星期六係廣華街食咗一間成都風味既小店,小食如其名爆汗滿背,十分滋味,好值得推介俾食得辣既食客幫趁!首先一定要點一客「成都串串香」15串(5款)我揀了牛肉、千層肚、雞軟骨、海帶、魷魚,都係老闆推介的首先上台時浸泡係秘制的辣湯內面,陣陣麻辣香氣撲鼻,令人瞬間唾嚥欲滴!辣油中拿起肉串,牛肉厚得黎夠晒嫩、魷魚辣中更加突顯鮮味、雞軟骨夠厚身亦鬆脆、千層肚(牛百葉)爽口入味!整盆辣串串食到汗流浹背,超級爽啊!「宜賓鹹燒白麵」(五花腩)剛巧白麵賣晒,店主接受食火鍋粉(紅薯粉),果然好推介,火鍋粉爽口彈牙,五花腩肉薄薄地好入味,下面的梅菜好甘香!「成都滷豬手麵」、「香油碟」果然夠風味,香菜、豬手都配合得十分適合!「成都老冰粉」十分清甜,可以幫你解辣潤喉。上面鋪滿乾提子、糯米、酒糟、芝麻、山楂餅碎,好豐富的口感!飲品有王老吉、Asahi啤酒、烏梅汁...

「成都滷豬手麵」、「香油碟」
果然夠風味,香菜、豬手都配合得十分適合!

飲品有王老吉、Asahi啤酒、烏梅汁...
  • 成都串串香
2018-12-03 36 views
天氣轉涼,就是時間吃辣。逛街的時候,看到這間舖頭的名稱很特別,叫爆汗串串,所以好奇心驅使之下就入了去。餐廳雖然是成都麻辣菜,但是內裏的裝修是走文青路線的。麻辣串串78蚊就已經有五款,每款有三吋,總共是15串,真的很划算。若然你怕不夠飽還有湯面可以選擇,白湯是豬骨湯底,紅湯是麻辣,辣度亦都可以自己選擇的。吃辣一定要配,支凍豆浆降溫 燈泡造型很可愛吸引,豆漿又或又充滿豆香味大家看看這個汁絕對不惹小,紅之餘亦非常足料,各种香料,花椒粒都令到整個汁嘅濃度飽和,吃下去的辣和香有層次感,絕非街邊可媲美。另外我們叫了一個麻辣牛肉湯麵和一個 大腸麵。朋友叫的大腸麵是bb辣,但是我們看著這碗麵其實已經是小辣的程度。這碗麵剛放進口的時候有點甜甜的味道,其後在口中慢慢滲透辣是一種享受吧。麻辣牛肉麵要的是小辣這款麵的辣度剛剛好,我和朋友 覺得這碗麵吃辣是中門級。我朋友整晚都在這裏吃東西, 真心很好吃,朋友說她會和男朋友再來吃哦
天氣轉涼,就是時間吃辣。

餐廳雖然是成都麻辣菜,但是內裏的裝修是走文青路線的。

吃辣一定要配,支凍豆浆降溫
燈泡造型很可愛吸引,豆漿又或又充滿豆香味

另外我們叫了一個麻辣牛肉湯麵和一個 大腸麵。

我朋友整晚都在這裏吃東西,
真心很好吃,朋友說她會和男朋友再來吃哦
行過旺角見到間新開既店舖都整得幾靚,一睇個名食到爆汗都估到食辣野,原來係食成都麻辣,仲有而家好興既串串食。小店入面都係有十幾廿個位,不過有一個位好欣賞係真係好有心機咁設計左個爆汗牆出黎,同埋紙巾盒都係自家設計。去果日唔太舒服所以揀左豬骨湯,《宜賓咸燒白麵》($38)麵身屬幼身條條分明彈牙,五花肉夠入味入面仲有甜香梅菜,食得辣既一定要食辣湯。招牌既《成都串串香》($78),呢度已經有5款15串,再加左$10有多3串,黎到見到成盤紅卜卜,食落麻味較重,店員推介叫左牛扒切出既牛肉,另外仲有千層肚、雞軟骨、成都小香腸、魷魚同居然有魚皮餃添。小食叫左《農家小土豆》($18),除左麻辣既醬汁之外,上面仲整上左好多辣粉,今次加埋辣粉就真係更有辣味出黎。《五香鹵豬手》($40),一碟有四至五舊,見到色都覺得鹵得入味,就咁食又得,拎埋黎送麵都好夾。食完辣野要食成都解辣甜品,《成都老冰粉》($15),冰粉口感滑溜~加入左山渣同提子令到有甜味。店名:爆汗串串地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下2號舖餐牌:

