每次到每統茶樓,都甚喜歡打開蒸籠那瞬間,熱煙與香氣撲鼻,令人垂涎欲滴。作為半個元朗人,這次倒是我第一回到新明苑飲茶,介紹的友人說它勝在價格親民,分量十足。.先查看當日價目表:星期六下午茶時段(2:00-4:30pm)茶位$6,大中小點一律$12.8,特點$20.8部分點心還有額外優惠呢,相當抵食!.我們二人同行共點了榴蓮天鵝酥,流汁奶黃包,蒜香蒸排骨,蟹籽燒賣皇,豉汁蒸鳳爪,黑椒蒸大腸。總觀味道整體沒有特別驚喜,一貫的街坊大眾點心,旨在「飲啖茶,食個飽」。.1️⃣榴蓮天鵝酥(特)2️⃣流汁奶黃包(大)簡簡單單一個熱騰騰光滑白包,撕開後裡面流出香香甜甜的奶黃餡,已經讓我滿心歡喜。.3️⃣蟹籽燒賣皇(特)口感和味道在預料之內,中規中矩,體型倒都是挺大挺足料,很滿足。.4️⃣蒜香蒸排骨(大)全餐最推薦的蒸點。.5️⃣豉汁蒸鳳爪(中)6️⃣黑椒蒸大腸(大)員工服務態度方面,個人認為還好,雖不致親切殷勤,彬彬有禮,但慶幸未被惡言相向。或者我一向對價位大眾化食會多一份包容。哈哈!所以下次也會來光顧!
先查看當日價目表:
星期六下午茶時段(2:00-4:30pm)
茶位$6,大中小點一律$12.8,特點$20.8
部分點心還有額外優惠呢,相當抵食!
1️⃣榴蓮天鵝酥(特)

榴蓮天鵝酥(特)

榴蓮天鵝酥(特)

2️⃣流汁奶黃包(大)

流汁奶黃包(大)

3️⃣蟹籽燒賣皇(特)

蟹籽燒賣皇(特)

4️⃣蒜香蒸排骨(大)

蒜香蒸排骨(大)

全餐最推薦的蒸點。
5️⃣豉汁蒸鳳爪(中)

豉汁蒸鳳爪(中)

6️⃣黑椒蒸大腸(大)
黑椒蒸大腸(大)

2019-06-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2019-04-18 1016 views
今天一早與家人到新明苑酒樓飲早茶, 一樓係搭枱, 二樓係不搭枱的,不搭枱的話,茶位就貴幾蚊。我們叫咗鳳爪排骨飯, 陳皮牛肉球,原隻鮮蝦腸,鮮蝦燒賣皇,荷葉珍珠雞, 韭菜煎薄餅, 薑汁雞仔包, 蝦餃, 菜苗餃拼盤。 因為鳳爪排骨飯是早市優惠,所以比較細碟。 落咗單之後,等了大概1分鐘左右,食物就已經上了枱。 珍珠雞的糯米蒸得幾軟熟,不會很硬。 牛肉球偏細粒。 排骨飯嘅料都幾多,但飯可能不夠多水,所以都比較乾和硬。而其他點心的味道都很好味。 侍應見到我們需要加水,都立即過來幫忙。

荷葉珍珠雞

薑汁雞包仔

原隻鮮蝦腸

鳳爪排骨飯

2019-04-06 724 views
清明節和家人在掃墓後到元朗食午餐,爸爸想試試新茶樓,選擇了新明苑。環境裝修是傳統的酒樓格局。選擇多,而且有優惠的孖寶三寶選擇。可以食的花瓶純粹出于好奇心點的,中伏之選,味道過分假甜,十分軟淋,內有紅肉火龍果,但吃不出來。孖寶之一的干炒牛河,味道正常,不太油膩。孖寶另一選擇燒鴨(例牌),燒鴨肉質比較乾柴,沾取梅醬會比較好一點,可以不嚐試。奶黃煎堆味道不俗,皮軟糯。山竹牛肉和鮮蝦韭菜餃都正常,可以試試。鮮蝦沙律炸春卷蝦肉比較少,似食沙律醬多啲。荔芋燒腩卷味道還好,南乳味道的燒腩和荔芋,如果荔芋鬆化些,會好些。新月苑價錢不太貴,但食物質素整體需要提高,可以食的花瓶呢個主意是好的,有綽頭的,但味道口感真的需要改善。
環境裝修是傳統的酒樓格局。

