Restaurant: Sushi N
Terms & Details:
期待已久Omakase 坐落銅鑼灣中心地段,位置已經完勝,連座lift 都有專人服侍,確實令人輕浮。店舖一貫omakase 格,L 形木長枱 一絲不苟的日式佈置,很容易令客人有投入感💜正式開始,每道菜式師傅也會細述😇⭕️先付三品🥢南瓜汁豆腐超喜歡甜香南瓜汁,淋在豆腐上,簡單但好吃。🥢大根海螺汁煮大根、海螺,兩者口感也煮得十分入味。🥢荀菜、車尼茄黏稠微酸荀菜和清甜車尼茄,味道清新。🦪北海道仙鳳子生蠔好耐冇食過咁巨型生蠔,牠來自北海渡,口感十分creamy ,鮮甜多汁。⭕️刺身三品🥢甜蝦他他配柚子醬將甜蝦打成他他仍不失甜蝦的鮮甜,柚子醬酸甜令味道更富層次,拌以香脆的烤鱈魚片,輕盈香口。🥢煙炙尾長鯛加黑松露酸汁伴以真蛋黃醬,好似太陽一樣搶。黑松露酸就如劃龍點睛之用。 ⭕️手握壽司🥢伊左目壽司🥢石鯛壽司用味道較淡的白身魚開始至超鮮味的🥢海膽帶子壽司海膽creamy、帶子爽口,富微辣的餘韻,拼圖一樣,令整件壽司變成完美。⭕️熟食🥢鹽燒和牛油脂十足,肉香澎湃。🥢煙燻銀鱈魚師傅一打開蓋子一刻,亦是快門開動時刻,煙炙氣味輕輕地蓋過銀鱈魚,魚肉爽口彈牙。再來⭕️手握壽司🥢秋刀魚壽司閃閃發光的秋刀正是當造,不時不食
期待已久Omakase

店舖一貫omakase 格,L 形木長枱

一絲不苟的日式佈置,很容易令客人有投入感💜

正式開始,每道菜式師傅也會細述😇

⭕️先付三品

🥢南瓜汁豆腐
超喜歡甜香南瓜汁,淋在豆腐上,
簡單但好吃。
🥢大根海螺
汁煮大根、海螺,兩者口感也煮得十分入味。
🥢荀菜、車尼茄
黏稠微酸荀菜和清甜車尼茄,味道清新。

🦪北海道仙鳳子生蠔

⭕️刺身三品
🥢甜蝦他他配柚子醬

🥢煙炙尾長鯛加黑松露酸汁
伴以真蛋黃醬,好似太陽一樣搶。
黑松露酸就如劃龍點睛之用。

⭕️手握壽司
🥢伊左目壽司
🥢石鯛壽司

用味道較淡的白身魚開始至超鮮味的
🥢海膽帶子壽司

⭕️熟食

🥢鹽燒和牛
油脂十足,肉香澎湃。

🥢煙燻銀鱈魚

再來⭕️手握壽司

🥢秋刀魚壽司
閃閃發光的秋刀正是當造,不時不食,味道是全晚最濃最鮮的魚,超想encore 的壽司

🥢黑龍魚壽司
沉穩、有內涵,魚味不嘩眾取寵,肉質介乎爽與稔之間,剛剛好。

🥢中吞拿魚腩、芥末籽壽司
入口即溶,有鮮甜餘韻,油份恰好,中融之味剛剛好。

🥢北海道馬糞海膽手卷

終極一戰,有極致質素约馬糞海膽總是令人感到幸福的。

🌽白粟米

🥣𩶘魚湯
只有三個字
超!濃!鮮!

🍧甜品
士多啤梨雪糕
口感如雪芭,它就像清泉般,清理味蕾。

The End 💟

2024-10-03 3184 views
一個傾得埋嘅朋友 + 一顆平靜唔趕時間嘅心,絕對會令食物好味十倍!全部都好味,星星item我覺得幾特別少啲出面見到咁整 ⭐ 🐚 北海道仙鳳趾 - 手掌咁大嘅生蠔爽口肥美、嗒落濃厚creamy⭐ 甜蝦他他 - 配脆卜卜鱈魚餅無得彈,魚子、岩鹽、柚子皮調味恰到好處🐠 伊佐木 - 肉質雪白通透,脂肪豐盈甘香,口感柔糯好特別🥩 A4和牛 - 牛嘅油脂本來就香口,簡單點岩鹽/芥末醬已經夠⭐ 劍魚腩 - 白雪雪肉身爽嫩鮮甜,配蛋黃醬 +炸大葱絲令人回味⭐ 煙燻銀鱈魚 - 啖啖油脂但又好爽口,有驚喜 🐟 石鯛 - 肉質爽脆有彈性、少少似蝦嗰種膠質口感💛 海膽帶子 - 海膽creamy爆漿實好味架!!🐡 黑鯥魚 - 呢種深海肉食性魚魚皮幼滑,肉質鮮甜,幾爽口🍁 秋刀魚 - 味濃,重口味之選,食落有秋天嘅感覺🐠 梭子魚 - 肉質幼嫩鮮甜,就咁加䓤已經好味 🍣 大吞拿魚 - 簡單、經典、好味、fat fat 我鍾意🌊 北海道紫海膽 - 鮮甜爆汁,如果可以我想食十件🌽 白玉粟米 - 清甜,中間食正好清清味蕾我🌽 前菜三品 - 黑梅貝配大根 + 南瓜汁豆腐 + 蕃茄🍵 鯛魚湯 - 魚香撲鼻,超正 🍧 甜品 -