店名:爆汗串串
地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下2號舖

餐牌:

2018-11-29
$100 (Dinner)
  • 成都串串香
2018-12-03 22 views
近排係大陸掀起左一般串串熱潮,但我本來就麻麻地返大陸,假日留港消費😁係mk 就搵到呢間新開嘅爆汗串串😝又真係會食到爆汗🌶️地方格局簡簡單單,幾有食辣氣氛😂😂膠片餐牌,幾環保喎有一次性圍裙,好细心呢!主角來拉,聞到都正,又麻又香,來個30串,有牛肉,香腸,餐肉,咼筍,雞軟骨.....乜都有!麻麻辣辣好過隱,一路食一路流汗😅配可樂好match ,王老吉又可以淸熱氣,正👍有辣又吾辣,可以叫碗蕃茄牛肉麵,又幾好味喎,牛肉又稔又入味,麵條又吾會太軟,蕃茄足料,不錯,不次可以帶志同道合食辣的朋友再食過😎

地方格局簡簡單單,幾有食辣氣氛😂😂膠片餐牌,幾環保喎

有一次性圍裙,好细心呢!

配可樂好match ,王老吉又可以淸熱氣,正👍

2018-12-01
2018-12-02 26 views
全家都愛食辣,就連囝囝都俾我地涂毒左😂😂位於廣華街又有新搞作,爆汗串串 聽到都知辣!趁放假就來造訪一下😝價錢又幾扺喎,揀左$128 有30串,有肉又蔬菜,嘩嘩嘩,好鬼麻好鬼辣呀⋯⋯🌶️🌶️但好鍾意呀,食得好過隱,咁先辣得專業😍😍好細心呀💕30串都係$128咋👍麻很正宗,正正係成都食到過嘅味道😋 辣度剛好,不會蓋住食材嘅原味同樣有吾辣嘅選擇🤗爆汗牛肉麵,牛肉好入味呀☺️菜就清清地好D😝香油碟好正,可以中和辣味,爆汗汗碟就係挑戰者🌶️🌶️咦,滷水掌亦又整得唔錯喎,都有唔辣嘅餸菜嘅😅
全家都愛食辣,就連囝囝都俾我地涂毒左😂😂

但好鍾意呀,食得好過隱,咁先辣得專業😍😍

好細心呀💕

30串都係$128咋👍

同樣有吾辣嘅選擇🤗

爆汗牛肉麵,牛肉好入味呀☺️

菜就清清地好D😝

香油碟好正,可以中和辣味,爆汗汗碟就係挑戰者🌶️🌶️

咦,滷水掌亦又整得唔錯喎,都有唔辣嘅餸菜嘅😅
2018-12-02 29 views
天氣有啲轉涼,想食辣野,喺旺角經過呢間店舖,一於試吓。裝修幾靚,座位亦都算闊落。好貼心,有免費圍裙提供,講真,食麻辣湯類型嘅嘢,真係好容易彈到件衫,值得加分。宜賓咸燒白麵(轉火鍋粉)$40原來係五花肉,五花肉真係好淋,入口即溶,正!我點左小辣,順帶一提,呢度嘅小辣比其他舖頭辣D。火鍋粉好滑,幾煙韌,味道唔錯。成都串串香,10款,$128/30串30串咁多,一個角度影唔晒萵筍,白蘿蔔,秀珍菇,牛肉,肥腸,千層肚(牛栢葉),黃喉,成都小香腸,魷魚,鴨舌麻辣程度剛剛好,唔會太辣,我最喜愛係牛柏葉,牛肉,魷魚,黃喉。牛栢葉煙韌度剛剛好,掛住啲汁,正!成都老冰粉$15點菜時,個店員介紹,老闆喺成都讀書,所以將成都嘅美食帶嚟香港。

