate🍫所以飲落去嗰陣咪唔會話太過甜而柚子夾到朱古力嘅味道,最令人出奇地第一啖飲落去有原來有氣🤭如果唔係太鍾意飲甜野,推介你試💓☺️✨Hazelnut Latte 店員介紹咗一杯瑞士咖啡呢加入牛奶更香滑,棒子果仁切碎了粒粒好特別,(平日飲咗都知只係棒子味道)😌甜味唔會太甜,亦唔會蓋過咖啡味,每啖飲出層次感好豐富,下次再嚟一定encore💓😆✨Cinnamon Bun除咗飲品之外其實依度都有小食,我叫咗一件瑞典最經典嘅肉桂卷,焗至新鮮熱辣咬落去口感鬆軟,而裏面嘅肉桂好突出再加少許朱古力味道,口感更有層次感

✨Conspiracy Mocha

✨Hazelnut Latte

✨Cinnamon Bun

2021-08-07 165 views
咖啡就飲得多但充滿土耳其風既咖啡你又飲過未?今日走過上環四方街一角落內有一間充滿香港文化既土耳其咖啡店,店內充滿香港地方既名信片及藝術風產品.Yuzpresso Tonic好適合夏天既咖啡,柚子再加上梳打及咖啡既配搭清爽又好fruity.柚子既柑橘清香加上梳打既炭酸令咖啡既果香更突出既同時又降低咖啡既苦澀味.Hazelnut Latte 呢到既Hazelnut Latte 同外面coffee shop既風味完全唔同!係店內推薦既主打咖啡之一,呢到既Hazelnut Latte既榛果及焦糖香比平時更濃郁及香醇.而呢個分別既主要關鍵係將平時咖啡店所用既Hazelnut syrup糖漿換上土耳其直送既純正Hazelnut醬,味道自然天然d又重nutty味多少少.入口香滑細膩,熱飲會比較品嚐到榛果甜味,而凍飲又帶有粒粒榛果仁充滿咬口.Conspiracy Choco用上本地朱古力品牌-Conspiracy而製既朱古力飲品.純天然無添加既朱古力入口帶住醇香天然既朱古力可可香,馥郁又香滑,帶住一陣堅果香.Chokladboll (Chocolate ball)土耳其特色甜食,口味經過調製去配合返香

Hazelnut Latte

Conspiracy Choco
Conspiracy   Chocolate
Conspiracy  chocolate

Chokladboll (Chocolate ball)
土耳其特色甜食,口味經過調製去配合返香港人既口味減低甜膩感.外層以椰絲包住混合左朱古力既granola,入口香軟亦帶四椰絲脆口感及內裏穀物香.
Chocolate  ball
$80 (Tea)
  • Hazelnut Latte
  • Chokladboll (Chocolate ball)
中上環嘅小店cafe一直係我嘅首選💕呢間北歐Cafe 位置唔多得10個左右 但好彩呢日唔多人🙆🏻‍♀️我哋喺度食嘢飲嘢傾偈 坐咗3個鐘 超chill🥺有種去咗北歐小店嘅感覺 慢活態度真係好難得😭係真係北歐人開架‼️舖位原本係賣佢嘅design依家就做埋cafe🥳 我哋都買咗張postcard😛❣️Cinnamon bun $40 呢個真係好正🤤 唔貴又大份share都食得飽🙊食過四季酒店嘅 cinnamon bun覺得呢個有得揮‼️個包本身都好食 肉桂味好溫和好香( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)朋友本身唔好肉桂但都食唔停💕❣️Chocolate ball $25呢個係瑞典經典小食🇸🇪 有啲似小朋友嘅treats🍫 但係我哋食都唔會過甜 朱古力都唔係cheap cheap😛 出面仲有榛子碎 食落有childhood感覺👼🏻❣️Hazelnut latte $45⚠️呢個真係極級推薦‼️ 我會一直掛住呢杯🥺唔係用糖漿 係用一包喺瑞典嘅榛子醬 唔會太甜🌰 加上本身就香濃嘅latte☕️ 真係好有驚喜*ˊᵕˋ)੭仲有粒粒嘅榛子碎 好鬼香 會不斷飲到😌而且都唔貴 經過上環一定買返杯💕❣️Mayan conspiracy c
中上環嘅小店cafe一直係我嘅首選💕

⚠️呢個真係極級推薦‼️ 我會一直掛住呢杯🥺
仲有粒粒嘅榛子碎 好鬼香 會不斷飲到😌
而且都唔貴 經過上環一定買返杯💕
Hazelnut latte

❣️Mayan conspiracy chocolate $55
揀咗黑朱古力~ 佢哋係用朱古力醬唔係用粉開架🍫

conspiracy chocolate
  • Cinnamon  bun
  • Conspiracy chocolate
2021-07-29 81 views
上環有好多Cafe,原來四方街都有間隱世瑞典Cafe,位置唔算好就腳,唔係黎開呢頭都唔知餐廳嘅裝修亦都行簡約嘅北歐風,除咗一啲小食同埋嘢飲之外,仲有好多香港風格嘅紀念品賣,一路都見好多人特登嚟買<cinnamon bun$40>大食妹最鍾意呢個肉桂卷,肉桂味超級香,麵包有牛油香,烘完之後又鬆又軟<cardamon bun$40>Cardamon原來係某種果實嘅名,所以食落有少少清香嘅果香味,比起肉桂卷味道更清新<chocolate ball$30>朱古力波包滿咗椰子絲,有朱古力嘅苦澀香味,又有椰子牽絲嘅口感,呢個瑞典甜品好有特色<original chocolate$50>朱古力分咗三種口味,店員一開始俾晒衫仲朱古力豆俾大食妹試,最後都係揀返原味瑞典嘅朱古力着重朱古力原本的味道,冇乜甜味,有少少苦澀帶有回甘<pineapple & banana smoothie$70>行咗咁多樓梯咁攰,朋友話一定要飲過Smoothie將自己cool down ,Smoothie用原隻生果搾出嚟,好Fresh好順滑

