2022-08-09 175 views
好耐冇食過日本菜,上星期book咗銅鑼灣的鮨金和食料理食廚師發板菜鮨金和食料理,位置喺銅鑼灣開平道1號CUBUS,12/F呢度裝修都幾高貴,空間寬躺,枱與枱之間都有足夠空間,客人可以選擇睇住廚師做菜的廚師吧枱,也可以選擇望住街外夜景落地玻璃窗既風景位今晚我哋各點左一set廚師發板菜share一齊食!一個係16道菜嘅綺羅星,另一個係20道菜的水月!我今次主力介紹20道菜的水月!前菜有3道菜式,擺到好靚送到檯上!有醬油味十足,食落好似鮑魚咁爽口鮮甜既黑梅背,之後有慢月子白飯魚,入面嘅青椒將白飯魚嘅腥味徹底去除,剩下的只有白飯魚的鮮甜香味!最後一道前菜是厝麵豉醬海老,隻鮮蝦大大隻,香甜爽口既鮮蝦,配上同樣爽口的露荀兩者非常配合!跟住有用毛蟹肉做既蟹肉蒸蛋,香滑清甜既蒸蛋,配上鮮味十足既毛蟹肉,味道令人回味!跟住出場帶白裡透紅的金鯛配上紫蘇花紫蘇葉食得多,紫蘇花先第一次見,配上金鯛刺身更是從未試過!估唔到紫蘇花的花香,讓金鯛刺身多了一份清新的花香,味道有點我將胡椒,但有沒有胡椒來得強烈,味道和刺身恰到好處!下一道菜也是我三款菜式放在一起邊度台上的,有來自岩手縣的赤崎蠔,有飛魚肉配上薑心和鮮甜啖
鮨金和食料理,位置喺銅鑼灣開平道1號CUBUS,12/F
我今次主力介紹20道菜的水月!
跟住出場帶白裡透紅的金鯛配上紫蘇花
下一道菜也是我三款菜式放在一起邊度台上的,有來自岩手縣的赤崎蠔,有飛魚肉配上薑心和鮮甜啖啖肉既
象拔蚌!
赤崎蠔非常肥美多汁,沒有配上任何醬汁,好好享受到蠔肉入面鮮甜的肉汁!
啖啖肉的象拔蚌,加入一丁點兒的檸檬汁,顯得更鮮甜!
另一個SET的壽司,海膽好香好甜,入口即溶~~~~~~~
燒魚一品料理有外皮燒得香脆內裡嫩滑醬油味十足的吞拿魚下巴!
下一道係北海道馬糞海膽,擺得靚靚嚟到檯面, 單係賣相已十分吸引!
光澤十足又黏口既北海道馬糞海膽,放入口中馬上融化在嘴裏,嗰陣香甜嘅海膽鮮味,在口中久久不散!

跟住有深海池魚,鰹魚蔥芽,中拖羅魚子醬組成的刺身
肥美鮮甜的中拖羅,配上帶點鹹香的魚子醬,令拖羅魚的鮮味更加突出,不用點醬汁味道也十分香濃!
鰹魚蔥芽的嫩蔥,令鰹魚不帶一點腥味,留下的都是濃郁的魚香鮮味!
跟住有香甜軟熟的海綿蛋配上香甜脆口的日本白粟米

綺羅星香脆又有咬口的明太子花膠冬自卷,入面用上龍蝦膠, 明太子,外皮用上炸到脆口又不油膩的腐皮,呢個令我非常難忘!

綺羅星壽司4貫!

拖羅非常肥美!!!!!!!

食到最後一道熱食菜式是自家製鯛魚湯,暖到入心又鮮甜的鯛魚湯,除了魚香味十足, 口感也非常滑~

食過熱食後,開始進入甜品階段!
先有果香味十足又多汁甜美的蜜瓜,幾件剛剛好,再食多幾件就太‘漏’

最後出場就是桃味雪芭!冰凍的雪芭放入口中立即溶化,滿口都是桃味果汁的味道!為呢一餐劃上完美的句號!
2022-07-24 250 views
之前上黎食左個套餐,發覺無論由裝修抑或美食都充滿日本味道,真係好深刻印象啊!首先前菜嚟講,鮑魚同刺身都好鮮甜,成件事好舒服地打開咗個味蕾😌 而之後嘅刺身都好新鮮,所有嘅魚類都處理得好滑好鮮甜。之後有個燒牛粒,食得出好濃厚嘅肉味,又係燒到入口即溶,同刺身咁上下嘅口感🤭天婦羅都炸得啱啱好,雖然我唔係好鍾意食炸物,但因為呢度炸得好清爽,加埋唔同嘅醬汁,我都好快清晒佢哋😝之後就有個和牛紙火鍋,見到呢個紙火鍋,差啲以為自己番左日本😝和牛好好食,湯底都好好味,美中不足嘅係個火需要比較長時間先可以熱透。食呢餐飯都要預最少兩個鐘,如果無返咁上下時間,見到個火可能會有少少急躁🙈最後送過嚟嘅甜品同水果都係十分之出色,雖然已經好飽,但係都將全部放晒入個肚入邊

而之後嘅刺身都好新鮮,所有嘅魚類都處理得好滑好鮮甜。

2022-07-15 248 views
「慶幸我 與你去到這境地未問現實會否容許這種天真繼續不放棄遇著你 無須接受逃避如花草總要愛光線空氣 人又如何自欺」關係很難拿捏,只知道想做便去做。美食也是,想吃就去吃吧。石垣鯛 酸橘白身魚夏天食都幾清甜,用酸橘更開胃。岩手 赤琦蠔海水味偏重,幾爽口, creamy肥大肉厚口感鮮甜。平貝手掌般大,入口好爽好甜。龍蝦刺身爽彈口感,好鮮甜。吞拿魚下巴燒到油脂出來,魚肉好滑好嫩,酸汁解膩感一流。海膽杯簡直係是日MVP,勁多海膽勁甘。金目鯛魚肉肥美,外皮輕輕炙燒更香口。吞拿魚配魚子醬鹹香味溢出,吞拿魚肥美。鮑魚 鮟鱇魚肝 粟米汁煮過味道香濃。白蝦壽司赤貝壽司喜知次魚肉肥味,味淡麗。大拖羅入口即溶。醬漬赤身軟糯口感。吞拿魚蓉手卷玉子蛋出色。魚湯水果服務一流,貼心細心。
「慶幸我 與你去到這境地
未問現實會否容許這種天真繼續不放棄
遇著你 無須接受逃避
如花草總要愛光線空氣 人又如何自欺」

