2020-05-30 2280 views
舊同事食飯當然要繼續懲罰黃店同事又想食串燒喎所以就book左「心燒食堂」可惜餐牌上有幾樣想食嘅都冇有少少失望最後我地叫左~燒牛脷芯(食落幾林幾好食)~黑松露蟹肉炒飯(不過不失)~川辣拍青瓜(太辣食唔到)~炸七味魷魚鬚(粉感有d重)《本身想叫魷魚筒但冇》~燒芝士年糕餅(外脆內軟,芝士味濃)~燒菠蘿(新鮮菠蘿,燒完仲係好多汁)~燒豚肉露筍卷(不過不失)~Lychee temptation (荔枝沙冰,消暑解熱)~peach paradise tea~pineapple cooler下次可以再發掘下餐牌上其他嘢食
舊同事食飯
當然要繼續懲罰黃店
同事又想食串燒喎
所以就book左「心燒食堂」
可惜餐牌上有幾樣想食嘅都冇
有少少失望
最後我地叫左
~燒牛脷芯(食落幾林幾好食)
~黑松露蟹肉炒飯(不過不失)
~川辣拍青瓜(太辣食唔到)
~炸七味魷魚鬚(粉感有d重)《本身想叫魷魚筒但冇》
~燒芝士年糕餅(外脆內軟,芝士味濃)
~燒菠蘿(新鮮菠蘿,燒完仲係好多汁)
~燒豚肉露筍卷(不過不失)
~peach paradise tea
~pineapple cooler
下次可以再發掘下餐牌上其他嘢食
2020-05-11
$300 (Dinner)
  • 燒牛脷芯
  • 芝士年糕
2020-05-15 1555 views
由於太晏先食下午茶🤭 晚餐/宵夜 諗住食少少串燒就算.. ​呢個時勢係唯有食日本野飲日本酒就扮當自己去左日本🙈.. 我個fd好有要求咁要求人地個 highball 要用 ginger ale 整😮​ 原來可以咁整, 我都係依家先知😅🙇🏻‍♀️ 價錢佢都係收返正常highball價👍🏻​我地旁邊果枱就係餐廳既老板們. 可能因為客人唔多啦, 食食下佢地開始亂入我地話題🙈🙊 我就冇乜所謂既, 但可能有啲人會介意🤔之後佢地仲有請我地食野+飲酒🍻 最後一齊吹水吹到人地關門🤪🙇🏻‍♀️​ 感覺呢間野好local 好有人情味☺️ 香港人加油💪🏻

呢個時勢係唯有食日本野飲日本酒就扮當自己去左日本🙈..

2020-05-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$260 (Last Night Supper)
2020-04-14 2219 views
同朋友睇完戲都成10點,真係要諗下食乜,又唔可以食咁飽喎,但唔食又對唔住自己喎,所以我地就揀左宵夜既好朋友🍢~串~燒~🍢其實我地都係試下上去睇下有無位,因為都知道呢間成日都爆場,上到去我地都等左陣先有位,,,我地叫左”芝麻雞翼” 、”雞腎” 、”牛舌” 、”田樂茄子”、”脆炸廣島蠔” & ”黑松露蟹肉炒飯” 🍗”芝麻雞翼”🍗炸到好脆牙,好有胡椒味,食落辣辣地,唔錯🐔雞腎🐔燒到外面金黃、而裡面又唔會太乾,好爽口,面頭加埋7味粉,重可以自己加D 青檸TIM~食落重正!!🐮牛舌👅食落好淋、又有返牛舌既彈性,重要係厚身既,好好味~我覺得一間串燒好唔好食,就係睇下牛舌好唔好食喇🍆田樂茄子🍆茄子上面有D日式既醬,有D似麵鼓醬,唔會過咸,我覺得個味幾特別~唔錯👍🏻脆炸廣島蠔👍🏻蠔既SIZE比我想像中大隻,炸到金黃色,炸粉好薄,而蠔味都非常重,好新鮮🍚黑松露蟹肉炒飯🍛係一個蛋炒飯既BASE,入面加左蟹肉,蟹肉食得出唔係雪既,係有鮮味既,而面頭係有黑松露,可以混合埋D炒飯一齊食既~總括食物質數係好既,而價錢就相對高少少啦,但以佢食物既質素黎講,係合理既如果大家想食宵夜,飲返兩杯,都係個唔錯既選擇黎嫁

