2008-11-18 12 views
要去新世紀番之前訂的褲,於是就約埋阿媽新世紀開餐。未黎過一壽司,又見之前食評話lunch set 好抵,咁就一於試。我要了卷物拼卷物+叉燒拉麵。阿媽就要軟殼蟹炒飯 + miso soup + 加州卷。卷物拼卷物要了火焰三文魚同三文魚芒果卷。每樣四件,size正常。飯幾軟熟,又唔會一夾即散。外層沾滿脆pok pok 蟹子,入面的三文魚則軟軟淋淋,口感好好。三文魚新鮮,芒果甜而不酸。叉燒拉麵(豬骨湯底)個湯底偏咸;塊叉燒幾有肉,又唔肥。面質都不錯,不會過淋。我都有試阿媽個飯,炒得好掂,好香口。炒得一粒粒。又多海鮮。飯阿媽話軟殼蟹好食過元氣,無咁乾身又多肉。個加州卷都唔錯,味道清新。miso soup 都係偏感。仲加$9要了杯pineapple + starwberry 沙冰。好大杯,亦真材實料,果味很出!真係好抵飲!一定會再黎,款式多又便宜。
要去新世紀番之前訂的褲,於是就約埋阿媽新世紀開餐。
我要了卷物拼卷物+叉燒拉麵。
阿媽就要軟殼蟹炒飯 + miso soup + 加州卷。

卷物拼卷物要了火焰三文魚同三文魚芒果卷。
每樣四件,size正常。
飯幾軟熟,又唔會一夾即散。
三文魚新鮮,芒果甜而不酸。

叉燒拉麵(豬骨湯底)
個湯底偏咸;塊叉燒幾有肉,又唔肥。
面質都不錯,不會過淋。

我都有試阿媽個飯,炒得好掂,好香口。
炒得一粒粒。又多海鮮。飯
阿媽話軟殼蟹好食過元氣,無咁乾身又多肉。
個加州卷都唔錯,味道清新。
miso soup 都係偏感。

好大杯,亦真材實料,果味很出!
真係好抵飲!

一定會再黎,款式多又便宜。
$55 (Lunch)
2008-11-15 17 views
十一月十四日(星期五)我們本身約定了yvonne一起到風月堂試試,不過七時到,要等四十多張檯,再行到新世紀,老公仔suggest到applegreen,上到七樓,看似無人等位,心想,今次不用等就吃到好東西呢!誰知過到去,原來full house!!再到了一壽司+,不用等位呢!+/non +有什麼分別呢!?應該是少了迴轉位呢!!一會yvonne就到,我們開始叫野食了!點了三文魚:一般的呢!帆立貝,不太新鮮!北寄貝:尚可!比較好的是海膽壽司,uni很新鮮美味呢!28元兩件,不可expect太多呢,份量比較少!它們的海膽雞軟骨很好吃,新鮮的炸得脆,汁好醒胃呢!金菇牛肉都算不錯!蟹籽沙律都比較多呢!味道可以!辣汁三文魚就是元氣比較好點呢!不過,整體上也okay,以價錢和質素,都可以一試!
十一月十四日(星期五)

再到了一壽司+,不用等位呢!+/non +有什麼分別呢!?

應該是少了迴轉位呢!!

一會yvonne就到,我們開始叫野食了!

點了三文魚:一般的呢!帆立貝,不太新鮮!北寄貝:尚可!

它們的海膽雞軟骨很好吃,新鮮的炸得脆,汁好醒胃呢!