關係很難拿捏,只知道想做便去做。
美食也是,想吃就去吃吧。
石垣鯛 酸橘
白身魚夏天食都幾清甜,用酸橘更開胃。
岩手 赤琦蠔
海水味偏重,幾爽口, creamy肥大肉厚口感鮮甜。
平貝
手掌般大,入口好爽好甜。
龍蝦刺身
爽彈口感,好鮮甜。
吞拿魚下巴
燒到油脂出來,魚肉好滑好嫩,酸汁解膩感一流。
海膽杯
簡直係是日MVP,勁多海膽勁甘。
金目鯛
魚肉肥美,外皮輕輕炙燒更香口。
吞拿魚配魚子醬
鹹香味溢出,吞拿魚肥美。

鮑魚 鮟鱇魚肝 粟米
汁煮過味道香濃。
白蝦壽司
赤貝壽司
喜知次
魚肉肥味,味淡麗。
大拖羅
入口即溶。
醬漬赤身
軟糯口感。

吞拿魚蓉手卷
玉子蛋
出色。
水果

服務一流,貼心細心。
  • 燒吞拿魚下巴
2022-07-12 209 views
朋友快要離開香港,餞行飯選擇了鮨金Omakase。我們點了每位$1,098綺羅星(16道菜)套餐。季節前菜建議由海螺開始吃起,然後是較濃味的三文魚籽海膽豆腐;黃色小碟則是青椒白飯魚。蟹肉蒸蛋滑溜鮮甜,而且加入了冬菇、白果增加了口感。左口魚壽司中間部分鋪上左口裙邊作點綴,肥美甘香春子鯛是鯛魚的幼魚,只有約10公分長,魚身呈淡粉紅色,肉質柔軟。師傅先以滾水灼一灼魚皮,再浸冰水,別有一番風味深海池魚以魚片狀呈現,肉質細膩,塗抹在其上的醬油恰到好處,沒有掩蓋池魚的鮮味灸燒過的油甘魚也不減肥美,入口滿是脂香壓軸壽司是拖羅卷,拖羅魚蓉加入酸瓜、芝麻、香蔥,美味誘人天婦羅茄子伴上開胃醬汁,食兩件也不覺油膩奶白色的自家制鯛魚湯滿有濃郁魚味,感覺是放了很多條魚熬成的,誠意之作。最後以香甜日本蜜瓜和爽甜蘋果作結

蟹肉蒸蛋滑溜鮮甜,而且加入了冬菇、白果增加了口感。

左口魚壽司中間部分鋪上左口裙邊作點綴,肥美甘香

灸燒過的油甘魚也不減肥美,入口滿是脂香

壓軸壽司是拖羅卷,拖羅魚蓉加入酸瓜、芝麻、香蔥,美味誘人

天婦羅茄子伴上開胃醬汁,食兩件也不覺油膩

最後以香甜日本蜜瓜和爽甜蘋果作結

$1200 (Dinner)
2022-07-09 145 views
一班朋友為我慶祝生日,又冇得去日本, 思鄉病發作 ,梗係要揀間 高質嘅日本料理食下, 即刻諗起我舊年去過嘅『 鮨金』今次食迷你懷石料理 (午)食我媽家姐梗係坐吧臺❤️員工服務態度一流食物CP值超高我最愛的海膽仲有fusion 韓式吞拿魚蓉拼帶子手捲🍣掛住食嘢唔記得影相

今次食迷你懷石料理 (午)
食我媽家姐梗係坐吧臺❤️

• 油甘魚
  • 大拖羅
  • 前菜三點
2022-07-09 97 views
話說都叫做第一次光顧厨師發板,非常期待。在openrice看到這間店,睇到食評及價格屬於中上,心想在銅鑼灣地帶應該也不差吧!因為老公返夜班的,見到這店最後訂枱時間為下午2点,於是便成交了。因為找地点關係,我們遲了10分鐘到,我們坐低後便点了兩位厨師發板,点餐後其中一名員工走來說他們要收3:00,可能出餐會比較快一点,當時我反食影厨師發板都需要些時間可否多些時間,然後佢不停說厨師要休息的,我心想一場嚟到亦唔想破壞氣氛,於是回應ok。食物來說也可說是新鮮的,門口也可以說是有個打卡位,可是出餐方法令我氣憤,我覺得完全不能接受這種不專業的厨師發板,厨師及員工們為了自己要休息,便快速地出餐打發我們,將厨師發板變成普通餐送出,可是價格分別很大啊。若果是不夠時間,應該在我点餐時見意一下我們点其他,也不致於令顧客好像被催促用餐,服務實在大打折扣。
2022-07-08 103 views
最好就是朋友帶我吃好西,生日真係享受。記得我鐘意食 omakase 係銅鑼灣收工就帶我嚟。間八魚 好爽口,味道淡麗,啱是夏天食。帆立貝鮮甜味一流,口感好爽脆。金目鯛好肥美嘅金目鯛,入口魚味好濃。白蝦甜味從口腔迴盪,富山名物。中拖魚味好香濃,油脂比大拖較低,但啱曬我胃口。海膽赤貝爽甜脆身。黑鯥魚肥美,炙燒更重油膩。厚切墨魚勁黏口,勁香甜。岩鹽燒大拖油脂味重,岩鹽提鮮一流。醬油漬赤身軟嫩呑拿魚蓉手卷最後一道菜,好飽。呑拿魚下巴燒物真係好吸引。布丁蛋作結尾一流。

