2019-08-21 417 views
鮨千壽觀景開揚, 日式裝潢風格,很喜歡,不會太擠迫,在這裏食飯也會覺得心曠神怡, 是日叫了刺身拼盤 ,味道不錯 ,刺身很新鮮,足足有七款刺身組合一起 ,滿滿的刺身好像拼出了一幅圖畫 , 尤其喜歡海膽, 海膽甘甜在口腔徘徊,牛油果軟殼蟹卷, 因有了蔬菜在中和不會覺得漏 ,炸廣島蠔配黑松露醬,蠔炸得很鬆化, 配上黑松露醬令到滋味提升 ,黑豚肉泡菜石鍋飯,飯既豚肉很多,好足料, 因用石鍋上, 令到飯充滿飯焦, 最後喝了白桃梳打、作完結今晚美好的一餐。

2019-08-20
$350 (Dinner)
2019-08-07 567 views
約左好友去the one 食lunch, 有一兩間心水餐廳,之後入左嚟鮨千寿。🎈環境🎈餐廳靠近窗邊位置,環境都幾開揚同容易搵。🍑食物🍑依個集團的食物向來有水準,今次都不例外。串燒套餐,份量很多,味道很好很新鮮💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️可能係假日關係,而且好似好多兼職員工,所以當日服務一般及有點混亂。💰價錢💰最欣賞就係假期都有set lunch, 而且價錢比同集團另外一間我常去的更便宜一點。

🎈環境🎈

餐廳靠近窗邊位置,環境都幾開揚同容易搵。

🍑食物🍑

依個集團的食物向來有水準,今次都不例外。

串燒套餐,份量很多,味道很好很新鮮

💁🏻‍♀️服務💁🏻‍♀️

💰價錢💰

2019-07-20
$300 (Lunch)
2019-07-21 557 views
其實呢間餐廳 平嘢食又有貴嘢食又有 你想擺低一舊水食飽 又或者擺低一千蚊食飽竟然都可以做得到服務真係幾好喎佢又有即日嘅海魚運嚟刀功當然唔及千幾蚊位嘅omakase師傅雖然佢有薄切左口魚 但係我都係覺得左口魚厚食燒灼先好食夏天魚真係唔係好啱我我喺呢度加埋酒竟然洗咗成千蚊朋友唔食生嘢就用咗兩舊水我有時候都會去平價嘅連鎖店食我最鍾意嘅火灼 左口魚裙邊高級嘅日本餐廳根本就冇得食呢度整得好好食 平價連鎖店bye bye不過 燒得耐咗少少溶溶地呢度切得肉厚夠肥美海膽真係幾好食鮮甜肥美 其實 佢有青瓜 同埋 紫菜只不過錦上添花 我都係 加少少豉油同啲海膽食 夾埋一齊食我覺得好似嘥咗咁樣佢個三文魚子真係好好味最正仲有埋串燒而且質素仲要好好成件事好似一間高級日本餐廳咁樣
竟然都可以做得到
最正仲有埋串燒
而且質素仲要好好
成件事好似一間高級日本餐廳咁樣
2019-06-26 540 views
呢間日式料理位於The ONE二樓,夜晚就唔算好多人,坐得都幾舒服😌1️⃣牛肉壽喜燒🐮 $178𥚃面有豆腐,粉絲同菜🥬,但係份量較少!牛肉薄片都幾新鮮。不過湯底偏醎。🙆🏻‍♀️美味指數:6.54/102️⃣卷物🍣 (青瓜+芝士+軟殼蟹)軟殼蟹外脆內軟,亦唔會好油膩。芝士夾住軟殼蟹,令油味冇咗。青瓜則令整個卷物更加清新。🙆🏻‍♀️美味指數:7.76/103️⃣明太子玉子玉子上面有少少削好的白蘿蔔,玉子𥚃面的明太子份量偏多,令整道菜較醎!😅🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/104️⃣果凍🍮果凍冇咩味,要點上一旁的楓糖漿同mochi粉一齊食就好清新啦!🙆🏻‍♀️美味指數:7.52/10💡性價比唔高,不過個甜品同卷物都唔錯😹
1️⃣牛肉壽喜燒🐮 $178
🙆🏻‍♀️美味指數:6.54/10
2️⃣卷物🍣 (青瓜+芝士+軟殼蟹)
🙆🏻‍♀️美味指數:7.76/10
3️⃣明太子玉子
🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/10
4️⃣果凍🍮
🙆🏻‍♀️美味指數:7.52/10
💡性價比唔高,不過個甜品同卷物都唔錯😹
2019-06-25 468 views
同男朋友出去尖沙咀食飯,雖然餐廳好多,但成日都好頭痕唔知食緊乜嘢好😂😂😂😂近排又成日落雨,所以成日都係喺商場度活動😂😂😂😂依一間餐廳聽左好多次啦,終於有得試一試😀😀😀材料好新鮮,特別要講一個明太子蟹肉石鍋飯,好嗆味,再加上龍龍地嘅飯焦❤️❤️❤️❤️我的摯愛😂😂😂😂😂另外我哋都叫咗個壽司拼盤,每一件都好有心思,連海膽都也是❤️❤️❤️❤️👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