🐠 伊佐木 - 肉質雪白通透,脂肪豐盈甘香,口感柔糯好特別

⭐ 煙燻銀鱈魚 - 啖啖油脂但又好爽口,有驚喜

🐟 石鯛 - 肉質爽脆有彈性、少少似蝦嗰種膠質口感
💛 海膽帶子 - 海膽creamy爆漿實好味架!!
🐡 黑鯥魚 - 呢種深海肉食性魚魚皮幼滑,肉質鮮甜,幾爽口
🍁 秋刀魚 - 味濃,重口味之選,食落有秋天嘅感覺
🐠 梭子魚 - 肉質幼嫩鮮甜,就咁加䓤已經好味
🍣 大吞拿魚 - 簡單、經典、好味、fat fat 我鍾意
🌊 北海道紫海膽 - 鮮甜爆汁,如果可以我想食十件
🌽 白玉粟米 - 清甜,中間食正好清清味蕾我

🌽 前菜三品 - 黑梅貝配大根 + 南瓜汁豆腐 + 蕃茄
🍵 鯛魚湯 - 魚香撲鼻,超正
🍧 甜品 - 士多啤梨雪糕,清甜

上次嚟Sushi N食飯趕頭趕命,食完冇咩感覺。今日好好坐低慢慢食,即刻好味十倍,大滿足👍🏻
2024-10-02 2307 views
日式廚師發辦可令你享受一趟幸福的日本美味之旅!今日來到銅鑼灣的Sushi N,餐廳以木系設計,選擇坐了吧枱,不但可欣賞廚師的手藝,還能與廚師有交流。選擇了N Set。$1080可品嚐:前菜、刺身、生蠔、和牛、壽司、手卷、湯及甜品。先付三品南瓜汁豆腐:豆腐嫩滑,南瓜味濃郁。黑梅貝配大根,貝肉質彈牙,大根味道濃郁。信長蕃茄配水晶啫喱:蕃茄超級甜,是很好的開胃菜。生蠔:岩手縣生蠔生蠔肥大肉厚,帶有自然海水鹹味,配上青檸汁,帶出蠔味的鮮甜!甜蝦他他配雪魚脆餅:甜蝦加入了岩鹽和柚子調味,配上雪魚脆餅,層次感豐富。間八魚刺身肉質爽口,配以黑松露與紫蘇花一同享用,很有心思及帶出清香的味道。劍魚腩配蛋黃醬油漬劍魚腩厚切肥美,加上蛋黃醬油漬,入口滑溜!A4和牛:和牛油脂豐富,入口即化,可輕輕沾上岩鹽或芥末籽享用。煙燻銀鱈魚:香氣四溢,煙燻香氣獨特,銀鱈魚口感鮮美。壽司:真羽太壽司:真羽太是石班科,食到石班結實的肉質。木一鯛壽司:魚質鮮甜,很新鮮。秋刀魚壽司:將秋刀魚的肥美感帶出,亦引出魚鮮味來。目光魚壽司:肉質極鮮嫩!,魚身厚實,肉質彈嫩新鮮。帆立貝配北海道紫海膽壽司:帶子鮮甜美味配上甘香的海膽,很喜歡
日式廚師發辦可令你享受一趟幸福的日本美味之旅!

