2015-02-01 1421 views
星期六約了奶奶晚飯,原本想去老廣飲湯,可惜實在太多人等位,唯有放棄。於是就去了轉角的酒樓,還是要等位的,不過酒樓的座位較多,會比較快。等位期間看到一個名穿綠色迷彩西裝,腳踏深藍色帆布鞋(沒有穿襪的…)的中國藉男子站在電梯旁,深感「Fashion嘅野,I know spring咩」…最搞笑的是R君以為他是樓面…酒樓的制服哪有這麼型呢?點菜是一個痛苦的環節,這裡的小菜不太對胃口,很多都是咸肉,海參(例:薑蔥海參雞煲和京蔥肥牛燒海參都是煲仔類的)和其他較貴的海鮮…我只是想要最普通的京都骨和啫啫雞煲之類…最後決定要乳豬拼盤-例牌、西蘭花炒帶子和沙嗲金菇粉絲肥牛煲。落單後,有人來跟我們說「沒有乳鴿」,但我們沒有點乳鴿啊…之後收到點菜單,原來是乳鴿是送的,點菜單有寫,應該是還有吧?後來我們看到很多乳鴿上菜,都是送給別人的…乳鴿送完了沒關係,但為什麼還要打在點菜單上?還是乳鴿給誰拿走了,在我單上「開數」呢?最先來的是西蘭花炒帶子($98),帶子的份量算不少,有少許雪味,很正常吧。沙嗲金菇粉絲肥牛煲($68)帶微辣但無沙嗲香,金菇份量不多,肥牛實在過熟,非常韌!我以為會是最先來的乳豬拼盤($148)是

等位期間看到一個名穿綠色迷彩西裝,腳踏深藍色帆布鞋(沒有穿襪的…)的中國藉男子站在電梯旁,深感「Fashion嘅野,I know spring咩」…最搞笑的是R君以為他是樓面酒樓的制服哪有這麼型呢?

西蘭花炒帶子
沙嗲金菇粉絲肥牛煲
乳豬拼盤
我以為會是最先來的乳豬拼盤($148)是最後才來的。乳豬最好吃,只是那部份較肥。燒肉的皮是硬而不脆的。雞有點鞋,燒鴨正常。我覺得海蜇的味道有點怪,吐了,但R君說沒有怪味,但一向喜歡海蜇的他也沒有多吃…

蝦米腸只吃到很少,因為只有四隻牙真的很難咀嚼,但這裡的食物質素平平,實在沒有加單的意欲,其實我自己也沒有吃飽。蝦米腸將近一歲,穿著波鞋,但其實她很少機會「落地」。她其中一隻鞋突然掉了,剛好走過的酒樓侍應(穿著黑衫的)竟然把鞋向我那邊踢!
我從來沒
有見過人幫BB撿鞋是用踢的!你不想碰BB鞋沒關係,我自己有手去撿,請不要踢我的鞋。

