2023-11-24 120 views
銅鑼灣🚇站附近呢間鮨本主打😍高級 omakase,環境裝修精緻🥰又有包廂,每道菜式都有簡單嘅介紹☺️服務周到。用嘅食材都係時令👍優質,而且部分刺身材料經過🤩熟成,味道更加濃郁🤤鮮味!佢哋午餐🥢有$580同埋$780兩款,分別在於💰$780果款會多咗酒餚✌️2品同埋卷物,今次我就揀咗😋$780果款大滿足呀!今日嘅茶碗蒸♨️用咗唔少蟹肉蟹膏同埋🦀蟹籽去製作,充滿🥚蛋香又有蟹嘅鮮甜,🤤入口幼滑細緻。剝皮魚🐟刺身肉厚爽滑又彈牙🦷,配上佢哋特別調校嘅醬汁😊入口除咗有剝皮魚😋淡雅嘅鮮味,仲多一重微微🤏嘅酸甜,十分之開胃。時令嘅北海道柳葉魚🐟,亦都即係多春魚,🤩十分之肥美,🤤魚味濃又多春甘香!壽司🍣工藝一流,而且有😍十貫:深海紅鯛魚🐟肉質鮮嫩,咬口緊實而🤩豐富,食落有種微妙嘅😋鮮甜味。九州白象拔蚌質地☺️鮮嫩又爽脆,食起來味道🥰鮮美,充滿清新嘅🌊海洋風味。🍂秋刀魚肉質緊緻,💧油脂豐富且分佈均勻,🤤入口帶有濃郁而且🤩獨特嘅脂香味。北寄貝😍爽脆,甜度適中而且充滿😊鮮美的貝類風味。經過稻草💨煙熏處理嘅鰹魚🐟,肉質飽滿帶有淡淡的🌫️煙燻香味,完全唔會腥👍。半生熟嘅赤竹蝦🦐肉質鮮甜彈牙,有清雅嘅😋蝦鮮味。用備長炭🔥炙燒

壽司🍣工藝一流,而且有😍十貫:
北寄貝😍爽脆,甜度適中而且充滿😊鮮美的貝類風味。
半生熟嘅赤竹蝦🦐肉質鮮甜彈牙,有清雅嘅😋蝦鮮味。

用備長炭🔥炙燒處理過嘅天上鰤🐟肉質鮮嫩多汁,經過微妙的🤩火烤,有種豐富的🔥烤香味而且脂香更濃郁👍。
海膽軍艦用咗🌊北海道新鮮嘅海膽製作,用料🥰慷慨鮮甜美味。
熊本天草真蠔🦪飽滿鮮嫩,係口中咬爆💥時會散發出豐富嘅🌊海水同埋蠔鮮味。
野生中拖羅🐟十分鮮嫩肥美,入口即化🤤脂香滿腔!
卷物入面係醬油漬魷魚🦑,用料十足,鮮甜爽口😍,而且充滿醬油香😋。

鮑魚清湯🥣一入口完全係一股清雅嘅☺️鮮甜海洋氣息喺口腔入邊遊蕩🥰,加上又腍又滑又鮮味嘅鮑魚,👍一絕!

佢哋嘅玉子燒係🏯江戶前嘅做法,入面有🍤蝦肉同埋山藥仲有🤏少少糖做調味,食之前會🔥焗一焗,咬落鬆化又😍鮮甜,十分美味!

最後甜品可以揀開心果🍨雪糕或者咖啡☕️,我就揀咗開心果😆雪糕,奶味幾香濃,而且入邊有唔少👍開心果碎,層次豐富又香又甜🥰又好味!
Type of Meal
Lunch
2023-11-21 40 views
經朋友介紹先發現銅鑼灣有一間質素非常之高嘅omakase,所以我特登請假平日去食!睇吓係咪即係朋友所講嘅咁高質先?!叫咗$780嘅廚師發辦首先黎到既係賴尿蝦茶碗蒸新鮮賴尿蝦,蝦肉嫩滑鮮甜,蒸煮之後仲保留了鮮美!都係第一次嘗試秋刀魚刺身捲配上秋刀魚肝醬精緻刺身料理。秋刀魚肉質鮮嫩,獨特香氣同鮮味。捲起即花形刺身搭配秋刀魚肝醬,增添了豐富的口感和風味燒白子白子姐係魚既卵巢,質地非常creamy 原來熟咗都好好食!昆布漬左口魚昆布醃製既左口魚 豐富脂肪既魚廚師將裙邊放上左口魚上又幾特別池魚清新鮮美墨魚壽司配墨魚鬚新鮮嘅墨魚好易認得出嘅啫,就係非常之黏口,而呢度嘅墨魚非常之新鮮!仲加咗竹炭鹽喺上面!旁邊配上熟咗嘅魷魚鬚 正!北寄貝食咁耐北寄貝先知原來北寄貝側邊嗰啲係脂肪,如果越多嘅話會越甜越好味,而師父將呢個北寄貝掉轉俾我哋睇你就知道呢舊北寄貝有幾甜啦秋刀魚壽司不時不食,秋刀魚而家當做所以又有秋刀魚啦,肉質鮮嫩!又唔腥赤身tuna醬油漬:赤身金槍魚肉質鮮美加上醃漬,鮮甜極致半生熟赤足海老蝦:將赤足海老蝦輕微煮熟 半生熟的烹調方式保留了口感同原汁原味 仲有少少彈牙野生鰤魚姐係大油甘魚,我都係第一
叫咗$780嘅廚師發辦

首先黎到既係賴尿蝦茶碗蒸

秋刀魚刺身捲配上秋刀魚肝醬
燒白子
白子姐係魚既卵巢,質地非常creamy 原來熟咗都好好食!