2019-06-22 385 views
Girls Talk Dinner 👭🍽8點已經好肚餓 即興揀呢間餐廳 好在唔使等位 ☀️🔥30度熱辣辣最啱食梁浸浸嘅日本野•海葡萄海草沙律🥗好鍾意海葡萄嘅質感 爽爽地•主角刺身黎啦😋😋😋唔記得咗呢碟叫咩名👍🏻松露 + 帶子 + 魚 (味道好夾呀)•刺身壽司拼盤🍣有齊晒我哋鍾意嘅刺身 正呀 🥢👅帶子係我最愛❤️•最後都要叫返個熱食 暖暖胃🍚🦀蟹子蟹肉石鍋飯🦀 鍾意佢夠乾身 粒粒飯都掛到蟹子 •服務人員幾好 有禮貌整體黎講唔錯
Girls Talk Dinner 👭🍽
8點已經好肚餓 即興揀呢間餐廳
好在唔使等位
☀️🔥30度熱辣辣最啱食梁浸浸嘅日本野

海葡萄海草沙律🥗
好鍾意海葡萄嘅質感 爽爽地

主角刺身黎啦😋😋😋
唔記得咗呢碟叫咩名
👍🏻松露 + 帶子 + 魚 (味道好夾呀)

刺身壽司拼盤🍣

服務人員幾好 有禮貌
整體黎講唔錯
2019-06-20
2019-05-30 431 views
係openrice見到嚟間日本餐lunch book 位有9折好著數,跟住就book位同朋友一齊嚟試下,價錢合理,食物質數唔錯,魚生飯好新鮮,店員服務很好,值得再嚟食。
北海道刺身飯
滑蛋吉列豬扒飯
Type of Meal
Lunch
北海道刺身飯
滑蛋吉列豬扒飯
2019-05-28 214 views
之前生日同表嫂黎食過今次帶老公黎係睇戲前食小小野嗌左三樣野兩款刺身雞軟骨火炙左口魚裙邊配三文魚子刺身飯餐廳環境同店員服務態度依舊既好但應該有幾個新手 問餐牌上既野佢地都唔識答 經理好快黎幫手
之前生日同表嫂黎食過

