2024-11-12 0 views
店舖座位唔多,但環境舒適, 唔會好逼,仲有bar 枱位可以坐。餐廳係open kitchen,坐bar 枱可以睇到廚師煮野食, 感覺幾得意。上網見有人推薦佢地有個蟶子意粉, 但去到已經賣晒, 所以試左店員推薦既另一樣, 叫立鱗燒,  好好味。 除左味道, 食物賣相都唔似係出自一間小店~  同埋餐廳既牆上面有一啲手寫既英文Menu, 令人有種幾warm既感覺。
 除左味道, 食物賣相都唔似係出自一間小店~

2024-11-01
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 立鱗燒
最近發現馬鞍山啲商場放假夜晚勁難揾位多人到周圍都排晒隊😅 真係搞唔掂無意之下發現呢間原來星期五六日夜晚都開仲有得即時打電話去留位唔駛再排隊之餘仲可以遠離人群😆真係 hidden gem 🥰一邊食一邊傾一邊飲下酒成晚以為自己去咗歐洲小餐館不過佢 8點半就 close想食就最好早小小去我地坐到最後都差不多 full house最後推介要食埋甜品😜perfect way to end the night星期一又返工喇🫣
最近發現馬鞍山啲商場

perfect way to end the night
星期一又返工喇🫣

蟶子意粉
2024-07-21
$200 (Dinner)
蟶子意粉
2024-05-04 3775 views
◊ #throwback「留下」係我少數會再訪嘅馬鞍山餐廳呢一間上一手係「花華」,依家裝修上唔算有太大嘅改動第一次嚟嗰時就食咗佢哋出名嘅本地蟶子全蛋闊意粉以及慢煮牛面頰全蛋闊意粉,兩者比較之下蟶子意粉較出色蟶子意粉醬汁唔算多,蟶子新鮮彈牙無沙蒜味同辣度都啱啱好,意粉掛汁,口感煙韌◌ 環境餐廳面積細,座位唔多,坐吧枱會有少少逼入面有個細細嘅開放式廚房,食客可以睇到烹飪過程喺呢個觀賞過程,你會感受到廚師嘅熱誠同專注◌ 食物.飲品黑松露慢煮蛋馬鈴薯丸子,即係Gnocchi口感較為柔軟唔算彈牙,我都幾鐘意呢個口感黑松露忌廉撈埋低溫慢煮蛋,令黑松露嘅香氣更突出.All stay breakfast個名幾有創意 haha最特別係有千層忌廉薯批同流心鳥巢蛋好有心思,碟上每樣都唔錯,無伏!咖啡水準OK,算係同區表現較出色嘅咖啡◌ 服務店員幾親切,多一份人情味

#throwback
「留下」係我少數會再訪嘅馬鞍山餐廳
呢一間上一手係「花華」,依家裝修上唔算有太大嘅改動

第一次嚟嗰時就食咗佢哋出名嘅本地蟶子全蛋闊意粉
以及慢煮牛面頰全蛋闊意粉,兩者比較之下蟶子意粉較出色
蟶子意粉醬汁唔算多,蟶子新鮮彈牙無沙
蒜味同辣度都啱啱好,意粉掛汁,口感煙韌

◌ 環境
餐廳面積細,座位唔多,坐吧枱會有少少逼
入面有個細細嘅開放式廚房,食客可以睇到烹飪過程
喺呢個觀賞過程,你會感受到廚師嘅熱誠同專注

◌ 食物.飲品
黑松露慢煮蛋馬鈴薯丸子,即係Gnocchi
口感較為柔軟唔算彈牙,我都幾鐘意呢個口感
黑松露忌廉撈埋低溫慢煮蛋,令黑松露嘅香氣更突出
All stay breakfast個名幾有創意 haha
最特別係有千層忌廉薯批同流心鳥巢蛋
好有心思,碟上每樣都唔錯,無伏!
咖啡水準OK,算係同區表現較出色嘅咖啡

◌ 服務
店員幾親切,多一份人情味
Type of Meal
Lunch
2024-03-07 3366 views
🍂🪴【 留下 】 🪵☕️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄馬鞍山高質cafe🤎絕對係呢區嘅隱世美食😳👍🏻點解我可以咁多年嚟都冇食過🥴⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🐚本地蟶子全蛋闊意粉($138)🐂慢煮牛面頰全蛋闊意粉($148)🦆法國鴨肝牛肝菌全蛋闊意粉($148)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:留下 (馬鞍山)馬鞍山鞍誠街18號MOSTown Street新港城中心大街(2期)地下G-2/29-30號舖
🍂🪴【 留下 】 🪵☕️

