2012-02-04 134 views
共嚟過2次食dinner (jun 09, 11 & jan 17, 12)..........叫咗 :1) 牛丸麵 (hk$23)-佢嘅牛丸有牛味,唔"鞋",彈口,不錯-麵都爽身,無鹼水味,也不錯2) 片頭牛腩河 (hk$33)-這裡嘅名物點心之1-個湯面好油,後來我就搵到個原凶出嚟........就喺片頭-平常嘅片頭,總有1邊無炸過,但呢個周圍都炸過的-入口熱得非常,所以估喺剛剛炸好的,就即刻放入碗內.........故有1層油圍住每粒片頭,亦食到油香,幸好唔喺萬年油,無油"億"味..........片頭都彈口-白蘿蔔又腍,又清甜,又無渣,的確不錯-不過牛腩就煮得耐咗,肉質唔鬆,亦唔可以叫嫩,幸好未叫實............脂肪都多,牛味弱..........稱不上有質素-河粉份量唔多,勝在夠滑

1) 牛丸麵 (hk$23)
-佢嘅牛丸有牛味,唔"鞋",彈口,不錯
-麵都爽身,無鹼水味,也不錯
2) 片頭牛腩河 (hk$33)
-這裡嘅名物點心之1
-平常嘅片頭,總有1邊無炸過,但呢個周圍都炸過的
-白蘿蔔又腍,又清甜,又無渣,的確不錯
-河粉份量唔多,勝在夠滑
Other Info. : * 2次都喺去附近睇戲嘅速食dinner
2012-01-17
$30 (Dinner)
係電影中心睇完戲, 少少肚餓, 朋友就介紹左依間清湯腩啦~~唔好睇佢門面好似好普通咁, 佢d牛腩真係唔係咁簡單~~~~首先佢個湯睇落去好似好清, 以為冇乜味NONONO~~~係好味得黎又唔會令你口乾的!!證明佢夠真材實料!!另外, 牛腩就好鬆化. 佢唔係果d腍到冇口感, 用化學方法醃製果種牛"彊"果個位仲好脆添~~不得不提嘅仲有湯底入面嘅蘿白, 好香甜!!價錢又ok, 抵食呀!!
唔好睇佢門面好似好普通咁, 佢d牛腩真係唔係咁簡單~~~~
首先佢個湯睇落去好似好清, 以為冇乜味
NONONO~~~係好味得黎又唔會令你口乾的!!
證明佢夠真材實料!!
牛"彊"果個位仲好脆添~~
不得不提嘅仲有湯底入面嘅蘿白, 好香甜!!
價錢又ok, 抵食呀!!
清湯腩
2012-01-10
$30 (Dinner)
清湯腩
  • 清湯牛腩
2011-12-24 88 views
到YMT攞d野,一黎就諗到先去食牛腩。正值食晏時間,所以勁多人,坐晒出門口,幸好我一個人,可以坐裡面。照舊要了牛腩片頭河,好快就有得食。河粉好幼身,又好薄,好滑,同d湯好夾。牛腩真係好食,係一層肥一層瘦,一d都唔鞋又唔韌。舊蘿白都好正,好清甜,無渣。片頭就比之前遜色,因為3粒裡面有2粒都唔係片頭,而係魚片個角,2邊都無炸過。同真正嘅片頭相比,真正嘅當然香好多,有炸過嗰陣香味。真同假片頭都好彈牙。
到YMT攞d野,一黎就諗到先去食牛腩。
照舊要了牛腩片頭河,好快就有得食。
河粉好幼身,又好薄,好滑,同d湯好夾。
牛腩真係好食,係一層肥一層瘦,一d都唔鞋又唔韌。
舊蘿白都好正,好清甜,無渣。
同真正嘅片頭相比,真正嘅當然香好多,有炸過嗰陣香味。
真同假片頭都好彈牙。
好吃~但有2舊都唔係真正嘅片頭
$33 (Lunch)
好吃~但有2舊都唔係真正嘅片頭
2011-11-22 66 views
上個星期四同朋友去左佐敦永安買嘢,係油麻地地鐵站出,跟住經過呢間食清湯腩的地方,朋友見到有咖喱羊腩飯,於是俾吸引入左嚟食,門口貼左好多明星幫襯的相係度,店舖雖少,但都好full的,我地叫左一個清湯腩河粉,另一個咖喱羊腩飯,仲有好多其它選擇的呀!!清湯腩都好多牛腩,好淋身入味,唔會好肥,好味喎,仲有蘿白一件,唔會好似其它餐廳好多蘿白但好少牛腩,個湯都好味呀,好香好濃呀!咖喱羊腩飯都好大碟飯,咖喱羊腩都好多及好香呀,有一陣酥味傳出嚟,咖喱唔係好辣,食落去好香及真的食到羊酥味,羊腩都好淋身同埋唔算肥的,有幾年薯仔.我見不停有人嚟幫襯的,真的好好生意.