天氣有啲轉涼,想食辣野,喺旺角經過呢間店舖,一於試吓。

裝修幾靚,座位亦都算闊落。

宜賓咸燒白麵(轉火鍋粉)$40

成都串串香,10款,$128/30串
30串咁多,一個角度影唔晒

牛栢葉煙韌度剛剛好,掛住啲汁,正!

成都老冰粉$15

2018-12-01 25 views
最近成日返大陸,久唔久都去下四川。四川最出名係咩?之唔係麻辣!有次係果度試左一間四川口味既串串香,簡直一試便愛上!辣得超級過癮!出名多野食既廣華街竟然就開左一間,冇理由唔試下啦店舖細細行型格風,設備齊全兼幾貼心怕客人彈到辣汁餐廳都係行環保風,寫完洗返就可以再用先黎個野飲,烏梅汁放係個燈膽入面,又幾特別!飲品唔算太貴,食辣野一定要叫野飲黎講都幾抵!先黎個農家小土豆填下肚!超惹味,辣度都可接受,係有質素既四川麻辣味棒棒雞原來係即係麻醬加雞絲同青瓜,雞絲係嫩滑既唔覺鞋口30串比想像中冇咁壯觀(下次可以叫多啲😂),只可叫十款野食即係每款有三串。辣汁冇得揀辣度,我覺得還好唔係魔鬼大辣果啲,頂哂籠叫做中辣材料質素幾好,最鐘意係牛肉,蘿蔔,厚百頁,冬菇同午餐肉成都小香腸其實類似臘腸,不過冇乜肥膏,所以我ok!佢每一串都其實比起大陸足料,even萵筍都唔會得超薄一塊,所以我覺得very ok食完嘴都腫哂好過癮!估你唔到枝有氣咸柑桔又幾解辣埋單每人冇加一都係一百頭,都飽肚!下次可以試埋佢地有得揀辣度既湯麵,挑戰下自己

出名多野食既廣華街竟然就開左一間,冇理由唔試下啦

店舖細細行型格風,設備齊全兼幾貼心

怕客人彈到辣汁

餐廳都係行環保風,寫完洗返就可以再用

烏梅汁及有氣咸柑桔

農家小土豆

棒棒雞

棒棒雞原來係即係麻醬加雞絲同青瓜,雞絲係嫩滑既唔覺鞋口

30串成都串串香

材料質素幾好,最鐘意係牛肉,蘿蔔,厚百頁,冬菇同午餐肉
30串成都串串香

成都小香腸其實類似臘腸,不過冇乜肥膏,所以我ok!

食完嘴都腫哂好過癮!估你唔到枝有氣咸柑桔又幾解辣

烏梅汁及有氣咸柑桔
農家小土豆
棒棒雞
2018-11-30 17 views
Stix on fire, 唔知點解我想到stig from top gear. 應該唔會激過Stig 飛車掛,好明顯呢度係食辣到飛起既串串小吃。👉 成都串串香 5串🍢 牛肉🍢 黃喉🍢 雞柳🍢 成都小香腸🍢 白蘿蔔第一次試,最好吾加吾減,食正宗成都味道。辣得黎好香,應該落左好多香料去煮,個人覺得略咸左D。我吾算食得好辣,所以都食到出汗。黃喉好有咬口。成都小香腸第一次見,都幾好味。雞柳牛肉都好好味。😋👉 蕃茄牛肉面BB辣牛肉面有D似越南風味,味道不錯,叫左BB辣,食完串串就覺得個面吾辣啦!👉 成都老冰粉必食,面頭落左山楂酒糟芝麻, 解辣一流 。仲覺得辣就叫多兩個飲品。😅店舖有提供即棄口水巾,食得盡情D都吾怕。😆