間八魚
好爽口,味道淡麗,啱是夏天食。

帆立貝
鮮甜味一流,口感好爽脆。

金目鯛
好肥美嘅金目鯛,入口魚味好濃。

白蝦
甜味從口腔迴盪,富山名物。

中拖
魚味好香濃,油脂比大拖較低,但啱曬我胃口。

赤貝
爽甜脆身。

黑鯥魚
肥美,炙燒更重油膩。

厚切墨魚
勁黏口,勁香甜。

岩鹽燒大拖
油脂味重,岩鹽提鮮一流。

醬油漬赤身
軟嫩

呑拿魚蓉手卷
最後一道菜,好飽。

呑拿魚下巴
燒物真係好吸引。

布丁蛋
作結尾一流。
還記得上一次來到「鮨金和食料理」用膳之後一直都念念不忘,所以今次再相約朋友前來品嚐他們的Omakase。餐廳環境雖然用上金色作為其中一種主色,但是完全沒有俗套的感覺,反而突顯其高貴的感覺,大概都是因為把金色巧妙地配上黑色和木色來平衡。再者,這裏地方光線充足,寬敞又整潔,給予人舒適的感覺。由於自己實在太耐沒有在此用膳,心思思想品嚐到更多,所以我亦不說二話選了餐牌上的「彩霞」。這個set共有24道菜,一次過能夠品嚐這麼多菜式,絕對可以滿足饞嘴的我。前菜 - 水茄子配草莓醬;津菜;石垣貝水茄子配草莓醬老實說句自己不算是特別喜歡吃茄子,但是這個水茄子配草莓醬絕對有喜出望外的感覺。水茄子軟硬度適中,配上甜甜酸酸的草莓醬後變得特別開胃醒神,難怪我也喜歡了這道菜!津菜津菜爽脆清甜,配上酸汁後,變得特別清新開胃,作為前菜就最好不過!石垣貝石垣貝爽口彈牙,而醬油漬過後變得鹹鹹香香,吃上去特別滋味!石垣貝旁邊的白蘿蔔經過醬油漬,同樣鹹鹹香香,鹹香中又滲出白蘿蔔的清甜,的確美味!茶碗蒸 - 蟹肉蒸蛋吃過前菜後相當滿意,接着下來就是蟹肉蒸蛋。蟹肉蒸蛋口感非常幼滑,而蟹肉為富有蛋香味的蒸蛋增添鮮甜味,配搭得宜又

前菜 - 水茄子配草莓醬;津菜;石垣貝

水茄子配草莓醬

津菜

石垣貝
茶碗蒸 - 蟹肉蒸蛋
吃過前菜後相當滿意,接着下來就是蟹肉蒸蛋。蟹肉蒸蛋口感非常幼滑,而蟹肉為富有蛋香味的蒸蛋增添鮮甜味,配搭得宜又美味!

赤身
赤身非常新鮮,根本不需要多加調味,就已經吃得到本身的魚香味,魚香味過後還滲透出陣陣的鮮甜味,相當不錯!

兵庫縣室律岩蠔
吃生蠔已經吃得多了,就是從沒有吃過生蠔配干邑,感覺新奇又特別!

岩蠔肥美又鮮甜,配上干邑過後,其鮮甜味更為提升,而鮮甜味過後又散發出陣陣就酒香味,實在是一試難忘,現在想起來仍然十分回味!

北海道平貝
兩款平貝自己都十分喜歡,它們同樣鮮甜得來又爽口彈牙,但自己則更愛師傅將平貝切薄後加上紫菜卷在一起,這樣吃上去多添了紫菜的香味,變得更為有層次感!

伊勢海老刺身
伊勢海老刺身非常新鮮,入口極為爽口彈牙,單吃已經不錯,不過與wasabi同吃則更為美味!
福岡油甘魚魚鮫刺身
沒有品嚐過油甘魚魚鮫刺身的我,絕對沒想過這刺身能夠如此肥美甘香,同時又帶點爽彈的感覺,肥美得來又沒有膩滯的感覺,實在討我喜歡!

福岡真鯛烏魚子
真鯛本身的魚香味不算是濃郁,但是配上鹹香的烏魚子後卻變得鹹香而極為美味,令真鯛變得獨特起來!
汁燒沖繩吞拿魚下顎
汁燒過的吞拿魚下顎富有濃郁的吞拿魚香之餘,又不失甘香味,加點檸檬汁一起吃則更上一層樓!

醬油漬赤身壽司
經過醬油漬的赤身壽司全都是醬油的味道,濃郁得來又不會過鹹,同時又沒有蓋過其魚香味,口感又極為幼滑,不論是味道還是口感都深得我們的喜愛!

石垣鯛刺身
石垣鯛刺身其魚香味本身不算是極為濃郁,但是加上特製海鹽後起了提鮮的作用之餘,更能帶出其鮮甜味,相當不俗!

鯖魚磯邊卷
雖然這個卷物內裏並沒有飯,但是鯖魚醃漬至熟後的口感跟白飯有點相似,感覺相當特別。把它配上酸薑做成卷物後,味道清新宜人,同時還滲透出淡淡的魚香味,相當不俗!

小川北海道馬糞海膽杯
口感creamy幼滑,味道鮮甜帶回甘的海膽,配上食用玫瑰花和銀箔,不論是賣相還是味道都取得我歡心,又令人回味!

中拖羅刺身
中拖羅刺身本身魚香味和甘香味都相當濃郁之餘,配上wasabi後帶來刺激清新的口感,這樣為中拖羅刺身配魚子醬打開了很好的序幕。

配上了魚子醬的中拖羅刺身鹹香味十足之餘,又跟中拖羅本身的魚香味和甘香味配搭得宜而變得美味有層次感!