🍗”芝麻雞翼”🍗

炸到好脆牙,好有胡椒味,食落辣辣地,唔錯

🐔雞腎🐔

🐮牛舌👅

🍆田樂茄子🍆

👍🏻脆炸廣島蠔👍🏻

🍚黑松露蟹肉炒飯🍛

如果大家想食宵夜,飲返兩杯,都係個唔錯既選擇黎嫁

• 燒牛脷芯
2020-04-12 1818 views
上次同Fd 去, 因為裝修關係(還是疫情?)摸門釘, 今次終於食到啦, 佢係駱克道487-489駱克駅22-23樓, 友人訂了枱但去到發現其實無需要, 食到臨走先開始多人。事原本人都鐘意掃街食下小食串燒, 黃埔土瓜灣都食過下, 大陸又食過下, 日本又食過下d居酒屋, 上高樓大廈食就少有。我同友人坐左係23/F, 裝修光鮮, 但係又未到話打卡級數, 掛住d過氣日本女星poster, 後面個酒櫃就似擺設多於實際用途。大家可以睇下menu...搵萬幾蚊嘅食完呢餐今個月都要慳住洗😅😂, 不過如果食串燒食到呢到呢到都預左, 灣仔呢個地段其實差唔多。燒特級牛脷芯(左) $68 HKD/串及 燒雞腎(右)$30HKD/串牛脷係本人至愛, 都係合格, 有肉汁, 醃料同調味都ok。 雞腎都係本人一定會叫, 都有嚼勁, 唔會太韌。野飲我覺得無咩特別。。。除左貴Iced Oolong Tea $38 HKD巨峰提子梳打 $60 HKD...fd話覺得個杯幾靚薑蔥煎蠔(左)$9x HKD, 燒冬菇(右)$26HKD個煎蠔無想像中咁好食, 好似唔夠薑蔥味, 隻蠔太大裏面仲生生地, 會expect有d鑊氣。冬菇串

燒特級牛脷芯(左) 及 燒雞腎(右)

野飲我覺得無咩特別。。。除左貴

Iced Oolong Tea $38 HKD
Iced Oolong Tea

巨峰提子梳打 $60 HKD...fd話覺得個杯幾靚

巨峰提子梳打

薑蔥煎蠔(左)$9x HKD, 燒冬菇(右)$26HKD
個煎蠔無想像中咁好食, 好似唔夠薑蔥味, 隻蠔太大裏面仲生生地, 會expect有d鑊氣。冬菇串就ok嘅。
燒煙肉廣島蠔(左), 燒冬菇(右)

燒澳洲羊架 $88HKD/件
講多次。唔平嫁。醃得唔錯, 但係唔算話好頂級, 無咩羊騷味(但係食羊唔騷不如食返牛)
肉質都嫩滑有肉汁。
燒澳洲羊架

中間去左次洗手間都幾搞笑, 又幾開揚。

燒鵪春蛋$26HKD...麻麻地, 好似大太過Q彈。
燒鵪春蛋

脆炸廣島蠔$98HKD/份
蠔新鮮大隻, 有汁, 但係個味好似落多少少鹽吊一吊會出d, 隻隻都炸得都十分香脆可口。
脆炸廣島蠔

黑松露蟹肉炒飯$98HKD, 友人鐘意食黑松露, 而我永遠覺得呢樣係gimmick 野。不過, 個炒飯認真掂, 可以話食得出有水準嘅order, 飯係乾身唔濕, 一粒一粒, 每粒都平均黃金色, 其實就咁碟炒飯都出色, 加埋黑松露叫做跟返上潮流, 厄下女仔咁。
黑松露蟹肉炒飯

總結, 如果2個男人建議去食返街邊串燒, 始終大部分人唔係有錢人, 街邊d隱世檔攤又可以食多幾串, 如果追緊個女仔想靜靜地, 又咁岩想食串燒嘅先考慮呢到, 如果純粹講風景氣氛大把餐廳正過呢到。