不過,整體上也okay,以價錢和質素,都可以一試!
2008-11-09 1 views
我地都想食SUSHI, 咁係新世紀, SUSHI ONE PLUS 係唯一0既選擇, 叫左我地例牌. 唔知係咪D 料貴左, 總覺得D SUSHI 好似細件左, 好處係可以一口一件, 但唔好就係無咁抵食. 不過係LE D 連鎖店都唔會EXPECT 好好食, 都係不過不失, 強烈唔推介蛋SUSHI, 真係難食到離哂大譜. 強烈推介天婦羅, 整得幾好食, 我兩次0黎都有點, 真係脆同暖, VERY GOOD.三文魚呀, 蝦呀, 蟹呀, 就不過不失, 可以繼續支持其實間野好多位, 點解硬要人地迫埋一齊坐"????不解

三文魚呀, 蝦呀, 蟹呀, 就不過不失, 可以繼續支持

其實間野好多位, 點解硬要人地迫埋一齊坐"????不解
$80 (Dinner)
2008-11-03 13 views
似是評價不錯的新店,是日又頗想食魚生,就來這里一試。海蝦天婦羅壽司壽司$20:酷愛大蝦天婦羅的小滯滯必點之物,出品還不錯,粉漿雖然有少少厚身,但都香脆,蝦亦彈牙。蟹棒壽司$14:又是滯滯的必食,大概因為沙律醬夠份,十分香口,蟹棒亦是靚貨,滯滯很喜歡。火炙三文魚壽司$12:平價卻高水準,肥美的三文魚真正的入口即溶,太享受了!魚生沙律$39:價錢單看覺得不便宜,可上碟時才知道原來好抵食,絕對夠分量。刺身切得很細身,但勝在絕對新鮮,其中最出色是牡丹蝦,最失色則是油甘魚。店家用的亦是酸甜的日式醬汁,清爽健康。火炙帆立貝壽司$22:比起之前的火炙三文魚,帆立貝要略為失色,肉質不夠嫩,但也食得過。麵豉焗帆立貝$59(味噌風味):當勁濃的麵豉搭上強烈的味噌,就釀成了一場災難。麵豉味獨霸一方,可憐的帆立貝則被焗得又硬又沒有鮮味。不好味就罷了,細細個竟然索價五十九大洋,窮光蛋小漏漏實在是心痛…心痛…如無那最尾的“意外”,這篇食評一定是一個心滿意足的笑面,可惜…可惜…
似是評價不錯的新店,是日又頗想食魚生,就來這里一試。

入口即溶
新鮮抵食
恐怖的麵豉焗帆立貝…
$90 (Dinner)
入口即溶
新鮮抵食
  • 火炙三文魚壽司;魚生沙律
23-10-2008 的食評 九點半到,已有長長的人龍,但等了幾分鐘職員便讓我們進去了,我地立即狂點第一輪︰汁燒玉子( 少少熱, 甜甜的, 非常好味!而且很便宜, 比玉子壽司抵食, 一致認為最值得吃!)三文魚壽司(很迷你~但新鮮!)、蟹棒壽司(我覺得一般)、海膽(之前未食過海膽, 但朋友說很有鮮味)蟹膏壽司(個人不喜歡這種味, 好似好腥......不過我認為用青瓜包着可中和那過份濃郁的味道,青瓜很脆, 加了少少分!)蟹肉軍艦(腐皮太甜,令蟹肉變得無味)火炙帶子(好肥大, 但無味!)第二輪︰再來汁燒玉子軟殼蟹壽司( 每枱都點的, 好大隻蟹, 雖然不太熱,但也很脆~好抵食~)、芒果甜蝦壽司( 甜蝦少到喊, 芒果好甜~)牡丹蝦刺身x2( 大大隻, 很爽,彈牙,加wasabi原來真的可以令它鮮味大十倍,yummy~必食!)汁燒魷魚壽司(又無味,汁太少!)非常飽的一餐, 但成10點先可以食, 好似有d夜, 不過為咗半價無法啦~食咗好多, 但原來只係menu的冰山一角, 整體來說係好味, 上菜都幾快, 一定會再來~ 如果小食都可以半價就perfect !p.s. 我地食咗正價$237, 但佢只係減
23-10-2008 的食評

第一輪︰

蟹肉軍艦(腐皮太甜,令蟹肉變得無味)
火炙帶子(好肥大, 但無味!)

第二輪︰

再來汁燒玉子
汁燒魷魚壽司(又無味,汁太少!)

p.s. 我地食咗正價$237, 但佢只係減$110, 再加一, 係咪每$20先可以半價?

