我諗冇咩特別事情 都冇乜人會抗拒食日本菜🇯🇵SUPERDON為大家提供各式各樣嘅丼飯🍚例如北海道海鮮丼、和牛丼等等🐟喺疫情之下佢哋仲精心挑選推出左兩款熱賣抗疫魚生丼添!😷包括三文魚蟹籽丼 $48香蔥吞拿魚腩蓉丼 $48角切魚生丼 $88每一款魚生都好平均份量亦都好足夠絕對可以啖啖魚生啖啖飯材料都算新鮮晚飯時間食完真係唔使食宵夜!帆立貝和牛丼 $108帆立貝大大粒放入口真係有種滿足嘅感覺!而和燒到剛剛好唔會太乾份量亦都好充足!雜錦角生沙律 $68每款魚生大部分都喺晒入面呢個價錢可以食到咁多唔同嘅魚生確係好抵食佢哋都有配埋沙律醋撈勻入口好開胃富士山柚子梳打 $25(加配價)我覺得呢一支野絕對必試(又錯重點🤣)勁香柚子味飲完會又想再飲嘅感覺

我諗冇咩特別事情 都冇乜人會抗拒食日本菜🇯🇵

SUPERDON為大家提供各式各樣嘅丼飯🍚
例如北海道海鮮丼、和牛丼等等🐟
喺疫情之下佢哋仲精心挑選推出左兩款熱賣抗疫魚生丼添!😷
包括三文魚蟹籽丼 $48
香蔥吞拿魚腩蓉丼 $48

角切魚生丼 $88
每一款魚生都好平均
份量亦都好足夠
絕對可以啖啖魚生啖啖飯
材料都算新鮮
晚飯時間食完真係唔使食宵夜!

帆立貝和牛丼 $108
帆立貝大大粒
放入口真係有種滿足嘅感覺!
而和燒到剛剛好
唔會太乾
份量亦都好充足!

雜錦角生沙律 $68
每款魚生大部分都喺晒入面
呢個價錢可以食到咁多唔同嘅魚生確係好抵食
佢哋都有配埋沙律醋撈勻入口好開胃

富士山柚子梳打 $25(加配價)
我覺得呢一支野絕對必試(又錯重點🤣)
勁香柚子味
飲完會又想再飲嘅感覺
之前吃過這間的另一分店,想不到這開在美食廣場的還比較特別,除了有其他分店沒的壽喜燒外,還可以無限加配小食,這個真的挺讚的!鰻魚玉子和牛丼(108元)這裡選用的是牛肩胛的部位,中間有條嫩筋的,而且是用肉片的,煎得五成遜熟左右,肉質滑嫩有牛味,而且用上生雞蛋黃去拌牛肉,吃起來味道更香更滑,拌飯不錯!鰻魚吃起來也挺不錯,肉質滑嫩,有油香,沒異味。而飯是用上了鹹甜的醬汁去拌的,所以吃起來也是挺惹味的!芝士年糕(12元)外脆內軟糯,芝士流心,芝士味很香!芝麻雞翼(12元)這炸得很香,外脆內嫩的,叫這個不會失望!日式餃子3件(12元)這個性價比不錯,一共三件,炸得挺香的,配上柚子味的醬汁,吃起來不錯!三文魚(12元)三文魚是厚切的,而且油花不錯,吃起來很嫩很香,有油香!火炙左口魚邊(12元)可能是店員忘記了,這個沒了火炙,但吃起來是很嫩很滑的!八爪魚3片(12元)這個有3片也不錯,口感爽滑,有八爪魚香!北寄貝2片(12元)這個吃起來脆嫩,帶點鮮甜味!可樂(10元)
鰻魚玉子和牛丼(108元)

芝士年糕(12元)
外脆內軟糯,芝士流心,芝士味很香!

芝麻雞翼(12元)
這炸得很香,外脆內嫩的,叫這個不會失望!

日式餃子3件(12元)

三文魚(12元)
三文魚是厚切的,而且油花不錯,吃起來很嫩很香,有油香!

火炙左口魚邊(12元)
可能是店員忘記了,這個沒了火炙,但吃起來是很嫩很滑的!

八爪魚3片(12元)
這個有3片也不錯,口感爽滑,有八爪魚香!

北寄貝2片(12元)
這個吃起來脆嫩,帶點鮮甜味!