翻食指數:6/10

燒特級牛脷芯(左) 及 燒雞腎(右)
巨峰提子梳打
燒煙肉廣島蠔(左), 燒冬菇(右)
燒澳洲羊架
脆炸廣島蠔
黑松露蟹肉炒飯
本日跟朋友試了這家想試很久的店,預訂了7時正,不用等就可以入去坐下了,坐低好興奮地除下口罩,用消毒啫喱消消毒先,店員等我們坐定定舉手先落單,由於通常朋友們出黎聚都係為Relax,所以好Chur果D,例如一坐低就問我們落單同食飽飽就不停地吹我們(無論用言語上定行為上)付款既店,好食都唔會有下次,但這家係有點細心,由落單到埋單,無吹之餘重耐唔耐會留意到客人有咩需要,出餐次序排得好好,有好多餐廳邊樣煮好就上邊樣,濃味野會蓋過D比較淡的菜式,呢個就係為什麼有時候明明不錯,但好似唔夠味咁。除了最後我們問店員想要杯水清一清口漏左之外🙈,其餘都很好!第一樣坐低緊係主菜啦,帶了整天口罩,口都乾,上得超快,爽我的是Suntory既生啤,朋友的是巨峰Chuhai,燒物配啤啤真係無得輸!重點夠凍,生啤無咩意見,就係生啤味,朋友說她那杯提子味重,燒酒味相對輕💕薑蔥煎蠔裏面係有點蔥油,但只係一點點油味,夾埋外面既薑食,夠熱!牛油炒露荀個人覺得唔夠熱,牛油味淡淡,整體OK銀鱈魚西京燒燒得啱啱好,D魚肉唔會熟過頭,襯埋蛋黃醬甜甜地,真係堅正燒芝士年糕嘩,呢個係我既至愛,外面脆,裏面芝士流出黎,芝士味濃,雖然好多
,坐低好興奮地除下口罩,用消毒啫喱消消毒先,
好食都唔會有下次
除了最後我們問店員想要杯水清一清口漏左之外🙈,其餘都很好!

第一樣坐低緊係主菜啦,帶了整天口罩,口都乾,上得超快,爽

Suntory 生啤 & 巨峰Chuhai

薑蔥煎蠔
裏面係有點蔥油,但只係一點點油味,夾埋外面既薑食,夠熱!

牛油炒露荀
個人覺得唔夠熱,牛油味淡淡,整體OK

牛油炒露荀

銀鱈魚西京燒
燒得啱啱好,D魚肉唔會熟過頭,襯埋蛋黃醬甜甜地,真係堅正

燒芝士年糕
嘩,呢個係我既至愛,外面脆
,裏面芝士流出黎,芝士味濃,雖然好多間店都有芝士年糕,但無咁脆,搞到我想買D返屋企試下整

日式燒飯團
外面係有點飯焦咁,鰻魚汁,都OK,側邊果幾塊開頭我以為係薑,係漬物-蘿白,不錯

黑松露蟹肉炒飯
相對呢個炒飯比較普通,撈暈左之後無乜黑松露味,10分我比6.9分好了

燒菠蘿
熱辣辣,香甜,正~💕💕💕
燒菠蘿

最後還有問客人意見,原來我朋友上個月有光顧過,問個店員係未有一個菜式叫。。。我唔記得個名,佢話好好好食但看了整個Menu,個店員說更新了Menu, 還不停Say Sorry, 我們入電梯,個店員追出來送了一張Free Drink for Gift,店員說:Sorry,令你們有點失望,唔好意思

呢一點真係有點日本人的風格,做餐廳食物好食當然好,但食得開心更緊要,會再去的
2020-03-12
$400 (Dinner)
Suntory 生啤 & 巨峰Chuhai
  • 黑松露蟹肉炒飯
  • 牛油炒露荀
2020-03-09 759 views
一直都想泥支持下但成日都Full booking終於有個時段成功book到🤣一岀lift都睇哂個環境,唔算大,而且都已經坐滿哂人咁濟海膽胡麻豆腐沙律,海膽都幾新鮮燒甜蕃薯,個心好淋燒芝士年糕都幾特別
一直都想泥支持下
但成日都Full booking
終於有個時段成功book到🤣
一岀lift都睇哂個環境,唔算大,而且都已經坐滿哂人咁濟