旁邊一家四口的哥哥和妹妹離開了座位,侍應看到他們的臉是很臭的,母親識趣地把他們帶回座位…其實他們很乖,沒有吵鬧。最後,我們向部長確認是否沒有乳鴿送,部長就以人人有份的紅豆沙打發我們。
2015-01-31
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-01-12 840 views
話說琴日母校有活動,身為舊生既我番左去幫手完左就帶著一班細既去慶功我地揀左打邊爐先講野食...其實無乜特別話好食唔好食...不過叫a就黎b,叫b就黎c...都算啦...食飽飽埋單發覺佢好似收多左我地錢因為佢寫明話火鍋$138全包一口價我地叫野食之前都有問過waitress係咪喺張火鍋紙上面既野都唔洗加一佢話係我地係有叫到張火鍋紙上面要額外加錢既火鍋料或者係我地誤會左果位waitress嬸嬸既意思...果啲要額外加錢既野其實係要加一係佢角度黎睇或者唔算「喺張火鍋紙上面既野」啦又位收銀嬸嬸(可能係掛lol)果黎話我地因為叫左額外加錢既野所以要加一但係呢我是有問過waitress同我摷晒所有餐牌同睇晒成張火鍋紙都無晒堆加錢野是要加一我同佢argue因為我覺得佢地真係誤導顧客個啊嬋就好似人肉錄音機咁講「我地依啲係要加一」我夠知係要加一啦而家但你係咪可以解釋下/講句唔好意思而之後又可以加番啲字眼係邊爐紙上面講明加錢項目係要加一呢條友完全唔理我up乜就好寸咁轉身走果下如果唔係班細既喺度我真係當場鬧爆佢我唔係至在佢收多左我幾多錢或者真係我地誤會左但果位收銀啊嬋今時今日咁既服務態度真係唔得囉同埋我真心
話說琴日母校有活動,身為舊生既我番左去幫手
完左就帶著一班細既去慶功
我地揀左打邊爐
先講野食...其實無乜特別話好食唔好食...
不過叫a就黎b,叫b就黎c...
都算啦...
食飽飽埋單發覺佢好似收多左我地錢
因為佢寫明話火鍋$138全包一口價
我地係有叫到張火鍋紙上面要額外加錢既火鍋
或者係我地誤會左果位waitress嬸嬸既意思...
果啲要額外加錢既野其實係要加一
係佢角度黎睇或者唔算「喺張火鍋紙上面既野」啦
我同佢argue因為我覺得佢地真係誤導顧客
個啊嬋就好似人肉錄音機咁講「我地依啲係要加一」
我夠知係要加一啦而家但你係咪可以解釋下/講句唔好意思
咪見成班細路喺度就恰我地囉
Other Info. : 服務有得俾0我會俾0
2014-12-23
2015-01-08 1007 views
今天去了元朗, 這間酒樓又係未嚟過的, 第一次嚟. 都好大間, 有兩層, 二樓係撘枱, 三樓唔使撘枱, 我們點左一碗叉燒飯, 藥饍雞腳, 叉燒包, 鯪魚球, 燒賣.叉燒飯係一碗, 叉燒舖飯面, 都好似好靚咁, 叉燒好味, 夠淋身, 又唔肥, 唔乾, 啱啱好, 叉燒汁係飯度, 好香, 飯身都OK適中, 雞腳都好濃藥材的味道, 好足料, 但雞腳則較硬身. 叉燒包反而失色左, 個皮好濕, 入面的叉燒又唔係好掂, 一PAT PAT咁. 鯪魚球都幾大粒, 同埋唔粉的, 有些蝦米粒, 幾香喎, 燒賣好味, 幾大粒, 有蝦, 唔係好肥的豬肉, 係實左少少.

2014-12-26
Type of Meal
Lunch
Celebration
Christmas
2014-10-11 780 views
晚餐叫咗個半席餐:頭盤翅尚算可以接受, 跟住個拔絲骨全是炸粉,冇拔絲及冇骨及只有甜味。 龍蝦伊麵就更差, 冇龍蝦肉及少麵食。 海魚兩味更加不敢恭維, 其他菜式尚算可以。 最后係甜品紅豆沙或芝麻糊, 但當見到芝麻糊賣相勁差, 即全改為紅豆沙, 希望逃過一劫。點知最后都係中咗招。 故一致通過<永不錄用>。
2014-02-16 611 views
上週太凍,凍到病了很懶出食評;雖然這篇相沒怎影,食物質素也不算很突出,不過見到喊面比例特多,也想微言幾句支持一下。那是一個開年聚餐的夜晚,友人一早訂了9大3小,甜魔一家是最早到場的。由於沒有事先問清楚誰負責訂檯,店方返看訂檯記錄也是茫然;但見我們帶著兩個BB,也不管三七廿十一馬上安排一張大檯先給我們坐,服務首先值得一讚。要照顧好動為食豬關係,是晚媽媽實在也沒時間拿出來相機拍照,只用手機隨便拍了一張就算了;印象中菜式很好吃稱不上,但不會太油太咸,份量也夠慷慨,大家都是挾完又挾、吃得很飽還有菜剩下來,完全符合年年有餘的意頭了。當中比較喜歡的是燒味併盤中的爽口海蜇絲、份量足又沒有腥的蟹肉扒豆苗。而8個小菜下來再加7-8碗白飯,新春期間埋單只是人均$145,很抵食了。飯後還有糖水奉送,當晚是紅豆沙,甜了一點,但誠意可嘉,想不到店方一共送上12碗,即是3位BB都有份! 結果甜魔媽媽又要吃雙份,特別飽足。所以值得推介說不上,但如果人多要吃頓經濟聚餐,並想享有較貼心服務,這裡也是選擇!