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

馬鞍山高質cafe🤎絕對係呢區嘅隱世美食😳👍🏻
點解我可以咁多年嚟都冇食過🥴

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐚本地蟶子全蛋闊意粉($138)

🐂慢煮牛面頰全蛋闊意粉($148)

🦆法國鴨肝牛肝菌全蛋闊意粉($148)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:留下 (馬鞍山)
2024-03-06
Type of Meal
Lunch
2024-02-17 2287 views
全日留下來早餐 [$128]焗薯表面稍為燒焦過🤤形狀有點像卡達拉娜🤣口感也很特別 好像拿破崙千層麵一般😋西班牙薯仔流心蛋表面包着的是蘿蔔絲酥餅面上的炸麵條 裏面是水波蛋🥚起上來很脆口🤤配上烘過又暖又脆的法棍包🍞黑醋沙律🥬巴馬臣火腿🥓炒過的蘑菇多汁又不油膩 加上車厘茄 簡直是完美的all day breakfast🤍🤍北非蛋蕃茄紅醬小鍋 [$88]用新鮮蕃茄切粒 慢煮成超濃的蕃茄醬🍅吃得出羅勒的味道😋中間的蛋要待石鍋慢慢煮熟 就是鐵板燒的概念🍳要配上烤脆的法棍包夾着一起吃🥖這碟很有camping風味⛺️🌌Coconut Honey Oat Milk [$42]溫度剛剛好的燕麥奶 面層是打出來厚厚的奶泡 灑上一點桂花碎作裝飾 喝下去是很順口的蜂蜜味 甜到剛剛好💛🧡
全日留下來早餐 [$128]

北非蛋蕃茄紅醬小鍋 [$88]

Coconut Honey Oat Milk [$42]
2024-01-17 1618 views
這一家頂替了花華的咖啡店, 裝修和前者沒有太大分別, 這樣的確可以節省開業的成本, 至於食物方面, 也是以意粉, 烘焙品, 蛋糕以及咖啡為藍本, 體諒到廚房和整體餐廳的面積, 主理人也盡了最大的努力去提供自家製的美食. 這裏最出名的是蟶子炒意粉, 蟶子已剝殼和去沙, 火候處理得不錯, 從蟶子保持口感爽蛋而沒有縮水可以見到, 以白酒, 橄欖油, 蒜蓉和辣椒伴炒, 味道不會太濃, 以偏西式的處理方法, 突出到本身的鮮味. 用上粗身的Fettuccine掛汁力很不錯, 再加上已經收汁的汁醬, 更能保持意粉本身的彈牙.甜品點了鬆餅, 與其說是鬆餅, 不如說是餡餅, 外皮先脆𢓭煙靭, 內裏的芋頭內餡味道柔和, 帶粒嫩口感, 吃起來同樣有驚喜, 也有能力讓食客留下來, 之後再來拜訪.

Stay留下📍馬鞍山鞍誠街18號MOSTown Street新港城中心大街(2期)地下G-2/29-30號舖味道:😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏1️⃣All -Stay Breakfast 🥗🍞 全日留下來的早餐💰128🥔千層薯仔擁有多層次的口感,從鬆軟到略帶嚼勁,這種層次感讓每一口都充滿驚喜和滿足感。🤤麵包食落也非常鬆軟。外皮柔軟而有彈性,咬下去時輕輕一咬,就能感受到麵皮的柔軟度和口感。🍞2️⃣Black Truffle Sous-vide egg Gnocchi🥔🍡黑松露慢煮蛋馬鈴薯丸子💰118黑松露慢煮蛋馬鈴薯丸子絕對值得一試。丸子的細緻和彈牙口感,搭配上慢煮蛋和黑松露的香味,給人帶來了一種獨特的味覺享受。😍😍3️⃣Razor Clam egg tagliatelle 本地蟶子全蛋闊意粉💰138首先,每一口蟶子都帶著令人愉悅的爽口感,讓人感受到大自然的美味。更令人驚喜的是,蟶子中還帶著濃郁的蒜頭香氣,這種組合讓這道菜的味道更加豐富和獨特。👍🏻👍🏻另外,這道菜中的意大利全蛋闊麵也非常出色。麪有著爽身的質感和令人滿足的咬口感,和蟶子的口感形成了完美的搭配。每
Stay留下