鱈場蟹肉魚餅
鱈場蟹肉魚餅外層香脆可口而不油膩,而內裏滿滿都是鮮甜的蟹肉,實在令人滿足!

墨魚壽司
厚切的墨魚壽司口感極佳而黏身,其淡淡的鮮甜味與墨魚上的醬油相映成趣而變得特別可口!
火炙梭子魚壽司
經過火炙的梭子魚壽司特別甘香,甘香味過後便滲透出陣陣鮮甜的魚香味,滋味可口!

火炙右口魚裙邊壽司
火炙右口魚裙邊壽司同樣非常甘香,但其鮮甜味則沒有火炙梭子魚壽司那麼明顯,雖然如此,它仍然是相當不俗!

吞拿魚蓉卷
吞拿魚蓉卷來得一點也不簡單,師傅花了很多時間來製成吞拿魚蓉,同時又需要細心處理。就連吞拿魚蓉卷內的芝麻亦都要先燒熱盤,再輕輕燒過,才這麼香口,實在佩服廚師的心思!

吞拿魚蓉口感綿綿而充滿魚香味,配以紫菜和香口的芝麻在一起,別有一番風味!
玉子燒
玉子燒口感creamy而香甜,同時又不失其蛋香味,不論是味道還是口感都深得我的鍾愛!

自家制鯛魚湯

吃過一輪刺身壽司後,再來一碗熱呼呼而極為鮮甜美味的鯛魚湯,實在令人滿足不已!

愛媛縣紅麥當娜橙;靜岡蜜瓜
最後以清甜而多汁的愛媛縣紅麥當娜橙和香甜的靜岡蜜瓜為這頓Omakase畫上完美的句號。

今次再次到訪,不但感受到他們熱情而細心的款待,同時整頓Omakase都令我滿足不已,用料上乘,味道與配搭都十分出色,所以我亦忍不住要計劃再次光臨的時間。
2022-06-20
Type of Meal
Dinner
今次哩間好有驚喜 係我心目中頭三名之一除了時令當造嘅刺身仲有一啲係平時比較少食嘅食材列如:超大隻嘅平貝勁鮮甜!!!❤️❤️師傅做咗薄切同厚切 2重口感灑上柚子鹽 已經好好食!.馬糞海膽鹽水海膽杯精緻又好味😋天腦入口即溶厚切墨魚壽司 口感好好彈!下面加咗海膽 極之鮮美!令外龍蝦刺身都好正~ ❤️❤️除左啖啖肉、好爽好甜好彈!加上蝦膏輕輕燒過迫出蝦味😋超好味!仲有我至愛嘅慢煮鮟康魚肝好綿滑~加咗紅酒去煮,好香!配奈良漬去令口感更清新豐富青輕嘅壽司師傅 料理好用心 亦整得好好食餐廳環境舒服 店員們都好nice食得開心又唔會有侷促感👍🏻.🔸刺身及熱食✦梅貝、✦魷魚、✦天婦羅蠶豆✦蟹肉蒸蛋✦兵庫縣處女蠔✦左口魚刺身、燒左口魚邊✦深海池魚腩✦平貝✦日本白象拔蚌✦龍蝦刺身✦吞拿魚胶✦鹽水海膽、馬糞海膽✦喜之次✦天腦✦鮟康魚肝✦腐皮明太子蝦膠天婦羅.🔸壽司:✦金木叼✦厚切墨魚海膽✦黑陸魚✦醋漬吞拿魚 (蒜頭醬油)✦穴子壽司 柚子皮
今次哩間好有驚喜
係我心目中頭三名之一
除了時令當造嘅刺身
仲有一啲係平時比較少食嘅食材
列如:超大隻嘅平貝
勁鮮甜!!!❤️❤️
師傅做咗薄切同厚切 2重口感
灑上柚子鹽 已經好好食!
馬糞海膽鹽水海膽杯精緻又好味😋
天腦入口即溶
厚切墨魚壽司 口感好好彈!
下面加咗海膽 極之鮮美!
令外龍蝦刺身都好正~ ❤️❤️
除左啖啖肉、好爽好甜好彈!
加上蝦膏輕輕燒過迫出蝦味😋超好味!
仲有我至愛嘅慢煮鮟康魚肝
好綿滑~加咗紅酒去煮,好香!
配奈良漬去令口感更清新豐富
青輕嘅壽司師傅 料理好用心 亦整得好好食
餐廳環境舒服 店員們都好nice
食得開心又唔會有侷促感👍🏻
🔸刺身及熱食
✦梅貝、✦魷魚、✦天婦羅蠶豆
✦蟹肉蒸蛋
✦兵庫縣處女蠔
✦左口魚刺身、燒左口魚邊
✦深海池魚腩
✦平貝
✦日本白象拔蚌
✦龍蝦刺身
✦吞拿魚胶
✦鹽水海膽、馬糞海膽
✦喜之次
✦天腦
✦鮟康魚肝
✦腐皮明太子蝦膠天婦羅
🔸壽司
✦金木叼
✦厚切墨魚海膽
✦黑陸魚
✦醋漬吞拿魚 (蒜頭醬油)
✦穴子壽司 柚子皮
2022-06-26 125 views
Omakase 最近差唔多兩個星期都食一次,早幾日放工就去了公司附近的cubes裡的鮨金和食料理,試試佢Omakase😋首先來前菜,有梅貝,水晶魷魚,天婦羅蠶豆蟹肉蒸蛋,熱辣辣的蒸蛋,鋪滿了蟹肉,好足料。壽司🍣:最深得我心的,分別是<銀鱈魚>配上柚子胡椒,配搭新鮮。另外<左口魚裙邊>油脂的香味,充斥整個口腔,<大拖羅>油脂豐富,入口即溶,<海膽>鮮甜無比,且份量多。其餘包括肉厚<深海池魚腩>,<油甘魚>,<金目鯛>及<黑鯥魚>而<新鮮鯖魚>配上靈魂所在的薑蔥蓉,<瀨尿蝦>配上鰻魚汁,甜甜地燒吞拿魚下巴,第一次食,魚質好滑,可點上檸檬汁減輕肥膩感。奶白色的魚湯,魚香味濃。最後雪糕做甜品及時令生果。整體來說,性價比高,分量剛剛好。
首先來前菜,有梅貝,水晶魷魚,天婦羅蠶豆
蟹肉蒸蛋,熱辣辣的蒸蛋,鋪滿了蟹肉,好足料。
壽司🍣:
其餘包括肉厚<深海池魚腩>,<油甘魚>,
燒吞拿魚下巴,第一次食,魚質好滑,可點上檸檬汁減輕肥膩感。
奶白色的魚湯,魚香味濃。
最後雪糕做甜品及時令生果。
整體來說,性價比高,分量剛剛好。
舊年食過一次鮨金,一直念念不忘,所以今年趁朋友生日,再食一次今次照舊叫左24道菜的彩霞($1798)首先上既係前菜三小碟味道唔錯,尤其係個海老天婦羅之後到蟹肉茶碗蒸,非常滑,好足料,可惜入面有我唔喜歡既白果左口魚薄切,配埋酸汁,非常開胃之後到岩手蠔,冇上次食嗰款咁鮮甜,但都算ok,龍蝦厚肉鮮甜,另外2款就正常發揮跟住到熱食,燒吞拿魚下巴配酸汁,外層燒到好香脆,入面肥美嫩滑雙色海膽杯,一邊係鹽水海膽,食落有點苦,而另一邊係馬糞海膽,比較岩我口味,但我比較懷念上年成隻海膽連殼上,風味更佳一系列既刺身壽司平貝 金目鯛 鮑魚拖羅配魚子醬壽司鱈場蟹肉薯餅,好香,賣相吸引布丁蛋 水果粟米,粟米好甜好好食鯛魚湯,我好喜歡飲魚湯,而呢個鯛魚湯魚味濃郁,而且非常鮮甜👍🏼👍🏼最後仲有水果,整體而言,水準依然唔錯,價錢貴左但食材配搭上反而冇舊年我食咁驚艷,有少少失望,但依然值得推介

