2019-08-15 73 views
旺角甜品店多,但每間人流都不少,這晚與朋友想吃宵夜,便到了小方糖。這間的選擇很多,對有選擇困難症的我很頭痛!幸好最後也揀到!香芒小丸子:不錯,不會太甜,芒果汁底很好黑白配:雪糕不錯,涼粉也好食,不會太"林"

香芒小丸子:不錯,不會太甜,芒果汁底很好

黑白配:雪糕不錯,涼粉也好食,不會太"林"
2019-07-31
$37 (Last Night Supper)
2019-07-28 79 views
朋友介紹,抵食甜品之選晚飯後行咗一陣終於有肚食甜品,一行到店外見咁多人等,心想轉食另一間吧,但咁多人等,應該有其特式之處,不如等一下睇情況先雖然店內地方不太大,有d 迫,但人流去得相當快,不用10 分鐘就可以入到去,店內甜品款式十分多,夏天都係選有生果的甜品就應該唔會太漏,果然一試,一d 都唔會覺得好甜,似生果咁食我叫咗個古靈精怪,配合好夾,邊食邊讚,消暑解喝一流,就算食完都唔覺得有罪惡感,最啱女士喜歡食甜品,又唔覺漏會有下次,再試其他款
朋友介紹,抵食甜品之選

會有下次,再試其他款
古靈精怪,鮮果豆腐花
2019-07-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
古靈精怪,鮮果豆腐花
  • 古靈精怪
2019-07-19 70 views
行經廣華街,心血來潮想食個甜品,見到呢間小方糖便入內試下。可能係下午時段,全店也只有三、四個食客,所以可以隨便坐下來。幸好非繁忙時間沒有每人最低消費的要求,我們點了兩款甜品分享,質素尚算可以。芒果雪糕刨冰:份量都幾多,我個人對刨冰興趣不太大,所以也只是輕嘗一點,芒果味尚算濃郁,雪糕一般。月半灣拿破倫:即是朱古力香蕉拿破倫,濃濃的牛油味,酥皮好香脆,一咬便感受到那份鬆化,朱古力跟香蕉不嬲都是最佳拍檔,無得挑剔。

2019-07-13
$60 (Tea)
2019-07-11 60 views
朋友生日🎂食完晚飯2個閨蜜👭話想食甜品,所以朋友就帶路喺家樂商場附近隔籬幾條街有幾多甜品舖🍧,我哋逐間逐間睇...因為佢地都係榴槤控,所以必定揀一間有榴槤甜品,左睇加睇決定望落賣相同豐富度都唔錯嘅小方糖呢間甜品店除了普通中式甜品外,還有許多fusion甜品,中式燉品和經典的🍌香焦船!除了我之外2位閨蜜👭簡直係榴槤控,所以佢哋一坐低就即刻睇下餐牌有啲乜嘢榴槤甜品! 我個人就較為簡單鍾意食中式甜品,睇咗一陣之後兩位榴槤控就揀咗榴華🧒同留戀天使👼,我自己就揀咗🥥椰汁芝麻湯圓!💫留戀天使新鮮而濃郁榴槤配上香濃榴槤汁,整個口腔充斥住榴槤香氣!配上煙韌彈牙水晶珠🔮和消暑必備雲呢拿雪糕🍨💫榴華同樣係新鮮而濃郁榴槤,配上鮮榨🥥椰汁製造而成沙冰淡淡椰香味,亦同樣地煙韌彈牙水晶珠🔮底層配上滑溜豆腐花💫椰汁芝麻湯圓這個🥥椰汁湯丸比較失色,落單時要求熱,食落只係微暖似係用微波爐叮返熱,不過都食得出有椰香味還有西米!芝麻湯圓都算餡多唔錯🎑

💫留戀天使

💫榴華

💫椰汁芝麻湯圓
,不過都食得出有椰香味還有西米!芝麻湯圓都算餡多唔錯🎑

2019-06-24 104 views
每次去旺角食完飯,食甜品都去小方糖。黃金拿破侖芒果拿破侖係每次必叫甜品,$42三大件,分量超多。芒果好甜,加上cream同脆皮拿破侖,一個人食有啲太多太膩,幾個人share就perfect。薑水湯圓+芋圓姜味好重,湯圓係芝麻湯圓,熱食唔錯。芋圓另外加錢加,不過好凍,芋頭味都重,如果整熱會好食好多。芒果樂園芒果樂園有牛乳布丁,芒果雪糕,水晶珠珠同椰果。芒果幾甜,甜品算幾足料,但我麻麻芒果雪糕嘅味道,有種死甜嘅感覺。埋單$30-40一個人,夜晚甜品呢個價算抵食,特別推薦芒果拿破侖。
每次去旺角食完飯,食甜品都去小方糖。
黃金拿破侖
薑水湯圓+芋圓
芒果樂園
2019-06-05 89 views
響旺角上完堂之後行左好耐好耐,最終去到哩頭有勁多糖水舖嘅地帶,再揀左好耐之後,最後決定黎小方糖食個宵夜糖水~哩度啲糖水/甜品價錢合理,比起附近嘅糖水舖平啲啲,宵夜時間黎都幾熱鬧,多人起上黎其實就唔係好傾到計嘅,不過無所謂啦~叫左個金絲銀杏薏米腐竹糖水,金絲其實係啲雞蛋花,清清地得黎又幾足料,同餐牌裡面張圖都差唔多樣,都食得幾開心😊友人叫左碗椰香紫米露,應該係落左煉奶同花奶響面,甜度適中,同埋都幾香嘅紫米,我覺得非常之唔錯~如果唔係已經飽飽地的話,我諗我會食得更加滋味(食埋人地果份😆)總括來講,呢度啲中式糖水都幾令人滿意,係啲位逼左少少,同埋人多的時候環境有啲嘈。以呢個價錢同呢個質素來講,我又覺得冇其他人寫到咁差喎(可能咁啱哩兩款糖水都係穩陣之選),都係不妨可以再嚟多次嘅選擇~