昆布漬左口魚
昆布醃製既左口魚 豐富脂肪既魚
廚師將裙邊放上左口魚上又幾特別
清新鮮美
墨魚壽司配墨魚鬚
北寄貝
秋刀魚壽司
不時不食,秋刀魚而家當做
所以又有秋刀魚啦,肉質鮮嫩!又唔腥
赤身tuna醬油漬:
赤身金槍魚肉質鮮美加上醃漬,鮮甜極致
半生熟赤足海老蝦:
野生鰤魚
姐係大油甘魚,我都係第一次食
魚肉厚得來,魚味非常之出 同一般食開嘅油甘魚非常之唔同
熟成大拖羅
入口即溶,仲要冇根
唔係養殖嘅拖羅!真材實料

干瓢卷
就是用胡蘆醃瓜、米飯和紫菜製成的卷物

滿到瀉嘅海膽呀真係非常大滿足

綿密,濃郁既蛋香
蜆清湯
非常之鮮甜好重蜆味
開心果雪糕
濃郁香甜,帶有濃烈的開心果風味,口感滑順豐潤。
總結,呢度除咗食物新鮮之外,服務態度都非常之好,真心推介俾大家
2023-11-21 40 views
今日朋友帶我嚟到銅鑼灣食omakase lunch,一入到去看到一整排的壽司吧檯,已經好期待了。店員隨即貼心地提供熱/凍茶,今次我揀左$580 lunch set,包括茶碗蒸、10款壽司,湯和甜品。賴尿蝦茶碗蒸打頭炮茶碗蒸已經有驚喜,第一次食瀨尿蝦茶碗蒸,啖啖蝦肉配上滑溜蒸蛋。店家選擇用上瀨尿蝦證明對於食材的保證,蝦的新鮮絕對呈現係茶碗蒸,鮮味十足!輪到壽司出場了!昆布漬左口魚第一件係昆布漬左口魚,淡淡的昆布漬,上面放的是左口魚裙邊,兩者配搭食層次感豐富。池魚第二件係池魚,上面放滿蔥,呢件開始帶點濃味,喜歡後帶的油香味,蔥很加分。墨魚第三件係少見的墨魚搭配墨魚鬚,師傅特意將竹炭鹽點綴係墨魚壽司上面,好特別。北寄貝接下來又黎到清新之選:來自北海道的北寄貝,配上柚子的清新,無窮鮮味。秋刀魚尤其係而家秋刀魚當季,所以好期待啊。我自己第一次食秋刀魚,一食返唔到轉頭,我喜歡較濃味的,而且質感同魚油香比例都好好。希望下次當季再食到啦!赤身醬油漬接下來到吞拿魚出場了!醬油漬赤身吞拿魚,鮮紅色的赤身完全無腥味,醬油漬的配搭更提鮮。半生熟赤足海老蝦剛剛同朋友講起想食蝦就即刻出場!呢個半生熟海老蝦,夠大夠

賴尿蝦茶碗蒸

輪到壽司出場了!

昆布漬左口魚

墨魚

北寄貝

秋刀魚

赤身醬油漬

半生熟赤足海老蝦
剛剛同朋友講起想食蝦就即刻出場!呢個半生熟海老蝦,夠大夠鮮夠厚肉,咬落去啖啖肉,對於我鍾意食蝦來講就好滿足啦!

備長炭野生大油甘魚
接下來到油甘魚,師傅話特等用備長炭炙燒過,特別香濃,中間好粉嫩側邊炙燒過,鍾意食油甘魚一定要試下。

18日熟成大拖羅
尾二係18日熟成大拖羅,色澤夠曬靚,魚肉質素非常高仲有證書呢!呢個熟成大拖羅來自青森,魚油味十足。

海膽
最後一件用上海膽作結。靚仔師傅好好人比左勁厚勁多的海膽啊,馬糞海膽超級鮮甜,last one無得輸。

江戶前玉子燒
之後亦係我等左好耐的玉子燒,即席現場焗㗎!暖暖又綿滑的玉子燒好似蛋糕仔,口感好軟棉棉。

當日的吸物系蜆清湯,高湯熬製過帶到蜆的鮮甜味。

熱咖啡
最後仲有香濃熱咖啡作結。

食完呢個omakase真係好滿足,呢家的刺身食材真係好新鮮,食完會有100分的幸福。
2023-11-12 45 views
地方:裝修好新日式乾淨,有品味!一人$580午市套餐:松葉蟹茶碗蒸:蒸蛋又鮮又嫩,配的小蕃薯糯甜。趁熱吃超絕!!柚子蘿蔔 :要求狂加的解膩小吃!!!十貫:墨魚 墨魚酥:墨魚肉軟糯微彈,墨魚酥爽口酥脆石門鯛:口感軟糯又保持到鮮味黑鮭魚:魚皮炭燒後油份更凸顯,整體來說很香口秋刀魚:師傅的刀工十分了得,肉質厚實,鮮味十足!北寄貝:帶有柚子皮,清爽中來帶甘甜金目鯛:肥嫩有加,炭火香味平衡了膩感鰤魚:油脂豐富,入口香郁鮮甜中吞拿魚:14月熟成,少油脂但味道濃郁大吞拿魚:油脂爆多,入口即化!馬 海膽:海膽鋪了兩層,香濃有層次玉子燒:第一次見完整的玉子燒,熱騰騰瀰漫焦香的雞蛋香味,內在鬆軟湯:蜆肉湯:熬了三小時的蜆肉,當服務員端來時,遠遠就聞到鮮甜的味道,真的太讚甜品:咖啡 :咖啡夠香濃, 味道好, 充電完畢可繼續為生活拼哈整體:地方好, 食物好, 重視海鮮質素, 想吃好吃大可來~

地方:裝修好新日式乾淨,有品味!

一人$580午市套餐:

松葉蟹茶碗蒸:蒸蛋又鮮又嫩,配的小蕃薯糯甜。趁熱吃超絕!!

柚子蘿蔔 :要求狂加的解膩小吃!!!

