2024-01-11 20 views
早2日去咗【鮨樂】新店... 呢間主打嘅係魚中極品 ~ 本鮪(即係藍鯨吞拿魚🐟)...  提供唔同嘅部位、唔同嘅食法... 鍾意食本鮪嘅真係可以大飽口福! 除咗必食嘅本鮪... 仲有好多時令嘅刺身、和牛、丼飯、燒物等等... 加埋和風嘅餐廳格局... 真係好似去咗日本囉!🤪**新張期間... Openrice有訂座優惠🈹 ... 主菜餐牌指定食品有正價5️⃣折優惠!😍趁住有優惠... 一於盡情食! 我同老友order咗呢d:🔸岩蠔🔸本鮪(吞拿魚)刺身2切🔸本鮪(中拖羅)刺身2切🔸本鮪(大拖羅)刺身2切🔸本鮪(吞拿魚)拖羅丼🔸本鮪(吞拿魚)盛合(5件)🔸香煎鵝肝配米紙黑醋🔸蟹味噌甲羅燒🔸時令寒鰤薄切(洋風)🔸時令刺身盛合🔸鹿兒島西冷和牛巨切壽司🔸椰子雪糕、迷你南瓜雪糕🔸巨峰提子梳打、柑橘柚子梳打呢餐食咗好多本鮪!🤭 其實原本就冇叫咁多嘅... 不過d刺身真係勁新鮮... 遇上呢d神級美食... 實在忍唔住要encore!  老友話我知吞拿魚係分好多級數... 而本鮪係屬於最高級嘅... 難怪每一啖都有入口即化嘅感覺... 尤其係大拖羅... 魚油花紋精緻、油香四溢、鮮甜無比... 依家講起都

趁住有優惠... 一於盡情食! 我同老友order咗呢d:
🔸岩蠔
🔸本鮪(吞拿魚)刺身2切
🔸本鮪(中拖羅)刺身2切
🔸本鮪(大拖羅)刺身2切
🔸本鮪(吞拿魚)拖羅丼
🔸本鮪(吞拿魚)盛合(5件)
🔸香煎鵝肝配米紙黑醋
🔸蟹味噌甲羅燒
🔸時令寒鰤薄切(洋風)
🔸時令刺身盛合
🔸鹿兒島西冷和牛巨切壽司
🔸椰子雪糕、迷你南瓜雪糕
🔸巨峰提子梳打、柑橘柚子梳打

呢餐食咗好多本鮪!🤭
其實原本就冇叫咁多嘅... 不過d刺身真係勁新鮮... 遇上呢d神級美食... 實在忍唔住要encore!  老友話我知吞拿魚係分好多級數... 而本鮪係屬於最高級嘅... 難怪每一啖都有入口即化嘅感覺... 尤其係大拖羅... 魚油花紋精緻、油香四溢、鮮甜無比... 依家講起都仲係好回味呀!🤤

無飯不歡嘅老友特別order咗個〈本鮪拖羅丼〉... 肥美嘅本鮪刺身同拖羅蓉鋪暖暖嘅飯上面... 食落好滋味!  而〈本鮪盛合〉除咗有4件唔同部位嘅本鮪壽司... 仲有6粒拖羅小卷! 特別提一提呢度嘅壽司米係加咗赤醋... 比白醋係更有價值... 赤醋同米飯混合埋一齊... 嗰種香味更加濃郁... 味道更加溫和!

〈岩蠔〉成個手掌咁巨😲 食落去好鮮美又唔腥... 口感順滑!

〈香煎鵝肝配米紙黑醋〉嘅鵝肝好大塊... 外脆內軟... 口感綿滑細膩... 配埋脆卜卜嘅米紙超正呀!

我好鍾意食蟹... 平時都有食甲羅燒... 但係呢度嘅〈蟹味噌甲羅燒〉真係值得試... 蟹殼比一般嘅大... 所以蟹肉、蟹膏嘅份量特別多... 而且配埋脆卜卜嘅魚仔薄脆一齊食非常香口!👍

〈時令寒鰤薄切〉紋理好靚... 配搭埋特配醬汁、葱段、洋蔥... 食落特別清新!

打卡度勁高嘅〈鹿兒島西冷和牛巨切壽司〉必點啦😆... 畀手掌重要大塊仲要長嘅西冷和牛薄切鋪喺壽司飯上面勁吸睛!