今次照舊叫左24道菜的彩霞($1798)
首先上既係前菜三小碟
味道唔錯,尤其係個海老天婦羅

之後到蟹肉茶碗蒸,非常滑,好足料,可惜入面有我唔喜歡既白果

左口魚薄切,配埋酸汁,非常開胃

一系列既刺身壽司
平貝 金目鯛 鮑魚

拖羅配魚子醬

壽司

鱈場蟹肉薯餅,好香,賣相吸引

布丁蛋 水果粟米,粟米好甜好好食

Omakase✨ 是指沒有菜單的「廚師發辦」師傅將當日最好嘅時令食材根據味道、質感同溫度構思整個晚餐嘅流程對我嚟講,成餐飯就好似一場未知嘅旅程咁😙呢間餐廳嘅師傅非常健談~ 好有心機介紹同講解! 每一道食材背後原來都用咗好多心機同時間處理同製作!呢度嘅刺身/壽司廚師發辦套餐由$1,098到$1,798都有我揀左最貴嘅24道菜---彩雲($1,798) 當中包括了10款刺身、6款壽司/卷物,比起好多其他omakase嚟講幾抵食!! 師傅話食刺身係要配合埋溫度食😄果日天氣熱,食呢個涼涼地嘅刺身(吞拿魚魚背)~成個人感覺即刻清新番!前菜: 蘿蔔+魚腐蟹柳+蠶豆炸蝦丸伴碟的漬蒜:食落好驚喜!竟然完全無蒜頭味!!原來係用味噌、面豉、木魚醃成~一啲臭味都無!茶碗蒸:蒸蛋好嫩滑,有蟹肉、菇,好鮮甜!刺身(左口魚邊+魚背): 魚邊好肥美,啖啖肉生蠔: 岩手縣的米奇蠔:好鮮甜! 口感偏爽,海水味濃! 🔸平貝: 從伴碟的貝殼睇出,原來平貝係咁巨型嘅貝類🤭 第一次食~食落肉質酥脆爽甜師傅話呢兩個部位應該係全港獨家:平正魚-後尾枕肉:好似啫喱,有趣的口感平正魚-魚骹: 師傅話好難得食到呢個位置! 師傅話要好熟悉
Omakase✨ 是指沒有菜單的「廚師發辦」
師傅將當日最好嘅時令食材
根據味道、質感同溫度構思整個晚餐嘅流程
對我嚟講,成餐飯就好似一場未知嘅旅程咁😙

呢間餐廳嘅師傅非常健談~ 好有心機介紹同講解!
每一道食材背後原來都用咗好多心機同時間處理同製作!

我揀左最貴嘅24道菜---彩雲($1,798)

當中包括了10款刺身、6款壽司/卷物,
比起好多其他omakase嚟講幾抵食!!

師傅話食刺身係要配合埋溫度食😄
前菜: 蘿蔔+魚腐蟹柳+蠶豆炸蝦丸
伴碟的漬蒜:食落好驚喜!
茶碗蒸:蒸蛋好嫩滑,
有蟹肉、菇,好鮮甜!

刺身(左口魚邊+魚背): 魚邊好肥美,啖啖肉
生蠔: 岩手縣的米奇蠔:
好鮮甜! 口感偏爽,海水味濃!
🔸平貝: 從伴碟的貝殼睇出,原來平貝係咁巨型嘅貝類🤭
第一次食~食落肉質酥脆爽甜

師傅話呢兩個部位應該係全港獨家:
平正魚-後尾枕肉:好似啫喱,有趣的口感
平正魚-魚骹: 師傅話好難得食到呢個位置!
師傅話要好熟悉嗰個位先可以起到骨😝
食落好爽、肥美,但又唔膩😍

龍蝦刺身
好鮮甜、厚肉,點鼓酒,鮮味更出!龍蝦肉食落鬆軟又爽口,口感有啲似食野柚子!