十貫:
墨魚 墨魚酥:
墨魚肉軟糯微彈,墨魚酥爽口酥脆
石門鯛:口感軟糯又保持到鮮味
黑鮭魚:魚皮炭燒後油份更凸顯,整體來說很香口
秋刀魚:師傅的刀工十分了得,肉質厚實,鮮味十足!
北寄貝:帶有柚子皮,清爽中來帶甘甜
金目鯛:肥嫩有加,炭火香味平衡了膩感
鰤魚:油脂豐富,入口香郁鮮甜
中吞拿魚:14月熟成,少油脂但味道濃郁
大吞拿魚:油脂爆多,入口即化!
馬 海膽:海膽鋪了兩層,香濃有層次

湯:

甜品
咖啡 :咖啡夠香濃, 味道好, 充電完畢可繼續為生活拼哈

整體:
地方好, 食物好, 重視海鮮質素, 想吃好吃大可來~
2023-11-12 31 views
餐廳位於銅鑼鐵路站旁,十分方便!店舖內裏寬敞,有一條長長的吧枱。落座後,店員先詢問有沒有忌口的,然後就安心欣賞師傅的表現了。九州白象拔蚌:蚌身晶瑩通透,配上岩鹽及青檸汁,帶出象拔蚌的鮮甜,爽口彈牙!秋刀魚磯邊卷:外形像手卷,魚身厚切豐厚,醬汁味道帶點苦而甘甜。備長炭鰤魚:甫上口炭香味濃,獅魚肉身肥美鮮甜,很有驚喜!昆布燒白子:白子通常在秋冬才出現,時令的白子被炸得外皮酥脆,而內裏漿口不腥,再帶點紫鬚葉的辛味,很是特別!黑目魚:肉身厚實有咬口,肉裏多汁油脂飽滿,新魷魚壽司配炙燒魷魚鬚:一個新魷魚兩種吃法,別出心裁!魷魚肉質爽靭,炙燒則多份惹味香口。金目鯛:色澤光滑,帶有厚重膠質。肉厚爽嫰,入口多汁鮮甜。中拖羅:拖羅厚切,輕微炙燒後,油脂香更顯突出,入口即化。慢煮鮟鱇魚肝:厚切魚肝,肉口徧稔,鮮而不腥,入口即溶。海膽卷:由紫菜包裹著厚厚的海膽,實是全晚的焦點!滿滿的海膽鮮甜惹味,滿足感破標!龍蝦湯:雖然色澤清淡,但卻不失鮮甜,十分解膩。江戶前玉子燒:全晚最驚喜的反而是這個玉子燒,蛋味少見的香濃,外脆內酥軟很是令人食指大動!西柚水信玄餅:很有心思的甜品,賣相十分吸晴!清甜解喝膩!
餐廳位於銅鑼鐵路站旁,十分方便!
店舖內裏寬敞,有一條長長的吧枱。
落座後,店員先詢問有沒有忌口的,
然後就安心欣賞師傅的表現了。

九州白象拔蚌:
蚌身晶瑩通透,配上岩鹽及青檸汁,
帶出象拔蚌的鮮甜,爽口彈牙!

秋刀魚磯邊卷:
外形像手卷,魚身厚切豐厚,醬汁味道帶點苦而甘甜。

備長炭鰤魚:
甫上口炭香味濃,獅魚肉身肥美鮮甜,很有驚喜!

昆布燒白子:
白子通常在秋冬才出現,時令的白子被炸得外皮酥脆,
而內裏漿口不腥,再帶點紫鬚葉的辛味,很是特別!

黑目魚:
肉身厚實有咬口,肉裏多汁油脂飽滿,

新魷魚壽司配炙燒魷魚鬚:
一個新魷魚兩種吃法,別出心裁!
魷魚肉質爽靭,炙燒則多份惹味香口。

金目鯛:
色澤光滑,帶有厚重膠質。
肉厚爽嫰,入口多汁鮮甜。

中拖羅:
拖羅厚切,輕微炙燒後,
油脂香更顯突出,入口即化。

慢煮鮟鱇魚肝:
厚切魚肝,肉口徧稔,鮮而不腥,入口即溶。

海膽卷:
由紫菜包裹著厚厚的海膽,實是全晚的焦點!
滿滿的海膽鮮甜惹味,滿足感破標!

龍蝦湯:
雖然色澤清淡,但卻不失鮮甜,十分解膩。

江戶前玉子燒:
全晚最驚喜的反而是這個玉子燒,蛋味少見的香濃,
外脆內酥軟很是令人食指大動!

西柚水信玄餅:
很有心思的甜品,賣相十分吸晴!
清甜解喝膩!
2023-11-09 41 views
因為慶生妹妹生日, 所以決定吃餐好。這時知道銅鑼灣有間吃廚房拍辦不錯,很多人都推薦,所以就去嘗試。因為到的時候甚早, 中午12:45, 沒多久就坐滿人了。這裡午市套餐共有2種, 一款是$580, 一款是$780, 我點的是較貴的套餐。兩者分別是多了酒肴2品及卷物。個人覺得難得來吃, 當然吃好的。先上桌的是瀨尿蝦茶碗蒸, 這個最特別是, 會有蝦煮出來的汁厚厚鋪在蛋上邊, 配著栗子, 而且蝦肉很漂亮地鋪在蛋面上。第一勺必吃到蝦汁與蛋, 蛋很滑嫩, 配上蝦汁帶點鮮咸味, 2種截然不同的口感在口中化開, 很有層次感。瀨尿蝦的蝦肉相當彈口, 吃出很鮮, 再加上蛋裡也有蟹肉同配菜, 口感相當豐盛。然後先上第一個酒肴, 是木光魚 一夜干 配新銀杏。一夜干是日本風化食物的做法, 一夜風乾後, 使肉的味道更出, 味道更深更飽滿。按師傅的說法, 先吃完魚再吃銀杏, 魚炸得很香很脆 即使風乾後魚肉還是很有質感, 不會覺得肉很實, 再加上風乾後味道很香濃, 所以口感很有魚香的濃郁感。再吃 新銀杏又有果香帶點甘澀味, 又會把之前的香濃味突然中和到覺得口感很清爽。接下來就是壽命十貫, 通常這些很重視吃的次序, 因
因為慶生妹妹生日, 所以決定吃餐好。
因為到的時候甚早, 中午12:45, 沒多久就坐滿人了。