最後2款雪糕 ... 椰子味比南瓜味稍甜... 但係都一樣咁好食... 香濃幼滑... 下次我想試埋菠蘿雪糕!🤪

-喺中環返工一直都知道有鮨樂呢間日本野🍣不過中午食飯又未必揀呢種餐廳😮得知奧海城有新分店 即刻call齊人馬去試試佢呢到不定期會有🐟原條藍鰭吞拿魚解體食客唔使飛去日本都可以見證到原條吞拿魚切開嘅震撼性不過可惜當日我冇餐廳分開兩邊session 吧枱位同埋卡位我哋被安排坐卡位 座位都好闊落👍🏻枱面都好大當日去到門口就已經見到某啲items有半價優惠梗係唔執輸 叫返幾樣啦(⭐️必點食物)((1月14日前 半價優惠))❇️鹿兒島西冷和牛巨切壽司 $138⭐️❇️本鮪盛合 $238⭐️❇️香煎鵝肝配米紙黑醋 $68⭐️❇️岩蠔 $58⭐️🔹吞拿魚2切 $70🔹中拖2切 $96⭐️🔹大拖2切 $110⭐️🔹本鮪拖羅丼 $208⭐️🔹蟹味噌甲羅燒 $88⭐️🔹時令刺身盛合 $588🔹時令寒鰤簿切 $114⭐️🔹椰子雪糕 $48🔹迷你南瓜雪糕 $58✅呢晚食咗好多唔同既吞拿魚部位唔知係唔係之前喺舖頭即場解體嘅嗰條藍鯨吞拿魚呢🤣✅鵝肝價錢嚟講性價比都幾高 嗰種油脂味好香✅最surprise係呢款 -鹿兒島西冷和牛巨切壽司 大大片和牛燒到6-7成熟 牛肉味好香經過一輪打卡📸仍然都食到肉質鮮嫩 加埋面頭有一層鹽同黑椒吊味😎正佢哋喺屯
喺中環返工一直都知道有鮨樂呢間日本野🍣

餐廳分開兩邊session 吧枱位同埋卡位
我哋被安排坐卡位 座位都好闊落👍🏻枱面都好大
當日去到門口就已經見到某啲items有半價優惠
梗係唔執輸 叫返幾樣啦

(⭐️必點食物)
((1月14日前 半價優惠))
❇️鹿兒島西冷和牛巨切壽司 $138⭐️

✅最surprise係呢款 -鹿兒島西冷和牛巨切壽司
大大片和牛燒到6-7成熟 牛肉味好香
經過一輪打卡📸仍然都食到肉質鮮嫩
加埋面頭有一層鹽同黑椒吊味😎正
佢哋喺屯門、荃灣、觀塘、馬鞍山、中環、荔枝角等都有分店
值得去試吓😍😍
  • 鹿兒島西冷和牛巨切壽司
  • 岩蠔
2024-01-09 19 views
新一年我要對自己好啲🥰 帶家人黎鮨樂食餐好🤣⠀✨本鮪刺身🍣有齊赤身、中拖羅同大拖羅,每款兩片,入口即化,正😍✨岩蠔🦪size 大隻,肉質豐滿🤩✨本鮪壽司盛🍣有拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅同赤身,非常新鮮😍✨汁燒原隻北寄貝北寄貝配以牛油同醬汁燒熟,新鮮滑溜✨時令白身魚薄切🐟原來有洋色同和風食法,揀咗洋式食法,白身魚包住爽脆嘅蔥,口感豐富,同時食到白生魚嘅鮮味✨吞拿魚拖羅丼🐟滿滿嘅新鮮吞拿魚拖羅,啖啖都係滋味🥰✨蟹味噌甲羅燒🦀蟹膏味香濃郁,跟薄脆嘅魚仔片非常搭配✨🥩鹿兒島和牛巨切壽司和牛經火槍火炙過,油香味好出,肉質柔軟,仲完全唔覺膩!✨時令刺身盛盒🍱內有池魚、大拖羅、三文魚、北寄貝等,食完覺得幸福滿滿,大滿足‼️✨雪葩🍨有南瓜和清香嘅椰子味,兩款雪葩嘅造型都好特別😍
新一年我要對自己好啲🥰 帶家人黎鮨樂食餐好🤣

✨本鮪刺身🍣
有齊赤身、中拖羅同大拖羅,每款兩片,入口即化,正😍

✨岩蠔🦪
size 大隻,肉質豐滿🤩

✨本鮪壽司盛🍣
有拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅同赤身,非常新鮮😍

✨汁燒原隻北寄貝
北寄貝配以牛油同醬汁燒熟,新鮮滑溜

✨時令白身魚薄切🐟

✨吞拿魚拖羅丼🐟
滿滿嘅新鮮吞拿魚拖羅,啖啖都係滋味🥰

✨蟹味噌甲羅燒🦀
蟹膏味香濃郁,跟薄脆嘅魚仔片非常搭配

✨🥩鹿兒島和牛巨切壽司
和牛經火槍火炙過,油香味好出,肉質柔軟,仲完全唔覺膩!

✨時令刺身盛盒🍱

✨雪葩🍨
有南瓜和清香嘅椰子味,兩款雪葩嘅造型都好特別😍
拖羅盛宴🤤 高質日本餐廳🌟 餐廳主打新鮮刺身、海鮮丼及日本居酒屋料理 環境高級、明亮、整潔 服務友善 無論刺身定還是熟食都好高質!價錢都合理~ 依加OpenRice仲做緊半價優惠😝 ====᪥ 本鮪-吞拿魚/中拖羅/大拖羅各2切᪥ 本鮪-吞拿魚壽司盛合᪥ 本鮪-吞拿魚拖羅丼本鮪即是天價藍鰭吞拿魚 係吞拿魚中最高級嘅一種 野生產量極少 被稱魚中極品✨ 無論較結實嘅赤身、脂肪較豐富嘅大拖羅及中拖羅,外觀都好精緻,味道鮮美、魚味濃郁新鮮 大拖羅更是入口即化🥰 ====᪥ 時令刺身盛合刺身盛合十分豐盛 包括帶子、三文魚、吞拿魚、鯛魚、牡丹蝦等 各款刺身都相當厚切 味道鮮甜᪥ 時令寒鰤薄切寒鰤薄切包裹着蔥及配以青檸汁食用 新鮮開胃😋᪥岩蠔岩蠔新鮮肥美大大隻🤤 蠔味濃郁並具飽滿感!====᪥ 香煎鵝肝配米紙黑醋鵝肝大大塊又厚身~ 油香十足!配上鬆脆米紙幾特別᪥ 蟹味噌甲羅燒甲羅燒好高質!蟹味噌味道濃郁 但唔會過鹹 creamy嘅蟹膏亦混合左一絲絲蟹肉 口感豐富 配埋用魚仔整嘅脆餅 鮮味十足!😋😋᪥ 鹿兒島西冷和牛巨切壽司超大塊嘅薄切西冷和牛蓋住壽司飯🤭 鹿兒島和牛入口幾乎無需咀嚼 油香滿溢 牛味