選擇了N Set。$1080
可品嚐:前菜、刺身、生蠔、和牛、壽司、手卷、湯及甜品

先付三品
南瓜汁豆腐:豆腐嫩滑,南瓜味濃郁。
黑梅貝配大根,貝肉質彈牙,大根味道濃郁。
信長蕃茄配水晶啫喱:蕃茄超級甜,是很好的開胃菜。
生蠔:岩手縣生蠔
甜蝦他他配雪魚脆餅:
甜蝦加入了岩鹽和柚子調味,配上雪魚脆餅,層次感豐富。
間八魚刺身
劍魚腩配蛋黃醬油漬
劍魚腩厚切肥美,加上蛋黃醬油漬,入口滑溜!
A4和牛:
和牛油脂豐富,入口即化,可輕輕沾上岩鹽或芥末籽享用。
煙燻銀鱈魚:
香氣四溢,煙燻香氣獨特,銀鱈魚口感鮮美。
壽司
真羽太壽司:真羽太是石班科,食到石班結實的肉質。
木一鯛壽司:魚質鮮甜,很新鮮。
秋刀魚壽司:將秋刀魚的肥美感帶出,亦引出魚鮮味來。
目光魚壽司:肉質極鮮嫩!,魚身厚實,肉質彈嫩新鮮。
帆立貝配北海道紫海膽壽司:帶子鮮甜美味配上甘香的海膽,很喜歡!
大拖羅壽司:油脂感豐富,魚油甘香,入口即化。
海膽手卷:滿滿海膽,甘香味道!
吸物
使用大量鯛魚及配料熬製成,鯛魚湯奶白色,魚味濃郁,很鮮美。
甜品是曲奇雪糕,作餐後甜品,是完美的總結。
2024-09-28 1840 views
   收工,沒什麼地方去,相約同事聊聊天找好吃的。銅鑼灣多美食,同事建議吃這家有質素的 Omakase,環境好適合邊吃邊聊。 的確, 環境人氣 得來清靜又雅緻,坐在長枱座位上好舒服又可與師父互動,氣氛不錯!選了1080元/位的套餐,有先付,壽司,刺身,和食,手卷和甜品等等。先付,南瓜豆腐,嫩滑豆腐與南瓜甜味很匹配。黑梅貝大根,貝的肉質彈牙有嚼囗,大根味道濃郁鮮甜。小蕃茄下配有滑溜蒓菜,口感特別。北海道真蠔純鮮味!爽口味道清淡鮮甜加點清檸汁口味更提清新。甜蝦他他調味簡單,配上三文鱼籽,柚子皮,岩塩與雪魚乾同吃鮮味香脆口感豐富。松露間八魚配有紫蘇花可摘下花朶同吃味道突出,魚肉細緻扎實鮮甜。師父正準備作寿司金目鯛,赤木魚,秋刀魚,拖羅,北寄貝等壽司。每款都肉質鮮味十足!口感各有滋味,尤其拖羅特別甘香肥美入口即溶,北寄貝爽口彈牙。北海道海膽手卷口感清甜滑脫脫,粒粒大小 平均包着香脆紫菜口味難忘!師父用火槍為銀鱈魚製做 煙燻,打開玻離罐一陣煙霧飄出,銀鱈魚肥美充滿燻香非常美味。水果粟米超甜汁液豐富A4和牛外層焦香,內裡呈粉紅色肉質 濕潤柔軟,牛味濃厚滿口甘香,附上芥茉籽和岩塩可自己調味。劍魚腩濃
   收工,沒什麼地方去,相約同事聊聊天找好吃的。
選了1080元/位的套餐,有先付,壽司刺身,和食,手卷和甜品等等。
先付,
南瓜豆腐,嫩滑豆腐與南瓜甜味很匹配。
黑梅貝大根,貝的肉質彈牙有嚼囗,大根味道濃郁鮮甜。
小蕃茄下配有滑溜蒓菜,口感特別。
北海道真蠔
純鮮味!爽口味道清淡鮮甜加點清檸汁口味更提清新。
松露間八魚
配有紫蘇花可摘下花朶同吃味道突出,魚肉細緻扎實鮮甜。
師父正準備作寿司
金目鯛,赤木魚,秋刀魚,拖羅,北寄貝等壽司
北海道海膽手卷
口感清甜滑脫脫,粒粒大小 平均包着香脆紫菜口味難忘!
水果粟米
超甜汁液豐富
劍魚腩
濃縮蛋黃醬汁與充滿魚脂的劍魚腩口味又甘又滑加上炸大蔥絲再添一重香氣。
熱燙燙奶白色極濃郁的魚湯非常鮮甜。
邊吃邊聊真的好享受!
最後再吃上甜品~薑味雪糕,完滿!
2024-09-23
2024-09-24 1626 views
  好友從北京南下到香港觀光,我當然要一盡地主之誼帶她四處遊覽和品嚐美食。今晚晚餐我選了於銅鑼灣的「 Sushi N 」給她嚐一嚐這家有質素的Omakase希望她會喜歡。這裡是以自然原木色系木條間格裝潢座位舒適,我們坐在吧枱前與師傅作了個招呼,工作人員奉上了熱茶,感覺相當良好。我們從Menu中選了 $ 1080 /位 的Omakase Set ~項目份量剛好。可品嚐:前菜,刺身,壽司,手卷,湯,甜品等。先付三品~南瓜汁豆腐,黑梅貝配大根,醋漬車喱茄冰冰涼,味蕾為之一醒!南瓜汁甜美,豆腐滑脫脱。黑梅貝爽口,大根頗入味很鮮甜。Nice的師傅用認真的態度介紹食材和製作,讚!北海道真蠔蠔肉質地清爽,清新,鮮甜口感有淡淡海水鹹味。很喜歡!甜蝦他他配雪魚干雪魚脆脆三文魚籽鮮甜,蝦肉鮮嫩配上柚子皮口感層豐富味道又清新。松露間八魚~有松露香的魚肉口感獨特,韌中帶少許脆,加上紫蘇花添上一重香味,越嚼越好味!赤木魚刺身壽司一口壽司份量剛好,魚肉脆甜。秋刀魚壽司秋天吃很合時,DHA豐富肉質較腍。A4和牛紅的綠的配菜點綴下賣相精緻,一口一件,配上芥茉籽,岩塩作調味。非常軟滑湿潤肉味濃郁更有油脂的甘香,餘韻十足

項目份量剛好。
可品嚐:前菜,刺身壽司,手卷,湯,甜品等。
先付三品~
南瓜汁豆腐,黑梅貝配大根,醋漬車喱茄
冰冰涼,味蕾為之一醒!
先付三品、
南瓜汁甜美,豆腐滑脫脱。
黑梅貝爽口,大根頗入味很鮮甜。
Nice的師傅用認真的態度介紹食材和製作,讚!
北海道真蠔
真豪
蠔肉質地清爽,清新,鮮甜口感有淡淡海水鹹味。很喜歡!
甜蝦他他配雪魚干
松露間八魚~
赤木魚刺身壽司
一口壽司份量剛好,魚肉脆甜。
秋刀魚壽司
秋天吃很合時,DHA豐富肉質較腍。
秋刀換壽司
A4和牛
非常軟滑湿潤肉味濃郁更有油脂的甘香,餘韻十足!
劍魚腩
配上醬油蛋黃漬和炸蔥,劍魚腩肉質細嫩肥美,捲著醬油蛋入口甘滑別有一番韻味。
師傅用火槍為這道銀雪魚作煙燻~
片刻的煙燻已經令豐盈的銀雪魚充滿風味。
白粟米爽甜多汁
北寄貝~清甜爽脆
金目鯛~肉質細嫩
拖羅~肥美甘香就像豚肉口。
北寄貝