接下來就是壽命十貫, 通常這些很重視吃的次序, 因為會影響入口的口感。旁邊有漬物, 是柚子蘿蔔及薑。這間的漬物很重視清爽感, 柚子漬的蘿蔔咬下口感很爽脆, 同時有清香的柚子味。薑也是很脆, 看出用水泵了很久, 入口不會很辣, 是很重視細節的一間店。
第一道上的是墨魚及墨魚鬚, *-要是平日在外邊, 其實我從不吃墨魚, 不過這次入口, 會覺得比平日的墨魚肉體厚點, 因為是早期的魚, 口味一定偏清香那種, 所以墨魚的香是有, 最重要是肉身質感很軟彈, 不會似外邊很較硬身。重點是旁邊的墨魚鬚用醬汁炸了一下, 火喉控制得很好, 吃下時既香濃惹味又有點剛好的煙熏味。
接著是石門鯛, 石門鯛的魚香屬於偏輕的香味, 入口即有, 但不會留在口舌太久。肉質較為爽身, 即使沒有薄切, 肉身較厚, 仍是可以咬出魚肉的軟彈。

第三道是黑鮭魚, 因為是鮭魚, 所以魚香與油分重些, 口感會傾向香口, 肉質軟中有帶點煙韌。

第四道是秋刀魚, 平日秋刀魚都是炸, 很少吃刺身, 秋刀魚的肉身本身較香濃,而且肉身厚所以吃下時質感重,  吃後口感會回甘味較濃。
第五道是北寄貝, 可以看到肉身多厚, 再加上柚子, 吃時會覺得質感很彈牙,配上柚子增加鮮味。因為之前吃的都是魚, 來道貝類的鮮, 就更能發現兩者不同的口感與回甘味。

第六道是鰤魚, 因為是煙熏過, 所以當中煙熏味很香濃, 剛入口已有那種香味撲入鼻, 咬下時更有那種香郁感。
然後是赤足海老,師傅有提到,這種蝦肉最好是半生半熟時做成壽司最好, 所以咬下時,會覺得很軟彈,  有蝦熟了的爽彈, 但同時又帶有刺身那種軟韌感, 因為煮過, 所以入口的蝦香與鮮甜都會比一般蝦刺身更突出。這個很好吃!

接著是熟成十四個月的青森龍飛 中吞拿魚, 因為熟成後的吞拿魚會感到那種魚肉會與平日的吞拿魚很不同,  會有種香而不膩的特殊口感, 因為魚香的口感不會留太久, 可那種濃郁感會更強烈。

第九道是大吞拿魚, 自然擁有那種留於舌齒很久的魚油香味, 再加上口感又軟又煙韌, 真的很讚!
最後一道是馬糞海膽, 鋪了2層, 所以馬糞海膽量超足, 加上入口即是香濃滑嫩的海膽味, 所以作為十貫最後一道, 真的很飽足。
接下來是另一道酒肴---牡丹蝦蛋黃漬這道酒肴真的很花功夫,  首先蝦肉是用蛋黃漬做, 頭則脫複後炸得很香脆。上邊還配著可以吃的鮮花,  蛋黃漬的蝦肉會感到牡丹蝦肉的厚實感與蛋黃的香, 配上鮮花會發現有點甘味, 那種多重口感會在一瞬間在你舌尖有種層次感。然後炸的蝦頭香脆, 蝦鬚脆得像薯條般, 口感與肉身截然不同。完全是兩種不同的口感與層次。
然後是卷物, 卷物的配料很豐原, 壽司餅只是最外圍很薄的一層,裡邊有江戶前玉子燒,配上蝦肉、吞拿魚肉、牛膀、三絲等卷成。所以口感很豐富, 吃時先是玉子燒的香濃帶點玉子焦香, 接著就是蝦肉的彈牙與吞魚拿的魚油香感及牛膀三絲的清爽口感。味道一流!

然後是江戶前玉子燒, 這個功夫很複雜, 是用古老像蒜蛋糕卻不加任何麵粉, 真的靠蛋白發後焗出來, 所以跟一般玉子燒完全不同。既有蛋糕那種鬆軟層次感, 又有上邊焗後蛋焦感, 完全增加了玉子燒的香而濃味。

後後雪糕與咖啡,我選了開心果雪糕, 口感很清爽, 而且開心果的香濃感很出。
這餐真的很值回味, 完全是特別日子慶祝的力推地點~~~ 絕對會令你另一半滿意不覺你隨便哈哈。
2023-11-08 49 views
餐廳約有10多個bar枱位,而裝修主打木系為主整體用餐感覺舒適秋刀魚卷物 - 做成花的形狀,味道濃香但吾腥,再配上甘甘苦苦魚肝醬,有另一番風味鰤魚 - 用備長灰燒過,魚油超香白子魚 - 用上紫蘇葉包裹著,加埋柚子鹽,用天婦羅做法,帶酥脆口感昆布燒白子 - 口感綿滑,散發着淡淡昆布香味黑木魚 - 魚肉爽口野生赤身 - 用上醬漬做法煙煮八爪魚🐙 - 用慢煮做法,軟稔得來有嚼口半生熟赤足海老 - 呢個做法其實都唔太常見,但同樣鮮甜海膽 - 勁Creamy同鮮甜煙燻春魚 - 淡淡煙燻帶出魚味大拖羅 - 魚油味超豐富,入口即溶蟹肉釜飯🦀️ - 蟹肉蟹膏份量非常之多,吾夠重可以添食柚子水信玄餅 - 食到咁飽,酸酸甜甜解膩真係唔錯Sashimi Sushi Omakase Course$1480
餐廳約有10多個bar枱位,而裝修主打木系為主
整體用餐感覺舒適