正, 好大隻新鮮牡丹蝦刺身
$75 (Last Night Supper)
正, 好大隻新鮮牡丹蝦刺身
  • 汁燒玉子
  • 軟殼蟹壽司
  • 牡丹蝦刺身
2008-10-29 18 views
同老公都係下午放工,因為佢要去旺角買野,所以打算在旺角食野,本身想去雅蘭那間,因為平時都去開,但知道依邊開左新店,而且只得order,所以決定試下~3點鐘去到, 只有一成客, 舖頭好暗, 大概係營造情調掛!不過企左一陣都冇人理, 第一個印象不太好入座後與老公要求坐卡位, 那是for四人坐的, 哈哈, 俾我地霸左即刻點野食, 之前都係夜晚先去食一壽司, 冇試過下午食, 所以都唔知茶餐係依間獨有定係間間都有, 不過見到好抵, 平均四十幾蚊就有個餐, 超多野食, 於是叫左兩個set一個係兩款卷物送一碗拉麵, 只係四十二蚊, 老公就嗌左個牛肉烏冬, 送兩件卷物, 都係四十幾蚊, 仲叫左炸雞軟骨和幾款sushi, 包括吞拿魚, 活海老及特大帆立貝, 仲有兩杯野飲(原本要三十幾蚊, 跟餐只係加九蚊)第一個set真係好抵, 平日一款卷物, 四舊都要廿幾接近三十蚊, 而家有兩款, 一共八舊, 再加碗麵只係四十二蚊, 抵好多!! 當然碗麵係細size, 而且只係中等水準, 但咁抵, 加上食晒成個set已經飽左大半!老公的set亦不錯, 牛肉和湯底都整得幾好味, 其餘食物都係水準之上, 尤其是帆立貝食晒所

3點鐘去到, 只有一成客, 舖頭好暗, 大概係營造情調掛!

不過企左一陣都冇人理, 第一個印象不太好

食晒所有野, 超級飽, 好彩一開始冇狂叫sushi, 如果唔係真係食唔晒呀!

不過野飲就飲唔晒, 老公杯香蕉+乳酪, 佢話不太好飲, 我那杯香蕉沙冰都ok, 但未飲到一半d冰已溶左好多, 杯的底部變左香蕉水

埋單270幾, 雖然貴左d, 但我覺得都算抵食呀, 下次淨係叫lunch set的話, 應該可以慳好多!哈哈

但要一提的是服務, 人手似乎不多, 有時舉手都冇人見到, 而且唔係好夠禮貌, 尤其是後生的, 掛住傾偈, 反而認同上一個食評所講, 送餐的女侍應(比較大年紀)較有禮貌!
$140 (Lunch)
  • 牛肉烏冬
  • 特大帆立貝
昨晚去接女友放學,之前已經和女友商量好去新世紀廣場吃晚飯,所以我倆就輕談慢步地行去。由於女友是晚想吃日本菜,剛巧我又記得新世紀廣場有一壽司+,結果想也不想就去了。到了目的地,驟眼看約八成滿,所以不用等位就可以入座。裡面幾闊落,坐椅也頗舒服,是晚我們前後點了以下食物:三文魚壽司:標淮厚身,有魚味;鰻魚壽司:一般;汁燒三文魚腩壽司:汁太濃,類似鰻魚汁,蓋過了三文魚的鮮味;秘製汁燒火炙玉子:水準之作,吃得出、看得出是一層層煎出來的,蛋不太甜而且很滑,煎得剛好;燒黑椒三文魚壽司:黑椒帶起了三文魚的鮮味,不錯;火龍卷:有炸蝦、牛油果、鰻魚和蟹籽等,炸蝦是燙口的,很脆,其餘則屬一般;吉列南瓜忌廉:炸得剛好,味道不錯;吉列露筍牛卷:比想像中細碟,整體不是太特出,口感和味道一般。這兒的食物很有水準,相信真的全部即叫即做,原來“PLUS”的意思就是沒有了迴轉帶和食物全部即叫即做,而且壽司又標榜是手握壽司,就當晚而言,飯團全部都很實,相信所言非虛。不過服務不算好,收碟很快但加茶卻祇有一次,年輕的侍應們很多時候祇顧留在一旁傾偈,反而兩位中年的女傳菜員一直默默耕耘地工作,非常認真,每次上菜皆會道出菜式名字和臨