黑松露慢煮蛋馬鈴薯丸子
💰118

3️⃣Razor Clam egg tagliatelle
本地蟶子全蛋闊意粉💰138

另外,這道菜中的意大利全蛋闊麵也非常出色。麪有著爽身的質感和令人滿足的咬口感,和蟶子的口感形成了完美的搭配。每一口都讓人感受到精心烹調的過程和料理師傅的用心。👅👅

野飲方面我哋order咗兩杯latte☕️💰48/1
同一杯🥥🍸Coconut honey oat milk 💰42

Latte有著柔和的口感和香味。咖啡與牛奶的結合使得Latte更加順滑和濃郁,每一口都帶給他愉悅的味覺享受。 更令人驚喜的是,咖啡店的拉花技巧勁靚勁出色,滿足我哋打卡影相嘅願望📸😍😍

甜品order咗homemade crème brûlée 自家焦糖布丁🍮💰68

布丁口感綿密滑順香氣濃郁,焦糖味道香甜醇厚,入口即化,絕對唔可以錯過嘅甜品🍮😋
#香港 #美食推薦 #美食日記 #馬鞍山#鞍誠街#18號#MOSTown Street#新港城中心大街(2期)#地下#G-2/29-30號舖2號#美食推介#Stay# 留下#latte#Coconut honey oat milk #All -Stay Breakfast#Black Truffle Sous-vide egg Gnocchi#Razor Clam egg tagliatelle #影相#打卡#相機先##hongkongfood#hongkongfoodie #美食 #推薦美食 #
2023-11-04
$200 (Dinner)
2023-11-20 2465 views
馬鞍山向來有「美食沙漠」之稱,大部份都是大型的連鎖食肆,沒有什麼特色可言。無意中在OpenRice搜索了一間名字很特別的咖啡店,名為『留下』。在相片中也看到食物蠻有特色,不是普通的一碟蕃茄海鮮意粉,或是卡邦尼意粉,我就是為了一碟很吸引的蟶子意粉而來😅餐廳座位不多,空間也不大,如果趕時間的話就不太適合。來這餐廳是為了追求高質素的食物和生活的品味。🌟本地蟶子全蛋闊意粉👍 這個招牌菜,蟶子完全無沙,非常新鮮爽口,好香蒜頭味,完全不韌,食完好想再食,令人有回味的感覺。配上意大利全蛋闊麵,爽身有咬口。🌟西班牙大八爪魚墨汁燉飯這個大八爪魚也是相當新鮮有咬口,燉飯會比一般飯硬身少少,但實屬正常,非常出色。🌟慢煮牛面頰全蛋闊意粉可能因為蟶子炒意粉太好味的關係,這個被比下去,相對遜色。但其實牛面頰肉也很淋滑,不錯的,只是沒比較沒傷害🤣🌟Hojicha Tiramisu + Coffee Jelly如果有小朋友的就不要叫這個甜品,因為他們一定不喜歡焙茶的苦澀味及咖啡啫喱亦不適合。但喜歡咖啡的成人可以一試。🌟Matcha Latte好香綠茶的味道,與奶的比例也配合得恰到好處。極度欣賞咖啡師傅的拉花技巧,因為

🌟本地蟶子全蛋闊意粉👍

🌟西班牙大八爪魚墨汁燉飯

🌟慢煮牛面頰全蛋闊意粉

🌟Matcha Latte
好香綠茶的味道,與奶的比例也配合得恰到好處。極度欣賞咖啡師傅的拉花技巧,因為那隻兔子和月亮實在太可愛了。

🌟Homemade Cameral Latte
這是不錯的焦糖咖啡。

2079 views
2023-11-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 本地蟶子全蛋闊意粉
2023-11-14 1080 views
留下晚餐第一次到留下,感覺好似去左歐洲小巷既一間小店,入面裝飾好有歐陸風格☺️坐低一陣,餐廳員工友善主動介紹食物 飲品,值得加分👍我地兩個 食左頭盤,湯,主菜,甜品,全部都相當滿意👍但自己私心鐘意食Rack Of Pork下次一定再到訪,要飲啡☺️☺️頭盤:Scallop carpaccio湯:Truffle Mushroom 主菜:Crispy Amadai Fish / Rack of Pork 甜品:Crème brûlée / Walnut Brownie
留下晚餐

坐低一陣,餐廳員工友善主動介紹食物 飲品,值得加分👍
下次一定再到訪,要飲啡☺️☺️

頭盤:Scallop carpaccio
湯:Truffle Mushroom
2023-11-12 845 views
周六中午到訪 店面雖少 剛好有位店員細心介紹菜式賣相不過不失食物有水準 兩人點了三道菜 一杯咖啡剛好由於多人來等位為免人做生意 食完拿拿臨走人好地方要多多支持打去book位 方便店家安排位置值得一去
周六中午到訪 店面雖少 剛好有位