秋刀魚卷物 -

鰤魚 - 用備長灰燒過,魚油超香

白子魚 -
用上紫蘇葉包裹著,加埋柚子鹽,用天婦羅做法,帶酥脆口感

昆布燒白子 -
口感綿滑,散發着淡淡昆布香味

黑木魚 - 魚肉爽口

野生赤身 -
用上醬漬做法

煙煮八爪魚🐙
- 用慢煮做法,軟稔得來有嚼口

半生熟赤足海老
- 呢個做法其實都唔太常見,但同樣鮮甜

- 勁Creamy同鮮甜

煙燻春魚 - 淡淡煙燻帶出魚味

大拖羅 -
魚油味超豐富,入口即溶

蟹肉釜飯🦀️
- 蟹肉蟹膏份量非常之多,吾夠重可以添食

柚子水信玄餅 -
食到咁飽,酸酸甜甜解膩真係唔錯

Sashimi Sushi Omakase Course
2023-11-07 167 views
疫情前已bookmark, 見網上有唔少好評,尤其係招牌菜秋刀魚, 就決定試一次。中午有少少餓, 所以叫左780蚊既餐。先上瀨尿蝦粟子茶碗蒸 一 蛋滑,味道不錯。然後前菜2碟 :白魚天婦羅, 食唔出有魚味..昆布燒白子, 白子唔腥,幾好食完前菜正式開始食壽司, 今次壽司合共以下10款1. 石鯛: 爽口, 但入口首先感受到係舊飯好熱....2. 竹炭墨魚: 墨魚黏口, 好彩之後既壽司飯溫度已回復正常3. 秋刀魚: 新鮮冇苦味, 但欠缺秋刀果種酸味既層次4.北寄貝: 食佢既爽口 但檸檬汁落太多 只食到檸檬味5.金目鯛: 皮有輕炙過, 魚料新鮮彈牙,但食唔出燒香過既味6. 車海老: 好大隻, 但蝦味欠奉7. 鰤魚: 有輕炙過, 但冇炙過果種香,魚味比較淡,可能未到最肥美既季節? 8. 赤身: 應該漬既時間唔長, 所以唔會出現過鹹既情況, 但亦冇赤身應有既微酸香9. 中拖: 正常食壽司點都會對拖羅有特別期待, 但呢件中拖入口完全冇既滿足感, 食唔出中拖應有既油香10. 海膽: 少少鮮甜但同時有少少苦澀味, 如果以中上價錢(>$650), 呢個質素唔太ok。以上既壽司不是主廚出品,
中午有少少餓, 所以叫左780蚊既餐。

先上瀨尿蝦粟子茶碗蒸 一 蛋滑,味道不錯。
然後前菜2碟 :
白魚天婦羅, 食唔出有魚味..
昆布燒白子, 白子唔腥,幾好

食完前菜正式開始食壽司, 今次壽司合共以下10款
1. 石鯛: 爽口, 但入口首先感受到係舊飯好熱....
3. 秋刀魚: 新鮮冇苦味, 但欠缺秋刀果種酸味既層次
4.北寄貝: 食佢既爽口 但檸檬汁落太多 只食到檸檬味
6. 車海老: 好大隻, 但蝦味欠奉

以上既壽司不是主廚出品,可能因為咁而有少少落差?
所以見到太卷係主廚負責時, 終於有少少期待。
太卷一放入口就如我所想 一 紫菜好淋同硬
。紫菜既特質就係遇到空氣中水份就會變淋, 所以卷物要趕及紫菜淋之前卷好及送到客人手中, 而呢個太卷整個製作太卷既過程差唔多用左10分鐘,中間經過主廚同熟客吹水同飲酒,
紫菜已經變硬
呢餐最好食就係玉子燒, 少脆有蛋味亦唔太乾。 但780蚊既餐最好食係玉子燒有啲可笑。😮‍💨

