星十五:潮流嘅尖沙咀帶嚟嘅糖水新體驗!位於尖沙咀繁華地段嘅星十五,喺炎炎夏日帶走你嘅煩憂,並用他們獨特嘅糖水款式滿足你嘅甜蜜要求!🍨🌞今次就帶咗大家黎試一下佢哋嘅「椰皇燉奶」同「酒香糖心蛋」。食完之後,只能說呢度真系變成我最鍾意嘅糖水店啦!😍首先講下佢嘅「椰皇燉奶」,正到無得輸,每一啖都飽滿滿嘅椰香,香滑嘅燉奶配上天然嘅糖分,甜而不膩,光系諗起都令人口水直流呀!😋再加上佢獨特嘅椰皇味道,真系非常特别同迷人。椰皇味道濃郁得剛剛好,同燉奶完美咁結合,真系無得頂!👍再嚟就係佢嘅「酒香糖心蛋」,呢個真係驚喜连连!😲佢用嘅並唔係普通嘅生蛋,而係經過熟練嘅師傅工藝炮製出嚟,一啖落去簡直系令人舌尖上嘅一場盛宴!蛋白軟滑,而且蛋黃超級應_, 品嚐熱辣辣、恰到好處嘅酒味,一試就會令人難以忘懷!😉講返返去環境呢,店內燈光柔和,佈置簡單而得體,同朋友嚟飲個糖水、傾個計,真系舒服到唔想走啊!😄建議大家非要多嚟幾次試一試呢間店其他精緻嘅糖水!總之,我嚟星十五飲糖水係我嘅最正確選擇!無論你係邊一款糖水愛好者,樹來都可以滿足到你!💖

大家好呀!儘管咗個天已經漸漸黑咗落嚟,但我哋香港openrice嘅味蕾依然要保持一份甜美。今晚,我走進尖沙咀的「星十五」糖水店,睇吓星空下嘅甜品會帶嚟咩驚喜。先來就介紹下餐廳環境啦,星十五的燈光恰到好處,有一種暗香浮動的氣氛,舒適到我好快就變得好放鬆。👍首先,我試咗佢哋一款唔該少得的中式糖水–紅豆涼粉。說真的,那種味道在舌尖上彷彿滑過,甜而不膩。那紅豆的香氣和涼粉的口感絕對是人間美味。其實,對於一個熱愛甜品的人來說,這簡直就是一份禮物呀!😋接著是另一道令人驚喜的食物–春卷(墨魚滑)。呢個𠺝𠺝的春卷是真的好喜歡,醬汁裹住墨魚的口感,簡直令我回味無窮。咬一口,那塊墨魚滑在口中緩緩彈跳,實在是一絕。配上一杯香茶,就算是單獨食也能感受到那份獨特的滋味。👌走過繁忙的尖沙咀,星十五糖水舖簡直是個甜蜜的綠州。在這裡,我們可以放慢生活的節奏,享用美食,品嚐甜品,給味蕾一個小小的休息。對於熱愛糖水的朋友,「星十五」糖水店是絕對不能錯過的。「星十五」糖水舖,美食一應俱全,氣氛恰到好處。呢度嘅甜品無論香港人定係飲食愛好者都一定會欣賞。大家有機會嘅話,就一齊嚟尖沙咀的「星十五」糖水店享受一次星空下的甜蜜吧!✨