海膽胡麻豆腐沙律,海膽都幾新鮮

燒甜蕃薯,個心好淋

燒芝士年糕都幾特別
$300 (Dinner)
上星期五對自己好啲,去咗日式居酒屋食串燒,呢一間心燒食堂喺銅鑼灣都好出名,除咗係旺店之外食物質素都幾高。今日就嚟一試高下!💛·首先出場嘅係一帶一露, 個名令我諗起中共啲搞唔成嘅嘔心計劃🤫🙄。但係嘢食來講賣相好吸引:用咗酒杯去呈現鮮甜creamy嘅海膽,嫩滑彈牙嘅帶子、同做點綴嘅黑松露。每一啖都係驚喜、 滿足,好正啊🤤🤤·燒雞腎同心燒雞翼用咗鹽燒已經帶出佢哋嘅味道,唔會煮得過火👌🏻·燒菠蘿🍍真係要盛讚!!未食過咁好食嘅菠蘿,外皮輕輕咁燒左,內裏嘅菠蘿鮮甜可口,一啲酸味都冇🤯🤯!!仲要唔駛點咬!!🤯🤯·牛油炒雜菇完全唔會失手,冇嘅:山牛油炒咩都好食㗎啦😗·肥牛魚湯烏冬就真係普普通通,肥牛有啲硬、魚湯都好淡,可以唔使試🧐·店舖細細,帶嘢食都OK用心。雖然價錢略貴,建議重要日子可以去食下,因為最重要係佢個projector播緊rthk,淨係咁到值得去啦👌🏻💛-一帶一露 |$138燒雞腎|$30心燒雞翼 |$40燒菠蘿|$40肥牛魚湯烏冬|$88牛油炒雜菇|$68-心燒食堂 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅22-23樓-
一帶一露

燒雞腎

燒菠蘿

牛油炒雜菇完全唔會失手,冇嘅:山牛油炒咩都好食㗎啦😗
肥牛魚湯烏冬

一帶一露 |$138
燒雞腎|$30
心燒雞翼 |$40
燒菠蘿|$40
肥牛魚湯烏冬|$88
牛油炒雜菇|$68
心燒食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅22-23樓
一帶一露
燒雞腎
2020-01-13 2980 views
朋友生日 都係要食黃店💛 黎到好出名既心燒食堂真係好旺場叫左好多野食 好多都好高質mango smoothie甜薯唔好睇佢咁樣衰 真係好甜只係燒得太熱 起左卜卜 好似生野咁者清酒煮蜆啲蜆勁大隻..仲要好新鮮!! 同埋無沙架! 不過酒味唔太重既所以唔飲酒都唔怕燒牛仔骨牛仔骨 用料都好新鮮啲牛肉燒到好冧 接近入口即融既感覺encore左一次! 讚!帶子刺身竟然有刺身 咁就要食下啦呢個都好新鮮!!! 而且粒粒都好大粒又鮮甜爽口! 又encore左一次豬頸肉(柚子汁)好似係豬頸肉黎 無記錯的話半肥瘦咁 燒得好香口 配埋啲柚子汁好fresh我都係第一次配柚子汁心燒免治雞肉棒我唔食得生雞蛋 但我啲frd都大讚佢點完個生雞蛋之後勁好味我就咁食都覺得ok燒菠蘿超甜又encore燒得岩岩好 唔會有苦味牛肉烏冬好清淡... 我唔太岩呢個烏冬既質感我都唔太like.. 好彩要左細細碗蟹籽蟹肉沙律勁多蟹柳! 平時係外邊食 啲青瓜絲多到乜咁但佢唔係咁 啖啖都有好足料既蟹柳好食!!!椒鹽魷魚鬚呢個都不過不失用料都新鮮麻辣青瓜umm 青瓜有啲冧
朋友生日 都係要食黃店💛

所以唔飲酒都唔怕

燒牛仔骨

牛仔骨 用料都好新鮮
啲牛肉燒到好冧 接近入口即融既感覺
encore左一次! 讚!

