2019-04-01 164 views
到咗晚餐時間,有啲肚餓,但係又唔想食得太過豐富,我就突然之間諗起左深水埗新鄉縣嘅蛋牛治,其實諗下已經流晒口水,因為個包真係烘得好趣,而佢嘅麻辣蛋牛治更加係我嘅最愛,因為真係諗唔到原來麻辣同埋蛋牛治係可以咁架,麻辣同埋牛肉汁係會深入左個包皮,令到成個包都會有牛肉味,以佢啲蛋又唔會炒得太過乾身,食完成個咀都係麻辣,真係好有feel
2019-03-27 1565 views
公司有位叔叔一日突然煞有介事拉我埋暗角,話介紹啲「好嘢」俾小妹我食。好!GOGOGO!專程搭港鐵去深水土步食lunch。試下呢間最出名既南乳豬手麵同馳名蛋牛治(烘底)。呢間實情係分店黎,我一路睇返啲食評,好似話冇本店優質。不過人都入咗黎,食啦講咁多嘢。茶餐廳格局,坐位尚算闊落。是日被安排坐大圓檯(搭檯)。首先上檯的是馳名蛋牛治(烘底)($20+$1)。雖然蛋牛治不算好熱,餡料又有點薄。但咬落居然有一下爆汁,射落我隻手度。呢個moment好正!牛肉咸咸地又恰到好處,不錯但未算好出色。我比較鍾意佢個南乳豬手麵($25),份量大又足料,童叟無欺街坊價。但同行者批評豬手上的毛未清乾淨。(我嗰碗冇呢個問題)豬手肥美膠感十足,色水又靚又均勻,入口鬆化有回彈感。麵底亦彈牙,湯底清徹,南乳味不算太搶,濃淡滴中。暫時是我食過數一數二最好食的豬手麵。果然要相信饕餮多年的飲食經驗和真情推介啊!小插曲,見到有位黑人客人入黎幫襯,店員馬上拎出英文menu,配合流利的英文有禮貌地解釋各道菜式,幫之落單。既有效率,服務亦令人喜出望外。另外叫咗杯紅豆冰($20),正常貨色。椰汁冇結塊,及格,但我覺得味道稍甜。總結性價
公司有位叔叔一日突然煞有介事拉我埋暗角,
話介紹啲「好嘢」俾小妹我食。
好!GOGOGO!
專程搭港鐵去深水土步食lunch。
試下呢間最出名既南乳豬手麵同馳名蛋牛治(烘底)。

茶餐廳格局,坐位尚算闊落。
是日被安排坐大圓檯(搭檯)。

首先上檯的是馳名蛋牛治(烘底)($20+$1)。

雖然蛋牛治不算好熱,餡料又有點薄。
但咬落居然有一下爆汁,射落我隻手度。呢個moment好正!
牛肉咸咸地又恰到好處,不錯但未算好出色。

我比較鍾意佢個南乳豬手麵($25),份量大又足料,
童叟無欺街坊價。

但同行者批評豬手上的毛未清乾淨。(我嗰碗冇呢個問題)
豬手肥美膠感十足,色水又靚又均勻,入口鬆化有回彈感。

麵底亦彈牙,湯底清徹,南乳味不算太搶,濃淡滴中。

暫時是我食過數一數二最好食的豬手麵。
果然要相信饕餮多年的飲食經驗和真情推介啊!

小插曲,見到有位黑人客人入黎幫襯,
幫之落單。既有效率,服務亦令人喜出望外。

總結
性價比高,豬手麵推介,目測豬手撈都係正嘢,但撈會稍貴一點。
2019-03-07
$55 (Lunch)
  • 豬手麵
2019-03-27 101 views
想閒食一頓晚飯,碰巧遇到朋友,她推薦附近的新輝園,表明蛋牛治馳名深水埗,於是小弟便進小店一嚐。不為他,填飽肚子足矣。興高采烈地點了食物(蛋牛治加紅豆冰)後,驚覺帶不夠錢(欠了零頭),想取消紅豆冰,但老闆不介意。(幸好後來在背包找到了零錢,足夠付單,場面著實尷尬😂)兩者皆具質素,值得一試。建議蛋牛治要求烘,更具口感和滋味。但最令我難以忘懷的是老闆和老闆娘的豁達。那份人情味,是最好的調味料。夠二百字,俾老闆一個好評。👍🏻👍🏻