三文魚壽司:標淮厚身,有魚味;
鰻魚壽司:一般;
汁燒三文魚腩壽司:汁太濃,類似鰻魚汁,蓋過了三文魚的鮮味;
燒黑椒三文魚壽司:黑椒帶起了三文魚的鮮味,不錯;
吉列南瓜忌廉:炸得剛好,味道不錯;

這兒的食物很有水準,相信真的全部即叫即做,原來“PLUS”的意思就是沒有了迴轉帶和食物全部即叫即做,而且壽司又標榜是手握壽司,就當晚而言,飯團全部都很實,相信所言非虛。不過服務不算好,收碟很快但加茶卻祇有一次,年輕的侍應們很多時候祇顧留在一旁傾偈,反而兩位中年的女傳菜員一直默默耕耘地工作,非常認真,每次上菜皆會道出菜式名字和臨走前例必講“多謝!”,值得一讚

此外,這裡消費並不平易,兩個人不是吃了很多,埋單卻要三百多元!
$160 (Dinner)
(Non-member)
2008-10-21
去過2次呢間一壽司食晚飯, 2次都係2個人去2次去到都冇咩人, 好多吉枱但服務生堅持要我搭人地枱 or 坐坐下唔聲唔聲就叫人地搭我枱(但當時仲係好多吉枱)都幾討厭 講真百幾蚊一餐飯o係大把位的情況竟然要搭枱難以置信唯一好處係壽司好好味, 好合我胃口就呢一樣就令我乖乖地啞忍佢地的服務
去過2次呢間一壽司食晚飯, 2次都係2個人去
2次去到都冇咩人, 好多吉枱
都幾討厭

講真百幾蚊一餐飯o係大把位的情況竟然要搭枱
難以置信

唯一好處係壽司好好味, 好合我胃口
就呢一樣就令我乖乖地啞忍佢地的服務
  • 蟹膏壽司
  • 燒玉子
(Non-member)
2008-10-21
前幾日同d frined去蒲完,,見佢9點咁nighd竟然仲開住,,於是我即刻走去排隊,,好驚險,,第一round就入到,,我同我d frined都覺得好lucky!!!三文魚司司:冇鮮味,,唔freash!!油甘魚司司:嘩!!好生呀!!鰻魚司司:幾好食soft腳蟹司司:隻蟹好大,大過粒米米初吻司司:食完真係會令你諗返起初戀beaf鍋:有火氣,,good!!三文魚交8味燒:正,,份量十足!sex on the beach:正,,飲完豬後wing左!(仲有好多,,唔記得)服務黑3人同waitress係到play電話,,我好火,,間野好似冇咩人招呼我,,坐左咁耐冇加過水,,找錢找得超慢,,總括而說,,我冇咩好說,,始終佢咁nighd都開,,要俾返小小face佢!!下次一定唔會再黎呢到,,我寧願俾多小小錢去食板前,,好味好多,,相差十分遠

三文魚司司:冇鮮味,,唔freash!!
油甘魚司司:嘩!!好生呀!!
鰻魚司司:幾好食
soft腳蟹司司:隻蟹好大,大過粒米米
初吻司司:食完真係會令你諗返起初戀

beaf鍋:有火氣,,good!!
三文魚交8味燒:正,,份量十足!
(仲有好多,,唔記得)