2014-02-06
2014-01-14 457 views
本來打算去名門國宴食晚飯,但去到發現等位等到人頭湧湧,所以轉左去附近呢間新明苑,點知咁就出事.....上到去發現個場都有幾多空檯,但唔知點解個阿姐係要帶我地去坐兩張打緊邊爐既檯夾住果張檯,搞到成餐飯煙霧彌漫...唔理咁多,點菜再算。款式選擇不少。點了這道拔絲咕嚕肉。因為我們一家都愛吃名門的拔絲骨,看到菜單上有,便點了來吃。上菜時,賣相不俗,但想不到只有形似,味道跟名門相差一截。夾起時完全無絲,而且整道菜太甜,只吃到糖漿的味道。海皇豆腐煲。份量偏少,但整體賣相讓人有所期待。但不知是否受到超甜拔絲骨影響,吃下去時覺得淡而無味。乳鴿皇。晚飯贈送的優惠,但一上檯時已皺皮,睇見都唔多想食。所以隻乳鴿一直放到尾,我地都冇郁過....成餐飯較為可取的應算是這道蜜味雞中翼,味道尚可。奉勸這間新明苑一句,野食唔好食,但招呼都唔該好少少,無論經理定樓面,叫人加水十叫九唔應,仲要未問過我地就收晒檯面既野,唯獨是埋單就最快。下次寧願等位都唔會再黎。

唔理咁多,點菜再算。款式選擇不少。

拔絲咕嚕肉
海皇豆腐煲
乳鴿
成餐飯較為可取的應算是這道蜜味雞中翼,味道尚可。
蜜味雞中翼

下次寧願等位都唔會再黎。
2014-01-12
2013-04-06 313 views
今天出門口時間.已經下午二點,沒法跨區飲茶.唯有去我家中附近的新明苑,去之前有心理準備.這間酒樓只是屋邨酒樓的水準.酒樓地下,是茶記,乘扶手電梯上二樓是撘枱區.再上一層茶錢貴一元.是非撘枱區.環境也比較舒適.服務當然沒有期望.店員欠決熱誠和效率.態度較冷.但不罵人就可接受.因為星期六.去到門口人山人海,由2點15分開始等,到入座時已20多分鍾後.自然在這張特價點心單點主要的食物.燒鴨米線14.8元:上枱時湯底只屬微暖.但不油.味道也不會過鹹,至於燒鴨.比較細件,但也啖啖肉.肉質也鮮甜,以14.8元的物價.品質同味道也超出了我的期望.蝦餃:賣相大小不一,也較少摺,但澄皮不算厚,夾起也沒有穿.至於餡料只有蝦.沒有其他.蝦不會太乾身.肉質爽口.味道雖則有點不自然的甜美.相信是調味後的味道.但總比沒有味道好.雞扎:比較油.每一啖也像吃油,主要的雞肉.缺乏味道,而且太細件.也佔6成油.4成肉.而芋頭也煮至溶,也被油包住.此點心亮點可能是冬菇,大大粒.入口有淡淡菇的香味.因成本問題.當然只是平價冬菇.不可太大期望.總括此點心太油,材料也偷功減料.根本末合乎水準.最後一道甜品杞子桂花榚:賣相沒有問題

最後一道甜品杞子桂花榚:賣相沒有問題.入口也不會太凍,但欠決桂花香味.什至怎吃也吃不出味道.這個甜品只像吃無味的啫喱.

吃完後我的感受.覺得食物已比起我期望高.埋單只是85元亦合理.雖則服務.味道也末算有水準.但環境也不錯.遠道而來光顧就不必.但住附近也不失是一個方便一家大細飲茶的地方.

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$43 (Lunch)
2013-03-03 225 views
原本星期日太多人出街食飯,問咗好多間無位,碰下運氣睇下有無位,又有喎!諗住上次食過,快,靚,平,都OK啦!點知今次.....唉7時埋位,職員話8時前叫餸,每2人有一隻乳鴿送.咁我地十人即有5隻,可當一味餸啦,我先叫2個小食送酒,再加多6餸一湯,已夠.過咗4個字,小食到,但2味餸過半小時先到.見鄰枱遲過我點餸,已上得七七八八,有乳鴿.但我早過佢點,職員話送完,呭算啦,話送番糖水.再過半小時,隻燒鴨先到,係我地食飽哂,叫佢取消order先到.咁叫佢上糖水,點知佢話無糖水喎!真係火都嚟!咁嗌埋單啦,突然,有個阿姐又話有糖水了,裝咗十碗西米露嚟,點知D西米係硬嘅,好似係將D西米就咁放入D熱嘅椰椰汁度.....呢次真係忍唔住......叫個部長傾,又話自己唔知,問經理,又話經理收咗工,俾個訂座電話我,問佢經理姓咩,佢話返咗2日工,唔知,勁火了。之後,有個阿姐過嚟拆彈,又話送乜送乜,又話會反影,但我咩都無要,即走....真係無下次