那份人情味,是最好的調味料。

夠二百字,俾老闆一個好評。👍🏻👍🏻
  • 蛋牛治
2019-03-27 100 views
深水埗汝洲街近北河街和南昌街段,一邊差不多全是專買製衣服飾配件的店舖,而另一邊近三太子及北帝廟一段,就由服飾店舖變成了食店,我已打算全部也試一次,因為工作久不久也會到這裡。今天跑去吃早餐,就撰了新香園。店內裝修參巧傳統的冰室設計,這是近年的食店潮流。早餐選擇很多,價錢也合理,從小到大我都喜歡吃通粉,所以也挑了仿鮑魚絲火腿通粉和熱咖啡。招呼我的男侍應 (也許他是老闆),熱情地替我落單,見他和其他客人都很熟落邊工作邊聊天,我喜歡這種感覺。很快早餐便送到枱上,通粉很大碗,看到熱灼灼的湯,馬上喝一口,但感覺稍鹹,不覺份量真的很足; 之後再細喝熱咖啡,就是心目中的要求,對我來說濃淡適中,不錯。下次再來深水埗工作,會再看著餐牌上吸引的照片去試試。
下次再來深水埗工作,會再看著餐牌上吸引的照片去試試。
Other Info. : 這個店的舖信本來是我常幫襯的一個服飾配件店,結業後便開了新香園,所以還是會不停的進進出出。
2019-03-26
$30 (Breakfast)
2019-03-23 98 views
環境乾淨 ~ 舒適西多士既牛油竟然係熊仔 ~ 好得意呀同佢講想要煉奶 黎到見到好多煉奶 西多士每一件都浸住煉奶牛油 ~ 好juicy ! 好好味呀黑白涼粉冰,好正涼粉大大粒又好滑杯野又唔會太甜好味 ~ 員工仲好nice 呀
環境乾淨 ~ 舒適

杯野又唔會太甜
好味 ~
員工仲好nice 呀
2019-03-18 204 views
深水埗老字號多的是, 哩間都要介紹ㄧ吓! 因為老舖實在太多人,而家過嚟新舖,試下佢有冇唔同先。呢度出名就係牛肉蛋治啦! 佢哋係用免治鮮牛肉加甜甜地蛋汁來做,加上烘脆嘅多士, 絕配! 我哋當然要嚟一份啦!豬手麵亦係另外一款美食, 豬手炆得入味,有南乳香,軟硬適中,充滿骨膠原。只是賣$25ㄧ碗,真係抵食到不得了。牛腩飯就信息咗少少,雖然牛腩炆得淋,但係醬汁比較鹹,唔係好合我口味,餐飲配上ㄧ杯凍檸茶,可以沖淡口中鹹味。

我哋當然要嚟一份啦!

午餐-牛腩飯

餐飲-凍檸茶

2019-03-13
$45 (Lunch)
2019-03-17 160 views
原先諗住响隔離食馬拉嘢,點知人多到哩😅,太肚餓喇,仲話起碼要等半個鐘🙄,所以見到大大張麻辣蛋牛治poster,就走左入去問有冇位,坐滿晒點知又有位比我,咁醫肚緊要😆入到去當然要點麻辣蛋牛治啦(烘底),加凍奶茶。等緊食嘅時候見到附近個個都食緊南乳豬手麵,又忍唔住叫埋😆第一次食麻辣蛋牛治有驚喜,本身食開小辣嘅我擔心會唔會太辣,但辣味唔算太過,剛剛好,小小麻辣加上鮮嫩雞蛋同牛肉,令食慾大增👍🏻 ,🐂肉仲好juicy 架👍🏻,仲有係佢嘅蛋牛大大份落足料突晒出嚟(請睇相片)😋至於豬手麵都好好味,南乳入味,豬手炆得好腍,而凍奶茶都 👌🏻
麻辣蛋牛治烘底
南乳豬手麵
凍奶茶
2019-03-17
$64 (Lunch)
麻辣蛋牛治烘底
1K
2019-02-14 563 views
一向都係去舊店,雖然我對蛋牛治印象一般,另一半卻幾喜歡佢地嘅豬手麵。去年底原本想食馬拉野,但人多到不得了,只好轉移到新香園,呢次係我地第一次黎新店。裝潢企理,闊落得多,初始印象良好。餐牌大同小異,三文治、粉麵、飯等麻辣蛋牛治 $23/烘底、凍檸茶 $16蛋治即點即製,賣相比起桂林街嘅吸引啲,起碼眼見多左啲麻辣汁加持,蛋治唔會又乾又老。麵包烘至硬脆,鮮牛肉以麻辣油炒,再加蛋煎,牛肉嘅部份做得唔錯,保留肉汁,略嫌雞蛋嘅存在感低左啲。麻辣油令蛋治更惹味,對於乜都鐘意有少少辣嘅人黎講係福音。豬手麵 $25腩汁牛丸麵 $24麵食價錢唔貴,而且夠大碗,豬手麵係另一半至愛。雙蛋餐肉一丁 $33純粹屎忽痕先會點餐蛋麵,一丁淋到不得了,而且湯底好淡,認真唔抵食。
凍檸茶
麻辣蛋牛治 $23/烘底、凍檸茶 $16
麻辣蛋牛治