可樂(10元)
2022-06-11
2022-06-12 26 views
而家逸東酒店嘅food hall越開越多好野食🍴估唔到做有日式料理 賣相都幾吸引🇯🇵.📌Sukiyaki 雞扒壽喜燒 $98今次唔食牛 試下雞扒先🐔份量都幾多 真係成塊雞扒切件上🤩壽喜燒湯底好甜 雞扒係炭燒雞扒 肉質唔柴 好好食😋但係個湯唔夠熱 所以雞蛋放咗好耐都唔熟🍳配菜有金菇, 娃娃菜, 冬菇, 紅蘿蔔, 洋蔥🍄🥕🥬🧅全部配菜都炆得好淋 好入味😚仲+$28追加左份肥牛 黎到已經熟左 再加芝麻醬真係冇得輸🐮份量都幾多 肉質ok 以呢個價錢真係幾抵食😆仲有個小食中華沙律添😌.📌十勝豚肉丼 $75豚肉有燒過 淡淡嘅炭香味🔥秘製燒汁有點偏甜 但豚肉幾好食🐷加埋啲蔥 一啖飯一啖肉 真係好幸福滿足🥰米飯用左珍珠米 粒粒分明好好食🍚仲跟一碗麵豉湯同中華沙律 麵豉湯得昆布 普通麵豉湯咁嘅味🙈

📌Sukiyaki 雞扒壽喜燒 $98

📌十勝豚肉丼 $75
十勝豚肉丼
十勝豚肉丼
2022-06-11 25 views
Superdon 嘅丼飯出名平靚正就係人都知. 每次嚟都總係會食佢嘅牛肉飯或者魚生飯🤤不過今日咁啱到佐敦店. 竟然見到只有佐敦店限定嘅Sukiyaki menu😍咁就唔試唔得啦🐮和牛壽喜燒牛肉份量超級多. 鋪滿晒成個鍋面牛肉肉味濃郁帶點點油香味肉質唔會過鞋配菜分別有娃娃菜、洋蔥、大蔥、香菇、金針菇同紅蘿蔔特別係金針菇份量非常多. 超碼有4/5棵🤣. 所有配菜都煮到好入味我另外加咗$10轉咗做烏冬. 估唔到碗烏冬都超級大碗… 搞到我差啲食唔晒烏冬比較幼身. 但依然彈牙🥟日式餃子餃子炸得好香脆. 即使放咗一陣都依然脆卜卜🧀芝士年糕芝士味好香濃. 入口唔會油淋淋🐟三文魚刺身Superdon 嘅三文魚一向都咁好食. 味道鮮甜估唔到個壽喜燒份量咁大. 搞到我加咗咁多嘢兩個人依然食得好飽😎