「星十五」糖水舖,美食一應俱全,氣氛恰到好處。呢度嘅甜品無論香港人定係飲食愛好者都一定會欣賞。大家有機會嘅話,就一齊嚟尖沙咀的「星十五」糖水店享受一次星空下的甜蜜吧!✨🤤👏
食完晚餐之後,話說回頭我哋其實仲有個肚子想滿足下-嗰就係食糖水🍨😋。當我哋繞咗一大圈之後,終於喺尖沙咀物色到星十五。呢間鋪頭實在係糖水行裡頭一個不可多得嘅寶藏!我哋叫咗其中一款出名嘅「紅豆涼粉」🍮。嗰紅豆好豐富,加埋涼粉嘅口感,實在過癮得嚟!接著就來個「腐竹薏米白果」,係夏季清熱消暑嘅首選,每一啖咁嘅香滑感覺,簡直係幸福感爆棚!😍而「酒香糖心蛋」真係一項私房驚喜🥚🍷。蛋靚蛋滑嘅口感,配埋一絲絲嘅酒香,簡直美味得全身放鬆。仲有就係星期五特色嘅「酒香雞翼」🍗,金黃嘅外皮,香味四溢,彷佛有種被烈酒激起嘅感覺,每一啖都飽滿飽滿!當我哋夜闖尖沙咀嘅時候,最後發現星十五,真係非常之慶幸!店內佈置都幾新穎潮流,彷彿糖水嘅口感一樣,令到你返到舊社會嘅時候,亦都可以品嚐到上等嘅現代風格。 喺呢度,你可以集中享受一種獨有嘅幸福感,這就係星十五給你嘅與眾不同嘅感覺😊。喺過去嘅一星期,星十五已經確實咁成為我哋嘅新面孔。梗係,新面孔總係要打開新嘢!所以,下次你再喺尖沙咀嘅時候,記得都可以試試星十五,我哋相信你一定會被佢吸引到!😍👌

從來唔會漏掉呢度嘅好食景點—""星十五"",一間位於尖沙咀嘅中式糖水店。😍每次嚟到尖沙咀,我都會留時間嚟呢度,食佢哋嘅糖水。一入去,就會覺得時光好似停頓咗喇。傢俬陳設充滿咗古典味道,輕柔嘅燈光同溫馨嘅氣氛先係我最鍾意嘅部份。🍨💖💕合桃露我最愛嘅一款,味道香滑,鮮甜嘅橙色糖水加埋香濃嘅合桃,口感豐富,每一啖都係細滑同清甜,係我心水之選。🌰🍯🥄黃金番薯薑王糖水番薯薑王糖水係珍貴嘅暖胃下午茶料理,口感軟糯,香甜嘅糖水同滿滿地道香料令人迷醉。跟住番薯嘅軟綿綿口感,真係咁香,咁滑,咁好味,超過我期待。🧡🍳酒香糖心蛋冇計,搵到呢種美食真系超享受。最出色嘅就系糖心部份,涼涼地食落去真系令人無法抗拒。甜度恰到好處,冇酒味嘅糖心蛋真係另我難以忘懷!😋在""星十五""度過嘅下晝,滿滿嘅都係滿足同舒適感。食物美味,服務周到,我地宛如置身於甜品天堂中。☺️呢度嘅每款糖水我都極力推薦,希望你都可以嚟試試,相信你都會愛上呢度嘅。師傅們都係咁用心為我地每一位顧客準備嘅佳餚,身為一個食評工作者,我只能說—星十五,你真系唔係蓋嘅!💞👍🥣🍨👌

💕合桃露
🥄黃金番薯薑王糖水
🍳酒香糖心蛋
日日累調,迴點系過得去?放得低一剎,停一停,去搵杯熱熱嘅糖水。一開始聽朋友介紹星十五呢間尖沙咀嘅糖水店,嚟到先發現環境設計有型有氣氛,舒適之餘,仲特登闢出半開放空間,讓人可以一邊享受美食,一邊感受尖沙咀嘅獨特氣息。1️⃣甜品:木瓜雪耳🍮點解木瓜雪耳可以成為星十五嘅必試之選?木瓜香甜得來自然,再配上爽口嘅雪耳,完全係ten十十嘅選擇! 甜度適中,唔會太膩,食得落嘴爽,仲令人釋放壓力。2️⃣糖水:黃金番薯薑王糖水🍵天氣涼就話返啦,啲發熱嘅飲品絕對最吸引。黃金番薯薑王糖水嘅滋味仲滯其實就能抵對好多天冷嘅壓力。加熱番薯帶香,咁濃的薑味舒緩唔少壓力。3️⃣特色菜: 酒香糖心蛋, 酒香雞翼🍗當然除咗享受糖水,仲有一啲特色小菜去拉足胃口。黎到就點一客酒香糖心蛋,蛋心滑走,外身完美嘅配著酒香,味道強強滾。再追畀一客酒香雞翼,炸得金黃酥脆,酒香四溢,夾埋個啲薯條就更好食。總結落嚟,全成個下晝放鬆嘅心情一次過解放曬。星十五嘅地方除咗website設計有喺心思,餐牌選擇亦都十分廣闊,連坐相都係地道嘅尖沙咀風情。朋友之間嘅三五知己,或者慶祝生日,隨時隨地打個卡都可以,啱啱好!💛 下次再來試其他甜品味道!