選擇多,而且有優惠的孖寶三寶選擇。
孖寶之一的干炒牛河,味道正常,不太油膩。
奶黃煎堆味道不俗,皮軟糯。

山竹牛肉和鮮蝦韭菜餃都正常,可以試試。
鮮蝦沙律炸春卷蝦肉比較少,似食沙律醬多啲。
2019-03-25 477 views
今日八個老友來新明苑食晚飯聚會點了海蝦伊麵~味道一般黑椒豬手煲~ 黑椒味濃份量少炸乳鴿~ 熱辣辣香脆薑蔥魚雲煲~好味炒通菜~一般貴妃雞~正常小炒王~ 惹味🤗' 魚仔香脆琵琶豆腐煲~好味😘😘 環境舒適🤗☺價錢便宜味道🤗
今日八個老友來新明苑食晚飯聚會

琵琶豆腐煲~好味

😘😘 環境舒適🤗☺價錢便宜
味道🤗
2019-03-15 487 views
今日約左朋友食飯,揀左呢間試下我地去到,酒樓已經有8成坐滿,人氣旺盛見到餐牌都有好多選擇菠蘿拔絲咕嚕肉,個脆漿好薄,掛左上塊肉到,剛剛好,舊咕嚕肉啖啖肉,唔會乾大龍躉兩味-翡翠炒龍躉球魚塊夠哂份量,大大塊,好似成塊扒咁,好鮮甜清蒸頭腩,第2種食法,配上香葱豉油,配白飯最啱仲有糖水,芝麻糊同紅豆沙埋單260元,唔太貴
今日約左朋友食飯,揀左呢間試下

我地去到,酒樓已經有8成坐滿,人氣旺盛

見到餐牌都有好多選擇

大龍躉兩味-翡翠炒龍躉球

魚塊夠哂份量,大大塊,好似成塊扒咁,好鮮甜

清蒸頭腩,第2種食法,配上香葱豉油,配白飯最啱

仲有糖水,芝麻糊同紅豆沙
埋單260元,唔太貴
2019-01-30 360 views
元朗這間新明苑,之前好似也有來食過。今日來飲茶。二樓要撘枱,三樓則不用,我們坐三樓,都幾多人喎。點心抵食!!鳳爪排骨飯。細細碗。也有排骨幾件,鳳爪兩隻。味道幾好。飯不會好淋,排骨也唔肥的!布拉腸粉。也算幾滑身,夠大碟夠晒白,仲有菜幾條拌碟。OK味道的!!時菜鯪魚球。有4粒的,細細粒,味道唔睲,加了胡椒粉同豉油,味道幾好味的。入面有d葱又有d蝦米。仲有d時菜係底。仲叫了碟生菜。也夠大碟!!幾甜呀。好味!!

仲叫了碟生菜。也夠大碟!!幾甜呀。好味!!

2019-01-09
Type of Meal
Lunch
2019-01-06 261 views
星期日下午飲茶~~~~~~超難食~嗌咗個火鴨絲窩米~無嚟味道~~~~~啲點心先神奇~~~~~明明係香芒杏片薄餅~搵嚟搵去都唔見有芒果~連芒果味都無!咁都算喇~豬大腸真係經典~從未見過蒸豬大肥竟然長形咁切~幾新鮮丫!連味都無乜~食咗咁多樣~無一樣合水準!垃圾之中既皇者!講真~~~~~元朗有咁多間茶樓~若果唔係想試下其他~~~~都唔會入嚟呢間~~~~但點知揀著間咁無水準!!嘥哂我個胃既空間!!請我都唔會再食!
星期日下午飲茶~~~~~~
超難食~
嗌咗個火鴨絲窩米~無嚟味道~~~~~
啲點心先神奇~~~~~
明明係香芒杏片薄餅~搵嚟搵去都唔見有芒果~連芒果味都無!
食咗咁多樣~無一樣合水準!
垃圾之中既皇者!