金絲銀杏薏米腐竹糖水

椰香紫米露

金絲銀杏薏米腐竹糖水
椰香紫米露
2019-05-04 165 views
在這附近的街有很多糖水舖,比較多人的是這間小方糖,我們以為他會比較好吃和出名所以便排隊來。但現實與理想完全係大不同。一開始點餐時我們叫了悟空,芒果樂園和士樂多。當那個芒果樂園上台的時候,我們以為上錯了甜品,因為和實照片中的確不同。那個悟空在上枱的時候已經溶掉了不少,味道還可以,但沒有圖片上那樣滿出來。最後那個士樂多上枱的時候,才發現這是唯一一個與圖片比較相符的甜品,味道也是正常的,但珍珠不好吃,比較硬。不大建議會再來吃,請店舖先做好品質才考慮吧!被名字欺騙過來,沒有下一次。

不大建議會再來吃,請店舖先做好品質才考慮吧!

被名字欺騙過來,沒有下一次。
理想中的餐牌
芒果樂園
一上枱已經好溶的悟空
唯一比較似圖片的士樂多
2019-03-21 190 views
之前在九龍灣淘大嚐過這店的糖水覺得也不錯,今晚在旺角吃過晚飯後,在OpenRice 發現原來旺角也有分店便與朋友去嚐嚐。1️⃣ 紅豆芋圓仙草凍 $32當店員把甜品送到面前時,我看到有一隻黑色的東西飛過。起初以為自己看錯,當我仔細看我的糖水時,看到有一隻黑色的昆蟲在白色的椰汁上飄浮😨。我立即請店員換一碗給我。-👎🏼 當第二碗來到的時候,更嚇人的事情發生了😨。我看到有兩隻黑色的昆蟲在飄浮。其中一隻更是活生生的🤯。-當我問店員原因時,她很冷靜地說可能是涼粉的問題😰。這即代表店員是知道有什麼問題,但仍把有問題的甜品一而再再而三地拿給客人吃😵。我對這店的衛生很有保留😖。-很後悔沒有拍下那些黑色的昆蟲便把糖水退回廚房😵。•2️⃣ 芒果椰子樂🥭 $38不用我多說,看圖也會明白😖。最嚇人的是牛奶布甸是不完整的,賣相很可怕😱。

1️⃣ 紅豆芋圓仙草凍 $32

很後悔沒有拍下那些黑色的昆蟲便把糖水退回廚房😵。

2️⃣ 芒果椰子樂🥭 $38

2019-03-08 132 views
收工去食個甜品😃去旺角區我都幾鐘意食哩間野 因為佢咪道唔錯 價錢係同區黎講都唔算係最貴 平時放假好天食都要等一段時間位平時黎食成日都食佢個芒果拿破 因為好少見其他鋪頭有得食 而且佢個拿破侖係大份 咪道同脆度都整得唔錯今次黎食下其他先 不過都係離唔開芒果相關既野 芒果刨冰同芒果涼粉佢地既芒果都好好食 唔係酸係甜滑既 甜得黎又唔係似出面食個啲假甜生果咁 食完唔會特別口乾想飲水 另外佢個涼粉我選擇左芒果汁(個人口味唔鐘意食椰汁) 芒果汁既涼粉好好食 有清啖既涼粉味之外配埋芒果汁 好似食緊啖啖滑啫喱咁 好好食 好快俾我食哂😆個刨冰好汁同冰既比例夾得幾好 又唔會太多汁太濕 亦唔會太少汁 好快變食齋冰咁 唔錯唔錯