1️⃣甜品:木瓜雪耳

2️⃣糖水:黃金番薯薑王糖水

3️⃣特色菜: 酒香糖心蛋, 酒香雞翼

炎熱嘅下午,要嚟個舒緩嘅享受,「星十五」就成為我哋嘅首選。呢間位於尖沙咀的中式糖水店,無論係氣氛定係舒適程度,都可以令人倍感舒適和滿意。🌟首先就係招牌嘅「合桃露」。濃香的合桃味,配上滑潤嘅糖水,令你即刻感到熱熱嘅下午都變得清爽起嚟。每一啖飮落開始,你都可以體驗到一場完美嘅甜品旅程。😋🍨🌟另外,「腐竹薏米白果」都好值得一試。湯底甜得恰到好處,薏米粒粒分明,加上咁有口感嘅腐竹同白果,你一定會享受到這款甜品帶嚟嘅每一剎那。👍🍲 🌟最後就要推薦「酒香雞翼」。雞翼蘸上散發嘅酒香,鮮美欲滴,再配合白米飯,口感絕妙。肉質鮮嫩,再配上獨特嘅酒香味,坐喺一間環境舒適嘅糖水店,食住呢款特色小食,確實令人心情愉快。😲🍗 「星十五」就係我哋嘅甜美糖水天堂,熱熱嘅下午,一個清涼嘅甜品足以消暑,仲有令人為之痴迷嘅酒香雞翼,實在係一次難味忘記嘅點心體驗。下次仲會再嚟!😍

早幾日係尖沙咀食完飯見到呢間新開甜品鋪主打中式糖水 見到餐牌有個點心甜品拼盤組合😲可以自選糖水同鹹點 重點係擺盤超打卡𝐚𝐛𝐥𝐞✨📸我地揀左個「二人六格格」兩碗糖水六件小食~新會陳皮紅豆沙🫘𝐓𝐢𝐧𝐧𝐲爸爸超愛紅豆沙😆呢度既紅豆沙係招牌🌟用左遠年既陳皮 天津大粒紅豆同優質蓮子製甜味啱啱好 食到粒粒紅豆之餘亦真係起晒沙整體夠晒傳統 爸爸超級滿意😙楊枝甘露王🥭天氣熱辣辣食碗凍冰冰既楊枝甘露真係勁爽❄️超多芒果肉💕柚子同西米 勁足料👍🏻酒釀雞翼|酒釀溏心蛋|咖喱魚蛋 各𝟐💛兩款酒釀點心超入味 每一啖都食到濃濃酒香🍶咖哩魚蛋用左長洲人氣大魚蛋 爽口彈牙❣️星十五食物由經驗老到既中菜廚師主理充滿本土情懷之餘亦夠晒創新✨
早幾日係尖沙咀食完飯見到呢間新開甜品
主打中式糖水 見到餐牌有個點心甜品拼盤組合😲
可以自選糖水同鹹點 重點係擺盤超打卡𝐚𝐛𝐥𝐞✨📸
我地揀左個「二人六格格」兩碗糖水六件小食~
二人六格格