᪥ 本鮪-吞拿魚/中拖羅/大拖羅各2切
᪥ 本鮪-吞拿魚壽司盛合
᪥ 本鮪-吞拿魚拖羅丼

᪥ 時令刺身盛合

᪥ 時令寒鰤薄切
寒鰤薄切包裹着蔥及配以青檸汁食用 新鮮開胃😋

᪥岩蠔
岩蠔新鮮肥美大大隻🤤 蠔味濃郁並具飽滿感!

᪥ 香煎鵝肝配米紙黑醋
鵝肝大大塊又厚身~ 油香十足!配上鬆脆米紙幾特別

᪥ 蟹味噌甲羅燒

᪥ 鹿兒島西冷和牛巨切壽司
超大塊嘅薄切西冷和牛蓋住壽司飯🤭 鹿兒島和牛入口幾乎無需咀嚼 油香滿溢 牛味濃郁😋
᪥ 椰子雪糕
᪥ 南瓜雪糕
🇯🇵 蟹味噌甲羅燒 $88平時通常配梳打餅,呢間係用薄脆魚片配搭,味道更鮮甜👍🏻 而且唔會過鹹亦食到啖啖蟹肉😍🇯🇵 岩蠔(北海道)$58/隻男朋友表示生蠔🦪好大隻好肥味~🇯🇵本鮪(吞拿魚) $70/2片🇯🇵本鮪(中拖羅)$96/2片🇯🇵本鮪(大拖羅)$110/2片一次過叫晒3款本鮪,3款均鮮甜,大拖羅油脂分泌最豐富,入口即化既感覺~🇯🇵 本鮪(吞拿魚)拖羅丼 $208仲叫左一個丼飯,試埋拖羅蓉,配埋師傳調好味既壽司醋飯,好完整既本鮪宴😝🇯🇵 汁燒原隻北寄貝 $128除左本鮪,叫左一款磯燒美食,北寄貝上加了牛油,北寄貝肉質爽口😋🇯🇵 時令刺身盛合 $588嘩~ 用時令食材準備既刺身盛合,有三文魚、牡丹蝦等,好豐富喔😚🇯🇵 鹿兒島西冷和牛巨切壽司 $138/件每人叫左一份,和牛輕輕火炙,牛味濃郁,油脂豐富😋🇯🇵 原個迷你菠蘿雪芭 $68最後食番一個清新既雪芭,大滿足😌*需加一服務費地址:大角咀海泓道 1 號奧海城 3 期地下 G23 號舖
🇯🇵 蟹味噌甲羅燒 $88