北海道海膽
質地柔滑細緻鮮甜豐厚,非常美味!吃完好有幸福感!
呈奶白濃郁魚湯鮮甜無比。
最後,品嚐含薑味的甜品~雪糕
這份 Omakase  Set 好友和我都吃得很滿足!滿意!
2024-09-19
先付三品、
真豪
秋刀換壽司
北寄貝
2025-01-03 174 views
又係食好嘢嘅時候, 今晚就相約朋友去行完街之後, 就去醫下肚仔, 見到呢一間主打廚師發辦的日本餐廳 Sushi N網上都有不少人推介, 今次就去試吓!先付三品有豆腐配南瓜汁, 黑莓貝配大根,日本傳統野菜小蕃茄, 味道酸酸甜甜全部都好開胃!旬の牡蠣是來自日本岩手縣大雪到真蠔, 生蠔肥大香醇, 食嘅時候加青檸汁更添滋味旬のお造り三品包括有蜜柑鯛刺身, 甜蝦他他及赤身貝醬油蛋黃, 蛋黃迷的我們就將炸蔥及一半蛋黃, 還有紫蘇葉捲埋入赤身一齊食, 非常Creamy~銀ダラ燻製のお刺身整個製作過程吸引眼球, 師傅將分注入瓶器, 焗20秒再打開個蓋, 鸚鵡瀰漫着陣陣煙燻氣味, 銀鱈魚也很入味!和牛の塩焼き即熟食鹽燒和牛濃郁肉香, 放進口裏整體口感柔軟, 油花的味道漸漸滲出. 和牛的油脂肉汁很香甜!旬の握り寿司四貫酒肴方面是白粟米就開始食壽司嘅之後, 包括有金目雕壽司, 黑陸壽司面頭有柚子胡椒少少辣更添滋味, 而肥美的拖羅壽司入口即溶, 海膽手卷中的海膽很鮮甜!鯛魚湯呈現奶白色非常濃, 口感滑溜帶一點稠, 咀邊都感到有黏口的感覺!最後就是吃甜品開心果雪糕球!

旬の握り寿司四貫

最後就是吃甜品開心果雪糕球!
2024-12-11 391 views
這間餐廳位於銅鑼灣的商業大廈,地理位置十分之方便離地鐵大概1分鐘.在這頓由精湛廚師精心呈獻的盛宴中,每一道菜品都彷彿是一件藝術品,讓人在品嘗之間感受到無盡的驚喜與滿足。甜蝦滑的細膩與鮮美,如同絲綢般滑入口中,淡淡的甜味與蝦肉的鮮嫩交織在一起,讓人回味無窮。鯛魚的肉質緊實而有彈性,每一口都彷彿能品嘗到大海的新鮮與活力。銀鱈魚的細膩與醇厚,讓人感受到深海魚類的獨特魅力,搭配上調料的醇香,更是讓人陶醉其中。金目鯛的鮮美與拖羅的豐腴,兩者相得益彰,共同演繹了一場味覺的盛宴。而帶子配上海膽,更是將海洋的精華凝聚於一口之中,鮮美無比。海膽手卷作為一道獨特的菜品,將海膽的鮮美與米飯的香糯完美結合,讓人在品嘗之間彷彿能觸摸到大海的脈搏。最後,自家制的雪糕更是為這場盛宴畫上了一個完美的句號,濃郁的奶香與獨特的口感,讓人在回味之間依然沈醉.這頓由精湛廚師精心打造的盛宴,不僅展現了廚師對食材的深刻理解和精湛技藝,更體現了對美食的熱愛與追求。每一道菜品都經過精心設計與搭配,既保證了口感的豐富與層次的分明,又兼顧了營養與健康的平衡。

2024-12-11 376 views
朋友就嚟生日,所以同咗佢去銅鑼灣食Omakase🥰 揀咗呢間勁高質嘅sushi N🫶🏻前菜🥗豆腐配南瓜汁黑毛貝配大根蕃茄素漬三款前菜都夠晒精緻同開胃😍刺身北海道仙鳳指-超大隻脹卜卜,食落去帶海水味,質地比較爽身🥰密金雕配紫蘇葉花-質地軟熟帶爽身,有蜜柑香味❤️甜蝦他他-上面配咗岩鹽同埋柚子皮,可以連埋鱈魚片一齊食,軟熟鮮甜加爽脆嘅口感好夾👍🏻赤身加蛋黃漬-再配咗啲炸洋蔥,識落魚味香濃🫶🏻煙燻銀雪魚- 好香煙燻味,食落有魚香🥰壽司🍣三重真羽太- 好鮮甜爽身帆立貝海膽-帶子好厚身,味道鮮甜,去埋甜嘅海膽,更鮮味石垣鯛- 食落濃濃魚香深海池魚-好軟熟鮮甜梭子魚 - 加左柚子胡椒,辣辣地仲提鮮大拖羅 - 顏色粉嫩,質地軟熟海膽 - 新鮮鮮甜熱食鹽燒和牛配咗岩鹽同埋芥末籽-入口充滿油香,口感軟熟🥰沖繩白粟米- 新鮮香甜❤️白鯛魚湯芒果雪糕

前菜🥗
豆腐配南瓜汁
黑毛貝配大根
蕃茄素漬
三款前菜都夠晒精緻同開胃😍

刺身
北海道仙鳳指-超大隻脹卜卜,食落去帶海水味,質地比較爽身🥰
密金雕配紫蘇葉花-質地軟熟帶爽身,有蜜柑香味❤️
赤身加蛋黃漬-再配咗啲炸洋蔥,識落魚味香濃🫶🏻
煙燻銀雪魚- 好香煙燻味,食落有魚香🥰

壽司🍣
三重真羽太- 好鮮甜爽身
帆立貝海膽-帶子好厚身,味道鮮甜,去埋甜嘅海膽,更鮮味
石垣鯛- 食落濃濃魚香
深海池魚-好軟熟鮮甜
梭子魚 - 加左柚子胡椒,辣辣地仲提鮮
大拖羅 - 顏色粉嫩,質地軟熟
海膽 - 新鮮鮮甜