<cinnamon bun$40>

<cardamon bun$40>

<chocolate ball$30>

<original chocolate$50>

2021-07-22 56 views
岩岩學咗個新term。瑞典人想要coffee break,一講”fika”,就必定有人和應你。我希望香港都會有呢個文化😆等打工仔可以take a break再chur過🥲Cinnamon Bun肉桂滋味濃郁、口感軟綿!加熱後更加好味。我最喜歡佢嘅甜度岩岩好,之前食過其他有啲會有層糖霜係上面,個啲太甜太膩,呢個就只有天然的肉桂味!夠曬classic~Cardamom Bun坊間嘅麵包舖都搵唔到🥲所以嚟到我覺得必食!有輕微的辛辣味道,還有花的香氣,食落有少少刺激,幾獨特。Chocolate ball內裏有穀物!Conspiracy chocolate第一次飲加入CBD (Cannabidiol 大麻二酚)的朱古力。其實cbd本身冇味,所以我只係飲到可可味。飲完會舒緩到精神緊張,心情都好咗😆呢杯朱古力不會好甜,鍾意可可濃度高嘅朋友應該會愛不擇手!Fruit Tonic其中一款Hidden menu !吾想飲朱古力又唔想飲咖啡可以試吓呢一款有氣嘅水果茶!加入左洛神花、不同水果乾,好refreshing ~ 顏色鮮艷、又低脂,健康之選!店舖仲有好多充滿香港特色的souvenir!美美的🥰🥰🥰

Cardamom Bun

內裏有穀物!

Conspiracy chocolate
呢杯朱古力不會好甜,鍾意可可濃度高嘅朋友應該會愛不擇手!

Fruit Tonic

店舖仲有好多充滿香港特色的souvenir!美美的🥰🥰🥰
2021-05-14 527 views
由瑞典人主理既cafe 除佐有各款咖啡外 仲提供幾款瑞典手工輕食(肉桂卷 豆蒄卷 朱古力球 waffle等等) 想將北歐FIKA慢活風格帶黎步伐急促且壓力大既香港 希望大家可以邊享受咖啡同甜點輕鬆下~~店面唔算好大 只有5個座位 用佐帶少少古典港風既藤椅同花花坐墊為枱櫈 好vintage🙆🏼‍♀️除佐咖啡店 店內仲佈滿香港地圖特色卦畫 同寄賣各式各樣自家品牌產品 (手錶 雨傘 布藝等生活雜貨).▫️Cinnamon Bun $40😋👍🏻:👅👅👅.8/5分Bun有兩款口味 分別係玉桂同豆蒄 質地柔韌 有啲咬口舖滿佐糖霜會帶點甜味 同時肉桂味都好香濃 食完一陣都依然有餘韻🙈.▫️mocha $45😋👍🏻:👅👅👅.6/5分店員幫我轉佐第隻朱古力🍫 飲落朱古力味更濃 但同時都飲到咖啡香.總結,可以體驗下北歐FIKA文化同餐點 同時都可以放慢腳步去欣賞周遭 覺得帶本書黎睇應該會好chill🥺 環境真係幾舒服 會不自覺放鬆佐有時太累 真係要停一停比自己輕鬆下 可以同朋友一齊fika下~~ and店員服務態度都好好

▫️Cinnamon Bun $40

飲落朱古力味更濃 但同時都飲到咖啡香
總結,

環境真係幾舒服 會不自覺放鬆佐
  • Cinnamon  bun
自從上年去完北歐旅行之後,一路都好掛住當地最出名嘅cinnamon bun同埋cardamon bun,但係香港基本上冇乜地方有賣cardamon bun😢早排同朋友咁啱傾開嘅時候佢就同我講上環有一間咖啡小店有得賣,於是二話不說就決定來朝下聖🤩 店舖嘅空間比較細大約只有五六個位,但係就坐得非常之舒適啱晒自己一個嚟飲下咖啡睇下書,或者同朋友傾吓計,享受下瑞典人嘅FIKA生活態度🤗 店舖除咗唔同嘅飲品同埋小食之外,仲有好多充滿文青風格嘅嘢賣,例如poster、postcard、甚至係手工錶👍🏻Cinnamon bun平時就周圍都有得食,所以難得嚟到就梗係要試試佢嘅cardamon bun啦!店員仲貼心咁問使唔使幫我整返熱個包☺️ 講返個包先口感可以話係一流,完全唔係平時食開嗰啲空氣包,同我之前喺瑞典識到嘅cardamon bun有9成相似!豆蔻嘅香味非常之出而且包身都非常之鬆軟👍🏻唯一有少少略嫌之處就係個包有少少太甜,不過正宗嘅cardamon bun都係略甜而通常香港人又唔係好鍾意食過甜嘅嘢所以都理解嘅🤣