🇯🇵 岩蠔(北海道)$58/隻
男朋友表示生蠔🦪好大隻好肥味~

🇯🇵本鮪(吞拿魚) $70/2片
🇯🇵本鮪(中拖羅)$96/2片
🇯🇵本鮪(大拖羅)$110/2片

🇯🇵 本鮪(吞拿魚)拖羅丼 $208

🇯🇵 汁燒原隻北寄貝 $128

🇯🇵 時令刺身盛合 $588

🇯🇵 鹿兒島西冷和牛巨切壽司 $138/件
每人叫左一份,和牛輕輕火炙,牛味濃郁,油脂豐富😋

🇯🇵 原個迷你菠蘿雪芭 $68
最後食番一個清新既雪芭,大滿足😌

*需加一服務費
地址:大角咀海泓道 1 號奧海城 3 期地下 G23 號舖

2023-12-31
$900 (Lunch)
《鮨樂》壽司店嘅食材都係每日新鮮運到,而且menu 入面嘅款式又多,每款菜式都令人回味😋ღ本鮪刺身叫咗三款,分別係赤身、中拖羅、大拖羅,每款都有兩片,拖羅佈滿精緻嘅魚油花紋,入口即溶,油香四溢😋ღ本鮪壽司盛壽司盛有拖羅蓉卷物、入口即溶嘅炙燒大拖羅、油脂甘香嘅大拖羅、中拖羅同爽口嘅赤身,鮮味十足!ღ吞拿魚拖羅丼飯粒肥美飽滿😍再鋪上鮮味十足嘅吞拿魚拖羅,啖啖滋味ღ汁燒原隻北寄貝北寄貝加上牛油同醬汁一齊燒,香氣撲鼻!食落滑溜爽彈ღ蟹味噌甲羅燒蟹膏味香濃郁,鹹中帶鮮,搭配又薄又脆嘅魚仔片,口感更有層次ღ 時令寒鰤薄切將鰤魚切成薄片再包住爽脆嘅青蔥同洋蔥🧅,口感細膩ღ鹿兒島和牛巨切壽司和牛薄片輕輕火炙後,油香四溢,肉質細嫩柔軟,啖啖油脂香ღ時令刺身盛盒刺身盛盒好豐富,有池魚、大拖、三文魚、北寄貝、白身魚梅真鯛、油甘魚同吞拿魚,每款都新鮮美味,好滿足喔😌ღ岩蠔🦪口感順滑,肉質肥美爽口ღ巨峰提子/柑橘柚子ღ雪葩最後點少得叫甜品,同朋友叫咗唔同口味嘅雪葩,有南瓜同清香嘅椰子🥥味😊

ღ本鮪刺身

ღ本鮪壽司

ღ吞拿魚拖羅丼
飯粒肥美飽滿😍再鋪上鮮味十足嘅吞拿魚拖羅,啖啖滋味

ღ汁燒原隻北寄貝
北寄貝加上牛油同醬汁一齊燒,香氣撲鼻!食落滑溜爽彈

ღ蟹味噌甲羅燒
蟹膏味香濃郁,鹹中帶鮮,搭配又薄又脆嘅魚仔片,口感更有層次

ღ 時令寒鰤薄切
將鰤魚切成薄片再包住爽脆嘅青蔥同洋蔥🧅,口感細膩

ღ鹿兒島和牛巨切壽司
和牛薄片輕輕火炙後,油香四溢,肉質細嫩柔軟,啖啖油脂香

ღ時令刺身盛盒

ღ岩蠔
🦪口感順滑,肉質肥美爽口

ღ巨峰提子/柑橘柚子

ღ雪葩
最後點少得叫甜品
同朋友叫咗唔同口味嘅雪葩,有南瓜同清香嘅椰子🥥味😊

‼️Openrice訂枱正價餐牌五折‼️今次嚟到一間喺奧海城入面嘅新開連鎖日式鮨店居酒屋 - 鮨樂。 見坐得幾舒服,又有新開業discount,我哋慢慢坐慢慢食,結果食咗超多嘢😂 首先order嘅係本鮪及拖羅刺身同岩蠔。本鮪刺身鮮嫩多汁,拖羅肥美到極點。北海道岩蠔新鮮啖啖肉🦪 跟住就係時令刺身盛合同洋風時令白身魚お薄造り。刺身盛合集合多款魚類貝類及牡丹蝦,新鮮味美。而洋風時令白身魚お薄造り則薄片切成六份🐟 味道清新淡雅,開胃之選! 友人大愛吞拿魚,我哋加碼本鮪拖羅丼同本鮪盛合😏 拖羅丼將吞拿魚切成片放喺暖暖嘅壽司飯上,肉質鮮美嫩滑!壽司盛合就表現到師傅握壽司嘅功架🍣 赤醋米配上有不同部位嘅吞拿魚,層次分明嘅味道瞬間爆發! 之後,試咗汁燒原隻活北寄貝同蟹味噌甲羅燒。活北寄貝鮮嫩多汁,肉質鮮美。蟹味噌甲羅燒則帶有濃郁嘅蟹味🦀 味道彷彿帶咗我返咗去家鄉居酒屋咁!叫咗份鹿兒島西冷和牛巨切壽司,入口感受到肉質細嫩多汁。 食埋椰子雪糕同埋原個菠蘿雪芭🍍就係一個完美嘅ending!
‼️Openrice訂枱正價餐牌五折‼️

食埋椰子雪糕同埋原個菠蘿雪芭🍍就係一個完美嘅ending!

2023-12-27
2024-01-02 30 views
鮨樂最近登陸奧海城新店開張仲有多款食物優惠即刻去左試試.🔸本鮪刺身本鮪刺身富有亮麗嘅光澤,分別有赤身、中拖羅、大拖羅各兩片,油脂嘅分布好完美,紋理亦好靚,食落油脂甘香,鮮味十足,口感亦都好嫩滑,入口即溶。🔸令和の怪物岩蠔岩蠔嘅size非常巨型,有成隻手掌咁大唔怪之得叫做令和の怪物啦。蠔肉非常飽滿肥美,食落味道鮮甜,完全唔腥唔落,非常高質。🔸鹿兒島和牛巨切壽司鹿兒島和牛嘅肉質非常細嫩柔軟,師傅將和牛切成差唔多20cm嘅薄片鋪喺壽司飯上,食落入口即溶,牛味好香濃。🔸蟹味噌甲羅燒甲羅燒嘅蟹膏非常飽滿,真係睇到流哂口水。蟹膏上亦鋪有蟹肉同香蔥,再加埋生鵪鶉蛋一齊燒,食落非常香滑鮮甜。🔸汁燒原隻北寄貝師傳將原隻北寄貝以汁燒型式烹調,加入牛油同醬汁喺小炭爐到燒,北寄貝燒得好入味,食落好鮮香,口感滑溜彈牙,真係無得頂。🔸本鮪拖羅丼師傅選用咗入口即溶嘅大拖羅、味道甘香嘅中拖羅同埋有嚼勁嘅蔥粒吞拿魚腩蓉嚟製作呢個丼,丼飯嘅米粒亦都用咗醋飯,好味到停唔到口。🔸本鮪壽司盛呢個盛合結合咗四款唔同部位嘅拖羅壽司,分別係拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅同埋赤身。可以一次過品嗜到每個部位獨特嘅嘅質感同口感,真
鮨樂最近登陸奧海城