🐮和牛壽喜燒
牛肉份量超級多. 鋪滿晒成個鍋面
牛肉肉味濃郁帶點點油香味
肉質唔會過鞋

配菜分別有娃娃菜、洋蔥、大蔥、香菇、金針菇同紅蘿蔔

烏冬比較幼身. 但依然彈牙

🥟日式餃子
餃子炸得好香脆. 即使放咗一陣都依然脆卜卜

🧀芝士年糕
芝士味好香濃. 入口唔會油淋淋

🐟三文魚刺身
Superdon 嘅三文魚一向都咁好食. 味道鮮甜

2022-06-11 23 views
之前喺銅鑼灣都試過呢間,今次就去咗佐敦嘅分店佢喺酒店嘅basement food court 餐廳選擇都幾多,而且環境闊落裝修好有懷舊feel試咗兩款丼飯,分別係玉子生薑豚肉丼同埋火炙三色丼,佢另外可以再加$12有埋小食飲品都可以額外換購每分丼都包埋麵豉湯同埋中華沙律玉子生薑豚肉丼幾抵食,將啲飯撈埋啲蛋汁幾好食,豚肉份量都好多調味唔錯,不過就有骨雖然有少少乾,但加埋啲汁送飯都幾好食火炙三色丼分別有三文魚、吞拿魚同埋左口魚每一件都好好食,好肥美,尤其係左口魚加埋個wasabi 同埋豉油撈飯唔錯略嫌啲魚嘅份量有少少細,所以送飯唔夠喉自己另外再加左一款小食佢嘅小食選擇都幾多,而且仲可以無限加今次就同朋友試咗芝士年糕芝士年糕入口嘅煙韌,芝士份量都幾足整體都唔錯,下次有機會試埋其他餐廳
之前喺銅鑼灣都試過呢間,今次就去咗佐敦嘅分店
佢喺酒店嘅basement food court
餐廳選擇都幾多,而且環境闊落
裝修好有懷舊feel
飲品都可以額外換購
每分丼都包埋麵豉湯同埋中華沙律
調味唔錯,不過就有骨
雖然有少少乾,但加埋啲汁送飯都幾好食
火炙三色丼分別有三文魚、吞拿魚同埋左口魚
每一件都好好食,好肥美,尤其係左口魚
加埋個wasabi 同埋豉油撈飯唔錯
略嫌啲魚嘅份量有少少細,所以送飯唔夠喉
自己另外再加左一款小食
佢嘅小食選擇都幾多,而且仲可以無限加
今次就同朋友試咗芝士年糕
芝士年糕入口嘅煙韌,芝士份量都幾足
整體都唔錯,下次有機會試埋其他餐廳
2022-06-11 10 views
味道:⭐⭐⭐⭐想平平地食日本嘢?スーパー丼就幫到你🇯🇵呢到既丼飯大大碗 而且價價錢相當合理🎎❶角切魚生丼 $88呢個角切魚生丼簡直係一次過滿足曬你N個願望🈵魚生丼有多款魚生 🦭例如:三文魚、吞拿魚、北寄貝、三文魚籽等等🪸魚生色澤紅潤 部分帶點油脂 相當新鮮又肥美❤️另外仲配上中華沙律同味噌湯🍲呢個價錢嚟講真係無得輸~💸❷肥牛壽喜燒 $98(白飯轉烏冬+$10)壽喜燒湯底鹹中帶甜 味道濃厚💎再配上肉質細緻油花平均既肥牛 🐮同多款既配料 例如:生雞蛋、中華沙律、娃娃菜、金針菇、香菇、洋蔥、大蔥、同紅蘿蔔 真係超豐富😈Btw建議食肉片前沾一沾生蛋黃🥚配上蛋汁後 令肥牛食落更嫩滑😋
味道:⭐⭐⭐⭐

想平平地食日本嘢?スーパー丼就幫到你🇯🇵
呢到既丼飯大大碗 而且價價錢相當合理🎎

❶角切魚生丼 $88
呢個角切魚生丼簡直係一次過滿足曬你N個願望🈵
魚生丼有多款魚生 🦭
例如:三文魚、吞拿魚、北寄貝、三文魚籽等等🪸
魚生色澤紅潤 部分帶點油脂 相當新鮮又肥美❤️
另外仲配上中華沙律同味噌湯🍲
呢個價錢嚟講真係無得輸~💸

❷肥牛壽喜燒 $98(白飯轉烏冬+$10)
壽喜燒湯底鹹中帶甜 味道濃厚💎
再配上肉質細緻油花平均既肥牛 🐮
同多款既配料 例如:生雞蛋、中華沙律、娃娃菜、
金針菇、香菇、洋蔥、大蔥、同紅蘿蔔 真係超豐富😈
Btw建議食肉片前沾一沾生蛋黃🥚
配上蛋汁後 令肥牛食落更嫩滑😋
2022-06-07 23 views
性價比超高既日式丼飯鍋物,味道好似日本食既咁,但係價錢1 d 都唔貴,係會成日encore 既餐廳呀!!❤️肥牛壽喜燒 非常多肥牛好足料,一度懷疑成鍋都係牛肉😂仲有金菇+娃娃菜+洋蔥等等配料,索晒湯底好甜好好味~仲有隻生蛋可以撈入鍋到做半熟蛋,或者牛肉點蛋汁食都好味!🧡和風照燒雞扒丼 照燒雞扒好香燒烤味,邊位微微焦特別香,好有日本食到既味道~燒汁惹味,大大碗飯都食得晒!!💛日式餃子 丼飯追加既小食 $12就有3隻好抵食!! 外面炸到好香脆,餃子餡多汁juicy