👉 成都串串香 5串
🍢 牛肉
🍢 黃喉
🍢 雞柳
🍢 成都小香腸
🍢 白蘿蔔

個人覺得略咸左D。
我吾算食得好辣,所以都食到出汗。

👉 蕃茄牛肉面BB辣

👉 成都老冰粉

必食,面頭落左山楂酒糟芝麻, 解辣一流 。

仲覺得辣就叫多兩個飲品。😅

店舖有提供即棄口水巾,食得盡情D都吾怕。😆

Type of Meal
Dinner
2018-11-29 24 views
· 呢排天氣凍左食麻辣嘢就最啱😋前排見廣華街有間餐廳叫"爆汗串串"食四川成都正宗菜, 餐廳名幾得意🏠於是帶埋好友嚟呢度食Dinner👧👧 ··呢度由串燒· 湯麵· 小食· 甜品同飲品好多種類選擇環境好舒服, 座位亦非常貼心有一次性圍裙唔怕啲汁彈左落件衫度圍裙上仲有爆汗嘅Logo , 話你知準備爆汗啦😆幾鍾意呢間餐廳嘅設計, 而且餐具紙巾都好齊全👍成日以為四川菜係水煮辣呀麻辣果啲咁 😛經老闆娘得知 成都菜唔係咩都辣 亦有唔辣菜式選擇下次有理由帶埋唔食辣嘅朋友再嚟呢度😚··🔼鍾 水 餃 (辣) ⭐⭐⭐⭐⭐👑 店主推介 👑 細細粒啖啖肉😍最特別係個醬, 好似紅油抄手隻醬但此醬的麻辣度好過癮,同朋友食到讚不絕口👍另仲有醬料碟選擇⬇怕好辣嘅可以點香油碟,可以減辣✨食得辣唔夠喉嘅可點爆汗干碟, 絕對夠過癮💦 ···🔼成 都 串 串 香 ⭐⭐⭐⭐⭐推薦必點❤ 自選5款, 每款有三串, Total 15串😋上枱有熱辣辣嘅麻辣湯浸住啲串串,食落好入味!點咗萵筍· 雞軟骨· 魔芋· 魚皮餃· 蓮藕 ~食落爽口嫩滑配啖啖麻好過癮😍 ···🔼宜 賓 咸 燒 白 麵 ⭐⭐⭐⭐⭐唔夠可以叫碗湯麵Share食 🍜一
· 呢排天氣凍左食麻辣嘢就最啱😋
前排見廣華街有間餐廳叫"爆汗串串"
食四川成都正宗菜, 餐廳名幾得意🏠
於是帶埋好友嚟呢度食Dinner👧👧 ·

呢度由串燒· 湯麵· 小食· 甜品同飲品好多種類選擇
環境好舒服, 座位亦非常貼心
有一次性圍裙唔怕啲汁彈左落件衫度
圍裙上仲有爆汗嘅Logo , 話你知準備爆汗啦😆
幾鍾意呢間餐廳嘅設計, 而且餐具紙巾都好齊全👍
成日以為四川菜係水煮辣呀麻辣果啲咁 😛
經老闆娘得知 成都菜唔係咩都辣 亦有唔辣菜式選擇
下次有理由帶埋唔食辣嘅朋友再嚟呢度😚

🔼鍾 水 餃 (辣) ⭐⭐⭐⭐⭐
👑 店主推介 👑 細細粒啖啖肉😍
最特別係個醬, 好似紅油抄手隻醬
但此醬的麻辣度好過癮,同朋友食到讚不絕口👍
另仲有醬料碟選擇⬇
怕好辣嘅可以點香油碟,可以減辣✨
食得辣唔夠喉嘅可點爆汗干碟, 絕對夠過癮💦 ·

🔼成 都 串 串 香 ⭐⭐⭐⭐⭐
推薦必點❤ 自選5款, 每款有三串, Total 15串😋
上枱有熱辣辣嘅麻辣湯浸住啲串串,食落好入味!
點咗萵筍· 雞軟骨· 魔芋· 魚皮餃· 蓮藕 ~
食落爽口嫩滑配啖啖麻好過癮😍 ·