🔸蟹味噌甲羅燒

🔸汁燒原隻北寄貝

🔸本鮪拖羅丼

🔸本鮪壽司
呢個盛合結合咗四款唔同部位嘅拖羅壽司,分別係拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅同埋赤身。可以一次過品嗜到每個部位獨特嘅嘅質感同口感,真係非常之滿。

🔸時令寒鰤薄切
寒鰤薄切以洋風去製作,選用咗味道酸酸哋嘅青檸汁、口感爽脆嘅青蔥同洋蔥去襯搭鮮甜嘅寒鰤刺身,食落非常開胃。

2023-12-19
Dinner
今次友人帶我來這間新開的鮨樂,因為這位友人住得近的關係,所以特地來陪友人一齊食。餐廳不但但供應各式的刺身、壽司、丼飯等美食選擇。餐廳裝潢是傳統和風,暖色的木系搭配合柔和的燈光,感覺仿如去了日本。這裡的價格也親民,開張優惠是指定料理可以享受半價優惠,非常划算。今次來食,還遇上了即場的本鮪吞拿魚解體,原條50 kg的本鮪由專業日式師傅即場即切即食,絕對是視覺味覺雙重享受師傅們都很認真在處理,每一刀下去都好有技巧和手工!拖羅的肥美,光看已經是叫人驚艷!=============本鮪刺身入口即化!本鮪刺身絕對是我第一次嘗試到什麼叫入口即化的口感!一次品嘗到赤身、中拖羅和大拖羅的美味,油香從口中四溢,叫人驚艷。本鮪壽司盛合這道壽司盛有:炙燒大拖羅、拖羅蓉卷物、大拖羅、中拖羅和赤身,可以一次品嘗吞拿魚的鮮味和質感。中拖羅和赤身的魚質鮮甜柔嫩,正!時令寒鰤薄切(洋風)冬季的限定料理:寒鰤薄切(洋風),是來自日本富山縣,簡單地配上青蔥和洋蔥絲,就提升了鰤魚的鮮味。令和の怪物友人大推這道「令和の怪物」的料理,手掌般一樣長,肉質豐滿肥美,有被譽為「海中牛奶」的稱號。開幕月份享受半價優惠,價格超級划算。吞拿
今次友人帶我來這間新開的鮨樂,因為這位友人住得近的關係,所以特地來陪友人一齊食。餐廳不但但供應各式的刺身壽司、丼飯等美食選擇。餐廳裝潢是傳統和風,暖色的木系搭配合柔和的燈光,感覺仿如去了日本。
師傅們都很認真在處理,每一刀下去都好有技巧和手工!
拖羅的肥美,光看已經是叫人驚艷!
=============
本鮪刺身
本鮪壽司盛合
時令寒鰤薄切(洋風)
令和の怪物
吞拿魚拖羅丼
鋪滿了蔥粒和吞魚拿腩蓉的吞拿魚拖羅丼,精心選用的是秋田小町米,再搭配入口即溶的大拖羅和甘香的中拖羅,一入口,多種口感豐富,叫人滿足感十足。
鹿兒島和牛巨切壽司

足足有20cm長的鹿兒島和牛巨切壽司的和牛薄片,如果你是牛肉愛好者,絕對要點來試!鹿兒島和牛的油花,肉質細嫩且柔軟,入口充滿濃郁的牛香,絕!
汁燒原隻北寄貝
一上來就覺得打卡感滿滿,在小炭爐上慢慢烹調的北寄貝,慢慢被加熱煮熟,融化的牛油香令北寄貝入口更鮮甜爽脆,讚!
時令刺身盛合
超級豐富的時令刺身盛合,有友人最愛吃的牡丹蝦外,還有象拔蚌、拖羅、三文魚、池魚等多款時令刺身,賣相一流,鮮甜肥美!
蟹味噌甲羅燒
蟹味噌甲羅燒配上這塊小魚乾薄片,滿溝的蟹味和脆魚乾片搭起來,味道濃郁又驚喜!
最後, 我們叫了梅酒梳打、菠蘿雪葩、椰子雪葩,讓人清爽解膩。
新店限定優惠—>多款食物半價優惠:
令和の怪物>$49