帶子刺身

竟然有刺身 咁就要食下啦
呢個都好新鮮!!! 而且粒粒都好大粒
又鮮甜爽口! 又encore左一次

豬頸肉(柚子汁)

好似係豬頸肉黎 無記錯的話

用料都新鮮

麻辣青瓜

umm 青瓜有啲冧
2020-01-03 1236 views
同老細(男友)慶生,有別於以往去啲高級fine dinning鋸扒紅酒配靚view,今年試吓去呢度俾啲新鮮感佢😆一坐低老細已經話唔客氣瘋狂點嘢食,由於我都肚餓同想老細盡興,就無節制地叫咗11-12道菜加兩杯嘢飲,諗住唔會太大份啦,點知有啲嚟到個份量又真係好足料喎😂尤其我哋叫咗薑蔥煎蠔、南蠻炸雞、同脆炸自家製牛肉餅,全部都超厚身又juicy又好味,雖然我哋有叫枝豆同燒菠蘿解滯,但老細都要再叫多杯綠茶消滯,細食嘅朋友記得一開始要忍下手唔好叫太多啦。至於個人認為最驚喜係佢哋個涼拌山葵牛脷!本來對呢款菜感覺一般般,結果我係清曬成碟!🙈佢用嘅豉油加山葵,好有食sashimi feel,下酒一流!而老細覺得最驚喜係烤豚肉葡萄卷,成粒提子爆汁而又解咗豚肉嘅肥膩,佢話好似食咗瀨尿牛丸咁,有初戀嘅感覺...😂其他菜式都好食,無一碟令人失望,最後兩個人食到個肚脹爆,埋單又比想像中平喎,不過係以我預算請食生日飯budget嚟去講,平時我哋就真係唔會咁捨得😬唯一一個地方無咁好就係餐廳地方比較細,如果唔係坐近牆邊,中間啲位都係窄同難放袋/褸,如果要我再去嘅話,盡量衣著打扮會輕便一啲。

脆炸自家製牛肉餅
燒芝麻湯圓
2020-01-02
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday
脆炸自家製牛肉餅
燒芝麻湯圓
  • 燒豚肉葡萄卷
2019-12-27 969 views
聖誕節食西餐食到悶都可以考慮吓黎居酒屋,呢間高質串燒居酒屋雖然價錢貴咗少少,不過味道真係唔錯清酒煮花蛤 📍$128花蛤好新鮮, 每一粒淥完之後都係打開嘅, 而且上菜嘅時候熱辣辣,啱曬冬天食燒豚肉葡萄卷 📍$48豚肉燒得好香,不過最緊要係包住個個葡萄一咬落去即刻咇哂啲汁出黎,中和咗本身豚肉嘅油膩,必食月見海膽飯 📍$198勁多海膽, 而且一啲都唔腥,好creamy,加上個飯嘅size唔係好大, 味道滿足之餘,可以試其他食物心燒雞翼 (鹽燒)📍$40鹽味唔會過咸,味道岩岩好心燒免治雞肉棒 📍$48免治雞肉好彈牙,點埋個蛋黃+燒汁,甜甜地幾好食燒特級牛脷芯📍$68個個都話好食,一於試吓佢 😁 真係幾外脆內軟喎燒甜番薯 📍$40本身番薯已經甜,外層仲加咗蜜糖,可以當甜品食脆炸粟米金磚 📍好好食! 估佢唔到,外面好脆,但入面啲粟米仲係一粒粒好分明,好香甜,仲好齊整 🤭