熱食
鹽燒和牛配咗岩鹽同埋芥末籽-入口充滿油香,口感軟熟🥰

沖繩白粟米- 新鮮香甜❤️

白鯛魚湯

芒果雪糕
Celebration
Birthday
店名靈感的源自 “New”、“Innovation”、“Uniqueness”,採用日本各地直送香港的時令食材,以創意取悅客人,甚至推出素食廚師發辦以滿足每位食客的要求,共同探索飲食文化,實現更好的發展。環境:✨餐廳室內設計主要以木系為裝潢風格,加入自然元素,配搭低調而不張揚的色調,渲染出一種休閑淡然的氣氛。服務:✨師傅態度健談友善,樓面職員亦敬業有禮,動作利落。食物:筆者是日晚上享用了「Omakase Set N」,每位$1080。🥢 先付三品✨南瓜汁豆腐:香甜可口。✨黑梅貝大根:質感爽彈,由店家親自熬煮,甜中帶鹹鮮。✨番茄蒓菜:以酸香打開序幕。🐚 旬の牡蠣✨赤貝:基於筆者不吃生蠔,師傅以帶光澤,肉質爽厚的赤貝取代。🐟 旬のお造り三品✨蜜柑鯛:魚身散發淡淡清新柑橘香,脂肪量適中,口感軟中帶嚼勁。✨甜蝦他他:清甜帶粉糯黏口,以岩鹽、柚子皮稍作調味,配搭溫熱的鱈魚乾同吃,適合下酒。✨三重縣真羽太:即石斑,肉質潔白Q彈,味道甘鮮。🐟 銀ダラ燻製のお刺身✨煙燻銀鱈魚:肉質幼滑又不失爽口感,有獨特濃香,油脂更豐富,伴以白粟米。🐮 和牛の塩焼き✨牛肉粒擁有均勻油花,口感軟嫩及細緻,然而 油而不膩

環境:

服務:
✨師傅態度健談友善,樓面職員亦敬業有禮,動作利落。

食物:

🥢 先付三品
✨南瓜汁豆腐:
香甜可口。
✨黑梅貝大根:
質感爽彈,由店家親自熬煮,甜中帶鹹鮮。
✨番茄蒓菜:
以酸香打開序幕。

🐚 旬の牡蠣

🐟 旬のお造り三品
✨甜蝦他他:
✨三重縣真羽太:
即石斑,肉質潔白Q彈,味道甘鮮。

🐟 銀ダラ燻製のお刺身

🐮 和牛の塩焼き

✨牛肉粒擁有均勻油花,口感軟嫩及細緻,然而 油而不膩。

🧄 酒肴
✨好好吃,包括准山 (以啤酒、Wasabi醃製)、柚子蘿蔔、心內美蘿蔔及赤醋酸薑。

🍣 旬の握り寿司四貫
✨深海池魚:入口滑而爽口。
✨石垣鯛:肉身細緻而清雅。
✨活北寄貝:海潮香強勁,爽口有嚼頭。
✨黑鯥:經輕輕炙燒逼出魚油,豐腴嫩滑,帶微甜,以柚子胡椒點綴。

🐟 トロ

✨赤身配醬油漬雞蛋:以醬油漬蛋黃搭配,味道更顯油潤順口,並以炸蔥提香。

🐚 ホタテと雲丹

✨選用北海道海膽,呈淡淡金黃色,味道清甜creamy。

🥣 吸物

🍮 デザート
.銅鑼灣· 一期一會時令高質Omakase.Sushi N📍銅鑼灣恩平道42號亨利中心12樓➰今日到訪的這間餐廳以Omakase為主,餐廳走木系裝潢,兩張壽司吧枱貫穿整間餐廳,甚具氣派,所有食材廚師都會因應時令季節及當日客人特定口味要求而有所調整,為客人近距離展示出色手藝,體會一期一會的美味。➰Omakase Set·N 💲1080/1.𖥕 先付三品 ✥ 豆腐·南瓜汁 ⭐️4.1/5⭐️ ✥ 黑梅貝·大根 ⭐️4.1/5⭐️ ✥ 蕃茄·荀菜⭐️4.1/5⭐️𖥕 旬の牡蠣·北海道仙鳳趾 ⭐️4.2/5⭐️𖥕 旬のお造り三品 ✥ 蜜柑鯛·紫蘇 ⭐️4.2/5⭐️ ✥ 甜蝦他他·岩鹽·柚子皮 ⭐️4.3/5⭐️ ✥ 三重縣羽太(石班) ⭐️4.1/5⭐️❀ 銀ダラ燻製のお刺身 ⭐️4.3/5⭐️❀ 和牛の塩焼き ⭐️4.3/5⭐️❀ 酒肴·赤身配醬油漬蛋黃 ⭐️4.4/5⭐️𖥕 旬の握り寿司四貫 ✥ 深海池魚·石媛鯛·活北寄貝·灸燒黑鯥 ⭐️4.3/5⭐️❀ トロ ⭐️4.3/5⭐️❀  雲丹手巻き ⭐️4.3/5⭐️𖥕 吸物 & デザート ⭐️4.1/5⭐️.首先奉上先付三品,用上北海道南瓜汁襯托豆腐的豆香特別香甜,黑梅貝亦很爽口。然後送上的北
銅鑼灣· 一期一會時令高質Omakase