🔼宜 賓 咸 燒 白 麵 ⭐⭐⭐⭐⭐
唔夠可以叫碗湯麵Share食 🍜
一碗嘅份量一個人剩食個麵都已經夠飽😚
湯底特別加入由成都空運嘅香葉,草果,桂皮,丁香
紅花椒,印度椒, 八角等12種配料,再配秘製辣椒油製成!
麵吸曬麻辣湯底😍入口唔油膩食落麻辣勁正👍
最特別係個五花腩, 下面有好多梅菜
呢個配菜唔辣的, 同平時食嘅梅菜扣肉唔同
平時食嘅梅菜扣肉愈食會有啲咸一定要撈飯食
呢隻就咁食梅菜都唔會咸, 反而愈食愈香口
撈麵咁食同配五花腩食都好好味😋😋
其實如果我唔夠飽嘅話, 我都會想叫碗白飯撈啊!
因為醬汁吸曬五花腩嘅肉汁好香😍
梅菜配醬汁撈飯一定好好味😍😍😍 ·

🔼成 都 老 冰 粉 ⭐⭐⭐⭐⭐
👑店主推介 · 必食甜點 👑
食完辣過完癮個胃都會有機會會因人而異唔舒服
呢個冰粉有山楂· 提子乾· 芝麻 · 酒釀米 · 冰粉
好有口感, 清爽好味道嘅正宗成都甜點😍
驚喜糖水有米, 口感似韓國米水果種,
酒釀米好香😍 食完好舒服👍甜度剛剛好👍
一碗唔夠喉, 會想食多碗😆

同朋友到今朝都係度講麻得好鬼過癮幾時再去😆
真心幾好食👍 對於我食好bb辣嘅我都啱😚
2018-11-28
  • 烏梅汁
  • 成都串串· 魚皮餃
  • 成都串串· 魔芋
2018-11-29 40 views
天氣轉涼,最岩就係打邊爐!但係我fd又怕熱氣,兩個人又唔叫得d咩,所以我就提議去食麻辣串串同火鍋粉。上次經過見呢間野門面好新又好sharp個名又得意, 已經諗定下次就試佢,今日凍凍地就岩哂。入到去真係好新淨同埋最緊要又好乾淨,再加埋佢有d貼心位,佢有個籃俾你放雜物,唔洗驚多人果時個袋唔知放邊,再加埋有個即用即棄口水肩,岩哂我呢d成日俾人話漏口既人,哈哈,同埋你知啦,應該個個人都有經驗知道d麻辣沖彈到係衫係好難洗得甩。再加埋一坐低,店員即刻介紹有咩好食同點叫就最岩。真係要俾十個like佢!其實香港唔係好多餐廳可以食呢d成都麻辣串,所以我地今次就揀左30串$128加一個火鍋粉$38 share! 先食佢d串,佢個名真係改得好,佢d串串真係唔好睇少,真係辣到爆汗,成餐食到雪雪聲。最推介魔芋,豆乾同牛肉。前兩個吸收哂d味無得講,牛肉唔會um, 聽店員介紹係牛扒切出黎。但係因為我本身唔係好食得辣,食到半路忍唔住問店員邊樣最解辣,佢推介左個冰粉,呢個我係大陸就聽得多,食就真係第一次。叫完佢勁快已經上到,唔知係咪知我唔等得haha。食完一舊又真係即時見效,解左勁多,仲要個味好味!佢係有d酒糟山渣餅同