楊枝甘露王
酒釀雞翼
酒釀溏心蛋
咖喱魚蛋
一步入店,就被温馨舒適嘅氣氛包圍。牆上的懷舊裝飾,摩登又不失傳統,讓人覺得好貼心。店員都好友善,每個笑容背後都充滿著甜蜜的精神。🥰 首先嚟緊個新會遠年陳皮紅豆沙,色澤深紅潤澤,看見就覺得好惹味。口感細膩,紅豆的甜味跟陳皮的獨特香氣完美結合,甜而不膩,淡暖陳皮氣息在喉間流連,係食完晚餐後最佳選擇。👍再嚟就係黃金番薯薑王糖水,質地綿滑,牙口一下就食得晒。番薯與糖水完美融合,帶出不同於常規的味道,香甜中帶點微微的薑味,用料實在,飲落去無比暖胃。真係好飲到唔得嘢呢!😍其次,令人驚喜的是春卷(墨魚滑)。墨魚滑的口感軟滑且富有彈性,內層包裹著鮮美的雙餡,質感口感二者得到了完美的平衡,咬一口下去,墨魚的鮮美和春卷的酥脆相得益彰,令人回味無窮。🤤最後是酒香糖心蛋,口感滑潤,每一口都能品嚐到糖心蛋特有的甜蜜,更值得一提的是那股淡淡的酒香,給人一種莫名的幸福感覺,簡直就是天賜的甜品。😋來到「星十五」,就像邁進甜品的仙境,每一種糖水都給你不一樣的驚喜。如果你也愛甜,就絕不能錯過這裡。期待下一次的甜蜜邂逅!👏🍨

大家有無諗過喺鬧市中尋找一處清靜之地,放鬆心情,慢慢享受滋潤嘅糖水呢?今次就話你知,位於尖沙咀嘅「星十五」糖水店,成就你呢單願望。入到店內,環境清新舒服,有點懷舊感覺,令人一踏入就感到安逸。▶️椰皇燉奶◀️首先就奉上一碗椰皇燉奶,充滿豐富嘅椰香味,甜度適中,涼進胃口,真係舒爽一夏,味道極度滑口,每一勺都會讓你感到幸福滿滿。🥥🍨▶️黃金番薯薑王糖水◀️尖沙咀當然味道要獨特啦,黃金番薯薑王就正正就係其中一款。呢款糖水啖啖温暖,薑汁味道比番薯嚟得更強烈一點,啖啖都係驚喜,滋味濃郁,飲完簡直內心都暖哂。🧡🍵 ▶️炸雲吞(豬肉蝦肉)◀️飲糖水之余當然要有下飯嘅小食了,炸雲吞就來得啱啱好。豬肉蝦肉餡料絲毫不無氣,雲吞皮炸得金黃色,口感鬼香脆,一口咬落去,馬上嚐到滿滿的肉香,美妙的滋味令人難以忘懷。😋🥟▶️酒香糖心蛋◀️一餐之後,試試「星十五」的甜味小食——酒香糖心蛋吧。營造出一種濃厚的酒香,配上甜而不膩的糖心,每一口都感到口感富有層次,瞬間喚醒舌尖上的味蕾。🥚🥂「星十五」糖水店每一款食品都有其特色,新鮮的配料加上獨特的烹調方式,將每一種滋味都完美呈現出來。而且這裡的環境也非常讓人喜歡,無論是一家人還是情侶一同來這
▶️椰皇燉奶◀️
▶️黃金番薯薑王糖水◀️
▶️炸雲吞(豬肉蝦肉)◀️
▶️酒香糖心蛋◀️
「星十五」糖水店每一款食品都有其特色,新鮮的配料加上獨特的烹調方式,將每一種滋味都完美呈現出來。而且這裡的環境也非常讓人喜歡,無論是一家人還是情侶一同來這裡享受一個美好的晚上,都是非常好的選擇。👨‍👩‍👧‍👦👫

對於糖水愛好者來說,「星十五」絕對是你不能錯過的好地方,來品嚐各式各樣的美味糖水,讓甜蜜的味道帶给你一天的好心情!💏🍮🍯🎉
對於甜品愛好者,尖沙咀嘅星十五一定會俾你驚喜不窮!早啲就約埋三五知己,嚟星十五犒賞下自己啦!星十五位於尖沙咀繁華地段內,店內裝修古色古香,氣氛悠閒,坐入去有回到古代嘅感覺,一入到去已經覺得餓嘅感覺減退😊。♦️紅豆涼粉♦️首先一試就係紅豆涼粉。紅豆煮得好綿,口感細滑,加上涼粉透明洁白,口感Q彈。最鍾意就係佢嘅甜度,唔會太甜,恰到好處,一試即中😋😋👍。♦️黃金番薯薑王糖水♦️再試黃金番薯薑王糖水,剛剛好的溫熱感覺,一口飲落去,好似整個人都暖烘烘。佢嘅糖水香濃可口,番薯煮得腍滑,一口咬落去,淡淡的甜味立即在口裡蔓廳,倍增幸福感😆😆。♦️春卷(墨魚滑)♦️再嚟就係春卷,佢嘅墨魚滑煮到腍熟,口感超好,配撘特製嘅醬汁,真係好到無得輸!正正好好嘅一款小食👏👏😊。♦️酒香糖心蛋♦️最後一試就係酒香糖心蛋,嗰種酒香配口感綿滑嘅糖心蛋,再配上甜味適中嘅糖水,完全係一款嘴香而開胃嘅Dessert😄。星十五嘅糖水,感覺自家製嘅感覺,都特別入味。每款糖水都有佢獨特嘅地方, 大大滿足我對糖水嘅期待。如果大家都係甜品控,星十五絕對需要一試🎉🎉💓💓。而且服務都好好,員工態度好,我哋食得好開心😘😘。"