講真~~~~~
但點知揀著間咁無水準!!
嘥哂我個胃既空間!!
請我都唔會再食!
2019-01-06
$55 (Tea)
2018-12-07 376 views
點解會去食:2018-11-25 有親戚剛剛生了bb,喺附近早啲食,食完bb 要回家。有廿幾人,所以就搵間酒樓。畢竟長輩們都喜歡中菜。食物新鮮程度:⭐⭐⭐食左好多道菜,只係記得呢幾樣...菠蘿咕嚕肉:新鮮菠蘿,所以都幾多汁,又夠甜。咕嚕肉唔算脆,但酸甜味道唔錯。龍蝦伊麵:龍蝦當然係斬細件喇,無咩鮮甜味。伊麵又淋得滯,麻麻。叉燒:燒得有點黑...但唔太肥,都ok 嘅。鍾意食燶啲嘅朋友就啱。雜菜煲:正常。唔會難食。係啲菜唔夠爽甜啫。臨尾個甜品紅豆沙:唔似開出黎嘅糖水,啲豆都淋同大粒。魚:一個字 - 「鞋」食物合適溫度:⭐⭐⭐⭐整體黎講夠熱嘅。最怕酒樓一大批出食物,擺到凍晒。食物驚喜程度:⭐⭐條魚竟然可以「鞋」到咁☠—————————————————服務員態度:⭐⭐⭐⭐俾左啲鼓勵係唔同啲嘅。加酒水嘅速度同反應都好好。—————————————————最重要系。。。我會唔會再去呢?重遊指數:⭐⭐

點解會去食:

食物新鮮程度:⭐⭐⭐
食左好多道菜,只係記得呢幾樣...
雜菜煲:正常。唔會難食。係啲菜唔夠爽甜啫。
臨尾個甜品紅豆沙:唔似開出黎嘅糖水,啲豆都淋同大粒。
魚:一個字 - 「鞋」

食物合適溫度:⭐⭐⭐⭐
整體黎講夠熱嘅。最怕酒樓一大批出食物,擺到凍晒。

食物驚喜程度:⭐⭐
條魚竟然可以「鞋」到咁☠
—————————————————
服務員態度:⭐⭐⭐⭐
俾左啲鼓勵係唔同啲嘅。加酒水嘅速度同反應都好好。
—————————————————
最重要系。。。我會唔會再去呢?
重遊指數:⭐⭐
2018-11-09 368 views
如果你搵緊新苑嘅食評,請你入黎望望。我就真係從來都未寫過食評,但哩間真係太垃圾,我決定要負評佢,希望各位元朗嘅朋友千祈千祈唔好黎。食物好唔新鮮,啲蝦肉豬肉鮮魷肉全部都係”梅”嘅,叫左隻乳豬,臭的;叫左個豆腐,有一陣怪味;牛肉唔新鮮,煮出來勁多血水;有個黃椒醬濃煮海蝦,千祈唔好食,食完都唔知食左咩,又貴。衛生情況很差,食食下有蚊及烏蠅飛過.....唯一係送碗紅豆沙,係全晚亮點,因為味道正常。二個字,垃圾!千祈唔好黎!!!!!
如果你搵緊新苑嘅食評,請你入黎望望。

衛生情況很差,食食下有蚊及烏蠅飛過.....

唯一係送碗紅豆沙,係全晚亮點,因為味道正常。

二個字,垃圾!千祈唔好黎!!!!!