另外: 師傅奉上壽司既位置係碟邊而不是正中間, 每次換飯後一件既壽司飯會有過熱問題
壽司飯味偏淡同冇粒粒分明感覺, 顏色上見到係赤醋飯但完全食唔出赤醋既味道。

流水式omakase, 忽略當中既細節
只有形 而無實, 就係呢餐既飯後感想。

Type of Meal
Lunch
2023-11-02 1300 views
早陣子去日本玩足10日,飽嘗美食。回港之後有一段時間未食過壽司,今日終於忍唔住口,去銅鑼灣食午市 omakase,揀了未試過的【鮨本】。位於銅鑼灣渣甸街的「亨環」,除了一組16個位左右的壽司吧之外,還有一間VIP房。星期日午膳時段全店滿座,沒有刻意分開兩個時段,只做一輪生意。餐牌只有兩款午餐omakase。問了服務殷勤的壽司師傅,原來尚有一個隱藏餐牌,共有四至五款和食,主要都係和牛、鰻魚,以滿足少數不吃壽司客人的需要。揀了10貫壽司($580)。沒有沙律、前菜、酒餚,第一道菜就是茶碗蒸。芡汁有很多蟹肉碎及蟹黃,又加了幾粒碗豆點綴。蒸蛋稀稠程度恰到好處,幼滑、但沒有水汪汪;入口暖胃,蛋黃濃郁,鰹魚高湯調味啱啱好。壽司環節開始前,師傅放下一小碟漬物:蘿蔔及薑。兩者都是切粒而非薄片,一向較喜歡切粒漬物,爽脆口感更勝切片。彷彿 味清淡。寧可吃白身魚,例如鯛、鮃、鰈,味道反而更清新,亦有更佳口感。池魚 一向喜歡吃池魚,但魚味未夠濃郁,缺少了池魚應該有的賣點,有點失望。帆立貝 很大的一片,原本以為是平貝。軟綿,鮮甜。正常水平,未算突出。梭子魚 只輕輕火炙的魚皮有少許香脆,要細味才能嚐到魚皮
彷彿
帆立貝
梭子魚 只輕輕火炙的魚皮有少許香脆,要細味才能嚐到魚皮的香脆。魚皮下的油份溶化後滲入了魚肉,由於梭子魚肉質鬆散,吸收了魚油後有入口即化的效果。去到第四件壽司,終於步入佳景。
梭子魚
時不知野生鮭 鮮橙色的賣相有別於常見的大體型三文魚,亦沒有一般三文魚的白色粗脂肪紋。席前即時用醬油稍為浸漬,入口軟嫰、順滑,油脂豐富;並非一般三文魚的結實質感可以媲美。
時不知野生鮭
石垣貝 並非來自石垣島的石垣貝,貝味濃,但有少少貝腥。原隻石垣貝的肉質有不同層次,整體而言偏軟身,貝頭肉質較為爽口彈牙,貝身就更柔軟及軟綿,有點似蜆肉。特點在於口感較為複雜,但更喜歡象拔蚌的爽口及響螺的爽脆彈牙。
石垣貝
鰹魚 經過和桿草煙燻處理,魚皮有少少焦香味。魚肉的煙燻香氣相當濃烈,肉質鬆化,油份低;魚味突出。
鰹魚
赤蝦 望著師傅從廚房拿出剛剛蒸熟的生赤蝦,即時浸冰水降溫、剝殼,然後造成壽司。很少見(這個價位)午市omakase會如此認真處理熟蝦壽司。蝦肉大概五成熟,外軟內綿、微温暖,蝦味鮮,冇渣。始終是赤蝦,生蝦肉質的爽口彈牙及熟蝦肉質的結實,及不上花竹蝦;但仍然好味過普通熟蝦壽司
赤蝦
海膽 採用北海道厚岸水產商的海膽,但水產商只係加工單位。日本的水產商很多時候都會標籤海產食品的原產地,這盒海膽也沒有例外;木盒上註明原產地係「ロシア」,即係 Russia (俄羅斯)。好多人都話北海道最好味嘅海膽來自利尻、禮文兩島,到底同北海道其他漁港撈獲嘅海膽是否有分別?小編冇機會同一時間品嚐,很難下判斷。但就覺得,一般北海道產海膽同俄羅斯產海膽(如果係同一品種),味道應該不會有太大分別 - 因為都係來自同一海域嘅北太平洋鄂霍次克海;但就肯定好味過韓國或大連海膽。望見每瓣海膽的大小、顏色皆相當一致,係優質貨色。味道鮮甜,入口甘甜;雖然未算很濃郁,勝在有淡淡回甘,沒有腥澀。
海膽
中とろ 壽司吧盡頭有個熟成櫃,用來熟成おトロ。午市價位的 omakase 當然沒有高質熟成おトロ,換上了普通中とろ。油脂雪花紋唔明顯,只呈淡鮮紅色;但入口原來油脂豐膄,既有油花,又有酸度平衡的金槍魚肉鮮味。
中とろ
玉子 驚喜之作,出色的玉子,很久沒有吃過如此出色的玉子!原個玉子壽司新鮮出爐,當然要打卡影相!當然不是普通玉子,全部用雞蛋、蛋白、蝦膠、魚湯制作,不含任何麵粉,打發起泡後焗制成形,好似蛋糕一樣。切成丁方後可以觀察到質感綿密,如同海綿蛋糕一樣。入口結實,但咬落軟綿;蛋香蝦香混為一體,原來有蝦味嘅玉子可以咁好食!
玉子
鮮螺肉清湯係有心之作。湯清而不油膩,味鮮而不過濃;啖啖都係海鮮味,難得又沒有貝類海產的過鹹及臊腥。
鮮螺肉清湯
開心果雪糕作為完結。甜度適中,但果仁香氣稍為偏淡。
開心果雪糕
魚料新鮮,師傅技巧及刀功相當好。師傅雖然不會主動同客人攀談,但如果客人問及香港的 omakase 質素及食材問題,師傅非常樂意分享及解答,整體用餐過程賞心悅目。
2023-08-06
$650 (Lunch)
帆立貝
梭子魚
時不知野生鮭
鰹魚
赤蝦
中とろ
鮮螺肉清湯
2023-09-16 117 views
位置非常方便,午市Omakase$580同$780兩個set揀,絕對可以話係高性價比之選👍🏼木系裝修簡約有格調,坐係吧台可以望住師傅料理,有時仲會簡單講解下食物,視覺味覺雙重享受之餘仲可以學到嘢📒$780 Set茶碗蒸し|賴尿蝦栗子茶碗蒸秋天同栗子真係絕配🌰清甜又鮮香🥰第一道暖笠笠食落去成個人好舒服♨️酒肴2品|柚子三文魚籽十分驚艷~魚子鹹鮮得嚟帶點柚子清香同少少芥末嘅辛辣🤏🏻好開胃~秋刀魚磯邊卷第一眼就比佢嘅顏色吸引,好似美人魚🧜🏻賣相💯寿司10貫|新魷魚食法得意,一隻魷魚分開兩半🐙食肉身先,之後再食魷魚鬚,口感滑嫩彈牙😛希靈魚留意到呢個有特別嘅切法👀放大咗鹹香同鮮味👄石垣貝好鮮甜,肉質結實有咬口😋銀聖三文魚平時三文魚食得唔少,今次呢個真係食得出唔同🍣用咗最高級嘅銀聖三文魚,肉味更濃🤍鰤魚用備長炭燒過,所以一入口就有陣好香嘅煙燻味🪵半生熟花竹蝦鮮甜肉厚,肉質爽口🦐秋刀魚油脂香濃,帶啲甘甜,食得出好肥美😳😳吞拿魚肉質好細膩軟滑,鮮味好出☺️海膽軍艦大推!一擺入口就好似北海道嘅浪撲面而來🌊 海膽鹹香濃郁,一啲都唔腥,口感綿密🥺係我食過最好味嘅海膽💖中拖羅無人可以拒絕拖羅🥹口感豐厚,脂香濃烈,

$780 Set

茶碗蒸し|賴尿蝦栗子茶碗蒸

酒肴2品|
柚子三文魚籽

秋刀魚磯邊卷
第一眼就比佢嘅顏色吸引,好似美人魚🧜🏻賣相💯

寿司10貫|
新魷魚

希靈魚
留意到呢個有特別嘅切法👀放大咗鹹香同鮮味👄

石垣貝
好鮮甜,肉質結實有咬口😋

銀聖三文魚

鰤魚
用備長炭燒過,所以一入口就有陣好香嘅煙燻味🪵

半生熟花竹蝦
鮮甜肉厚,肉質爽口🦐

秋刀魚
油脂香濃,帶啲甘甜,食得出好肥美😳😳

吞拿魚
肉質好細膩軟滑,鮮味好出☺️

海膽軍艦

中拖羅
無人可以拒絕拖羅🥹口感豐厚,脂香濃烈,仲要係入口即溶💧

卷物|青瓜卷
非常fresh同爽口🥗

玉子焼き|玉子燒
好好味😭好似啱啱焗好嘅蛋糕🍞香噴噴軟綿綿☁️帶少少海鮮嘅鹹味🦐真係好特別!