清酒煮花蛤 📍$128

燒豚肉葡萄卷 📍$48

月見海膽飯 📍$198

心燒雞翼 (鹽燒)📍$40
鹽味唔會過咸,味道岩岩好

心燒免治雞肉棒 📍$48
免治雞肉好彈牙,點埋個蛋黃+燒汁,甜甜地幾好食

燒特級牛脷芯📍$68
個個都話好食,一於試吓佢 😁 真係幾外脆內軟喎

燒甜番薯 📍$40
本身番薯已經甜,外層仲加咗蜜糖,可以當甜品

脆炸粟米金磚 📍
清酒煮花蛤
燒甜番薯
脆炸粟米金磚
心燒雞翼 (鹽燒)
清酒煮花蛤
燒甜番薯
脆炸粟米金磚
心燒雞翼 (鹽燒)
  • 燒甜蕃薯
  • 牛脷芯
2019-12-26 499 views
12月25日同老公上去食Xmas Dinner!第一次嚟,之前打電話嚟booking已經覺得好友善,嚟到之後真係服務很好,好親切!食得好開心老闆會先介紹top 10 dishes😊燒白鱔好好味!又香又滑!又熱辣辣南蠻炸雞好juicy、炸蝦餅都係推介!叫咗杯嘢飲唔記得叫咩,好好飲。老公好鍾意食心燒炒麵,我就好鍾意黑松露炒飯!嗰晚掛住食,唔係所有食物都有影相。但overall都係好味😋。很開心的一個晚上食完即刻book埋12月31日晚再嚟!
12月25日同老公上去食Xmas Dinner!
老闆會先介紹top 10 dishes😊
燒白鱔好好味!又香又滑!又熱辣辣

南蠻炸雞好juicy、炸蝦餅都係推介!
叫咗杯嘢飲唔記得叫咩,好好飲。
老公好鍾意食心燒炒麵,我就好鍾意黑松露炒飯!

食完即刻book埋12月31日晚再嚟!
2019-12-22 469 views
次次去親都唔開門 一係就早收又話逢星期一至日閂兩點 去到又係摸門釘全銅鑼灣啲街坊都俾你玩謝啦去過咁鬼多次 得一次先有開門 幾好食都無用啦至於食物方面呢 我講返我一年半前嘅經驗啦 因為呢排去親都唔開嘢食不過不失囉幾乾淨講完因為我都冇乜機會食多次
次次去親都唔開門 一係就早收
又話逢星期一至日閂兩點 去到又係摸門釘
全銅鑼灣啲街坊都俾你玩謝啦
去過咁鬼多次 得一次先有開門 幾好食都無用啦

嘢食不過不失囉
幾乾淨
講完
因為我都冇乜機會食多次

位於銅鑼灣的 「 心燒食堂 」是最近在網上頗有名的串燒居酒屋建議大家要來吃的話預先打電話訂座,因為在平日滿座的可能性都頗高這餐廳佔了兩層樓,在餐廳內部有自家的樓梯供上落我們是被安排在22樓,不過位置有點像是特地弄出來的~就用屏風稍微隔了一下餐牌的話直接就是下單用的紙,主要的當然是串燒之類吧部份有手繪風的圖可以參考一下~另外酒精飲品的Menu當然也不少得,不喝酒的選擇亦有~店員都幾落力推客人點飲品涼伴山葵牛脷 ($45) - 說是山葵,但其寶蒜頭的味道更為濃郁牛脷的厚薄適中~口感爽脆脆炸粟米金磚 ($68) - 一排的粟米,吃起來十分香甜的喔南蠻炸雞 ($78) - 上桌時還透著熱氣~外層很香脆,內裡的雞肉很滑嫩而且仍保留了肉汁~喜歡的話更可以配上酸酸地的醬汁,吃落味道更為有層次燒豚肉葡萄卷 ($48) - 之前吃過的都是配荔枝 ... 配葡萄還是第一次吃,剛好我吃的那粒有點酸~能做到解膩的效果不過我自己的話是喜歡荔枝的那種甜味多一點 薑蔥煎蠔 ($88) - 蠔很大一隻,十分飽滿呢!爆香過的薑蔥讓蠔吃起來沒有腥味,蔥還辣的~整碟很惹味耶心燒龍鳳串 ($48) - 其寶這是蝦乾釀雞翼,最
這餐廳佔了兩層樓,在餐廳內部有自家的樓梯供上落
餐牌的話直接就是下單用的紙,主要的當然是串燒之類吧
店員都幾落力推客人點飲品

牛脷的厚薄適中~口感爽脆
涼伴山葵牛脷

南蠻炸雞

燒豚肉葡萄卷 ($48) - 之前吃過的都是配荔枝 ...
配葡萄還是第一次吃,剛好我吃的那粒有點酸~能做到解膩的效果
不過我自己的話是喜歡荔枝的那種甜味多一點
燒豚肉葡萄卷