𖥕 旬の握り寿司四貫
❀ トロ ⭐️4.3/5⭐️
❀  雲丹手巻き ⭐️4.3/5⭐️
𖥕 吸物 & デザート ⭐️4.1/5⭐️
首先奉上先付三品,用上北海道南瓜汁襯托豆腐的豆香特別香甜,黑梅貝亦很爽口。然後送上的北海道產仙鳳趾雖然蠔身不大,但入口非常鮮甜肥美。
旬の牡蠣·北海道仙鳳趾
稍後師傅為我們準備了蜜柑鯛配紫蘇,入口淡淡蜜柑香氣散發再配上強烈的紫蘇,口感很有層次;然後再一道甜蝦他他,用上柚子皮及岩鹽調味,更帶出甜蝦他他的粘糯感及鮮甜。
蜜柑鯛·紫蘇
甜蝦他他·岩鹽·柚子皮
三重縣羽太(石班)
漬物
然後師傅提醒我們拿出電話準備拍影,師傅用火鎗將銀鱈魚煙燻處理,頓時餐廳香氣四溢,令人食指大動,經過煙燻的銀鱈魚非常濃郁惹味,但又帶有少少回甘,層次很豐富。
銀ダラ燻製のお刺身
接著另一道主角便是鹽燒和牛,餐廳出品的和牛色澤絲毫不比專業扒房馬虎,生熟程度一流,入口即溶,和牛香氣四溢,十分出色。
和牛の塩焼き
然後師傅又為我們帶來驚喜,以吞拿魚赤身及醬油漬蛋黃配合,兩者相融非常濃郁和諧,令人難忘。然後有四貫握壽司作間場,特別喜歡活北寄貝和灸燒黑鯥,前者爽彈鮮甜,後者經過灸燒處理,將魚油迫出亦同樣滋味。
酒肴·赤身配醬油漬蛋黃
旬の握り寿司四貫
最後的主角準備出場先是肥美的大拖羅帶起前奏,然後師傅同時將原板海膽製作海膽手卷,今日的是北海道產海膽,非常鮮甜滿足,絕對令人念念不忘。
トロ
雲丹手巻き
最後以奶白色的濃郁魚湯及雪糕作結。
➰總結
餐廳以Omakase作主打,師傅資歷深厚,更選用當造時令食材入饌,食物出品驚喜高質有保證,更非常風趣幽默,整體用餐氛圍非常舒暢,值得與親朋好友留低一個一期一會的美好回憶。
➿➿➿
#SushiN
#銅鑼灣美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#廚師發辦 #食好西 #相機食先 #香港美食 #香港好去處
#銀ダラ燻製のお刺身
#和牛の塩焼き
#トロ
#雲丹手巻き
旬の牡蠣·北海道仙鳳趾
蜜柑鯛·紫蘇
甜蝦他他·岩鹽·柚子皮
三重縣羽太(石班)
和牛の塩焼き
酒肴·赤身配醬油漬蛋黃
トロ
2024-12-04 370 views
上年同朋友去過Sushi N食omakase,今年再去嘅時候發覺更加好食咗,而且師傅都好nice🥳✨前菜-南瓜豆腐好清新-黑毛貝配大根彈牙入味-車厘茄✨北海道仙鳯指飽滿肥美,淡淡海水味。✨蜜柑鯛可以跟紫蘇花一齊食都好夾。✨甜蝦他他加咗海鹽同埋柚子皮調味,配上鱈魚片食有不同口感。✨海膽帆立貝✨石鯛✨漬物係赤身蛋黃漬,加炸蒜同紫蘇葉一齊食有赤身鮮味同蛋黃漬流心口感。✨燒和牛,推介!外皮香脆內熟度啱啱好,牛香重配岩鹽已經好正。✨煙燻銀鱈魚,推介!好香煙熏味,油脂感好重。✨白粟米好甜✨深海池魚✨梭子魚加柚子胡椒✨海膽手卷,滿滿海膽紫菜又脆。✨鯛魚湯,煲到奶白色超清甜。

✨前菜
-南瓜豆腐好清新
-黑毛貝配大根彈牙入味
-車厘茄

✨北海道仙鳯指
飽滿肥美,淡淡海水味。
✨蜜柑鯛
可以跟紫蘇花一齊食都好夾。

✨甜蝦他他
加咗海鹽同埋柚子皮調味,配上鱈魚片食有不同口感。
✨海膽帆立貝
✨石鯛
✨煙燻銀鱈魚,推介!好香煙熏味,油脂感好重。
✨白粟米好甜
✨深海池魚
✨梭子魚加柚子胡椒
✨海膽手卷,滿滿海膽紫菜又脆。
✨鯛魚湯,煲到奶白色超清甜。
  • 甜蝦他他
  • 梭子魚壽司
2024-12-03 334 views
今日要同大家介紹一間一試難忘嘅廚師發辦!食廚師發辦嘅重點,除咗可以坐喺師傅面前睇佢準備食材、刀工,仲可以品嚐到新鮮同埋罕有嘅食材。自問喺香港都食過好幾間omakase,但係都不及今日呢間位於銅鑼灣亨利中心Sushi N! 今次我就試咗呢個Omakase Set "N"。一開始係呢一個先付三品,分別係南瓜汁豆腐 、黑梅貝大根同埋荀菜蕃茄。首先,甜甜地加埋濃厚嘅豆香都好夾,之後嘅黑梅貝嘅彈牙質感配合埋大根又甜又濃嘅醬汁都唔錯,而筍菜蕃茄就新鮮好味。之後就係呢個北海道鮮鳳趾牡蠣,雖然唔係好重蠔味,但係清淡得來大大件,而且肉質唔錯😋接住落嚟嘅就係刺身三品:第一品係甜蝦他他加配合烤鱈魚片,當中甜蝦加左岩塩和柚子皮,食落去鹹鹹地又好清新,再加埋烤鱈魚片一起吃,配合起嚟嘅味道都幾夾而又脆卜卜第二品係蜜甘鮦,師傅亦都有講關於呢啲魚係長野縣飼養,而當中亦都會比蜜柑佢哋食,所以喺食嘅時候亦都有蜜柑嘅味道。最後第三份就係劍魚腩,呢個劍魚腩要配合埋呢個蛋黃醬同埋炸蔥,又估唔到呢個蛋黃醬同劍魚蛋個味道又會咁夾。  煙燻銀鱈魚刺身嘅做法係用火槍嘅形式製造煙燻,然後再罩住佢令到啲刺身入晒味,入口嘅時候會先手聞到煙燻
今日要同大家介紹一間一試難忘嘅廚師發辦!