燒吞拿魚下巴:外層燒得好香脆~
 食落肉質超肥美同嫩滑!
下巴原來比魚腩更滑更肥!  沾上酸汁或檸檬汁可中和肥膩感☺️

金線鯛:鮮甜,味濃,口感較軟
Tuna中落:係吞拿魚腩排骨,骨與骨之間果條肉!
師傅話佢哋應該係全港唯一會食呢個咁特別的部位!
師傅話呢個位係獨一無二咁滑!!
師傅話要要成條食: 食落真係非常肥美😆
味道濃,嫩滑、完全無筋,好鮮甜!!
食到呢個部位覺得好幸福啊❤️

海膽:
上菜時師傅將淡雪鹽灑上~好似雪花咁飄下~
淡雪鹽真係同佢個名一樣,只有微微的咸味!呢款海膽偏淡,加入淡雪鹽同食更香~在口中溶化~

鮟鱇魚乾:係用左甜豉油、紅酒慢煮,好入味~
口感好軟棉棉,質地好滑!
壽司: 八爪魚吸盤上有魚子醬;爽、咸
雪場蟹肉薯餅;香氣撲鼻,賣相吸引
牡丹蝦壽司
師傅喺你面前炒蝦膏,超香!!!
炒完大量加在牡丹蝦上~蝦膏味道超濃郁! 咸香鮮味~好似有十幾隻蝦係個口度咁😝 牡丹蝦超厚肉又肥美! 正!

流心拖落卷:中間嘅拖落口感係冰涼㗎😍
放入口一陣,會喺個口度融化💕  滿口都是拖拿的香氣😝仲有好香芝麻味~好正呀!
鮑魚:
係加入昆布、味琳、豉油、酒製成!非常入味😗 口感鬆軟,一啲都唔會韌!!! 💯

自家製鯛魚湯: 奶白色的魚湯非常濃郁~
好似有好多條魚喺個口度😸 香甜鮮味!
最後就係生果同甜品:

蜜瓜同蘋果,好甜!!!
豆腐味雪糕~ 好正好香豆腐味🫶🏼

好幸福~ 食到好飽💕

✨ 總結 ✨
這晚Omakase的每道菜都非常美味~
整個菜單的鋪排都好有心思~
除左味道不同,整餐飯食到好多唔同質感,層次非常豐富

而且當日好好彩食到好多好矜貴嘅部位💕
食得非常開心同滿足❤️
2022-06-16 86 views
拖羅赤身,呢個5月尾6月嘅季節最好食刺身要配合埋天氣同溫度,偏冰涼嘅口感。今日天氣好焗熱。師傅切咗塊超厚大嘅比我,微涼口感唔冰,仲要勁鮮,衞生乾淨!佢喺我門前即切即處理舊魚~~平時嘅係無味唔知咩咁。精心設計過嘅menu, 除咗用時令食材,特別部位,不同種類嘅海鮮,仲有好幾種不同嘅口感,加上天氣比人嘅感覺去配搭,唔止口腹之慾,仲係物理上嘅好感。圖一: 左上 特厚拖羅 右上 前菜 魚腐蟹柳,炸蝦丸蠶豆,大根鰹魚汁。茶碗蒸 超滑,有蟹肉,清甜嫩滑左中: 超厚身墨魚 剌身壽司,巨厚,好濃滑口感,完全無任何筋。用成個鐘去處理佢!平時會係用好夠海膽/其他野令佢吊味,但佢係完全無渣,無un嘅野!師傅話係用手勁推到魚肉勁軟,超多功夫!右中: 赤貝 上咗枱仲會收縮!爽脆口感,左下: 平政魚較!超稀有部位!要好有經驗先處理到,因為平時好多骨。師傅話如果客有飲酒就會燒埋有骨個位,但刺身就食唔到,晒咗好大舊。右下: 沙巴鯖魚 深色d,食落重味過平時食到嘅圖二: 右上: 師傅勁nice, 我地坐bar枱,除咗有問必答,仲show埋佢由一大舊魚開始處理嘅原理,部位話比我地知。仲share以前同而家喺日本學做日本菜

拖羅赤身,呢個5月尾6月嘅季節最好食

右中: 赤貝 上咗枱仲會收縮!爽脆口感,
右下: 沙巴鯖魚 深色d,食落重味過平時食到嘅

圖二:
右上: 師傅勁nice, 我地坐bar枱,除咗有問必答,仲show埋佢由一大舊魚開始處理嘅原理,部位話比我地知。仲share以前同而家喺日本學做日本菜,壽司嘅分別,當年嘅辛酸。

圖3
左上: 吞拿魚下巴 配檸汁/酸汁,去油解肥膩。真係好肥唔係講笑,d皮燒到脆晒
右上: 八爪魚吸盤壽司,上面有魚子醬,好爽脆,唔洗點醬,已經夠咸
右中:吞拿魚 中落 位置 一排骨中間嘅位嘅肉,極罕有,腩排骨(?)呢件壽司用咗一大舊魚黎做,因為呢個部位只有一塊,切成12塊再去做成一舊壽司。好神奇嘅感覺,食完好耐都個成陣味喺口!全部都係師傅話我知㗎!
左下: 雪場蟹肉薯餅,即炸,上枱嘅時候其中師傅都話係好野黎,就知唔簡單!
右下: 炒緊好邪惡嘅野!牡丹蝦壽司上面放埋炒蝦糕,勁濃蝦味!食完d味不停喺口入口迴響!痴線!好癲啊!睇住佢處勁大隻嘅牡丹蝦,蝦頭倒晒出黎,再火燒再放返上隻度,做壽司

左上: 燒緊蝦膏
左中: 蒜頭漬,有味噌,昆布同柴魚醃,勁好食!完全唔臭!食到停唔到!
右中: 流心拖羅卷,入口微冰凍,真係溶化,放得耐會流心!入面有芝麻,超香!含一陣,等佢溶咗,散晒d香味出黎!大推啊呢度!
右下: 大佬嘅海膽杯,超靚!做師傅都唔容易,仲要放朵rose上去,洒雪花(淡雪鹽),好多做但超正

雞冠草係魚生壽司嘅常有配菜,勁爽口,好好味。平時都無人會話你知咩黎,但呢度師傅真係無得頂,勁細心!