2019-04-06
Type of Meal
Tea
2019-05-27 207 views
在the one 買野 見到新開嘅日本料理 就同朋友入去試下 門口帶位果個服務幾好 比左個可以睇到街景嘅位我哋 食物質素幾好 最鐘意白蝦天扶良 待應服務好好 幾好笑容  介紹嘅白蝦天扶良同埋鰻魚飯都幾好味冇介紹錯
冇介紹錯
白蝦天扶良
牛肉吞拿魚
鐵板粒貝
雜錦天扶良
鰻魚石鍋飯
2019-05-27
$250 (Dinner)
白蝦天扶良
牛肉吞拿魚
鐵板粒貝
鰻魚石鍋飯
2019-05-21 2200 views
五月星期一晚上,美睫後。晚上下班後去了美睫,友人剛好來電在尖沙咀,剛好沒吃晚飯,我們就決定吃吃日本料理。之前光顧過同一集團的另一家日料,非常非常出色,所以我們二話不說就決定進去。時間晚上九點多,還有客人在吃飯,我們看到四人座有兩位在坐,便詢問可不可以也坐四人位,回答是不可以,原因是會壞規矩,好吧。 友人點了壽司拼盤10件,賣相還可以,壽司飯份量每件不一樣,芥末的份量也是,有些比如甜蝦的辣到出眼淚,有些卻沒多大感覺,也太不穩定了吧 。左口魚裙邊壽司口感挺彈牙,爽軟有嚼感,這壽司個人挺喜歡。呑拿魚壽司色澤紅潤,不過鮮味略嫌不足。魷魚壽司薄切,鮮甜不俗,口味也是過於普通。友人深知我愛吃鰻魚,於是加點了一份海鰻壽司給我,這鰻魚很香嫩,醬汁深入魚肉,肉質幼滑綿密,魚香味隨著每一咬慢慢散出,是 最出色的一道菜。燒物有月見汁雞肉棒,其實他們的月見汁並沒有提升雞肉棒的口感,而且肉質鬆散,吃得有點狼狽。牛舌串燒味道挺咸,下了很多調味粉,而且切得不厚不薄,咬感不突出。最後的燒廣島蠔算是燒物中比較好的,廣島蠔不算大隻,但滑軟保留蠔汁,稍微燒得有一點點過。我們這一桌根本沒人理會,只顧服務另一桌點很多菜點2瓶酒
五月星期一晚上,美睫後。

壽司拼盤10件

左口魚裙邊壽司

左口魚裙邊壽司口感挺彈牙,爽軟有嚼感,這壽司個人挺喜歡。

呑拿魚壽司色澤紅潤,不過鮮味略嫌不足。
魷魚壽司

魷魚壽司薄切,鮮甜不俗,口味也是過於普通。
海鰻壽司

月見汁雞肉棒

燒牛舌串

燒廣島蠔

我們這一桌根本沒人理會,只顧服務另一桌點很多菜點2瓶酒的客人,點得少就不值得有服務嗎?結帳後,店裡的服務員只看著我們離開,一句再見也沒有,這檔次的日本料理店服務專業是必需要的吧,不會再來光顧,太令人失望。
2019-05-20
$289 (Dinner)
左口魚裙邊壽司
海鰻壽司
2019-05-16 333 views
是日lunch time在尖沙咀隨便找一間裝修望落去環境舒服的日式料理餐廳, 點知完全中伏基本上, 我11:45am已經一早到達餐廳, 門口的人士仲要扮睇我唔到, 間餐廳坐到2:00pm 所有靠窗邊四人枱都冇人坐居然點都唔肯讓比其他食客坐, 都唔緊要啦, 最諷刺嘅係居然零零些些有一張二人枱遲過我10分鐘入座居然可以被安排四人枱囉??! 不是10分鐘前你們的經理才對我說二人只可安排二人枱嗎??假若食物質素好的我也不會計較, 可惜並不如是, 沙律菜一般, 蟹肉蒸蛋一陣魚腥味主菜: 呢份索價近$300既刺身定食真係食多啖都唔ok, 係友人叫的, 平時愛吃海膽的我, 食咗一啖已經知咩事, 究竟是我們要求高還是食物質素真的如此low?? 別當顧客吃不出吧??主菜2: 銀雪魚定食, 望落去似正正常常, 點知食落凍嘅順帶一提, 吞拿魚蔥小卷, 以為呢啲實唔會有錯啦, 點知都可以出事完全唔明白點解要加入七味粉, 如果吞拿魚係新鮮的話需要多此一舉用其他調味料蓋過其味道??! 自問不懂欣賞真心, $700 兩人埋單lunch 这个價位大可選擇在其他五星酒店的日式料理了, (平時去開知道的), 與同行友人一

主菜2: 銀雪魚定食, 望落去似正正常常, 點知食落凍嘅

真心, $700 兩人埋單lunch 这个價位大可選擇在其他五星酒店的日式料理了, (平時去開知道的), 與同行友人一同感到俾佢新裝修外表呃左, 與其花費裝修餐廳, 倒不如為顧客提供更好的食材吧?!