解完辣又可以繼續食,再食左個酸菜豬肚粉轉紅薯粉,見個價錢唔貴諗住份量唔會多,黎到驚喜份量絕對唔少,兩個女仔食d串串再share呢個粉係足夠既。呢個都唔錯,叫左豬骨底,再配埋d串串既辣係岩岩好。
見隔離枱叫左
鹵豬手
用個砵仔上好吸睛,下次黎食一定要試呢個。
$120 (Dinner)
  • 魔芋
  • 冰粉
2018-11-29 22 views
成都串串 (9/10)雞肉,牛肉,木耳,萵筍,秀珍菇成都串串聞落去好香辣油味, 食落去一陣之後係有一個後勁嘅辣!木耳,好夠爽秀珍菇,好吸味!好夠辣牛肉,夠重口味!雞肉,肉夠淋, 而且好配個辣味!萵筍,吸味!而且食完個辣,有個清香蔬菜味!。口水雞(6/10)夠熱,而且雞肥瘦適中,微辣。蒜泥青瓜(8/10)青瓜夠趣口, 而且蒜味都好夠, 適合食完辣再清清口。。農家小土豆(辣)薯仔夠曬熱,而且好入味,吸曬D辣味上面灑左辣粉!
成都串串 (9/10)
雞肉,牛肉,木耳,萵筍,秀珍菇
木耳,好夠爽
秀珍菇,好吸味!好夠辣
牛肉,夠重口味!
雞肉,肉夠淋, 而且好配個辣味!
萵筍,吸味!而且食完個辣,有個清香蔬菜味!

口水雞(6/10)
夠熱,而且雞肥瘦適中,微辣

蒜泥青瓜(8/10)
青瓜夠趣口, 而且蒜味都好夠, 適合食完辣再清清口。

農家小土豆(辣)
薯仔夠曬熱,而且好入味,吸曬D辣味上面灑左辣粉!
2018-11-27 27 views
香港人好少食到成都食物,今日去的店鋪主打成都串串,辣得來幾有當地風味.店鋪以鮮艷黃色為主打,好搶眼,好醒神.成都串串香有好多選擇,配上秘製醬汁,十分惹味.由於之前試過,今次試下其他先.小食是不錯的選擇,總有一款啱你.要了個蕃茄煎蛋麵,簡單但好食,麵不黏口.牛肉蕃茄麵加2蚊轉薯粉,相對濃味點,少少辣,好滑好Q.豬手好有骨膠原呢!水餃細細粒,少少辣.相當解辣的甜品,感覺好像食涼粉.解喝之選.真是臥虎藏龍之地.

店鋪以鮮艷黃色為主打,好搶眼,好醒神.

小食是不錯的選擇,總有一款啱你.

要了個蕃茄煎蛋麵,簡單但好食,麵不黏口.

牛肉蕃茄麵加2蚊轉薯粉,相對濃味點,少少辣,好滑好Q.

豬手好有骨膠原呢!

水餃細細粒,少少辣.

相當解辣的甜品,感覺好像食涼粉.

解喝之選.

真是臥虎藏龍之地.
2018-11-27 536 views
同友人睇完模型佢建議話食串串香,所以我哋就嚟到呢間位於廣華街嘅爆汗串串。餐廳門面及裝修都以鮮黃色作主調,感覺輕快明亮。叫得爆汗串串,入到嚟當然要食下呢度嘅串串香啦,成都串串香 ($78/15串) - 素菜及葷肉共30多款可以揀,我哋揀咗:牛肉、魷魚、白蘿蔔、鴨舌及雞胗。牛肉爽嫩、魷魚爽脆、白蘿蔔軟腍、鴨舌及雞胗爽口彈牙,各種食材都好入味,啖啖香、麻、辣,越食越滋味。湯麵類亦都有麻辣湯底,或者豬骨湯底可以揀,爆汗肥腸麵 ($38) - 肥腸炆得夠軟腍,麵條幼身滑溜,配上有麻又辣嘅湯底,既香口又惹味。宜賓鹹燒白麵 ($38) - 五花肉滷得夠入味,五花肉裏邊係香甜嘅梅菜,再配上香辣嘅麻辣湯底,豐富又好食。成都老冰粉 ($15) - 口感滑溜,清甜解辣有氣咸柑桔 ($15) - 味道鹹鹹酸酸,解渴好飲。