時令寒鰤薄切(洋風) >$57
汁燒原隻北寄貝> $64
鹿兒島和牛巨切壽司 > $69
本鮪拖羅丼> $104
本鮪壽司盛合> $119
總括而言,餐廳提供多樣美味的刺身壽司和其他日本料理選擇。無論是新鮮的本鮪刺身、豐富的壽司盛合,還是特色的料理如汁燒原隻北寄貝和鹿兒島和牛巨切壽司,都能讓顧客享受到高品質的食物。此外,開幕期間的優惠更是超值,讓人感到非常划算。
Dinner
  • 令和の怪物,時令寒鰤薄切(洋風) ,汁燒原隻北寄貝, 鹿兒島和牛巨切壽司 ,本鮪拖羅丼,本鮪壽司盛合
2023-12-25 126 views
跟閨蜜各自完成最忙碌的工作周期,慰勞自己來吃美食是最好的獎賞!最近得知一間連鎖日本料理來到大角咀的大型商場開設新分店,立馬相約閨蜜來到這裡,最重點的是來看一個我倆在日本也未有機會看過的東西本鮪解體表演(不定期)說的就是店家在新分店設有本鮪解體表演,由幾位師傅即席在客人面前將原條50 KG的本鮪(藍鰭吞拿魚)切開並逐個部份解體跟展示,最重點是切好的部份會即時安排客人食用,只要屆時下單點來吃本鮪就對了!整個解體表演花了接近15分鐘,自己還是第一次這麼近距離地看,加上師傅一直在旁邊介紹,感覺就更新鮮了!其實15分鐘也不足以將50KG的本鮪解體,只是將應該要展示的部份展露給客人看~ 加上這條魚真的非常大條,長度跟我打開雙手的距離一樣大(我的身高有167公分啊),超誇張的!未開始表演時不少客人都走到本鮪旁邊拍照呢~本鮪 ( 吞拿魚) 刺身 $70/2切本鮪 ( 中拖羅) 刺身 $96/2切本鮪 ( 大拖羅) 刺身 $110/2切最簡單直接的當然是來吃本鮪不同部位的刺身吧!赤身、中拖羅跟大拖羅都要吃~ 果然新鮮的連刺身的色澤都明顯不一樣,加上本鮪是吞拿魚中最高級的一種,自身的油分充足,味道更是好吃
本鮪解體表演(不定期)
本鮪 ( 吞拿魚) 刺身 $70/2切
本鮪 ( 中拖羅) 刺身 $96/2切
本鮪 ( 大拖羅) 刺身 $110/2切

最簡單直接的當然是來吃本鮪不同部位的刺身吧!赤身、中拖羅跟大拖羅都要吃~ 果然新鮮的連刺身的色澤都明顯不一樣,加上本鮪是吞拿魚中最高級的一種,自身的油分充足,味道更是好吃!連一向最怕赤身自帶的血銹味的我也因為本鮪的緣故也愛上了!因為這個是完全沒有取而代之是本郁本來就帶有的酸味和甜味的和諧融合,肉質扎實爽口鮮味~ 至於中拖羅就完美感受到魚肉跟脂肪之間良好比例的平衡;至於大拖羅就是入口即溶的柔軟,油香豐腴!三款高質各有特色,令人回味!
吞拿魚拖羅丼 $104(新張優惠半價至31/12)
本鮪(吞拿魚)壽司盛合 $119 (新張優惠半價至31/12)

只吃刺身又怎會滿足到我倆的味蕾呢?適逢店家因新店開張推出優惠,與本鮪相關的吞拿魚拖羅丼跟本鮪(吞拿魚)壽司盛合都有半價啊,太吸引要來吃呢!兩款同樣有赤身、中拖羅跟大拖羅,入口新鮮味美;特別要分享這兩款都有的蔥拖羅蓉和壽司盛合獨有的炙燒大拖羅壽司,前者帶帶
有蔥香跟適合調味,甜甜的配拖羅蓉好吃到不得了!而火燒過的本鮪壽司加熱後逼出油份,魚油滲透到醋飯中更添滋味;店家更特選日本秋田縣產小町米,混合來自「横井醸造」,以酒粕經過長時間熟成的「與兵衛」赤醋製成醋飯,調味得宜,每一口都是超級大滿足~ 讓我這個本來就不愛吃拖羅的現在完全是的的菜!
令和の怪物 $49 (新張優惠半價至31/12)
我倆雖不算是生蠔迷,不過對這個產自岩手縣,有著「海中牛奶」美譽的「令和の怪物」無法不著迷呢!岩蠔size猶如成人手掌般大小,肉質飽滿肥美,入口即嚐到濃厚且鮮甜的蠔味,零腥味也有大海獨有鹹鮮,留下無窮餘韻~
時令寒鰤薄切(洋風) $57 (新張優惠半價至31/12)
首嚐寒鰤魚,這款是店家的冬日限定料理啊要來試一下!師傅將產自日本富山縣的寒鰤魚切成厚薄均勻的薄片,再以西式的烹調手法處理,包裹著蔥段和洋蔥等食材,再加入醬油、黑胡椒、青檸汁等一起調味,寒鰤肉質細嫩,用這種手法處理令口感變得多元化,味道清新,值得一試啊!
蟹味噌甲羅燒 $88
閨蜜愛吃甲羅燒就來試一下店家的~ 蟹蓋上放滿已用味噌調味的蟹膏和蟹肉後再烤熱,香味真的不得了!蟹蓋表面放上細蔥增加香氣,拌勻後搭配奉送的炸白飯魚乾,入口外脆來軟,蟹味噌鹹鮮濃郁、鮮味四溢,比較重口味適合配白飯或作為佐酒小食~ 是十分惹味的菜式!份量很多,其實以一碗白飯拌著吃已經夠滋味呢~
時令刺身盛合 $588
吃本鮪以外還會想吃其他魚類刺身,這個集合多款時令魚刺身就最好不過~ 賣相精緻讓人賞心悅目,刺身全都新鮮也帶亮麗色澤,種類也夠多,有三文魚、池魚、牡丹蝦、象拔蚌等,款款新鮮彈爽較清新!
汁燒原隻北寄貝 $64 (新張優惠半價至31/12)
好吃的就不要停啊!這個汁燒原隻北寄貝絕對能滿足您的要求~ 店家將北海道直送原隻北寄貝先切成小段,就跟少量海帶、昆布醬油和牛油一同放置於小炭爐上,再由店員即席點燃爐內火晶石即時燒製至牛油融化;店員還說燒至半分熟的口感是最好吃的!等候的過程中散發陣陣海鮮香氣令人更期待成果了~ 北寄貝肥美口感滑溜彈牙,且鮮嫩多汁,加入調味更突出北寄貝的鮮味
鹿兒島和牛巨切壽司 $69 (新張優惠半價至31/12)
看到師傅在吧檯預備這款就已經夠吸引,不得不試!先將鹿兒島和牛切成接近20cm的薄片後鋪上壽司飯,再以炙燒方式燒製,和牛大大片,燒過以後再入口即可感受到火氣、油花跟香濃的牛味於口中散發起來,肉質細嫩柔軟,只用少許鹽花調味已經夠好吃
椰子雪糕 $48
原個迷你菠蘿雪芭 $68