薑蔥煎蠔 ($88) - 蠔很大一隻,十分飽滿呢!
爆香過的薑蔥讓蠔吃起來沒有腥味,蔥還辣的~整碟很惹味耶
薑蔥煎蠔

心燒龍鳳串 ($48) - 其寶這是蝦乾釀雞翼,最少有4、5隻蝦乾
雖說是蝦乾,但咬落不完全是乾柴柴的那樣子~而是愈咬愈有味囉
心燒龍鳳串

燒芝士年糕餅 ($42) - 貌相看起來很像冬菇 (笑)
燒到口感外脆內軟的與鹹香流心的芝士很相配,滋味十足!
燒芝士年糕餅

月見海膽飯 ($198) - 拍照看起來像很大一碗,但其實是一人份量左右
先將海膽、蛋黃和飯拌勻後才享用
海膽的味道十分濃郁,而且還帶有少許甘甜的味道~質感細膩!
月見海膽飯

心燒炒麵 ($98) - 原以為會是較為乾身的那種,誰知整個麵很濕潤
當中還有牛肉和墨魚作配料
心燒炒麵

最後甜品就以 - 燒菠蘿 ($38) 作結 ~燒得很香耶
2019-10-09
$103 (Dinner)
涼伴山葵牛脷
燒菠蘿
以下跟據上菜的次序排列:涼拌山葵牛脷 ♥♥♥♥ 不知為何有種熟悉的中菜味,白醋蒜粒芝麻蔥花還真是經典的頭盤味道。山葵是比較不同的地方,重要是牛舌很脆,口感非常好。脆炸酥粟米金磚 ♥♥♥♥ 想像不到怎樣砌成磚,誰知道是從整條開始切下一大塊上粉炸。完粒粟米特別甜,新鮮炸起再撒點椒鹽,新奇又好食。南蠻炸雞 ♥♥♥♥♥ 極品除了滑嫩熱辣辣真的沒什麼好形容,畢竟誰也知道怎樣是好的炸雞。不太記得南蠻沾什麼醬,不過這碟就有點像稀釋了的千島醬。燒豚肉葡萄卷 ♥♥♥ 剛好我吃中的那顆是酸提,好好地中和了燒肉的油膩,肉汁很多不會乾,不過我認為還是夾荔枝的話味道更好。薑蔥煎蠔 ♥♥♥♥ 一看到覺得蠔真心大隻,外表爆得很香脆,入口有薑味,淡淡肉又唔腥。通常見到蔥都會好開心,但這款就因為生而超級辣。心燒龍串鳳(蝦仁釀雞翼) ♥♥ 樣子看起來很飽滿,也塞了很多隻蝦乾在內,只是本來就乾身再加上都出了味,就顯得不太好食。月見海膽飯 ♥♥♥♥ 看相以為正常size但來到才知道是迷你碗,明顯不夠分。但除了份量外,海膽味道香濃嫩滑鮮甜,非常不錯。燒芝士年糕餅 ♥♥♥ 與平常炸的那種不一樣,可能是焗的,外皮比較鬆脆。內裡當然
以下跟據上菜的次序排列:
涼拌山葵牛脷 ♥♥♥♥
山葵是比較不同的地方,重要是牛舌很脆,口感非常好。
脆炸酥粟米金磚 ♥♥♥♥
想像不到怎樣砌成磚,誰知道是從整條開始切下一大塊上粉炸。
完粒粟米特別甜,新鮮炸起再撒點椒鹽,新奇又好食。
南蠻炸雞 ♥♥♥♥♥
不太記得南蠻沾什麼醬,不過這碟就有點像稀釋了的千島醬。
燒豚肉葡萄卷 ♥♥♥
剛好我吃中的那顆是酸提,好好地中和了燒肉的油膩,
肉汁很多不會乾,不過我認為還是夾荔枝的話味道更好。
薑蔥煎蠔 ♥♥♥♥
一看到覺得蠔真心大隻,外表爆得很香脆,
入口有薑味,淡淡肉又唔腥。
通常見到蔥都會好開心,但這款就因為生而超級辣。
心燒龍串鳳(蝦仁釀雞翼)
心燒龍串鳳(蝦仁釀雞翼)
心燒龍串鳳(蝦仁釀雞翼) ♥♥
樣子看起來很飽滿,也塞了很多隻蝦乾在內,