服務:
d黑3人同waitress係到play電話,,我好火,,間野好似冇咩人招呼我,,坐左咁耐冇加過水,,找錢找得超慢,,總括而說,,我冇咩好說,,始終佢咁nighd都開,,要俾返小小face佢!!下次一定唔會再黎呢到,,我寧願俾多小小錢去食板前,,好味好多,,相差十分遠
$80 (Dinner)
  • 三文魚交8味燒
2008-10-16 6 views
尋日收工,主動約d fd去新世紀一壽司到食佢個半價, 但今次見唔到個short hair美女recept姐姐 , 真係好失望 ~個次去都幾多人等,等左45分鐘到~原本想走,見到佢又想等~今次去到見唔多人,既然不用等就照食~我地叫左:三文魚sushi~ ok!味道一般鰻魚sushi~ 如果d鰻魚熱既會好食d火舞黑蜘蛛卷~卷得好散,一夾就散牡丹蝦刺身~ good , 好甜好新鮮,好抵帶子sushi~ 大就大,不過無味其他食物就無咩特別,飲品方面自己叫左荔枝青蘋果梳打,fd 叫左提子梳打,柚子梳打大家都覺得ok~~服務方面都ok,好快take左oder,食物好快到!
今次去到見唔多人,既然不用等就照食~我地叫左:
三文魚sushi~ ok!味道一般
鰻魚sushi~ 如果d鰻魚熱既會好食d
火舞黑蜘蛛卷~卷得好散,一夾就散
牡丹蝦刺身~ good , 好甜好新鮮,好抵
帶子sushi~ 大就大,不過無味
其他食物就無咩特別,
大家都覺得ok~~
服務方面都ok,好快take左oder,食物好快到!
  • 牡丹蝦刺身
2008-10-13 2 views
今日同朋友去睇film之前lei左呢度食。~*我都係1st time食呢間~*food>>各類魚生壽司>>d飯一夾就散,而且份量好少,d魚生雖然唔係太差,但都唔係太新鮮,而且魚生好細比起其他壽司shop細好多。而且好多魚生係無味,你唔俾得睇,我就係會唔知自己食緊咩.......。~*刺身>>叫既係3文魚刺魚,唔見得特別肥美,而且因為個3文魚刺生係放響d碎冰既上面,而d碎冰又實在真係太凍啦,so根本都食唔到d3文魚係咩味。~*軍纜>>呀...反而個辣3文魚軍纜係okay好食。~*香芒3文魚壽司>>呢個幾好食,d芒果雖然係好細粒但都食到d甜味,3文魚夾埋together都幾好食,而且出面有d蟹子架,夾埋變成我成晚覺得係最好食既野~xd~~*服務>>唔太okay啦,d人好似dream gum.....呆呆地...d黑衫既manager(?)掛住同waitress talk......不過到左最後有個好好既waitress,佢好似係比其他女waitress高一級既啦,佢幾好架。同埋因為今日唔知邊度曾

今日同朋友去睇film之前lei左呢度食。~*
我都係1st time食呢間~*

food>>
軍纜>>呀...反而個辣3文魚軍纜係okay好食。~*

服務>>
同埋因為今日唔知邊度曾經火災,so影響到6點幾個陣無得\用火煮既野食(但見7點幾已經回復正常),gum都okay,明白唔關佢地事....但我見好多人問d waiter/waitress邊d可以有得食gum,好多都唔知得唔得....why可以唔知個menu有咩係okay咩唔okay......就算唔知,都唔知好似dream gum....唔太好...~*

環境>>
朋友話呢度好過mk呢一間分別.而且我都覺得幾好,幾舒服。

我覺得一次就夠,有d失望。
雖然價錢lei講係平左dd,但我情願貴少少食其他壽司shop....。
2008-09-21 8 views
星期六午餐同細佬去左呢度食豪d , 佢講起之前同d朋友仔唔知頭唔知路去左明將諗住是但食返個平價壽司 , 點知完全係難食到嘔 , 仲當住d侍應面前彈到一文不值 , 哈哈哈~~~所以我今次呢個介紹佢食得好滿足 , 一路食一路勁讚。 三文魚壽司 北寄貝壽司 特長海鰻壽司 蔥金倉魚魚腩軍艦 海老天婦羅卷 日式餃子(5件) 蝦天婦羅 火炙三文魚壽司細佬最後覺得海老天婦羅卷係最好食 , 成碟佢一個人清哂 , 不過我就冇試到個玉子燒啦 , 因為佢地落漏左單 , 又唔想再等10幾分鐘就係為左食蛋 , 兩個人埋單+小費都係二百蚊有找 , 真係抵食。