飯後點來兩款甜品:椰子雪糕跟原個迷你菠蘿雪芭,造型可愛,前者入口幼滑,椰香奶香都做得香濃又不互搶;後者雪芭味道酸甜清爽菠蘿味重,感覺自己在吃冰菠蘿啊~ 兩款都愛!

金桔檸檬梳打 $46

柚子梳打 $46
店家基本會奉上熱茶,不過也備有不少特飲跟酒品,點來兩杯水果系梳打,清爽不過甜,味道清新又解走油膩感!
已經數次到訪過店家其他分店,每次用餐感覺都很好;這次來到大角咀一個大型商場開業,裝潢繼續採用傳統和風主題設計,加上暖木色系餐桌裝橫、掛滿水產木牌裝飾的牆身,再配合柔和的燈光照明,延續其他分店的一貫風格,如置身日本漁市場一樣的用餐~ 餐廳分為開放式壽司吧枱和卡位兩款用餐區,座位之間比較寬敞也坐得舒適,無論是一個人還是大班朋友相聚都合適!
2023-12-07
2023-12-14 104 views
本鮪刺身(赤身、中拖羅、大拖羅)本鮪壽司盛合(拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅、赤身)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧刺身和壽司特選來自日本的本鮪,肉質亮麗有光澤,油脂甘香,口感滑溜順嫩,食落即能感受滿滿的油香,入口即化的滋味令人回味無窮。本鮪拖羅丼賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧丼飯誠意製作,精心選用秋田小町米,混合來自「橫井釀造」,以酒粕經長時間熟成的「與兵衛」赤醋煮成醋飯。食落米粒肥大飽滿,帶有如同紹興酒一般的獨特香氣,與甘香鮮美的拖羅配搭食用,令拖羅的鮮味更出眾強烈,滋味大滿足推薦。令和の怪物岩蠔賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧岩蠔超級巨型,差不多跟手掌大小,色澤光鮮亮麗,肉質飽滿又肥美,賣相非常搶眼吸睛。岩蠔一啖入口,蠔獨有的獨特鮮甜馬上充盈整個口腔,水嫩又滑溜的質感令人欲罷不能。鹿兒島和牛巨切壽司賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鹿兒島和牛以20厘米長的和牛薄片形式送上,經火炙燒制,焦香又薄脆,入口牛脂油香滿溢,每一啖都是極致奢華的享受。時令寒鰤薄切賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧寒鰤切成均勻薄片,再裹上爽口辛香的青蔥及洋蔥送上。一啖入口,質感細膩滑嫩,味道鮮香甜美,再
本鮪刺身(赤身、中拖羅、大拖羅)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

刺身壽司特選來自日本的本鮪,肉質亮麗有光澤,油脂甘香,口感滑溜順嫩,食落即能感受滿滿的油香,入口即化的滋味令人回味無窮。
本鮪拖羅丼

令和の怪物岩蠔

鹿兒島和牛巨切壽司

時令寒鰤薄切

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

寒鰤切成均勻薄片,再裹上爽口辛香的青蔥及洋蔥送上。一啖入口,質感細膩滑嫩,味道鮮香甜美,再配上酸香的青檸汁,清新又開胃。
汁燒原隻北寄貝

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

北寄貝放置於小炭爐上即席點火,伴隨牛油和醬汁一起燒香,過程中散發著海產獨有的鮮香,令人食指大動。北寄貝肥美豐腴,食落爽滑彈牙,鮮甜又可口。
蟹味噌甲羅燒

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蟹蓋上放滿經濃郁的蟹膏和蟹肉,經烤過後香噴噴的鮮味四溢,食落鹹鮮濃厚,非常高質。
時令刺身盛合