2018-10-24 351 views
位於元朗西裕街嘅新明苑宴會廳,只想用三個字形容,差...差...差...我真係第一次食過這麼差的酒樓,永遠黑名單,不知所謂。事原係咁嘅,本身牛一,打算去食雞煲,點知老媽子又不喜歡吃,所以提議去酒樓食,咁一向孝順嘅我,欣然接受,在老媽子的極力推薦下,就神推鬼咁去左依間嘢,惡夢就開始了。本身我哋都好少去酒樓食飯,除非特別慶祝或節日,所以食飯都不太會點菜,咁我哋就叫了套餐,不用煩。菜式都陸陸續續上枱,份量比一般酒樓小, 可以說都是精品小菜,我地8點點菜,到9點枱上的餸菜都清光了, 碗碟都收走,但竟然還有一條蒸魚和壽包沒來,期間追過兩三次,侍應亦都回應了很快到,直到9點半,連旁邊的客人都走光了眼見只剩兩三台客,氣已上心頭。之後就出去埋單不吃了受不了,質問經理的時候,他竟然說很快到在蒸了,這句話我聽了五六次,客人都走光了我還在等這是什麼道理?俾我遲來的都已經吃完了,根本就忘記落單,員工草草了事,一個推卸一個,沒人想處理這件事,直到客人發火才跟進,不知所謂,最後減了魚的價錢和免收+1,氣沖沖地走了。這是我最難忘的生日飯,真係要多謝新明苑。

,氣沖沖地走了。

這是我最難忘的生日飯,真係要多謝新明苑。

2018-10-13
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
今晚同家人開開心心諗住慶祝生日飯,因為大家都懶得念,就叫咗半席嘅套餐食加壽包黎嘅菜式係斷斷續續咁樣上菜,黎左半隻乳豬,之後又要等⋯不停斷斷續續咁樣上菜之後所有餸菜都黎晒,重有蒸魚同壽包未黎等左幾個字,吹吹服務員,服務員大叔只回應「蒸魚係耐啲㗎啦,我幫你吹一吹啦」😑😑😑再等多幾個字再吹服務員姐姐,姐姐幫我地跟條魚話壽包要叫先可以蒸,我哋就叫佢一次過蒸晒唔想等了前後等左半個鐘覺得唔對路,再叫侍應跟跟魚同包去左邊😡😡😡侍應只回應蒸緊。入嚟食飯前後等左一個半鐘條魚仲蒸緊😡😡😡最令人嬲嘅係,廚房姨姨出嚟問我地仲差乜嘢😤😤😤真係着燈😡😡😡嬲到埋單走人,咁大間酒樓應付唔到咁多客人!仲要三個侍應都係敷衍了事,要人哋白等😡😡😡買單個收銀員個態度極差👎👎👎明明幫緊客人簽卡,可以叫另外嘅服務員幫手跟👎👎👎一餐開開心心嘅生日飯連壽包都冇得食你地服務態度、對客人嘅態度,嬲到火辣辣嘅!以後揀酒樓都要揀清楚,以免食到一肚氣!令人超級難忘,永遠唔會有下次😡😡😡