接住落嚟嘅就係刺身三品:

煙燻銀鱈魚刺身嘅做法係用火槍嘅形式製造煙燻,然後再罩住佢令到啲刺身入晒味,入口嘅時候會先手聞到煙燻味,再加埋魚肉好滑又軟又彈牙。呢個配搭真係好特別好深刻。😋同時間佢哋都有準備埋北海道白粟米,甜甜地又多汁清一清個口腔又可以再食。

鹽燒和牛又真係冇得輸,油脂好夠,外面整得香口之餘仲入口即溶,仲有配埋芥茉籽和岩塩,我就鍾意加少少岩塩,一流😄

手握壽司就有四貫-伊助木、秋刀魚、深海池魚、石垣鮦~
而進食嘅方式佢都提供埋埋濕紙巾,好似日本嘅Omakase 可以用手指夾住嚟食😄當中我就比較鍾意深海池魚,佢嘅油分同普通池魚真係好唔同,好味~

之後就係中吞拿魚腩,都係油分適中入口即溶。仲有呢個同埋呢個好有質感嘅北海道海膽帆立貝,口感爽,正

最後壓軸嘅就係呢一個雲丹刺身手卷,睇到師傅成盤攞出嚟慢慢整,睇落去啲色澤都好靚,連埋紫菜一啖咬落去,真係好滿足又Juicy。

食完正餐就嚟返碗鯛魚濃湯,味道極濃郁呈奶白色的鯛魚湯,應該好足料又甜又Creamy😋

到最後就係以呢個士多啤梨雪糕作結,下次過開呢頭真係要再嚟回味回味😄

Sushi N
● 地址: 銅鑼灣恩平道42號亨利中心12樓

#omakase #廚師發辦 #新鮮刺身 #銅鑼灣美食 #餐廳推介 #香港美食

從大阪旅行回來,感覺食日本菜仍然意猶未盡,因為行程緊密,有時只能隨便吃,所以回來要相約朋友吃omakase補償一下。今晚來到sushi n,坐吧枱看著師傅製作壽司,有種期待的感覺。Omakase Set$1080黑梅貝配大根,日本蓴菜配蕃茄及芽蔥,菠菜配蕃茄醬汁首先送上前菜,賣相非常精緻,黑梅貝與大根的搭配非常新鮮,味道帶甜。日本蓴菜與蕃茄,打開胃口,菠菜配蕃茄醬汁酸酸甜甜。北海道生蠔北海道真蠔體型比較大,賣相吸引,已割開帶子位,方便食用,它的口感肥美爽脆滑溜,鮮甜多汁。甜蝦他他配三文魚子 甜蝦他他配上三文魚子,放在脆身的鱈魚片上一起食用,看起來很誘人,口感也非常豐富。深海池魚刺身深海池魚刺身配上黑松露酸汁,賣相非常高雅。刺身新鮮細膩,黑松露酸汁的香氣讓味道更加層次分明。吞拿魚刺身吞拿魚刺身配上蛋黃醬油漬,味道濃郁豐富,再加上炸大蔥絲,增添了口感的脆度,是一道非常有創意的菜品。煙燻銀鱈魚師傅在我們面前即席煙燻銀鱈魚,打開蓋子後煙燻香氣四溢,銀鱈魚魚肉細嫩,入口即化。鹽燒和牛 鹽燒和牛的賣相非常精緻,熟度剛好,肉質鮮嫩多汁,配上芥茉籽岩鹽,味道香濃,吃完和牛可以吃清甜的白粟米清一清口腔。