豬手麵 $25
腩汁牛丸麵 $24

麵食價錢唔貴,而且夠大碗,豬手麵係另一半至愛。

腩汁牛丸麵

雙蛋餐肉一丁 $33
雙蛋餐肉一丁
2018-12-15
$40 (Dinner)
麻辣蛋牛治
2019-02-05 225 views
個日實習要去深水埗 冇lunch但就有藉口去買小食(?!).🐣蛋牛治 烘底$22🐣雖然即整 拎上手仲好暖粒粒但望到都幾失望😭😭因為個蛋牛都太薄同乾啦仲要5份都係咁 唔關失手事啦😭個蛋牛係煎得幾香 牛肉有沙嗲牛嘅風味🐮係好味嘅 烘底亦不錯 但試完一次就算了😢
個日實習要去深水埗 冇lunch但就有藉口去買小食(?!)
🐣蛋牛治 烘底$22🐣
個蛋牛係煎得幾香 牛肉有沙嗲牛嘅風味🐮
係好味嘅 烘底亦不錯
但試完一次就算了😢
2019-01-25 299 views
一家去主題樂園玩之前,想食個飽飽的早餐於是近近地去新香園可能係平日早上既關係,唔洗等候,鋪內都係六、七成客滿,所以可以揀個座位舒舒服服咁坐同老公一人嗌一個沙嗲牛麵,再加$6有一份炒蛋烘麵包(這份加來是給兒子吃的)配杯熱奶茶,再加份蛋牛治跟老公share。店員親切有善,會再覆一次單。不消一回,熱奶茶已到,奶茶的茶奶比例很好,金黃色的,很滑。隨後,沙嗲牛麵都到,沙嗲濃郁香口,麵條軟硬適中,溝埋湯都唔會變得太啖,牛肉爽口。蛋牛治爆汁,烘底香口,好食!
一家去主題樂園玩之前,想食個飽飽的早餐
於是近近地去新香園
可能係平日早上既關係,唔洗等候,
鋪內都係六、七成客滿,所以可以揀個座位舒舒服服咁坐
配杯熱奶茶,再加份蛋牛治跟老公share。
店員親切有善,會再覆一次單。
不消一回,熱奶茶已到,奶茶的茶奶比例很好,
金黃色的,很滑。
隨後,沙嗲牛麵都到,沙嗲濃郁香口,
麵條軟硬適中,溝埋湯都唔會變得太啖,牛肉爽口。
蛋牛治爆汁,烘底香口,好食!
沙嗲牛麵
蛋牛治
2019-01-18
$40 (Breakfast)
沙嗲牛麵
蛋牛治
  • 蛋牛治,
2019-01-15 425 views
呢晚放左學同幾個同學仔嚟到位於深水埗汝州街嘅新香園食晚飯。餐牌上麵飯類選擇唔算太多,不過對我嚟講,好唔好食先至係重要,多唔多選擇係其次。會唔會再嚟幫襯,取決於好唔好食,而唔係多唔多選擇。我叫咗個黑椒雞扒飯 ($45),飲凍奶茶 (跟餐+$2)。黑椒雞扒醬汁十分美味,辣度適中,雞肉嫩滑,又夠大碟,好食又抵食。凍奶茶亦十分唔錯,茶味同奶味均勻,口感幼滑。幾個同學仔都覺得自己嗌嘅嘢好食,相信我哋一定會再嚟幫襯!
呢晚放左學同幾個同學仔嚟到位於深水埗汝州街嘅新香園食晚飯。

我叫咗個黑椒雞扒飯 ($45),飲凍奶茶 (跟餐+$2)。

凍奶茶亦十分唔錯,茶味同奶味均勻,口感幼滑。

幾個同學仔都覺得自己嗌嘅嘢好食,相信我哋一定會再嚟幫襯!