之後所有餸菜都黎晒,重有蒸魚同壽包未黎

等左幾個字,吹吹服務員服務員大叔只回應「蒸魚係耐啲㗎啦,我幫你吹一吹啦」😑😑😑
一餐開開心心嘅生日飯連壽包都冇得食
令人超級難忘,永遠唔會有下次😡😡😡
Type of Meal
Dinner
2018-10-09 268 views
喺元朗食飯通常都係去明星酒樓,但今日好多人,起碼要等1小時以上,我又冇book到位失策失策😢唯有去另一間新嘅酒樓,就是位於教育路嗰邊嘅新名苑酒樓,酒樓地方都算闊落,見到個banner 推介招牌叉燒,同埋乳豬,屋企人話叫半隻乳豬試吓,乳豬嘅皮哈並不多脂肪肉比脂肪更加多,但乳豬嘅份量就好少,應該比起出邊的乳豬更要細隻,但乳豬嘅皮就燒得非常脆!上湯白菜仔張懸粒嘅蒜頭揸咗才放入魚湯去滾白菜仔,蔬菜非常新鮮,魚湯嘅味道亦調校得非常好👍🏻龍蝦嘅size並不大隻,加咗伊面底感覺會飽一點,到最尾每人有一碗紅豆沙糖水贈送,但是糖水太過希,好像紅豆沙加了水一樣,難食,失敗
喺元朗食飯通常都係去明星酒樓,但今日好多人,起碼要等1小時以上,我又冇book到位失策失策😢唯有去另一間新嘅酒樓,就是位於教育路嗰邊嘅新名苑酒樓酒樓地方都算闊落,見到個banner 推介招牌叉燒,同埋乳豬,屋企人話叫半隻乳豬試吓,乳豬嘅皮哈並不多脂肪肉比脂肪更加多,但乳豬嘅份量就好少,應該比起出邊的乳豬更要細隻,但乳豬嘅皮就燒得非常脆!上湯白菜仔張懸粒嘅蒜頭揸咗才放入魚湯去滾白菜仔,蔬菜非常新鮮,魚湯嘅味道亦調校得非常好👍🏻龍蝦嘅size並不大隻,加咗伊面底感覺會飽一點,到最尾每人有一碗紅豆沙糖水贈送,但是糖水太過希,好像紅豆沙加了水一樣,難食,失敗
2018-09-23 255 views
元朗新明苑位置一流,環境舒舒。往日來飲茶都可以,但今天與家人吃晚餐,就食到一肚火,等了一個小時都冇得食,問原因冇答案。唯有再等,很久很久,有飯吃。來乳豬還可以,第二味就是蒸魚,意想不到。還來一個外貌類似厨餘 扒時蔬。要求解釋,請示經理,結果更換,但一樣是厨餘。內有生菜,小塘菜,菜苗。圾垃一堆。縱使有環境,舒適座位,但一餐飯等90分鐘才有得食,未上完菜就要結帳,都令人氣憤,如果洒楼不能應付就應該對客人講明須等候多時,再由客人決定等侯與否, 日後再也不會來吃。
2018-09-23
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2018-09-10 324 views
新明苑裝修過後,好多野都換哂。例如燈光、椅套、枱布,連點心紙都換埋!感覺好似多左啲新野,但又無左啲野。大家可以睇下以下既圖片,就會知道啦!粉麵飯類依家係主要點心紙上都有,而且多左啲小食選舉。另外,點心方面就多左啲花款,有啲特別外形既點心,例如榴槤天鵝酥。而且,類別名稱都改左啲有趣既名,好似甜甜蜜蜜、豐衣足食,去代表一啲類別總稱。鮮竹卷既皮薄饀靚,而且味道很入味。鮮蝦燒賣王既蝦可見都幾大隻,而且都好足料。鮮竹牛肉球由三粒變為四粒,雖然係細粒左,但味道依然。

粉麵飯類依家係主要點心紙上都有,而且多左啲小食選舉。

鮮竹卷既皮薄饀靚,而且味道很入味。

鮮蝦燒賣王既蝦可見都幾大隻,而且都好足料。

鮮竹牛肉球由三粒變為四粒,雖然係細粒左,但味道依然。
2018-08-11 280 views
今天和住元朗的朋友第一次去這間飲。好在上午11時30分到,不用等位,直接上三樓,但之後有好多問題發生。坐低一陣已有侍應問飲甚麼?點了鐵觀音,等了15分鐘都未見有,追問侍應,重新開。斟茶的時候發現水壺有膠質物料流入,即時換壺,有少許改善。點了炸兩,吃了兩件後發現有油膱味,即時不吃!羅漢素腸粉,好像未熟!牛肉球一般!薄撐吃了三塊,好硬,有油膱味。叫了經理取走並取消!伊麵賣相不好,影響食慾!灌湯餃, 雞扎味道一般桂花糕味道一般整體來說,去食一次已足夠,絕不再去!公司為了慳油,用有油膱味的油供應顧客!

斟茶的時候發現水壺有膠質物料流入,即時換壺,有少許改善。

灌湯餃, 雞扎味道一般

桂花糕味道一般

整體來說,去食一次已足夠,絕不再去!
公司為了慳油,用有油膱味的油供應顧客!
2018-08-11
$67 (Lunch)