吸物|湯
蜆湯好清甜,中和左頭先咁豐富嘅油脂😌

デザート|開心果雪糕
好Nutty同creamy🥜1分鐘食曬!

鮨本 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
鮨本採用木系裝潢,金黃色嘅燈光,格調高尚✨ 午市omakase有$580同$780嘅set選擇,係高性價比之選🥰🔸Lunch set $780🤎賴尿蝦栗子茶碗蒸呢個配搭係幾特別,蛋香味十足,口感嫩滑,賴尿蝦多肉彈牙😆🔻酒肴2品🤎三文魚籽三文魚籽有啲柚子香味,幾開胃✨🤎秋刀魚磯邊卷師傅好有心機切,卷得好靚😍 秋刀魚幾厚肉,食落有好豐富嘅油脂香味🤤🔻壽司10貫1️⃣新魷魚肉身表面滑嫩,咬落去幾軟韌😋2️⃣希靈魚師傳刀工幾好,希靈魚鹹香味十足🤩3️⃣石垣貝味道清甜,口感爽脆👍🏻4️⃣銀聖油脂比例均勻,非常鍾意💖5️⃣鰤魚用咗備長炭燒,增加炭香味,令到味道好獨特,幾impressed✨6️⃣半生熟花竹蝦蝦味濃,味道鮮甜,肉質彈牙😆7️⃣秋刀魚濃郁嘅魚味同油香味🤤8️⃣波士頓產吞拿魚色澤幾靚,食落甘香鮮甜✨9️⃣海膽軍艦用咗北海道產嘅海膽,呈金黃色,份量好多😍 入口軟滑即溶,帶有淡淡嘅海水鮮味🤩🔟中拖羅脂肪比例高,好食🥹🤎卷物青瓜卷清新爽脆✨🤎玉子燒🌟🌟呢個好好食🥹!!江戶前玉子燒採用夢王蛋,加入蝦肉、蛋、山芋製成,外型似古早味蛋糕,食落有濃郁嘅蛋香味,鬆軟香口💖 好獨特嘅玉子燒,絕對係呢度嘅特色👍🏻🤎蜆湯蜆肉新鮮,湯有濃濃嘅菜香

🔸
Lunch set $780

🤎賴尿蝦栗子茶碗蒸
呢個配搭係幾特別,蛋香味十足,口感嫩滑,賴尿蝦多肉彈牙😆

🔻酒肴2品
🤎三文魚籽
三文魚籽有啲柚子香味,幾開胃✨

🤎秋刀魚磯邊卷

🔻壽司10貫
1️⃣新魷魚
肉身表面滑嫩,咬落去幾軟韌😋

2️⃣希靈魚
師傳刀工幾好,希靈魚鹹香味十足🤩

3️⃣石垣貝
味道清甜,口感爽脆👍🏻

4️⃣銀聖
油脂比例均勻,非常鍾意💖

5️⃣鰤魚

6️⃣半生熟花竹蝦
蝦味濃,味道鮮甜,肉質彈牙😆

7️⃣秋刀魚
濃郁嘅魚味同油香味🤤

8️⃣波士頓產吞拿魚
色澤幾靚,食落甘香鮮甜✨

9️⃣海膽軍艦

🔟中拖羅
脂肪比例高,好食🥹

🤎卷物
青瓜卷清新爽脆✨

🤎玉子燒🌟🌟

🤎蜆湯
蜆肉新鮮,湯有濃濃嘅菜香味😆

🤎甜品
可以揀咖啡或者開心果雪糕🥰
2023-09-12
$858 (Lunch)
2023-09-08 64 views
朋友話呢間餐廳既菜式都很用心,製作和味道都很不錯呢☺️餐廳的裝潢也非常舒適,氣氛如身在日本🇯🇵推薦大家前往一試😋每件刺身壽司🍣口感都係一流👍🏻 非常新鮮😋🩷熟蝦🦐師父將鮮蝦烹調後,然後去蝦殼及挑蝦腸~熟蝦既肉質有口感過生蝦,而且更有蝦味😚😚估唔到呢到既甜品都好特別😛係玉子布甸🍮造型好似古祖味蛋糕咁~食落有好香蛋味而口感就如蛋糕咁既玉子🥚有瀨尿蝦肉🦞係入面淆成靚湯,瀨尿蝦嘅肉質仍然軟嫩,湯水清甜鮮美😋

每件刺身壽司🍣口感都係一流👍🏻 非常新鮮😋🩷

2023-09-07 51 views
襯福島排放核廢水前嗱嗱聲食左omakase先,驚遲啲由日本入口到香港既海產會大幅減少🥲碌openrice搵到第二日鮨本仲有位,即刻唔理三七二一訂左位先🙊鮨本主廚係由鮨悟過檔既Hugo師傅。雖然被安排左坐細房,但師傅同待應都無冷落我哋,服務態度良好又細心!🥰🥄瀨尿蝦蒸蛋🥢吉列太刀魚🥢櫻煮八爪魚🍣青魚🍣深海池魚🍣千葉縣 地金目鯛🍣黃金池魚🍣鰤魚🍣半生熟花竹蝦🍣關鯖魚🍣赤身 醬油漬🍣白海膽🍣中拖羅🍙海鰻青瓜卷🥚江户前玉子燒🥄蜆湯🍨綠茶雪糕嗌左貴小小既set,會有埋兩個酒餚,吉列太刀魚炸得岩岩好,保持到魚肉濕潤,配上他他醬非常夾。櫻煮八爪魚慢煮後好嫩滑,煙韌有咬口得黎又咬得開☺️茶碗蒸更附上爆膏既瀨尿蝦,鮮甜既蝦味更滲透入蒸蛋裏面!壽司整體質素中上,特別鍾意花竹蝦,黃金池魚同白海膽。花竹蝦煮至三成熟,入口爽脆鮮美。黃金池魚肉身厚實又帶腍,配上薄荷點綴,一解魚油太豐腴之濟😍至於海膽份量慷慨,配上脆口既紫菜一齊食,令人齒頰留香,想encore多一件添🙈江户前玉子燒🥚表現都好出色,用上夢王蛋,蝦肉,魚肉同山芋蓉,蛋香加上海鮮味,質感蓬鬆軟綿,有小小似雞蛋糕既口感。成餐都好滿意,有機會都想試埋晚餐!📍鮨