三文魚壽司
北寄貝壽司
特長海鰻壽司
蔥金倉魚魚腩軍艦
海老天婦羅卷
日式餃子(5件)
蝦天婦羅
火炙三文魚壽司
$100 (Lunch)
2008-09-14 2 views
加多左+ 係乜意思呢?今日同女朋友食飯, 計下計下己經係第八次.我入到去見到好多位, 但係佢就硬要俾張好迫0既枱我, 不過算啦, 我痛到無乜胃口嘈. 點左好多野食, 三文, 吞拿, 帆立貝, 蛋, 蝦, 蟹棒, 天婦羅, 仲有其他林林總總, 都達到水準0既, 而且都算平0既, 兩個人好似200 蚊左右, 不過如果肯等0既話, 10點後半價就會覺得真係抵好多.服務都算好既, 好快都可以接單, 同埋無0既SUSHI 都會即時話我聽, 唔駛白等, THIS IS GOOD ACT.今日係204日
加多左+ 係乜意思呢?

今日同女朋友食飯, 計下計下己經係第八次.

今日係204日
$100 (Dinner)
今日係老婆放假,我當然要陪她去Shopping啦我地先去左食臭豆腐,跟住就去左飲雪梨茶(我相信openrice兄弟姐妹都應該知道係邊兩間鋪頭架啦..聯合附近架呢),本來打算Shopping後去食"峰"架,點知係新世紀見到有"一壽司",我地又未試過,聽人講話都唔錯,所以咪去試囉,我兩公婆五點半就到左門口,見到裝修都幾靚喎,況且裡面當時只有一客,我地就決定入去啦....我地點左,,,燒海膽蚧柳壽司....Not Good海膽冇咩味,蚧柳比較乾A5和牛壽司,鰻魚壽司,帶子壽司,老壽司,腐皮蚧肉壽司,,,,中上之選面"使"湯...無心製作!!好似水沖面"使",水好有水味,,面使好有面使味大家不況試"峰"面使湯就只道咩叫"用心製作"啦)最後都有推介..就係三文魚三食壽司和蔥花拖羅壽司..口感一流,新鮮肥美架佢地仲有好多熱食和Set,我下次都會和老婆再去試兩人多謝$210...咁裝修,咁質數...價錢都算抵只係部份食物和員工Service就有待改善啦!!P.S度係冇迴轉和Bar架,如果大家和我一樣喜歡坐迴轉話就可能有點失望,仲有佢地十點後半價架,但聽講最少等一兩個鐘
今日係老婆放假,我當然要陪她去Shopping啦

大家不況試"峰"面使湯就只道咩叫"用心製作"啦)
最後都有推介

佢地仲有好多熱食和Set,我下次都會和老婆再去試

兩人多謝$210...咁裝修,咁質數...價錢都算抵
只係部份食物和員工Service就有待改善啦!!
,仲有佢地十點後半價架,但聽講最少等一兩個鐘架,我就冇咁奈性啦
  • 三文魚三食壽司
2008-09-08 13 views
一壽司的食物一般都並不是新鮮事, 老實講可以說是難食, 而本人和朋友對這店的期望都是可以一邊睇魚缸一邊食壽司, 好似有時去那些尖東望海的店食都係貪佢一舉兩得之麻, 問心果句, 如果只係選食物就點都輪唔到佢啦. 今次知道旺角新開的PLUS店, 以為還會比其他店好些, 除左少了魚缸和變得烏燈黑火之外就沒其他了. 食物比TST和CWB店還差點(BASE ON無期望的平分), 失望極.

, 失望極.