食物質素:

餐廳環境:

服務態度:

(五分為最高, 一分為最低)

2019-05-14
$350 (Lunch)
2019-05-05 241 views
甫坐下 見到檯面張紙先知道原來飲食集團旗下一員今時今日能夠喺呢啲商場餐廳立足 來自行大飲食集團一啲都唔出奇大集團亦有大集團嘅好管理比較圓善一坐低就即刻問 要唔要個藍擺袋但弊在坐低冇耐就即刻隊將問卷調查過嚟一句麻煩你填咗佢 擺低就行咗去呢個絕對係一大扣分位我喺嚟食飯唔係同你填問卷食方面係不過不失都幾抵嘅連埋加一一百七十幾天婦羅都幾大碟仰又有五件壽司雖然都唔係啲咩特級靚貨色不過一分錢一分貨我絕對明嘅再加多碗仔蕎麥麵為飽肚而言就夠嘅不過同上次去天后啲小店比人哋仲平仲優質不過當然地理上冇佢咁佔有優勢啦
甫坐下 見到檯面張紙

不過同上次去天后啲小店比
人哋仲平仲優質

不過當然地理上冇佢咁佔有優勢啦

2019-05-01 244 views
又係喺尖沙咀食日本嘢呀😂 今次係the ONE入面嘅鮨千寿😀 佢同千兩係同一個集團嘅😀 地點方便 食物都唔錯架😌  今次我地要左2個刺身set 一個係特上刺身御膳(pic 1) 另一個係 刺身御膳(pic 2)  特上刺身御膳有9款刺身,而刺身御膳就有7款☺️ 個分別就係多左牡丹蝦、海膽、拖羅,但海膽魷魚卷(pic 3) 就係刺身御膳先有🤔🤔 刺身都幾新鮮,份量都幾多🤤  海膽魷魚卷比較特別,本身都可以另外散叫嘅,佢係魷魚同紫菜包住中間嘅海膽,食落真係冇諗過味道會咁夾,推薦大家一試呀😍😍 另外個餐包埋嘅蒸蛋幾正🤤 甜品係厥餅,相當唔錯,食完好滿足呀😃😃

2019-03-31
$218 (Lunch)
Celebration
Anniversary
  • 特上刺身御膳
2019-04-17 397 views
途經the one望上去就見到呢間日本野但一直未有食過,望入去覺得佢裝修都唔錯,側邊有大玻璃對正出面道路嘅大樹,令人係度用餐都會身心舒暢,決定放假就訂枱上下佢,仲特登揀晏晝食咁就可以享用埋個綠樹美景。前菜有味噌湯,沙律菜,及蒸蛋魚生飯都有不少的選擇,點了以下這個,份量都唔少,魚生有鮮味唔腥,晏晝夠晒食。廚師特選壽司賣相好美,令人食指大動,同樣魚生新鮮完全無腥味。最後估唔到仲有甜品,係類似麻糬嘅野上面灑了甜甜的粉(我唔係好知係咩黎!) 但幾好味,令我的午餐劃上完美的句號。

前菜有味噌湯,沙律菜,及蒸蛋

2019-04-15 275 views
Two of us had a celebration dinner. We ordered two different sushi sets in the menu and a plum cold noodle. The sushi were fresh - expected at such price level, but nothing too special.The portion of the rice in the sushi was extraordinarily small. After sushi sets and noodle, we were not even half full. Luckily I bought a cake for celebration ($100 for cake cutting), otherwise we’d be very hungry after this almost $900 dinnerThe sitting environment is nothing close to fine dining - one side is

The sitting environment is nothing close to fine dining - one side is fully open to the shopping mall life lobby, neighbouring tables are only an arm length away.

How can restaurant charge such high price, with such ordinary, small portion food and low class environment.