2022-06-06 509 views
Happy Friday Lunch的時間又來到了!之前比較多走到旺角那邊找美食,這天一改地點,來到非常近辦公室的逸東酒店美食廣場,來吃吃評價甚高的日式丼飯鵝肝和牛丼 $108鰻魚玉子和牛丼 $108鵝肝跟和牛,從來都是不敗組合,好吃與否從來都是看廚師本身丼飯賣相精緻,看樣子已經感覺美味快要流口水了!和牛份量足,燒得剛好約5-6成熟,粉嫩粉嫩的~ 肉質柔軟牛味濃郁,這幾塊都沒有筋位不會覺得難𡁻,油份滿滿,火燒過的和牛令油香更突出但不會膩!而鵝肝也不負所望,現炸但不會炸至完全乾身,外脆內軟,非常香口!店家用的都是日本產的白米,熟得令人滿意,飯粒分明,飽滿而且軟硬適中;加上和牛的肉汁、鵝肝的油香和甜甜的醬油,每一口也是滋味滿足,感覺有點不夠喉呢~另一款同樣是和牛丼但這個配上鰻魚跟玉子又是另一番風味!第一件事當然要將玉子(生雞蛋黃)拌勻啦,蛋香沒腥味,味道很配~ 鰻魚處理得很好,燒得外皮脆身,魚肉嫩滑肥美,沒吃到魚骨可以放心食用,米飯同樣加入甜甜的醬汁,是令人吃上癮的味道~如果真的感覺吃膩了怎麼辦?店家還會附上中華沙律跟一客麵豉湯,喝一口吃一小份就減走油膩啦!除了和牛丼飯,店家還有海鮮丼飯、

鵝肝和牛丼 $108
鰻魚玉子和牛丼 $108
鵝肝跟和牛,從來都是不敗組合,好吃與否從來都是看廚師本身

除了和牛丼飯,店家還有海鮮丼飯、沙律、小食跟壽喜燒鍋供應,不想吃太膩的也會有其他選擇,但會較其他兩間分店少,始終店家在佐敦店是設在酒店美食廣場內,以快餐形式經營,會受到不少限制,不過美味依然~ 我還因為記掛這個丼飯在很短時間內再二訪外賣跟男友一同分享呢!
2022-05-26
2022-06-04 30 views
今日同屋企人行街發現佐敦嘅酒店樓下有個新開嘅美食廣場😍入面有多國嘅美食,估唔到地方都幾大,裝修係英倫風格☺️座位都幾闊落。我地揀左一間日本野🤤睇下餐牌😆價錢都適中唔貴🤩🌸角切雜錦魚生丼角切魚生都係厚切😍粒粒都大大粒,味道好鮮味😋入面有三文魚,油甘魚,榮螺同八爪魚🥰🌼溫泉蛋醬燒牛肉丼轉烏冬醬燒牛肉好大碟,味道好香醬油味,烏冬熱辣辣,湯底係豬骨湯🤩拌埋牛肉同溫泉蛋一齊食好夾🤗🌸日式餃子🥟餃子🥟煎得好香,外脆內軟😋保留到肉汁🤤🌸牛油果🥑牛油果味道細滑🤓

我地揀左一間日本野🤤睇下餐牌😆價錢都適中唔貴🤩

🌸角切雜錦魚生丼

🌼溫泉蛋醬燒牛肉丼轉烏冬

🌸日式餃子🥟

餃子🥟煎得好香,外脆內軟😋保留到肉汁🤤

🌸牛油果🥑

牛油果味道細滑🤓
原來逸東樓下嘅Food Hall已經裝修完,多左好多新餐廳,今日就黎食屹立好耐嘅Superdon Express。角切魚生丼($88)八爪魚、呑拿魚、三文魚、沙甘魚同玉子嘅角切魚生丼,跟餐配麵豉湯同中華沙律。新鮮魚肉大大粒,同份量超多嘅壽司飯,加埋醬油同wasabi,好快就清左成碗!肥牛壽喜燒($138)佐敦店限定嘅壽喜燒總共有有和牛、肥牛、豚肉同雞扒4款,今次食左肥牛壽喜燒,無論肉量同配菜嘅份量都幾多,配菜就有娃娃菜、洋蔥、大蒜、香菇、金針菇、紅蘿蔔,非常豐富。壽喜燒湯底好香甜醬油味,半熟嘅肥牛蘸生蛋液,口感更滑更嫩,絕對係perfect match!另外加$10白飯就可以升級做稻庭烏冬,暖暖嘅烏冬可以加落湯變湯烏冬,又或者撈芝麻醬食都好正!係Eaton Food Hall食到性價比高又高質既魚生丼同壽喜燒,一定要推薦比朋友!