2013-03-03
2013-01-26 210 views
尋晚同家人外出晚飯,老豆突然想食中菜,又醒起附近開左間新既酒樓,樓下睇D套餐都唔錯,就衝左入去....入到去坐低,唔見本身想叫果個套餐,就問呀姐,呀姐話今日冇果D餐, 心諗: 咁仲放咁大個牌o係樓下? 算啦,叫另一個餐喇,錦繡海鮮套餐,值得一讚係條青斑,蒸得岩岩好,好嫩滑。佛跳牆亦比想像中好,有燉湯既火喉同味道。丫,個燒味拼盤都ok ga, 半肥瘦叉燒,脆皮燒肉但係個芝士生蝦伊麵就完全唔掂喇,完全冇芝士味,又淡,一大pat汁,蝦又冇味,不過好爽....個生炸龍蝦球先離哂大譜,根本唔係生炸龍蝦球,係生炸龍蝦丸!! d粉多到, 又硬, 想meet左佢唔食都meet 唔開外加order 蒜茸蒸帶子,蒸乾哂, 連粉絲都乾埋......最後,近老豆大日子,所以我地食到一半就加order,加左壽包一打.....但最後連糖水都食埋都仲未到(大約三十分鐘) 我地就追下啦,點知,有一個叫"亞群"既呀姐就大聲用佢半喊淡既廣東話喝我老豆: " d壽包好似你個湯碗咁大,都要時間蒸架? 唔熟拎出黎比你你都唔食啦" 講完就一揮衣袖走左去, 我地全家都呆左,當時只係覺得呢個呀姐好巴閉wo,可以咁同d客講野既?

最後,近老豆大日子,所以我地食到一半就加order,加左壽包一打.....但最後連糖水都食埋都仲未到(大約三十分鐘) 我地就追下啦,點知,有一個叫"亞群"既呀姐就大聲用佢半喊淡既廣東話喝我老豆: " d壽包好似你個湯碗咁大,都要時間蒸架? 唔熟拎出黎比你你都唔食啦" 講完就一揮衣袖走左去, 我地全家都呆左,當時只係覺得呢個呀姐好巴閉wo,可以咁同d客講野既? 算喇,15 分鐘又過,我地再問一次啦,點知佢地又話整緊.......... 我哥等唔切啦,我地食完飯仲有地方去,咁佢先埋單喇,埋完單,執哂枱,又過15 分鐘(即係已經等左一個鐘),再追,佢問我地order 左幾多個,冇收到order, 比住幾個你先得唔得, 我地話, 如果係咁我地唔要喇, 你同我地cancel 張單啦............
之後果個"亞群"又黎喇,佢掉張單落枱 (重點係"掉"),之後講,你地張單都埋左啦, 跟本冇同你落過壽包wor,我地話下,咁即係落漏左? 佢話,都冇收你地錢,你地自己睇下啦....
我哥有個壞習慣,唔睇單就簽,但你都唔好咁既態度丫...............之後我地唔同佢講啦,佢態度太差, 叫"亞群"搵佢經理黎,等既途中, 呢個呀姐仲要每枱同其他客講我地唔岩, 係每枱, 仲要好大聲, 然後店長到左, 我叫店長行去聽, 佢都仲o係出菜位同人講緊, 我叫店長聽下, 佢仲超大聲話"我講緊既係事實姐!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" 店長都忍唔住叫大聲過佢叫佢出少句聲..........
最後,店長sor 哂, 派咭片話會處理, 又話唔收加一, 仲話請番我地食壽包 (我地梗係唔食啦, 都唔知加幾多料喇...........), 之後我地就走左lu,,,,,
但食得超級唔開心囉,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,!!!!!!!!!!!!!!!
Other Info. : 如果個"亞群"一日仲o係度, 我一定唔會再去呢間野食呀!!!!!!!!!!!!!!
2013-01-25
Celebration