2018-12-26 385 views
之前都無去過新香園,只聽聞旦牛治好,今日同小朋友去深水埗買嘢,揾食時見到佢有位,同幾闊落下,再望有咩食先知係新香園分店。點左旦牛治烘底,牛腩飯,牛脷飯同凍飲兩杯。旦牛治係好味嘅,旦夠香脆牛又淋滑,$21其實抵食,牛腩飯$40,雖然普通料但都好味,牛脷就有陣雪味,黑椒汁又行嘢,但都夠淋,OK啦,雖然我整得好味D。叫左凍奶茶同凍朱古力,奶茶好快變淡唔夠味,朱古力我阿女飲,無試。整体OK,招呼幾好有禮貌,唯獨是去洗手間經過後欄,乾淨嘅但濕到好似水浸,要行得好小心。
2018-12-25
  • 蛋牛治
2018-12-19 238 views
呢度好似係新裝修GE 鋪位? 新D 坐得C 服D。唔食牛,所以一樣係叫左豬手, 今次試豬手飯, 有3,4舊大GE豬手, 好林, 好入味。 另叫左陳皮炸魚蛋, 最初以為係出面一串串果D, 原來係自己整架, 但陳皮味無乜, 熱辣辣即炸, 夠香口, 唔算好油。薑味柚子蜜比較淡。
呢度好似係新裝修GE 鋪位? 新D 坐得C 服D。

薑味柚子蜜比較淡。
$40 (Lunch)
2018-11-22 359 views
老字號既新香園新鋪位新搞作之後都寫左篇好評俾老鋪,因為佢D蛋牛治真係令人食到回味。拿,講緊一個蛋牛治烘底係$22呀~宜家新鋪點解吸引到我去試呢?因為其實有老店,就算舊D無咁好坐,都係會想去返老店,食返個種風味。之所以會特登搵間新既泥試,就係因為佢宜個"麻辣"X蛋牛治!GIMMICK野先賣緊$24,梗係要試試佢!望入去新店,其實都見到乾淨企理好多啦~午飯時間都叫坐滿人嫁~好啦,都係買走食既。等左5分鐘咋喎!比起舊鋪又快手D播!不過,拎返去7-8分鐘既路程,已經見到D麻辣汁搞到個多士濕唒。。。宜樣野真係未食已經"唉"左聲返到去開泥食喇!嗯!真係幾過癮的真係辣嫁播~不過食食下就會覺得一路都得個辣字,食唔到本身最有風味既蛋同牛味所以我comment係可以一試既新口味,不過都係試一次就夠了~~
老字號既新香園新鋪位新搞作

返到去開泥食喇!嗯!真係幾過癮的

2018-11-22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$24 (Lunch)
2018-11-21 250 views
新香園舊店喺深水埗屹立左好多年但係我就一直都未去過總店😛始終喺街市中間驚坐得唔舒服所以我知道新香園原來開左間分店之後就即刻同朋友去試一試呢間老字號新店比舊舖再要行遠多少少裝修超新淨亦都有好多位舖頭入面既剪報都話左比你知間舖最馳名就係蛋牛治同豬手麵當然要嗌晒黎試下啦再嗌多個熱咖啡因為聽聞呢間既奶茶同咖啡都好出名架!本身叫豬手麵都驚會食得好麻煩但佢好細心有比埋隻碟仔你lur骨同埋豬手炆得好淋基本上一咬d骨就甩出黎所以都食得好輕鬆!另外同朋友share既蛋牛治口感豐富炒出黎既蛋牛都好大塊!牛肉亦都唔係太碎最重要當然仲有咖啡啦杯咖啡好香好滑上果陣仲有少少泡喺面的確係同普通茶記唔同!
新香園舊店喺深水埗屹立左好多年

裝修超新淨亦都有好多位
舖頭入面既剪報都話左比你知間舖最馳名就係蛋牛治同豬手麵
當然要嗌晒黎試下啦
再嗌多個熱咖啡
因為聽聞呢間既奶茶同咖啡都好出名架!

本身叫豬手麵都驚會食得好麻煩
但佢好細心有比埋隻碟仔你lur骨
同埋豬手炆得好淋
基本上一咬d骨就甩出黎
所以都食得好輕鬆!

另外同朋友share既蛋牛治
口感豐富
炒出黎既蛋牛都好大塊!
牛肉亦都唔係太碎

最重要當然仲有咖啡啦
杯咖啡好香好滑
上果陣仲有少少泡喺面
的確係同普通茶記唔同!