♦️紅豆涼粉♦️
♦️黃金番薯薑王糖水♦️
♦️春卷(墨魚滑)♦️

♦️酒香糖心蛋♦️

你哋有冇試過下午茶時間唔知點解心情有啲低落,突然喉嚨發乾,係咪想吃咗啲咩底嘢呀?😓就係嗰種時間,我驚過咗星十五去補補糖分啦!😋呢間位於尖沙咀嘅糖水店,個環境又舒適又有獨特嘅中式氣氛,真心推薦大家去嘗試吓!黎到這間糖水店,點都唔可以唔試吓佢哋嘅招牌 - 芝麻糊。😍芝麻糊嘅味道醇厚,好滑口,白糖同芝麻嘅香味完全融和在一齊,一試成癮。🥣你食一啖,就仿佛食咗整個幸福,簡直係俾人充實嘅滋味!而且啲芝麻糊溫暖咗我個味蕾,即管係下午茶時間,都多咗種溫馨嘅感覺。💖星十五嘅春卷同你平時食嘅春卷有啲唔同,佢哋加入墨魚滑喺度。你可能會諗,春卷同墨魚滑?唔會好奇怪架噉?但係我可以話你知,呢個組合真係出奇地搭!😯春卷皮外酥內軟,彈牙嘅墨魚滑同香脆嘅春卷皮相互對比,形成一種口感上嘅層次感,每一咬都仿如洪水猛獸般湧去你個味蕾,簡直係一場對味嘅挑戰喇!🥢當然,係星十五食嘢,我地唔止係得味道可以享受,仲有視覺上嘅享受。🥰芝麻糊嘅黑色,同春卷炸至金黃嘅顔色,一看就知道係好嘢嚟!🌟而且當你聞到呢兩款食品嘅時,感覺就如同唔見風景嘅朋友圈,無比動人。😉總結嘅話,星十五真係一間唔得唔食嘅糖水店。味道、口感、顔色、氣味,佢實實在在

總結嘅話,星十五真係一間唔得唔食嘅糖水店。味道、口感、顔色、氣味,佢實實在在觸動到我嘅五感,令我一試之後就欲罷不能!😄如果你同我一樣都係糖水控,那就唔好諗,行行路入去試吓佢哋嘅芝麻糊同春卷,一定俾你一個驚喜!🎉🎉
上星期(或者某日)曬完晒太陽🌞後,想飲啖甜品,我就同三五知己走哂尖沙咀,發現個新開嘅糖水店《星十五》。內裡環境濟濟有情調,如入繁華中的靜谷,心情即刻奇好🥰。首先,我哋點咗杯合桃露。嗰個甜度恰到好處,用咗新鮮嘅合桃,一口落去合桃味香郁,清甜無厚味,口感綿密,一口飲落真係一流💕💕 再者,點嘅新會遠年陳皮紅豆沙令我哋驚艷啲。你諗返,年份久遠嘅陳皮香香地亂插入紅豆沙,口感綿滑而豐富,整個口腔充滿餘味,更加係紅豆同陳皮交疊出來嘅特別香味,令人印象深刻。👍👍👍  然後呢道墨魚滑春卷畀到我哋意外喜歡。墨魚滑彈牙,皮香脆,煎得金黃香酥,食落齒頰留香。最後送埋下肚得一口氣。🌟🌟🌟🌟🌟坐喺《星十五》消磨一個下晝,飲杯親口煮嘅糖水,真係一種享受。環境悠閒,服務有善,我哋都滿意到極點。跟住尖沙咀附近嘅朋友,特別推薦你去試吓《星十五》啦!喺度我就先仲要大讚最後一句-《星十五》嘅糖水,絕對合桃露緊個榜呢!🥇💖🎉