我見不停有人嚟幫襯的,真的好好生意.
2011-11-17
$38 (Dinner)
今朝行過廟街,見到有間清湯腩王,就入左去試下,主要係去試下D腩得唔得。其之前食過尼間,但就是沒有試下D腩叫左個清湯腩河,好快就有得食,而且熱騰騰的,應該係即叫即做。不過服務就一般啦~個河就不過不失啦,和一般的河粉差唔多,但滑身一點。那也是比一般的油膩。牛腩有口感的,味道也可以。太肥,煮的時間明顯唔夠,脂肪部份也做唔到入口即溶的,而且可能用左什麼東西令牛腩軟了的似。但有層次分別,如果做到爽口應該會好好食清湯好油,可能係因為牛腩好肥吧!而且重點係,個清湯應該係用左好多味精,不喜味精,甚至味精敏感的人可以止步了...但一般人久不久一次半次都可以的
今朝行過廟街,見到有間清湯腩王,
就入左去試下,主要係去試下D腩得唔得。
其之前食過尼間,但就是沒有試下D腩

叫左個清湯腩河,
好快就有得食,而且熱騰騰的,
應該係即叫即做。
不過服務就一般啦~
都OK的XD
個河就不過不失啦,
和一般的河粉差唔多,但滑身一點。
那也是比一般的油膩。

牛腩有口感的,味道也可以。
太肥,煮的時間明顯唔夠,
脂肪部份也做唔到入口即溶的,
而且可能用左什麼東西令牛腩軟了的似。
但有層次分別,如果做到爽口應該會好好食

清湯好油,可能係因為牛腩好肥吧!

而且重點係,個清湯應該係用左好多味精,
不喜味精,甚至味精敏感的人可以止步了...
但一般人久不久一次半次都可以的
2011-08-19
$28 (Other)
  • 清湯牛腩
2011-07-22 41 views
睇戲過後廟街黎醫下肚.雖然係夜晚.但夏天既廟街都係好熱,比依一間有冷氣又整到玻璃屋既店吸引左入去.可惜店內真的十分迫,但冷氣力度不錯,心理上都可以接受.叫了一個$38 的清湯腩撈麵,份量都算幾大. 而且都上得好快,一大大碗麵,起碼有兩個麵餅.都算十分充足.但個腩汁底?(似豉油多少少)麵質都可以,都算有少少口感.重點來了.叫得清湯腩王入去都係試下個腩ok 唔ok.個撈麵有五大塊腩,但佢塊腩係一比一肥膏同瘦肉. 太多肥膏,雖然d肉係好腍無筋,但肉味不算濃.附一塊唔算入味既蘿蔔.個清湯味多原自味精,飲左一半口渴左幾個鍾.p.s. 我唔知店門口出面個幾桶污物係唔係佢地店,但都好臭下,唔係熱得濟又入到去坐,我都唔會等lor.個老闆?自己吹水吹到勁大聲,講d野又奇奇怪怪,搞到個場氣氛好怪~
睇戲過後廟街黎醫下肚.
可惜店內真的十分迫,但冷氣力度不錯,心理上都可以接受.
麵質都可以,都算有少少口感.重點來了.
叫得清湯腩王入去都係試下個腩ok 唔ok.

,唔係熱得濟又入到去坐,我都唔會等lor.