呢餐omakase食品種類同質感都好豐富!唔止味道不同,真係好有心思!
2022-06-06 1886 views
好朋友生日,禮物就免喇,一黎怕唔啱用,實質係懶得諗,所以同佢食餐好嘅代替。銅鑼灣Cubus出名多高級餐廳,其中鮨金和食料理係當中高質素之餘性價比亦較高嘅日本菜,佢除左有刺身壽司之外,亦有和牛Shabu Shabu。鮨金嘅店面比好多鮨店都要大,佢一邊係壽司吧檯,另一邊係普通餐枱,對於人多嘅食客傾偈會方便啲。朋友鍾意食魚生,而鮨金嘅刺身/壽司廚師發辦套餐就有三個唔同價位,由最平$1,098到最貴$1,798,我地揀左最貴嘅套餐彩雲($1,798),佢包左24道菜,當中包括10款刺身同6款壽司/卷物,相比起好多高級鮨店都抵食。前菜 - 先黎三式前菜,最前面山芋蓉配水雲,山芋蓉本身冇乜味,不過配左下面嘅酸汁就好開胃,上面再放左三文魚籽點綴,下面嘅水雲有啲似髮菜。酸酸地好開胃。右上角係玉子豆腐,好滑溜,上面係黑魚子。左上角係黑梅背煮蘿蔔,黑梅貝有啲似東風螺,蘿蔔好腍冇渣。蟹肉蒸蛋 - 蒸蛋熱辣辣仲好滑,入面除左蟹肉仲有有冬菇、蝦同白果。師傅準備緊刺身時,可以先食啲醃菜,我最鍾意辣蒜頭,好惹味。室津蠔 - 生蠔超肥美,海水味適中,非常新鮮,食之前可以落少少青檸汁。左口魚 - 哩碟刺身分左兩個部份,

前菜
蟹肉蒸蛋
師傅準備緊刺身時,可以先食啲醃菜,我最鍾意辣蒜頭,好惹味。
室津蠔
左口魚 - 哩碟刺身分左兩個部份,前面厚身啲嘅係邊位,後面係薄切。左口魚魚味比較淡,薄切蘸酸汁食令魚鮮味更加突出,而邊位就可以蘸豉油食,口感爽口啲。
左口魚
平貝 - 同一款刺身,師傅用左三種唔同切法,味道雖然一樣,但食落就好唔同,我特別鍾意右邊嘅切法,因為特別厚身口感比較有口感。
平貝
油甘魚 - 平時食油甘魚刺身都係食魚腩多,但今次就食倒兩個比較少食倒嘅部份。前面係油甘魚魚鮫,魚油非常豐富,後面係腦天,即係油甘魚頭頂嘅肉,魚味會濃啲,成條魚都係得嗰兩塊,非常矜貴。
油甘魚
油甘魚 - 腦天
龍蝦 - 哩個set包左成隻龍蝦 ,師傅會將大部份龍蝦肉用黎做刺身,少部份用黎做其他菜式。
龍蝦
龍蝦非常新鮮,放入口會感受倒龍蝦微微嘅震動,再配埋沖繩海鹽食,鮮味無窮。
龍蝦
燒吞拿魚下巴 - 食完五款刺身之後就到熱食,吞拿魚下巴好大舊,魚皮燒到好香脆,下巴肉油脂滿滿,非常邪惡!
燒吞拿魚下巴
深海池魚 - 哩個深海池魚同樣包括左兩個部位,前面係魚鮫,後面係魚腩,油脂甘香得黎唔會太膩,口感爽脆。
深海池魚
海膽 - 杯入面有兩款唔同色嘅海膽,前面深色啲嘅係鹽水海膽,後面淺色啲係馬糞海膽,兩款海膽都非常鮮甜,不過前者味道就比較清甜。
海膽
拖羅 - 一次過試勻大拖羅、中拖羅同中中拖羅,大拖羅超級肥美,入口即溶之外完全冇筋,油香味完全唔係中拖羅可以比。
拖羅
明太子龍蝦餃子 - 餃子非常熱辣辣,餃皮好薄好脆,中間釀左頭先用剩嘅龍蝦肉同明太子。
龍蝦肉肉質結實彈口
明太子龍蝦餃子
磯邊卷 - 第一次食磯邊卷,一般做法係用沙甸魚、芽蔥同醃蘿蔔卷成,但哩度嘅磯邊卷就用左池魚、鯖魚、紫酥葉同酸薑,紫酥葉同酸薑哩兩種食材本身味道就好大唔係人人能夠接受,但估唔到夾埋一齊酸酸甜甜咁又幾好食。
磯邊卷
赤身壽司 - 赤身雖然比拖羅平又冇乜脂肪,但食落比較有咬口,師傅喺上面已經加左醬油,就咁食都唔錯。
赤身壽司
梳子魚壽司 - 師傅用火槍輕燒過梳子魚,魚油都迫晒出黎,油香滿滿。
梳子魚壽司
牡丹蝦壽司 - 牡丹蝦本身已經非常鮮甜爽口,師傅再喺上面加埋蝦膏同自製嘅蝦油,蝦味特別濃郁。
牡丹蝦壽司
鮟鱇魚肝壽司 - 鮟鱇魚肝非常軟滑,所以佢亦好似豆腐咁好易爛,但壽司送上時魚肝仲可以保持原整,可見師傅嘅手技。魚肝半溶口感但食落又唔會太膩。
鮟鱇魚肝壽司
粟米 & 玉子 - 粟米雪凍左,咬開好多汁又香甜。玉子燒好軟滑,口感似食緊布甸咁,仲好香蛋味。
粟米 & 玉子燒
魚湯 - 魚湯落左好多魚骨去熬,煮到奶白色,非常鮮甜。
魚湯
水果 - 係蜜瓜同蘋果,蘋果好爽甜,不過蜜瓜未係最當造嘅時候,就唔算太甜。
水果
海鹽雪糕 - 最後食埋個雪糕,海鹽雪糕鹹味點到即止,食完大滿足。
總結,哩類高級鮨店,食材新鮮度基本上無庸置疑,而鮨金相比其他鮨店差唔多價位嘅廚師發辦套餐菜式更豐富,食完真係會有好飽嘅感覺。今次喺鮨金食倒比較少見倒嘅油甘魚魚鮫、腦天,又見識到用唔同刀法處理平貝出黎感覺完全唔同,另外磯邊卷嘅創新配搭亦令人有驚喜。
$1978 (Dinner)
前菜
梳子魚壽司
鮟鱇魚肝壽司
粟米 & 玉子燒
2022-06-04 176 views
今日放工,老細請食飯😋,嚟到鮨金食omakase,食落有驚喜,估唔到性價比咁高👍🏼😳揀咗<彩霞>,一共24道菜,$1798😆前菜有三款,蠶豆海老天婦羅,鴨胸同玉子配三文魚籽。🍤天婦羅剛炸起,外層脆卜卜,海老都彈牙;鴨胸味道帶甜,肉質好柔軟;玉子剛好一啖食完,爆汁三文魚籽同玉子食落有化學作用,好match🤗🦀蟹肉茶碗蒸蒸蛋很嫩滑,又有蟹肉嘅鮮味。🦪蠔肉厚滑嘟嘟,質感creamy蠔味濃,好新鮮呀,加少少青檸汁🍋,味道更鮮更清新😚🐟石垣鯛師傳刀功好,切到好薄,肉質晶瑩剔透蘸上酸汁,再加一點紫蘇葉一齊食,幾好🥰🐟深海池魚 腩位背脊位魚腩經過微火炙,迫岀魚油😚,最鐘意啲魚油香味,爽口油潤🤤🥢北寄貝刺身 好新鮮呀,啖啖肉,裙邊爽口🤩,加點青檸更添清新🤭🐟金目鯛肉質柔軟,魚皮經過火炙微焦,燒過嘅芝麻同蔥令味道更香亦帶岀咗魚嘅鮮香☺️🐟吞拿魚骹即係魚嘅下巴位,燒得好香💨,滿滿油脂,肉質勁滑,蘸上酸汁又可去膩😽,絕對係人間美食❤️🥢金箔鹽水海膽杯份量都唔少,加啲金箔,賣相好豪華🤩🤩。先食沖繩海葡萄🍇,再食海膽,好creamy 呀😍,呈淺橙黃色,好飽滿好新鮮😳,食落好鮮甜又回甘,連埋三文魚籽一