餐廳門面及裝修都以鮮黃色作主調,感覺輕快明亮。

叫得爆汗串串,入到嚟當然要食下呢度嘅串串香啦,

湯麵類亦都有麻辣湯底,或者豬骨湯底可以揀,

成都老冰粉 ($15) - 口感滑溜,清甜解辣

有氣咸柑桔 ($15) - 味道鹹鹹酸酸,解渴好飲。

我上次陪朋友吃完麻辣火鍋,令我愛上麻辣。今次同個friend走去廣華街挑戰爆汗串串香。我先戰戰競競來個成都串串香六款,BB辣的($78/15串,可選5款。朋友愛吃麻辣,追加了一款,$10/3串)。嘩,一共有18串:1)豆卜👍👍(食到個麻辣湯汁,很香)2)牛肉 3)魔芋👍4)魷魚👍 (爽)5)鴨舌 👍6)成都小香腸 (似臘腸) 雖然我起初吃時辣到流鼻水,但越吃越好吃,越吃越懂欣賞麻辣的香辣。冬天吃簡直一流!吃過串串後,我們品嘗另一成都美食「宜賓咸燒紅薯粉」,即碎芽菜及五花肉,似我們平日吃的「梅菜扣肉」,但又没有「梅菜扣肉」般咸及肥膩,很好吃。紅薯粉是辣麵,但湯底不及麻辣串串的汁那麼香,所以我們醒目地倒了些麻辣串串的湯汁來吃紅薯粉。我們也試了另一成都美食「鐘水餃」,像我們平日吃的「紅油抄手」。「鐘水餃」比較多肉,不算很辣。最後,我們試了「成都老冰粉」,它可以立即解辣,非常神奇。有「成都老冰粉」,我下次會挑戰中辣串串香了!

嘩,一共有18串:

1)豆卜👍👍(食到個麻辣湯汁,很香)
2)牛肉
3)魔芋👍
4)魷魚👍 (爽)
5)鴨舌 👍
6)成都小香腸 (似臘腸)

2018-11-25 205 views
天氣轉涼,最岩就係打邊爐!但係我fd又怕熱氣,兩個人又唔叫得d咩,所以我就提議去食麻辣串串同火鍋粉。上次經過見呢間野門面好新又好sharp個名又得意, 已經諗定下次就試佢,今日凍凍地就岩哂。入到去真係好新淨同埋最緊要又好乾淨,再加埋佢有d貼心位,佢有個籃俾你放雜物,唔洗驚多人果時個袋唔知放邊,再加埋有個即用即棄口水肩,岩哂我呢d成日俾人話漏口既人,哈哈,同埋你知啦,應該個個人都有經驗知道d麻辣沖彈到係衫係好難洗得甩。再加埋一坐低,店員即刻介紹有咩好食同點叫就最岩。真係要俾十個like佢!其實香港唔係好多餐廳可以食呢d成都麻辣串,所以我地今次就揀左30串$128加一個火鍋粉$38 share! 先食佢d串,佢個名真係改得好,佢d串串真係唔好睇少,真係辣到爆汗,成餐食到雪雪聲最推介魔芋,豆乾同牛肉。前兩個吸收哂d味無得講,牛肉唔會um, 聽店員介紹係牛扒切出黎。但係因為我本身唔係好食得辣,食到半路忍唔住問店員邊樣最解辣,佢推介左個冰粉,呢個我係大陸就聽得多,食就真係第一次。叫完佢勁快已經上到,唔知係咪知我唔等得haha。食完一舊又真係即時見效,解左勁多,仲要個味好味!佢係有d酒糟山渣餅同提

但係因為我本身唔係好食得辣,食到半路忍唔住問店員邊樣最解辣,佢推介左個冰粉,呢個我係大陸就聽得多,食就真係第一次。叫完佢勁快已經上到,唔知係咪知我唔等得haha。食完一舊又真係即時見效,解左勁多,仲要個味好味!佢係有d酒糟山渣餅同提子乾係入面,就算唔係因為要解辣,我覺得呢個粉都係必嗌!

見隔離枱叫左鹵豬手用個砵仔上好吸引,下次黎食一定要試呢個。
2018-11-23
$100 (Dinner)