2024-04-08 30 views
之前見到有朋友分享,看到他們家裝修環境不錯,又在尖沙咀,位置好方便,見到他們的特色併盤,心目中想試他們那個九格,因為除了甜品外,還有其他小食,但是這些原來只是下午茶,六點之後就冇那麼我們試了比較傳統的甜品:桑寄生蓮子茶:蓮子真的太少,味道一般,不過價錢唔貴,差點想給三粒星紅豆沙拼芝麻糊:紅豆沙部份真的起沙,因為這樣才有四星,味道未真的感覺到有陳皮的香味,唔知係咪因為被芝麻糊的香味蓋過,芝麻糊部份都可以

那麼我們試了比較傳統的甜品

在忙碌的一天後,搵個地方放鬆一下,享受一小時的清閑,尤其是在繁忙的尖沙咀,實在難得。星十五🌟就能滿足你的需要,在這裡,你可以品嚐到傳統的中式糖水,同時還可以享受到舒適與現代的環境。點了幾款廣為人知的糖水,黃金番薯薑王糖水、酒香糖心蛋。相信我,味道絕對超過你的想像。黃金番薯薑王糖水🍠,淡雅的米黃色看起來就相當順眼。最窩心的就是糖水的湯底,湯料豐富,紅糖的甜度恰到好處,整體呈現出的香氣,咬一口番薯,口感綿膩而濃郁,有淡淡的薑味,暖進你的心窩。🥰接著是酒香糖心蛋🥃🥚,看起來就是個充滿誘惑的甜品。牠的外表簡單而自然,毫無修飾。甜而不膩的糖水配上微微的酒香,真的是完美的組合,那個蛋,哇,酒香四溢但不失甜蜜,簡直讓人欲罷不能。😋我愛這裡的所有,每一樣糖水都讓我幸福滿溢。這麼熟悉的口感,卻又有所不同的創新,才是我總回頭的原因。感謝這裡給我帶來的美好回憶,讓我體驗到了真正的味覺享受。💓💓五星好評,強力推薦,如果你也同樣喜歡糖水的話,那你絕對不能錯過這裡。👍🎉🎉

我深深明白尋找一間合心嘅甜品店可以好困難,所以今次就同大家分享一間我最近發現嘅寶藏甜品店「星十五」。身處繁華嘅尖沙咀,呢度附近真係好難揾到一間環境舒適同味道出色嘅中式糖水店! ✨首先座位舒適,設計獨特,燈光調度得恰到好處,整體氣氛讓人放鬆,絕對係夜晚約朋友談心或者約會嘅好地方。🌃✨啱啱坐低,就有侍應招呼上嚟,個服務親切有禮,一直都保持笑容,實在令人感到心情愉快!😊✨ 嚟到必試嘅糖水,就係「木瓜雪耳」啦!每一口都令人回味無窮,木瓜嘅鮮甜配上雪耳嘅滑嫩,口感俐落,令人感到十分舒暢,呢款糖水不但味道好,仲有美容養顏嘅功效呢!🍨😍✨ 再嚟就係「龍眼冰」喇,呢個就係夏日解渴首選啦!清甜嘅龍眼配上爽口嘅冰粒,真係喺熱浪中尋到咗清涼透徹嘅感覺。🍹😋 ✨當然,除咗糖水,佢地嘅「春卷(墨魚滑)」都係一抵嚟試嘅。餅皮香脆,墨魚滑鮮嫩滑爽,拎嚟配糖水飲,簡直就係人間美味!🍥👍「星十五」無論喺環境、服務,抑或者食品嘅味道都絕對係一流,成為尖沙咀甜品新地標真係名副其實!如果你都係喺夜晚尋找一個有氣氛、能讓人舒壓嘅甜品店,咁「星十五」就係你理想嘅選擇啦!🌛🥰💯👏🏻🎉"