2022-05-30 17 views
估唔到喺逸東酒店嘅food hall入面有一間平靚正嘅日式料理❤️上次就嗌咗個肥牛壽喜燒 除咗肥牛好足料之外 仲有大量嘅配菜 分量十足!肥牛、金菇同娃娃菜索晒清甜嘅湯底 再加埋烏冬好好食😋
再次回到鵝肝和牛丼嘅懷抱💛今次再加埋刺生拼盤🫢同芝麻雞翼..第三次食 而我都仲係食緊鵝肝和牛丼😂(不過今次汁無另上 已經加左落飯)嫩和牛片 同 鵝肝油香 加佢甜甜地嘅汁 撈飯 好好食😝..魚生有厚切三文魚腩 超肥美吞拿魚 螺片 甜蛋 北寄貝 八爪魚 鯛魚🤓..仲有脆卜卜芝麻雞翼😋😋..再加上Eaton個food court又舒服又多💛食肆😌------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘⚪️📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
再次回到鵝肝和牛丼嘅懷抱💛
今次再加埋刺生拼盤🫢同芝麻雞翼

第三次食
而我都仲係食緊鵝肝和牛丼😂
(不過今次汁無另上 已經加左落飯)
嫩和牛片 同 鵝肝
油香 加佢甜甜地嘅汁 撈飯 好好食😝

魚生有厚切三文魚腩 超肥美
吞拿魚 螺片 甜蛋 北寄貝 八爪魚 鯛魚🤓

仲有脆卜卜芝麻雞翼😋😋

再加上Eaton個food court
又舒服又多💛食肆😌

------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘⚪️
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘🔘
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘
------
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
一直想試下依間,係銅鑼灣駱克道分店每次經過都見到滿晒座,都幾岀名下咖,今日唔知食乜好就落左佐敦個food court到睇下,我先知道原來開左間係到😱有得食又唔洗等位😆-💕 角切魚生丼 $88👅好味指數:7/10配料有玉子、三文魚、螺、八爪魚、劍魚腩同蟹籽,都好新鮮,丼飯份量都好多,但配料都多到足夠餸哂成碗飯😆-💕 鵝肝和牛丼 $108👅好味指數:8.8/10我比較中意和牛丼多過海鮮丼😳鵝肝厚肉煎得好香,入口即溶☺️。和牛大概有5大片,燒得剛好唔會太熟,仲有小小粉紅色💗又唔會太乾,肉質軟腍,油脂滲哂出黎🤤配埋個燒肉汁,甜甜地好正🥺💕-環境:8/10服務:8/10好味指數:8/10回頭率:8/10

💕 角切魚生丼 $88

好味指數:8/10
回頭率:8/10
2022-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2022-05-19 30 views
✨鵝肝和牛丼鵝肝 偏薄身 油香十足 味道甘香和牛 肉質鮮嫩 口感較有咬口飯 飯粒分明 飽滿 軟硬適中醬汁帶甜 有少少偏甜 送飯可以另會跟一小碟中華沙律同麵豉湯中華沙律 酸酸地 幾清新麵豉湯 唔會過鹹 味道正常✨溫泉蛋醬燒牛肉丼溫泉蛋 流心程度唔錯 撈飯一流醬燒牛肉 牛肉夠入味 醬汁偏甜配埋清甜洋蔥 都幾惹味飯 飯粒分明 飽滿 軟硬適中✨北寄貝加錢加配左兩片北寄貝 新鮮 口感爽脆 ✨波子汽水✨富士山柚子梳打食物可以 環境可以 店舖開喺酒店入面嘅food court所以係全自助模式 food court 環境唔錯 都幾好坐服務唔錯 價錢可以
✨鵝肝和牛丼

店舖開喺酒店入面嘅food court
所以係全自助模式
food court 環境唔錯 都幾好坐
服務唔錯 價錢可以
逸東酒店一向係一間好創新嘅酒店,最近發現佢入面竟然有一個foodcourt,入面有唔同類型餐廳,而且價錢都affordable,就成為咗我最近嘅飯堂😳今次試咗SUPERDON Express,主打日式丼飯,有好多選擇。凍食(刺身丼)、熱食(燒肉丼、壽喜燒)都有,而且仲有好多日式小食添😍我地嗌咗兩個套餐,套餐會有前菜同味噌湯,另外加$12揀咗個日式餃子做小食。重點推介😺👍溫泉蛋牛油果吞拿魚腩蓉丼魚生丼我最愛就係吞拿魚腩蓉,所以一見到呢個咁特別嘅配搭就決定食佢。吞拿魚蓉同牛油果出奇地夾,牛油果為整個丼飯增加咗口感。吞拿魚蓉新鮮,加埋流心溫泉蛋撈飯一流。👍西京燒比目魚丼西京燒比目魚偏咸,送飯一流,店家都配咗蛋黃醬去食比目魚。丼飯配上咗沙律菜同醃蘿蔔,平衡燒魚嘅油膩感,食落好滿足。📍 スーパー丼 Express |佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號舖

重點推介😺

👍溫泉蛋牛油果吞拿魚腩蓉丼