2011-07-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$38 (Dinner)
2011-06-15 35 views
呢間舖的食物好好味,尤其是清湯牛白腩河,裡面D蔥好好味,裡面更有帶子粒,牛白腩半肥廋,好好味!而D河粉好滑的!入我每一次來油麻地,一定會來這兒吃!到油麻地記得來吃呀!

我每一次來油麻地,一定會來這兒吃!
到油麻地記得來吃呀!
清湯牛白腩河
$28 (Lunch)
清湯牛白腩河
2011-03-13 26 views
每次經過呢間野都係坐喺小巴度,所以一直未有機會試。咁啱阿媽步行經過呢度,於是佢就外賣咗一兜清湯腩。一兜清湯腩就要$60,一d都唔平。份量都幾多,仲有三舊大蘿蔔。大蘿蔔非常入味,仲好淋添呀,入口就溶,完全無渣。牛腩偏肥,每舊都黐住一舊肥膏。雖然肥膏會好甘香,但係實在太肥,都唔敢放入口。牛腩炆得好淋好入味,唔會太咸,亦唔覺有味精,幾好食。甚至比上次喺華姐度食嘅更好。
每次經過呢間野都係坐喺小巴度,所以一直未有機會試。
咁啱阿媽步行經過呢度,於是佢就外賣咗一兜清湯腩。
一兜清湯腩就要$60,一d都唔平。
份量都幾多,仲有三舊大蘿蔔。
大蘿蔔非常入味,仲好淋添呀,入口就溶,完全無渣。
牛腩炆得好淋好入味,唔會太咸,亦唔覺有味精,幾好食。
甚至比上次喺華姐度食嘅更好。
牛腩一兜盛惠$60
一層肥一層瘦
TakeAway
一層肥一層瘦
牛腩一兜盛惠$60
2011-02-16 20 views
食後已經兩個半鐘, 在打這食評時, 還在口渴得爆炸, 這店可真過份.十二點中午, 今朝的早餐已經不知去向, 於是再來這不知所謂的腩王試試.小店有一半客人, 有幾張枱擺在門口, 是給烟民坐的, 找了貼牆的位, 窄到幾乎坐不下.叫了牛腩撈麵, 38 大元, 五分鐘有得食, 是用碗上的, 試一啖湯, 清是很清, 有肉味, 沒有牛骨的香味, 味精很多.牛腩是一半肥膏帶一半瘦肉, 夠腍, 不痴牙, 把肥膏去掉, 可吃的地方不多.有一件骨牌般大的蘿蔔附送, 沒甚吃頭. 可幸沒有筋. 麵是頗為爽滑, 不錯, 不過是用豉油做味, 不像他店用蚝油或華姐用腩汁.這時有一位女士在旁坐下, 叫瘦腩麵, 一時好奇, 看看瘦腩是甚麼, 郤原來和我的一樣, 一半肥膏連一半瘦肉. 這女士當堂黑了面, 郤不發一言, 照吃.既然坐得不舒服, 吃完便走, 但是一路都覺得口渴, 這店是沒有再來的意義了.
叫了牛腩撈麵, 38 大元, 五分鐘有得食, 是用碗上的,
有一件骨牌般大的蘿蔔附送, 沒甚吃頭. 可幸沒有筋.
這女士當堂黑了面, 郤不發一言, 照吃.
2011-02-16
2011-02-11 26 views
招牌清湯腩河,$28,無送野飲,都幾貴,既然稱王,可能有過人之處(我估),蘿蔔淋而無味,牛腩肥膏多過肉,肉仲有些實,時候未夠,反而河粉爽滑,口感很好,湯底薄弱...