Omakase Set$1080

黑梅貝配大根,日本蓴菜配蕃茄及芽蔥,菠菜配蕃茄醬汁
北海道生蠔
甜蝦他他配三文魚子
深海池魚刺身
吞拿魚刺身
煙燻銀鱈魚
鹽燒和牛
蜜柑鯛壽司
蜜柑鯛壽司的口感爽甜,魚肉非常新鮮,配上蜜柑的甜香,是一道非常清新的壽司
石垣鯛壽司
石垣鯛壽司帶有柚子皮的香味,魚肉細嫩,味道清新。
赤目張壽司
赤目張壽司魚味濃郁又鮮甜,有點嚼勁中帶點彈牙感。
帶子海膽壽司
鮮甜的帶子上放上海膽,柔滑的海膽幾乎要滑下來,要把握時間吃,雙重的鮮味在口中互相輝映,令人有幸福感。
黑睦魚壽司
黑睦魚壽司的魚身光亮,魚皮滑溜,肉質鮮香四溢,為刺身中極品。
大吞拿魚腩壽司
大吞拿魚腩壽司油脂豐盛,魚肉脂肪分布均勻,入口即化,是一道矜貴的壽司
海膽手卷
即席製作的海膽手卷,必須快快拍照後吃,保持紫菜脆身,來自北海道的海膽非常鮮美,每一口都是享受。
魚湯
魚湯呈奶白色,湯頭濃郁甜香,很心用熬製出來的湯品。
柚子雪糕
柚子雪糕味道清新,帶有柚子的酸甜香氣,是一道無負擔的甜品
2024-11-30 285 views
📍 Sushi N-銅鑼灣位於銅鑼灣嘅高質omakase 🤲🏻生日月份梗係唔可以虧待自己一定要食返餐正宗嘅生日飯😍兩個壽星一齊食,師傅發辦高質日本料理🤤✨南瓜豆腐,黑玫貝,蕃茄仔-食個前菜開下個胃,豆腐好嫩滑,黑玫貝好爽脆,蕃茄仔可以開胃😬✨北海道先奉旨刺身蠔-日本北海道直送🇯🇵生蠔味道較為濃郁,肉質豐盈飽滿,鮮嫩多汁,帶著點淡淡的海水味道$加上檸檬汁•更能突出生蠔的鮮甜味道。✨甜蝦他他味道清淡中略透甘甜、醇香肉質軟嫩爽滑 軟韌適中、襯埋柚子皮 好fresh 之餘仲非常解膩✨蜜柑雕-配松露蒜汁,更提鮮🐠🐟✨依組木✨梭子魚三星職✨帆立貝 -唔韌唔痴牙食材新鮮 每款都切得好厚全部魚生都極新鮮鮮甜✨海膽望住師傳毫不吝嗇 將超級軟綿 無比鮮甜嘅海膽海量級咁鋪滿係熱狗面上 望到都已經夠晒心動再加埋外層嘅紫菜🤲🏻-海膽超鮮甜同甘香 完全唔腥唔苦✨鹽燒和牛-鮮嫩入味,唔夠味仲可以有芥末籽岩鹽自行調味🫙✨赤身貝口感綿密 表面加左醬油蛋黃漬做點綴既可減膩 又可增進食慾✨ 煙燻銀鱈魚-滿滿魚油香✨赤木匠-魚肉紮實 有彈性 ✨金目鯛-鮮甜可口🐟✨拖羅-肥美無筋✨鯛魚湯-超濃郁既魚湯,鮮甜好味😋
📍 Sushi N-銅鑼灣

位於銅鑼灣嘅高質omakase 🤲🏻

生日月份梗係唔可以虧待自己
一定要食返餐正宗嘅生日飯😍

兩個壽星一齊食,師傅發辦高質日本料理🤤

✨甜蝦他他
味道清淡中略透甘甜、醇香肉質軟嫩爽滑
軟韌適中、襯埋柚子皮 好fresh 之餘仲非常解膩

✨蜜柑雕-配松露蒜汁,更提鮮🐠🐟

✨依組木✨梭子魚三星職

望住師傳毫不吝嗇 將超級軟綿 無比鮮甜嘅海膽
海量級咁鋪滿係熱狗面上 望到都已經夠晒心動
再加埋外層嘅紫菜🤲🏻
-海膽超鮮甜同甘香 完全唔腥唔苦

✨鹽燒和牛-鮮嫩入味,唔夠味仲可以有芥末籽岩鹽自行調味🫙

✨赤身貝
口感綿密 表面加左醬油蛋黃漬做點綴
既可減膩 又可增進食慾

✨ 煙燻銀鱈魚-滿滿魚油香

✨赤木匠-魚肉紮實 有彈性

✨金目鯛-鮮甜可口🐟

✨拖羅-肥美無筋

✨鯛魚湯-超濃郁既魚湯,鮮甜好味😋

本身都好鍾意食 #Omakase所以又係時候要約朋友去嘆吓今晚就去到位於銅鑼灣的「 Sushi N 」 @SushiNhk套餐方面有三款選擇最後我哋揀選咗Sushi N Omakase Set Dinner $1080/位有12款不同款式嘅食物最開心係可以坐吧枱一邊睇住師傅整一邊品嚐咁高質嘅美食⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨❤️ Appetizers (3 Types)賣相非常精緻的一道頭盤菜當中有南瓜汁豆腐、黑梅貝配大根以及日本傳統野菜小蕃茄好鍾意黑梅貝肉質飽滿好彈牙有著清甜與甘香黏口味道唔食生蠔的我師傅特別轉咗松露木漿魚刺身俾我面頭有紫蘇花可以掃埋花冧一齊食🧡 Seasonal Sashimi (3 Types)包括有配上了岩鹽及柚子皮的蜜柑鯛刺身淡淡的蜜柑味帶油脂滿口都是淡淡橘香還有而甜蝦他他及赤身配醬油蛋黃將香濃邪惡的蛋黃切開一半捲埋入赤身一齊食配上紫蘇葉及炸蔥更為香口💛 Smoked Black Cod Sashimi煙燻銀鱈魚簡直就係打卡之選師傅先注入煙燻煙霧將瓶內的銀鱈魚焗20秒再打開個蓋燻製的煙霧隨即瀰漫在空氣中魚肉放進口裏同樣地散發着煙燻香
本身都好鍾意食 #Omakase

最開心係可以坐吧枱
一邊睇住師傅整一邊品嚐咁高質嘅美食

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

❤️ Appetizers (3 Types)

賣相非常精緻的一道頭盤菜
當中有南瓜汁豆腐、黑梅貝配大根
以及日本傳統野菜小蕃茄
好鍾意黑梅貝肉質飽滿好彈牙
有著清甜與甘香黏口味道

唔食生蠔的我
師傅特別轉咗松露木漿魚刺身俾我

面頭有紫蘇花可以掃埋花冧一齊食

🧡 Seasonal Sashimi (3 Types)
包括有配上了

綿軟潤滑的海膽有幾層咁厚的
味道鮮香甘甜

💜 Soup

暖笠笠嘅鯛魚湯呈現奶白色
有一啖魚湯,味道好香濃

🤎 Dessert
最後食返個開心果味雪糕球甜品
為呢一餐性價比高的
廚師發辦Omakase畫上了句號。