食完拿拿臨走人

好地方要多多支持
打去book位 方便店家安排位置

值得一去
$200 (Lunch)
2023-11-06 956 views
我:我去留下食野朋友:錦好近啫 樓下我:唔係樓下 係 馬鞍山個間留下⧔ ⧕ ⧑ ⧒ ⧓ ⧖ ⧗ ⧔ ⧕ ⧑ ⧒ ⧓ ⧖ ⧗ ⧔ ⧕ ⧑ ⧒ ⧓ ⧖ ⧗怕會無位 前幾日🄱🄾🄾🄺左枱同男朋友2人撐枱腳店舖係地鐵站附近 連店既門柄都有sᴛᴀʏ字眼店舖細細 𝓸𝓹𝓮𝓷 𝓴𝓲𝓽𝓬𝓱𝓮𝓷 有ᵇᵃʳ枱 ²人枱 同⁴人枱除左木板上嘅ᴹᵉⁿᵘ 仲有牆上面自己手寫既𝔰𝔭𝔢𝔠𝔦𝔞𝔩 𝔐𝔢𝔫𝔲 店員會主動走黎介紹𝔰𝔭𝔢𝔠𝔦𝔞𝔩 𝔐𝔢𝔫𝔲有𝕕咩食有𝕕咩飲(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)男朋友一心想食𝖆𝖑𝖑 𝖘𝖙𝖆𝖞 𝖇𝖗𝖊𝖆𝖐𝖋𝖆𝖘𝖙 點知無即刻六神無主唔知食咩好 (°⌓°)   我就一早揀好咗食本地蟶子全蛋闊意粉飲品呢 就想睇咖啡師既拉花 所以揀咗𝔥𝔬𝔧𝔦𝔠𝔥𝔞 𝔩𝔞𝔱𝔱𝔢男朋友一輪掙扎之後揀咗𝔰𝔭𝔢𝔠𝔦𝔞𝔩 𝔐𝔢𝔫𝔲既麵包配𝕭𝖑𝖚𝖊 𝖒𝖚𝖘𝖘𝖊𝖑 加ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴ ᴍᴀʀᴍᴀʟᴀᴅᴇ sᴏᴅᴀ對於男仔黎講 分量真係會唔夠(。ŏ_ŏ)我好期待既本地蟶子全蛋闊意粉 但我自作聰明以為係中𝕸𝖎𝖝西既菜式 。゚ヽ(゚´Д`)ノ゚。蟶子原來係好似魷魚錦一碌碌 𝔹𝕥𝕨煮蟶子既汁幾好味 我👅到所有醬汁都無曬𝔥𝔬𝔧𝔦𝔠𝔥𝔞 𝔩𝔞

我:我去留下食野

連店既門柄都有sᴛᴀʏ字眼
店舖細細 𝓸𝓹𝓮𝓷 𝓴𝓲𝓽𝓬𝓱𝓮𝓷
有ᵇᵃʳ枱 ²人枱 同⁴人枱

男朋友一心想食𝖆𝖑𝖑 𝖘𝖙𝖆𝖞 𝖇𝖗𝖊𝖆𝖐𝖋𝖆𝖘𝖙 點知無
即刻六神無主唔知食咩好 (°⌓°)
我就一早揀好咗食本地蟶子全蛋闊意粉

對於男仔黎講 分量真係會唔夠(。ŏ_ŏ)

𝔥𝔬𝔧𝔦𝔠𝔥𝔞 𝔩𝔞𝔱𝔱𝔢既拉花好𝒸𝓊𝓉𝑒𝑒𝑒𝑒𝑒𝑒𝑒 係兔仔呀ฅ(๑*д*๑)ฅ!!賞心悅目
好期待下次去 咖啡師會拉咩花◔.̮◔✧

我最近去了一間名為「留下」的咖啡廳,儘管這間餐廳的座位不多,但是他們的服務人員非常親切。他們經常和客人互動,使整個用餐體驗更加愉快。在這次的用餐中,我點了一個沙拉和一道鴨肝意粉。首先,讓我來談談沙拉。這個沙拉新鮮度極高,蔬菜的質量非常好。每一口都帶來了豐富的口感和令人愉悅的味道。配料的搭配非常恰到好處,給整道菜增添了層次感。接下來是鴨肝意粉。這道菜是這家餐廳的是日廚師推介,因此試點一試。鴨肝令意粉更香口,提升了意粉的味道,簡直是絕配。總的來說,我對這家餐廳的用餐體驗非常滿意。除了美味的食物之外,他們的服務也給人留下了深刻的印象。我真心推薦大家去「留下」一試,你絕對不會失望。我會再次光顧這家餐廳,因為他們的菜式值得一試再試。