🥄瀨尿蝦蒸蛋

🥄蜆湯
🍨綠茶雪糕

📍鮨本
銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
今次去左人氣OMAKASE《鮨本》💮佢哋有兩款套餐可以揀 價錢只相差$400我揀咗平啲嘅一款試下 (15品)包括刺身、酒肴、壽司、玉子燒、湯品和甜品 性價比非常高睇落好豐富 好期待今晚廚師嘅發揮😋廚師講我哋返咗好多日本飛機貨我相信今晚一定可以食到好美味嘅菜式!每個食客食得好飽好滿足 真係一個食物盛宴啊餐廳裝潢好氣派 用咗好多木質同金黃色燈光營造出時尚又簡約嘅氛圍坐住壽司吧台 除咗可以大增食慾 仲可以近距離欣賞師傅嘅烹飪技藝!坐住無耐 服務員會問需要冰茶還是熱茶 都幾貼心-酒肴-《野菜煮物》入口脆嫩 口感超好 好好開胃🥒---------------------------刺身-《象拔蚌刺身》配上岩鹽和青檸鮮甜嘅味道配上微辣的Wasabi真是絕配!試咗兩啖之後 再加多少少青檸汁 多咗啲味道享受😂《北海道鰤魚 魚腩部位l》魚腩鮮嫩多汁 讓人垂涎欲滴《煙燻鰹魚》則散發出濃郁嘅煙燻香氣 口感豐富🤤---------------------------壽司- 🍣《新魷魚》鮮嫩香滑的魷魚 口感絕佳《花竹蝦》蝦肉彈牙爽口 鮮嫩多汁 絕對係蝦愛好者嘅最愛《象拔蚌》新鮮的象拔蚌融合在口中 回味無窮 口感
今次去左人氣OMAKASE《鮨本》💮
佢哋有兩款套餐可以揀 價錢只相差$400
我揀咗平啲嘅一款試下 (15品)
包括刺身、酒肴、壽司、玉子燒、湯品和甜品 性價比非常高
睇落好豐富 好期待今晚廚師嘅發揮😋

廚師講我哋返咗好多日本飛機貨
我相信今晚一定可以食到好美味嘅菜式!
每個食客食得好飽好滿足 真係一個食物盛宴啊
餐廳裝潢好氣派 用咗好多木質同金黃色燈光
營造出時尚又簡約嘅氛圍
坐住無耐 服務員會問需要冰茶還是熱茶 都幾貼心

-酒肴-
《野菜煮物》入口脆嫩 口感超好 好好開胃🥒

-刺身-
《象拔蚌刺身》配上岩鹽和青檸
鮮甜嘅味道配上微辣的Wasabi真是絕配!
試咗兩啖之後 再加多少少青檸汁 多咗啲味道享受😂

-甜品-
《醬油布丁+長野縣梨+香印提子》甜而不膩
完美的結束了omakase晚市體驗😂😂

每個食客都食得滿足咁捧腹而回 真係大飽口福嘅驗
以$1480嚟講,真係超抵食㗎!
食完之後仲想再encore嚟多次 真係好有口福
加上一絲不苟嘅服務🙆🏻‍♂️體驗不錯
2023-09-02 45 views
他們以日式木系裝潢,設置一系列吧枱,可一邊享受美食之餘,亦可享受師傅精湛刀工,可謂錦上添花。今日先淺嚐他們的$580 Omakase Lunch,其實都有不少壽司/刺身美食。瀨尿蝦栗子茶碗蒸茶碗蒸確不是初嚐,但當中更加上彈牙鮮味瀨尿蝦及軟糯香甜的栗子,最後還有細嫩滑蛋,真是不錯的前菜。新魷魚壽司配炙燒魷魚鬚新魷魚肉質爽韌,味道清甜,更加上香氣十足的炙燒魷魚鬚,煙煙韌韌,口感一流。黃金池魚壽司池魚用上了高級的黃金池魚,鮮美淡雅,口感滑嫩,帶有微妙的鮮甜。希靈魚壽司希靈魚肉質柔軟、味道濃郁,口感豐潤,在口中散發出濃郁的鮮味。煙燻鰆魚壽司鰆魚經煙燻後,除了帶有鰆魚的濃郁風味外,更多了一份煙燻風味,口感豐富。半生熟花竹蝦壽司半生熟花竹蝦鮮嫩,仍保持了一定的脆度和鮮味,口感柔軟,味道天然。秋刀魚魚肉壽司秋刀魚肉質鮮嫩,帶有一定的嚼勁,鮮美而清新。北寄貝壽司北寄貝肉質鮮嫩,帶有一定的彈性,口感豐潤鮮甜。天然鰤魚壽司天然鰤魚口感細膩,帶有一定的油脂豐富感,輕盈而清爽,散發淡淡的鮮甜味。熟成野生中拖羅拖羅經熟成後脂香更甚,入口油脂香濃而不膩。江戶前玉子燒顛覆一般玉子燒,入口有點像古早味蛋糕,表面香脆,
瀨尿蝦栗子茶碗蒸
新魷魚壽司配炙燒魷魚鬚
黃金池魚壽司
希靈魚壽司
煙燻鰆魚壽司
半生熟花竹蝦壽司
秋刀魚魚肉壽司
秋刀魚肉質鮮嫩,帶有一定的嚼勁,鮮美而清新。
北寄貝壽司
北寄貝肉質鮮嫩,帶有一定的彈性,口感豐潤鮮甜。
天然鰤魚壽司
熟成野生中拖羅
拖羅經熟成後脂香更甚,入口油脂香濃而不膩。
江戶前玉子燒
顛覆一般玉子燒,入口有點像古早味蛋糕,表面香脆,軟綿蓬鬆。
干瓢卷/蜆湯
再有熱燙燙的蜆湯,加上干瓢卷餡料口感爽脆帶甜,調味恰當,味道鹹酸。
抺茶雪糕
最後送上抺茶雪糕,口感滑順,茶香濃郁,為這餐畫上完美的句號。