芒果刨冰

芒果涼粉

另外佢個涼粉我選擇左芒果汁(個人口味唔鐘意食椰汁

芒果刨冰
芒果涼粉
2019-03-04 82 views
​​甜品推介]芒果紫米小丸子($33)🦄.一直都好鍾意小丸子依類煙煙韌韌有趙頭嘅嘢食,以前幫襯開許留山嘅超多芒小丸子,但可惜許留山近年加價又唔好食,唯有喺其他甜品鋪尋找小丸子🍡.今次搵到依間旺角甜品,驚喜見到有紫米配小丸子依個唔尋常嘅配搭😍.小丸子夠煙韌,同紫米露竟然非常合襯,芒果塊就中規中矩,唔係太甜但都唔失禮🍬.是日random quote:The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it (Terry Pratchett) 🐎.🎯FF獨家評分:8/10 (滿足🤠)
​​[清新甜品推介]芒果紫米小丸子($33)🦄
🎯FF獨家評分:8/10 (滿足🤠)
2019-01-03 201 views
見凍凍地決定去食個熱辣辣既糖水暖下!呢個甜品鋪一開始只有九龍糖分店,而家已經越開越多!由於去到既時候已經唔早,所以唔洗等位五六日係好多人排隊架!熱辣辣緊係叫椰皇啦!椰皇湯丸芋圓燉蛋白,一黎到就聞倒好香椰汁味!聽個名就知有齊湯丸芋圓同蛋白,岩哂我呢啲貪心既人類!蛋白上層係椰汁,混合埋椰青水好濃椰子味好清甜,蛋白好滑帶有淡淡椰青水味!湯丸都係普通貨色,芋圓就最失色,口感尚算煙韌但無咩芋頭味,只係覺得好粉狀朋友叫左龍珠超,有珍珠芋圓,雲泥拿沙冰同芒果雪糕,芒果汁係用真芒果整成,味道好天然,雲泥拿沙冰亦好綿滑。總括黎講,呢間性價比都高,同埋好多選擇
五六日係好多人排隊架!

總括黎講,呢間性價比都高,同埋好多選擇
  • 椰皇湯圓燉蛋白
2018-12-31 145 views
同屋企人食過一次, 今晚見門口唔算太多人, 又拎張飛等下位啦。果然好快有枱了, 天氣寒冷, 我地又係叫燉椰皇啦。椰皇湯丸芋圓燉蛋白, 有芝麻湯丸, 仲有西米, 食落口感豐富, 椰汁又香濃, 好好味。另一個杏汁雪燕椰皇燉蛋白就比較普通。杏汁香滑, 蛋白夠熱又滑。但可惜雪燕竟然是凍冰冰的 ~ 與杏汁同蛋白一齊吃有點格格不入, 非常牽強的配搭! 完全係在蛋白燉好之後才將凍冰冰的雪燕鋪上面就算了, 毫無誠意可言, 怪不得最近劣評多了!下次叫返上面果個算了 ......

果然好快有枱了, 天氣寒冷, 我地又係叫燉椰皇啦。

另一個杏汁雪燕椰皇燉蛋白就比較普通。

杏汁香滑, 蛋白夠熱又滑。

下次叫返上面果個算了 ......

2018-12-18 102 views
今天和朋友一群人在旺角吃完飯,吃完飯還意猶未盡,所以就在附近找了家吃甜品的。店家附近有好幾家吃甜品的,有朋友之前吃過這家,覺得不錯,所以就來了。芒果小丸子紫米露($38)芒果肉大概有半個芒果,切成片,味道微酸,配甜品剛好,香氣也足。小丸子還挺Q的,屬於正常水平,並不特別突出。紫米露的紫米有咬口,椰汁的味道也不太搶。整體來說甜度適中,水平正常。我的朋友們都點了不一樣的,不過我沒嚐,所以就不評論啦~~
芒果小丸子紫米露

芒果小丸子紫米露($38)
2018-12-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Dinner)
呢間旺角既甜品店真係由細食到大,次次經過都會係呢頭食,凍一凍既天氣真係中意食返啲熱野,價錢就真係唔太平,椰王蛋白蓮子燉雪燕都要成55蚊其實有啲肉痛,不過要養下生就無計啦,椰汁味好濃郁不過蓮子就唔夠入味,似係就咁放入去無煮過咁。而我朋友芒果椰子樂普普通通啦,都係芒果同椰子雪糕同埋布丁既配搭,不過不失啦😀
2018-12-04 64 views
#double_旺角-【全都是芒果🥭🥭🥭】喺度提提大家iOS最近終於加咗芒果嘅emoji🥭🥭🥭 如果有update嘅話 就可以見到喇!由今日開始#🥭👧🏻 終於可以叫返自己原名 唔使再叫 #🍋👧🏻 真係可喜可賀-🔻🥭芒果椰子樂🥥($38)椰子沙冰🥥椰果 牛乳布甸🍮芒果🥭芒果雪糕🍦呢個組合加埋好好食 不過椰子沙冰就唔似沙冰似雪糕多啲 好重椰子味 👧🏻超喜歡 牛乳布甸好滑 大舊啲就好啦 🥭芒果夠甜喔😚⭐️評分:7.5/10---------
#double_旺角
【全都是芒果🥭🥭🥭】
由今日開始#🥭👧🏻 終於可以叫返自己原名
唔使再叫 #🍋👧🏻 真係可喜可賀

🔻🥭芒果椰子樂🥥($38)
椰子沙冰🥥椰果 牛乳布甸🍮芒果🥭芒果雪糕🍦
呢個組合加埋好好食 不過椰子沙冰就唔似沙冰