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

刺身用料新鮮,款式多樣化,色澤繽紛亮麗,擺盤精巧別緻,非常誘人。

🐧 最喜歡大大隻的牡丹蝦,食落滑彈又清爽,味道既甜且鮮,十分美味。
🐧❣️甜品、特飲同樣別具特色,美觀又美味,值得一試👍
環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用傳統和風主題設計,納入和暖的木系餐桌裝橫,配合柔和的燈光照明,感覺和諧又舒適。

餐廳分為開放式壽司吧枱和卡位兩款用餐區,無論是獨自享膳,還是多人歡聚都能輕鬆自在❤️

餐廳牆身特意掛滿別具特色的海鮮木牌裝飾,令人猶如置身於日本魚市場,打卡一流🥰
🐧❣️為慶祝奧海城鮨樂新店開張,店舖特設本鮪解體表演🤩🌟 由專業師傅即場示範,原條50 kg 本鮪即切即食😋 視覺味覺雙重享受😆🥂

🐧❣️奧海城分店推出新店限定優惠,多達7款精選和食半價😚 優惠期做足整個12月👍 ,勿失良機🥴

🐧❤️結語:必食本鮪系列餐點,衷心推介👍
即切即食的拖羅真的超肥美鮮嫩~滿口甘香油脂🤤入口即溶呢~鮨樂日本料理最近在奧海城3期開設了新分店💗我就遇上了不定期的原條 56.5KG 本鮪解體表演~切好後隨即席上品嚐,新鮮度爆燈💯這裏提供各式刺身丶壽司🍣丶爐端燒丶串燒丶炸物丶丼飯等~以親民價即可嘆到靚靚時令日本水產和食材🎉 12月還有超值得很的開幕優惠,7 款指定料理半價喔!真係超正呀。🔶新店限定優惠由即日至31/12🎉以下多款半價喔~▫️本鮪拖羅丼👉🏻半價後 $104▫️本鮪壽司盛合👉🏻半價後 $119▫️鱈魚白子鍋👉🏻半價後$49▫️汁燒原隻北寄貝👉🏻半價後 $64▫️鹿兒島和牛巨切壽司 👉🏻半價後$69▫️令和の怪物👉🏻半價後 $49▫️時令寒鰤薄切(洋風) 👉🏻半價後 $57🔶本鮪刺身即切即吃剛剛解體切出來的本鮪刺身,還可一次過品嘗到赤身丶中拖羅和大拖羅🤤大拖羅油香四溢,入口即化不得了!中拖羅甘香肥美💗也很不錯。至於赤身~魚質也很鮮甜柔嫩,魚味濃。🔶吞拿魚拖羅丼在醋飯上鋪滿了蔥粒吞魚拿腩蓉🥳另外還有入口即溶的大拖羅和味道甘香的中拖羅!口感多重令人大滿足。🔶 本鮪壽司盛合包括有拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅、赤身💗可以一次過吃盡吞

這裏提供各式刺身壽司🍣丶爐端燒丶串燒丶炸物丶丼飯等~以親民價即可嘆到靚靚時令日本水產和食材🎉 12月還有超值得很的開幕優惠,7 款指定料理半價喔!真係超正呀。

🔶新店限定優惠
由即日至31/12🎉以下多款半價喔~
▫️本鮪拖羅丼👉🏻半價後 $104
▫️時令寒鰤薄切(洋風) 👉🏻半價後 $57

🔶本鮪刺身

🔶吞拿魚拖羅丼

🔶 本鮪壽司盛合

包括有拖羅蓉卷物、炙燒大拖羅、大拖羅、中拖羅、赤身💗可以一次過吃盡吞拿魚的鮮味和質感~炙燒大拖羅超讚的!滿口魚油香🤤

🔶 時令寒鰤薄切(洋風)

是冬季的限定料理!來自日本富山縣的寒鰤薄片🫶🏻捲着青蔥和洋蔥絲~再配上酸香青檸汁,提升鰤魚鮮味,感覺更清爽。

🔶 汁燒原隻北寄貝
由北海道直送的原隻北寄貝💗加入牛油 和醬汁後,放上小炭爐上席前烹調,入口鮮甜,爽口味美。

🔶 鹿兒島和牛巨切壽司
巨切和牛薄片足足有 20cm長,鹿兒島和牛油花好靚,肉質超細嫩柔軟,入口滿有油香,好正🥳牛控必點!

🔶 令和の怪物
喺日本有「海中牛奶」美譽嘅「令和の怪物」 岩蠔💗size有手掌咁長🤤肉質飽滿肥美,鮮甜又有蠔味!喺呢個開幕月半價就嘆到了!真的超抵~

🔶蟹味噌甲羅燒
甲羅燒拌以香脆咸鮮的小魚乾薄片一起吃,蟹味噌十分濃郁,啖啖咸香。

🔶時令刺身盛合
擺盤靚靚令人賞心悅目!內有多款時令刺身,包括象拔蚌丶三文魚丶牡丹蝦丶池魚等等,整體十分鮮甜肥美。

🔶飲品~
梅酒梳打🥃加入了梳打水的梅酒,味道更清爽解膩,滲着少許不會濃烈的梅酒甘香,很舒心。

🔶甜品
飯後點了2客原個迷你水果雪葩🍍菠蘿口味🥳質感香甜清爽,而椰子🥥口味入口幼滑超香濃。