揀咗<彩霞>,一共24道菜,$1798😆

前菜有三款,蠶豆海老天婦羅,鴨胸同玉子配三文魚籽。

🦀蟹肉茶碗蒸
蒸蛋很嫩滑,又有蟹肉嘅鮮味。

🦪蠔

🐟石垣鯛

🐟深海池魚 腩位背脊位
魚腩經過微火炙,迫岀魚油😚,最鐘意啲魚油香味,爽口油潤🤤

🥢北寄貝刺身
好新鮮呀,啖啖肉,裙邊爽口🤩,加點青檸更添清新🤭

🐟金目鯛

🐟吞拿魚骹

🥢金箔鹽水海膽杯
份量都唔少,加啲金箔,賣相好豪華🤩🤩。先食沖繩海葡萄🍇,再食海膽,好creamy 呀😍,呈淺橙黃色,好飽滿好新鮮😳,食落好鮮甜又回甘,連埋三文魚籽一齊食,鮮味更岀👍🏼,超好食。

🦞岩鹽燒龍蝦配蝦膏
係大愛♥️嘅龍蝦呀,用岩鹽輕輕一燒,淨係睇住都覺得好爽口🤫肉色呈半透明,入口真係超爽彈,再加埋燒熟咗嘅蝦膏,勁甘香囉🥹🥹

💕大拖羅
唔洗加豉油,師傅加了淡雪鹽調味,入口即化,魚油香係口腔中縈繞🥰,完全係唔捨得呑😂

🥢帆立貝
好好食呀,燒至半熟,好鮮呀,脆脆紫菜加上軟綿嘅帆立貝,真係無得頂🤤
🦑營光魷魚
燒嘅螢光魷魚更香口,同味噌汁好夾。
🐟鮟鱇魚肝
用醬油浸到入哂味,放心唔會好咸,同個魚肝味道很夾,質感勁細緻綿密,係我食過嘅鮟鱇魚肝最好食嘅😍
🥟明太子蝦膠炸餃子
餃子炸到脆卜卜,蝦膠彈牙。

🥢象拔蚌壽司
肉質結實得嚟好爽口,好鮮甜,勁正🙈
之後就係火炙🍣魚生壽司,有喜之次,黑鯥,拖羅同赤身。除赤身外,款款都魚脂好重,最愛當然係喜之次,😍😍肉質較彈,油香勁過金目鯛,魚皮亦較有口感🥰,其次就係拖羅啦,一啖食咗,不用咀嚼已經係口腔溶咗,好食到唔識形容🥹

最後就係雜錦拖羅手卷😍,小中大拖羅於一身嘅手卷,再加左赤身,咁就唔會食到成口油,反而更有口感,再加少少紫蘇調味,味道更添層次💕

之後再嚟一份生粟米比你去一去膩,有少少甘蔗嘅味道,幾特別♥️

食完咁多生冷魚生,飲返碗熱辣辣嘅
魚湯就最好不過,勁好飲,魚味濃郁,一啲都唔腥,補下骨膠原先🤤。

最後就上埋生果,有橙,蜜瓜同蘋果,為今餐劃上完美句號。