湯底薄弱...
2011-02-09
$28 (Lunch)
2011-02-02 8 views
黎到廟街, 時間尚早, 煲仔飯都未開舖..... 冇得食煲仔飯唯有去睇下有咩係開左舖啦~ 見到厘間舖好多明星黎過喎!! 成間舖貼滿晒相~ 咁有人氣就入去試下啦~ 坐低一睇個餐牌, 都唔係平架喎! 0係廟街食野要厘個價都幾貴~ 魚片頭清湯腩河 - 個湯都好清甜, 味道唔會太濃, 魚片頭都係普通魚旦... 冇乜特別, 蘿蔔就幾清香, 好味~ 至於個主角牛腩就真係幾好食! 唔會好肥, 又好淋, 好有牛味~ 同埋佢唔會切得好大舊, 所以容易入口, 又唔會因為大舊而唔淋啦~~ 好味~ 秘製咖喱牛腩飯 - 我好鍾意厘個喎~個咖喱味道好濃郁, 充滿咖喱味!!! 事實係有一層油0係面, 但係有層油先正~ 哈哈!! D牛腩就硬左D, 不過個店員話咖喱牛腩D牛腩係同清湯腩D牛腩係唔同的~ 所以都冇所謂啦~ 個汁好味好撈飯就OK la~ 好喜歡厘個咖喱~ 正!! 不過服務同環境就真係一般啦~~ 叫佢俾2杯水黎就俾1杯茶我, 都唔知做乜既~ 同埋價錢真係偏貴~ 可能多明星食過既關係~ 同埋食野冇得加錢飲野, 要散叫~ 唔化算! 雖然咖喱係好食, 但都唔會專登再番去食啦!! 唔抵呀嘛!!!
幾好
唔會好肥, 又好淋, 好有牛味~
秘製咖喱牛腩飯
好喜歡厘個咖喱~ 正!!

不過服務同環境就真係一般啦~~
幾好
秘製咖喱牛腩飯
在上文提及有些"東西"同時進行,其實是我們在吃甜點之時,亦點了在旁的清湯腩和其蘿蔔現在市面上有不少號稱腩王的食店,但是大多是名不符實...這裡的清湯腩王沒有入口即化,油脂滿口香的樣子,口感有點點實實的,看來是烹調時間仍未足夠。反而在底部的蘿蔔卻清甜得很,我們也不作多想立即追加一份淨蘿蔔,果然甜味是原自蘿蔔未身而不是坊間一般加進冰糖的做法,今天又再一次有點點食神了。食過了後,亦是向下一站出發的時候了......

現在市面上有不少號稱腩王的食店,但是大多是名不符實...
蘿蔔極之清甜

食過了後,亦是向下一站出發的時候了......
2011-01-08
$14 (Last Night Supper)
蘿蔔極之清甜
  • 淨蘿蔔
2010-11-29 15 views
:昨天下午想去食清湯牛脯,到後發現有咖喱羊腩飯,就叫咖喱羊腩撈麵(HKD48),羊腩好正,四大件加一大塊薯仔,但汁唔夠香濃,冬天多一個選擇。走前打包牛腩撈麵,準備睇大結局時食。
走前打包牛腩撈麵,準備睇大結局時食。
2010-11-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
2010-11-26 12 views
第一次光顧,叫了兩碗清湯腩麵。但一咬落那塊肥腩時,感覺肥肉部份質感有特別,絕對不同一般的牛腩。再細看肉質,以我的認知,真覺得是食緊豬腩肉而非牛腩。但不論是豬定牛,都真是肥得太過分!
但不論是豬定牛,都真是肥得太過分!
2010-11-20
$25 (Tea)
2010-09-16 9 views
行過油麻地個頭,咁arm又想食碗粉麵,見到有間比較新嘅麵舖,就入去try下啦第一個感覺好正,唔係d食物香味,而係d冷氣超勁!! 以外面成三四十度天氣而能坐係咁凉爽ge地方食野真係VGood我order左個招牌清湯腩河,成$23蚊都幾貴碗河一上枱我都嚇了一跳,点解d牛腩會有咁多肥膏跟住 肉同肥膏比例係40/60!! 好試下先D清湯還不錯,蘿蔔很大很甜... 主打的牛腩都好'LUM'...味道幾好...整體敗筆在於超多肥膏...扣哂分 如老細知到後可以改善下就perfect!!

我order左個招牌清湯腩河,成$23蚊都幾貴

碗河一上枱我都嚇了一跳,点解d牛腩會有咁多肥膏跟住
肉同肥膏比例係40/60!!

好試下先

整體敗筆在於超多肥膏...扣哂分

如老細知到後可以改善下就perfect!!
清湯腩河
2010-09-14
$23 (Dinner)