只是本來就乾身再加上都出了味,就顯得不太好食。
月見海膽飯 ♥♥♥♥
看相以為正常size但來到才知道是迷你碗,明顯不夠分。
但除了份量外,海膽味道香濃嫩滑鮮甜,非常不錯。
燒芝士年糕餅 ♥♥♥
與平常炸的那種不一樣,可能是焗的,外皮比較鬆脆。
內裡當然照樣軟糯,但芝士味不重,整顆偏甜。
燒菠蘿 ♥♥♥♥♥
形容菠蘿酸甜是沒意義的,重點是我們食這排一點渣也沒有,
這道菜最好的地方同時在於早就切好去邊,十分方便。
心燒炒麵(牛肉/墨魚)
心燒炒麵(牛肉/墨魚) ♥♥
跟之前那麼好食的相比,這炒麵真的有點太普通。
雖說麵的彈性很好,滑蛋也配合得很好,但整體濕了一點。
2019-10-09
$206.5 (Dinner)
2019-10-11 1599 views
朋友們早看中這店要來試 就預早打去訂枱了佔地2層的食店 原以為很大, 原來大廈平面面積並不大 店子上層做成一個細小的open area有數張枱與bar枱 下層就是廚房與間成幾個能聯天嘈吵的獨立小角落枱上有個鈴為方便大家叫哥哥姐姐下單時趣事2味先上。。本以為這份menu點完餐 會給回我們加單用,給店員下單前拍照還被店員說”陣間會比返你” 😩 那知到賣單我都跟它完全沒緣份 一面也沒再見過了😭另外還有一張很大張的drink menu 有酒有汽有沒汽飲品供選擇 那知我們問要幾杯水時 有趣的店哥哥賜我們一句 其實我們飲品可叫的 這一秒我真的以為自己沒水飲要喝死呢。。😅廢話完了 來看主角吧。。牛脷 蒜頭味比山葵味更濃 但牛脷口感不錯粟米大愛 甜! 估唔倒可以咁整!豚肉提子 提子是重點 (哈哈 好像有點錯?!)蝦乾雞翼 真係估佢唔倒 人生總要試一次 XD韓式雞 相對其他 是還可以的啦燒年糕 本就愛吃 外脆內軟 天呀! 每隻蠔都好大隻! 究竟我是不是在日式餐廳 火候找到剛好!這個。。 蛋蛋海膽飯必食! 滑滑香香甜甜 什麼也不加就2秒被ko了 菠蘿好食! 甜甜酸酸脆脆 詞窮。。炒麵如果能乾多一點 再撈蛋
朋友們早看中這店要來試 就預早打去訂枱了

枱上有個鈴為方便大家叫哥哥姐姐

下單時趣事2味先上。。

廢話完了 來看主角吧。。
上:涼拌山葵牛脷    下:脆炸粟米金磚

牛脷 蒜頭味比山葵味更濃 但牛脷口感不錯
粟米大愛 甜! 估唔倒可以咁整!

上: 燒豚肉葡萄卷  下:心燒龍串鳳

豚肉提子 提子是重點 (哈哈 好像有點錯?!)
蝦乾雞翼 真係估佢唔倒 人生總要試一次 XD

上:南蠻炸雞  下: 燒芝士年糕餅

韓式雞 相對其他 是還可以的啦
燒年糕 本就愛吃 外脆內軟

上:燒菠蘿  下:心燒炒麵
菠蘿好食! 甜甜酸酸脆脆 詞窮。。
炒麵如果能乾多一點 再撈蛋黃更正!

坦白說 我也知店的姐姐哥哥們很忙 但廚房真心做得很不錯 每一碟都有驚喜 不要介意什麼其他的 其實是一個不錯的地方吃吃吃!
2019-10-09
$210 (Dinner)
上:涼拌山葵牛脷    下:脆炸粟米金磚
上: 燒豚肉葡萄卷  下:心燒龍串鳳