2023-08-12 1268 views
其實今次係第二次幫襯因為真係好近屋企🤭今次食物款式好似多咗好多👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳試咗好似係假日先有嘅馬頭魚立鱗燒個名幾得意🐟其實第一次食呢種魚原來魚皮好脆好似煎魚咁架連平時唔太食魚嘅朋友都話好食👍🏼照舊叫埋All Stay Breakfast唔知點解一放假就係想食 All Day 😂最後叫埋鴛鴦布丁一層咖啡一層奶茶幾特別加埋啲 staff 好 nice音樂環境都舒服有機會會帶朋友再去👍🏼
其實今次係第二次幫襯

有機會會帶朋友再去👍🏼
馬頭魚立鱗燒
鴛鴦布丁
2023-08-12
$180 (Lunch)
馬頭魚立鱗燒
鴛鴦布丁
2023-07-12 1449 views
好耐無放假,要悠閒慢活balance番😪今次去咗屋企樓下嘅小店呢間小店前身我都有幫襯過,大致感覺差唔多,轉咗手之後就第一次黎☝️店入面只能容納10幾位顧客,所以一到繁忙時間就要排隊。環境雖小,服務搭夠 😙👍食緊嘅途中,有老人家坐唔到吧枱位置,🤵‍♀️會主動問其他客人介唔介意調位,而客人都好配合,好warm🤗 講番啲嘢食先🔹️All Stay Breakfast千層薯仔有很多層次,好有口感啲包又好鬆軟☁️🔹️辣肉腸蕃茄🍅耳朵粉啲粉兜着好多蕃茄汁 juicy~ 🍅🍅🍅🍅但唔會有咸嘅感覺 👍👍👍🔹️紅豆麻糬足料同埋好煙靭,好鍾意個口感🔹️朱古力榛子鬆餅濃郁榛子味😋搶埋🧑嗰一半黎食😋一人一杯☕️我飲dirty 佢飲latte 😋😋 咖啡比較nutty啲拉花我要求整熊仔,真係做比我💕💕💕💕佢仲有signature飛馬拉花㗎!✳️Menu唔定時會轉,期待下次再幫襯 😆
好耐無放假,要悠閒慢活balance番😪
今次去咗屋企樓下嘅小店
店入面只能容納10幾位顧客,所以一到繁忙時間就要排隊。
環境雖小,服務搭夠 😙👍

講番啲嘢食先
🔹️All Stay Breakfast
千層薯仔有很多層次,好有口感
啲包又好鬆軟☁️

🔹️辣肉腸蕃茄🍅耳朵粉
啲粉兜着好多蕃茄汁 juicy~ 🍅🍅🍅🍅
但唔會有咸嘅感覺 👍👍👍

🔹️紅豆麻糬
足料同埋好煙靭,好鍾意個口感

🔹️朱古力榛子鬆餅
濃郁榛子味😋搶埋🧑嗰一半黎食😋

一人一杯☕️
我飲dirty 佢飲latte 😋😋 咖啡比較nutty啲
拉花我要求整熊仔,真係做比我💕💕💕💕
佢仲有signature飛馬拉花㗎!

✳️Menu唔定時會轉,期待下次再幫襯 😆
2023-07-09 1152 views
第一次來堂食,個環境同vibes幾舒服,食物偏貴,接近市區cafe價位,份量略嫌不夠🤔不過冇收加一服務費👍主要覺得一般係因為中間有個小插曲,我地叫咗份慢煮牛面頰全蛋意粉,但過咗成40分鐘都冇,我問其中一個女仔,其實係咪漏單?如果漏咗我地就唔等了,但個女仔話冇漏,整緊,叫我再等一等,那好吧,但其他枱遲過我地入嘅都已經煮好咗兼食緊同款意粉,我再問收銀的男仔,係咪漏咗單,佢直接叫我等等😑其實都擺明見到係我問完先開始煮,點解要講大話呢🤷最後好快就上咗菜🤡同埋最後見到好大一隻🪳🥹蕃茄小鍋幾特別,酸酸甜甜好醒胃~$88馬鈴薯丸子 $118 口感可以再煙靭啲會較好

蕃茄小鍋幾特別,酸酸甜甜好醒胃~

馬鈴薯丸子 $118 口感可以再煙靭啲會較好

$120 (Lunch)